magyarfutball.hu

III. Kerület - VAC 2 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1923/1924, 2. forduló
játékvezető : Kiss Menyhért
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.21, 23:20 (szerk.: 2022.04.22, 15:01)
    III. kerületi TVE - VAC 2:1 (1:0)

    Határ utca, 3000 néző
    Bíró: Kiss Menyhért

    Nem sokáig tartott a bajnokcsapatot vert VAC dicsősége. Az a csapat, amely ugy indult, hogy a bécsi Hakoah példájára az őszi fordulóban elől lesz, váratlan, de megérdemelt vereséget szenvedett. A csapatra az MTK elleni mérkőzése után rá sem lehetett ismerni. Huszonöt percig, amíg az óbudaiak vezető góljukat el nem érték, lelkesen, szép stílusban és ambícióval játszott a VAC, a gól azonban teljesen letörte a csapatot, amely azontul meglepő nívótlanul és unottan játszott. A szünet után váratlanul elért kiegyenlítő gól ugyan ismét lelket öntött a csapatba, a fellobbanás azonban nem tartott sokáig és aki azontul a csapatot vergődni látta, dehogy is hitte volna el, hogy ugyanaz a csapat tíz napja a kék-fehéreket gyűrte.

    A III. kerületi TVE bemutatkozása elismerésre méltóan szép és jól megérdemelt sikerrel járt. Mintha nem is az idény első meccsét játszotta volna, annyi lendület, tempóbravur és stílus volt a csapat játékában. Ha le nem rohad a lelkesedése és energiája, határozottan szép szereplés vár az óbudai együttesre, amely mai összeállításában egyik legstílusosabban játszó csapatunk. A csapat legjobb része a halfsor volt, amelyben a kitűnő erőbeosztássall dolgozó Kléber magaslott ki intelligens és körültekintő játékával. Kovásznai is hasznosan mozgott a balhalf helyén, míg Nagy egyelőre még nem érte el tavaszi formáját. A csatársor, de különösen a jobbszárny pompásan kombinál, a rendkívül ötletes és veszélyes Palcsek pedig ma kétségkívül a legveszélyesebb középcsatár. Feltűnően szürkén dolgozott Skvarek, Schwitzernek azonban néhány feltűnően jó momentuma volt. A közvetlen védelemnek viszonylag kevés dolga volt, amit kifogástalanul látott el. A nap meglepetése Majher kitűnő játéka volt, de Szabó sem csinált hibát, sőt kivételesen Neuhaus sem pózolt, a gólt azonban nem védhette.

    A VAC csapatában ismét a halfsor dolgozott a legderekasabban, bár az egész csapat idegessége a halfokra is ráragadt s a csatársort ezuttal bizony a legtöbbször magára hagyták. Fischer az első gólt, amely a finnek által lőtt gól pándánja volt, esetleg kivédhette volna, míg a két Gross közül ma a fiatalabb tetszett nekünk jobban, aki fürgeségével sok veszélyes szituációt mentett. Móra ujra tulerélyes játékra ragadtatta magát, ami miatt nem is volt olyan hasznos, mint az MTK ellen. Weiszt tullassunak találtuk, míg Grünblatt a veszélyes Mengl- Göttler szárnnyal sehogysem boldogult. A csatársor sehogysem tudott öszszeszokni. Engel I. hiányát alaposan megérezte a csapat. Boross II. ugyan ma is szépen osztogatott labdákat, a becenterezett labdákról azonban rendre lekésett. A csatárok legnagyobb hibája az energiátlanság. Lébi, Lőwy és Jocke is tetszetős akciókat vezetnek a mezőnyben, a gól előtt azonban tulpuhák és emiatt gólképtelenek.

    A VÁC választja a nappal kedvező oltalt és ugy is indul a játék, hogy hamarosan megszerzi a vezetést, mert Engl II centerét Lébi néhány lépéssel a gól előtt menthetetlenül plaszírozhatná, Neuhaus azonban jól véd. A III. kerületiek veszélyes ellentámadása után ismét a VAC kerül frontba, Lébi 25 méteres szép lövése azonban Neuhaus kezében akad meg. A 17-ik percben a VAC kapuja kerül veszélybe, de Palcsek remek centere a felső kapulécre pattan. Mengl centerét Palcsek Fischer kezébe továbbítja, míg Mengl ujabb beadását Fischer teszi ártalmatlanná.

    A 25-ik percben kornert rugnak az óbudaiak. Utána kemény küzdelem a VAC kapuja előtt, Mengl centerét Palcsek elfogja és nyolc lépésről a jobb sarokba szép gólt plaszíroz. Fischer tul későn vetette magát. (26 p.) Az óbudaiak ujabb kornerét (30 p.) Göttler a kapu fölé továbbítja, míg Palcsek ujabb közeli magas labdáját Fischer bravurosan fogja. A III. kerületiek harmadik kornerét (40 p.) Fischer rávetéssel menti, Skvarek beléje szalad, de olyan szerencsétlenül bukik el, hogy fekve marad és nem is áll ki a második félidőben.

    VAC támadással indul meg szünet után a játék. Löwy nyolc lépésről szabadon állva, biztos gólt hibáz, majd Jocke vezet erélyes támadást és nagy erővel lőtt labdája a belső kapufáról a gólba pattan (6. p.).
    A kiegyenlítés mind a két csapatot erősebb iramra serkenti. A III. kerületiek kornere (19. p.) eredménytelen, míg a 12-ik percben Szabó 18 méterről továbbított szabadrugását a pompásan kiszökő Palcsek menthetetlenül a jobb sarokba plaszírozza.

    III. TVE: Neuhaus— Szabó, Majher — Nagy, Kléber, Kovásznai— Mengl, Göttler, Palcsek, Skvarek, Schwitzer,
    VAC: Fischer— Grosz II., Grosz II. — Móra, Weisz, Grünblatt— Engl III. Löwy, Boross II., Jocke, Lébi.

    Sporthirlap, 1923. augusztus 27.