magyarfutball.hu

Kispesti AC - Törekvés 1 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1923/1924, 17. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 2.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.05.17, 19:20
    Törekvés—KAC 1:1 (1:1).

    —Pruha— Ölvedy— Fatter egy csunva incidense csufította el a szép, fair és nívós mérkőzést.

    Törekvés: Lantos— Ivancsics, Siegl— Wéber, Pruha, Veréb— Szántó, Urik, Kautzky, Bartos, Préger.
    KAC : Bíri— Morvay, Dudás— Raix, Tóth, Budai— Fatter, Norik, Gresch, Ölvedy, Gulyás.
    — Hungária-uiu pálya. — Biró: Gerő Ferenc.

    Mindenképen elszomorító jelenet hívja ki a kritika szigoru szavát ezzel a mérkőzéssel kapcsolatban. A szokásos, de nem feltűnő és nem szándékos faultoktól eltekintve, már a befejezés felé közeledett a mérkőzés, amikor a 38. percben Pruha és Ölvedy egyszerre futottak a labdára. Az összecsapásban Ölvedy maradt felül, mire Pruha meglökte. Erre Ölvedy rátámadt s már-már tettlegességre került közöttük a sor, amikor az erélyes bíró mindkettőt kiállította. A kiállított játékosok azonban nem hagyták abba a vitát, amelybe Fatter is beleelegyedett és erősen gesztikulálva beszélt Pruhához. Egyszerre csak Fatter Pruha felé ugrott s a lábába rugott. A bíró természetesen őt is kizárta a játékból.

    Kispest kezd,

    azonban hamarosan az ő térfelére kerül a játék, Kautzky pompás akciója Bartos leszállásán akad meg. Az ujabb támadást Préger vezeti, beadását Urik játékosba lövi. A labdát Fatter kapja, akinek lefutását Siegl kornerre szereli, a jól ivelt kornert Gulyás a bal felső sarok mellé fejeli. Ezután ismét a Törekvés csatárai veszik át a támadás szerepét. Szánthó lefutása kornerrel végződik, amelyet Budai ujból kornerre véd. Mindkét korner eredménytelen.
    Az ujabb Törekvés támadást Dudás Bartos elfaultolásával akasztja meg. Az ebből származó szabadrugást Biri kénytelen védeni. A vasutas csapat állandóan offenzívaban van. Morvay kezelése miatt 30 méteres szabadrugást Urik bombaszérű lövéssel a felső lécre lövi. A folytonos Törekvés támadások ellen a KAC tömörülten védekezik. Fatter és Gulyás egy-egy lefutása teszi változatossá az egyoldalu küzdelmet, akiket Ölvedy küld támadásba. Előbbit Siegl könnyen szereli, míg Gulyás tulelőre adott, centere Lantos zsákmánya lesz.
    Ezután középjáték következik.( 26. p.) Gulyást szökteti pár perc mulva Ölvedy, aki a kapu felé kanyarodva, élesen kapura lő, a labdája azonban elkerüli a hálót.
    Kautzky—Urik összjátékából Szánthót szöktetik, akit Dudás leszerel.
    A 32. percben Bartos indít gyors támadást, Prégert szökteti, aki korán centerez, labdáját Urik kapja, ki azonnal Szánthónak továbbítja utóbbi pár lépés után visszaadja Uriknak, aki váratlanul éles lövést ad le, amely a léc mellett a háló balsarkába repül.
    A gyönyörű gólt fokozottabb iramu játék követi mindkét részről. Különösen Urik van elemében, egy ízben kiszökését csak korner árán tudja szerelni Kispest védelme. A korner eredménytelen. Ezután szerencsés körülmények között születik meg Kispest kiegyenlítő gólja.
    A 39. percben egy belsőcsatárakció közben az Ölvedy által szorongatott Iváncsics Lantosnak adta hátra a labdát, amely kissé rövid, Lantos és Ölvedy egyszerre startolnak, utóbbi egy pillanattal előbb ér a labdához és az üres kapuba továbbítja A félidő hátralévő ideje Törekvés fölény jegyében telik el, amelyben a Törekvés még egy eredménytelen kornert ér el.

    Helycsere után

    Kautzky támadása a sárba fullad, majd Gulyás kap szép szöktetést, de könnyen szerelik. Préger támadása kornerrel végződik, amelyet Wéber váratlanul orrheggyel kapura lő, a biztos gólnak látszó lövést Biri az utolsó pillanatban csodás elvetéssel parírozza. Ivancsics hatalmas felszabadító rugását Urik kapja, aki Szánthónak továbbit, utóbbi átjátssza magát a védelmen s végül beadás helyett, a nehéz helyzetből a külső hálóra lő. A sáros talaj miatt a Törekvés csatárok messziről küldik céltalan lövéseiket, amelyek rendre kapu fölé mennek. Kispest következő támadását Gresch lesállása rontja el, ujabb támadását Fatter vezeti, akinek centerét Ölvedy magasan kapu fölé lövi. Kispest némi fölénye észlelhető ezután, Gulyás azonban ugy látszik elkészült erejével, mert lefutásait nem tudja kellően befejezni, Fatter egyik jó centerét pedig a belsők rontják el. Majd Gulyás kornert ér el, amelyet kapu mögé továbbít. Ujabb támadásából Gresch gyenge fejesét Lantos védi.
    Tóth ellen megítélt szabadrugásból Préger kap jó labdát, beadását roszszul védik, a labdát Urik fogja el, de Szánthó közben offszeidra fut s a kitűnő gólhelyzet kárbavész. Fatter szépen átküzdi magát a halfsoron és a hátvédeken, kitűnően centerez, a labda Ölvedyhez jut, éles lövését Lantos kornerre menti, amely kiaknázatlanul marad. Ezután, történik az elöl említett Pruha—Ölvedy—Fatter féle incidens. A bíró erélyes fellépte lecsendesíti a kedélyeket, ugy hogy a mérkőzés hátralevő ideje érdektelen középjátékkal és taccsolásokkal telik.

    Sporthirlap, 1924. március 3.