magyarfutball.hu

MAC - MTK 1 : 1 15:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1907/1908
meccstörténelem
  1. 1923.05.13 MAC - MTK 1-3
  2. 1922.09.17 MTK - MAC 4-0
  3. 1922.03.05 MTK - MAC 2-1
  4. 1921.09.04 MAC - MTK 0-1
  5. 1921.05.22 MAC - MTK 2-5
...részletek, összes mérkőzes »

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.10.11, 14:37
    MAC.—MTK.
    1 : 1 .

    Az őszi szezon egyik legfontosabb és sportszempontból is legtartalmasabb mérkőzése volt ez a Margitszigeti Sporttelep zsúfolt, nézőtere előtt. Mindkét csapat teljes készültséggel ment a küzdelembe és oly elszántsággal, mintha csak a bajnokság döntőjét vívták volna. A. jobbik csapat ezúttal is a MAC. volt. Felülmúlta ellenfelét a támadásban. A csapat jobb is­kolázottsága is szembeötlő volt. Nagy előnye, hogy a támadás mindkét szárnya teljesen egyenrangú, mig a MTK. főleg a jobboldalon dolgozik, ami az ellenvédelmet megkönnyíti. Kelemennek ezúttal jobb napja volt s jó volt Vangel és a két szélső, Borbás és Niessner. Kár, hogy a fedezetsor ezúttal nem működött oly szervesen együtt a csatársorral, mint egyébkor. A MTK. is jobb munkát végzett, mint előző vasár­nap. Amit azonban ezúttal kapusa, Domonkos nyújtott, az értékesebb volt az egész csapat mujnkájánál. Bámulatos biz­tonsággal és merészséggel védett, rávetésscl, helyezkedéssel és pompásan alkalmazott kifutásokkal. Teljesen különálló klaszszis. Nélküle bizton megnyeri e mérkőzést a MAC. Általában azonban jó volt a Testgyakorlók egész védelme, mig a táma­dás Károly nélkül éppenséggel nem gyöngébb, mert a pil­lanatnyi 'brillirozások helyett átlagosan jó munkát végez. A mérkőzés fairen indult, de később a közönség izgatott han­gulata átragadt a játékosokra is. Növelte a játékosok ideges­ségét még az is, hogy a biró örökös fütyülésével lépten-nyomo„ megakasztotta a játék rendes menetét.
    A két csapat igy állt föl:
    MAC: Sipos—Oláh, Veres—Bayer, Hildebrand, Meleghy— Borbás, Vangel, Kelemen, Krempels, Niessner. MTK.-. Domonkos —Nagy, Csüdör— Virág, Kürschner, Sár—Sebestyén, Frontz, Biró, Bányai, Weisz.
    Kissé késve nyitja meg a mérkőzést Schubert M. Ferenc (MUE.) biró, de a Testgyakorlók csapatába Sebestyén igy is csak a 4-ik percben áll be. A támadás először a MAC-é, de a
    Testgyakorlók a baloldalon leviszik a labdát s a kapus kornerre védi a támadást. K sarokrúgás eredménytelen fejessel jár. Az MTK. középfedezete elgáncsolja Kelement; a megítélt szabad­rugást, valamint az azt követő lövést Domonkos védi. A meg­ismételt támadás kornert eredményez, de gól nélkül. Sebestyén lerohan, Oláh kézzel védi a támadást, a 11-est Csüdör hibásan lövi. A játék 12-ik percében ismét kornerhez jutnak a kék-fehé­rek Sebestyén révén; a veszélyes támadást a MAC. lerohanása követi. A nem fair játék előbb az Atlétáknak, majd a Testgyakorlőknak juttat szabadrúgást, Vangel szabadon állva a kitünően helyezkedő Domonkosba rugja a labdát; majd Borbás rohan le, de a legveszélyesebb állásból rosszul centerez. A MTK. felszaba­dulva, támadásba megy át, de a MAC. ismét felülkerekedik: Sebestyén a jól játszó Bányaitól segítve felnyomul, de a be­adást elhibázza. Rendkívül változatos a játék: a MAC. támad, majd az MTK., Bányait elgáncsolják, utána ismét a MAC. rohan le s kornert ér el; majd ismét Sebestyén vezet támadást, rögtön rá pedig Domonkos három lerohanásból származó lövé­sét védi az Atlétáknak. A 32-ik percben az MTK. szabadrúgás­hoz jut, a 33-ikban pedig Bányai és Biró révén gólhoz; Bányaia gólra lő, a labda a kapulécről visszapattan s Bíró szépen he­lyezve beguritja, a kapuvédő elveti magát, de nem éri el. Felállás után Borbás leviszi a labdát, Niessnerhez juttatja, de ennek éles lövését, valamint Krempelstámadását Domonkos kivédi; ismét Borbás vezet* támadást, de a középcsatárok nem érik el a beadott labdát. — Félidő 1:0.
    A második félidőben a MAC. nagy erővel támad s a 4-ik percben kornert ér el. Niessner rúgását Vangel fejeli, de Domon­kos elfogja a labdát, viszont Sebestyén szép lerohanása magas lövéssel végződik. A MAC. következő heves támadása sikerrel jár; Kelemen viszi a kapuhoz a labdát, Domonkos rávetésscl véd, de a labdát kiejti s Vangel megszerzi a kiegyenlítő gólt az
    5-ik percben. Felállás után újra az Atléták támadnak. Borbás lerohan, Niessnerhez juttatja a labdát, aki élesen a góloszlop­nak lő. A MAC. kornert is ér el, majd a MTK. jut két hands révén szabadrúgásokhoz. Sár kornerre védi a Borbás támadását; a sarokrúgás után Sebestyén rohan le, de a labdát kiviszi a kapuvonalon. A következő percek Borbáséi. Egyik lerohanásat, Csüdör tartja fel; Borbás megismétli a támadást, de Vangel az átadott labdát elhibázza. Ismét a M A C. támad, de Niessner elesik s lassankint a MTK. kerül túlsúlyba. Sebestyén támadása off side, majd Sipos két éles lövést véd. Borbás támad, de. Virág lefogja. Sár durva faultjára Kelemen felel. Borbás off-side-röl rohan le, de Domonkos a majdnem biztos gólt rdvetéssel gyönyörűen menti; majd Csüdör védi az utolsó támadást.

    Nemzeti Sport 1907 október 6.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.10.11, 14:25
    Magyar Athletikai Club — Magyar Testgyakorlók Köre 1:1.

    (Margitszigeti pálya.) A szigeti pálya tribünje vasár­nap határozottan szűknek bizonyult annak a feltűnően nagyszámú közönségnek a befogadására, a mely a bajnok­ság két vezető csapatának küzdelmére kiváncsi volt. A jelenlevők hangulata izgatott, mondhatnók harczias, azonban a közönség nem adhatja ki a mérgét, mert a játék, különösen az első félidőben elég fair, a második 45 perczben azonban már nemcsak a labdába rugtak a játékosok.
    M. A. C. teljes csapattal játszott, míg a M. T. K. Károlyt és Koltait ismét nélkülözni volt kénytelen. A M. A. C. csatársorának öaszjátéka az utolsó héten sokat fejlődött, habár tavaszi nívóját még nem érte el. A fedezet­sor játékában egyelőre csak a csatárok támogatása tűnik ki; Veress igen jó, mig Oláh erősen tavaszi formáján alul játszott. Vangel, Borbás és Niessner támadásai állandóan veszedelmesek voltak.
    M. T. K. csapatában Domi csudadolgokat produ­kált ; a kapuvédésnek ez a művészetszámba menő stilusa példa nélkül álló, mondhatjuk utólérhetetlen. A csapat legjobb része ismét a fedezetsor volt, a mely például az első 45 perczben a M. A. C. gyors csatársorát alig engedte érvényesülni. A hátvédek támadás-megakasztása, kitűnő helyezkedése és biztos labdaeltalálása elsőrangú munka. A csatársor összjátéka igen szép, azonban goaltréningje hiányzik. A csapat általában még erősen javulóképes.
    M. A. C. kezd, de azonnal M. T. K. jut támadáshoz. Sebestyén veszedelmesnek látszott czenterét Sipos jól fogja. Weisz shotja is Sípos kezében akad meg, mig Döme goalbarohanáisát már csak rávetesse!, korner árán aka­dályozza meg (5. p.). A M. A. C. javára megítélt szabad­rugást Domi mesésen fogja, mire az atléták rugnak kornert (9. p.). M. T. K. következő támadása Oláh handse miatt tizenegyest eredményez (10. p.), a melyet M. T. K. hal hátvédje a kapu mellé rúg. A Testgyakorlók újabb kornere után (11. p.) Sipos Biró lövését védi, majd Kele­men rúgását Domi. Vangel az ellenfél védelmén áttör, de Domi goaljából kirohanva remekül ment. A M. A. C. csatárainak gyors támadását M. T. K. korner árán szereli le (27. p.), majd az atléták goalja kerül veszedelembe, azonban Oláh szépen ment, majd ismét Dominak kell védenie. Döme lövése a kapufáról visszapattan, mire Bíróhoz jut a labda, a ki balról, a kapu jobb sarkába védhetetlen goalt rúg (33. p.). Borbás támadást vezet, Niessnerhez passolja a labdát, de Domi bravúrosan véd. A hátralévő időben Domi újból véd.
    Félidő 1 : 0 M. T. K. javára.
    M. A. C. erősen támad és 3 percz után kornerhez jut, azonban Domi a biztos goalnak látszott labdát me­sésen fogja. Az atléták vehemens támadásait Domi két ízben csudálatos ügyességgel teszi ártalmatlanná, de Borbás shotja feltartóztathatatlanul jut M. T. K- háló­jába (6. p.). Kiegyenlítés után a M. A. C. tüzesen támad. Borbás ismét, lerohanást vezet és jól helyezett goallövése a léczfáról visszapattan (10. p.). A sárga-kékek veszedel­mes kornere után (11. p.) Borbás lerohanása ismét kornert eredményez (17. p.). Közben durvulni kezd a játék. Bayer, Hildebrand, Krempels, miatt az egyik részen és Szűcs, meg Sár miatt a másik részen ugyancsak sokszor akad meg a játék, a mely a mérkőzés utolsó félórájában már unalmasan és vontatottan folyik, mert mindkét csapat fáradt és további akcziókra képtelen. Rövid ideig a Test­gyakorlók nyomulnak fel, de Sebestyén, Biró és Weisz lövéseit Sípos könnyen védi. M. A. C.-nak három perczczel a befejezés előtt jó esélye volt a győztes goalra, azonban Niessner shotját Domi biztosan védi. Schubert M. Ferencz (M. U. E.) kitünően és megfelelő szigorral bíráskodott.

    Az Újság 1907 október 1.