magyarfutball.hu

MTK - Törekvés SE 4 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1919/1920, 25. forduló
játékvezető : Schiller Gyula
nézőszámok:
  1. nela: 19.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.02.26, 22:46 (szerk.: 2022.02.27, 11:45)
    MTK — Törekvés 4:2 (3:1)

    Hungária uti pálya
    Bíró: Schiller Gyula

    Szinte hagyományos a magyar futballsportban, hogy a gyengébb kvalitású csapatok nagyobb erő­kifejtésre képesek a bajnokságban vezető csapat, mint a rájuk nézve nem olyan veszélyes ellen­felek ellen. Élénk tanubizonyságát szolgáltatta en­nek a Törekvés a mai játékával. A vasutas csapat minden tagja szinte kivétel nélkül tudásának leg­javát nyujtotta és a csapat láthatóan egységes igyekezete oda irányult, hogy a bajnokság legjogosabb aspiránsát győzelmei sorozatában meg­akassza. Győzelmet elérni nem tudott, mert ellen­fele klasszisához nem ért fel és az erősen felázott talaj a jobb labdatechnikával rendelkező csapat segítségére volt. A dicséretreméltó ambíció azon­ban egy mindenképpen izgalmas küzdelmet ered­ményezett, amely a közönség érdeklődését az utolsó percig fogva tartotta. A támadások izgalmas és hullámzó kibontakozásai mindkét részről élveze­tes momentumokban bővelkedtek. A Törekvésnek ezzel a játékával nem szabadott volna a mult hé­ten a TTC-tőI vereséget szenvedni. Ezt a tényt egy héttel utóbb konstatálni kell. A Törekvés csa­patában annyiban történt változás, hogy Bőti ki­maradásával Csermely és Lhottka régi helyükre kerültek. Csermely a jobb, Lhottka a balszélre. A középfedezet helyét pedig ujból Ging foglalta el. A csapat főtámasza a kitünően helyezkedő és a nehéz, csuszós pályán biztosan mozgó hátvédpár volt. A halfsorban Viola és Guttmann a védelem­ben és a támadásban egyaránt kitünően állta meg a helyét Ging láthatóan nem tudott alkalmaz­kodni az együtteshez. Inkább azt látszott ambi­cionálni, hogy Orthot fogja, ami azonban a klasszikus játékossal szemben nem sikerült neki. A támadások előkészítésében és a kapu előtti helyzetek megteremtésében kiváló része volt a Csapkay—Lhottka balszárnynak. Ha ellenére a számtalan veszélyes helyzetnek, ez a gólarány­ban nem domborodott ki, ugy ez a belső csatárok sokszor tapasztalt tehetetlenségén mult.

    Az MTK a mult vasárnapi bécsi összeállításában játszott. Balszélsö Molnár, jobbösszekötö Winkler volt. A csapat gólképességét Schlosser friss, erőtől és kedvtől duzzadó játéka fokozta, amiben kitűnő partnere volt a labdatechnikában utolérhetetlen Orth. Winkler, ellenére sok szép akcióinak még mindig nem találta meg a helyét. Molnár ezuttal okos és hasznos játékával tűnt ki. Braun lefutásai mindig veszélyt jelentettek az ellenfél kapujára, sok szép éles lövését Dürr azonban kivédte. A halfsor ősereje az MTK-nak. Nyul és Kertész III derekasan dolgoztak, Kertész II azonban sokszor hibázott azzal, hogy átbolyongott a baloldalra és szabadon hagyta a jobb oldalt, ami sokszor megbosszulta magát, mert szabad teret engedett az ellenfél agilis balszárnyának. Feldmann messze mögötte maradt a mult heti formájának, MandI hasznos játékos volt. Kropacsek könnyen védte a kapuját.

    Az ötödik perc után az eső olyan erősen zuho­gott, hogy Schiller biró félbeszakította a játékot is. Öt perc után folytatták csak a mérkőzést.
    A tizedik percben éri el a Törekvés a vezető gólt. Lhottka centerét a kifutó Kropacsek előtt Urik a kapuba küldi (0:1). Az MTK erős táma­dással felel. Kertész II. messziről jött lövését Dürr menti. Ugyancsak ő teszi ártalmatlanná Schlosser biztosnak látszó gólját is. A 20 percben az MTK kornert ér el, Kertész II. a hozzá került labdát Schlossernek továbbítja, aki védhetlenül a hálóba küldi (1:1). A csuszós pályán sorra buk­nak a játékosok. Kertész II. és Viola miatt sza­badrugás. A 25-ik percben Dürr kifut és Molnár vagy 30 méterről gyönyörűen ivelt magas labdá­val megszerzi az MTK második gólját (2:1). Csapkay szép lövését Kropacsek fogja. Hullámzó játék mindkét térfélen, sőt a Törekvés veszélyesebben van fronton. Á 33-ik percben Dürr védi Braun labdáját, de az ujból Schlosserhez kerül, aki a félidő harmadik gólját szerzi meg (3:1).

    A második félidőt az MTK sorozatos támadása vezeti be. Schlosser lövéseit két íízben védi Dürr, a harmadik percben azonban Orth biztosan helye­zett lövését nem védheti (4 :1). Egy ideig még az MTK a Törekvést a kapujához szögezi, de a helyzet változik s a Törekvés veszi át a támadó szerepét. A 6-ik percben a Kropacsek által lábbal védett labda Kertész Ill-hoz kerül, aki azt a Tö­rekvés egyik védőjátékosához rugja, ahonnan a labda egyenesen a kapuba perdül (4:2). Két kapu előtti veszélyes helyzetek azonban további gólokat nem eredményeznek. Utoljára még Kropacsek védi Lhottka gyönyörű lövését.

    Sporthirlap, 1920. április 5.