magyarfutball.hu

Vasas - Nemzeti SC 5 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1919/1920, 17. forduló
játékvezető : Ujváry Ödön
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 1.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.02.20, 22:32 (szerk.: 2022.02.21, 13:05)
    Vasas - NSC 5:1 (3:0)

    Hungária-uti pálya, 1500 néző
    Biró : Ujváry Ödön

    A Vasasok mullt heti formája alapján mint nagy favorit indult bele az NSC elleni játékba, mind­azonáltal még legfanatikusabb hívei sem hitték volna, hogy ilyen nagy gólkülönbséggel veri le ellenfelét. A Vasas csatársort ugyanis eddig ugy ismertük és ismerte mindenki, mint a mezőnyben szépen kombináló, de a gól előtt is csak kombi­náló és nem lövő csatárláncot. Bár e tekintetben a mult heti BAK mérkőzésen már határozott vál­tozást tapasztalhattunk rajtuk, de ez a stilusjavulás igazán csak most szombaton, az NSC ellen domborodott ki. A Vasas csatársor megtanult a gól előtt játszani s ennek eredménye öt gól lett,annyi, amennyit évek óta nem lőtték a Vasasok. A nagy eredményt elsősorban annak tulajdonít­juk, hogy a belső csatárok nem forszírozták az egymás közötti játékot, hanem szélsőikre is dol­goztak s az első három gól mindegyike egy-egy nagyszerű és veszélyes centerezés befejezése volt. A másik kettő már inkább a belső csatárok hatá­rozottságának volt köszönhető.

    A nagy gólarány azonban a Vasas csatársor feljavulásán kívül az NSC halfsor teljes letörésé­ben is leli magyarázatát. Az NSC halfjai negyed­órás játék után készen voltak s csak arra töre­kedtek, hogy ugy, amennyire utjában legyenek ellenfelüknek, de a csatársor támogatására vagy éppen irányítására nem is gondolhattak. Ha az NSC nem fog jobb klasszisu halfokat beállítani csapatába, aligha értékesítheti elég jó klasszisu csatársorát és védelmét.

    A mérkőzés első perczeiben már kidomborodik a Vasasok nagy fölénye. A halfsor okos passzai állandóan frontba hozzák a Vasas csatársort, amely eleinte főként a szélsők lefutásaira támasz­kodik. Ez a taktika igen eredményesnek bizonyul és Katzer, valamint Bánás II. centerezéseiből Jel­linek és Rákosi már az első negyedórában három gólt lőnek. Ez természetesen letöri az NSC-t és szórványos támadásait oly erélytelenul viszik ke­resztül, hogy azok már többnyire a halfokon ma­radnak.

    A gól előtti helyzeteiket Zatykó meglehetős dur­ván, a másik beck és Nyerges biztosan szere­lik le. A II. félidőben az NSC szokatlanul frissen kezd dolgozni, s mintegy 20—25 percig a Vasa­sok térfelén táborozik. A belső csatárok erélytelensége folytán azonban csak Künstler lefutásai veszélyesek. A Vasasok eleinte előnyük tudatában kényelmesen dolgoznak; a félidő második részében azonban ismét lendületbe jönnek, főként Jellinek agilitása révén és két szép akció­ból Jellinek és Rákosi révén ujabb két gólt érnek el. A Vasasok negyedik gólja után esik az NSC egyetlen gólja a centerbe ment Künstler révén.

    A Vasasok csapatából a csatársoron kivül az agilisán dolgozó szélső halfok és Nyerges kapusjátékát kell különösen kiemelni, míg az NSC-ból Künstleren kivül csak az öreg Szendrő játéka ér­demel említést, aki bizonytalan partnerei helyett is dolgozott. Az NSC fiataljainak pedig több szor­galmat és kevesebb önhittséget ajánlhatunk; mert abból, amit ősszel mutattak, most semmit sem láttunk.

    Sporthirlap, 1920. február 23.