magyarfutball.hu

Budapesti TC - MTK 1 : 3 15:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1913/1914
játékvezető : Sugár István
nézőszámok:
  1. nela: 12.000
  2. Sporthírlap: 12.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.12.05, 19:00
    MTK-BTC 3:1 (3:0).

    Hungária-ut — 12.000 néző, — Biró: SugárIstván.
    Az MTK a mai győzelmével megpecsélte a baj­nokság sorsát. A BTC volt az eddig mutatott for­mák alapján az egyetlen veszélyes ellenfele, s így most már nem vitatható el tőle a végleges győ­zelem.
    A matchnek a BTC volt a favoritja, a III. ker.és a MAC csapatán aratott nagy győzelme, meg az MTK mult vasárnapi veresége miatt. S ha jobban operál a két szélsője, esetleg meg is szerezhette volna a győzelmet.
    De nem igy történt, Dobót és Mészárost cser­ben hagyta a tudása, a belsó csatárok jó játékát mindig vissza vetette a szárnyak hasznavehetet­lensége.
    Gyönge volt az MTK balszárnya is. A Klein helyett játszó Szántó csapni valóan rossz volt s példája átragadt Owenre is. Béna csatársorral ját­szotta tehát az MTK végig a mérkőzést.
    Élénken elütött az első félidő stílusa a második­tól. Az első klasszikusan szép volt. Öldöklő iram,a támadások folytonos váltakozása, lapos passzjáték és a szélsők ügyes szöktetése jellemezték ezt a 45 percet.
    A mély talaj a testgyakorlóknak kedvezett s ezt alaposan ki is használta a csapat, amíg a fáradt­ság urrá nem lett rajta. Ugy dolgozott, mintha tudatában lett volna ennek s három goallal be is biztosította a győzelmet.
    Ismét az MTK brilliáns halfsora vitte a döntő szót a küzdelemben. Fáradhatlan volt a támadás­ban, lelkes segítőtárs a védelemben. E mellett még takarékoskodott az erejével, hogy teljen be­lőle akkor is, a mikor a csatársor visszahanyatlik.
    Hlavay nagy klasszisa teljes mértékében érvé­nyesült S valósággal döntő szerepre jutott.Lelke volt a csapatnak a kitűnő centerhalf.Szünet után a BTC kapott lábra s nyomult a frontba, de ha már keresztültört a halfsoron, ami nagy dolog volt, szemben találta magát Knappal és a biztosan kapcsoló védelemmel,amelyben Csüdör kitűnő volt.
    A mérkőzés első hét percében a BTC volt az erősen támadó fél. A 8. percben ért a BTC kapu­hoz először az MTK és kornerból Szántó lövi az MTK első goolját. (1 :0).
    A 14. p.-ben Kertész lövését Bihari kiejti a kezéből és a labdára futó Tauszig lövi a máso­dik goalt (2: 0). A 33. p.-ben Rácz kapufát lő és a visszapattant labdát Owen a kapuba he­lyezi (3:0). A második félidő 25. p.-ben Csüdör a 16-os vonalon handset vét, Horváth lövi a szabadrúu(3: 1).
    Az utolsó percek voltak a legizgalmasabbak.Mindkét részen esnek kapufák, sőt - néhány perc­cel a befejezés előtt Kertész II. néhány lépéssel a kapu előtt biztos helyzetből a kapu mellé rugja a labdát.


    Sporthirlap, 1914 március 9.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.07.29, 23:51
    MTK—BTC 3:1.

    Az FTC—MTK február tizenötödiki mérkőzése után mindenki eldöntöttnek hitte az idei bajnokság sorsát, az utolsó két hétben azonban váratlanul újabb hatalmas ellenfél nyomult előtérbe, a mely nemcsak hogy megakaszthatta diadalutjában az 1913—1914. évi bajnoki fordulóban még veretlen kék-fehéreket, de a mely ezzel a győzelmével a bajnokság első helyét is esetleg kétessé tehette volna. Váratlan vereségek ellen a legjobb csapatok sincsenek bebiztosítva és éppen az MTK volt azelőtt az a szeszélyes csapat, a melynek a gyengébb ellenfelek tépázták meg a hírnevét. Az első esztendők bajnokára, a BTC-re, hárult a súlyos fel­adat, hogy sikerrel küzdjön meg az MTK-val, a mit anynyival inkább ambiczionáltak a piros-fehérek, mert győzelmük esetén az FTC-vel közel egyforma esélyük lett volna legalább a bajnokság második helyére. Az FTC-nek és a BTC-nek tehát óriási érdekei fűződtek ennek a matchnek a kimeneteléhez, de ugyanannyi, vagy még több érdeke az MTK-nak. S különösen a BTC érdekcsoportja elég reális alapon esküdözött a favoritja győzelmére, hiszen a BTC győzelmét két utolsó nagystílű győzelmén kívül még az MTK csatársorának a Rapid elleni goalképtelen játéka is valószínűvé tette, miután úgy okoskodtak folytatólag, hogy az MTK-nak a zöld-­fehérek elleni győzelmét sem a klasszis, hanem csak a kondiczió- és a tréningelőny döntötte el.
    Nos jól, sőt a második félidőben nagyszerűen vere­kedett ugyan a BTC, az első tiz perezben olyan tűzzel és ambiczióval ment a küzdelem e, hogy ugy látszott mintha felülkerekedne, de mire lecsillapodtak a játéko­sok és nemcsak a lelkesedésen, hanem a tudáson múlott a játék sorsa, akkor lépett akczióba az MTK és miután a szerencse is feléje mosolygott ma, már az első félidő­ben nyerte a mérkőzést. Jól megérdemelt, de mondhat­juk, nehezen kivívott győzelem is volt, nehezen kivívott azért, mert a piros-fehérek a második félidőben három goalhátrányuk daczára olyan nagyszerű küzdőképes­séget produkáltak, hogy csak kifogástalan védőmunka állhatta útját sikerüknek és ha el is vesztették a matchet, a második 45 perezben mutatott nagyszerű játékukat sokkal különb teljesítménynek tartjuk, mint 6 : 1 és 6 : 0-ás legutóbbi győzelmeiket. Méltán rettegett ellenfél volt tehát a BTC, a mely ma bármelyik elsőosztályu riváli­sát nagy goalaránynyal verte volna, csak éppen az MTK-val nem boldogulhatott, a melynek pompás fedezetsora az első half time-ban uralta a mezőnyt, mig a második félidőben a kék-fehérek közvetlen védelme lépett ak­czióba és a Csüdör—Knapp-pár néhány biztos goalnak hitt, labdát ritkán látott bravúrral mentett. Nem hall­gathatjuk el azonban, hogy határozottan balszerencsé­vel is küzdött a. BTC, mert néhány ugyancsak veszedel­mesen a goalba kívánkozó labdája a kapuléczről ütődött vissza, ámbár tudvalevőleg minden mérkőzés azon múlik, hogy a labda néhány czentimétemyire a háló mellé, vagy fölé, vagy pedig a rendeltetési helyére re­pül-e.
    Azt senki kétségbe nem vonhatja, hogy a jobb, a stílusosabban és a rendszeresebben játszó csapat ara­tott ma győzelmet. A BTC csatársora váratlan előre­töréseivel, a Sláviára emlékeztető hosszú czentereivel nehéz dolgot ad a védelemnek, megzavarja a munkáját, akczióinak azonban tudatos tervszerűsége nincsen és a mi még nagyobb hiba, éppen a csatársor két legjobb emberét, Dobót és Mészárost állítják rendkívül nehéz feladat elé, a kik csak nagyritkán jutnak egy-egy jól előreadott labdához, de legtöbbször olyan rossz passzokat kapnak, hogy a két játékos látszólag kedvét veszti. Kézsmárky sok kedvező helyzetet alaposan elhibázott. Az elég ügyesen lejtő Pócz erős és jó védelemmel szem­ben sohasem érvényesül. Horváth nagyszerű techniká­val játszik, goalt eredményezett szabadrúgása gyönyörű volt, a csatársorban legveszélyesebbnek Dobó bizonyult, főként szépen irányított czentereivel, a melyek igen sokszor Knappot is foglalkoztatták. A BTC fedezetsora különösen a játék második felében irányította magára a figyelmet, a mikor szívósságával és agilitásával való­ban értékes munkát végzett és kizárólag a halfoknak is köszönheti a csapat, hogy a második half time jó részé­ben támadásban volt, a belső csatárok azonban csak a legritkább esetben merészkedtek az MTK hálójának köz­vetlen közelébe, a messziről irányított labdák pedig a kék-fehérek hibátlanul működő védelmének zsákmányai voltak, jó néhányat azonban csak a kapufa hárított el utjától. Bihari a második goalt elhibázta, a másik kettő védhetetlen volt, azonkívül azonban elég ügyesen vé­dett. Szendrő és Kőszegi, túlzás nélkül szólva, elsőrendűen játszottak, az utóbbi azonban ma ismét brutális durva­sággal dolgozott és különösen visszataszító volt, a mikor Owenbe, közvetlenül azután, hogy ez a harmadik goalt csinálta, úgy belerúgott, hogy perczekig tartott, a mig az angol ismét játszhatott. Reméljük, a fegyelmi bizott­ság végre elveszi a kedvét, hogy hasonló, nem eléggé eljtélhető inzultusokat még egyszer elkövessen, de való­színűleg a BTC úri gondolkozásu vezetőségének sincsen kedvére a Kőszegi visszaeső brutalitása.
    Az MTK csatársorá a, daczára annak, hogy a sérült Klein balszélső helyén Szántó játszott, múlt heti rossz játéka után rá sem lehetett ismerni. Taussig remek és gyors támadásaival Dobót és Mészárost jóval felülmúlta, gyönyörű technikával dolgozott Kertész II, igen szép stílusban játszott Rácz, de közvetlenül a goal előtt még nincsen meg a kellő rutinja. Szántónak néhány elég jó momentuma volt, Owen ellenben csapnivalóan rossz. Az MTK második csapatában akárhány különb kvalitású csatár van a mezőnyben semmitsem érő Owen-nél, aligha fogják kárát látni a kék-fehérek, ha ismét magyar csatár­sorral folytatnák az őszszel olyan szép sikerrel megkez­dett szenzónjukat. Az MTK halfsora igen magas formát játszott ki. Az első félidőben Hlavay kiváló játékot produvált, majd mikor szünet után kissé kimerült, Biró és Vágó vette át a kommandót, de velük együtt akczióba kellett lépnie az MTK közvetlen védelmének is, a mely­ben különösen Csüdör brillírozott, a ki Knapp támoga­tásával két-három olyan labdát védett, a mik más véde­lem mellett feltétlenül goalt eredményeztek volna.
    BTC kezd és a sáros talajon olyan rettenetes iramot diktál, hogy tiz perczig igen nagy fölény-ben van a kissé megzavart MTK-val szemben. Knappnak már a harma­dik perczben kirohanással kell mentenie, majd Einwag szépen irányított szabadrúgását ököllel vágja ki Pócz lába elé, a ki alig néhány lépésről biztos goalt hibáz. Taussig remek támadása kornert eredményez, a magas ívben továbbított sarokrúgást Rácz fejeli, Szántó pedig mellével a BTC goaljába nyomja (6. p.) 1:0! Újra a BTC kerül frontba, a 8. és 11-ik perczekben két korner- rel veszélyeztet, mire ismét a kék-fehérek nyomulnak fel, Bihari a veszélyesen támadó Rácz shotját hálójából kirohanva védi, de kiejti a labdát, a melyet a kapu felé rush-ölő Taussig védhetetlenül az üres goalba továbbit (13. p.) 2:0! Mészáros czenterét Kézsmárky kapás­ból lövi, a labda azonban a felső kapuléczet éri. Taussig pompás egyéni támadás után czenterez, de Owen a goal fölé fejel, majd Rácz vezet remek támadást, ügyesen helyezett labdája azonban a balra a goal mellé kerül. Újból Rácz támad, a kapu jobboldali felső sarkába lő, a labda azonban a goalléczről visszapattan, abban a pil­lanatban startol ki a BTC hátvédsorából Owen és a bal sarokba védhetetlen goalt piasziroz (33. p.) 3:0! Kő­szegi a harmadik goalért alaposan megboszulja magát Owen-en, a kit néhány percz után talpraállítanak, úgy hogy a 39-ik perczben ismét a goalba fejel, de Bihari ment. Mészáros—Horváth szép támadását Késsmárky ismét rontja, majd Pócz kerül remek játék után három lépésnyire az MTK hálója elé, shotját azonban Knapp rávetéssel bravúrosan menti. MTK csatársorának viszontámadása Rácz gyönyörű shotjával végződik, a melyet Bihari fog, majd a BTC nyomul fel, Kézsmárky fejese azonban czentiméterekkel czélt téveszt.
    Félidő 3 : 0.
    Szünet után hosszú ideig a piros-fehérek a hely­zet urai. Dobó remek lövése a goal fölött süvít el, Kézs­márky veszélyes támadását Knapp teszi ártalmatlanná. A 9-ik perczben végre a BTC felé mosolyog a szerencse, mert Dobó a lehető legkedvezőbb goalhelyzetbe kerül, de Knapp, illetve Csüdör korner árán fényes bravúrral ment. Tiz pereznyi tüzes ostrom után csökken az iram, de még mindig a BTC van frontban, szabadrúgását Knapp fogja, majd Dobó ideális czentere Pócz fejét érintve, balra a goal mellé kerül. A 25-ik perczben végre elég váratlanul éri el a BTC egyetlen goalját Horváthnak 25 méterről magasan irányított szabadrúgásából, a melyet Knapp az előtte tömörült játékostömeg miatt nem védhetett. Onnan kezdve már változatosabb a játék. Szántó ügyes támadás után a bal sarokba plasziroz, de Bihari kitünően helyezkedik, majd Mészáros czenterez ideálisan, a heve­sen továbbított labda azonban kapufát ér. MTK kornerét (38. p.) erős ostrom követi, Bíró labdája azonban szin­tén a kapufában akad meg. Szántó lövése pedig jobbra a goal mellett süvít el. Szántó következő czenterét Kertész II. szépen fejeli, de Bihari pompásan ment. BTC tüzes ostromát ismét a kapufa teszi ártalmatlanná, majd Hor­váth a bal sarokba nagyszerűen irányit, Knapp azon­ban fenomenális rávetéssel ment. Még az utolsó másodperczek is izgalmasak, mert Kertész II. öt lépésnyire a BTC goalja előtt remek labdát kap Hlavaytól, a melyet azonban czentiméterekkel a háló mellé továbbit.
    Sugár István kiválóan bíráskodott.

    Az Újság 1914 március 10.