magyarfutball.hu

Budapesti AK - III. Kerület 2 : 2 14:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1913/1914
játékvezető : Kiss Menyhért
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 1.000
  2. nela: 7.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.11.30, 21:12
    BAK —III. ker. TVE 2:2 (1:1)

    Amerikai-ut Biró : Kiss Menyhért.1000 néző. — Erős, de nem durva, nivótlan mérkőzés. BAK-ban ismét védett György, az óbudaiaknál a kitiltott Szabó I. és Nagyhegyi helyén két gyengén játszó tartalék szerepelt.
    Á jobbik csapat a BAK volt s csak fegyelme­zetlenségén múlott, hogy nem tudta a győzelmet megszerezni, sőt a mikor 2:2-re állt a mérkőzés az óbudaiak egy 11-est nem tudtak goallá értéke­síteni.
    A pálya hiányos elkerítése miatt a közönség minduntalan a pályára tódult. Különösen a BAK hívei tanúsítottak olyan viselkedést, a mi miatt az óbudaiak második és kiegyenlitő goalja után a játék három percen át szünetelt.
    Kraust, a BAK jobb szélsőjét a biró a má­sodik félidőben kiállította a határbiró megsér­tése miatt. A BAK-ban jó volt a védelem és a cstársorban Okos, aki a BAK két goalját rugta.
    Az első félidőben a támogatott BAK sokat támad, de sok biztosnak látszó goalt hibáz. Az óbudaiak egy részben keresztül vitt táma­dással a 17. percben Ilőnich II. révén vezető goalhoz jutnak, a melyet a BAK 30 percben Oko3 lövéssel kiegyenlít.
    A második félidőben a III. ker. a többet támadó fél, de a nagyszerűen működő BAK védelem min­dent leszerel.
    Az. óbudai védelem hibájából a 20. p.-ben Okos védhetlen lövéssel vezetéshez juttatja csapatát, de a vezetést csak a 35. p.-ig tudja megőrizni. Hönich II. egy szélről beadott labdát György lábbal véd; a labda Schrotthoz kerül, a ki azt a hálóba küldi.
    Elkeseredetten küzd ezután a BAK a győztes goalért — eredménytelenül. A 40. percben Hönich I-et Rudas közvetlen a kapu előtt durván faultolja, a. megítélt 11-est azonban Sporkó oly gyengén rugja a kapu felé, hogy azt György könnyen védi.
    A küzdelem vegén a bírót a BAK irodájában több vezető ember, élén Grünwald Miksa football- intézővel, megtámadta és inzultálni akarta. A biró csak rendőri fedezettel tudott a sértések özönében elmenekülni.

    Sporthirlap 1913 december 1.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.11.30, 20:12
    BAK—III. ker. TVE 2:2 (1:1)

    Amerikai ut. Biró Kiss M.
    A mérkőzés egyenlő erők küzdelmét mutatta. A kültelki pályán lefolyt mérkőzés nem mult el botrány nélkül, mert a közönség egy a BAK elleni off-sid goal megítélése miatt nagy botrányt rende­zett. A BAK Károly és Gálos nélkül állt fel, kiket Deutsch és Grosz helyetetesitett. Ligeti centert ját­szott, Klement helyett György védett. Az első fél­időben változatos játék után a 20-dik percben Guttmann szerzi meg az óbudaiak első goalját,melyet a BAK Okos révén egyenlít ki. Szünet után Okos rugja a vezető goalt, mig 20 perccel a be­fejezés előtt Hőnich I. rugja a kiegyenlítő goalt s ebből keletkezett a már említett botrány. A mér­kőzés vége élőt 2 perccel a III. kerületiek megsze­rezték volna a győzelmet, de a Guttmann által lőtt tizenegyest György kivédte.

    Sport-Világ 1913 december 1.
     
  3. avatar: seamandarin
    2021.07.28, 22:09
    III. ker. TVE - BAK 2:2.

    Az amerikai-uti pályát már régen kivették az »első- osztályu« forgalomból, sőt gondozatlansága miatt a másodosztályu csapatok sem igen használják. Mig ugyanis a többi sporttelepeken a közönség és a mérkőző csapa­tok megfelelő módon el vannak különítve egymástól, ez a pálya az erre vonatkozó intézkedéseket teljesen nél­külözi s igy valóban nem csodálható, hogy nagyobb mérkőzést nem lehet itt rendben lebonyolítani. így hát nem nagy reménykedéssel nézhettünk vasárnap az ide szorult elsőosztályu bajnoki mérkőzés elé és szinte bizo­nyosra vettük, hogy — tekintettel a várható erős, sőt izgalmas küzdelemre — a match nem lesz sima lefolyású. Arra azonban, hogy a pálya olyan botrányoknak legyen a színhelye, mint a mik ott, vasárnap történ­tek. még sem voltunk elkészülve. Hogy az elhanyagolt pályát nem lehet egy hét alatt direkte egy napra modern sportteleppé átvarázsolni, azt konczedáljuk, bár némi jóakarattal ezen is lehetett volna segíteni, de azt már határozottan elitélőleg kell felemlítenünk, hogy a matchrendező BAK rendőrségről nem gondoskodott s a helyett, hogy vezetősége a féktelenkedőket lecsitotta volna, maga is nagy mértékben előmozdította a rendellenességeket. Ennek hatása alatt azután a csapatban is felbomlott a fegyelem s a pályán történtek meg a »közönség köréből« való dolgok teljesen méltók voltak egymáshoz.
    Magáról a mérkőzésről írva, konstatálnunk kell, hogy a jobbik csapat a BAK volt és csak kapkodó, fegyel­mezetlen játékuknak és modoruknak tulajdoníthatják a gyenge eredményt. A játék általában erős volt, de nem durva. A BAK kapuját ismét Györg yvédte, Károly he­lyett pedig Deutsch szerepelt. Az óbudaiaknál a kitiltott Naphegyi és Szabó I. helyett tartalékok szerepeltek, meglehetős gyengén. A BAK-ban Ludwig és Neubrunn, továbbá a reaktivált Grósz József balszélső váltak ki, az óbudaiaknál pedig Kösztler, Guttmann és a két Hőnich mutatott elismerésreméltó játékot. Dicsérőleg kell felemlítenünk a III. ker. TVE fair játékmodorát és fegyelmezett viselkedését.
    Az első félidőben a BAK erős hátszéltől támogatva beszorítva tartja az óbudaiak kapuját, a mely csak az első negyedóra eltelte után szabadul fel az ostrom alól. A 17-ik perczben az óbudaiak szépen keresztülvitt táma­dással a BAK kapuja elé jutnak és Hőnich II. sikerült lövésével magukhoz ragadják a vezetést. Változó mezőny­játék után a 30-ik perczben Okos védhetlen lövéssel a BAK-ot kiegyenlitéshez juttatja.
    Félidő 1 : 1
    A második félidőben kemény és változatos küzde­lem folyik a vezető goalért. A szerencse a BAK mellé szegődik s az óbudai Védelem hibájából Okos a huszadik perczben a mérkőzés legszebb goalját rúgja. Elkesere­dett végküzdelem következik mind a két részről; a BAK határozottan jobban játszik. Már győztesnek is látszik, de a 35-ik perczben Hőnich Il.-nek a pálya szé­léről beadott labdáját György hibásan védi, az Schrotthoz kerül, a ki azt egészen a kapu elé vezetve, védhetetlen goalt rúg. A mérkőzés utolsó perczeiben a játékosok fáradtan küzdenek a győzelemért s a BAK-nak több­ször lett volna alkalma azt magához ragadni, ha belső csatárai mindent el nem rontanak. A folytonos BAK-ostrom után végre az óbudai csatárok is szóhoz jutnak és a BAK kapuja elé kerülnek. Ott Hőnich I-et, biztos goalhelyzetben Rudas durván elgáncsolja, a megitélt tizenegyest azonban Sporkó gyengén György kezébe rúgja.

    A mérkőzésen s a match után történt súlyos botrá­nyok ügyében kérdést intéztünk Kiss Menyhérthez, az izgalmas mérkőzés bírójához, a ki a következőket mondotta :
    Csúnya botránynyal zárta le a BAK idei szereplé­sét. Néhány tagja Grünwald Miksa, izgága modoráról ismert footballintézővel az élén, olyan botrányba fulasztotta a vasárnapi III. ker. TVE elleni bajnoki mérkő­zést, a mely örökös szégyenfoltja marad úgy az amerikai-uti pályának, mint a BAK vezetőségének. Grünwald a fölötti elkeseredésében, hogy csapata a szezónzáró és egyik leg­gyengébb mérkőzését sem tudta megnyerni, valósággal orgiát csapott az ellenem való izgatásával, a mely majd­nem hogy verekedéssé fajult. Grünwald a botránycsinálást már a mérkőzés első félidejében elkezdte azzal, hogy a nézőtérről folyton bekiabált a pályára és sértések­kel illetett. A félidők közben utánam jött az öltözőbe és ott hangos kiabálással akart befolyásolni, hogy a mérkő­zést a BAK javára döntsem el. A második félidőben, a midőn a BAK a vezető goalt megszerezte, kissé lecsilla­pult a közönség zaja, de a csend csak addig tartott, mig az óbudai csapat egy szabályosan elért goallal kiegyen­lített. A BAK játékosai és kiabáló közönsége a pályára tódulva, a goalnak offside czimén való megsemmisítését reklamálta, a mi már azért sem volt lehetséges, mert az óbudai csapat kiegyenlítő goalja úgy esett, hogy György egy a pálya széléről jövő labdát lábbal védett, de a lab­dát oly gyengén rúgta meg, hogy az a tizenhatos vona­lon álló Schrotthoz került, a ki azt, még közelebb vive a kapuhoz, goalt lőtt. A goalt lefütyültem és megadtam a jelt az újrakezdésre. A BAK kapusa azonban a labdát nem adta ki a középvonalra, hanem magánál tartotta é a honnan Schrott a goalt rúgta, ott a földre tette, hogy szabadrúgást rúghasson. Erre hátra szaladtam, meg­magyaráztam az off-side helyzet lehetetlenségét és a labdát ismét kezdéshez dirigáltam. Közben az egész kö­zönség a pályára tódult és csak három perecznyi szünet után lehetett a játékot ismét folytatni. A nagy tumul­tusban György sértő kifejezést használt reám vonat­koztatva, a mit nem értettem meg tisztán és ezért meg­elégedtem azzal, hogy György nyomban utána tőlem bocsánatot kért. A zavar ekkor elsimult s a félidő befeje­zést nyert. Ezután következett az a minden kültelki botrányt felülmúló viselkedés, a melyet a BAK emberei velem szemben tanúsítottak. Az öltözőbe tértemkor ugyanis csupa BAK-ember fogadott. Élesen kritizálták működésemet s mielőtt még egyszer megmagyarázhat­tam volna az óbudaiak goaljának szabályos voltát, Grünwald Miksa bősz tigris módjára nekem rontott és csöpp híjja volt, hogy nem inzultált. Nem is öltözhettem fel rendesen és a BAK-isták sértő szidalmai közepette mene­kültem kifelé, mialatt Grünwald Miksa folyton azt kiabálta, hogy »rúgjátok meg. üssétek meg«. Jelenvolt az esetnél egy szolgálatonkivüli rendőrellenőr, a ki fel fogja jelen­teni Grün wald Miksát a rendőrségnél és feljelenti magát a BAK-ot is, a miért a mérkőzésre nem kért a rendőr­ségtől engedélyt és nem rendeltetett ki rendőröket. En­gem azután az óbudaiak vettek oltalmukba.
    A BAK az egész szezon alatt rossz uton haladt. Úgy benn a klubban, mint a csapatban napirenden vol­tak a veszekedések. Egy-egy elveszített mérkőzés után a játékosok egymást és a vezetőséget, a vezetőség pedig a játékosokat szidta s ez a magyarázata annak, hogy a BAK-ból több játékos már eddig kivált és még többen fogják elhagyni az átigazoltatások során. A játékosok egyhangúlag Grünwald Miksával szemben viseltetnek a legteljesebb bizalmatlansággal s az ő iránti ellenszenv miatt játszották végig ambiczió nélkül az őszi szezont. Az óbudaiak elleni mérkőzésen Grünwald folytonos be­kiabálása idegessé tette őket, a mi miatt nem tudták teljes képességüket kifejteni és ez egymás elleni fe­gyelmetlen viselkedésre ragadtatta őket. Ha Grünwald a mérkőzésen meg nem jelent volna, úgy a játék bizonyára minden inczidens nélkül, valószínűleg a jobbik BAK-nak nem egy, hanem két pontot eredményezett volna.

    Az Újság 1913 december 2.