magyarfutball.hu

III. Kerület - Budapesti AK 1 : 2 15:15

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1913/1914
játékvezető : Hajós József
nézőszámok:
  1. nela: 1.500
  2. Sporthírlap: 1.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.12.07, 19:53
    BAK - III. ker. TVE 2:1 (1:1).

    Határ-utca — 1500 néző — Biró Hajós József.
    Változatos, élénk küzdelmet vivott a két csapat. A BAK-nal a védelem volt a csapat jobbik része, különösen Rudas elsőrangu.
    Károly ugy látszik közelébe sem jut többé régi formájának. A jobbhalf posztját Ligeti igen gyen­gén töltötte be.
    A csatársor nem tudta megismételni mult vasár­napi játékát sem.
    A közvetlen védelemnek Ludwig volt a lelke. Tapasztalhatta most, hogy fair játékkal is használ­hat a csapatának, sőt csakis ezzel.
    A III. kerületiek csapatában a Szabó—Gáiczik hátvédpár játéka magaslott ki. A csatár­sorban a Hönich II—Sommer jobbszárny sok veszélyes támadást vezetett. Gutmann, mint balszélső elég jól bevált.
    A játék nem tartozott a legfairebbek közzé, de sulyos durvaság nem esett, véletlen baleset azonban mégis történt. A második félidő 18. p-ben egy III. kerületi támadásnál közvetlenül a BAK kapuja előtt a BAK kapusa, valamint Károly, Ligeti és Guttmann összefutottak.
    Az összefutásból kifolyóan Guttmann elesett s annyira megütötte magát, hogy ki kellett állania! Később ujra elfoglalta a helyét, de né­hány percz múltán kénytelen volt végleg abban-hagyni a játékot. Megállapították, hogy könynyebb agyrázkódást szenvedett.
    A III. kerületiek kezdik a játékot és ők vezetik az első támadást is. Néhány percnyi játék után a BAK fölnyomul és Galczik a kapu előtt kézzel stoppolja a labdát. A megítélt 11-cst Ludwig magasan a kapu fölé lőtte.
    A 30. p.-ben Nagyhegyi hosszu lövése a kapu­fáról a goalba pattan (1:0). Alig fél perccel később a BAK jobbösszekötője kiegyenlít (1 : 1).
    A második félidőben a BAK a többet támadó fél és a 1Ó. percben Korda hosszú lövése a BAK második góalját hozza (2:1). A III. kerületiek a 23, és 44. percben egy-egy goalt rugnak, de a biró egyiket sem ítélte meg. Az elsőt offside címén in­dokoltan, a második goal anuulálásának az okát azonban a biró maga sem tudta megmondani.


    Sporthirlap 1914 március 23.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.07.30, 23:02
    BAK—III. ker. TVE 2:1.

    Bírói vizsgán történt. A bizottság egy tagja azzal a kérdéssel fordult a jelölthöz : mi a goal ? Mire a jelölt azt válaszolta, hogy ha a labda a kapuba kerül. A bizott­sági tag erre felvilágosította a jelöltet, hogy csak az a goal, a mit a biró goalnak ítél. Ezt a dodonai jóslatszerü választ illusztrálja a tegnapi óbudai mérkőzés, a mely­ben a Budapesti Atlétikai Klub két goaljával szemben a harmadik kerületiek három goalt lőttek és mégis vesz­tesként voltak kénytelenek elhagyni a pályát, mert a bíró — Hajós József (FTC) — csaly egy ízben ítélt ja­vukra goalt.
    Hajósnak -— ha jól emlékszünk — régi hibája az, hogy a szabálytalanságokat nem torolja meg rögtön, hanem csak körülbelül fél percz múlva. Harmincz másodpercz alatt pedig sok minden történik egy mérkőzésen, szinte természetes tehát, hogy ily körülmények között, mindenki elégedetlenkedett a biró késői — az események­nek, mondhatjuk, utánadöczögő — Ítélkezései miatt. Lesbenállás, majd foul miatt nem adott meg egy-egy goalt és különösen az utóbbi esetben, ha egyáltalában történt gáncsolási kísérlet, az majdnem egy perczcel történt a goal előtt, a bíró azonban csak akkor állította meg a játékot, a mikor a labda már benn volt a hálóban és foul miatt szabadrúgást Ítélt.
    A két ellenfél mindegyike erős munkát végzett és az óbudai csapat épp ugy megérdemelte volna a győzel­met, mint a kék-feketék. A győztes csapat legjobb játékosai Ludwig, Rudas és Maszák jobbösszekötő volt Előbbi érthetően életének legfairebb játékát produkálta és ha körülötte kavarodás volt, lehetőleg fejjel próbálta továbbítani a labdát. Ludwig a világért sem ütközött volna össze az ellenfél egy játékosával ; igaz, hogy azok is óvakodtak tőle. Rudas nem engedte érvényesülni az óbudaiak veszélyes jobbszárnyát, Maszák pedig váratlan éles lövéseivel vonta magára a figyelmet. Károly néha egy-két perczig káprázatosán szép technikát árult el, azonban a match túlnyomó részében szürkén játszott. Gállos gyorsasága daczára nem tudott a III. kerület jobboldali hátvédjével szemben érvényesülni.
    A nagy ambiczióval küzdő harmadik kerületiek legjobb játékosa Szabó volt, a ki gyenge fizikuma daczára is feltűnő biztonsággal állotta meg helyét a BAK jói megtermett csatárai ellen. Partnere, Galczik, jól fut és nem engedi szabadon a védelmen áttörő csatárt. Köszt- ler néhányszor bravúros védést mutatott, de a kapott két goalt nem védhette. A halfsor legjobb tagja Hőnich I., a ki agilitásával sikeresen pótolja a hiányzó rutint. Ugy Hőnich I., mint Stark (jobb fedezet) a fejelésben is felülmúlta Károlyt. A csatársorban uj játékosok mu­tatkoztak be az összekötők helyén. Sommer a jobb- és Csáki a baloldalon, mindkettő hasznavehető erő. Hegyi a középen a kapu előtt néhány gixert csinált és külön­ben is gyakran nem annyira a játék résztvevője, mint inkább szemlélője volt. A szélen játszó Guttmann és
    Hőnich II. viszonylag kevés munkájukat jól végezték1
    Mindjárt az első perczekben nagy veszély fenyeget a nappal hátban játszó óbudaikat. Kösztler kifut a jobb­szélső felé és a közben czenterezett labdát a belső csatá­rok egyike éles lövéssel lövi a kapu felső sarka felé, a mikor a kistermetű Galczik felugorva, kézzel leüti a labdát, a megítélt tizenegyest azonban Ludwig magasan a kapu fölé továbbítja. A két csatársor azonban kölcsönösen látogatja az ellenfél kapuját, de ugy Maszák, mint Hegyi lövése a felső léoz felett süvít el. Domsa egy III. kerü­leti támadás alkalmával kirohanással akar védeni, a hal­foknak visszaadott labdát Stark az üres kapu felé rúgja, de Ludwig fejével elhárítja a veszedelmet. A harmadik kerület most vehemensen támad. Hegyi egyedül állva a kapu előtt, öt lépésről goalt hibáz. Szabó, majd Guttmann lövése foglalkoztatja Domsát, két ízben a kapufá­ról pattan vissza a labda, egyszer viszont megint csak Ludwig feje mentette meg a BAK kapuját, végül azon­ban mégis megszerezte a vezetést az óbudai csapat Som­mer révén (30. p.). Az öröm azonban nem tart soká, mert nem telik bele egy percz és a Károly által előredobott kék-feketék Maszák védhetlen shotjából kiegyenlíte­nek. A labda a felső kapufáról. a goalvonalra pattan és onnan kerül a hálóba.
    Félidő 1:1.
    Szünet után a 10-ik perczben Ludwig szabadrúgá­sából Korda lövése a BAK második goalját eredményezi. Tiz perczczel később Guttmann fejelt labdája is hálót ér, de a biró ofí-side czimén nem Ítéli meg a goalt. A fél­idő közepe felé nagy kavarodás van a BAK kapuja előtt. Öten is összefutnak, sőt Guttmann és Ligeti felbuknak. Guttmann néhány perczig még próbál játszani, de roszszul lesz, kiáll és eszméletét veszti. Az elősiető pálya­orvos könnyebb fokú agyrázkódást állapit meg. Ligeti a feje búbján szerzett egy hatalmas daganatot, de azért végig tudja játszani a mérkőzést. A tiz emberre lefogyott óbudaiak a match befejezéséig erősen küzdenek. A 40-ik perczben Hőnich I. lövését a kirohanó Domsa elfogja, ketten is rárohannak, a labda kiperdül kezéből és Hegyi a kapuba továbbítja. A biró most gáncsot állapit meg Domsa ellen és nem adja meg a goalt. A közönség erős zúgolódása közben ér véget a mérkőzés.

    Az Újság 1914 március 24.