magyarfutball.hu

MTK - Törekvés SE 7 : 1 17:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Hadibajnokság, I. osztály 1917/1918, 2. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 8.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.12.22, 18:44
    MTK—Törekvés 7:1 (2: 1).

    Hungária-uti pálya. 10.000 néző. Biró: Fehéry Ákos.A Magyar Testgyakorlók Körének bajnoki csapata hatalmas golarányu revánsot vett tavaszi legyőzőjén, a Törek­vés Sportegylet legénységén. Az eredmény meglepe­tés, mert ilyen nagy golarányu győzelemre még a MTK legfanatikusabb hívei sem számítottak, már csak azért sem, mert a Törekvés, ha klasszis dolgá­ban nem is, de játékerő tekintetében teljesen egyen­rangu, sőt, tul is szárnyalja a MTK-ét. S hogy mégis ilyen sulyos vereséget szenvedett, annak oka leg­inkább az, hogy játékosai nem az ideális football-játékot játszották, hanem a fotball gyermekkorára emlékeztető kíméletlen, a testi épséget állandóan veszélyeztető modorban, igyekeztek ellenfelüket harc- képtelenné tenni s tőle a győzelmet ily módon ki­csikarni. Szerencsére ez irányu törekvésük hajó­törést szenvedett Fehéry biró erélyén, aki szigoruan, torolt meg minden szabálytalanságot. Éppen azért a mérkőzés nem tartozott a legszebbek közé s nagyrésze a durvaságok jegyében folyt le, melyet sűrűn tarkítottak a büntető rugások. De botrányosan vi­selkedett a Törekvés „törzspublikuma“ is, amely a tribünökön csoportokban, tömörülve, kvalifikálatlan kifejezésekkel illette a birót és az ellenfél játékosait. Maga a mérkőzés csak az első félidő első negyed­órájában volt szép és élvezetes. A MTK tulajdon­képpeni nagy fölénye csak a második half-timeban jutott érvényre. Csatárai pompás üsszjátékkal meg­törték az ellenfél szívós védelmét s valósággal gól­záport zúdítottak a Dürr által jól védett hálóra. A MTK góljait Schaffer (1), Schlosser (3) és Konrád II. rugták. A Törekvés egyetlen gólját Csapkay lőtte.


    Pesti Napló, 1917 szeptember 4.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.12.22, 18:27

    MTK—Törekvés 7:1 (2:1).

    A football-gourmandoknak jó napjuk volt : Az MTK az 1917—1918. évi hadi- bajnokság első fordulójában összetalálkozott legerősebb riválisával, a Törekvés Sport-Egylettel, a mely a tavaszi őszi forduló végével csak két ponttal maradt el a kék-fehérek mögött, aőt tavaszszal 4 : 2-re legyőzte az MTK-t, más csa­patok elleni gyenge szereplése folytán azonban mégis a má­sodik helyre szorult. A két csapat korai találkozása a Törekvésre volt inkább hátrányos, - mely tudvalevőleg csak nehe­zen jön formába, noha az MTK-ról sem keringtek a legjobb hírek, mintán a nyár folyamán alig tartott pihenőt, a WAF ellen mult vasárnap 6:0 arányban kivivott győzelmével azonban alaposan ráczáfolt a top formájában kételkedőkre. Nos, a 7 : 1-es eredmény éppen ugy meglepte az MTK, mint a Törekvés híveit, miután a goal különbözet olyan klasszis-differencziát jelent, a minő talán az első osztály első és utolsó helyezettje között sem áll fenn. Viszont azonban meg kell állapítanunk, hogy az MTK-t korántsem a szerencse segítette a hét goal eléréséhez, sőt éppen az utolsó negyedórában, a mi­kor teljes fölényben, tetszése szerint rughatta volna a goalokat, megint csak iskolajátékkal szórakozott. Igaz, volt a mér­kőzésnek tíz percze, a mikor a match kimenetele még kétes­nek látszott, az első félidő 26-ik perczében, a mikor a Törek­vés 2 : 1-re javította az eredményt. A vasutasok goalja ide­gessé látszott tenni az MTK-t, de csak perczekre, mert a fél­idő végével ismét olyan tulsulyba kerültek a kék-fehérek, hogy Csermely kivételével tiz Törekvés-játékos állta el hűsé­gesen féltett goalját. A goal különbözet különben az MTK második félidőben fölényé daczára sem lett volna olyan nagy­arányú, ha Konradnak már hafl time után 12 perczczel nem sikerül a harmadik goalt plasziroznia, a mi pedig az egyetlen goal volt, a mit Dürr védhetett volna. A 3 : 1 után összeroppant a Törekvés, a mi azonban nem jelenti azt, hogy az utolsó perczig odaadással ne küzdött volna.
    A Törekvés nagy goalarányu vereaége szerintünk két okra vezethető vissza. Az egyik, hogy halfsorukból Hauswaldot előrevitte a csatársorba, a mivel azonban a csatársor nem nyert, a védelem azonban óriásit vesztett, mert a Hauswald helyén játszó fedezet nem boldogulhatott a különben is remek formában lévő Taussiggal. Ez a Törekvés részéről óriási hiba volt. Sokkal különb kvalitású halfok sem boldogulnak ma a Szabó—Schaffer és a Taussig—-Konrad szárnyakkal, mint, Pejtsik és Szentey. A nagyarányú vereség másik oka a Tö­rekvés néhány játékosának kíméletlen játékmodora volt. A mit például Viola minden egyes mérkőzésen müvel, még nézni is félelmetes, de bizony ezúttal Urik is megfeledkezett magáról, Horváth és Siegl pedig annyira vakmerő, hogy csoda, ha a Törekvés-matchek nagyobb baj nélkül mulnak el.
    Az MTK-ban ma a halfsor játszotta ki a legjobb for­mát ; bravurosan dolgozott mind a három, mégis Kertész II volt közölök a legjobb, sőt talán a mezőny legjobb embere. Taussignál még a békeidőkben sem volt jobb szélsőnk, a meg­gyógyult Konrad II. finom, Intelligens játéka a match legélvezetesebb perczei közé tartozott és Schlosser meg Schaffer is frisebb, ötletesebb volt, mint valaha. A Törekvésben Ging magaslott ki, a ki fair, lelkesen, észszerűen és hihetetlen ön­feláldozással Játszik. A két hátvéd is megbizhatóan, de koránt­sem hibátlanul játszott, mig a csatárok közül csak Urik vonta magára a figyelmet. A goalok közül Schaffer egyet, Konrad és Schlosser pedig hármat-hármat rugott.
    Fehéry Ákos abszolut tudással, nagyszerűen bírásko­dott, mindössze Schlossernek egy goalt eredményező akczióját értette félre, a ki ugyanis a labdát magánál tartó Ginget sza­bályosan a kapuba nyomta be és a biró mégsem ítélt goalt.


    Az Újság, 1917 szeptember 4.