magyarfutball.hu

  1. Az Újpest megszerezte első idei győzelmét az élvonalban

    Meg sem állt négy gólig odahaza az Újpest a Lombard Pápa ellen a labdarúgó NB I huszonnegyedik fordulójának záró mérkőzésén. A lila-fehérek hét mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozata ezzel megszakadt, és az idén először nyertek az élvonalban.

    Tulajdonképpen két olyan csapat találkozott egymással az Újpest–Lombard Pápa bajnokin, amely keresve sem találhatott volna ideálisabb ellenfelet magának az élvonalban: a két gárda tavasszal összesen hat pontot és hat gólt szerzett. A lila-fehéreknél a Ferencváros elleni bukta mellett Dusan Vasziljevics elküldése és a stadion-ügy borzolta leginkább a kedélyeket (a szokásos gondok mellett), míg a Lombard Pápa alapja rengett meg a tulajdonos Bíró Péter nevezetes önfeljelentése miatt.
    A két mester a mérkőzés előtt megegyezett abban, hogy csapata nem lő ugyan mostanában sűrűn gólokat, de helyzetekig azért eljutnak – nos, az első fél órában a beosztottak nem tudtak főnökeikre cáfolni. Sz...
  2. Vége az NB I pocsék sorozatainak: Nyert az Újpest, Ojo gólt lőtt!

    A tavasszal a legrosszabb NB I-es eredménysort magáénak tudható, hét meccs óta nyeretlen Újpest először nyert bajnokit 2015-ben, a lilák a kiesőjelölt Lombard Pápát verték 4-0-ra vasárnap este, a 24. forduló zárómeccsén. A mérkőzésen Kim Ojo megszerezte első gólját az OTP Bank Ligában, 11-esből talált be a sokat kritizált támadó. Az Újpest először szerzett négy gólt az OTP Bank Liga idényében.

    Jó félóráig csak Szűcs Lajos védései tartották meccsben a Pápát, az Újpest egyre nagyobb fölényben futballozott a mérkőzésen, és végül három perc alatt kétszer is betalált a Lombardnak. A 36. percben Litauszki, a 39.-ben Balogh is bevette a vendégek kapuját, magyar gólokkal alapozta tehát a hazai csapat a feltámadását.
    A második játékrészben is egyértelmű volt a Vignjevic-csapat fölénye, sorra vezette támadásait az Újpest, miközben a Pápa csak szórványos kontrákra volt képes, annak ellenére is, hogy a padról érkezett Yannick...
  3. Szűcs négy kapott gól ellenére parádézott Újpesten

    Hét nyeretlen mérkőzés után tudott ismét meccset nyerni az Újpest. Ez volt a leghosszabb jelenlegi sikertelen sorozat. Ojo is megszerezte az első magyarországi gólját, a társak engedték, hogy elvégezzen egy tizenegyest, majd a sikeres teljesítése után mindannyian átölelték, ami szép gesztus volt. Addigra viszont már kettővel mentek a lilák, teljesen megérdemelten, annak ellenére, hogy Szűcs Lajos parádésan védett. Újpest-győzelemért nem lehet tudni, mikor szurkolhattak ennyire Dunaújvárosban, Kispesten (!), Szombathelyen és Pécsen.

    Nagyon kevesen vannak a mérkőzésen, a pápaiakat konkrétan senki nem kísérte el Újpestre. Viszont a lilák sincsenek túl sokan. A 4. percben Szűcsnek egyből bravúrral kellett hárítania, Andric vette célba 19 méterről a jobb felső sarkot. Az első 10 percben aktívabbak voltak a hazaiak, pontrúgásokból is próbáltak újabb helyzeteket kialakítani. A Lombard nem akarna feltétlenül védekezni, de a hazaiak gyor...
  4. Újpesti négyessel zárult a hétvége

    A kiesőhelyen álló Lombard Pápa a tavasszal ugyancsak gyengélkedő Újpest otthonában látogatott az élvonal 24. fordulójának vasárnap esti zárómeccsén, amelyet tulajdonképpen üres lelátók előtt rendeztek.
    Szűcs Lajosnak a negyedik percben kellett először nagy védést bemutatnia: a levegőben úszva ütötte ki Balogh Balázs lövését. A hazaiak ezután is támadásban maradtak, de a pápai ellenakciók is hordoztak magukban veszélyt. A 16. percben előbb Andrics közeli lövését, majd Kim Ojo fejesét védte bravúrral Szűcs, ezután a nigériai csatár az oldalhálót találta el. A 32. percben Bardhi remek lövését is kivédte a pápaiak rutinos hálóőre, a túloldalon pedig Seye lövése pattogott el a kapufa mellett.
    A 36. percben Perovics lepattanó lövését Litauszki Róbert 17 méterről a hálóba bombázta (1-0). A negyvenedik percben a megpattanó labda ezúttal Balogh Balázs elé került, aki ugyanonnan, szinte ugyanúgy lőtt a hálóba, mint négy perccel korábban a csapattársa – de...
  5. 1969. február 25.

    A Megyeri úton át – Leedsbe

    Utóhang Varsóhoz – Előhang Budapesthez

    Szerda, 16.30: Újpesti Dózsa- Legia Varsó

    Amikor vasárnap a mérkőzés első percében sem Pieszko, sem Brychczy nem volt képes betalálni az újpesti kapuba – pedig mindkettő 100 százalékos gólhelyzet volt -, odasúgtam a körmeit rágó lengyel kollégámnak, a Przeglad Sportowy munkatársának: „Amelyik csapat ilyen helyzeteket nem tud értékesíteni, nem érdemli meg a győzelmet!” Kollégám türelemre intett. Várjunk még! Ilyen huszáros rohamokkal rúgott hat gólt a Legia Varsó a München 1860-nak ezen a pályán, s ilyen lendületes játékkal győzött Münchenben is 3:2-re. Ez a 6:0-s és 3:2-es eredmény, illetve a belga SC Waregem kiverése a VVK-ból (2:0, 0:1) valóban óvatosságra intett. A Legia Varsó ezúttal is olyan hatalmas iramot diktált, hogy Káposzta már a 10. percben kiszólt a pályáról: Sok idő van még hátra?
    Hogyan tudott mégis győzni az Újpesti Dózsa?
    Baróti Lajos érdekesen elemezte a mérkőzés tanulsá...
  6. 1968. november 29.

    Legia- Újpesti Dózsa mérkőzés a VVK-ban

    Jól jártunk – mondják Újpesten

    December 18-ig szeretnénk lejátszani a két mérkőzést, hiszen az időjárás könnyen közbeszólhat – újságolta Farsang Endre, szakosztályvezető. – Már érintkezésbe is léptünk a lengyelekkel. Akár jövő szerdán is elmegyünk Varsóba.

    - Ahogy a párosítást, a továbbjutott csapatokat nézem, jól jártunk – vette át a szót Baróti Lajos. – Nem szabad azonban lebecsülni a lengyeleket, hiszen a bajnok Górnik tavaly a BEK győztes Celticet legyőző kijevi Dinamoval szemben is továbbjutott. A Legia is szép eredményekkel jutott a legjobb 16 közé. Mégis a nagyobb nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékosokból álló Dózsától továbbjutást várok!

    A Legia Varsó csak jövőre akar játszani! Az Újpesti Dózsa labdarúgócsapata a VVK-ban a lengyel együttessel került össze, a lila-fehérek december 18-ig szerették volna lejátszani a két találkozót. A lengyelek csak jövő márciusban. Ha nem tudnak megegyezni, akkor a ...
  7. 1969. január 12.

    Hétfőn kezd az Újpesti Dózsa

    A lila-fehérek itthon maradt játékosai hétfőn munkához látnak. (Mint ismeretes, a két válogatottnak 12 játékost adott az Újpesti Dózsa)
    - Kiket engedtek el?- kérdeztük Farsang Endrét.
    - Kuharszki, Sóvári és Mohácsik az Egyetértésbe ment, Csordás pedig az NB II.-es Szekszárdi Dózsába, Pataki még nem igazolt sehová.
    - Biztos már a két VVK mérkőzés időpontja?
    - A VVK bizottság remélhetőleg hozzájárul a tavaly benyújtott közös javaslatunkhoz. Tehát március 5.-én Varsóban, 12.-én pedig Budapesten lesz a mérkőzés a Legia ellen.

    1969. január 14.

    Váratlan fordulat az Újpesti Dózsa- Legia Varsó VVK mérkőzés ügyében

    Hétfőn délelőtt távirat érkezett az MLSZ-be, feladója Peter Joris, a VVK bizottság titkára. Ebben közli, hogy az Újpesti Dózsa- Legia Varsó két VVK mérkőzést február 5.-ig le kell játszani. Amennyiben nem kerül sor a találkozóra, a két csapatot törlik a további küzdelmekből.

    - Hogyan vélekednek a táviratban foglalta...
  8. 1969. január 16.

    VVK ügyben Bázelbe utaznak az Újpesti Dózsa vezetői

    - Sikerült előrébb lépni az Újpesti Dózsa- Legia Varsó VVK mérkőzés ügyében? – ezt kérdeztük Farsang Endrétől, az Újpesti Dózsa szakosztályvezetőjétől.
    - Sajnos, nem. A Legia Varsó is felhívott minket. Őket is nagyon meglepte a hír. A lengyel csapat márciusban akar játszani.
    - Mit lehet tenni ezek után?
    - A jövő héten Bázelba utazunk. Minden rendelkezésre álló anyagot bemutatunk a VVK bizottságnak. Mi vétlenek vagyunk abban, hogy decemberben, a kitűzött határidőn belül nem került sor a mérkőzésekre!
  9. 1969. január 20.

    Az Újpesti Dózsa panasza a VVK bizottság előtt

    Lesz-e Újpesti Dózsa- Legia Varsó VVK mérkőzés? Erre nagyon nehéz most választ adni. Eléggé összekuszálódtak a szálak. Most az Újpesti Dózsa, az MLSZ hathatós segítségével arra törekszik, hogy kivívja igazát és rábírja a VVK bizottságot a határidő módosítására.
    - Január 26.-án Bázelben sorsolják a VVK következő fordulóját – közölték velünk a lila-fehéreknél. – Úgy döntöttünk, hogy Svájcba utazunk és a bizottság elé tárjuk a tényeket. Bízunk abban, hogy sikerül haladékot kapnunk. A lengyel csapat is egyetért erőfeszítéseinkkel.
    - Tehát nincs már hátra, mint a várakozás?
    - Igen. Mi meg tettük amit lehetett, a többi már a bizottságon múlik.
  10. Sorsoltak a VVK-ban

    Vasárnap délelőtt a FIFA Zürichben levő székházában készítették el a VVK negyeddöntőinek a sorsolását. A sorsolás után közvetlenül telefonon beszéltünk Farsang Endrével, az Újpesti Dózsa Zürichbe utazott szakosztályvezetőjével.

    - Még a sorsolás előtt tisztázták a Legia és az Újpesti Dózsa elmaradt mérkőzésének kérdését – újságolta Farsang Endre. – A bizottság tagjai Sir Stanley Rous elnökkel és Peter Joris főtitkárral együtt jól tudták, hogy mi decemberben három időpontot is ajánlottunk a lengyeleknek, akik azonban ekkor már nem vállalkoztak a mérkőzésre. Később a mi csapatunk nem tudott a találkozóra kiállni, hiszen összesen 12 játékosunk vesz részt a válogatottak túráin. Olyan javaslat is elhangzott korábban, hogy ha február 5.-ig nem kerül sor a mérkőzésekre, mindkét csapatot törölni kell. A VVK bizottság azonban a sportszerűség szellemében döntött. Nehézségeinket megértve, két kötelező dátumot kötött ki a mérkőzés lejátszására.
    - Mi ez a két időpont? – ké...
  11. 1969. február 1.

    Az Újpesti Dózsa- Legia Varsó két VVK mérkőzés kezdési időpontja véglegessé vált.

    - Február 23.-án Varsóban játszunk. A kezdés délelőtt 11 órakor lesz. A visszavágó 26.-án délután 16.30-kor kezdődik a Megyeri úton – mondta Farsang Endre, az Ú. Dózsa szakosztályvezetője. – A mi vendégünkként hazánkban tartózkodó Dynamo Berlin ellen február 5.-én 15 órakor játszunk Újpesten.
  12. 1969. február 18.

    A hatvanhetedik bajnoki címért

    Az Újpesti Dózsa futóedzésekkel készül – kupameccsre

    Az Újpesti Dózsa többszörösen is kivétel az idei rajtnál. Elsősorban azért, mert az annak idején sérült Dunai Antal kivételével teljes csapatnyi játékost adott a válogatottaknak. A ligaválogatott pedig, mint köztudott, csupán vasárnap érkezett haza Mexikóból. Kivétel azonban úgy is az Újpest, hogy február 23.-án nem a bajnokságban áll rajthoz, hanem Varsóban, VVK mérkőzésen. Ez, persze, egyáltalán nem könnyít az Újpest helyzetén.

    - Nem akarok panaszkodni – kezdte Baróti Lajos, a lila-fehérek edzője -, panasszal úgysem lehet előbbre lépni, de nehéz helyzetben vagyunk…
    - Főpróba?
    - Főpróba? Nálunk ilyesmiről nem lehet beszélni. A tavalyi csapat tudásában bízhatunk, hiszen még azt sem tudom, hogyan állunk fel?! Bene még mindig térdsérülésével bajlódik, Zámbónak bokasérülése van, Káposzta erős gyomorhuruttal kínlódik… Azok pedig, akik vasárnap a ligaválogatottal jöttek haza, ...
  13. 1969. február 20.

    Az Újpesti Dózsa SC sajtótájékoztatója

    Az Újpesti Dózsa labdarúgóinak február 23.-án és 26.-án VVK mérkőzésen kell helytállniuk. Ellenfelük a lengyel fegyveres erők csapata, a Legia Varsó. A lila-fehérek nem a legjobb előjelek mellett várják a mérkőzéseket. Az idén még csak egyetlenegy kétkapus edzőmérkőzést tartottak, szerdán, a Tűzoltó Dózsa ellen. A következő 15 játékos utazik el pénteken délután 14 órakor Varsóba. Szentmihályi,Káposzta,Solymosi,Bánkuti,Dunai III.,Noskó,Fazekas,Göröcs,Bene,Dunai II.,Nagy L.,Borbély,Szini,Juhász és Zámbó. Zámbó még sérült, így az Újpesti Dózsa várható összeállítása: Szentmihályi-Káposzta,Solymosi,Bánkuti-Dunai III.,Noskó-Fazekas,Göröcs,Bene,Dunai II.,Nagy L.

    - A csapat formáját nem tudtuk lemérni – mondta Farsang Endre szakosztályvezető. – A játékosok tudásában, akaratában bízunk. Szoros eredményt várunk, s ha Varsóban nem is, Budapesten kiharcoljuk a továbbjutást.

    Az Újpesti Dózsa vasárnap délután 17 órakor érkezik viss...
  14. 1968. december 12.

    Legjobb összeállításában játszik az Újpesti Dózsa

    - Mindennap tartunk edzést, sajnos a talaj kemény és csúszós, de remélem nem sérül meg senki – mondta a szerdai edzés után Baróti Lajos.
    - Mit vár Dunaújvárosban?
    - Nehéz mérkőzés elé nézünk. Győzni akarunk, jó játékkal szeretnénk befejezni az évet.
    - Az összeállítás?
    - Mindenki egészséges, tehát marad a Győr ellen győztes 11. Egyébként örömmel tölt el mindenkit az a tény, hogy 13 játékosunk kapott helyet a két válogatott keretben.

    Kuharszki két bajnoki mérkőzésen nem szerepelhet.

    30. forduló

    1968. december 15.

    Kik távoznak az Újpesti Dózsából?

    Minden bizonnyal négy játékos: Sóvári,Pataki,Kuharszki és Csordás. Sóvári iránt három csapat is (Egyetértés,MTK,Eger) érdeklődik, de Kuharszki is alighanem NB I.-es marad. Az újpestiek csupán két-három ifjúsági játékost igazolnak.

    NB I. Tartalékbajnokság

    Dunaújvárosi Kohász- Újpesti Dózsa 1:2 (0:1)
    Dunaújváros, 11.45 ó., 1.000 néző, V.: Balla...
  15. 29. forduló

    1968. december 8.

    NB I. Tartalékbajnokság

    Újpesti Dózsa- Győri ETO 1:4 (1:2)
    Megyeri út, 11.45., 250 néző, V.: Teuschler

    Ú.Dózsa: Magyar-Komáromi,Horváth,Sóvári-Hartyányi,Simon-Juhász,Pataki,Kuharszki,Nyírő,Tóth.
    Győr: Schnitzer (Tasnádi)-Szalai,Kovács,Nagy-Varga,Kajtár-Nádasdi,Kursics,Szaló,Glázer,Hiba.

    Gólszerző: Varga (öngól) – Kursics (2), Szaló (2).

    Kiállítás: Kuharszki (37p.).

    Hiába támadtak többet az újpestiek, a lelkes győriek megtalálták a rést a bizonytalankodó hazai védelmen. A Dózsa csatársor rengeteg helyzetet kihagyott.

    Újpesten Szentmihályi kisebb meghűléssel bajlódik. Ha nem állhat rendelkezésre, Borbély lesz a kapus. Göröcs már felépült, tehát ismét ő a jobbösszekötő. Baróti edző biztos győzelmet vár fiaitól. Ha a győriek megszorítják a Dózsát, az már dicséretükre válik, hiszen nem sok csapat úszta meg kevés góllal a Megyeri úti kirándulást. A pontszerzésre viszont nemigen van reményük a Rába partiaknak. Tippünk: 1.

    Újpesti...

  16. 1968. november 29.

    Legia- Újpesti Dózsa mérkőzés a VVK-ban

    Jól jártunk – mondják Újpesten

    December 18-ig szeretnénk lejátszani a két mérkőzést, hiszen az időjárás könnyen közbeszólhat – újságolta Farsang Endre, szakosztályvezető. – Már érintkezésbe is léptünk a lengyelekkel. Akár jövő szerdán is elmegyünk Varsóba.

    - Ahogy a párosítást, a továbbjutott csapatokat nézem, jól jártunk – vette át a szót Baróti Lajos. – Nem szabad azonban lebecsülni a lengyeleket, hiszen a bajnok Górnik tavaly a BEK győztes Celticet legyőző kijevi Dinamoval szemben is továbbjutott. A Legia is szép eredményekkel jutott a legjobb 16 közé. Mégis a nagyobb nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékosokból álló Dózsától továbbjutást várok!

    A Legia Varsó csak jövőre akar játszani! Az Újpesti Dózsa labdarúgócsapata a VVK-ban a lengyel együttessel került össze, a lila-fehérek december 18-ig szerették volna lejátszani a két találkozót. A lengyelek csak jövő márciusban. Ha nem tudnak megegyezni, akkor ...
  17. 27. forduló

    1968. november 24.

    NB I. Tartalékbajnokság

    Szegedi EAC- Újpesti Dózsa 1:7 (1:5)
    Szeged, 11.45 ó., 2.000 néző, V.: Ragó.

    SzEAC: Korányi (Bíró)-Várhelyi III.,Emődi (Bartkó),Stumpf-Ladányi,Zádori-Rajcsányi,Bóka (Sárdi),Szalai,Petrina,Szarka.
    Ú.Dózsa: Borbély (Magyar)-Komáromi,Sóvári,Csordás-Hartyányi,Simon-Juhász,Pataki,Nyírő,Nagy L.,Tóth A.

    Gólszerző: Petrina – Nagy L. (4),Tóth A.,Nyírő,Juhász.

    A fővárosi csapat méltóan szerepelt eddigi elért helyezéséhez. Szarka a 74. percben megsérült és végleg kiállt.

    Az Újpesti Dózsa már szombaton reggel elutazott Szegedre. A lila-fehérek szerdán imponáló biztonsággal győztek kupamérkőzésükön, s erre számítanak vasárnap is. Káposzta ismét elfoglalja helyét a jobbhátvéd poszton, Noskó ismét fedezet lesz. A bal szélen Zámbó játszik. A SzEAC, reális számítások szerint, nem szoríthatja meg az Újpesti Dózsát. Itt valóban csak az lehet kérdéses, hogy milyen arányban nyernek a vendégek. Tippünk: 2.

    Szegedi EAC- Újpe...
  18. 2015.04.03, 20:34 - Újpesti Dózsa SC - Aris FC 1968
    1968. november 19.

    Változtatott csapattal játsszák VVK visszavágójukat a lila-fehérek

    A mérkőzés után valamennyi játékos úgy érezte Szalonikiben, hogy a továbbjutás kérdése már azon a mérkőzésen, a vízzel fedett pályán, az irreális talajon eldőlt. Az a csapat, amely otthonában nem képes győzni, a gyakorlat szerint, feladhatja a továbbjutás reményét, az ARISZ pedig egyébként sem rendelkezik nagy meglepetéseket okozó játékos gárdával. Másnap, a repülőgépen újra szóba került ez a téma, de – más megvilágításban! S ez természetes is, hiszen ha alszik egyet az ember, bölcsebb lesz. Többet lát a részletekből, higgadtabban mérlegel. Úgy emlékszem, Solymosi dobta be, hogy a visszavágón a görög csapatnak nincs veszteni valója, s ez köztudomásúlag igen kedvező helyzet!... Ebből indult ki, így kezdődött az esélyek felül bírálata. A beszélgetésekből leszűrtekkel nagyjából egyet lehet érteni, hasonlóan látta az a két újságíró és egy rádió riporter, aki elkísérte a lila-fehéreket...
  19. 1968. november 15.

    A felelősség súlya is az Újpesti Dózsát nyomja

    Újpesten, a jó meleg öltözőben elfelejti az ember a szállingózó havat, a váratlanul téliesre fordult időt. Vidám a hangulat…
    Az orvos és a sarkát fájlaló Solymosi párbeszédét Göröcs harsány kacajjal fogadott megjegyzése szakította félbe:
    - Nem baj, Pixikém… Tudod, ez már a korral jár, meg ha valaki mosdani sem szeret, akkor különösen kékül, vastagszik a lába…
    Egyedül Noskó ül némán, szótlanul – feldagadt arccal.
    - A baj ilyenkor, a rangadók előtt, mindig utolér bennünket – válaszolta kérdésünkre Radnai József sportorvos. – Solymosi lába sincs rendben, Noskó pedig fogászati kezelés közben szájfertőzést kapott. Az edzéseket kihagyta a héten, de enni sem tudott rendesen, legalább 3 kilót leadott, s csak pénteken kezdhet el edzeni.
    A mérleg tehát: másfél sérült… Baróti Lajos arca ennek ellenére sem szomorkás, sőt. A játékosokkal együtt készülődött, csak a testsúly és a vérnyomás ellenőrzést hagyta ki, helyette a l...
  20. NB I. Tartalékbajnokság

    Újpesti Dózsa- Diósgyőri VTK 5:2 (3:0)
    Megyeri út, 14.30 ó., 500 néző, V.: Dér.

    Ú. Dózsa: Borbély (Magyar)-Komáromi,Horváth,Nagy F. (Csordás)-Hartyáni,Simon-Juhász,Pataki,Kuharszki,Nyírő,Tóth A.
    DVTK: Kovácsik-Kuttor,Herr,Magyar-Márton,Szabó-Koszó,Schwerla (Varga),Kunfalvi (Perecsi),Meggyes,Takács.

    Gólszerző: Juhász (3), Tóth A. (2) – Herr,Márton (11-es).

    Mindkét félidőben többet támadott az Újpest és már 5:0-ra vezetett. A Diósgyőr lelkesen játszott.

    25. forduló

    1968. november 10.

    A Megyeri úton nincs gond. Baróti edző alighanem a Szalonikiben szerepelt csapatot küldi pályára, tehát Káposzta játszik, s Nagy L. kimarad. A Megyeri úton félelmetes az újpestiek támadójátéka, öt gólnál alább ritkán adják. A DVTK örülhetne, ha szoros eredmény születne. A Dózsa győzelme nem kétséges. Tippünk: 1.

    Gólzápor Újpesten

    Újpesti Dózsa- Diósgyőri VTK 9:0 (4:0)
    Megyeri út, 16.30 ó., 20.000 néző, V.: Bircsák (Kasza,Nagy E.)

    Ú. Dózsa: Szen...
  21. A Ferencváros nagy technikai fölénnyel nyerte meg a derbyt

    Ferencváros – Újpest 5:2 (2:1)

    Tréfás rendszerben, hat hátvéddel játszottak a lila-fehérek

    Az ég nem volt kegyes a futballhoz ma délután, szürke, ólmos felhők borították be az eget, állandóan szemerkélt az eső, de ez nem akadályozta meg a futball–ínyenceket, hogy a tavaszi idény legérdekesebb mérkőzésére, a Ferencváros-Újpest összecsapásra ki ne vándoroljanak az Üllői-útra.

    A játék megkezdésekor mintegy 15.000 néző vette körül a játékteret, az állóhelyeken, mint megannyi sok ezer gomba, fénylettek az esernyők, a tribünökön pedig feltűnően sok és csinos hölgy pompázott nyár eleji, nem, tavaszi toalettjében.

    Feldübörgő taps jelzi a zöldinges a lila-fehér mezes fiúk érkezését. Lázár és Zsengellér, a két csapatkapitány. Ők haladnak elől. Az ernyők mintegy vezényszóra egyszerre eltűnnek, a hulldogáló esőcseppek dacéra is.

    A csapatok üdvözlik a közönséget és máris kezdődik a játék. A Ferencváros ebben az össz...
  22. Ferencváros – Újpest 5:0 (1:0)

    Heves, nívós, nagyiramú mérkőzésen a nagyobb tudású csapat nyerte meg a futball-derbit

    A késő őszi napsugár színpadi reflektorkénit világította be az újpesti stadion zöld gyepét, amelyen a Ferencváros és az Újpest vívta derbi mérkőzését. Ez a küzdelem az idei futball évad legmagasabb színvonalú mérkőzése volt.

    A játék első negyedórájában az Újpestet balszerencse kísérte. Ekkor rettenetesen nagy ostromot indítottak a Ferencváros ellen, később azonban nem tudták megakadályozni, hogy az erő fölött ne győzedelmeskedjék a tudás, az egységesebb csapatszellem.

    Voltak durva jelenetei is a mérkőzésnek, néhány játékos a küzdelem hevében megfeledkezett a sportszerűségről, azonban ezek a jelenetek nem lépték túl a derbi játékok szokásos kereteit. A Ferencváros nagy haditettet vitt véghez, mert kitűnő újpesti csapatot vert meg.

    A gólarány számszerűségénél is nagyobb jelentőségű azonban az a mód, ahogyan a Ferencváros győzött: szép játékkal, sport...
  23. Bombameglepetés: Újpest – Ferencváros 4:1 (1:1)

    Tízezer néző… Ragyogó napsütés. A Ferencvárost és az Újpestet biztató tömeg. Kis Ernő játékvezető sípjába fúj. Az Újpest kezdi a játékot szél és nap ellen. De átveszi a támadást a Ferencváros. Gyetvai máris rohan a labdával, középre adja. Kiszely fejéről a fedezetlenül áll Suhaihoz pattan, aki a felső sarokba irányítja.

    A második percben 1:0-ra vezet a Ferencváros. És ez volt a veszte… Mert az Újpest percről-percre erősített. Minden erejét latba vette, és ha a ferencvárosi csatárok támadtak, az utolsó pillanatban mindig el tudták venni a labdát. De a játéknak ebben a részében többet támad az Újpest.

    Ádám ellenállhatatlanul tör előre, beadását Hidasi elveszti. Pár perc múlva azonban már ő szökteti Ádámot Csikós közbelép, de elhagyja a labdái, üres a kapu. Már Hidasról a labda… Hátborzongató izgalom fut keresztül a tribünön… Hidasi átadja Kocsisnak, aki a kapu torkából fölé vágja. Nagy gólhelyzet.

    Lesálláson akad el a fer...
  24. 2015.03.29, 20:17 - Ferencváros FC - Újpest FC 1939
    80 percig a Ferencváros támadott, az Újpest 10 játékossal védekezett

    Újpest – Ferencváros 1:0 (1:0)

    Üllői-úti sporttelep – 6000 néző. – Játékvezető: Podubszky.
    A Ferencváros karácsonya meglehetősen rosszul sikerült. A két bajnoki pontot az Újpest tűzte a karácsonyfájára. Az Újpest 1:0 arányú győzelemmel ugyanannyi pontra tett szert, mint a vezetőhelyen lévő, de jobb gólaránnyal rendelkező Kispest, viszont a Ferencváros az ötödik helyre zuhant. A sport krónikásának el kell mondania, hogyan történt mindez.

    Nincs szó megfejthetetlen rejtélyről. Egyszerű az egész. A 90 perces mérkőzésen a Ferencváros 80 percig rohamozott, viszont az Újpest támadása idejét összegezve – 10 percig támadott és egy messziről küldött labdával gólt szerzett. És ezt az előnyt végig tartani tudta.

    A második félidőben a legtöbbször tíz játékosát vonta védelembe és ez a taktika sikerült. Ha valamelyik rendszer hirdetői bármit akarnának elkönyvelni a saját rendszerünk számára, az semmi más nem voln...
  25. Újpesten vesztette el a Ferencváros veretlenségét

    Újpest – Ferencváros 4:2 (3:0)

    Megérdemelt győzelem, túl kemény játék, Sárosi súlyos sérülése

    Pompás idő kedvezett a szezónnyitó derbi mérkőzésnek, amelyre a közönség ugyancsak szép számmal rándult ki Újpestre. A BSzKRT, mint olyan, ismét megbukott. Különjáratokat indított ugyan, de csakis az újpesti hídig és a különjáratokról életveszély között rohamozta meg a közönség a Megyerre induló ingajáratokat.

    A pálya meglepően jó állapotban várta a mérkőzést, a teteje kissé csúszós volt. A közel 12.000 néző előtt először a Ferencváros csapata mutatkozott be, majd csakhamar, Futó vezetésével, a lila-fehérek sorakoztak fel üdvözlésre.

    A választás az Újpestnek kedvezett és a Megyer felé eső kaput a Ferencváros igyekszik megközelíteni, de Ádám szereli a támadást és máris az újpesti támadás kerül a kapu mellé. Toldi faultja már a harmadik percben izgalmat vált ki, aki Ádámot „szúrja le”. Ádám úgy látszik, a célpont, mert az el...
  26. Újpest – Ferencváros 2:0 (1:0)

    Az újpesti stadiont az őszi derbire már egy héttel ezelőtt kezelésbe vették a pálya kozmetikusai. Újra festették a padokat, mindent rendbe hoztak, úgy hogy a pálya egy jól gondozott fürdőszoba tiszta képét vette magára. Ide gyűlt ki tízezer ember, hogy tanúja legyen az őszi szezónt lezáró utolsó derbimérkőzésének, a bajnokságban vezető Ferencváros és Újpest találkozásának.

    Elsőnek a Ferencváros fut ki a pályára élénkzöld trikóban. Az Újpestnek kijáró taps azonban arra mutat, hogy legalább is a tribünön az Újpest az erősebb. Helyválasztásnál a hazai csapatnak kedvez a szerencse és így a Ferencváros kezd nappal szemben.

    Szigeti sípjelére a következő összeállításban állnak fel a csapatok:
    Újpest: Hóri – Futó, Joós – Seres, Szücs, Balogh – Kocsis, Vincze, Kállai, Zsengellér, Tóth.

    Ferencváros: Kutasi – Polgár, Korányi – Hámori, Sárosi, Lázár – Táncos, Tátrai, Toldi, Farkas, Kemény.

    Újpest Zsengellért és Kállait felcserélte, kezdés után ...
  27. Rajtaütésszerű támadásokkal 4:1 arányban verte az Újpest a Ferencvárost

    Hétezer néző előtt mérkőzött a megyeri stadionban a Ferencváros és az Újpest. A tavaszi napsütötte délutánon az Újpest kárpótolta magát a Hungáriától elszenvedett 5:1 és a Budai 11-től elszenvedett 3:0 arányú vereségért. Az Újpest 3:1 arányú félidő után 4:1-ra verte meg a Ferencvárost és ezzel, jobb gólaránnyal a bajnoki tabella második helyére került.

    Sok minden játszik közre, ha egy csapat vereséget szenved és igen sok tényező viszi előre a csapatot olyankor, ha győzelmet harcol ki. Háda hajmeresztően gyenge védései, Sárosi sérülésének kiújulása. Lázár tétovázása voltak okozói a vereségnek, míg Újpestnél Vince, a mezőny legjobb játékosa.

    Pusztai váratlan és a régi nagy szélsőkre emlékeztető leadásai, Szűcs rombolása a védekezésben és használható leadásai a támadásban biztosították a győzelmet. A gólarány túlzott, mert a mezőnyben technikásan játszó Ferencvárosnak igen sokszor volt alkalma a góllöv...
  28. Ferencváros – Újpest 4:2 (2:0)

    Üllői úti sporttelep – 18000 néző – bíró: Hertzka Pál
    A pályára lépő csapatokat nagy éljenzéssel fogadta a közönség. Már ekkor feltűnt, hogy a tömeg nagyobbik része – Ferencvárosi hívőből áll és az újpesti közép még a hangtölcsérekkel sem tudja túlszárnyalni a ferencvárosi középet.

    Igazi derby-hangulat és izgalom uralkodott a tribünökön és a két csapat nagy harci kedvvel ütközött meg. A heves küzdelemből a Ferencváros került ki győztesen, annak ellenére. hogy az Újpest az utolsó pillanatig rendkívül heves ellenállást tanúsított.

    A Ferencváros már 4:0-ra vezetett, amikor az Újpest két góllal szépített az eredményen. Igaz, hogy míg a ferencvárosi gólok nagyrészt tervszerű akciókból keletkeztek, addig mind a két újpesti gól a pár percre megtorpanó ferencvárosi védelem hibája. a derbynek voltak nagyszerű jelenetei, de nem volt hiány a gyenge csapkodó játékból sem.

    Technikailag és kondícióban is jobbnak mutatkozott a Ferencváros és az Újpes...
  29. Újpest – Ferencváros 1:0 (1:0)

    Megyeri út 18.000 néző. Bíró: Klug.
    Hasonlóan nagy jelentősége még nem volt a derbinek, mint az Újpest-Ferencváros összecsapásának. Annak megfelelően a mérkőzés végig óriási iramú volt. A játék színvonala helyenként igen magas fokon állott, mindvégig izgalmas és érdekes volt a két csapat küzdelme.

    Az Újpest az első félidőben jobb volt ellenfelénél, a második félidőben azonban harminc percen keresztül szakadatlanul támadt a zöld-fehér csapat, de a gyönge csatársor nem boldogult az újpesti vasvédelemmel.

    A győztes csapatban a védelem, de különösen Sternberg nyújtott pompás teljesítményt. Minden közbelépése határozott, gyors és fölényes volt, sőt egy alkalommal biztos góltól mentette meg csapatát. A fedezetsorból senkit sem lehet kiemelni, mindenki nagyszerűen küzdött. Az új összeállítású csatársor bevált, csak P. Szabónak nem ment a játék a szokatlan jobbszélső poszton.

    A Ferencvárosban a védelem kitűnően dolgozott. Kutasi a gólt nem véd...
  30. Ferencváros – Újpest 1:0 (1:0)

    Ez a szezonvégi derbi is csalódást hozott. A régi idők nagy nívójú játékától elszokott közönség azt hitte, hogy a két vezető csapat találkozása meg fogja hozni azt a sportot, amelyért a futball rajongói ebben a szezonba olyan sokszor hiába mentek ki a pályákra.

    Ezúttal is csalódtak, pedig a mérkőző felekben megvolt a legjobb szándék, hogy tudásuk legjavát nyújtsák annak a közönségnek, amelynek oly sokkal tartoznak. Vártuk ezt a derbit, ahol a két vezetőcsapat teljes készültségben, állig felfegyverkezve vívja meg a bajnokság pálmájáért folyó küzdelemben ezt a fontos harcot.

    Nem a csapatokon, hanem a véletlen körülményeken múlott, hogy a mérkőzésen nem tudott kibontakozni nagyvonalú játék s mindkét fél messze alatta maradt eddig mutatott formájának.

    A Ferencváros fölényével indul a mérkőzés, amit a három Ferencváros-korner is igazol. Lassankint az Újpest is belemelegedik a játékba s Avar zúgó bombája alig kerüli el a zöld-fehérek kapuját....
  31. Újpest – Ferencváros 3:1 (2:0)

    Újpest Stadion. – 25.000 néző. – Bíró: Ivancsics Mihály.

    A húsvét egyetlen komoly futballeseményére huszonötezer néző sereglett ki vasárnap az újpesti pályára. Nagy meccs volt ez, igazi derby, mert még a BESZKÁR is tudomást szerzett róla és a közönségnek abban a ritka élvezetben lehetett része, hogy külön villamosokon utazhatott ki Újpestre. Végig a Váci-úton kiállottak a derék polgárok a kapuba és onnan bámulták a szokatlan méretű autókaravánt és villamos fölvonulást.

    A pálya képéből hiányzott a hölgyek tavaszi toalettjeinek tarka színe. Vagy a tavasz késik, vagy a húsvét volt nagyon korán az idén, de tény az, hogy az égiek ebben a szezonban föltűnően hadilábon állanak a futballal és vasárnapról-vasárnapra enyhet téli idővel „kedveskednek”. Ki kellene már engesztelni őket – néhány szép válogatott futballgyőzelemmel.

    Derbyhez mérten is meglepően nagy az izgalom a meccs elején. A csapatok még ki sem jönnek, már zug a tribünön a „Tempó, Ú...
  32. Ferencváros – Újpest 1:1 (1:1)

    Üllői-úti pálya. – 20.000 néző. – Bíró: Ivancsics.
    Siralmas nívótlan „derby” volt az Újpest és a Ferencváros összecsapása. Húszezer néző hagyta el nagy csalódással a pályát: mindkét csapat kiábrándítóan rossz futballt játszott. Szerencse, hogy nincs már válogatott mérkőzés hátra ebben a szezonban, mert vigasztalan lenne a szövetségi kapitány helyzete.

    A lila-fehér és zöld-fehér csapatban alig van jóformában levő játékos. Lehet, hogy a játékosok annyira respektálták egymást, hogy ez akadályozta őket teljes tudásuk kifejtésében. A hibák, rossz passzok és kihagyott gólhelyzetek egész revüje volt ez a mérkőzés. Sok olyan jelenet adódott, amely élénk szabályvitára és a bíró ítélkezéseinek kritizálására adott alkalmat.

    Az Újpest kezd és azonnal erélyesen támad. Hamarosan kornert ér el, de az eredménytelen. A 8. percben adódik az első komoly helyzet. Wilhelm magas labdát ad a Ferencváros kapu elé. Amsel ugrik a labdáért, közben Stofián a levegőb...
  33. Ferencváros – Újpest 1:1

    Angyal sérülése miatt három percig állt a játék

    Üllői-úti pálya 36.000 néző. Bíró Klug Frigyes.
    Az eredmény reálisnak mondható. Az első félidőben Újpest támadott többet, míg a második félidőben a Ferencváros együttese játszotta a stílusosabb, kulturálisabb futballt. Mindkét csapat rendkívül idegesen küzdötte végig a mérkőzést.

    A Ferencváros kezdte a mérkőzést. Váratlan erős újpesti-támadások veszélyeztetnek tíz percen keresztül. Ez alatt Spitz és P. Szabó lövései kerülték el a kaput. A 10-ik percben Táncos sikerült beadása után Toldi lőtt kapura, a labda a tömörült védelemből Kohut elé pattant, aki a vetődő Aknai mellett közelről a hálóba gurította: 1:0.

    A 12-ik percben Toldi hatalmas lövése hajszálnyira került kapu fölé. A 16-ik percben Auer-Spitz összjáték után Spitz a kifutó Angyal mellett kapuba emelte a labdát: 1:1. Mindkét csatársor szép akciókkal dolgozott, de a kapu előtt érthetetlenül megtorpantak a csatárok. A 24-ik percben Ferencv...
  34. Ferencváros – Újpest 1:1 (0:0)

    Bár a „nagy” mérkőzés csak vasárnap délután 1/2 4 órakor kezdődött az újpesti stadionban, már délben megindult a népvándorlás Újpest felé. Közel 30.000 főnyi rekordközönség töltötte meg a nagytribünt és a teraszos állóhelyeket.

    A csodálatosan impozáns emberkaréj közepette folyt le a lila-fehérek és a zöld-fehérek kemény összecsapása, amely ugyan nem volt szép, de férfiasan kemény és kirívó durvaságoktól mentes maradt mindvégig, ami a csapatok fegyelmezettségére vall és a vezetőbírót dicséri.

    Ferencváros – Újpest 1:1 (0:0)

    Újpesti Stadion – 20.000 ember – Bíró: Bíró Sándor.
    Bíró Sándor sípjelére elindul a labda… Mind a huszonkét játékos érthetően ideges, de a nézők ezrei is izgulnak. Már az első percekben erőteljes támadást vezetnek az újpestiek és egészen a Ferencváros védelmi vonaláig jutnak… Hungler hibáz, Spitz azonban a kapu fölé lő… Az újpesti drukkerek mély sóhajtása szinte viharnak hangzik.

    A 3. percben már a zöld-fehérek áll...
  35. 2015.03.29, 19:51 - Aris FC - Újpesti Dózsa SC 1968
    1968. november 5.

    Kedden reggel bizakodva indul az Újpesti Dózsa

    Baróti: Szoros eredményt várok

    A lila-fehér labdarúgók klubjuk hosszú, nyolc évtizedes fennállása alatt szerdán délután Szalonikiben első alkalommal mérkőznek görög csapattal. Ez még a kiváló formában lévő újpesti gárda dolgát is kétségkívül megnehezíti.

    - Ismeretlen ellenféllel kerülünk szembe, így jósolni nagyon nehéz – mondta Baróti Lajos a csapat edzője. – A görög labdarúgás erényei azonban jól ismertek. Sok függ a pályától is. Ahogy Bukovi a Népsportnak adott nyilatkozatában is elmondta, az Arisz saját pályája keskeny és homokos, ez csak jobban megnehezíti a helyzetünket. A kapusuk, a jobbhátvédjük és középcsatáruk klasszisjátékos. De majd vigyázunk… Mindent egybevetve idegenben is szoros eredményt várok.

    A Megyeri úton különben érthetően kiváló a hangulat. Több, mint hat hét után játszott újra együtt a csapat és a viszontlátás örömére egyszeriben öt góllal terhelték meg a keményen ellená...
  36. 1968. november 1.

    A Megyeri úton villanyfényes találkozót vív a két lila-fehér együttes, az Újpesti és a Pécsi Dózsa.

    - Egyelőre 13-as keretünk van – jegyezte meg csütörtök délután Baróti Lajos, a lila-fehérek mesteredzője. – De valószínűleg az a csapat szerepel, amelyik az olimpiai szünet előtt Kispesten 5:1-re nyert. Ott pedig Noskó volt a jobbhátvéd, Káposzta korábban szerzett sérülése miatt. Győztes csapaton – ha csak lehet – nem változtatunk. Egyébként szeptember 15.-e óta október 30.-án játszott először együtt a csapat. Ez a nagy kihagyás remélem nem érezteti majd hatását a Pécs ellen. Én a hazai kitűnő hagyományok folytatását várom a Pécs elleni találkozótól.

    1968. november 2.

    NB I. Tartalékbajnokság

    Újpesti Dózsa- Pécsi Dózsa 4:2 (1:0)
    Megyeri út, 14.30 ó., 6.000 néző, V.: Borsos

    Ú.Dózsa: Borbély (Magyar)-Komáromi,Horváth,Sóvári (Nagy)-Hartyányi,Simon-Juhász,Mohácsik (Pataki),Kuharszki,Nyírő,Tóth A.
    Pécs: Kollár (Bimbó)-Révész,Udvarácz,Kincses III.-Kocsi...
  37. A lilák hetese

    Fazekas volt a forduló játékosa, ehhez kétség sem férhet. Nemcsak parádés alakításaival, cseleivel és kirobbanó vágtáival. Ezek szólóteljesítmények és a labdarúgás kollektív játék. Elsősorban azzal, hogy életre keltette, táncra késztette a lila-fehér csatársort. Nem volt könnyű dolog, nyolcvan teljes percbe került. Addig csak villanások voltak: Göröcs egy-egy labdaátvétele, Bene néhány iramváltásos kiugrása, Nagy László néhány keresztlabdája… de frontátvonulás volt Kispest felett talán, fullasztó párák gördültek a gyep felett, az utolsó szusz, az utolsó tizedcenti és tizedmásodperc többnyire hiányzott. A vékony fiú addig is megtette a magáét.
    3. perc: Bene visszajátszott egy labdát, Fazekas fél vállmozdulattal elmozdította Bicskeit és a repülő kapus alatt talált a hálóba.
    24. perc: saját térfelének közepén szerelte az előretörő Marosit, estében úgy spárgázott Bene elé, hogy a középcsatár a teljes Honvéd-terepet egyedül száguldhatta végig.
    30. perc: nagy roham kell...
  38. Nagy iramban rontott egymásnak a két csapat, de ez az első félidőben inkább csapkodást és kapkodást eredményezett, mint jó játékot. A túlzott keménységnek Mracskó első belépőjénél sárga lappal vette elejét a játékvezető. A 13. percben Árgyelán úgy adott haza Rubold elől, hogy a labda tíz centiméterrel szállt el a felső léc fölött. Később Szenti rúgott lyukat a 16-oson, de Zsivótzky nem
    tudott élni az alkalommal, majd Varga sem találta el a labdát kecsegtető helyzetben. Eszenyi először a 22., majd a 34. percben lőtt tíz méterről toronymagasan fölé. A 33. percben Szenti 22 méteres szabadrúgása zúgott el a jobb kapufa mellett. A szünet előtt Csató ívelt a kapu elé, de Kurucznak egy méterről sem sikerült a fejese.

    A második félidő elején Brockhauser alakításai következtek: először Miklya éles lövését ütötte ki, nem sokkal utána Major bombáját tenyerelte el a jobb alsó sarok elől, majd Csató 21 m-es szabadrúgását a kapufával közösen hárította. Ezután fél percen belül még háromszo...
  39. 2015.03.22, 07:24 - Veszprém FC - Újpesti TE 1991
    Nagy lendülettel kezdtek a csapatok, ennek ellenére alig történt esemény a pályán, a kapuk nem forogtak veszélyben. A veszprémiek kezdeményeztek többet, de helyzetet ők sem tudtak teremteni. A 30. percben Plotár indította a baloldalon Rugovicsot, akit a 16-oson belül Colesniuc fellökött, 11-es. A büntetőt Szécsi lőtte a kapuba (1:0). A 42. percben Horváth rossz passzánál Eszenyi elcsípte a labdát, a 16-oson belül Bognár buktatta, ez is 11-es volt. Eszenyi a jobb sarokba helyezett (1:1).

    Fordulás után folytatódott a jó iramú, küzdelmes játék, a 48. percben Lehota jobbról beívelt labdáját a védők mentették, majd Kelemen 18 méterről kapásból bombázott a jobb alsó sarokban (2:1). A gól után az újpestiek igyekeztek jobban. A 64. percben Zsivótzky beívelt szögleténél a későn kimozduló Véghet megelőzve Kósa a léc alá fejelte a labdát (2:2). Többet kezdeményeztek a veszprémiek, mégis újabb gólt majdnem az Újpest szerzett. Zsivótzky beívelt szögleténél Végh ismét késlekedett, de szere...
  40. 2015.03.22, 07:23 - Újpesti TE - Volán FC 1991
    Góllal indult a találkozó: a 2. percben Coco-Aires egy 22 m-es szabadrúgást csavart a kapu felé, és a labda Brockhauser kezét érintve került a bal sarokba (0:1). A mérkőzés képén meglátszott, hogy a Volánnak jobban kell a két pont, mert a sárga-feketék lelkesen rohamoztak, az UTE keményen - néha durván - védekezett. A 23. percben viszont egy ellentámadás során a kiugró Rubold elől az utolsó pillanatban szabadítottak fel a védők a 11-es ponton. Nem sokkal később Bérczy fejelt alig fölé, szorongatott helyzetből. Varga István 23 m-es lövésére Brockhauser későn mozdult, és alig tudta szögletre tornászni. Az UTE gyenge játéka láttán a közönség egy része kórusban ,,bundát,, kiabált. A 45. percben egy előreívelt labdára Miovecz ugrott fel fejelni, de ketten is ellökték. A játékvezető büntetőt ítélt, amit Rubold Grófba lőtt, majd a visszapattanó labdát fölé fejelte. A csapatok a közönség füttykoncertje közepette vonultak pihenőre.

    Potyagóllal egyenlített az ÚTE az 52. percben: egy gy...
  41. Magabiztosan kezdett a Rába, és tartós fölénybe került a kissé visszafogottan játszó Újpest ellen. A vendégek csak nagy ritkán kíséreltek kontrákkal nem túl nagy meggyőződéssel. Az első helyzet azonban a lilákhoz fűződött a 21. percben, amikor Szlezák kapott kitűnő labdát Ruboldtól, 14 méterről azonban fölé durrantott. A kimaradt helyzete után a vendégek felbátorodtak, és több alkalommal
    is meleg perceket okoztak a Rába védőinek. A félidő utolsó harmadára nagyon ,,leeresztett,, a két csapat, és csak egymás hibájából tudtak támadást vezetni.

    A második félidőt ismét Rába-fölény vezette be, sok egyéni hibával tarkítva. Az újpestiek ekkor csak a biztonságra törekedtek, nem erőltetve a támadást. A meddő győri fölényben a 60. percben történt az első említésre méltó esemény, amikor Mörtel került gólhelyzetbe, de nehéz szögből nem tudta jól eltalálni a labdát. A 68. percben előrelendült az Újpest, és az addig egyetlen második félidei támadása eredményt hozott. Zsinka kitűnően ugrott...
  42. A két csapat kezdősebességét mi sem jellemezte jobban, hogy a 28. percig egyetlen lövés sem állította próba elé a kapusokat. Amikor viszont megtört a jég, következtek a kisiskolás módon elpuskázott lehetőségek, amelyek még az eseménytelen perceknél is jobban bosszantották a szurkolókat. Annak még csak örültek az Újpest hívei, hogy Máriási közelről Brockhausert találta el, amikor viszont Oroszki ,,alakításai,, következtek, kis híján elszabadult a pokol. A több csapatot megjárt csatár előbb kétballábas módjára az ötösön a labda helyett a levegőbe rúgott, amikor a védőktől nem zavartatva már csak a kapussal állt szemben, aztán ugyanő csapattársát, Szlezákot zavarta, pedig ha udvariasan arrébb áll, talán nem száll fölé a lövés. Ennél több nem is történt a gyászos első félidőben, nem úgy a másodikban, amikor nem csak rákapcsolt, hanem eredményes is volt az ÚTE. A 64. percben Szlezák bravúrosan szólózott, s mivel Németh csak díszkíséretet adott neki, pontosan talált a jobb sarokba (1:...
  43. A váciak öltözőfolyosóján a találkozó előtt csupa ideges játékosokat és vezetőket lehetett látni, míg egy emelettel feljebb a vendégeknél jobb volt a hangulat, ami érthető is az elmúlt hetek biztató eredményei után. A váciak az elmúlt három bajnoki fordulóban nyeretlenek voltak, sőt, Veszprémben mind a két bajnoki pontot is elvesztették. Egyben a piros-kékeknél az utóbbi időkben problémák adódnak a támadójátékkal, az akciók szervezésében nincs gond, de a befejezésekkel a váci csatárok rendre adósak maradnak. Így volt ez az UTE elleni találkozón is, amelyen a tabella 3. helyezettje végig meddő fölényben játszott. Már az első félidőben is látni lehetett, hogy a vendégek elsődlegesen kontrákra építenek, ekkor Zsinka megmozdulásai életveszélyt jelentettek a hazai kapura.

    A második félidőben az apró termetű újpesti csatár két klasszismegmozdulása eldöntötte a két pont sorsát. A hazaiak hiába próbálkoztak, nem bírtak a szervezetten és fegyelmezetten játszó, védekező, és a kontráka...
  44. 2015.03.22, 07:17 - Újpesti TE - MTK-VM SK 1991
    A nyitó játékrész első fele úgy telt el, hogy egyetlen említésre méltó esemény sem történt. De az feltűnt, hogy a vendégeknél Hannich még mindig remekül osztogat. A 23. percben váratlanul vezetést szereztek a hazaiak: veszélyes játékért a 16-oson belülről Rubold végzett el közvetett szabadrúgást, Jován fejjel menteni próbált, a labda Hámori válláról azonban a kapuba pattant (1:0). Az egyik oldalon Hámori lapos lövése foglalkoztatta Brockhausert, a másik oldalon Bácsi csak Zsiborással állt szemben, de nem tudta elgurítani a labdát a kapus mellett. Ahogy ilyenkor lenni szokott: 2:0 helyett 1:1 lett az eredmény, mert a 33. percben Pölöskei jobboldali szögletét Balogh G. közelről fejjel csúsztatta a hálóba (1:1). A félidő hajrájában Eszenyi előtt ajtó-ablak tárva volt, de 5 méterről Zsiborásba lőtt.

    Fordulás után Szlezák közeli lövését tette ártalmatlanná az MTK-VM kitűnő formában lévő kapusa, ám milyen a sors: a 66. percben az ő nagy hibája kellett ahhoz, hogy az újpestiek újabb...
  45. Bizonyára nagyon sokan fix 1-esre vették a heti totószelvényen is szereplő Honvéd - ÚTE összecsapást. Elvégre mit számít az, hogy az Újpest a korábbi 149 mérkőzésükön sokkal jobb mérleget könyvelhetett el. Ennél sokkal fontosabb, hogy jelenleg a kispestiek az éllovasok, s 18 ponttal előzik meg a bajnoki címvédő, ám ezúttal csak a 12. helyen szerénykedő lila-fehéreket. A 90 perc úgy kezdődött, hogy rögtön az elején Varga szerezhetett volna vezetést, de utána a hazaiak szinte teljesen kapujukhoz szegezték a vendégeket. Gregor, majd Kovács hagyott ki nagy helyzetet, aztán következett a 12. perc, s a Honvéd vezető találata: Vincze ívelt be szögletet a jobboldalról, s a jól belőtt labda Brockhauser kezei között a hálóban kötött ki. Vinczét ,,hirdették ki,, gólszerzőként, az ő neve került fel az eredményjelzőre is, de a szünetben az újpestiek egybehangzóan állították, hogy Balázs testéről pattant be a labda (1:0, öngól). Meglepetésre az ÚTE nem roppant össze, sőt,
    formás támadásokat ...
  46. Az első nagyobb izgalmat az okozta, hogy a 7. percben kialudtak a lámpák, és a lassú sötétedésben folyt tovább a játék. A 10. percben Bácsi húszméteres lövése kerülte el a kaput, majd Eszenyi botlott el az ötösön. A 14. percben Bódog csúsztatott fejese szállt alig mellé. Utána tanítani valóan szép gól következett: Tomka száguldott el a jobbszélen, pontos beadása egyedül találta Belanskyt, aki kapásból hat méterről lőtt a kapuba (0:1). Az ÚTE megpróbált erősíteni, de a pécsi védelem mindent rombolt, a csatárok pedig veszélyes ellentámadásokat vezettek. A 33. percben Eszenyi buktatott, kisebb kakaskodás után az újpesti futballista megkapta a sárga lapot, és helyreállt a rend. A 37. percben Kónya lökte fel Bácsit a kaputól 25 méterre, a szabadrúgást a sértett lőtte - fölé.

    Majdnem félórányira nyúlt a szünet, mert a reflektorok csak nem akartak kigyulladni. Végül ,,félvilágnál,, kezdődött el a második félidő. Heves ÚTE-rohamok következtek. Zsinka az ötösről lőtt fölé, majd Rubold...
  47. Huszáros rohamokkal kezdett a hazai csapat, ennek ellenére a 6. percben Zsivótzky bomba-szabadrúgását Bírónak kellett óriási bravúrral hárítania. A 9. percben megszületett a mérkőzés, és egyáltalán a siófokiak tavaszi első gólja. Kirchmayert 18 méterre a kaputól Kósa felvágta, a szabadrúgást Zare elemi erővel vágta a kapu közepébe (1:0). A gól után beszorult a hazai csapat, két esetben is csak a szerencse mentette meg a kapujukat a góltól. Hazai fölény következett ezután, de nem bírtak a jól záró újpesti védőkkel.

    Szünet után a 48. percben a kitörő Mekszet 20 méterre a kaputól felvágták, de elmaradt a sárga lap. A 64. percben Kirchmayer hosszan vezette a labdát a baloldalon, 20 méterről váratlanul hatalmas gólt ragasztott a hosszú sarokba, így lett 2:0. Nem csökkentette a lelkesen és helyenként jól játszó hazai csapat a lendületét, és a 89. percben egy kapu előtti kavarodásból Magyar beállította a végeredményt (3:0).

    A Siófoki Bányász ebben a szezonban ilyen jól és határoz...
  48. 2015.03.22, 07:11 - Újpesti TE - Szeged SC 1991
    Eseménytelen első percek után Vigh lépett ki jól, de Bogdán ragyogóan keresztezett. Egy jobboldali beadás után a 16. percben a berobbanó csatárok elől Sallai mentett. A 18. percben esett a mérkőzést eldöntő gól: Bácsi 20 m-es szabadrúgása a szétnyíló sorfal tagjai között vágódott a bal sarokba (1:0). Öt perccel később Szőnyi rosszul sarkallt haza, Brockhauser csak merész kivetődéssel tudta megszerezni a labdát három szegedi csatár elől. Fél óra elteltével Kovács J. 18 m-es szabadrúgása alig szállt mellé. Michalache hibázott, Bácsi mehetett, de önző volt, és szerelték (35. p.). Öt perccel az első félidő lefújása előtt Cigan minden becsúszó lábat átugrott, de Brockhauserbe lőtt. A félidő zárásaként Rubold baloldali beadására Zsivótzky robbant, de fölé pörgette a labdát.

    Szünet után az Újpest került fölénybe, de az 57. percben mégis Brockhausernek kellett bravúrral tisztázni Sallai és Cigan elől. Szalay jól ment el a balszélen, beadás helyett azonban óriási lyukat rúgott. Több m...
  49. Az elmúlt időben igen gyengén szerepelt az újpesti gárda, most viszont, a Tatabánya elleni mérkőzés legelején úgy tűnt, a Megyeri útiak összeszedik magukat. Főleg az első játékrész elején vezették sorra veszélyes támadásaikat, igaz, a 3. percben a vendégcsapat válogatott játékosa, Váczi fejelte a lécre a labdát 5 m-ről. A 10. percben viszont Rubold végezhetett el szabadrúgást 18 m-ről, nagyszerű bombáját azonban a kapufa mentette. Óriási fölényben játszott az UTE, de a csatárok még a legelképesztőbb helyzeteket is képesek voltak elpuskázni. A 25. percben ismét egy Rubold-szabadrúgás következett, s akárcsak a játékos első próbálkozása, ez is gólnak látszott, de a labda centikkel a kapu fölé szállt.

    Akadtak azért a futballpályától merőben idegen jelenetek is, ilyen volt például Zsinka és Simon összetűzése, amelynek lezárásaként az újpesti csatár olyan testtájon találta el ellenfelét, amiért az ökölvívásban is intés jár, Nagy L. játékvezető azonban ,,sajnálta,, a sárga lapot paz...
  50. 2015.03.22, 07:07 - Újpesti TE - Vasas SC 1991
    Az első félidő eseménysorozata, illetve inkább eseménytelensége hűen tükrözte a két szomszédvár jelenlegi pozícióját a tabellán, pontosabban annak a legvégén. Annak a tősgyökeres UTE-szurkolónak volt igaza, aki úgy kesergett, hogy aminek itt hosszúnak kell lennie, az rövidre sikerül, amikor viszont a rövidnek volna értelme, éppen a fordítottja következik. Helyzet az első játékrészben alig akadt, ha viszont mégis, olykor nevetséges körülmények között maradt ki. Így például a 11. percben Zsinka mesteri indítása után Oroszki feleslegesen emelkedett, pedig senkitől sem zavartatva lőhetett is volna. Nem sokkal később egy 12 m-ről leadott közvetett szabadrúgás maradt ki, igaz erről nem a végrehajtó Zsivótzky tehetett, hanem az erélytelen biró, aki a védőket - egy sárga lap után is - három méterre engedte az UTE-játékoshoz. A 35. percben a helyzetfelismerés hiánya bosszulta meg magát, amikor Nader és Galaschek is ott volt az UTE kapujának torkában, a végén mégis a hazaiak rúghattak
    sz...
  51. Napok óta ismert volt, hogy óriási érdeklődést vált ki a Ferencváros tavaszi bemutatkozása. A jegypénztárakat már ki sem nyitották szombaton, de az bizonyos, hogy két szolnoki fiatalember, Gazsó Zoltán és Kiss László bizonyosan ott ülhetett a lelátón, mivel már reggel futva elindultak a főváros felé, és a tekintélyes távot megtéve kívánták figyelemmel kísérni az Üllői úti bajnokit. Ami azt illeti, az első félidőben nem túl sok látványosság jutott az érdeklődőknek, akik közül több ezren a stadionon kívül próbálták a hangok alapján figyelemmel kísérni a találkozó alakulását. A 7. percben Zsivótzky kétszer is veszélyeztette a hazai kaput, mindkét alkalommal szerencséje volt Baloghnak - különösen másodjára, amikor az UTE-csatár fejese a felső lécen landolt. Az első percekben ugyan a ferencvárosiak próbáltak többet produkálni, de hamar kiderült, hogy néhány előkészületi mérkőzésen mutatott remek formájuk ezen a délutánon ,,hiánycikk,, lett. Az újpestiek sokat futva már a középpályán ...
  52. A fővárosiak kezdtek jobban: Kósa fejesét védte, majd Miovecz elöl mentett Gulyás merész előrevetődéssel. A csabaiak az elején megilletődöttek voltak, sokat körülményeskedtek. A 11. percben Csató fejesét ütötte a mezőnybe Brockhauser, majd Miklya két lövése pattant ki a védőkről. Az idő múlásával esett az iram és a színvonal, a két 16-os között folyt a játék. A 26. percben Csató 18 méteres lövését ,,bokszolta,, a mezőnybe az újpesti kapus. A 35. percben Csató Nagy elé játszott, aki 18 méterről a jobb felső sarokba lőtt (1:0). A 40. percben Bácsi - holtidőben - ,,lefejelte,, Ottlakánt, ,,jutalma,, piros lap lett.

    Fordulás után a 10 főre fogyatkozott fővárosiak a labdatartásra törekedtek. Sok oldaladogatással igyekeztek megtörni a csabaiak lendületét - sikerrel. Altató játékuk sikeres volt, sőt, a 61. percben Miovecz 16 méterről a kapuba talált (1:1). Nem sokáig tartott az újpestiek öröme, mert három perc múlva Csató baloldali beadásából Horváth a kapuba fejelt (2:1). A hajrá a...
  53. A háttérben a Megyeri úti műjégpályán hangos zene szórakoztatta a korcsolyázókat. De az áthallatszó dalfoszlányok sem tudták igazán jókedvre deríteni azokat a csípős hidegben is kitartó szurkolókat, akik abban a reményben látogattak Újpestre, hogy végre élvezetes, jó mérkőzést látnak. A várakozás nem volt teljesen alaptalan, hiszen a bajnoki címvédő fogadta a mostani pontvadászat egyik legjobb
    csapatát. A jó játék azonban ismét csak elmaradt, egyik gárda sem örvendeztette meg híveit valami remek produkcióval. Azon még nem is nagyon lehet csodálkozni, hogy a hazaiak gyengélkedtek, hiszen ebben a szezonban alig találnak magukra, viszont a bakonyiak az elmúlt fordulókban önmagukhoz képest sokkal jobb teljesítményt nyújtottak. Ám az is igaz, hogy mindkét együttes tartalékos összeállításban szerepelt, bár ez igen gyenge mentség.

    Ami pedig az említésre méltó történéseket illeti: az első félidő közepén Zsivótzky távolról, mintegy 20-22 méterről célozta meg a kaput, labdája a felső ...
  54. Az eddig mindössze két győzelmet számláló sereghajtó hazai együttes jó erős iramot diktált a találkozó elején, és a 3. percben ügyes gólt szerzett. Balogh a jobboldalon trükkösen cselezett, pontosan adott a másik kapufánál üresen hagyott Kajdy elé, aki szinte a gólvonalról pöccintett a hálóba (1:0). Öt perc múlva Schneider nagy erejű szabadrúgását Brockhauser csak igen nagy nehézségek árán tudta hárítani. A 23. percben a halovány Ú. Dózsa csaknem újabb gólt kapott, amikor Kajdy lövése Ruboldon változtatott irányt, úgy tűnt, a kapuba tart a labda, de végül a jobb kapufán landolt. Az első félidő első felében kétségkívül a közlekedési gárda elképzelései sikerültek jobban, a játékrész második felében azután egyre inkább a vendégek próbálkozásai jártak több veszéllyel. Megjegyzendő, a Volán olykor kíméletlen belemenés sorozattal igyekezett csírájában elfojtani a lila-fehérek egyenlítési próbálkozásait.

    A 48. percben jogos tizenegyestől fosztotta meg a vendégcsapatot Bognár bíró. A...
  55. Két, korábban egyformán szebb napokat látott együttes randevúzott szombaton kora délután a Megyeri úton. A mérkőzés előtt a tavalyi bajnok Ú. Dózsa a 13. helyen szégyenkezett, és a vendég Rába ETO sem lehetett büszke 10. helyére. Az alaphelyzetből következően mindkét gárdának égető szüksége volt bajnoki pontra, s méginkább pontokra.
    A várakozás ellenére nem estek egymásnak a csapatok, inkább az óvatoskodás, mintsem az elszánt támadni akarás érződött mind az újpestiek, mind a győriek játékában. A kölcsönös tétovaság jegyében egymást érték a rosszabbnál rosszabb átadások, így aztán még helyzetféléket is hosszú időn át alig láthatott a meglehetősen kis létszámú ,,nagyérdemű,,. Átgondolt akcióval teremtett igazi lehetőség egyik kapu előtt sem adódott, a véletlenekből meg nem nagyon akart gól születni. A félidő közepére némileg fölénybe került az ETO, de az ígéretes támadások is rendre elhaltak az Ú. Dózsa kapuja előtt, nemegyszer bosszantó labdakezelési hibák következtében. S ahogy...
  56. A találkozó előtt három hazai labdarúgót köszöntöttek: Horváth Gábort és Vadász Imrét 300., Sallói Istvánt pedig 100. NB I-es mérkőzése alkalmából. Köszöntötték az ellenfél edzőjét, Kovács Ferencet is, aki 475. alkalommal ült a kispadon.

    Óriási lendülettel kezdett a Videoton, s már az 5. percben megszerezte a vezetést. Takács L. beadását Sallói 14 méterről lőtte a kapu jobb alsó sarkába (1:0). Tetszetősen játszott a Videoton, kitűnő támadásokat vezetett, különösen a fiatal Takács Lajos volt elemében. A 22. percben a sérülés után visszatért Csucsánszky indította Sallóit, aki csatártársához, Takács Lajoshoz játszott. Pontos beadására Brockhauser kivetődött, Sallói azonban megelőzte, s a kapu baloldalába lőtt (2:0)

    A szünetben kettős cserét hajtott végre az újpesti gárda, s úgy látszott, változtat eddigi helyzetén, mert a hazai csapat visszafogott lendületéből. A bajnok azonban képtelen volt arra, hogy számottevő gólhelyzetet teremtsen. A 74. percben viszont a hazaiak növelté...
  57. Szombaton a tavaly még kiesőjelöltként jegyzett, az idén viszont dobogóesélyessé előlépett Váci Izzó vendégszerepelt a Megyeri úton. Jó iramban kezdődött a mérkőzés, s az első félórában kifejezetten látványos volt a játék, csupán a gólok hiányoztak, miután a csatárok az utolsó pillanatokban rendre elpuskázták lehetőségeiket. A 11. percben Talapa fejelt centikkel a jobb kapufa mellé 7 méterről, Koszta kapujánál pedig Véber 15 méteres lövése talált kishíján célba. A 18. percben Vígh, a 21.-ben Zsinka lőtt fölé az ötös sarkáról. Valamivel többet támadtak a hazaiak, de képtelenek voltak megszerezni a vezető találatot. Erre a 41. percben lett volna a legnagyobb lehetőségük, amikor Oroszki 10 méterre a váci kaputól üresen levehette a labdát, de ügyetlenül Koszta kezébe emelt.

    Fordulás után a vendégek kezdeményeztek többet, rögtön a középkezdést követően Bánföldi 20 méteres, bal alsó sarokba tartó lövését fogta Brockhauser, majd az újpestiek előtt is adódott egy kedvező helyzet, Víg...
  58. A két szép múltú, de ezen az őszön sanyarú sorsú legénység a tavaszt idéző estén igen lendületes, harcias játékkal ijesztgette egymást. A félidő első fele teljesen egyértelműen hazai fölény jegyében telt el, Brockhausernek két alkalommal is meggyűlt a baja az ,,alattomosan,, a léc alá irányuló bombákkal, de végül is menteni tudott. A 19. percben azután Balog ügyes csellel hagyta faképnél Vargát, lapos beadását Ivanics mutatós bokamozdulattal csúsztatta a hirtelen manővertől sóbálvánnyá merevedett újpesti hálóőr mellett a kapu közepébe (1:0). Ez az esemény olyannyira felizgatta Fitost, hogy nem sokkal később páros lábbal ,,letarolta,, Hannichot. A 30. percben - nagy lesen állt - Zsivótzky robogott ziccerig, de a bal kapufa mellé lőtt. A félidő vége felé az újpestiek aktivizálódtak, de ötlet és átütőerő nélkül fabatkát sem ér a fölény.

    Az 52. percben nagy lehetőségben jutott Zsivótzky: áthámozta magát az MTK védelmén, de jobblábas bombáját Zsiborás reflexmozdulattal visszapofo...
  59. Még javában tartott a taktikai előjelű helyezkedés, a futballisták szorgosan keresték az edzőik által őrizetre kijelölt ellenfeleket, amikor a nagy nyüzsgésben (10. p.), Kecskés balról beívelni készült. A labda kicsit lecsúszott a lábáról, de jó irányba, a bal felső sarok felé. Az időközben kapujából kimozdult Petry balszerencsésen tenyerelt bele az ívelésbe, a labda a hálóban kötött ki (1:0). Azonnal frissített a vendégcsapat, s kilenc perc múlva Fodor pontos szabadrúgását Csehi ügyesen fejelte a jobb felső sarokba (1:1). Az ígéretes kezdés után mintha megelégedtek volna a csapatok az irammal, mert jórészt elveszett a kezdeményezőkedvük, szürke színek kerültek a palettára. Hogy azért a hajrában is akadt egy felvillanás, arról Urbányi gondoskodott. A nagy játékkedvről tanúbizonyságot adó Honvéd-középpályás a mélységből felrobogó Bognár elé tálalt, de védőtársa megijedt a lehetőségtől. Rá két percre Fodor szabadrúgását Bognár 6 méterről melléfejelte, ami különleges ,,művészetnek,...
  60. A pécsiek kezdtek erőteljesebben, többet támadtak, mint a vendégek, gyakran hozták helyzetbe csatáraikat, különösen Belanskyt, de igazán nagy gólszerzési lehetőséget nem sikerült kialakítaniuk. A ritka újpesti ellenakciókat könnyűszerrel hárította a pécsi védelem. A 19. percben megszerezte a vezetést a PMSC: Nagy jó labdával indította Czéht, a pécsi középcsatár 17 méterről a hálóba bombázott (1:0). A gól után valamelyest csökkent az iram és kiegyenlítettebb lett a játék, mindkét csapat támadgatott, de ezek a támadások szinte semmi veszélyt nem jelentettek a kapukra. A félidő hajrájában növelhette volna előnyét a PMSC, két veszélyes akciót is vezetett, de előbb Megyeri, majd Belansky hibázott jó helyzetben.

    A szünet után mindkét csapat döntésre akarta vinni a dolgot, gyakran forgott veszélyben mindkét kapu, élvezetesebb lett a mérkőzés. Az 55. percben óriási tűzijáték alakult ki a Dózsa kapuja előtt, de előbb Belansky, majd Czéh hibázott ordító helyzetben. A félidő második fel...
  61. Újpesten már most is az olasz SSC Napoli elleni BEK visszavágó mérkőzésre készülnek, legalábbis ez derült ki abból, hogy az eredményjelzőt éppen ezekben a napokban újítják fel. Így aztán ezúttal nemigen lehetett pontosan tudni, hogy hol tart a találkozó. Pedig még egy óra sem telt el a kiszabott 90 perces játékidőből, sokan már nagyon várták az összecsapás lefújását. Ha másért nem, hát azért, mert a második félidőre igencsak elromlott az idő, többször is rákezdett az eső.

    Ami pedig a mérkőzést illeti: szinte végig az újpestiek irányították a játékot, teljesen beszorították ellenfelüket a kapujuk elé, de a jól tömörülő vendégvédelmen csak nagy nehezen tudták áthámozni magukat. Szó ami szó, a hazaiak igen körülményesen szőtték támadásaikat, a sok labdaérintés miatt lassan jutottak el a siófokiak 16-osáig. S bizony nem egyszer az is előfordult, hogy az egyébként elszánt fővárosiak egymást akadályozták az eredményes befejezésben. Ezzel szemben a vendégek gyors kontraakciókat veze...
  62. Utoljára az elmúlt évi emlékezetes Vasas elleni osztályozó mérkőzésen jelent meg ennyi néző ebben a stadionban - és akkor is lógó orral távoztak a szegedi nézők. Nem kis meglepetésre az újpestiek olyan bátran támadtak és időnként kifejezetten szellemesen futballoztak, hogy a BEK-ellenfél, az olasz SSC Napoli jelen levő megfigyelője is elismerően csettintett a találkozó végén. Mindjárt a mérkőzés elején a vendégek léptek fel támadólag és már a 17. percben vezetést szereztek. A remek formában játszó Eszenyi sorra fektette el a Tisza-parti védőket, s remek szólója után az üres kapuba helyezte a labdát (0:1). Mindenki arra számított, hogy a szegediek végre föltolják sisakjuk rostélyát, s heves rohamozásba kezdenek. Nem így történt. Továbbra is a fővárosi csapat akarata érvényesült a pályán, s fölényük Kecskés jóvoltából a 31. percben gólban öltött testet. Ekkor cserére szánta el magát Szalay István, a szegediek vezetőedzője, ám ez sem rázta föl együttesét. Az első játékrész utolsó e...
  63. Vereség, győzelem, majd újabb vereség. Ez volt az újpestiek mérlege az első három forduló után, így hát elvileg logikusnak tűnt, hogy a hullámzó teljesítményt nyújtó lilák a negyedik körben otthon tartják a két pontot. Mintha csak ezt akarták volna igazolni, már a kezdőrúgás pillanatában átvették az irányítást, a vendég debreceniek pedig mi másban is bízhattak volna, minthogy vagy kivédekezik a két félidőt, vagy esetleg egy szerencsés góllal meglepik esélyesebb riválisaikat. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy számításaik csaknem félórás eseménytelenség után valóra váljanak, Vancsát azonban a 24. percben jó helyzetben szerelték a védők. Az újpestiek ezután taktikát változtattak, azaz kissé hátrahúzódva várták, mikor lazul fel a DVSC védelme. Túlzás lenne azt állítani, hogy ez a ,,szellemi csata,, nagy közönségsikert aratott volna. Nem lehet csodálkozni azon, ha a mérkőzésre kilátogató 1500 néző legközelebb izgalmasabb szórakozást keres magának... Az egyhangúságot végül Kecskés 12 méte...
  64. A tatabányaiak közül Váczi és Járfás az 50. míg Udvardi a 250. élvonalbeli mérkőzésére készülődött szombaton. A bajnok elleni rangadón egyébként teltház volt a bányászvárosban. Az első tíz percben egy-egy támadás jelentett eseményt, de Zsivótczky távoli lövése a védőkről vágódott a mezőnybe, míg a másik oldalon Váczi is hasonlóképpen járt. A 25. percig kellett várni az első kapura lövésre (legalábbis ami a kapuig eljutott), Vincze labdáját azonban Brockhauser jó érzékkel fogta. A válaszra csupán egy percet kellett várni, Fitos 28 méteres bombája a bal alsó sarok mellett csúszott ki. Aztán Zsivótczky 16 méteres lövése Szalmáról vágódott szögletre. A szünetig mindenesetre a nagy küzdelem miatt elmaradt a látványos játék, a 39. percben pedig egy tatabányai gól is, amit ezúttal Váczi hagyott ki, közelről a kapu fölé fejelt. A 42. percben váratlan jelenet zavarta meg a Tatabánya védelmét, pontosabban Vinczét. Rubold jobb oldalról ívelt a kapu elé, a lehulló labdát pedig a kapkodó Vin...
  65. Elvben, ha mindkét csapat az első fordulóbeli formáját hozza, akkor talán le sem kellett volna játszani a focivíkend péntek délutáni nyitó mérkőzését. Amennyire meggyőzően verte ugyanis a Vasas vendégként az MTK-VM-et, annyira simán, mi több, megalázó módon maradt alul saját pályáján is az Ú. Dózsa az FTC ellenében. Vagyis papíron a Fáy utcai összecsapás előtt a piros-kékek látszottak esélyesebbnek. Csak hát a rangadók - még ha igencsak rangjukat vesztették is a patinás fővárosi csapatok találkozói - mióta a magyar labdarúgás létezik, azóta háromesélyesek, szinte függetlenül a pillanatnyi erőviszonyoktól.

    A Vasas - Ú. Dózsa 90 perce - tán épp a piros-kékek induló sikere, s a bajnok fiaskója miatt - honi mércével nagy közönséget csalogatott ki az angyalföldi stadionba. Már fél órával a kezdő sípszó előtt tódult a szurkolói tömeg, és javában pattogott a labda, amikor még mindig érkeztek nézők a lelátóra.

    Szemmel láthatóan a lilák nem akarták ugyanazt a hibát elkövetni, mint ...
  66. A vártnál kevesebben, csak 12 ezren - javarészt ferencvárosiak - látogattak ki a Megyeri útra, hogy megtekintsék a bajnokság nyitányának rangadóját, az Ú. Dózsa és a Ferencváros összecsapását.
    A legutóbbi bajnokság arany- és bronzérmesének mérkőzése kiélezett harcot, nagy csatát ígért, de a csapatok igencsak rácáfoltak erre. Az újpestiek jócskán elmaradtak a várakozástól, a ferencvárosiak viszont sziporkáztak. Legalábbis 45 percen keresztül, s ennyi idő bőven elegendő volt arra, hogy kiütéses vereséget mérjenek a vendéglátókra. A zöld-fehérek gólgyártása már az első percben megkezdődött: a Nagyszebenből érkezett romániai játékos, Szenes Sándor bemutatkozásként első labdaérintésre 18 m-ről nagy gólt lőtt a jobb alsó sarokba. A hazaiak védelme átjáróházhoz hasonlított, s a sokkal gyorsabb, ötletesebb ferencvárosiak éltek is a kínálkozó lehetőségekkel. Az is igaz, hogy előbb Huszárik, majd Zsivótzky hibázott Fonnyadt és Bánki találata előtt, de aztán ismét az a Szenes következett,...
  67. Kirúgás járt a bajnoki címért

    Kevés olyan kiélezett futballbajnokságot játszottak Magyarországon, mint 1989/90-ben, amikor az Újpest és az MTK csak az utolsó fordulóban döntötte el – gólaránnyal – az első hely sorsát. Szinte pontosan tizenkilenc éve, 1990. május 26-án az MTK már megnyert címet adott ki a kezéből, míg a Dózsából bajnokot csináló edzőt, Varga Istvánt gyakorlatilag kirúgták az arannyal a kezében.
    Már az elején sem volt egyértelmű esélyese a 89 nyarán induló bajnokságnak. Bár a Bp. Honvéd címvédő volt, az MTK-VM az előző szezon őszén nagyon jó volt, a Videoton fiataljai meglepetést szereztek, a a Ferencvárossal mindig lehetett számolni, és egyre jobb lett a Pécsi MSC is. Ott volt az Újpesti Dózsa is, amely ugyan néhány hónappal korábban még a kiesés ellen küzdött, de nyáron nagyot erősített. A 89/90-es bajnokságot a két későbbi rivális szempontjából nézzük vissza.
    Az MTK akkori edzője, Verebes József, mint mindig, magabiztos volt, a nyitány előtt ugyan úgy véle...
  68. Sajátos mérkőzést vívott a két csapat: a közönség figyelme ugyanis mindvégig megoszlott a pályán látható események és a táskarádiók hallgatása között. Ez nem is csoda, hiszen kétgólos hazai győzelem párosulva bármilyen arányú MTK-VM-vereséggel az Ú. Dózsa bajnoki címét jelenthette. Ugyanakkor a vendégek az eredmények számukra szerencsétlen alakulása esetén osztályozó vívására kényszerülhettek. Ennek megfelelően feszült, ideges hangulatú volt a találkozó, annyi esemény adódott, mint máskor egy teljes forduló alatt sem. A közönség hangulata pedig szinte pillanatról pillanatra változott. Az első diadalmámor akkor söpört végig a Dózsa-nézőkön, amikor a 6. percben Eszenyi remek csel után középre adott, és Szabó közvetlen közelről belőtte az újpestiek vezető gólját (1:0). Ebben az időszakban kimondottan gyönyörködtetően futballozott a Dózsa, de az újabb nagy üdvrivalgás mégsem a játékot, hanem a Vác vezető góljának megszületését köszöntötte a 40. percben. Ekkor felzúgott a kórus: ,,Mo...
  69. Az első percek tapogatódzó játéka után Zsinka (5. p.) remekül elfutott a balszélen, beadása után Csató lövése elsuhant a jobb kapufa mellett. A 15. percben baloldali szöglet után Eszenyi elé került a labda, aki ügyesen átemelt a kapujából kint álló Gulyás felett (0:1). A gól után a csabaiak is vezettek néhány támadást, de a gondolatszegény próbálkozásokat a Dózsa-védők rendre megakasztották. A 33. percben újabb gólt ért el az Újpest: Miovecz remekül kilépett a csabai védők közül, Gulyást is kicselezte, és a kapu közepébe lőtt (0:2). A másik oldalon Zsinka fejesét szögletre ütötte az újpestiek kapuvédője. A 43. percben Mracskó növelte a fővárosiak góljainak számát, a hátvéd Gulyás fölött a kapuba emelt (0:3).

    Fordulás után a tetemes előny birtokában a dózsások nyugodtan játszottak, a csabaiak pedig az 53. percben gólt értek el. Pásztor szabadrúgása a kapufáról Miklya elé pattant, aki először a felső lécre fejelte a labdát, majd másodszorra a kapuba pöckölt (1:3). A szépítő gól...
  70. Erre a 3:0-ra mondják azt: kötelező győzelem. Aligha akadt ember a Dózsa stadion 1000 nézője között, aki ne biztos hazai győzelmet várt volna a második helyezett és a sereghajtó összecsapásán. S be is igazolódott a várakozás, a biztos kieső csepeliek nem voltak egy súlycsoportban a még bajnoki álmokat is dédelgető újpestiekkel. A lila-fehér gárda nem remekelt, ezen a borongós délutánon a közepes teljesítmény is bőven elég volt a nagyarányú győzelemhez. Sőt, akár kétszer annyit is rúghattak volna a IV. kerületiek, ha Szilágyi játékvezető az első félidőben megad egy tiszta 11-est, s Zsivótzky két közeli fejesénél jobban céloz. A 18. percben 11-esből szerzett vezetést a Dózsa. Zsivótzky lábát elhúzta a kivetődő Szieben, a büntetőt Rubold helyezte ,,szemtelen,, nyugalommal a jobb sarokba. A 47. percben Katona a csereként beállt Miovecz átadásából rúgta a másodikat, majd a 80. percben Eszenyi lövése megpattant Ivanics lábán, ezzel becsapva Sziebent. A labda bevánszorgott a jobbsarokb...
  71. Az első félidőben hatalmas küzdelmet vívott a két csapat. Nagyon sok volt a test-test elleni küzdelem, amelyet a játékvezető nem minden esetben tudott kellőképpen elbírálni. Ezért nagyon sokszor szétfújta az akciókat, amiatt nem alakulhatott ki folyamatos játék. A játékosok egymást nem kímélve harcoltak a labdáért, és így nem egyszer ápolásra is szorultak. A 39. percben Szabó L. és Kovács csatázott a labdáért, a szombathelyi védő került előnyösebb helyzetbe, ezért az újpesti játékos mezénél fogva lerántotta a középhátvédet. Szabó iparkodott minél előbb fölállni, hogy tovább folytathassa a játékot, de Kovács ebben megakadályozta. Ezután érdekesen alakultak a dolgok, mert fekete játékvezető odafutott, és az éppen először talpra álló Szabó L.-nek felmutatta a piros lapot.

    Szünetben a játékvezető azzal indokolta a kiállítást, hogy Szabó estében rátalpalt Kovács lábára. Érdekes eset, mert utána szabadrúgást ítélt a Haladás javára.

    Szünet után hamar megszerezte a vezetést a Hala...
  72. A Siófok volt a többet, az Ú. Dózsa pedig a veszélyesebben támadó legénység az első 30 percben. A 32. percben Miovecz gólba tartó labdáját Keszeg a gólvonalról fejelte ki, majd még ugyanebben a percben Balogh hatalmas kapufát lőtt, és ez is a vendégek fölényét jelezte. Az utolsó öt percben feljöttek a hazaiak, és a 45. percben Kirchmayer beadására Magyar futott rá, Kósa lerántotta őt a 16-oson belül, s a megítélt 11-est Marozsán nagy erővel a léc alá vágta (1:0).

    Szünet után az Ú. Dózsa is többet támadott, ennek ellenére a 63. percen Kirchmayer eldönthette volna a mérkőzés sorsát: kiugrott a védők között, egyedül tört kapura, de a kifutó Brockhauser mellett gyatrán mellé lőtt. Az utolsó tiz percben kemény lett a játék, mind a két csapat adok-kapok elven vetette magát a heves küzdelembe, de a játékvezető ura volt a helyzetnek.
    mti
  73. Az elején szemre frissebb, és a középpályán valamivel több fantáziával kísérletező újpestiek előbb egy elemi erejű Rubold-szabadrúgással idegesítették Petryt, majd a 16. percben egy jobboldali akció végén újra Rubold ért a kellő időben, és jó helyre - három lépésről a bal alsó sarokba pofozta a labdát (1:0). Hat perc elteltével módosult az állás, Máriási átadását Vancea 15 méterről, pontosan és erősen küldte a jobb alsó sarokba (1:1). A gyors fehérvári válasz lehűtötte az amúgy is hűvös időben didergő hazai szurkolókat, a játék színvonala is szép lassan a fagypont közelébe süllyedt. Mindkét oldalon rengeteg elemi hiba csúszott be, de 1:1 után a fehérváriak hátsó alakzatai lényegesen szilárdabbá váltak.

    Fordulás után előbb Vancea szólózott ügyesen a baloldalon, de addig ,,cifrázta,,, amíg túlságosan kisodródott, csak beadni volt lehetősége, az újpesti védők jól helyezkedtek. A 63. percben Katona szívderítő három csellel kígyózott át a vidéki védelmen, és 12 méterről a felső lé...
  74. Moldvánt a 200-ik NB I-es mérkőzése alkalmából köszöntötték a kezdés előtt. Az első percekben mind a két együttes gólt szerezhetett volna. A hazai csapatból Ulveczki a kapust találta el, a másik oldalon pedig Eszenyi a kifutó Mező fölött a kapufára emelt. Márton 5 m-ről leadott lapos lövését szögletre tenyerelte Brockhauser. A 30. percben óriási vihar és eső zúdult a pályára, és még csúszósabb lett a talaj. Emiatt rengeteget ,,korcsolyáztak,, a játékosok.

    A második félidőben sokkal energikusabban játszott a hazai csapat. Az 52. percben Ulveczki a mérkőzés egyik legnagyobb helyzetét hagyta ki, Tulba begurítását 5 m-ről Brockhauserbe lőtte. Ezt követően Mező védte Zsivótzky nagy erejű lövését.

    Küzdelmes, nagy iramú mérkőzésen mind a két csapat győzelemre törekedett, de a látottak alapján az eredmény igazságos.
    mti
  75. A rangadókon szokásos hangzavar fogadta az Ú. Dózsa és a Ferencváros labdarúgóit a Megyeri úton. Ez a lelkesedés azonban korai volt, hiszen - mint az perceken belül kiderült - a nézők legfeljebb küzdelmet, játékot alig kaptak belépőjükért. Az első félidőben valamivel többet rohamoztak az újpestiek, de igazán komoly veszélyt csak Rubold 22 méteres szabadrúgása jelentett, ezt a lövést a bal kapufa ,,hárította,, Józsa helyett. A játék alig érte el a gyenge közepes szintet. Ha valaki megszerezte a labdát, azon nyomban el is hibázta az átadást, s következhetett az ellenfél. Ugyanakkor több kemény, durva szabálytalanság is megtorlatlanul hagyott Molnár játékvezető.

    A szünetben elcsattant egy-két már-már szokásos pofon a ferencvárosi szurkolók uralta állóhelyen. Sajnos, ezek a jelenetek mindennaposak a hazai pályákon is. A válasz sem késett sokáig, az újpesti drukkerek a második félidő elején lángra lobbantottak egy zöld-fehér zászlót...

    A pályán Molnár időközben kiosztott két sá...
  76. Az időjárás nem fogadta kegyeibe a találkozóra kilátogató szurkolókat, a mérkőzés elejétől végéig átláthatatlan esőfüggöny vonta be a játékteret. A színvonal sem volt különb a pálya talajánál, hiába küzdöttek nagy elszántsággal a csapatok, az átadások közel 80 százaléka az ellenfél játékosához került. Az első igazi helyzet a vendégek előtt adódott a 12. percben, amikor Katona 16 méteres lövését Koszta csak kiütni tudta, Kovács Ervin a jobbösszekötő helyén betört a 16-oson belülre, és Kardos az utolsó pillanatban, óriási bravúrral mentett szögletre. Az első igazán nagy váci helyzet a 39. percben alakult ki. Bánföldi Kovács Ervin hibájából megszerzett egy labdát, betört a 16-oson belülre, középre adott, Kerekes százszázalékos helyzetben kapta a labdát, ám addig ügyetlenkedett, míg az utolsó pillanatban szögletre tisztáztak előle. Fordulás után, az 55. percben Koszta minden bravúrjár szükség volt, hogy tisztázni tudja Bácsi 14 méteres, nagyerejű lövését. Feljöttek a vendégek, soroz...
  77. A találkozó előtt ünnepélyesen köszöntötték Balogh II Sándort, az újpestiek egykori kiváló labdarúgóját és szakvezetőjét, aki a lila-fehér klub arany emlékérmét vehette át 70. születésnapja alkalmából.

    A kifejezetten futballra ,,termett,,, kellemes időben kifejezetten nem futballal törődtek meglehetősen sokáig a csapatok... Ezt különösen a hazai közönség fájlalhatta, mert az újpestiek listavezetőként kezdték ezt az összecsapást. Mindössze Katona egy éles, a kapu előtt és a jobb kapufa mellett elzúgó
    bombája jelentett némi eseményt. Később Bodnár kapus pörölt okkal védőtársaival, mert a baranyaiak előzékenyen engedélyeztek Bácsinak egy 16 méteres emelési lehetőséget. A duci Bácsi azonban rosszul célzott, labdája a bal felső sarok fölött és mellett csúszott el. A félidő hajrájában, a 39. percben Nagy T. erőszakosan meglódult, gólhelyzetig verekedte magát, de a kapu helyett az eléje kivetődő
    Brockhausert találta el.

    Fordulás után jottányit sem emelkedett a színvonal, az vis...
  78. Az első meglepetést az jelentette, hogy a ragyogó idő ellenére alig 4000 néző volt kíváncsi a bajnokság szuperrangadójára. Hiába, a tévéközvetítés, s az, hogy nem a Ferencváros, az egyetlen jelentős közönséggel bíró magyar csapat játszott ezen a mérkőzésen, megtette a hatását... Az első negyedórában semmi említésre méltó esemény nem történt, aztán a 16. percben itt is, ott is helyzet alakult ki. Előbb Hannich lövését védte Brockhauser, majd az ellentámadásnál Zsiborás tette ugyanezt Eszenyi labdájával. Valamivel többet támadott az MTK VM - ez érthető, mert nekik csakis a győzelem jelenthetett elfogadható eredményt - viszont a Dózsa volt veszélyesebb. A színvonalról jobb nem beszélni... A 42. percben Katona keveredett óriási helyzetbe, de Hiresbe lőtte a labdát. A félidő vége felé újpesti szurkolók Bácsit követelték a csapatba – a gólkirály-jelölt kisebb húzódása miatt csak a cserepadon kapott helyet -, de egyelőre eredmény nélkül.

    A második félidőben nagyon rákapcsolt az MTK ...
  79. Meglepő bevonulással kezdődött a mérkőzés: az Ú. Dózsa élén egy ismeretlen fiatalember haladt, kezében jókora FIDESZ-zászlóval. Kiderült, hogy a politikai párt megvásárolta a kezdőrúgást. Utána egyperces néma vigyázzállással tisztelgett a közönség és a két csapat Tóth Mihály, a napokban elhunyt sokszoros válogatott labdarúgó emlékének.

    A Dózsa talán még nem is játszott ilyen jól ebben a bajnokságban, mint most a Vasas ellen. Az újoncok tömkelegével kiálló Vasas csak vergődött, különösen az első félidőben. A 20. percben Zsivótzky kezdte meg a góltermelést, Rubold labdájával elegánsan sétált át a Vasas-védelmen, majd 6 méterről a bal sarokba gurított (1:0). Az sem segített a vendégeken, hogy a feltűnően gyengélkedő iráni Ziait egy másik külföldi, a kongói Claude váltotta fel a 24. percben. Két perc múlva Katona szabadrúgása ,,lecsorgott,, Mészöly melléről, ismét Zsivótzky járt arra, és 7 méterről bombagólt lőtt (2:0). A 41. percben az a kevés Vasas-drukker, aki abban a kétes ér...
  80. Eseménytelen küzdelmet hozott az első félidő, szembetűnt a Dózsa passzív játéka. Többet kezdeményeztek a veszprémiek, de helyzetet nemigen tudtak teremteni. A Dózsában a két elöl tartózkodó csatár ritkán jutott el a veszprémi kapuhoz. A 20. percben Bognár elcsípett egy labdát, Rugovicsot ugratta ki, akit az utolsó pillanatban szereltek szögletre. Két perc múlva Zsivótzky elöl hárított Végh ügyesen. A 45. percben Brockhauser üggyel-bajjal csípte el a labdát
    Handel elől.

    Szünet után kissé élénkült a játék, a többet kezdeményező veszprémiek a 61. percben szerezték meg a győzelmet jelentő gólt. A kitörő Sülét Szlezák lerántotta. Kelemen jól eltalált 22 m-es szabadrúgása a sorfal mellett suhant el és a jobb alsó sarokban kötött ki (1:0). Ezután élénkült a játék, merőben más felfogásban játszottak az újpestiek, ekkor ők harcoltak ki fölényt, de a jól tömörülő hazai védőkkel szemben nem érvényesültek.

    A játék összképe alapján a kezdeményezőbb, támadóbb szellemben küzdő veszprémi...
  81. Az első félidő minősítésére nagyon nehéz szavakat találni, habár manapság az újságírók és a nézők már igazán hozzászokhatott a gyenge színvonalú mérkőzésekhez... Pedig a lelátóról lelógó transzparensek sokat ígértek. ,,Bácsi Sanyi a császár,, - hirdette az egyik, lila-fehér betűkkel írt lobogó, a másikra pedig a műveltebb Dózsa-drukkerek a következő mondatot írták fel: ,,God save the Újpest,, (Isten óvja az Újpestet). Csak néhány mozzanat az első 45 perc történéseiből, csak illusztrációképpen: a 20. percben Somogyi ,,bombájával,, majdnem a szögletzászlót törte ketté, azután pedig hamarosan elkezdett hullani a hó. (Ez volt a legfontosabb eseménye ennek az időszaknak.) A 29. percben az enyhe túlsúllyal küszködő Bácsi (90 kiló körül van) 12 méterről a felső lécet találta telibe.

    A második félidőben erősített a Dózsa, és az 50. percben eldöntötte a három pont sorsát. Rubold 25 méterről szabadrúgást lőtt a jobb felső sarok felé, a labda a két kapufa találkozásától visszapattant, s...
  82. Varga István, az Ú. Dózsa vezetőedzője változtatott a tervezett kezdőcsapaton, Eszenyi és Kósa kispados lett, míg Szabó és Huszárik bekerült az együttesbe. Szentmihályi Antal viszont a megadott tizenegyet küldte a pályára.

    A 8. percben Csapó pontos beadását a berobbanó Váczi 12 m-ről a kapu fölé fejelte - így kezdődött az előrehozott tavaszi forduló mérkőzése Tatabányán. Az első negyedóra végén a másik oldalon is volt egy helyzet, de Bácsi elől felszabadítottak a védők. A 17. percben ismét megszerezhette volna a vezetést a Tatabánya, P. Nagy a jobboldalon cselezgetett és váratlanul középre adott, az érkező
    Váczi azonban kapásból fölé lőtt. A 23. percben Kovács E. fejesét Kiss I. a gólvonal elől ugyan kiütötte, de a tatabányai védők mentettek. A másik oldalon Szekeres fejesére mozdult Brockhauser, majd Szabó lövését a középen álló Kiss a mezőnybe öklözte. Mozgalmas percekkel telt az első félidő, a 33. percben Járfás feleslegesen szabálytalankodott a berobbanó Katonával szembe...
  83. A bajnoki címvédő Bp. Honvéd és az őszi elsőségre pályázó Ú. Dózsa összecsapása előtt a Bozsik-stadion közönsége a napokban elhunyt egykori válogatott balhátvédre, Dudás Zoltánra emlékezett.

    A hazaiak kezdtek támadó szellemben, de igazi helyzetet sokáig nem tudtak kidolgozni. A 12. percben Brockhauser kapujától 18 méterre végezhetett el szabadrúgást Fodor, jól eltalált lövését bravúrral tornázta ki a lilák portása. Nem sokkal később Huszárik cselezte be magát a kispestiek büntetőterületére, kecsegtető helyzetét azonban elrontotta. Élénkebb lett a játék, de mindkét oldalon rengeteg volt a pontatlanság, a bosszantó hiba. A 35. percben Rubold két jó csel után Mioveczhez továbbított, aki 15 méterről a jobb alsó sarokba vágta a labdát (0:1). A félidő lefújása előtt Fodor lőtt jó helyzetből fölé, majd egy kavarodás végén kis híján egyenlített a Honvéd.

    Az őszi idényben korántsem remekelő bajnokcsapat a második játékrészben próbálkozott, de a hátrányt nem sikerült behozni. Ami eb...
  84. A labda helyett előbb egy kupa került a Megyeri úti mérkőzésen a figyelem középpontjába. Az Ú. Dózsa - Békéscsaba bajnoki találkozót elindító sípszó előtt bejelentették, hogy ifj. Szűcs Sándor, a néhány napja rehabilitált egykori válogatott újpesti labdarúgó, Szűcs Sándor fia vándorserleget ajánlott fel a lila-fehérek évente legtehetségesebbnek ítélt utánpótlás korú futballistájának.

    A gesztust taps fogadta, de ez volt jó ideig az egyetlen hangos tetszésnyilvánítás a csaknem üresen tátongó újpesti stadionban, mert egyik csapat sem szakadt meg az erőlködéstől, hogy maradandót nyújtson. A listavezető hazaiak olykor-olykor kísérleteztek támadásépítéssel, de a próbálkozásnál tovább nem jutottak. A Békéscsaba viszont az első épkézláb akciója végén vezetést szerezhetett volna, ha Takó egy kicsit is ügyesebben bánik a labdával. Félóra elteltével hördülhetett fel ismét a közönség: Balog átemelése azonban a vendégek kapuja mögött ért földet. A hazai játékosnak később sem volt nagyobb ...
  85. Akik úgy érkeztek a csepeli stadionba, hogy először az eredményjelzőre pillantottak, meglepődtek: Csepel - Ú. Dózsa 3:0... - világított messzire a tábla. Lehet, hogy kezelője ezt az éjjel álmodta, de a 4. percben úgy tűnt, ebből még valóság is lehet. Gyimesi parádés labdáját a fiatal Jakab remek fejessel továbbította a kapu jobboldalába (1:0). A gyors vezetés viszont mintha a hazaiakat zavarta volna meg (ja, ezt nemigen szokták meg ebben a szezonban - jegyezte meg egy szurkoló a nézőtéren), a hirtelen ritmust váltott Újpest gyors támadásokkal válaszolt, és a 15. percben Bácsi labdáját Schróth a bal sarokba helyezte (1:1). Igaz, a bajnoki táblázaton a mérkőzést megelőzően 17 pont volt a különbség a lila-fehérek javára, de a játékban ez később nem látszott meg. A csepeliek talán arra gondoltak, hogy utolsó négy találkozójuk alkalmával egyszer sem vesztettek az Ú. Dózsa ellen, most is változatossá, nyílttá tették a küzdelmet, gólt azonban a legjobb helyzetekből sem tudtak szerezni....
  86. Olyannyira gyenge mérkőzést vívott egymással a két csapat, hogy a találkozó legjelesebb eseményeinek nem is volt semmi köze a játékosokhoz. Csaknem egy órán keresztül Szilágyi játékvezető magánszámai borzolták a közönség - leginkább a maroknyi szombathelyi szurkolók - idegeit, aztán az 57. percben minden előzetes ,,figyelmeztetés,, nélkül kialudt a világítás, és mintegy félórás sötétség borult a Megyeri úti stadionra. Ami Szilágyi baklövéseit illeti: a 40. percben Bognárt egy olyan szabálytalanság után állította ki, amelyért többnyire csak sima szabadrúgás járna. Igaz, a bíró teátrális mozdulatokkal mutatta, hogy a szombathelyi beállós - szerinte - megtiporta a földön fekvő Baloghot. Ezt megelőzően, a 36. percben tevékeny szerepet játszott az újpestiek vezető góljában is, ugyanis a többség véleménye szerint Jávorka nem buktatta Katonát, Szilágyi mégis 11-est ítélt, ezt pedig Rubold kíméletlenül értékesítette. A második félidőben először a már említett áramszünet idegesítette a k...
  87. Az Újpest vajon visszaszerzi-e egy hete elveszített első helyét a bajnoki tabellán? - sokakat ez a kérdés foglalkoztatott a 90 perc előtt. A nagy ellenlábas, az MTK-VM mindenesetre felkínálta a lehetőséget, hiszen néhány órával korábban csak egy pontot hozott el Veszprémből.

    Mindkét együttes lendületesen kezdett, Kirchmayer és Meksz, illetve Katona egy-egy távoli lövése jelentett eseményt az első negyedórában. Aztán Keszeg fejelhetett közelről szabadon, de rosszul célzott. Jóval magabiztosabbnak tűntek a siófokiak, éppen ezért meglepetésnek számított, hogy a hazaiak szereztek vezetést: a 21. percben Horváth a büntetőterületen kívül kézzel fogta meg a labdát, a szabadrúgást Rubold pöckölte Bácsi elé, aki 20 méterről a jobb felső sarokba bombázott (1:0). A másik oldalon Zsadányi verekedte be magát a 16-oson belülre, de végül is nem jutott lövéshez. A Balaton-partiak többet birtokolták a labdát, s formásabb támadásokat is vezettek. Aztán a félidő hajrájában mégis Bácsi került ké...
  88. A vendégek kezdtek jobban, egyre veszélyesebb támadásokat vezettek, a 10. percben Bácsi a kifutó Petry mellett is elhúzta a labdát, de kisodródott, és az oldalhálót találta el. Továbbra is a vendégek voltak veszélyesebbek, főleg Katona szervezte jól a támadásokat. A 34. percben viszont Tintar 25 méterről célozta meg a bal felső sarkot, Brockhauser bravúrral tolta szögletre a labdát.

    Szünet után élénkült a játék, a hazaiak is többet támadtak már ekkor, Csucsánszky nagy erejű szabadrúgását Brockhauser csak kiütni tudta. Nagy nyomás nehezedett ezekben a percekben az újpesti védelemre, különösen a csereként beállt Babait tudták nehezen tartani. Később kiegyenlített lett a játék, már-már úgy tűnt, hogy semmi jelentős esemény nem történik, amikor a hajrában keményebb lett a küzdelem. Zsivótzky, Müller és Emmer kapott sárga lapot. A 87. percben született a mérkőzés egyetlen gólja, Kuttor jobboldali beadása után Tintar 12 méterről a bal felső sarokba fejelt (1:0). Brockhauser hiába r...
  89. Csaknem üres lelátók előtt végezték el a kezdőrúgást az újpestiek, s rögtön az első pillanatoktól igyekeztek kapujuk elé szegezni a debrecenieket. Ez a letámadásos taktika bejött a hazaiaknak, hiszen Rubold fejese révén már a 10. percben a DVSC hálójába került a labda (1:0). A vendégeket ez a találat nem késztette bátrabb kezdeményezésekre, s továbbra is térfelükön járatgatták a labdát a lila-fehérek. Igaz, szórványos ellenakciókkal megpróbálkozott a Debrecen, de ez eredménytelen maradt. A legnagyobb gólszerzési lehetőség Márton előtt adódott a 32. percben, a lövést azonban biztosan fogta Brockhauser. A félidő hátralévő részében növelhette volna előnyét az Újpest, a befejezések azonban nem sikerültek.

    Fordulás után nem sokat kellett várni az első hazai megmozdulásra, Mező és csapattársai szerencséjére viszont Zsivótzky lövése a lécet találta el. Ezután szeretett volna javítani a DVSC, s mivel a hazai védők néha ügyetlenkedtek, akár esélyük is lehetett volna az egyenlítésre. A...
  90. ,,Direktben,, kezdett a Ferencváros, az 5. percben ugyanis Páling lendületes elfutás után jól ívelt középre, Keresztúri kapáslövése nem nagyon sikerült, de szerencséjére Dzurják az ötösön számított a labdára, és a bal alsó sarokba továbbított (1:0). Az újpestieket kétségkívül meglepte a gyors hazai gól, még inkább az, hogy a zöld-fehérek lendülete tovább tartott. Jó iramú, kiélezett csata folyt, az a fajta játék, amit valóban jogos rangadónak nevezni. A 30. percben Katona 15 m-es lövésénél Józsa jól helyezkedett, a levegőben megkaparintotta a labdát. A hazaiak játszották ebben az időszakban a gyorsabb és látványosabb, az újpestiek pedig az egységesebb, ,,megkomponáltabb,, futballt. A 34. percben Bánki ügyesen ,,szlalomozott,, végig négy vendégvédő között, majd mielőtt az utolsó ember, Szélpál kitámadhatott volna rá, a ferencvárosi középpályás 17 m-ről a bal alsó sarokba bombázott (2:0). Három perc múlva Keresztúri - Páling akció végén Dzurják próbálta az üres kapuba gyömöszölni ...
  91. A váciak újpesti vendégszereplésére kilátogató 4000 néző minden tiszteletet megérdemel, amiért az első játékrészben látottak után nem keresett jobb szórakozást magának. A pályán ugyanis alig történt valami, leszámítva talán, hogy a 41. percben Bácsi meglepetéssel észlelte: a kaputól 8 méterre egyedül áll Geleivel szemben. Ezen aztán olyannyira elcsodálkozott, hogy ,,sikerült,, laposan a bal sarok mellé gurítania... Az utolsó percben aztán előfordultak labdarúgáshoz hasonló jelenetek is, elsősorban Zsivótzky kapufája ébresztette fel az elkókadt közönséget.

    Valószínű, hogy az öltözőben Varga István edzőtől alapos szidást kaptak az újpestiek. Erre utal legalábbis, hogy rögtön az első megmozdulásuk gólt eredményezett. Bácsi ügyesen sarkallt Katona elé, aki laposan kilőtte a jobb alsó sarkot (1:0). Ezután a találat szerzője mérhetetlen örömében szinte kirohant a stadionból, amit Makó játékvezető sárga lappal büntetett. A lila-fehér gól valami élénkséget vitt a játékba, többet mozo...
  92. Ideális labdarúgó időben a két törzs szurkológárda teremtette remek hangulatban kezdődött a mérkőzés. A csapatok láthatóan tartva egymástól óvatosan kezdtek. A megerősített középpályás sorok a két 16-os között csatáztak egymással. Húsz perc elteltével egyre inkább a hazai csapat került fölénybe, és ekkor már Brockhauser kapuja is többször veszélybe került. A Dózsa taktikusan, jól védekezett, és tartotta a labdát, a nézők csak ritkán jöttek lázba. A 40. percben Turit ,,gyanúsan,, szerelték az újpesti 16-oson belül, de a bíró nem látta tizenegyesnek az esetet. A félidő Czéh 8 méteres fejesével ért véget, amit védett a kapus.

    Szünet után az 51. percben Megyerivel szabálytalankodtak az alapvonalon. A középre beívelt szabadrúgást Braun 7 méterről vágta az újpesti hálóba (1:0). A gól alapvetően megváltoztatta a játék képét, a Dózsának ki kellett támadnia, lüktetőbb, élvezetesebb lett a játék. A 61. percben majdnem egyenlítettek a vendégek. Egy beadás Oroszkit szabadon talált, akine...
  93. Egy-két biztató újpesti akció melengette a hazai szurkolók reményeit az első öt percben, de miután a vendégek két középső védője, Híres és Lőrincz igen szilárd lábakon állt, az eddig száz százalékos mérleggel büszkélkedő dózsások játékkedve egy kicsit megcsappant. Az MTK-VM visszafogott, közepes iramban dajkálgatta a mezőnyben a labdát, de mindez elegendőnek bizonyult arra, hogy mezőnyfölényt harcoljon ki. Ez nem sokat ért, hiszen a vendégek két ékje, Jován és Kékesi meglehetősen magára hagyatva küszködött az újpesti védők gyűrűjében. A nézők fél óra után találgatni kezdték, mi lehet az oka annak, hogy a percek múlásával egyre kevesebb az esemény...? A valószínű magyarázat: egyik csapat sem akart a totális támadással járó veszélyekkel szembenézni. Amikor már lassan unalomba fulladt a találkozó, a 38. percben egy baloldali szöglet után Katona mintaszerűen tálalt Bácsihoz, akinek hatméteres fejese a bal alsó sarokban kötött ki (1:0). Szinte a lefújás pillanatában az újpesti Balog ...
  94. Parázs légkörben, a Fáy utcában rég nem látott népes közönség előtt kezdődött a három forduló után pontveszteség nélkül listavezető újpestiek és a házigazdák, a tavalyi szereplésükhöz képest idén jó startot vett angyalföldiek csatája. Igazán nem lehet mondani, hogy nem küzdöttek, nem hajtottak a játékosok, hiszen kemény, erőszakos futballt mutatott be mindkét együttes. Ám amint a 16-osokhoz értek, elfogyott a tudomány, a befejezés rendre sikertelen maradt. Az első gólhelyzet csak a 33. percben adódott, ekkor Zvara húzott el a jobbszélen, és mintegy 16 méterről, éles szögből leadott lövését csak ,,tornászva,, tudta szögletre ütni Brockhauser. Inkább az Újpest támadott, a Vasas a hazai pályán is elsősorban a kontrákban reménykedett. A 40. percben Bácsi középen megindult, átpöckölte a labdát az ügyetlenkedő Vasas-védők között, és négy piros-kék hátvéd díszkíséretében vezette rá a kifutó, de elbizonytalankodó és megtorpanó Andruschra, elgurított mellette, a lövés a bal alsó sarokban...
  95. A Megyeri úti stadionban az Újpest ,,lejtőn lefelé,, kezdett, az első negyedórában ugyanis szinte kizárólag a veszprémiek térfelén pattogott a labda. Miovecz és Bácsi többször is megszerezhette volna a vezetést, de sorra elhibázták a jobbnál jobb helyzeteket. Ahogy az általában történik, 15 perc után ezúttal is alábbhagytak a hazaiak kezdeti rohamai, a Veszprém is vezetett néhány támadást. Ezzel viszont kissé fellazult védelmük, és egy élményszámba menő lila-fehér akció meghozta az első gólt. A 20. percben Huszárik cselezgetett a jobbszélen, majd Mioveczhez passzolt, aki villámgyors mozdulattal középre perdített, és a jól érkező Bácsi 16 méterről a kapu jobboldalába bombázott (1:0). Ezután hosszú ideig szinte semmi említésre méltó nem történt, az első újabb gólveszélyt a 40. perc hozta, amikor egy baloldali veszprémi szöglet után Csík lőtt kapura, Brockhauser csak bravúrral tudott hárítani. Másodpercekkel a szünet előtt Bácsi fejesénél Kakas már vert helyzetben volt, de Csík az ...
  96. A ,,forduló mérkőzésének,, kiáltották ki a Rába - Ú. Dózsa mérkőzést, amit azonban a mutatott játék nem igazolt. A két együttes mintha túlzottan tartott volna egymástól, és teljesen eseménytelen 20 perccel kezdett. Ekkor volt az első kapura lövési kísérlet is – a vendégek részéről. A lövés elkerülte Boros kapuját. Öt perc múlva láthatta a közönség a második lövési kísérletet az újpesti Balogtól,
    aki 22 méterről a kapu helyett a szögletzászló mellett, az oldalvonalon kívülre bombázott... Érdekes módon a félidő közepétől az Újpest lett aktívabb, míg a győri középpályások sorozatban pontatlanul adták a labdát, nem tudták helyzetbe hozni csatáraikat. Az első szemrevaló akcióra 40 percet kellett várni, amikor Sallói adott kitűnő labdát Mörtelnek, ő azonban nem tudta mellel levenni a labdát, s odalett a helyzet.

    A szünetben alapos edzői fejmosásban részesülhettek a Rába játékosai, mivel sokkal nagyobb iramban kezdték a második félidőt. Beszorultak a vendégek, s állandósult a győri...
  97. 1. FÉLIDŐ
    Egy nagyon gyors sárga lappal indult a 198. Honvéd–Újpest mérkőzés, a lila-fehérek belső védője, Hudák Dávid már a negyedik percben besárgult. A hetedik percben kis híján megszerezte a vezetést a Honvéd: Jesús Meza tört előre a bal szélen, majd középre cselezett, egy Punosevaccal való kényszerítő után pedig 20 méterről vette célba a jobb felsőt, de Balajcza Szabolcs óriási bravúrral védett.
    A 12. percben Nemanja Andrics trafálta telibe a lécet Loic Nego beadása után, de a csatár lesen állt. A 19. percben büntetőhöz jutott az Újpest: a jobb szélen megiramodó Nagy I Gábort a tizenhatoson belül csak ütemet tévesztve tudta megállítani Kosznics, a rossz becsúszás után tizenegyes és sárga lap is következett. Az ítélet-végrehajtó Dusan Vasziljevics volt, aki a bal alsóba helyezett, Kemenes Szabolcs érezte az irányt, de nem tudott védeni. (0–1)
    A 33. percben egyenlített a Honvéd: Ikenne-King futott be egy hosszúnak tűnő labdát a jobb oldalon, majd az alapvonalról középre kanalazta...
  98. Az újpestiek már a mérkőzés előtt ünnepeltek, igaz, nem bajnoki teljesítményüket, hanem a Megyeri úti búcsúmérkőzésére készülő Kozma Istvánt, aki továbbra is lilában folytatja - de Bordeaux-ban. A pályafutását Franciaországban folytató játékos a 12. percben góllal tehette volna emlékezetessé utolsó itthoni szereplését, de hatalmas bombáját Bogyay kapus hárította. Alig 30 másodperccel később a pécsi Turi már pontosabban célzott, és be is talált a bal sarokba. Öt percig tartott a vendégcsapat öröme, ekkor Bácsi kivételes sprinterképességeit bizonyítva labdával is gyorsabb volt a pécsi védőknél és a saját 16-osától az ellenfél 11-séig szólózva, a végén pedig a kapust is becsapva, egyenlített. Nem sokkal később a felbuzdult Bácsi lövése a felső lécről vágódott a kapu mögé. Ezután olyan 25 perc következett, amiben senki sem lelte örömét, legkevésbé az alig 1000 főnyi szurkoló gárda. Eseményt legfeljebb az jelentett, hogy Szlezák megpróbálta elvenni Lehota kedvét a támadásoktól, de mi...
  99. A csabaiak teljesen átalakított védelemmel kezdték a találkozót. Fabulya eltiltás, Ottlakán sárga lapjai, Bánfi sérülés miatt hiányzott a kezdőcsapatból. Nagy lendülettel kezdtek a hazaiak, több formás akciót vezettek, beszorították a Dózsát. A szórványos újpesti próbálkozások lesen akadtak el. A 14. percben góllá érett a csabai fölény: Oroszki elfutott a jobboldalon, belőtt, a labda Kasik elé került, aki 11 méterről a jobb sarokba lőtt (0:1). A gól után is a csabaiak irányították a játékot, a fővárosiak csak védekeztek, de egy ellentámadásból a 28. percben Schróth 11 méterről a felső lécet találta telibe. A 41. percben szabadrúgáshoz jutott a Dózsa. Baloldalról Kecskés ívelte be a labdát, amely a lábak között elcsúszott, és Herédi öt lépésről a kapu közepébe lőtt (1:1).

    Szünet után a fővárosiak kezdtek jobban, s a 49. percben megszerezték a vezetést. Kozma remekül kiugrott a védők közül, kapura húzott, Gulyás mellett is el akarta vinni a labdát, de a kapus elhúzta a lábát. A...
  100. Az Ú. Dózsa kezdett jobban, de aztán gyors egymásutánban két gólt kapott, s ettől óvatosabbá vált, s mind jobban belelendültek a vendégek. Fordulás után, amikor 2:1-re alakult az eredmény, az Újpest megpróbálkozott az egyenlítéssel, helyzete is akadt, de a gyors kontrákból az MTK a hajrában két kapufát is lőtt.

    A gólok története:

    A 14. percben Talapa beadásába Szlezák benyúlt és lábáról a kapu jobboldalába gurult a labda (öngól, 0:1). A 20. percben 11-eshez jutottak a vendégek, amelyet Lőrincz értékesített (0:2).

    A 65. percben Balogh beadása Farkas lábáról került a kapuba (öngól, 1:2).
    mti