magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - Videoton SC 6 : 1 13:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2015.04.05, 10:26

    1968. november 29.

    Legia- Újpesti Dózsa mérkőzés a VVK-ban

    Jól jártunk – mondják Újpesten

    December 18-ig szeretnénk lejátszani a két mérkőzést, hiszen az időjárás könnyen közbeszólhat – újságolta Farsang Endre, szakosztályvezető. – Már érintkezésbe is léptünk a lengyelekkel. Akár jövő szerdán is elmegyünk Varsóba.

    - Ahogy a párosítást, a továbbjutott csapatokat nézem, jól jártunk – vette át a szót Baróti Lajos. – Nem szabad azonban lebecsülni a lengyeleket, hiszen a bajnok Górnik tavaly a BEK győztes Celticet legyőző kijevi Dinamoval szemben is továbbjutott. A Legia is szép eredményekkel jutott a legjobb 16 közé. Mégis a nagyobb nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékosokból álló Dózsától továbbjutást várok!

    A Legia Varsó csak jövőre akar játszani! Az Újpesti Dózsa labdarúgócsapata a VVK-ban a lengyel együttessel került össze, a lila-fehérek december 18-ig szerették volna lejátszani a két találkozót. A lengyelek csak jövő márciusban. Ha nem tudnak megegyezni, akkor a VVK bizottsághoz fordul a Dózsa. A kiírás szerint ezt a fordulót – a 8 közé jutásért – ebben az évben kell megrendezni.

    NB I. tartalékbajnokság

    Újpesti Dózsa- Videoton 3:0 (1:0)
    Megyeri út edzőpálya, 13.30 ó., 200 néző, V.: Hévízi.

    Ú. Dózsa: Borbély-Komáromi,Horváth,Sóvári-Hartyányi,Simon-Juhász,Pataki,Nyírő,Nagy,Tóth.
    Videoton: Horváth I.-Nagy,Bognár,Szabó I.-Burka,Horváth L.-Sári,Kerék (Keszthelyi),Sárközi,Szabó II. (Nehéz),Ispaics.

    Gólszerző: Juhász,Horváth L. (öngól),Bognár (öngól).

    A rutinosabb Dózsások megérdemelten győzték le a szervezett védelemmel játszó lelkes vendégeket.

    28. forduló

    1968. december 1.

    Újpesten biztosra veszik a Videoton elleni győzelmet.

    Farsang Endre szakosztályvezető:

    - A Megyeri úton a csapatnak simán le kell győzni a Videotont!

    A forduló legsimább mérkőzésének ez a találkozó ígérkezik. Az Újpesti Dózsa gólokkal jobb ellenfelénél. Tippünk: 1.

    A mérkőzés hajrájában hengerelt a Dózsa

    Újpesti Dózsa- Videoton 6:1 (1:1)
    Megyeri út, 13.30 ó., 3.000 néző, V.: Borzási (Csernefalvy,Horváth L.)

    Ú.Dózsa: Szentmihályi-Káposzta,Solymosi,Bánkuti-Dunai III.,Noskó-Fazekas,Kuharszki,Bene,Dunai II.,Zámbó. Edző: Baróti Lajos.
    Videoton: Tímár-Kerecsényi,Posch,Fejes-Bobory,Szabó II.-Pintér,Balogh,Karsai,Kovács J.,Csukovics. Edző: Németh Lajos.

    Csere: Kuharszki h. Nagy L. (67p.).

    Gólszerző: 1:0 Dunai II. (1p.), 1:1 Karsai (25p.), 2:1 Fazekas (60p.), 3:1 Fazekas (68p.), 4:1 Zámbó (77p.), 5:1 Bene (82p.), 6:1 Fazekas (86p.).

    Szögletarány: 12:4 (7:3)

    - Sajnos Göröcs sérült, Kuharszki helyettesíti! – ezzel fogadott minket a mérkőzés előtt Baróti Lajos, a lila-fehérek mesteredzője.

    Alig kezdődött el a játék máris a Videoton kapujában táncolt a labda. Kuharszki átadását Dunai II. 10 méterről laposan a kimozduló Tímár mellett a kapu közepébe küldte. 1:0 a Dózsa javára. A másik oldalon Karsai átadását Csukovics 3 méterről kapu fölé küldte. Három perc múlva Dunai III. labdája kerülte el a bal alsó sarkot. A 8. percben Pintér lövését Szentmihályi hárította. A Dózsa játszott fölényben. A 19. percben Kuharszki nagy erejű lövésébe Posch beletette a lábát. A középhátvédről a labda a jobb kapufa mellé pattant. Megint egy Dunai III. lövés következett, de Tímár fogta. A 25. percben Pintér könnyedén elment Bánkuti mellett. Amikor a 16-os közelébe ért, laposan középre adott. A labda Karsaihoz jutott, aki senkitől sem zavartatva, 12 méterről a kapu jobb oldalába helyezett. 1:1. Egy perc múlva Szabó II. összecsapott Benével. A Dózsa középcsatárát öt percig ápolták. Ezután Dunai II. az oldalhálóba lőtt. A 31. percben bal oldali szöglet után Kuharszki fejese a jobb kapufán csattant. A 40. percben Balogh kapáslövését Szentmihályi csak szögletre tudta hárítani.

    Szünet után egy darabig még ellenállt a Videoton. A 49. percben Bene lövését Tímár védte bravúrral, majd Dunai II. elől Szabó II. a gólvonalról fejelte ki szögletre a labdát. A 60. percben Posch el akarta rúgni a labdát a 11-es ponton. A labda Fazekas lábára és onnan a léc alá pattant. 2:1. Nagy fölénybe került a Dózsa. A 68. percben Dunai III. jó átadását Fazekas mintegy 17 méterről a jobb sarokba vágta. 3:1. Hasonló gólt rúgott a 77. percben Zámbó. Ő Bene átadását küldte 18 méterről a bal sarokba. 4:1. Pompás hazai akció végén született meg az ötödik gól a 82. percben: Fazekas átadását Bene lőtte a kapu jobb oldalába. 5:1. Állandóan a vendégek kapuja előtt pattogott a labda. A 86. percben Nagy L. mintaszerűen adott középre és a jókor érkező Fazekas egyből a kapu közepébe továbbította a labdát. 6:1.

    ×××

    Úgy indult ez a mérkőzés, ahogy általában a Megyeri úton szokott. Már a 30. másodpercben a Videoton kapujában volt a labda. A folytatás ezúttal egy órán át elmaradt. Elsősorban azért, mert a lila-fehérek támadójátéka hosszú időn át döcögött, megérezte a karmester Göröcs hiányát. Hatvan percen át a lila-fehér játékosok keveset mozogtak. Az igen lelkesen játszó Videoton erejéből ekkor még támadásokra is tellett. Az utolsó félórában az akkor már jóval többet mozgó lila-fehér támadók Fazekas vezérletével teljesen felőrölték a Videoton védelmét. Csak a II. félidő második felében játszott jól a Dózsa, de ez is elég volt a nagy gólarányú győzelemhez.

    Az Újpesti Dózsa kapuját Szentmihályi jól őrizte. A közvetlen védelemből csupán Solymosi és Noskó nyújtott elfogadhatót. A két szélsőhátvéd néhányszor zavarba jött. Dunai III. jól indított és néhány távoli lövést is láttunk tőle. Fazekas fokozatosan jött játékba, a II. félidőben nagyszerűen irányította a támadósort. Bene a hajrára javult fel. Dunai II. ezúttal mérsékelten játszott. A szélsők váltakozó teljesítményt nyújtottak.

    Baróti Lajos: Csak a II. félidőben voltam elégedett a csapat teljesítményével. A hajrában felülkerekedtünk.

    Mire figyelt Solymosi, mit élt át Göröcs?

    A Népstadionban játszották az év rangadóját, de Újpesten talán mégis nagyobb volt az izgalom a pályán és a nézőtéren egyaránt. Erről a Dózsa játékosok körében még hétfő délelőtt is sok szó esett.

    Solymosi Ernő így mondta el azt, ami a pályán történt:

    - Sípjába fújt a játékvezető, s mi úgyszólván nem is a játékra figyeltünk, hanem arra: vajon mi lesz az eredmény a Népstadionban. Kinéztünk a nézőtérre, a kispadra, vártuk az első híreket. Közben a pályán a Videoton nagyon igyekezett, mi pedig nem összpontosítottunk eléggé. Kapkodtunk, s csak akkor kapcsoltunk rá, amikor láttuk, hogy ennek a fele se tréfa. Szünet után mindenki többet mozgott, könnyebb volt pontosan előreadni a labdát. Egyre többet rohamoztunk a Videoton pedig fokozatosan visszaesett. A nagy iramot nem bírták a székesfehérvári játékosok.

    Göröcs János rándulással bajlódik. Emiatt nem lehetett a játéktéren, csak a lelátón. Kezében zsebrádiót szorongatott. A füléhez tapasztotta, tekintete pedig a pályát pásztázta.

    - 0:1-nél felkiáltottam, s örömömben majd kibújtam a bőrömből. Aztán megszakadt a közvetítés s nem is volt baj, mert nekem a csapatomért kellett izgulnom… Most már elmondhatom: ebben az időszakban féltettem a fiúkat, mert a Videoton nemcsak lelkesen küzdött, hanem ésszerűen, okosan is játszott. Mozgékonyak voltak, a labdát nem rúgták vaktában előre, hanem passzoltak. Látszott a játékukon, hogy nyugodtak. Tudták: nincs sok vesztenivalójuk, hiszen mi sokkal esélyesebbek voltunk.

    Most már mosolyogva folytatta:

    - Szóval féltettem a csapatot, aztán lelohadt a lelkesedésem is, mert a közvetítésből kiderült, a Népstadionban 1:1. Reménykedtem, s láttam, hogy a mieink belelendülnek, összeszedik magukat. 2:1 után már nyugodt voltam, már nem lehetett baj. De a Népstadionban?... Szepesi bemondta: 2:1-re vezet a Ferencváros!... Hiába reménykedtünk abban, hogy a Vasas döntetlent ér el…

    És most?
    Solymosi habozás nélkül válaszol:

    - Már nem érdekes. A Ferencváros könnyen győz a Szeged és az ETO ellen is. Ezt a bajnokságot már lefutották…

    Göröcs replikázott:

    - Nekem is ez a véleményem. Most sajnálhatjuk csak igazán, hogy év közben több értékes pontot elhullajtottunk. A Vasast nem tudtuk legyőzni, s így a hajrában már nem csak tőlünk függött, hogy ki lesz a bajnok. Reményeink tehát aligha válnak valóra… Tovább kell várnunk az aranyéremre. De nehéz is azt megszerezni!...

    A Megyeri úton az első percben elért gól után a szurkolók a népstadionbeli eredmény alakulását figyelték izgatottan, közben majdnem „rövidzárlat” következett be: a lelkesen, okosan harcoló, helyenként szépen játszó Videoton egyenlített. Szünet után kissé visszaestek a fehérváriak, s aztán Fazekasék már uralták a pályát. A Videoton rokonszenves csapatának végül is meg kellett hajolnia a hazaiak nagyobb tudása előtt.

    ns,ks.