magyarfutball.hu

Szombathelyi Haladás VSE - Újpesti Dózsa SC 1 : 4 16:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2015.05.10, 17:55
    1969. április 4.

    Tartalékbajnokság

    Szombathelyi Haladás – Újpesti Dózsa 4:2 (2:0)
    Szombathely, 14.15 ó., 4.000 néző, V.: Maróti

    Haladás: Sali (Gál)-Némethi,Homolya,Balogh-Gerencsér (Tóth),Farkas-Albert (Bogáti),Bokor,Pintér,Kulcsár,Iszak II.
    Ú. Dózsa: Borbély-Komáromi,Horváth,Nagy F.-Hartyáni,Simon-Nagy J. (Mester),Hegyi,Kolár,Nyírő,Tóth A.

    Gólszerző: Iszak II. (2), Farkas, Pintér – Kolár, Hartyáni.

    Használ-e a nagykanállal szedett erősítő? A szombathelyiek szerint igen. Kiss Antal tudósítónk csütörtökön hosszasan beszélgetett Albert József edzővel. A jó taktika egy pontot jelenthet, illene visszavágni a tavalyi 0:11-ért. – Így summázta az edző észrevételeit.
    Telt házat várnak a vasiak, köztük sok száz schlachtenbummlert. Most zajlik a megyében az autós találkozó. Burgenlandból is sokan jöttek át.

    - Láttam az MTK ellen a szombathelyieket – jegyezte meg a csütörtöki utazás előtt Baróti Lajos. – Jól védekeztek, keveset támadtak. Otthon is igyekeznek majd védeni a kaput, s biztos többet támadnak mint legutóbb. Győzelmet várok Benééktől. Káposztát Noskó helyettesíti.

    A Szombathely a kék-fehérek ellen lelkesen, fegyelmezetten, odaadóan küzdött, de – simán kikaphatott volna, ha a csatárok nem olyan ügyetlenek. Bene és társai sokkal tapasztaltabbak, erőszakosabbak, s győzni akarnak. A Szombathely számára a döntetlen már hízelgő lenne, de szerintünk az Újpesti Dózsa elhozza a pontokat. Tehát: 2.

    Az Újpesti Dózsa fokozatosan lendült bele, rosszul védekezett a Haladás
    Dunai II. mesterhármasa döntött – Az első félidő végén két perc alatt két gólt lőtt az Ú. Dózsa – Pék 11-est hibázott

    Szombathelyi Haladás – Újpesti Dózsa 1:4 (0:2)
    Szombathely, 16 ó., 10.000 néző, V.: Balla Gy. (Kovács B.,Vadas J.)

    Haladás: Szarka-Szőke,Pék,Szántai,Horváth-Németh,Halmosi-Szabó S.,Iszak I.,Rátkai,Gangl.
    Edző: Albert József
    Ú. Dózsa: Szentmihályi-Noskó,Solymosi,Bánkuti,Dunai III.-Göröcs,Zámbó-Fazekas,Bene,Dunai II.,Nagy L.
    Edző: Baróti Lajos

    Gólszerző: 0:1 Nagy L. (41p.), 0:2 Dunai II. (43p.), 0:3 Dunai II. (61p.), 0:4 Dunai II. (68p.), 1:4 Rátkai (73p.).

    Szögletarány: 10:5 (3:1)

    Az Újpesti Dózsa legénysége csütörtök délután átmozgató edzést tartott a Haladás Rohonczi úti sporttelepén. Baróti Lajos mesteredző sajnálkozva állapította meg, hogy korábban hazánk egyik legjobb labdarúgó játéktere most nem olyan jó. Ezen azonban nem lehetett csodálkozni, mert Vas megyében egy héttel korábban kiadós hózápor volt. A péntek délelőtti erős északnyugati szél valamit használt a pálya talajának, így a tartalékcsapatok mérkőzését nem kellett az edzőpályára vinni.
    A mérkőzés előtt a Haladás öltözőben elszánt hangulat uralkodott. Szeretnék a tíz éves kudarcsorozatot végre megtörni. Az újpesti öltözőben nyugodtan készültek a játékosok. Általános volt a vélemény, nem szabad lebecsülni a vasutas csapatot, amely otthonában a legjobb csapatoknak is méltó ellenfele szokott lenni. A hazai együttes a 4-2-4-es hadrendet választotta. A közönség zöld-fehér buzdítása mellett a Haladás kezdett jobban. Halmosi távoli lapos lövése éppen hogy elsuhant a bal kapufa mellett. Az újpesti ellentámadás során Göröcs törhetett kapura, de biztató helyzetben kisodródott, s oda lett a helyzet. Jó iramú, változatos játék folyt, enyhe szombathelyi fölénnyel. A 10. percben Dunai II. lerázta őrzőjét, Péket, de Szarka remek érzékkel védett. A vasutas védők néha elfeledkeztek feladatukról és így Bene sokat ígérően húzhatott kapura, de elrontotta a helyzetet. A Haladás csatároknak is akadt egy-két ügyes elgondolása, azonban a pontatlan átadások miatt nem tudták megvalósítani azokat. A 21. percben Horváth könnyelműsködött, sokat várt, így Bene megszerezte a labdát. A középcsatár gólhelyzetbe került, de a kifutó Szarka ezúttal is hárítani tudott. Bene húszméteres vágta után nem jutott lövéshez. Solymosi és Iszak I. vívott nagy fejelési párbajt, legtöbbször az újpesti játékos sikerével.
    A 33. percben Szabó Sándor a felezővonaltól indult el, felgyorsított és a 16-osról megcélozta a jobb felső sarkot. Szentmihályi kitűnő érzékkel ütötte ki a labdát és a védők szögletre hárítottak. A félidő utolsó öt percében két súlyos hibát vétettek a szombathelyiek. A 41. percben Göröcs – Fazekas volt a labda útja, Fazekas Nagy László felé pörgette a labdát és Pék a levegőt találta el, így Nagy László nyugodtan lőhetett 10 méterről a bal sarokba. 0:1.
    Veszélyes szombathelyi támadást hárítottak az újpestiek, újabb gólt értek el. A 43. percben Bene pontosan továbbított Dunai II.-höz, aki a 11-es pontról a kapu bal oldalába helyezte a labdát. 0:2.
    A Haladás játékosok lest reklamáltak, de a játékvezető határozottan mutatott középre.

    Szünet után vasutas támadások következtek, de a magas beadásokat Solymosi sorra visszafejelte. A Dózsa ellentámadásai viszont mindig túl veszélyesek voltak. A Haladás támadások sorra elakadtak a szilárd lila-fehér védőkön. Az 59. percben Németh vitte fel a labdát, 25 méteres lövése elszállt a kapu felett. A 61. percben Bánkuti egészen a szombathelyi 16-osig tört előre, Dunai II.-höz továbbított, aki közelről a tehetetlen Szarka mellett jobb oldalon talált a kapuba. 0:3.
    Halmosi hatalmas lövése kiperdült Szentmihályi kezéből, Bánkuti a berohanó Rátkai elől a gólvonal elől mentett. Tízperces hazai meddő támadás után újabb újpesti gól következett. A 68. percben Bene hosszú labdával indította Dunai II.-t, aki a 16-osról védhetetlenül bombázott a bal sarokba. 0:4.
    A 73. percben végre gólt értek el a hazaiak is. Iszak I. átemelte Solymosi felett a labdát, Rátkai kitűnően rajtolt rá és jobb oldalról, félmagasan a kapu bal oldalába lőtt. 1:4.
    Az utolsó negyedórában hullámzó volt a játék. A 85. percben szögletrúgás után Rátkai fejelt kapura, Iszak I. hanyatt vetődve célozta meg a jobb sarkot, Noskó csak kézzel tudta kiütni a gólba tartó labdát. A büntetőt Pék csúnyán a bal kapufa fölé lőtte. (Iszak I. ápolásra szorult, ezért nem ő rúgta a 11-est) Az Ú. Dózsa tehát helyzeteinek jó kihasználásával tovább folytatta szombathelyi sikeres szereplését.

    ×××

    Baróti Lajos: Megérdemelten győztünk a lelkes szombathelyi csapat ellen.

    Klasszisokhoz méltó játékkal

    Első tíz perc: négy reményteljes helyzet a szombathelyi kapu előtt – gól nélkül. Mintha kissé túl könnyen vennék a játékot Benéék, átengedik a kezdeményezést – és a játéktér középső harmadát – a hazaiaknak. Sokat támad a hazai ötösfogat, még a védők is felnyomulnak – vesztükre. Nem veszik tudomásul Dunai II. rendkívüli góléhségét. Fél óra elteltével az újpesti gólzsák egyre többször robog feltartóztathatatlanul a vasutasok kapuja felé, s három lövésével szemben az egyébként jól védő Szarka tehetetlennek bizonyul. A sors iróniája (vagy talán a Dózsa taktikája), hogy mindhárom Dunai gól hazai támadások után esik. Már 4:0, amikor szépítenek a hazaiak, de az újpesti lidérc Pék kihagyott 11-ese révén – továbbra is ott ül a hazaiakon.
    Klasszis csapathoz méltó játékkal győzött Szombathelyen a Dózsa. A hazaiak számára is csak ez a vigasz, no meg talán az, hogy a Haladás – veresége ellenére – jó benyomást keltett.

    Éppen tíz éve múlt annak, hogy a Szombathelyi Haladás pontot tudott rabolni az Újpesti Dózsától. Így érthető, hogy a vasi szurkolóknak most már évek óta az a leghőbb vágyuk, hogy kedvenc csapatuk valahogy megszakítsa Szombathelyen az újpesti sikersorozatot. A vágy az újpestiek most már lassan állandósuló eredményes csatárjátéka, s a Haladás védelmének néhány megingása miatt ezúttal sem vált valóra. A reménykedő közönség az első félidőben még lelkesen biztatta csapatát. A fordulás után azonban biztatás helyett már inkább az újpesti játékosokat gúnyolta a Haladás közönsége. A hazai csapat felé szálló biztatás pedig ekkor is bizonyára több segítséget jelentett volna.

    ns, ks