magyarfutball.hu

  1. 2016.12.03, 08:36 - Postás - UTE 1905
    A margitszigeti pályán múlt vasárnapon a Postások és az Újpesti T. E. csapatai mérkőztek egymással. Az U. T. E. teljes csapatával szemben a Postások Gibát és Kolhaneket voltak kénytelenek nélkülözni A Postások ezúttal minden erőszakosság nélkül játszottak, főleg ennek köszönhették csonka csapatuk daczára győzelmüket. Az Újpestiek kissé kedvetlenül játszottak, a balszélső csatár szép beadásait a középcsatárok nem tudták kellőképpen érvényesíteni; a védelem nagyon gyönge volt s nagy hibája az, hogy az ellenfél játékosait szabadon engedik dolgozni.

    Postások — U. T. E. 2:0.

    A mérkőzést gyér számú nézőközönség nézte végig. Újpestiek kezdik a játékot, de kénytelenek a támadást a Postásoknak átengedni. A 30. perczben sikerül Buda révén a Postásoknak az első goalhoz jutni. Fölállás után az Újpestiek támadnak, de támadásuk meddő maradt.

    A második félidőben ismét a Postások vannak fölényben és a játék befejezése előtt Buda védhetetlen lövéssel megszerzi csapatának a második goalt...
  2. 2016.12.03, 07:27 - UTE - 33 FC 1905
    "... E két csapat matchét követte az U. T. E. és 33-as F. C találkozása. Az Újpestiek 3 tartalékkal, a Bej, Küschner és Herczeg helyett játszó Faragó, Aschner és Novákkal álltak ki. Ez a körülmény nagyon deprimálta a csapatot. Pedig nem igen volt rá okuk. Ha tudásukhoz mért ambiczió és kedvvel játszottak volna, győztesen kerülhettek volna ki a küzdelemből. A 33-asok teljes csapatába, mintha lelket öntött volna ellenfele levertsége. Lelkesedése jóval nagyobb volt tudásánál.

    33.F.C.—U.T.E. 2:0.

    U.T.E. irama nyitja meg a mérkőzést. Prácser lefut, de centerezés előtt lefaultolják. A szigorított szabadrúgás a goalfa fölött sivit el. A 8. és 14. perczben két kornert ér el Újpest. Majd a 33-as Martin fut le, de Koch lövését Faragó védi. Most Petz kiszabadul, a backeket lefutja, de hátulról Rzehák fellöki. Molnár II. lövését csak rávetéssel védi Lill, mig egy hosszú lövése az üres goalt hajszálnyira kerüli el. Közben Szabó megrugja Kis Gyulát, mire ez harczképtelen lesz, mig előbb...
  3. 2016.12.03, 06:47 - MAC - UTE 1905
    Az első osztályú bajnokság harmadik fordulójának legérdekesebb mérkőzése az Újpesti Torna-Egyesület és a Magyar Athletikai Club csapatainak találkozása volt. A margitszigeti gyeppálya fölött orkán szerű szél dühöngött, megnehezítvén a csapatok munkáját. Különösen a védőjátékosoknak volt nehéz helyzetük; a hatalmas erővel rúgott labdák — főleg az első félidőben — valósággal megfordultak a levegőben, úgy, hogy fokozottabb munkára késztették a backeket. Érdekes mindenesetre az, hogy a két legénységnek, — melynek főereje a csatársorban rejlik — ez alkalommal a hátvédei valósággal remekeltek. Molnár I.—-Rozmann egyrészről, Höfle—Veres másrészről klasszisjátékot produkáltak. Így esett, hogy bár a M. A. C. az első félidőben csaknem állandóan az újpestiek térfelében volt, a nagy hátszél daczára is alig jutott lövéshez. A két csapat ereje csaknem egyenlő. Igaz ugyan, hogy a kék-sárgák többet voltak az U. T. E. mezőnyében, de ennek ellenében az újpesti csatárok ügyes kombinácziója mindig ...
  4. 2016.12.03, 06:33 - UTE - MAFC 1905
    U.T.E —M.A.F.C. 5:0.

    A népszigeti pályán nagyszámú néző előtt folyt le e két régi rivális találkozása. M.A.F.C. kezd, de csakhamar Újpest támad és Molnár II. védhetetlen lövése már a 3-ik perczben goalt eredményez. Újabb kezdés után Petz éles lövését Aschner korner árán menti, a kornert Fejér pontosan lövi és Szabó a kapu sarkába fejeli (6 percz). Ily kezdet után goalrekordról beszéltek a nézők, de M.A.F.C. nagyon meglepte a közönséget lelkes védelmével. Molnár I. hatalmas backrugását, csak rávetéssel védheti Aschner, Molnár II., Petz és Prácser éles lövéseit egymásután nagy bravúrral menti, Barcsay szépen helyezett soothját már nem képes védeni, de Major az utolsó pillanatban megmenti kapuját. Néhány lövés a kapufélfáról pattan vissza. Szebbnél-szebb támadásokra, a M.A.F.C. hasonló védelemmel felel, mig Fischer kétszeri szép lerohanásával lövésre sem kerül. Félidő 2:0.

    A második félidőben hasonló a játék képe. Fejér lövéseit egymásután védi Aschner, de az egyik Petz lábai...
  5. 2016.12.03, 05:42 - MTK - UTE 1905
    A múlt év bajnok csapatai nagy érdeklődés mellett találkoztak a millenáris pályán. Bár a mérkőzés eredménye, előre látható volt, az a goalarány, melylyel végződött, mégis meglepetés számba ment. Mit sem akarunk levonni az újpesti csapat érdemeiből, mégis el kell Ítélnünk azt az eljárást, mely legtöbbek szerint okozója volt e hajszálnyi eredménynek. A Slavia verő M. T. K. ellenfelét lebecsülve elbizakodottan ment a küzdelembe. Goalrekordról álmodtak, sőt kapitányuk —- mint centerhalf összebolygatta a csapatot, és előre ment — goalt lőni. Igazán érthetetlen, az a ellenfelére és közönségre egyaránt sértő indolentia, melylyel a Testgyakorlók csapata vasárnap viseltetett. Pedig arra legalább gondolhattak volna, hogy Fehér ellenük és nem velük játszik. De e kemény leczke után, melylyel az újpestiek ez indolentiára feleltek, remélhetőleg, sportszerűbben fognak gondolkodni, hisz kétszer csak a nagy szerencse mentette a kék fehérek kapuját a kiegyenlítő, illetve a döntő goaltól.

    Az új...
  6. 2016.12.02, 20:31 - Ferenczvárosi TC - UTE 1905
    A bajnokság második helyezettje, a Ferencvárosi Tornaklub, az idén I. osztályba avanzsált Újpesti Torna Egyesület ellen pedig csak nagy küzdelem után tudott 2:0 arányban győzni.

    F. T. K. — Újpest 2:0.

    A ferencvárosi pálya mai látogatottsága annak volt tulajdonítható, hogy a másodosztályból avanzsált Újpesti Torna-Egylet első szereplése elé sportköreink nagy érdeklődéssel tekintettek. Az érdeklődés teljesen megokolt volt, mert úgy az Újpestiek, mint a F. T. K. valóban mintaszerű s első osztálynak megfelelő játékot produkált. Az első félidőben teljesen egyenrangú ellenfélként állottak egymással szemben s csak a második félidőben tudott a rutinirozottabb F. T. K. fölénybe kerülni. Mindkét csapatnál különösen a csatársor dominált és szép összjátékot produkált. A fedezetsorok közül a F. T. K. határozottan jobb volt s ennek köszönheté győzelmét is, mert szívóssága révén jobban bírta a tempót ellenfelénél. Az Újpestinél viszont a hátvédek voltak jobbak.

    Pesti Napló, 1...
  7. 2016.12.02, 20:19 - UTE - 33 FC 1905
    A "33." F. K.—Újpest mérkőzése, bár a csapatok határozottan jobb és szebb játékot produkáltak, unalmasan és Újpest részéről minden ambició nélkül folyt le. Az újpestiek 3 tartalékkal kénytelen kiállani; a balszélső Fejér pedig beteg lévén, nem
    fejthette ki tudását. Első félidőben U. T. K. fölényben van, de goalt a 33-asok brutális védekezése folytán nem érhet el. A kétszer megszökött Perényit Rzehák közvetetlen a kapu előtt gáncsolja el. Néhány éles lövést Lili bravúrral véd.
    A második félidőben változatos a játék. A kedvnélküli U. T. E. visszaesik és Berki, majd Váradi egy szabadrúgásból goalt lő. Biró Gillemot (M. U. E.) volt.

    Pesti Napló, 1905. március 26.
  8. 2016.12.02, 20:10 - MAC - UTE 1905
    U.T.E. — M.A.K. 1:1.

    Orkánszerü szél dühöngött a margitszigeti pályán, hol az U.T.E. és M.A.K. első csapatai küzdöttek a bajnokságért. Az első félidőben nagyobbrészt a szél által támogatott M.A.K. támad, de minden törekvése megtörik az Újpestiek kitűnő védelmén. A második félidőben változik a játék, Újpest a helyzet ura és a 6-ik percben Petz golt lő, melyet a biró a kapuvéd megtámadtatása miatt nem ítélt meg. Változatos játék után Molnár II. védhetetlen lövése megszerezte Újpestnek a vezető goalt. Már Újpest látszik győztesnek, midőn állítólag a biró által meghosszabbított 2 percben Fitt szép lövése a M.A.K. kiegyenlít. Biró: Hercog (M. T. K.) volt.

    — A második csapatok matché-ben a M.A.K. II. óriási fölénynyel játszott. A sárga-kékek fölényét a 4 :0 goalarány nem fejezi ki kellőleg. A M. A. K. II-nak a mai forma alapján a legtöbb esélye van a Szövetségi díj elnyerésére.

    Pesti Napló, 1905. március 13.
  9. 2016.12.02, 20:04 - UTE - MAFC 1905
    A Népszigeten szép számú néző előtt folyt le az Újpesti Torna Egyesület és a Műegyetemi Atlétikai és Futtball Klub bajnoki mérkőzése. Az újpestiek felsőbbsége kitűnt mindjárt a játék elején és rövid időközökben ötször rúgták be a labdát a teknikusok kapujába. Eredmény öt gól zérus ellen az Újpesti Torna Egyesület javára.

    Budapesti Hírlap, 1905. május 30.
  10. 2016.12.02, 19:46 - UTE - MAFC 1905
    UTE.—MAFC. 5:0.

    Mint előre látható volt, a MAFC. csapata ezúttal sem állhatott ki teljes összeállításában s különösen a csatársor volt gyenge. A védelem ezúttal is igen jól működött; Major, Aschner, Dybas jók voltak, de a folytonos munka végre is kifárasztotta őket. Félidő 2:0. Biró: Harsády József (Postás) volt.

    Nemzeti Sport, 1905. június 04.
  11. 2016.12.02, 19:33 - MTK - UTE 1905
    M.T.K. I. — U.T.E. I. 2:1.

    M.T.K. kezdi a játékot nap ellen, de az U.T.E. magához kerítvén a labdát, támadást intéz a kék-fehérek ellen, de támadásuk nem jár veszélylyel. Majd a M.T.K. nyomul előre és veszélyesen fenyegeti ellenfelét, kik csak korner árán menekülnek a biztos goalból. Továbbra is M.T.K. van fölényben, de az újpesti kapus ritka szerencsével véd ki minden veszélyes labdát. Újpest csak lefutással tudja megközelíteni ellenfele kapuját, de a jól működő hátvédek még idejében lépnek közbe. A 42. percben Újpest faultol, az ezért megítélt szabadrúgást Pozsonyi és Zulu goallá érvényesíti. M.T.K. ebben a félidőben 4 kornert rúg.

    A második félidőben nem változik a kép. M.T.K. állandó fölényben van, de csatáraik elbizakodva játszanak és igy a legjobb és legszebb helyteleket elszalasztják. A 10. percben azonban Hoffer áttöri az Újpesti védelmet és goalt lő. A hátralevő időben
    a helyzet ugyanez. Újpest csak a 43. percben rohan le, Fehér középre adja a labdát, amit Prács...
  12. 2016.12.02, 19:15 - UTE - MUE 1905
    UTE.—MUE. 2:1

    Szépszámú közönség előtt mérkőzött e két csapat a múlt vasárnap a népszigeti pályán. UTE. ezúttal beigazolta, hogy fejlődésképes csapat s játéka nem áll elsőosztályú csapataink nívóján alul. Bey kapusnak különösen nagyon jó napja volt, Molnár I. a régi biztos védőjátékos, mig Rozmann, a másik hátvéd, még fejlődhetik. A fedezetsorban Kuschner volt a legjobb, de Fandl is jól megállotta a helyét. A csatársor támadásait főképen a baloldal vezette, s Fejér balszélső gyors lerohanásai gyakran zavarba hozták az ellenfél védelmét. MUE. csapata, bár Van Beck helyén László igen gyengén játszott, mégis kemény ellenfélnek bizonyult s a második félidő vége felé ostromszerü támadásai csaknem megszerezték a kiegyenlítést. Holics ezúttal is bizonyítékát adta kiváló klasszisának, Csüdör önfeláldozó játékával tűnt ki, mig Chrappán erőszakosságával rászolgált a bírói megintésekre. A csatársorban Radóczi gyorsasága és Kazár biztos játéka érdemel említést, ellenben az összekötők kis...
  13. 2016.12.02, 16:46 - MAC - UTE 1905
    A Margitszigeten szép számú közönség jelenlétében folyt le a Magyar Atlétikai Klub és az Újpesti Torna-Egyesület bajnoki mérkőzése. Az atléták is, az újpestiek is eddigi mérkőzéseiken kitűnő formát mutattak s igy érdeklődéssel várták a két csapat küzdelmét. Az óriási szél majdnem élvezhetetlenné tette a játékot, mert meghiúsult minden számítás és összejátszás. Az első félidőben egyforma erősnek látszott a két csapat. Gólt csak a második félidő elején sikerült az újpestieknek elérni, a mit az atléták csak nagynehezen a félidő vége felé birtak kiegyenlíteni. Eredmény tehát egy gól egy ellen eldöntetlen. Az első csapatok mérkőzése előtt az egyesületek második csapatai játszottak a szövetségi díjért. Győztes lett négy góllal zérus ellen a Magyar Atlétikai Klub második csapata.

    Budapesti Hírlap, 1905. március 13.
  14. 2016.12.01, 21:18 - MAC - UTE 1905
    MAC.-UTE. 1:1

    Úgy látszik, az UTE. nem méltatlan az első osztályba való soroztatásra; a MUE. fölött aratott szép győzelme után most a MAC. ellen ért el igen szép eredményt a Margitszigeten, melynek az értékét ugyan befolyásolja az, hogy a MAC. ezúttal a szokottnál gyengébben játszott, de nem kicsinyíti. Főereje a csapatnak a csatársorban van, melynek különösen baloldala kitűnő, hol Fejér a legjobbak közé tartozik. Mellette még a csatársor minden tagja igen határozottan játszik és jól lő. Ez a határozott fellépés jellemző az egész csapatra; kár, hogy ennek sportértékét nagyon leszállítja az a sok titkos fault, mely szokás náluk s melyet csak a leggyakorlottabb szem vesz észre. A MAC. támadása ezúttal igen színtelenül játszott s jóformán csak Medgyessy volt kielégítő. Borbás gyenge volt; lehangoltan, lélek nélkül mozgott a pályán. Vince, ki a beteg Vangelt helyettesítette, a centerben ismét sokat ugrált és inkább fedezetet játszott. A fedezetsor a szokott jó volt, különösen Ba...
  15. 2016.11.30, 22:05 - MTK - UTE 1917
    Orth feltűnése - részlet

    "Az első három bajnoki mérkőzésen még nem jutott szóhoz, de 1917 október 14-én már az éppen 17 éves ifjú óriást ott látjuk az UTE ellen az MTK színeiben. A tartalékos, felforgatott csapatban balösszekötőként kezd, majd a második félidőben jobbösszekötőt játszik. A Knapp—Feldmann, Csüdör — Kertész II., Nyúl I., Vágó — Taussig, Braun, Schaffer, Orth, Schlosser összeállításban kezdő MTK 6:1 arányban verte az UTE-t, amelyben pedig újraszerepelt Racskó is. (Racskót 1913 novemberében örökre eltiltották annak a szerencsétlen balesetnek következtében, amelynek nyomán Stiller az életét vesztette. Négy év múlva azután megkegyelmezett neki az MLSz.) Az újpestiek Csajka — Vogl II., Vranák — Baubach, Matesz, Fandl — Racskó, Fogl I., Priboj, Molnár III., Szidon összeállításban álltak ki. ..."

    Képes Sportlap, 1947. június 24.
  16. 2016.11.29, 21:07 - Ferenczvárosi TC - UTE 1905
    FTC.—UTE. 2:0

    Aránylag nagy közönség előtt mérkőzött az 1904. évi első osztályú bajnokság második helyezettje a múlt vasárnap a másodosztályú bajnokság győztesével a Soroksári- uti pályán. A mérkőzés kielégítette a várakozást: erős, de különösen az első félidőben igen szép küzdelmet hozott. Különösen szépen játszott mindkét csatársor, bár az UTE. csatársorából hiányzott Prácser. A FTC. csatársora régi hires formájára emlékeztető kitűnő munkát végzett; gyors volt a labdavivésben s határozott a kapura való játékban. Különösen jó volt a jobboldal, hol Weisz—Braun—Gorszky igen szépen összejátszottak. Jól bevált a balszélen Takács, mig Ullerich gyengébb volt mint hátvéd. Egyénileg Weisz volt a mezőny legjobb embere. Az UTE. méltó ellenfélnek bizonyult s bár még a védelem két legjobb ereje, Vermes és Barcsay hiányzott, mégis jól megállta a csapat helyét s csak Fritz kitűnő védelmén múlt, hogy gólt nem lőtt.

    A két csapat a következő összeállításban játszott:

    FTC. (zöld-fehér)...
  17. 2016.11.29, 20:54 - MTK - UTE 1905
    M T K .-U T E. 2:1

    Kevesen várták azt a rendkívül kemény küzdelmet, melyet a múlt évi első és másodosztályú bajnokcsapatok mérkőzése nyújtott a millennáris pályán. Az UTE. ezúttal igen lelkesen játszott, mig a MTK. a szokottnál rendszertelenebbül és talán elbizakodottabban. A mindenáron gól elérésére való törekvés megbosszulta magát: csak a szerencse segélyével tudott a csapat gólt lőni, sőt kicsibe múlt, hogy a mérkőzést el nem veszítette, ámbár kétségtelen az is, hogy győzelmét a csapat jól megérdemelte. A mérkőzés folyamán egyébként főleg a két csatársor néha-néha ügyes labdavitele tűnt ki. Ügyesen játszott a MTK.-nél Deutsch és Udvari, az UTE.-nél Prácser és Fejér. Különösnek találjuk, hogy Fejér, kiről tudott dolog, hogy az UTE.-ből ki- és a MTK.-be belépett, most régi egyletében uj klubja ellen játszott.

    A két csapat a következő volt:

    MTK. (kék-fehér): Domonkos—Révész, Nagy F.—Sár, Pozsonyi, Szűcs—Káldor, Deutsch, Udvari, Károly, Sebestyén.
    UTE. (lila-fehér): B...
  18. 2016.11.29, 20:38 - UTE - 33 FC 1905
    33FC.—UTE. 2:0.

    A MAFC.—MUE. mérkőzés után ugyancsak a millennáris versenypályán mérkőzött e két csapat. A küzdelem teljesen nyílt jellegű volt, azért a 33FC. 2:0 arányú győzelme eddigi eredményei után ítélve, meglepetésszámba megy. Tényleg azonban a 33-asok most igen szépen, egyöntetűen játszottak s győzelmüket mindenképen kiérdemelték. Igen jó volt ezúttal a csapat védelme, mig a támadásban főleg Berki hasznos játék a vált ki. Az UTE. most nem játszott a szokott önbizalommal s különösen a második félidőben megbomlott a rend a csapatában, melynek néhány tagja erőszakoskodni kezdett, amivel azonban csak csapatának ártott. A támadásban leghasznosabb volt Fehér, ki azonban — mint hírlik — elhagyja csapatát s a MTK.-be lép.

    A két csapat a következő összeállításban játszott:

    33FC. (fehér-fekete): Lili K.—Depold, Vágó—Rezes, Kiss, Makai—Lindner, Székány, Berki, Koch, Maros.
    UTE. (fehér-lila): Faragó—Rosmann, Molnár I.—Aschner, Szabó, Fandl -Fehér, Molnár II., Petz, Novák, P...
  19. Tartalékolt az Ú. Dózsa

    Ú. DÓZSA—MTK-VM 1-1 (0-0)

    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Bogdán, Tóth J. — Steidl (Kovács B. 76. p.), Herédi, Kardos, Kisznyér — Kiss, Törőcsik, Dékány.
    MTK-VM: Gáspár — Nagy, Turner, Katzenbach, Kovács — Kürtösi (Balogh, 60. p.), Fülöp, Borsó, Tóth A. — Fodor (Hegyi, 46. p.), Boda.

    Megyeri út, 3800 néző, Jv.: Győri.

    A színtévesztés nem betegség, inkább csak kellemetlen jelenség. Különösen labdarúgó mérkőzésen. A Megyeri úti pálya nézőserege elsősorban azon csodálkozott, hogyan lehet összetéveszteni a lilát a kékkel — fényes nappal. Ugyanis olyan rosszul adogattak a játékosok, hogy a találkozó egy ideig egyérintőhöz volt hasonlatos. Még egy észrevétel: az Ú. Dózsának nem volt tíz egyforma meze, volt aki rövidujjú trikóban játszott, volt aki hosszú ujjúban. Ezzel, nagyjából véget is ért az első félidő eseménysorozata, ezenkívül még az történt, hogy támadott az Újpest, Gáspár ügyesen, határozottan védett.

    A második félidőben az MTK-VM Fülöp, Bo...
  20. 0—1-ről egyenlítettek a hazaiak

    Ú. Dózsa—MTK-VM 1—1 (0-0)
    Megyeri út, 5000 néző, v.: Győri.

    Góllövők: Kiss, illetve Boda.

    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Bogdán, Kardos, Tóth — Steidl (Kovács B., 74. p.), Herédi, Kisznyér — Kiss, Törőcsik, Dékány.
    MTK-VM: Gáspár — Nagy, Turner, Katzenbach, Kovács — Fülöp, Kürtösi (Balogh, 60. p.), Borsó, Tóth A. — Fodor (Hegyi a szünetben), Boda.

    A vendégek az első félidőben csak a védekezésre összpontosítottak. Ezt a feladatot eredményesen megoldották, bár, hogy nem kaptak gólt, azt elsősorban a kitűnő formában védő Gáspárnak köszönhetik: előbb Herédi, majd Kiss elől mentett bravúrosan. A kék-fehérek ebben a játékrészben eleve feladták az ellentámadások lehetőségét. Szendrei kapujára egyetlen lövés sem ment, pedig a kényelmes tempóban futballozó Dózsát könnyen meglephették volna.

    Szünet után a vendégek felismerték, hogy van keresnivalójuk ezen a mérkőzésen. Egy gyors akció végén Boda megszerezte az MTK vezető, és egyben 244 perc gó...
  21. Haladás VSE—Ú. Dózsa 1-0 (1-0)
    Szombathely, 15 000 néző, vezette: Kőrös.

    Góllövő: Szabó.

    Haladás: Hegedűs — Horváth, (Bognár 80. p.), Vörös, Pásztor, Preszeller — Marton (Domján 69. p.), Nagy, Fitos, Topor — Szabó, Dobány.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Herédi, Bogdán, Sarlós, Tóth — Steidl, Kardos, Kisznyér — Kiss, Törőcsik, Fekete (Dékány, 50, p.).

    Kiállítva: Kardos (55. p.), Kisznyér (56. p.).

    A szép számú közönség csak az első félidőben látott ízelítőt a labdarúgásból. Ekkor az Ú. Dózsa irányította jobbára a játékot, de csatárai nem sok veszélyt jelentettek. A Haladás gyors, veszélyes ellentámadásokkal kísérletezett.

    Szünet után a 9 emberrel játszó lilák szinte „lebénultak” , a Haladás nem tudott élni az adott lehetőséggel.

    Jók: Pásztor, Preszeller, Topor, illetve Bogdán, Tóth.

    Dunántúli Napló, 1984. március 12.
  22. Jobb a Haladás az Aberdeennél?

    HALADÁS—Ú. DÓZSA 1-0 (1-0)

    Haladás: Hegedűs — Horváth (Bognár, 80. p.), Vörös, Pásztor, Preszeller — Marton (Domján, 69. p.), Nagy, Fitos, Topor — Szabó, Dobány.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Herédi, Bogdán, Sarlós, Tóth — Steidl, Kardos, Kisznyér — Kiss, Törőcsik, Fekete (Dékány, 50. p.).

    Szombathely, 15 000 néző. Jv.: Kőrös.

    Bár a Haladás már a 13. percben vezetést szerzett — Preszeller átadását Szabó küldte a hálóba —, a mérkőzés az 55. percben dőlt el, amikor Kőrös játékvezető egyszerre két újpesti játékost is kiállított. Kardost azért, mert elbuktatta Toport, míg
    Kisznyért, mert gúnyosan megtapsolta a bíró Kardossal szembeni döntését. Ettől kezdve a kilenc emberre fogyatkozott újpesti együttesnek nem volt esélye a pontszerzésre. Igaz, a lilák korábban sem játszottak „aberdeeni formában”. Jellemző a viharos találkozóra, hogy a két piros lap mellett négyszer a sárga kártyát is felmutatta a játékvezető.

    Gól: Szabó (13. p.).

    Nép...
  23. Ú. DÓZSA—SZEGED 1-0 (1-0)

    Ú. Dózsa: Szendrei — Herédi, Kovács J., Sarlós, Tóth — Ambrus, Kardos (Dékány, 61. p.), Kisznyér — Kiss, Törőcsik, Fekete (Steidl, 74, p.).
    SZEOL: Szabó L. — Szabó Gy., Kozma, Somogyi, Kutasi — Orosházi (Balázs, 68. p.), Takó, Gruborovics — Deák (Kovács G., 57. p.), Kun, Balogh.

    Megyeri út, 3000 néző. Jv.: Németh L.

    A Dózsa-szurkolók szerint az esőt a skótok „küldték”, hiszen köztudott: a vizes talajon a hazaiaknak nem megy a játék. Az idénynyitón nem is brillíroztak az újpestiek, pedig a találkozó elején úgy tetszett: nagy gólarányú győzelemmel vesz elégtételt őszi 1-4-es szegedi vereségéért a lila-fehér gárda. Az első öt percben akár háromszor is megzörgethették volna Szabó kapuját, ám a nagy helyzetekben Tóth hibázott, Kardos bombája a kapufán pattant, Kiss viszont szép gólt lőtt. A folytatás azonban érthetetlenül elmaradt, a SZEOL is csak vergődött a nem éppen biliárd simaságú pályán, pedig a lila-fehéreket ezen a délutánon meg tudták voln...
  24. Gyenge játékkal

    Ú. Dózsa-SZEOL AK 1-0 (1-0)
    Megyeri út, 3000 néző, v.: Németh L.

    Góllövő: Kiss S.

    Ú. Dózsa: Szendrei — Herédi, Kovács J., Sarlós, Tóth — Ambrus, Kardos (Dékány 61. p.), Kisznyér — Kiss, Törőcsik, Fekete (Steidl 74. p.).
    SZEOL AK: Szabó L. — Szabó Gy., Kozma, Somogyi, Kutasi — Orosházi (Balázs 68. p.), Takó, Gruborovics — Deák (Kovács G. 57. p.), Kun, Balogh.

    Csak az első 5 percben tette eseménydússá a mérkőzést a Dózsa. Előbb Tóth, majd Kardos hibázott abszolút gólhelyzetben. Nem úgy Kiss S., aki egy csel után már az 5. percben a szegedi hálóba lőtte a labdát (1—0). A gól után a lilák visszafogták az iramot, sokáig csak a két 16-os között hullámzott a játék.

    Szünet után teljesen ellaposodott a mérkőzés színvonala. Az Ú. Dózsa szempontjából mindez csöppet sem reményt keltő az Aberdeen elleni KEK-mérkőzés előtt. Csak abban bízhatunk, hogy az újpesti támadók szerdán nem lesznek "skótok" a góllövéssel...

    Népszava, 1984. március 04.
  25. Ú. Dózsa—PMSC 2-1 (2-0)

    Ú. Dózsa: Szendrei — Kovács B., Kovács J., Sarlós, Tóth — Ambrus (Herédi, 87. p.), Kardos (Szebegyinszky, 56. p.). Steidl — Fekete, Törőcsik, Kisznyér.
    PMSC: Bodnár — Kónya, Toma, Róth, Brezniczky — Lutz, GalLai, Czérna (Réfi, 61. p.), Lórincz — Nagy (Schulteisz, 82. p.). Mészáros.

    Megyeri út, 4000 néző. Jv.: Divinyi.

    Az időjárás miatt a matiné mérkőzésen is be kellett kapcsolni a villanyvilágítást, s az Ú. Dózsa — szurkolói szerint — azért szerzett magabiztos vezetést, mert volt vízijártasságija. A zuhogó esőben és a ködben úgy indult a találkozó, hogy gólzáporos győzelmet arat a lila-fehér csapat. Ebből csak a zápor maradt. Igaz, Bodnár „gondoskodó” volt. mert előbb Tóth — különben remekbe szabott — lövését segítette a hálóba. Erre mondják, hogy csúszós talajon csak öklözni lehet, mert különben úgy jár a kapus, mintha vizes szappant akarna megfogni. Aztán Fekete lövésénél perdült ki a labda Bodnár kezéből, Törőcsik menetrendszerűen érkezett, é...
  26. A kapushibák főszerepet játszottak

    Ú. Dózsa-PMSC 2-1 (2-0)
    Megyeri út, 4000 néző. V.: Divinyi.

    Ú. Dózsa: Szendrei — Kovács B., Kovács J., Sarlós, Tóth — Ambrus (Herédi a 87. percben), Kardos (Szebegyinszky az 56. percben), Steidl — Fekete, Törőcsik, Kisznyér.
    Edző: Temesvári Miklós.

    PMSC: Bodnár — Kónya, Toma, Róth, Brezniczky — Lutz, Gallai, Czérna (Réfi a 61. percben), Lőrincz — Nagy (Schulteisz a 82. percben), Mészáros.
    Edző: Rónai István.

    Még csak javában ízlelgették egymást a csapatok, máris a pécsiek hálójába jutott a labda. A 6. percben Kisznyér baloldali szöglete után Tóth J. a 16-os vonalról laposan kapura lőtt. Bodnár vetődött, a vizes füvön felgyorsult labdára, úgy tűnt simán az övé lesz aztán mégis maga mögé ejtette. (1-0). A következő percek legérdekesebb eseménye: a délelőttöt meghazudtoló félhomály miatt bekapcsolták a reflektorokat. A 23. percben Mészáros ügyesen kiugrott, Kovács J. az utolsó pillanatban szögletre szerelte. A 27. percben újabb ...
  27. Ú. Dózsa—PMSC 2—1 (2—0)
    Megyeri út, 4000 néző, v.: Divinyi.

    Gólok: Tóth J., Törőcsik, illetve Mészáros.

    Népszava, 1983. november 29.
  28. VIDEOTON? HONVÉD? Ú. DÓZSA?

    Hárman az őszi elsőségért

    VOLÁN—Ú. DÓZSA 1-1 (1-0)

    Volán: Varga — Szabó, Hegedűs, Forintos, Hámori — Kékesi, Krómer, Seres (Vincze, 88. p.), Hatvanger — Nyúl, Morgós (Kajdi, 80. p.).
    Ú. Dózsa: Szendrei — Kovács B. (Szebegyinszky, 68. p .) , Kovács J., Sarlós, Tóth — Ambrus (Herédi, 77. p.), Kardos, Kisznyér — Steidl, Törőcsik, Fekete.

    Rákospalota, 8000 néző. Jv.: Fekete.

    A nagyszámú közönség jobb játékot várt mindkét csapattól. A Volán együttese a gyengébb teljesítményt lelkesedéssel próbálta pótolni, s csaknem meglepetést okozott: a mérkőzés 87. percéig vezetett. Az újpestieknél ezúttal különösen a Törőcsik vezette csatársor gyengélkedett, és csak nagy üggyel-bajjal sikerült egyenlítenie (1—1).

    Gól: Morgós (18. p.), Fekete (87. p.).

    Népszabadság, 1983. november 22.
  29. Volán SC—Ú. Dózsa 1—1 (1—0).
    Czabán Samu tér, 8000 néző, v.: Fekete.

    Gólok: Morgós, Fekete.

    Népszava, 1983. november 22.
  30. Ú. DÓZSA—TATABÁNYA 3-0 (1-0)

    Ú. Dózsa: Szendrei — Herédi, Kovács J., Sarlós (Bogdán, 84. p.), Kovács B. — Kardos, Ambrus, Kisznyér — Steidl, Törőcsik, Fekete (Szebegyinszky, 73. p.).
    Tatabánya: Dombai — Tepszics, Lakatos, Udvardi, Fischer — Emmer, Barabás, Hermann, P. Nagy — Schmidt, Plotár.

    Megyeri út, 8000 néző. Jv.: Palotai.

    A lila-fehérek kölni bravúrjukkal visszahódították szurkolóikat, pedig most a játék nem úgy indult, hogy örülni fog a publikum. Sokáig unalom volt a pályán, de aztán a 39. percben Kardos beadásával meglepetésre Törőcsik emelkedett a legmagasabbra, és a jobb sarokba fejelt (1-0). Ez volt a jel, ettől kezdve parádés műsort rendezett a lila csapat; Törőcsik elemében volt. Látványos cselek, átadások, szerelések (!) jellemezték játékát, igazi mester volt a pályán, igaz, Kardos is igyekezett lépést tartani vele.

    A második félidő elején Törőcsik lesről talált a hálóba, aztán mondott valamit, ezért Palotai kiosztott neki egy sárga kártyát. Törőcsik v...
  31. Ú. Dózsa—Tatabánya 3—0 (1—0)
    Megyeri út, 8000 néző, v.: Palotai.

    Gólok: Törőcsik, Fekete, Kardos.

    Népszava, 1983. november 14.
  32. Ú. DÓZSA—VIDEOTON 2-2 (1-1)

    Ú. Dózsa: Szendrei — Herédi, Kovács, Sarlós, Kozma (Ambrus, 77. p.) — Steidl, Kardos, Kisznyér — Kiss, Törőcsik, Fekete (Szebegyinszky, 24. p.).
    Videoton: Disztl P. — Végh, Disztl L., Csuhay, Horváth — Palkovics (Szőke, 73. p.), Csongrádi, Vadász — Májer, Szabó, Novath.

    Megyeri út, 8500 néző. Jv.: Győri.

    Rendkívüli igyekezettel kezdtek a játékosok, ugyanakkor idegesen is, így gyakran színtévesztésig fajult a passzjáték. Az újpestiek vették át a kezdeményezést, Törőcsik ismét remekül irányított, s Fekete is brillírozott. Egy fejesét Disztl P. bravúrral hárította; de aztán Kisznyér jóvoltából a kölni hős ismét szépségdíjas gólt szerzett (1-0). Még egyszer jelentkezett Törőcsik, hatalmas lövését a fehérvári kapus újból mesterien mentesítette. A játékidő utolsó perceiben a Videoton kezdeményezett többet, majd a pihenő előtt Szabó rettenetes erejű bombáját nem tudta hárítani Szendrei (1-1).

    Nem volt meglepetés, hogy a második játékrészben több...
  33. Egyenlítés az utolsó percben

    Ú. Dózsa—Videoton 2—2 (1—1)
    Megyeri út, 9000 néző, v.: Győri.

    Gólok: Fekete, Sarlós, illetve Szabó, Végh.

    Ú. Dózsa: Szendrei — Herédi, Kovács, Sarlós, Kozma (Ambrus, 77. p.), — Steidl, Kardos, Kisznyér — Kiss, Törőcsik, Fekete (Szebegyinszky, 24. p.).
    Videoton: Disztl P. — Végh, Disztl L., Csuhay, Horváth — Palkovics (Szőke, 73. p.), Csongrádi, Vadász — Májer, Szabó, Novath.

    A vendégek játszottak mezőfölényben, de gólhelyzeteket csak az újpestiek alakítottak ki. Kisznyér például az üres kapu mellé gurított. Később a 200. bajnoki mérkőzésén szereplő Törőcsik, remek labdával ugratta ki a „Köln-specialista” Feketét, aki nagy erővel lőtt a hálóba (1—0). A gólszerző ez-után megsérült, nem tudta folytatni a játékot. A félidő utolsó percében adódott az első nagy lehetőség a vendégek előtt, és ezt Szabó ki is használta. (1—1).

    Szünet után is a Videoton támadott. Lendületes, sok mozgásos játékkal gyakran hozta zavarba a lilákat. Egyik akcióju...
  34. CSEPEL—Ú. DÓZSA 0-0

    Csepel: Kovács — Kincses B., Kőhalmi, Elekes, Gálhidi — Kelemen, Mészöly, Lazsányi — Tulipán (Krisztin, 69. p.), Kincses S., Budavári.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Herédi, Kovács J., Sarlós, Kozma — Steidl, Kardos, Kisznyér — Kiss, Törőcsik (Ambrus , 88. p.), Fekete (Szebegyinszky, 82. p.).

    Csepel, 5000 néző. Jv.: Urbán.

    Mindkét csapat hamar felhagyott a biztonsági védekezéssel. Kardosnak a 16-osról küldött bombája kapufáról vágódott a mezőnybe, a másik oldalon előbb Mészöly, majd Lazsányi közeli fejese kerülte el a vendégek kapuját. A Csepel játéka folyamatosabb volt, többet is támadott, de nem boldogult a kemény Dózsa védelemmel. A 28. percben Budavári gólt ígérő nagy helyzetet puskázott el, négy perc múlva pedig Tulipán még nagyobb helyzetből emelte a labdát az őrhelyét elhagyó Szendrei mellett, az üresen maradt kapu mellé. A Dózsa-támadók irányító nélkül nem voltak veszélyesek a csepeli kapura, és a válogatott Kovács kapus a félidő végéig nyugodtan nézt...
  35. A közepesnél is alacsonyabb színvonal

    Csepel—Ú. Dózsa O—O
    Csepel, 5000 néző, v.: Urbán.

    Csepel: Kovács A. — Kincses, Kőhalmi, Elekes, Gálhidi — Kelemen, Mészöly, Lazsányi — Tulipán (Krisztin, 71. p .), Kincses S., Budavári.
    Ú. Dózsa : Szendrei — Herédi, Kovács J., Sarlós, Kozma — Steidl, Kardos, Kisznyér — Kiss, Törőcsik (Ambrus, 67. p.), Fekete (Szebegyinszky , 80. p.).

    Nem kezdtek fergeteges iramban a csapatok, látszott, hogy a vendég Ú. Dózsa már a szerdai, FC Köln elleni KEK-visszavágóra gondol; kissé visszafogottan játszott. A 8. percben mégis kis híján megszerezte a vezetést, de Kardos bombája egy szabadrúgás utáni legurítást követően a felső lécen csattant. Ezután a Csepelnek voltak sorozatban nem is kis helyzetei, de a hazai támadók képtelenek voltak a kapuba találni.

    Szünet után sem emelkedett az egyébként közepesnél is alacsonyabb színvonal, s így a közönség joggal volt elégedetlen, mert nem esett gól. A helyzetek alapján a Csepel állt közelebb a győzelem...
  36. Elkerült az utolsó helyről az FTC

    FTC—Ú. DÓZSA 1-1 (0-1)

    FTC: Zsiborás — Szántó, Judik, Dózsa (Takács, 46. p.), Jancsika — Ebedli, Bánki, Pogány — Murai (Rubold, 77. p.), Koch, Pölöskei.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kovács, Sarlós, Tóth — Herédi, Kardos, Steidl (Szebegyinszky, 87. p.), Kisznyér — Kiss, Fekete.

    Népstadion, 20000 néző. Jv.: Palotai.

    Mintha a nyomasztó előmérkőzést hosszabbították volna meg az első 30 percben, ugyanúgy nem történt semmi, mint az előző találkozón. Bár kétségtelen kuriózum volt, hogy Tóth lövésnek szánt rúgása váratlanul az újpesti kapu irányába kanyarodott, hogy a technikásnak tartott Kochtól méterekre pattant el a labda; s hogy a Dózsa nemcsak a neve, hanem seregnyi rossz átadásé miatt is lila mezt ölthetett volna. Fél óra elteltével az Ú. Dózsa tempót váltott (nem volt nehéz), és egy igazán látványos Kisznyér, Tóth, Kardos kombináció végén a szőke hajú fedezet precízen a bal kapufa mellé fejelte a labdát — belülről. Kardos játéka a kés...
  37. Rangadóhoz méltó játék

    Ferencváros—Ú. Dózsa 1—1 (0—1)

    Népstadion, 20 ezer néző, v.: Palotai.

    Gólok: Koch, illetve Kardos.

    FTC: Zsiborás — Szántó, Judik, Dózsa (Takács, 46. p.), Jancsika — Ebedli, Bánki, Pogány — Murai (Rubold, 75. p.), Koch, Pölöskei.
    Újpest: Szendrei — Szűcs, Kovács J., Sarlós, Tóth J . — Herédi, Kardos, Kisznyér — Kiss, Steidl (Szebegyinszky, 88. p.), Fekete.

    Murai lábában volt az első gól, de közelről hibázott. A Dózsa többet, az FTC veszélyesebben támadott, főleg a jobboldalon. Ebedli 35 méteres szabadrúgása a felső kapufán csúszott ki. Dózsa hibájából megszerezte a vezetést a Dózsa. A ferencvárosi védő fölöslegesen cselezett, szerelték, és Tóth József beadását Kardos a hálóba fejelte (0—1).

    Fordulás után szép támadásból egyenlített az FTC: Pogány—Koch volt a labda útja, és az utóbbi egy elegáns csel után lőtt a hálóba (1—1). Az egyenlítés után lendületbe jött a Ferencváros és egyik veszélyes támadást a másik után vezette, a közönség élvez...
  38. DIÓSGYŐR—Ú. DÓZSA 0-0

    DVTK: Gulyás — Szlovák, Oláh, Teodoru I., Görgei — Szabó (Sztahon, 86. p.), László, Fekete, Szemere (Fodor, 81. p.) — Lippai, Borostyán.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kovács J., Sarlós (Szebegyinszky, 84. p.), Tóth J. — Herédi, Kardos, Kisznyér — Kiss, Steidl, Fekete (Kovács B., 89. p.).

    Diósgyőr, 8000 néző. Jv.: Maczkó.

    A hazaiak kezdtek jobban, és az 5. percben akár gólt is szerezhettek volna; László 14 m-ről azonban rosszul találta el a labdát. A másik oldalon Gulyás aláfutott egy szögletnek, szerencséjére a védők felszabadítottak. A 30. percben Borostyán lőtte mellé a labdát 12 m -ről öt perccel ezután Szabó közeli fejesét Szendrei jó érzékű vetődéssel tisztázta.

    A 48. percben Kardos 28 m-es szabadrúgását a felső léc mentette. Ezután jóformán semmi nem történt a pályán, esemény nem adódott. A szurkolók nagy füttykoncerttel „búcsúztatták” a csapatokat. Egyik csapat sem volt képes igazi helyzet kialakítására, rengeteg átadási hiba és pontatlans...
  39. Kilencven perc unalom

    Diósgyőr—Ú. Dózsa 0—0
    Diósgyőr, 8000 néző, v.: Maczkó.

    DVTK: Gulyás — Szlovák, Oláh, Teodoru I., Görgei — Szabó (Sztahon, 86. p.), László, Fekete, Szemere (Fodor, 81. p.) — Lippai, Borostyán.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kovács J., Sarlós (Szebegyinszky, 84. p.), Tóth J. — Herédi, Kardos, Kisznyér — Kiss, Steidl, Fekete (Kovács B., 89. p.).

    Jóformán semmi nem történt 90 percig a pályán, említésre méltó esemény nem adódott. A szurkolók óriási füttykoncerttel „búcsúztatták” a csapatokat. Egyik együttes sem volt képes igazi helyzet kialakítására, rengeteg átadási hiba és pontatlanság tarkította a találkozót. Elképzelést, tudatosságot nem lehetett felfedezni. Dicséretes teljesítményt a pályára lépett 26 labdarúgó közül senki sem nyújtott... (Várjuk az MLSZ intézkedését, a büntetés nyilvánvalóan nem maradhat el! — A szerk.)

    Népszava, 1983. október 02.
  40. Ú. DÓZSA— VASAS 1-1 (0-1)

    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kovács, Tóth — Kisznyér, Kardos — Kiss S., Steidl, Herédi (Szebegyinszky, 63. p.), Fekete, Ambrus (Sarlós, 83. p.).
    Vasas: Kakas — Farkas, Híres, Csorba — Müller (Seres, 46. p.), Balogh — Birinyi, Katona, Kiss L. (Pecha, 69. p.), Csík, Kuti.

    Népstadion, 12 000 néző. Jv.: Divinyi.

    Kilencven perc alatt több mint egyórás labdás kocogást mutatott be a két csapat. Igaz, remek volt az idő. A negyedórás játék alatt kitűnt, hogy Feketét és Kisst zavarja, sőt feszélyezi, ha gólhelyzetbe kerül (kétszer-kétszer hibáztak), az alicantei formában játszó Müller alibibemutatót tartott. Szendrei pedig komikus gólt kapott: Kiss távoli, már szinte szállni sem tudó labdáját szabályosan bedobta saját kapujába (0-1). Azért akadt ügyes megmozdulás is, elsősorban Katona jeleskedett, friss és ötletes volt, Tóth időnként csak zsarnoki magatartással tudta tartani. Kakas ügyesen és vakmerően védett, Kardos imponálóan nagy lendülettel játszott....
  41. Rang nélküli rangadó

    Ú. Dózsa—Vasas 1—1 (0—1)
    Népstadion, 15 ezer néző, v .: Divinyi.

    Gólok: Kiss S., illetve Kiss L.

    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kovács J., Kardos, Tóth J. — Herédi (Szebegyinszky, 61. p.), Ambrus (Sarlós, 83. p.), Steidl, Kisznyér — Kiss, S. Fekete.
    Vasas: Kakas — Farkas, Híres, Balogh, Csorba — Müller (Seres, 46. p.), Birinyi, Csik — Katona, Kiss L., (Pecha, 70. p.). Kuti.

    Az első meglepetés: Müller Sándor több évi külföldi vendégszereplés után újra játszott a piros-kékeknél. A második: a játékvezető az 5. percben Katona fellökéséért nem ítélt 11-est. A Vasas kezdett jobban, és a veszélyes támadások fél óra eltelte után eredményhez vezettek: a 33. percben Kiss L. vezetgette a labdát, 18 méterről megcélozta a kaput, a nem túl erős lövést követően Szendrei megfogta a labdát, majd beejtette a hálóba (0—1). Óriási potyagól!

    Fordulás után Kiss L. a mérkőzés legnagyobb helyzetét hagyta ki; teljesen egyedül állva, 5 méterről helyezte mellé a labdát. ...
  42. NYÍREGYHÁZA—Ú. DÓZSA 1-3 (0-2)

    Nyíregyháza: Rabcsák — Cséke, Szikszai, Tisza, Varga (Szécsi, 7. p.) — Halász, Moldván, Kiss — Polyák, Fecsku (Bücs, 70. p.), Vágó.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kovács, Kardos, Kozma — Kisznyér, Steidl, Ambrus — Kiss, Törőcsik (Herédi, 26. p.), Fekete (Szebegyinszky, 70. p.).

    Nyíregyháza, 8000 néző. Jv.: Lauber.

    A mindenféle elgondolást nélkülöző hazai „támadásfélék” közepette már a 4. percben gólt ért el az Újpest. A Nyíregyháza továbbra is játszadozott, miközben újból érkezett a lilák menetrendszerű kontragólja.

    Fordulás után a Dózsa azonnal találattal folytatta. A közönség abban a hiszemben, hogy eddig csupán tréfált vele a hazai gárda, csak ezután kezdett tüntetésbe. A kupameccse miatt fáradtnak hitt Dózsa minimum két osztállyal volt jobb gyorsaságban, erőnlétben és frissességben. A „most már minden mindegy” hangulatban pályán tartózkodó hazaiaknak ez alkalommal méltó társa volt Lauber bíró is, aki szereplését a nyíregyházi gól meg...
  43. Mélyponton a hazaiak

    Ú. Dózsa—Nyíregyháza 3—1 (2—0)
    Nyíregyháza, 8000 néző, v.: Lauber.

    Góllövők: Kiss, Fekete, Kardos, ill. Bücs.

    NYÍREGYHÁZA: Rabcsák — Cséke, Szikszai, Tisza, Varga, (Szécsi, 7. p.) — Halász, Moldván, Kiss M. — Polyák, Fecsku (Bücs, 70. p.), Vágó.
    Ú. DÓZSA: Szendrei — Szűcs, Kovács, Kardos, Kozma — Kisznyér, Steidl, Ambrus — Kiss S., Törőcsik (Herédi, 26. p.), Fekete (Szebegyinszky, 70. p.).

    Kezdeti Dózsa-rohamok után a 4. percben meg is szerezte a vezetést a fővárosi gárda. Törőcsikkel szemben szabálytalankodtak a hazaiak, a sértett beívelését az elmélázó védők közé beugró Kiss S. félmagasan a kapu bal oldalába pörgette (1—0). Továbbra is a lila-fehérek maradtak támadásban. A 7. percben Varga megsérült, combizom-szakadást szenvedett s lesántikált a pályáról. Egy túl keményre sikerült Tisza-belépő után Törőcsik maradt a földön, majd néhány percnyi bicegés után cserét kért. A 37. percben egy ellentámadás során három nyíregyházi játékos is elrúghat...
  44. Ú. DÓZSA—HONVÉD 2-2 (1-2)

    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kovács, Tóth — Kisznyér, Kardos — Szebegyinszky (Sarlós, 73. p.), Steidl (Herédi, 60. p.), Törőcsik, Fekete, Ambrus.
    Honvéd: Andrusch — Détári, Kerepeczky, Tóth — Nagy, Sikesdi (Gyimesi, 70. p.) — Bodonyi, Garaba, Gere, Dajka (Esterházy, 70. p.), Sallai.

    Népstadion , 25 000 néző. Jv.: Nagy B.

    Rejtély, hogy a gyönyörű, napsütéses időben, pompás pályán miképpen lehet olyan álmosan botorkálni labdázás közben, ahogy hosszú perceken át tették a két csapat játékosai. Csupán két futballista ösztökélése hatott: Törőcsiké, aki nélkül nem volt újpesti támadás és Dajkáé, aki mesteri labdákat adott, s ráadásul gólt is szerzett.

    Eleinte a lilák kezdeményeztek, de aztán rákapcsolt a Honvéd, és átvette a vezetést. Az Ú. Dózsa gólját Szebegyinszky szerezte, miután Feketétől önzetlen labdát kapott. Aztán Dajka fejesénél Szendrei kapus reagálás közben megcsúszott, és — gól lett a vége. Ezután újra Dajka következett: a 16-oson belü...
  45. Füttykoncert a „rangadón”

    Ú. Dózsa—Bp. Honvéd 2—2 (1—2)
    Népstadion, 25 ezer néző, vez.: Nagy B.

    Gólok: Szebegyinszky, Kisznyér, illetve Dajka, Gere.

    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kovács, Kardos, Tóth — Ambrus, Szebegyinszky (Sarlós, 76. p.), Steidl (Herédi, 60. p.) — Kisznyér, Töröcsik, Fekete.
    Bp. Honvéd: Andrusch — Kerepeczky, Nagy, Garaba, Tóth — Sikesdi (Gyimesi, 69. p.), Sallai, Détári, Gere — Bodonyi, Dajka (Esterházy, 69. p.).

    Csalódást okozott a bajnoki tabella első és második helyezett csapatának összecsapása. Nem láthattunk látványos támadásokat, szép megoldásokat, a játék küzdőjellege is csak időnként domborodott ki. Szebegyinszky szerzett vezetést a Dózsának, miután a piros-fehér védőktől visszapattant hozzá a labda (1—0). A másik oldalon Dajka mellett elaludt a lilák védelme és a válogatott játékos fejes góllal egyenlített (1—1), sőt egy kapu előtti kavarodás után Gere már a Honvédot juttatta előnyhöz (1-2).

    Szünet után sem javult a színvonal, mindkét...
  46. Élre állt az Újpesti Dózsa

    Ú. DÓZSA—ZTE 4-0 (3-0)

    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kovács, Kardos, Tóth — Kisznyér, Steidl, Ambrus — Kiss (Horváth, 55. p.), Törőcsik (Kovács B., 68. p.), Fekete.
    ZTE: Balázs — Major, Török, Kereki, Péter — Csepregi II. (Konrád, 68. p.), Soós, Galántai — Varga (Farkas, 55. p.), Fehér, Csepregi I.

    Megyeri út, 2500 néző. Jv.: Kiss.

    Negyedóráig amolyan „tili-toli” játék folyt a pályán, mindössze egy-egy kapura lövéssel, aztán újpesti szöglet után Kardos gólt fejelt. A vendégek nem sokáig tudtak lépést tartani, mert a 26. percben Törőcsik gáncsolásáért megítélt büntetőből Kardos már kettőre növelte a lilák előnyét. A félidő befejezése előtt a lendületes Fekete szép akció végén újabb gólt szerzett. Teljesen egyértelművé vált az újpestiek mezőnyfölénye, s a kérdés csak az volt, milyen arányú lesz a győzelem.

    Hosszú, esemény nélküli mezőnyjáték következett, majd Törőcsik két célt tévesztett lövése után a 66. percben Fekete megmutatta, hogyan l...
  47. Az Újpesti Dózsa átvette a vezetést

    Hamar eldőlt...

    Ú. Dózsa-ZTE 4-0 (3-0)
    Megyeri út, 2000 néző, v.: Kiss G.

    Gólok: Kardos (2), Fekete (2).

    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kardos, Kovács, Tóth — Kisznyér, Ambrus, Steidl — Kiss (Horváth, 56. p.), Törőcsik (Kovács B., 69, p.), Fekete.
    ZTE : Balázs — Major, Csepregi II., Kereki, Péter — Török, (Konrád, 69. p.), Galántai, Soós, Fehér — Varga (Farkas, 56. p.), Csepregi I.

    Valamennyi újpesti támadó személyi testőrt kapott, de a zalaegerszegiek megfeledkeztek Kardos őrzéséről. Ezt a helyzeti előnyt az újpesti hátvéd ügyesen kihasználta. Felzárkózott az akciókhoz, helyzetbe hozta társait, és a 15. percben fejes góllal vezetést szerzett csapatának (1—0). Tíz perc múlva ugyanő értékesített egy ajándékba kapott büntetőt is (2—0). Törőcsiket teljesen szabályos becsúszó szereléssel választotta el a labdától Major... A félidő utolsó percében a villámléptű Fekete állva hagyta a védőket, és belőtte a harmadik Dózsa-gólt.

    Szünet...
  48. MTK-VM—Ú. DÓZSA 3-4 (0-2)

    MTK-VM: Gáspár — Nagy, Turner, Silye (Varga II. , 46. p.), Lukács — Valuch, Katzenbach, Borsó — Fodor, Fülöp (Papp, 35. p.), Handel.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kovács, Sarlós (Bogdán, 62. p.), Tóth — Kisznyér, Ambrus, Szabó — Kiss, Törőcsik, Fekete (Horváth, 72. p.).

    Hungária körút, 7300 néző. Jv.: Palotai.

    Hasonlóan a múlt szezonhoz, most is kínos helyzetben van az MTK-VM: védelme gyengélkedik, középpályásai mintha színtévesztők volnának, oly gyakran passzolnak az ellenfélhez. Így az Ú. Dózsa majálishangulatban futballozhatott, Törőcsik többször is kénye-kedve szerint sétált keresztül a Hungária körúti „átjáróházon”, gólja igazi csemege volt.

    Az újpestieknél a szünet után Szendrei kapus csak félperces késéssel foglalta el helyét, de a folytatásban az MTK-VM labdarúgói továbbra sem jutottak többre a kellemes gyakorlópartner szerepénél Az Ózdról igazolt Ambrus két gólja (1-4) után ugyan váratlanul — főként Fodor robbanékonyságának eredménye...
  49. Ú. Dózsa— MTK-VM 4-3 (2-0)
    Hungária út, 9000 néző, v.: Palotai.

    Góllövők: Kiss, Törőcsik, Turner (öngól), Ambrus, illetve Fodor (2), Turner.

    A lagymatag első félidő után izgalmasabb volt a második játékrész. Az MTK-VM hiába hajrázott, nem tudott egyenlíteni.

    Dunántúli Napló, 1983. augusztus 29.
  50. Ú. DÓZSA— HALADÁS 3-1 (0-1)
    Megyeri út, 3000 néző, v.:Győri

    Góllövő: Kiss (2), Kisznyér, ill. Szabó F.

    Egy félidőn keresztül jobbára védekezve, mégis tudatosabban játszott a vendégcsapat, s megérdemelten jutott vezetéshez. Szünet után lelkesebbé, erőteljesebbé vált a lila-fehérek játéka, s különösen akkor játszottak nyomasztó fölényben, amikor az ellenfél csapatlétszáma tíz főre csökkent.

    Dunántúli Napló, 1983. augusztus 25.
  51. Ú. DÓZSA—HALADÁS 3-1 (0-1)

    Ú. Dózsa: Szendrei — Herédi (Szebegyinszky, 21. p.), Kovács, Kozma, Tóth — Kisznyér, Ambrus (Steidl, 65. p.), Szabó A. — Kiss, Törőcsik, Fekete.
    Haladás: Hegedűs — Horváth , Vörös, Fitos, Preszeller — Nagy, Pásztor, Papp— Domján (Schröter, 70. p.), Dobány, Szabó F.

    Megyeri út, 2.000 néző. Jv.: Győri.

    Amikor a Haladás úgy kezdett, hogy az akciója hazaadással végződött, s eközben úgyszólván valamennyien védelembe vonultak, alig gondolta bárki, hogy ez a csapat előnyhöz jut. Ám hiába volt a fél pálya kiadó, az erőtlen újpesti akciók nem jártak veszéllyel, s az egyetlen szombathelyi támadásból az első kapura lövésből Szabó F. gólt szerzett. Utána folytatódott az „egykapuzás” s az újpesti mezőnyfölény, s végül fél órával a kapott gól után sikerült az egyenlítés. Ezután is a lila-fehérek kezdeményeztek, s mivel a vendégek már nem tudtak újítani, nem volt meglepő, hogy Törőcsik „forintos” labdájából Kiss megszerezte a verejtékes győzelemhez szüksége...
  52. Ú. Dózsa—Haladás 3—1 (0—1)
    Megyeri út, 3000 néző, v.: Győri.

    Góllövők: Kiss (2), Kisznyér, illetve Szabó F.

    Ú. Dózsa: Szendrei — Herédi, Kovács, Kozma, Tóth — Kisznyér, Ambrus, Szabó — Kiss, Törőcsik, Fekete.
    Haladás VSE: Hegedűs — Horváth, Vörös, Fitos, Preszeller — Nagy, Pásztor, Papp — Domján, Dobány, Szabó F.

    Cserék: Herédi helyett Szebegyinszky (22. p.), Ambrus helyett Steidl (65. p.), Domján helyett Schrőter (68. p.).

    Nem úgy indult a mérkőzés, ahogy azt a mini létszámú hazai szurkolók (miből osztják a prémiumot?) szerették volna, mert kedvenceik az első félidőben még „szegedi” formában játszottak. Mindez, persze, nem zavarta a szombathelyieket: átengedték a kezdeményezést és gyors ellentámadásokra építettek. A 20. percben Szabó F. egyéni akció végén megszerezte a vendégek vezető gólját (1—0). Az egyenlítés számos kihagyott helyzet (Kiss, Fekete, Törőcsik) után a 49. percben Kissnek sikerült (1—1).

    Szünet után Törőcsik nagy percei következtek. A 62. percbe...
  53. SZEOL—Ú. Dózsa 4-1 (2-0)
    Szeged, 12 000 néző. Jv.: Jaczina.

    Gól: Gruborovics és Segesvári (2—2), illetve Kardos (11-esből).

    Népszabadság, 1983. augusztus 22.
  54. RÁBA—Ú. DÓZSA 6-1 (2-0)

    Rába: Kovács — Csonka (Szíjártó, 70. p.), Hlagyvik, Mile, Magyar — Hannich, Póczik, Burcsa — Szabó O. (Szepesi, 70. p.), Szentes, Hajszán.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Herédi, Kardos, Sarlós, Tóth — Szebegyinszky, Kisznyér, Szabó A., Steidl (Horváth K., 81. p.) — Kiss, Umoh (Árky, 3. p.).

    Győr, 28.000 néző. Jv.: Győri.

    A bajnokavatásra készülő győri szurkolók nem nagyon tartottak a tartalékos újpestiektől. Ünnepi hangulat uralkodott a stadionban, a Rába pedig óriási lendülettel kezdett. Utána azonban a lélegzetük is elállt a bajnoki címért szorítóknak, mert Kardos teljesen egyedül lépegetett a hazai kapu felé, de mellé lőtt. Fél óráig ügyes ellentámadásokat vezettek a lilák, ekkor azonban remek és sikeres győri akciók következtek. Előbb Szendrei kétszeri remeklése is kevés volt Szentes megállításához, Hajszán kabinetalakítása, és 2-0 után pedig már tombolt a lelátó.

    A második félidőben hat perc alatt újabb két góllal növelte előnyét a Rába. Sziporkáz...
  55. Ünnep és gólparádé

    Rába ETO-Ú. Dózsa 6—1 (2-0)
    Győr, 28 ezer néző, v.: Győri.

    Gólok: Hajszán (3), Szentes, Hannich (11-esből), Szepesi, illetve Kardos (11-esből).

    Rába ETO: Kovács — Csonka, Hlagyvik, Mile, Magyar — Hannich, Póczik, Burcsa — Szabó O., Szentes, Hajszán.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Herédi, Sarlós, Kardos, Tóth — Szebegyinszky, Kisznyér, Szabó — Steidl, Kiss, Umoh.

    Cserék: Csonka helyett Szíjártó, Szabó helyett Szepesi (mindkettő 69. p.), illetve Umoh helyett Árky, 3. p., Steidl helyett Horváth K., 80. p.

    A 34. percben Szentes közeli fejesét Szendrei először kiütötte, majd másodszori kísérlete után lábbal mentett, harmadszorra azonban már ő is verve volt (1—0). A 36. percben a 16-os sarkánál Szentes Hajszánhoz gurított, a szélső csomót kötött a Dózsa-védők lábára, és 8 méterről egyből a bal alsó sarokba lőtt (2—0).

    Szünet után, az 50. percben tovább növelte előnyét a győri gárda: Hajszán 18 méterről óriási gólt ragasztott a jobb felső sarokba (3—0). Az ...
  56. A Rába ETO megvédte bajnoki címét

    A magyar NB I utolsó fordulójában a Rába ETO megsemmisítő vereséget mért az Újpesti Dózsára, és első vidéki csapatként megvédte bajnoki címét.

    Rába ETO-Ú. Dózsa 6:1 (2:0)

    Góllövők: Hajszán (3), Szentes, Hannich (11-esből), Szepesi, ill. Kardos (11-esből).

    Óriási lendülettel játszott a bajnokság éllovasa. Az újpestiek is több helyzetet dolgoztak ki, de Kovács László kapus mindent kivédett, a büntető kivételével. A telt ház nagy ünneplésben részesítette az ETO-t - a játékosok alaposan megcibálva, mezfoszlányokban nagy nehezen menekültek az öltözőbe.

    Új Szó, 1983. június 13.
  57. Ú. DÓZSA—MTK-VM 1-1 (0-0)

    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kardos, Sarlós, Tóth — Szebegyinszky (Kisznyér, 22. p.), Steidl, Szabó — Horváth, Törőcsik (Herédi, 7. p.), Árky.
    MTK-VM: Brünyi (Gáspár, 69. p.) — Silye, Turner, Valuch, Kovács — Katzenbach, Varga II., Borsó (Sörös, 71. p.) — Fodor, Fülöp, Boda.

    Megyeri út, 3000 néző. Jv.: Divinyi.

    Az elkövetkezendő 90 perc helyett a távolabbi jövő volt a beszédtéma a Megyeri úti stadion öltözőfolyosóján, mármint az, hogy Nagy László és Tóth József, a két sokszoros válogatott hamarosan "csomagol". Az előbbi Svájcba, utóbbi - az ex-újpesti edző, Várhidi Pál társaságában - Ciprusra szerződik. A következő témával Törőcsik szolgált - már a játék kezdetén. A vakációzó játékos benyomását keltő középcsatár éppen, hogy csak nekiiramodott, már a combját fogta és sántikált, aztán cserét is kért. A 22. percben Szebegyinszky is megsérült. Kihagyott helyzetek következtek. Az egyik oldalon Fülöp, a másikon Árky fogta a fejét, majd Herédi és Kard...
  58. Az utolsó 9 percben estek a gólok

    MTK-VM—Ú. Dózsa 1—1 (0—0)
    Megyeri út, 3000 néző, v.: Divinyi.

    Gólok: Boda, illetve Kisznyér.

    MTK-VM: Brünyi — Silye, Turner, Valuch, Kovács — Katzenbach, Varga II., Borsó — Fodor, Fülöp, Boda.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kardos, Sarlós, Tóth — Szebegyinszky, Steidl, Szabó — Horváth, Törőcsik, Árky.

    Cserék: Törőcsik helyett Herédi, 7. p., Szebegyinszky helyett Kisznyér, 22. p., Brünyi helyett Gáspár, 69. p., Borsó helyett Sörös 72. p.

    Nem sok izgalmat hozott az első félidő. A nyilván hanyagul bemelegítő Törőcsik már az első percben megsérült, majd nem sokkal később az ugyancsak harcképtelenné vált Szebegyinszky is cserét kért.

    Szünet után nem mindennapi tűzijátékkal folytatódott a játék az MTK-VM kapuja előtt. Előbb Tóth, majd Steidl találta el a kapufát, s végül Szabó lőtte el centiméterekkel a bal oldali léc mellett. A 81. percben az MTK-VM váratlanul megszerezte a vezetést: Fodor labdáját Boda 7 méterről nagy erővel lőtte a...
  59. ZTE—Ú. DÓZSA 4-2 (2-2)

    ZTE: Balázs — Kereki, Pecsics, Péter — Czigány, (Házi, 58. p.), Török (Mihalecz, 73. p.), Konrád, Fehér — Simon, Soós, Takács.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Herédi (Szűcs, 61. p.), Tóth, Sarlós, Árky — Szebegyinszky (Szabó, 61. p.), Steidl, Kisznyér — Horváth, Törőcsik, Kiss S.

    Zalaegerszeg, 10 000 néző. Jv.: Bay.

    Kánikulai hőségben a kieséstől még veszélyeztetett zalaiak kezdtek jobban. Konrád könnyen vezetést is szerezhetett volna, de a kapust találta telibe. A ZTE támadott, a ZTE bánta: Kisznyér csavart szabadrúgása a sorfalban álló fiatal Czigány fejéről saját kapujába hullott. A balszerencsés öngól sem vetette vissza az egerszegieket, ám ekkor még Szendrei remekelt. A félidő hajrájában aztán három perc alatt három gól esett. Ebből kettőt a hazaiak, egyet az újpestiek lőttek, s így 2-2-vel tértek pihenőre a csapatok.

    Fordulás után a már középpályást játszó Péter és Soós vezérletével gyorsan újabb két parádés találatot értek el a helyenként látványo...
  60. Kétszer is a fővárosiak vezettek

    ZTE—Ú. Dózsa 4-2 (2—2)
    Zalaegerszeg, 10 ezer néző, v.: Bay.

    Gólok: Soós (2), Kereki (11-esből), Péter, illetve Czigány (öngól), Kiss Sándor.

    ZTE: Balázs — Kereki, Pecsics, Péter — Czigány (Házi, 58. p .), Török (Mihalecz, 73. p.), Konrád, Fehér — Simon, Soós, Takács.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Herédi (Szűcs, 61. p.), Tóth, Sarlós, Árky — Szebegyinszky (Szabó, 61. p.). Steidl, Kisznyér — Horváth, Törőcsik, Kiss Sándor.

    A nagy hőségben kocogós volt az iram, mindkét együttes játékosai elég sok átadási hibát követtek el. A 25. percben váratlanul gólt ért el a Dózsa; egy 22 méteres szabadrúgást Kisznyér csavart kapura, lövése a sorfalban álló Czigány fején irányt változtatva — a már elmozdult Balázst alaposan becsapva — a kapu bal oldalába hullott. Öngól. (0—1). A 40. percben Soós lefutotta Sarlóst, kicselezte Szendreit, majd 7 méterről az üres kapura gurított (1—1). Az újrakezdés után viszont ismét előnyhöz jutottak a lilák: Kiss S. szólózott...
  61. DVTK—ÚJPESTI DÓZSA 1-1 (0-0)

    Diósgyőr: Gulyás — Szlovák, Salamon, Csorba, Teodoru I., Görgei — Oláh, Feledi, Kerekes (Lippai, 67. p.), Csorba — Borostyán, László (Kovács, 71. p .).
    Ú. Dózsa: Szendrei — Herédi, Tóth, Sarlós, Árky — Szebegyinszky, Steidl, Szabó (Horváth, 72. p.) — Kiss, Törőcsik, Kisznyér.

    Diósgyőr, 6000 néző. Jv.: Huták.

    Az első 30 percben úgy tetszett: mindkét csapat megelégszik a döntetlen eredménnyel; amit igazol, hogy a Dózsának például csak a 23. percben volt először helyzete. Félóra eltelte után a Diósgyőr erősített, de előbb László, majd Borostyán kétszer is kihagyta a csaknem ugyanazt a helyzetet.

    A második félidőben gyorsan vezetéshez jutott a Diósgyőr Borostyán révén, de előnyét fokozni nem tudta, mert az 51. percben megítélt 11-est Oláh a felső lécre bombázta. A 74. percben a csereként beállt Kovács is eltalálta a kapufát, de akkor már a vendégek támadtak, és hét perccel a befejezés előtt Horváth beadása után Kiss révén ki is egyenlítette...
  62. A 83. percben egyenlítettek a lilák

    DVTK—Ú. Dózsa 1—1 (0—0)
    Diósgyőr, 12 000 néző, v.: Huták.

    Góllövők: Borostyán, ill. Kiss.

    DVTK: Gulyás — Szlovák, Salamon, Csorba, Görgei — Oláh, Feledi, Kerekes (Lippai, 67. p.), Teodoru I. — Borostyán, László, (Kovács, 71. p.).
    Ú. Dózsa: Szendrei — Herédi, Tóth, Sarlós, Árky — Szebegyinszky, Steidl, Szabó (Horváth, 73. p.), Kisznyér — Kiss, Törőcsik.

    Gól nélküli első félidő után gyorsan megszerezte a vezetést a hazai együttes. A 48. percben Szlovák jobb oldali beadását Szendrei elütötte a fejelni készülő László elől, pontosan Borostyán elé, és a csatár 8 m-ről a jobb sarokba lőtt (1—0). Két perccel később a hazaiak növelhették volna előnyüket, Szlovák ugrott ki a védők közül, már a 16-oson belül járt, amikor a kifutó Szendrei elhúzta a hátvéd lábát. A megítélt 11-esből Oláh a felső kapufára lőtte a labdát. A 83. percben — váratlanul — gyors jobb oldali újpesti akció végén Horváth adott középre, és az üresen hagyott Kiss hat mé...
  63. Ú. DÓZSA—VIDEOTON 1-0 (0-0)

    Ú. Dózsa: Szendrei — Árky, Kardos, Sarlós, Tóth — Herédi, Steidl, Szabó A. (Törőcsik, 58. p.) — Horváth K. (Szűcs, 73. p.), Kisznyér, Kiss.
    Videoton: Disztl P. — Csuhay (Kiss P., 70. p.), Disztl L., Végh, Horváth G. — Palkovics (Nagy, 70. p .), Csongrádi, Vadász — Borsányi, Szabó J., Novath.

    Megyeri út, 2000 néző. Jv.: Nagy M.

    Még a hőségtől szenvedő szurkolók is hűvös nyugalommal szemlélték a játékot, mert a pályán semmi sem történt, egészen a 45. percig . Ekkor viszont forró lett a légkör, mert Kardos csúnyán buktatta Palkovicsot, s a játékvezető kiállította az újpesti játékost. Az újpesti közönség és Kardos egyaránt mérgelődött, pedig az ítélet éppoly jogos volt, mint amennyire kíméletlen a szerelés.

    A szünet után Törőcsik is „beszállt”, Kisznyér mindjárt hatalmas kapufával üdvözölte cserejátékosként csak ritkán szereplő társát. A Videoton labdarúgói úgy mozogtak, mint ha a lilák játszottak volna emberfölényben, így nem volt meglepő az...
  64. Piros lap Kardosnak

    Ú. Dózsa—Videoton 1—0 (0—0)
    Megyeri út, 3000 néző, v.:Nagy M.

    Gólok: Kiss.

    Ú. Dózsa: Szendrei — Árky, Kardos, Sarlós, Tóth — Herédi, Steidl, Szabó — Horváth, Kiss, Kisznyér.
    Videoton: Disztl P. — Csuhay, Disztl L., Végh, Horváth — Palkovics, Csongrádi, Vadász — Borsányi, Szabó, Novath.

    Cserék: Szabó helyett Törőcsik (59. p.), Csuhay helyett Kiss, Palkovics helyett Nagy (71. p.), Horváth helyett Szűcs (73. p.)

    Az első félidő egyetlen eseménye a 44. percben történt. Palkovics a félpályánál kicselezte Kardost, jobb oldalon kapura tört, amikor az újpesti beállós hátulról felrúgta a fehérvári játékost. Nagy M. játékvezető kezében azonnal villant a piros kártya. A hazai csapat tíz főre csökkent...

    Szünet után az újpestiek így is, de Törőcsik beállásával még lelkesebben, hasznosabban játszottak, mint a Videoton. A 68. percben Kiss S. egy csellel három védőt is becsapott, majd 10 méterről a hálóba gurította a labdát (1—0). Ezzel el is dőlt a 2 po...
  65. TATABÁNYA—Ú. DÓZSA 4-1 (2-1)

    Tatabánya: Kiss — Horváth R. (Barabás, 26. p.), Lakatos, Udvardi, Fischer — Emmer, Fükő, Kökény — Kiprich, Weimper (P. Nagy, 75. p.), Hermann.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kardos, Sarlós, Herédi — Szebegyinszky, Kisznyér, Szabó (Árky, 63. p.) — Horváth K. Steidl, Kiss.

    Tatabánya, 5000 néző. Jv.: Urbán.

    A csendes légkört Weimper korai gólja felkavarta. Utána sokszor olyan volt a játéktér, mint a tekepálya, ledőlt bábukkal. A tatabányai Horváth kórházba szállítása és két sárga lap — kapta Herédi és Szebegyinszky — pedig haragot szított ugyan a nézőtéren, de a keménység a pályán megmaradt. A rossz félidőzárás — újpesti gól közvetlenül a szünet előtt — a folytatásban egy ideig meglátszott a hazai csapaton, de 3-1 után már nem volt kétség: a Dózsa egy hosszal mindenben hátrányban van.

    Gól: Weimper (7. p.), Klprich (39. és 64. p.), Kiss S. (45. p.), Fükő (55 p.).

    Népszabadság, 1983. május 19.
  66. Magabiztos bányászok

    Tatabánya—Ú. Dózsa 4—1 (2—1)
    Tatabánya, 7000 néző, v.: Urbán.

    Gólok: Kiprich (2), Weimper, Fükő, illetve Kiss S.

    Tatabánya: Kiss I. — Horváth R., Lakatos, Udvardi, Fischer — Emmer, Fükő, Kökény — Kiprich, Weimper, Hermann.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kardos, Sarlós, Herédi — Szebegyinszky, Kisznyér, Szabó, — Horváth K., Steidl, Kiss S.

    Cserék: Horváth helyett Barabás, 28. p., Szabó helyett Árky, 68. p., Weimper helyett P. Nagy, 74. p.

    A 7. percben Hermannhoz került a labda, a balszélső pontosan adott Weimperhez, aki 11 m-ről a bal alsó sarokba helyezett (1—0). A 25. percben Herédi a fekvő Horváth R. hátára ugrott, a tatabányai hátvédet ölben vitték le a pályáról, majd mentővel a kórházba. A játékvezető „szabályosnak” ítélte a produkciót ... A 40. percben Kiprich néhány lépés után 14 méterről a kifutó Szendrei mellett a jobb alsó sarokba lőtt (2—0). A 45. percben szépített a Dózsa: Kiss Sándor 5 méterről a kapu bal oldalába bombázott (2—1).
    ...
  67. Az Újpesti Dózsát fogadja a Bányász

    Ma délután 6-kor a tatabányai stadionban a labdarúgó NB I. ötödik és hetedik helyezett együttese csap össze. A lila-fehérek eddig 28. a bányászok 24 pontot gyűjtöttek. Legutóbb a Dózsa a Népstadionban kikapott a Ferencvárostól. A Tatabánya a 24. fordulóban Szombathelyen a félbeszakadt mérkőzésen Kiprich és Fükő góljával nyert. Dalnoki Jenő szerint lendületben van együttese, ezért döntetlennél rosszabb eredménnyel nem zárulhat a nap. A győztes csapaton ne változtass elv alapján majdnem ugyanazok kezdenek, mint a Haladás ellen. Meggyógyult Fischer térde, ezért ő ismét a védelmet erősíti. Tepszics kimarad, mert Szombathelyen megkapta második sárga lapját. Ősszel a lilák nyertek 2-1-re. Most a tatabányaiak a hazai publikum segítségével visszavághatnak a vereségért. A rangadó jellegű találkozón ha a Bányász jól folytatja tavaszi sorozatát, mérsékelheti hátrányát az újpestiekkel szemben.

    Dolgozók Lapja, 1983. május 18.


    Végr...
  68. Megérdemelt győzelem

    Ferencváros—Ú. Dózsa 2—1 (2—0)
    Népstadion, 40 ezer néző, v.: Németh L.

    Góllövők: Pogány, Jancsika, ill. Steidl.

    Ferencváros: Zsiborás — Jancsika, Judik, Rubold, Takács — Szántó, Nyilasi, Ebedli — Szabadi, Szokolai, Pogány.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kardos, Sarlós, Tóth — Kisznyér, Szebegyinszky, Herédi, Szabó — Horváth, Kiss.

    Cserék: Pogány helyett Kvaszta (20. p.), Szántó helyett Rab (75. p.), illetve Horváth helyett Steidl (41. p.), Szebegyinszky helyett Polonyi (73. p.).

    Parádés támadás végén szerezte meg a vezetést a mérkőzés elején a Ferencváros: Nyilasi adott mesteri labdát Pogánynak, aki futtából, mintegy 13 méterről lőtt nagy gólt a hosszú sarokba (1—0). Ezután Tóth J. 25 m-es szabadrúgását hárította óriási bravúrral Zsiborás. A félpályáról kiugró Nyilasi lövését védte lábbal Szendrei a másik kapunál. Pogány és Herédi összefejelt a félpályánál, a vérző zöld-fehér játékosnak majdnem 10 percet kellett várnia, míg a mentők megérkeztek...
  69. Ú. DÓZSA—HALADÁS 3-2 (3-1)

    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kardos,Tóth, Árky — Kisznyér, Szebegyinszky, Steidl (Szabó, 92. p.) — Horváth, Törőcsik, Kiss.
    Haladás: Hegedűs — Horváth, Vörös, Fitos, Preszeller — Nagy, Hegyi, Papp (Kulcsár, 58. p.) — Szabó (Kiss, 46. p.), Dobány, Hauzer.

    Megyeri út, 3000 néző. Jv.: Maczkó.

    A kellemes nyári időt idéző szerda délutánon öt gólt láthattak az újpesti nézők, mégis elégedetlenül álltak fel a 93. percben (!) elhangzó végső sípszó után. Bár csapatuk győztesen vonult le a pályáról, a mutatott játékkal nem büszkélkedhetett egyik csapat sem.

    Egy félidőn át az „áldozati bárány” szerepét játszották a vendégek, látszott, hogy szinte a biztos vereség tudatában léptek pályára. Percenként adódtak a helyzetek a lila-fehér csatárok előtt, s csak rajtuk múlt, hogy mindössze három lehetőséget tudtak értékesíteni. Végül elmaradt a gólözön, sőt ha a táblázat alsó régióiban tanyázó vendégek elhiszik, hogy van esélyük a pontszerzésre, egyenlíthettek...
  70. Eldőlt az első félidőben

    Ú. Dózsa—Haladás 3—2 (3—1)
    Megyeri út, 3000 néző, v.: Maczkó.

    Gólok: Kisznyér, Törőcsik, Kiss, illetve Dobány (2).

    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kardos, Árky — Tóth — Szebegyinszky, Kisznyér, Steidl — Horváth, Törőcsik, Kiss.
    Haladás VSE: Hegedűs — Horváth, Vörös, Fitos, Preszeller — Nagy, Hegyi, Papp — Szabó, Dobány, Hauzer.

    Cserék: Szabó helyett Kiss, a szünetben, Papp helyett Kulcsár, 58. p.

    A Haladás az első félidőben megadta magát. A hazaiak könnyedén vezették támadásaikat, és hogy „csak” 3 gólt szereztek, az a kihagyott helyzetekkel magyarázható. Az 5. percben Kisznyér kapáslövéssel nyitotta meg a gólok sorát (1—0), majd a 17. percben Törőcsik egy testcsel után úgy lőtt a hálóba, hogy a labda Hegedűs kapus kezéről vágódott a kapuba (2—0). A 31. percben Kis s látványosan átemelte a labdát a védők fölött, és 10 méterről lőtt a hálóba (3—0). A 44. percben Dobány ll-esből szépített (3—1).

    Szünet után unalmas, esemény szegény játékot l...
  71. VASAS—Ú. DÓZSA 1-2 (1-2)

    Vasas: Kakas — Farkas, Híres, Rácz, Lukács — Birinyi, Birkás (Seres, 48. p.), Komjáti (Segesvári, 77. p.) — Izsó, Kiss, Váradi.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kardos, Tóth, Sarlós — Szebegyinszky, Steidl — Kiss S. (Herédi, 70 p.), Törőcsik, Umoh (Horváth, 55. p.).

    Népstadion, 30000 néző. Jv.: Palotai.

    Az Ú. Dózsa körültekintő edzője, Temesvári Miklós ismét remekül tervezett, elgondolásai — miként a korábbi mérkőzéseken már nemegyszer — ezúttal is sikerrel jártak. Tóth egyszerűen, de nagyszerűen őrizte Kiss Lászlót, Kardos ugyancsak hiba nélkül, sőt nagyvonalúan játszott, így a fegyelmezetten védekező újpestiek kikapcsolták a veszélyes Vasas-csatársort.

    Bár az angyalföldi csapat gyorsan vezetést szerzett — akárcsak a Ferencváros ellen, most is Váradi fejelte az első gólt —, ám később a lilák játékstílusa érvényesült; a lassú tempó a kapuja elé húzódó, ellentámadásokra építő Ú. Dózsának kedvezett. Kisznyér büntetőből egyenlített — Kiss S. bukott ...
  72. Csalódás

    Ú. Dózsa—Vasas 2—1 (2—1)
    Népstadion, 25 ezer néző, v.: Palotai.

    Gólok: Kisznyér (ll-esből), Kiss S., illetve Váradi.

    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kardos, Sarlós, Tóth J. — Szebegyinszky, Kisznyér, Steidl — Kiss S., Törőcsik, Umoh.
    Vasas: Kakas — Farkas , Hires, Rácz, Lukács — Birinyi, Birkás, Komjáti — Izsó, Kiss L., Váradi.

    Cserék: Umoh helyett Horváth K., 53. p., Kiss S. helyett Herédi, 70. p., Birkás helyett Seres, 48. p., Komjáti helyett Segesvári, 77. p.

    Az Újpest lépett fel támadólag a mérkőzés elején, de az első veszélyes akcióból a Vasas szerzett gólt a 8. percben. Kiss beadását Váradi a bal alsó sarokba fejelte (0—1). A 12. percben Palotai egy ártatlan összecsapást tévesen ítélt meg és indokolatlanul 11-es ítélt. Kisznyér a büntetőt biztosan értékesítette (1—1). A 24. percben Törőcsik nagy szóló után alig lőtt a kapu fölé. A 28. percben Váradi hagyott ki nagy lehetőséget. A 39. percben megszerezte a vezetést az Újpest: Kiss két csellel három véd...
  73. Gyors gólok

    DMVSC—Ú. Dózsa 2-1 (0—0)
    Debrecen, 14 000 néző, v.: Győri.

    Góllövők: Szigeti és Tóth, ill. Sarlós.

    DMVSC: Szűcs — Tímár, Szigeti, Czikora, Mohácsi — Sallai, Selyem (Magyar. 88. p.), Menyhárt, Tóth — Kerekes, Jankovics (Farkas, 87. p.).
    Ú. Dózsa: Kollár — Szűcs, Tóth, Sarlós, Herédi — Szebegyinszky, Kisznyér, Steidl, Szabó (Umoh, 78. p.) — Kiss, Horváth.

    Unalmas mezőnyjáték folyt szinte az egész első félidőben. A második félidő eleje nemcsak gyorsabb ritmust, hanem gyors gólokat is hozott. A 48. percben a labda a vetődő Szűcs kapus kezét érintve a bal alsó sarokba gurult (0—1). Két perc múlva egyenlített a hazai csapat. Egy DMVSC-támadást Szigeti kísért, a tizenhatosán belül kapta a labdát, és laposan a hálóba gurított (1—1). Nem sokkal utána óriási vihar, zápor zúdult a stadionra, alig lehetett látni, s az orkán a Dózsát támogatta. Mégis a Debrecen lőtt gólt. A 74. percben Jankovics szögletét Sallai fejjel megcsúsztatta és Tóth Ernő a hálóba bólintotta ...
  74. Ú. Dózsa-vereség Debrecenben

    DEBRECEN—Ú. DÓZSA 2-1 (0-0)
    Debrecen- Szűcs — Tímár, Szigeti, Mohácsi — Sallai, Selyem (Magyar, 89. p.), Menyhárt, Tóth E., Czikora — Kerekes, Jankovics (Farkas, 89. p.).
    Ú. Dózsa: Kollár — Szűcs, Tóth J., Sarlós, Herédi — Szebegyinszky, Kisznyér, Steidl, Szabó (Umoh, 81. p.) — Kiss S Horváth.

    Debrecen, 14000 néző. Jv.: Győri.

    Az egyéniségeit nélkülöző Újpest és a második számú védelmi sorát szerepeltető Debrecen küzdelmes, jó iramú mérkőzést vívott egymással. Az első játékrészben még egyértelműen a küzdelem dominált, szünet után azonban már valamit láthattak a nézők a futball szépségeiből is. Mindkét kapu többször forgott veszélyben, és ekkor estek a gólok: Sarlós szabadrúgásból talált Szűcs hálójába, majd a debreceni középhátvéd, Szigeti — akárcsak a tavalyi Dózsa-mérkőzésen — egy felfutás után egyenlített. A múlt évben döntetlen lett a végeredmény, most viszont a borúra (a 60. perc tájékán nagy vihar vonult végig a pályán), nemcsak az i...
  75. Emberhátrányban egyenlítettek a kispestiek

    Ú. Dózsa—Bp. Honvéd 2—2 (1—0)

    Alacsony színvonalú játék után a 23. percben megszerezte a vezetést az Újpest: Steidl nagyszerűen adta vissza a labdát Kissnek, aki közelről nem hibázott (1—0). A 35. percben Kardos a 16-oson belül lerántotta Esterházyt, a jogos büntető elmaradt.

    A fordulás után, a 47. percben, jóvátette hibáját a játékvezető; Árky gólhelyzetben buktatta Bodonyit, a büntetőt a sértett biztosan értékesítette. Az egyenlítés után a Honvéd sokkal veszélyesebben támadott, azonban a 68. percben Steidl 13 méterről a jobb felső sarokba bombázott (2—1). A 73. percben a már sárga lapos Garabát a játékvezető kiállította. Három nagy gólhelyzetet hagyott ki az Újpest, és ez megbosszulta magát. Az utolsó előtti percben Tóth óriási hibájából Kozma egyenlített (2—2).

    Durvaságokkal teletűzdelt mérkőzésen a piros-fehérek szerencsésen szerezték meg az egyik pontot.

    Jók: Kisznyér, Steidl, Kiss, illetve Paróczai, Bodonyi, Esterhá...
  76. Ú. DÓZSA—HONVÉD 2-2 (1-0)

    Ú. Dózsa: Kollár — Szűcs, Kovács J. (Horváth, 46. p.), Sarlós, Tóth — Szebegyinszky, Kardos, Kisznyér, Steidl — Kiss, Árky.
    Honvéd: Andrusch — Paróczai, Kanász, Garaba, Varga — Gyimesi, Nagy, Dajka (Détári, 46. p.) — Bodonyi, Esterházy, Csehi (Kozma, 46. p.).

    Népstadion, 25000 néző. Jv.: Hartmann.

    Harmincnyolc perc elteltével már a Honvéd valamennyi cserejátékosa melegített — ez volt Komora Imre edző kritikája csapata teljesítményéről. De nem lehettek elégedettek az újpestiek sem, mert kocogós tempóban, elképzelés nélkül zajlott a játék, a kapusok békésen napfürdőzhettek. Ebben a szakaszban csak egyetlen akció zavarta meg a délutáni szendergést: Kardos és Steidl ügyes kombinációja végén Kiss Sándor — miként Bulgáriában, az olimpiai selejtezőn — hidegvérrel küldte a hálóba a labdát. (1-0)

    A szünet után mintha két másik együttes folytatta volna a küzdelmet, végre valóban rangadóra emlékeztetett a játék. Az első fordulat akkor történt, amikor ...
  77. Az első percben Szabó sárga lappal kezdett. Negyedórás csepeli fölény után Dékány gólt ígérő lövését Szendrei bravúrral hárította. A Csepel támadásait ritkán törte meg egy-egy Dózsa-kiugrás. A 25. percben újabb Szendrei-bravúr mentette meg a vendégek kapuját a góltól. Az erőtlen hazai támadásokat biztosan hárította a jól záró újpesti védelem. A félidő vége felé újból támadott a Dózsa, s a harmadik támadása eredményt is hozott.

    Szünet után 10 percnyi játékot követően Törőcsik növelhette volna a Dózsa előnyét, de elpuskázta a kínálkozó helyzetet. Egy perc múlva azonban védelmi hibából újabb gólt értek el a vendégek. A Dózsa ezután még nyugodtabban, a hazaiak pedig idegesebben és sok hibával játszottak. Az sem segített, hogy Dékány szólóval átjátszotta a Dózsa védelmét, és parádés góllal szépített. A hazai csapatnak ebben a bajnokságban ez volt első otthoni veresége (1-2).

    Gól: Kiss (38.p.), Kardos (55.p.), Dékány (78.p.).

    Népszabadság, 1983. március 20.
  78. Búcsú a hazai veretlenségtől

    Ú. Dózsa—Csepel 2—1 (1—0)

    Csepel, 10 000 néző, v.: Pádár.
    Gólok: Kiss, Kardos, illetve Dékány.

    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kovács J., Sarlós, Tóth — Szebegyinszky, Kardos, Szabó — Kisznyér, Törőcsik, Kiss.
    Csepel: Kovács — Kincses, Kőhalmi, Godán, Elekes, — Kelemen, Mészöly, Lazsányi — Tulipán, Dékány, Budavári.

    Csere: Lazsányi helyett Paksi, 65. p., Szabó helyett Horváth, 65. p., Szendrei helyett Kollár, 76. p.

    Csepeli viszonylatban nagyszámú közönség előtt kezdődött a forduló rangadója, amely csalódást okozott a hazai csapat híveinek. Elég óvatosan játszottak a csapatok, sokáig nem volt ok izgalomra. A 15. percben ígéretes hazai akció végén Dékány tört kapura, de lövését Szendrei lábbal védte. Később Tulipán éles szögből leadott bombáját hárította a lila-fehérek kapuvédője. A Csepel támadott többet, mégis, a 36. percben a vendégcsapat szerezte meg a vezető gólt. Törőcsik a jobb oldalról remek cselek után keresztbe ívelte a labdát, ...
  79. Ú. DÓZSA—BÉKÉSCSABA 4-1 (2-1)

    Ú. Dózsa: Kollár—Szűcs,Kovács,Sarlós,Tóth—Steidl(Szebegyinszki,67.p.),Kardos,Szabó (Horváth, 83. p.)— Kisznyér, Törőcsik, Kiss.
    Békéscsaba: Rapcsák—Zsömbörgi,Kerekes,Kőhalmi,Rácz—Adorján,Steigerwald,Sulia,Melis—Kurucz,Szekeres(Cseh,60.p.).

    Megyeri út, 4000 néző. Jv.: Maczkó.

    A két lila-fehér csapat a szabályokhoz igazodva megosztozott a közös színeken: az Újpest volt a lila, a Békéscsaba pedig a fehér. A vendégek — továbbra is a sérült Pásztor nélkül — pontszerzésre épülő számítása távolról sem vált be: az ú. Dózsa már a 3. percben vezetett, jelentős lélektani előnyhöz jutva. A mindvégig ügyesen kombináló Kisznyér—Kiss kettős góllal záruló látványos akciója után gyors egymásutánban kétszer került veszélybe a Rapcsák kapuja, de Törőcsik ügyes beadásait kevésbé pontos fejesek követték. A válogatott Kerekes Attila vezette vendéggárda a 23. percig a félvonalon is alig jutott túl, akkor viszont Melis mesteri góljával azonnal egyenlített. A 34. ...
  80. NYÍREGYHÁZA—Ú. DÓZSA 1-0 (0-0)

    Nyíregyháza: Varga A. — Polyák, Gáspár,Szűcs, Varga J. — Moldván, Halász (Imre, 70. p.), Farkas — Kiss, Fecsku,Vágó (Czeczeli, 46. p.).
    Ú. Dózsa: Kollár — Szűcs, Tóth, Sarlós,Árky — Szabó, Szebegyinszky, Steidl(Kardos, 46. p.) — Kiss, Törőcsik, Kisznyér.

    Nyíregyháza, 17.000 néző. Jv.: Németh.

    Az influenza, no és a „lelki masszázs” miatt a hét közepe óta karanténba dugott sereghajtó nyíregyházi csapat félelme jogosnak bizonyult; hajdani mestere, Temesvári Miklós sokáig hatásos taktikát dolgozott ki ellenük. Ily módon a két nyírségi kulcsjátékos, Kiss és Moldván megfelelő testőrséggel találta szemben magát. Ám a játék zömét a középpályán szőni akaró, s a döntetlenbe könnyen beleegyező lilák nem tudtak felülkerekedni az első részben.

    Szünet után a hazaiak támadásaiban már fellelhetők voltak tudatos elemek is. A találkozót a sérüléséből felépült és fél esztendei kihagyás után a hazai környezetben először pályára lépő Czeczeli döntötte el; ...
  81. Ú. DÓZSA—PÉCS 2-0 (1-0)

    Ú. Dózsa: Kollár-Szűcs,Kovács J.,Sarlós,Árky-Szebegyinszky,Kardos(Kisznyér,46.p.),Steidl,Szabó A.-Törőcsik,Kiss.
    Pécs: Katzirz-Brezniczky,Toma,Kincses,Schulteisz-Lutz,Róth,Lőrincz,Gallai-Nagy,Mészáros.

    Megyeri út, 4.000 néző. Jv.: Hartmann.

    A jó helyzetnél nincs jobb — ez volt a tanulság a pécsiek számára az első félidőben. A 25. percben ugyanis Nagy — nevéhez méltóan — „nagy labdát” adott Lőrincznek, ő azonban az ötösön átengedte az átadást, s az elcsúszott a rossz tempóban érkező Lutz mögött. Az ellenakcióból viszont vezetést szerzett az Újpest. Szabó lövését Katzirz — „egyiptomi formában” védett — még menteni tudta, de Törőcsik ügyesen duplázott: imponáló eleganciával ívelt a jobb sarokba (1-0). Ebben a szakaszban még két látványos újpesti támadást láttunk (igaz semmi többet), ám Szabó és Steidl sem bírt a körültekintő és labdabiztos „pécsi párduccal”.

    A második félidőben úgy alakult a játék, mintha a Pécs játszott volna otthon. Kollár kap...
  82. Ma a Népstadionban: FTC-Ú. Dózsa

    A 12. forduló ma 18.15 órai kezdettel zárul a Népstadionban a bajnoki cím két nagy esélyes csapata, a Ferencváros és az Ú. Dózsa mérkőzésével. A két kiváló együttes már az előző esztendőben is külön versenyt vívott az első helyért, idei párharcuk hasonlóan izgalmas. A rangadó előtt a Ferencváros számára nagy lehetőség kínálkozik: két ponttal vezet az Újpesti Dózsa előtt, s ha ismét sikerül nyernie, négy pont lehet az előnye. Esetleges újpesti siker viszont ismét egymás mellé állítja a két riválist.
    A Ferencváros Gödön, az Ú. Dózsa a Szabadság-hegyen készült a rangadóra. Rendbe jöttek a sérültek is. A Ferencvárosban Rákosi újra játszik, mégpedig 11-es számmal. Az újpestieknél Szini kerül a balhátvéd posztjára, így Baróti edző visszaállíthatja a jól bevált Dunai III., Noskó fedezetpárt.

    A két csapat várható összeállítása:

    Ferencváros : Géczi — Novák, Páncsics, Meggyesi — Juhász, Szűcs — Szőke, Branikovits , Albert, Németh, Rákosi.
    Ú. Dó...
  83. Három órán át rangadó

    Este: Ferencváros—Ú. Dózsa

    ...és a győztesek

    Azok a szurkolók, akiknek még kedvük lesz, a Fáy utcából átrándulhatnak a Népstadionba, ahol este 18.30 órakor a Ferencváros és az Ú. Dózsa rangadójával folytatódik a szombati fővárosi futballműsor. A két együttes — szemben a másik két csapattal — 2—2 pontot szerzett a múlt héten.

    A ferencvárosiak nem félnek az összecsapástól: három év óta nem vesztettek az újpestiek ellen. A játékosok, a sérüléséből felépült Rákosi és a szerdán Hollandiában vendégszerepeitek is, frissen gyakoroltak a pénteki edzésen.

    — Már több éve a Ferencváros és az Újpesti Dózsa vívja a bajnokság leggyorsabb és leglátványosabb mérkőzéseit — mondja dr. Lakat Károly edző. — A több gólos eredmények is ezt mutatták, s azt hiszem, most sem lesz másként. Benéék nagyobb lendületét játékosaink taktikai érettségükkel igyekeznek majd ellensúlyozni. Nem titkoljuk: fő fegyverünk a támadás!

    Baróti Lajos csapata is harcra kész, bár szerin...
  84. Egy-egy válogatott játékost nélkülöz majd az Ú. Dózsa és a Ferencváros is. Az újpestieknél Sóvári, a zöld-fehéreknél Páncsics van beteglistán. Ezzel szemben hosszú kényszerpihenő után újra elfoglalja helyét Káposzta, Noskó és Bene, illetve Géczi és Szőke.

    — Amelyik csapat a rangadón nyer, jelentősen növeli bajnoki reményeit. A vereség leszakadást jelenthet a riválisaktól — ez a vélemény mindkét együttes körében.

    S ha már ilyen nagy a tét, remélhetően a közönség sem csalódik várakozásában.

    Népszabadság, 1968. május 19.


    Ú. Dózsa-Ferencváros 2:2 (1:0)
    Népstadion, 15.000 néző. V.: Zsolt
    Gólszerzők: Bene, Dunai II. illetve Szűcs, Novák.

    A másik rangadó két csapata mintha csak lemásolta volna a kispesti mérkőzést. Az eredmény itt is 2:2 volt, bár a játék sokkal több izgalmat tartogatott az egyébként meglepően kevés néző számára.

    — Közelebb álltunk a győzelemhez, mégis elégedettek vagyunk a döntetlennel — nyilatkozta Farsang Endre, az újpestiek szak...
  85. Ma: egymással szemben a két régi ellenfél

    Veszélyben a veretlenség

    Kétségtelen, hogy a magyar labdarúgócsapatok közül jelenleg a Ferencváros és az Ú. Dózsa van a legjobb formában. A szurkolók szerint csupán a lila-fehérek vehetik fel a versenyt a már bajnokságot nyert Ferencvárossal. Nos ez ma eldől. Egyik csapat sem titkolja terveit: a Ferencváros meg akarja őrizni veretlenségét, az Ú. Dózsa pedig éppen ezt a sorozatot szeretné megtörni. Külön érdekessége a rangadónak, hogy a bajnokság két legeredményesebb csatársora kerül szembe egymással, s közülük is a góllövőlistán vezető Dunai II. s az őt követő Albert.

    Népszabadság, 1967. november 12.


    Bajnokhoz és másodikhoz méltó játék

    Ferencváros-Újpesti Dózsa 3:3 (2:2)
    Népstadion, 22.000 néző, V.: Pieroni (olasz)
    Gólszerzők: Varga, Szőke, Páncsics illetve Göröcs, Dunai II., Bene

    Nem volt hiábavaló a labdarúgó- szurkolók várakozása: a bajnokság első két helyezettje olyan mérkőzést vívott, amely iskol...
  86. A nagy érdeklődés oka elsősorban, hogy a két régi rivális, a Ferencváros és az Ú. Dózsa a bajnokság szempontjából jelentős találkozót vív. Hiszen ha a zöld-fehérek győznek, akkor tekintélyes előnyhöz juthatnak. De ha az újpestiek birtokába kerül a két pont, a lila-fehérek veszik át a táblázat vezetését. Mindkét csapat szombat délelőtt még egy utolsó edzést tartott és ezen az edzők kijelölték a pályára lépő együttesüket.

    Népszabadság, 1967. április 16.


    Ferencváros—Ú. Dózsa 3:0 (2:0).
    Népstadion, 70 000 néző. Vezette: Marschall (osztrák).
    Gólszerzők: Rákosi, Szőke, Albert.

    Igazi rangadó volt!

    A győztes Ferencváros taktikájával meglepte az Ú. Dózsát

    Igazi közönségsiker — mindenekelőtt ezt lehet mondani a Ferencváros és az Újpesti Dózsa rangadójáról, amely ragyogó 90 perc után a zöld-fehérek 3:0 (2:0) arányú győzelmével végződött. Már a mérkőzés előtt is szinte minden klappolt, hiszen hetek óta ez a két csapat játszott a legjobb formában, a bajnoki...
  87. Ferencváros—Ú. Dózsa 5:3 (1:2).
    Népstadion, 30 000 néző. Játékvezető: Botics (jugoszláv).

    Gólszerzők: Rátkai, Karába, Mátrai, Varga, Albert illetve Solymosi, Göröcs, Kuharszki.

    Sokan úgy látják, hogy a Ferencváros „fut be” a második helyre. A zöld-fehérek az Ú. Dózsa legyőzésével erősítették meg pozíciójukat, bár a találkozón az utolsó húsz percig vesztésre álltak. Az Ú. Dózsa ezúttal is megismételte önmagát. Nagyszerű támadások, szellemes, ötletes megoldások, aztán hirtelen megtorpanás (ez történt 3:2-es vezetésnél is), és minden különösebb erőfeszítés nélküli harcfeladás. Kétségtelen, hogy ezen a rangadón a zöld-fehéreknek eléggé akadozva ment a játék, sőt még az is ártott, hogy éppen a csapatkapitány Mátrai a jogtalannak vélt 11-es megadása miatt le akart menni a pályáról, sőt a szünet után csak öt perccel később tért vissza. (Az MLSZ fegyelmi bizottsága az eléggé el nem ítélhető sportszerűtlenség miatt megidézte a válogatott játékost.) Mindezek ellenére a Ferencváros...
  88. Ezúttal két mérkőzés lesz a fővárosban, s az egyik, a Ferencváros—Újpesti Dózsa rangadó, a tavaszi idény egyik legérdekesebb mérkőzésének ígérkezik.

    Ferencváros—Újpesti Dózsa
    Népstadion 17.30 ó. v.: Emsberger.

    A Ferencváros legjobb összeállításában lép pályára, mivel már Mátrai és Juhász is szerepel. Az Újpesti Dózsa nem változtat szerdai csapatán.
    Népszabadság, 1966. május 22.

    Ferencváros—Ú. Dózsa 5:2 (3:1).
    Népstadion , 65 000 néző. Vezette: Emsberger.

    Gólszerzők: Fenyvesi és Albert (2—2), Varga illetve Bene és Solymosi (11-esből)

    RANGOS JÁTÉK. Végre rangadóhoz méltó küzdelmet hozott a Ferencváros—Ú. Dózsa mérkőzés. Végső soron az döntött, hogy amíg a zöld-fehéreknél akadt játékmester (Varga személyében), volt szemfüles csatár (elsősorban dr. Fenyvesi), addig a lila-fehéreknél éppen a kulcsemberek — Szentmihályi, Göröcs, Bene — maradtak adósak a jó játékkal.
    Népszabadság, 1966. május 24.
  89. Féléves késéssel lebonyolítják az április 18-i fordulóban elmaradt Ferencváros—Ú. Dózsa rangadót.

    Szentmihályi nem védhet

    A Ferencváros—Ú. Dózsa bajnoki mérkőzés lesz az előjáték 17 órai kezdettel Aranyosi bíráskodása mellett. A két csapat augusztus 1-én játszott egymás ellen, s akkor a New Yorkból éppen hogy csak hazaérkezett zöld-fehérek 3:l-re nyertek a helyzetek sorozatát kihagyó lilák ellen. A két csapat közül jelenleg a Ferencvárosnak 20 mérkőzésből 30 pontja van és a második helyen áll, az Ú. Dózsa pedig 21 mérkőzésből elért 25 ponttal a negyedik. A tét mindkét klub számára jelentős. A bajnoki címre törő Ferencvárosnak pont vagy pontok elvesztése sokba kerülhet. Ha viszont az Ú. Dózsa marad alul, csökken a reménye, hogy megszerezze a harmadik helyet.
    A Ferencvárosnál nincs összeállítási gond, a Csepel ellen 6:2-re győztes gárdával állnak ki. Az Ú. Dózsában Szentmihályi nem védhet, mert áprilisban — amikor a mérkőzést le kellett volna játszani — még nem volt a lila-...
  90. Újpesti Dózsa: Cselényi a kapus

    Mit sem törődtek a meleggel szombat délelőtt az újpesti labdarúgók. A Megyeri úti pályán figyelmüket Szusza Ferenc edző taktikai elképzeléseinek megvalósítása foglalta le.

    — Amit a taktikai megbeszélésen elméletben megtárgyaltunk — mondja az edző —, azt most a gyakorlatban próbáljuk végrehajtani.

    A szorgalomról csak annyit, hogy hamar átnedvesedtek a játékosok mezei — Göröcsé és Solymosié is ..

    — Mindkét válogatott játékos, becsületesen edz és gyengébb formájuk ellenére is bizalommal vagyunk irántuk — folytatta Szusza Ferenc — A Honvéd elleni vereség után ebben a bajnokságban már nincs reményünk, hogy az első három között végezzünk. Ezért a Ferencváros ellen abban a kedvező helyzetben vagyunk, hogy csapatunknak nincs oka az idegeskedésre, most már nyugodtan játszhat, vesztenivalónk nincs. Ennek megfelelően a taktikánk emberelőnyhöz jutni a támadásoknál.

    Az összeállításban egy változás lesz: Lung helyett Cselényi a kapus.
    ...
  91. Albert játszik, Göröcs szereplése kétséges a mai Ferencváros—Ú. Dózsa találkozón

    A Népstadionban ma este 17.30 órai kezdettel játsszák le a Ferencváros—Ú. Dózsa rangadót. Ez a 90 perc lesz a zöld-fehérek és a lila-fehérek felszabadulás utáni 40. rangadója. Az eddigi nagy párharcra utal a mérleg is: 15 ferencvárosi, 14 újpesti győzelem és 10 döntetlen.
    Az idei bajnokságban a Ferencváros 9 mérkőzésen egyetlen pontot sem vesztett, s csaknem még egyszer annyi gólt lőtt, mint az Ú. Dózsa. Ugyanakkor az újpestiek 8 mérkőzésen. 6 pontot hullattak el, és ezzel a teljesítménnyel csak a hatodik helyen állhatnak.

    A rangadóra az edzők még nem közölték a végleges csapatot. A zöld-fehéreknél Rákosi betegsége okoz gondot, ha nem szerepelhet, Rátkai és Fenyvesi II. is számításba jön. Az Ú. Dózsánál is a válogatott belsőcsatár Göröcs játéka kétes. Itt Faliszek és Kovács áll készenlétben. Valószínű összeállítások:
    Ferencváros : Géczi — Novák, Mátrai, Dalnoki — Perecsi, Orosz — Rátkai (Fe...
  92. Örök rangadó lesz délután 14 órakor a Népstadionban. A két „főszereplő” : a Ferencváros és az Ú. Dózsa. A zöld-fehérek a pécsiek ellen elért nagy gólarányú győzelmükkel esélyessé léptek elő annál is inkább, mert az újpestiek legutóbb Csepelen hagyták a két bajnoki pontot. A rangadók krónikája szerint azonban nem mindig az esélyes nyert ezeken az összecsapásokon. Az újpestieknél a sérült Káposzta nem játszhat.

    Népszabadság, 1963. november 10.


    Ferencváros—Ú. Dózsa 1:0 (0:0)
    Népstadion, 32 000 néző. Vezette: Kainer (osztrák)
    Góllövő: Fenyvesi II.

    Elég kevés nézője volt a forduló „központi programjának”, a Népstadion kettős mérkőzésének. Igaz, vasárnap elég hűvösre fordult az idő, azután a korai kezdés miatt az ebéd is „közbeszólt” s ezért sokan inkább a kényelmes karosszékből, a televízió képernyőjén nézték végig a Bp. Honvéd— Szeged, és a Ferencváros— Újpesti Dózsa összecsapást. Mintegy 25 000 néző előtt játszott a négy csapat.

    Jóval színvonalasabb v...
  93. 2016.11.20, 10:52 - MTK - Újpesti Dózsa SC 1963
    Az 1963. évi Húsvéti Torna miatt előrehozott mérkőzés az eredeti időpontról.
  94. A forduló rangadójának számított az Ú. Dózsa—Ferencváros összecsapás — papíron. A gyakorlatban elég alacsony volt a színvonal, sok a szabálytalankodás. A találkozón egy-két labdarúgó (Dalnoki, Várhidi) kíméletlen játékával, mások (Kökény,
    Rákosi, Albert) inkább színészi erényekkel tűntek ki. A Göröcs nélkül és nyolc védővel játszó újpestiek küzdőképességben maradtak alul a lelkesebb és szerencsésebb Ferencvárossal szemben. Várhidi öngólja, majd a kapufáról visszapattant labdából Albert révén megszerzett második gól 2:0 (1:0) arányban a Ferencváros javára döntötte el a mérkőzést.

    Népszabadság, 1963. április 09.
  95. A VASÁRNAP ESTI RANGADÓN mindkét fél elégedett volt a döntetlennel. Mészáros József edző szerint a második félidőben nyerhetett volna a Ferencváros. Az újpestiek azt hangoztatják, hogy ha 2:1-es vezetésnél Solymosi tizenegyese a kapufa helyett hálóba megy, megszerzik a győzelmet. A két régi rivális találkozóján meglepetést keltett, hogy az Ú. Dózsa feladta a támadási lehetőségét, mivel egyik csatárát, Tóth Mihályt hátravonta Albert őrzésére. Így aztán érthető volt, hogy a mezőnyfölény a zöld-fehérek javára billent.

    Népszabadság, 1962. augusztus 14.
  96. Megkezdődött... A labdarúgó-bajnokság tavaszi "kapunyitása" máris 17 gólt és sok izgalmat tartogatott a szurkolók számára. Az első vasárnapon még egyik csapattól sem lehetett látni kifogástalan játékot, viszont annál nagyobb küzdelem volt mind a hat mérkőzésén.
    A rangadót a Népstadionban a két csapat közül a szerencsésebb Újpesti Dózsa nyerte. Szerencséje volt, mert l:0-ás ferencvárosi vezetésnél Balla Béla játékvezető ll-est ajándékozott az újpestieknek, s ebből esett az egyenlítő gól, később pedig Orosz öngóljából lett 2:1 az eredmény az Ú. Dózsa javára. Meg kell jegyezni, hogy a Ferencváros talán még így sem vesztette volna el a mérkőzést, de több játékos nem tudott uralkodni az idegein, Mátrait ki is állították. Ami viszont a játékvezetést illeti: a mérlegelésnek nem lehet helye, mert nyilván a ll-est megelőzően történt elnézést (Göröcsöt gólhelyzetben szabálytalanul rántották vissza) akarta Balla Béla "korrigálni", akkor, amikor nem volt semmiféle ok a büntető megadására.[...
  97. Ferencváros—Ú. Dózsa
    Népstadion 14.15, jv : Balla B.

    Ferencváros: Landi — Havasi, Mátrai (Kiss III.), Dalnoki — Vilezsál, Kocsis — Kökény, Orosz, Albert, Rákosi, Fenyvesi dr.
    Ú. Dózsa: Lung — Káposzta, Rajna, Sóvári — Solymosi, Borsányi — Bene, Göröcs, Lenkei, Kuharszky, Rossi.

    Jóslat: Döntetlen.
    Népszabadság, 1962. február 25.
  98. A programban szereplő hét találkozó közül a legérdekesebb összecsapást, az Újpesti Dózsa és a Ferencváros között már ma délután 15,30-kor láthatjuk a Népstadionban. (Az előjáték is jó lesz, 13,45-kor a tartalékcsapatok mérkőznek.) Az újpestiek az utóbbi időben otthonukban játszották a mérkőzéseiket, de most a Megyeri út átépítése miatt csak nehezen lehetne megközelíteni a pályát és ezért fogadják a Ferencvárost a Népstadionban. A két csapat szorgalmasan készült a rangadóra. Az Újpesti Dózsa összeállításának az az érdekessége, hogy a válogatott jobbfedezet Solymosi lesz a középcsatár. A zöld-fehéreknél Kökény sérülése okoz egyelőre gondot.

    Gere játékvezető sípjelére így áll fel a két csapat:

    Újpesti Dózsa: Török — Rajna, Várhidi, Sóvári — Színi, Borsányi — Lenkei, Göröcs, Solymosi, Kuharszki, Rossi.
    Ferencváros: Landi — Kiss, Mátrai, Novák — Németh, Kocsis — Friedmanszky (Kökény), Albert, Varga, Rákosi, Fenyvesi.
    Népszabadság, 1961. szeptember 23.

    Gyenge...
  99. 32 000 hely Újpesten

    Mától tehát az Újpesti Dózsa stadionja kerül az érdeklődés középpontjába. A főpróbára, a lila-fehérek és a zöld-fehérek rangadójára alaposan felkészült a rendező egyesület. Az Eötvös utcai klubhelyiségben, ahol pillanatonként szól a telefon, már csak ezt válaszolják:

    — Sajnos, nincs már jegyünk.

    Csáki Sándor elnökhelyettes érdeklődésünkre elmondta, hogy inkább óvatosak voltak a jegykibocsátással, mint hogy tumultus keletkezzék. A mai mérkőzésre a lényegében 40 000 nézőt befogadó stadionba csak 32 000 jegyet adtak ki, s ezenkívül külön 1500 helyet biztosítottak a salakon az igazolványosoknak. Ma már csak egy-két ezer állóhely találhat gazdára, ezeket a Nyugati pályaudvarnál, az autóbuszmegállóknál is árusítják. Persze, azért a mérkőzés esélyei is foglalkoztatják a bajnokjelölt csapat vezetőit.

    — Egyáltalán nem olyan könnyű a dolgunk, mint ahogy az az öt pont előny birtokában látszik. A hátralevő nyolc mérkőzésünkön a Ferencváros, a Vasas és az MTK...
  100. Sima kettőnull

    Sokan hajlamosak voltak arra, hogy a Népstadion vasárnapi mérkőzését előre elkönyveljék.

    Mondván:

    - A bajnokcsapat utóbbi mérkőzésein legjobb formájára emlékeztetően játszott, míg a Ferencváros még „nem találta meg önmagát”.

    Avagy:

    - Szegeden gólt sem tudtak Alberték lőni szerdán, s ezalatt a Megyeri úton „ötöst termelt” a Göröcs által vezérelt újpesti támadósor.

    Ezek az érvek már-már mindenkire meggyőzően hatottak. Csak a labdarúgásban igazán jártas szurkoló mondta:

    - A labda gömbölyű, s minden lehetséges…

    A szeptember végi nap oly kedvesen cirógatta a stadioni hatvanezret, mintha érezte volna, hogy azoknak kilencven perces sportszerű játékban lesz részük. A zöld-fehér csatárok pedig mintha az előre elkönyvelt tételeket akarták volna sorra „korrigálni” – szebbnél-szebb támadásokat szőttek Török kapuja felé. De – eredménytelenül.

    A hetedik perctől Göröcs, az újpesti dirigens vette kezébe a karmesteri pálcát. Villámg...