magyarfutball.hu

  1. 2015.10.04, 17:27 - MTK - Ferenczvárosi TC 1920
    MTK – FTC 2:1 (1:0)

    Hungária-úti pálya. – 25,000 néző. – Bíró: Schiller Gyula.
    Az áldott májusi eső ellene esküdött a nagy izgalommal várt mérkőzésnek, de az ég nem tudta úgy ontani az esőt, hogy visszatartsa azokat, akik már hetek óta lázasan készültek a mai napra. Rekordközönségre volt kilátás, mert egy héttel a mérkőzés előtt, már minden ülőhely elkelt és ha a látogatottság ezúttal nem szárnyalta túl a válogatott mérkőzések szokásos keretét, ez csakis a nagy esőnek volt következménye.

    A pálya talaja teljesen fel volt ázva, sártenger és víztócsák éktelenítették a játékteret. Schiller, az MTK – FTC mérkőzés bírója meg a mérkőzés kezdete előtt nem volt tisztában vele, hogy a bajnoki mérkőzés megtartása mellett döntsön-e? És a csapatok éppen ezen a nehéz pályán bizonyították be nagy klasszisukat.

    Az MTK támadása nyitja meg a mérkőzést. Már a 6. percben alkalma nyílik eredmény elérésére, de Braun szép beadásából Orth nagy erővel kapufát lő. Két perccel később Wiener II P...
  2. 2015.10.04, 17:26 - MTK - Ferenczvárosi TC 1921
    A labdarúgó bajnokság nagy napja

    MTK – FTC 3:1 (1:0)

    Harmincezer néző a Hungária sporttelepen.
    Esztendők óta folyik a rivalizálás az MTK és az FTC között s a két egyesületnek nemes vetélkedését egyre nagyobb tábor kíséri figyelemmel. Az MTK már sok év óta ura a helyzetnek a futballsportban, rengeteg a híveinek a száma, de annyira még nem tudta a kezébe kaparintani a vezetés gyeplőjét, hogy ne kelhessen tartani ellenfelektől.

    Legközelebb jár a nyomában az FTC, amelyet éppen az MTK szorított le az élről és amely körül éppen úgy csoportosulnak a fanatikus hívők ezrei, mint az MTK körül a kékfehér színek rajongói. Amíg tehát az MTK barátai attól a gondolattól vannak áthatva, hogy ez az egyesület védje a hegemóniát, addig az FTC táborát az a vágy tüzeli, hogy a zöld-fehérek visszavívják elveszett pozíciójukat, vagyis az MTK ellenében megnyerjék a bajnokságot.

    A két csapatnak ma délután lefolyt találkozója azonban ismét elodázta e vágyakozás teljesülését. Ismét az MTK győ...
  3. 2015.10.04, 17:24 - Ferenczvárosi TC - MTK 1921
    MTK – FTC 2:0 (1:0)

    Üllői-úti pálya. – 30.000 néző. – Bíró: Spearing István.

    A legjobb márka volt mindig az MTK – FTC bajnoki mérkőzése. A közönségnek az érdeklődése a két csapatnak találkozása körül csúcsosodott ki s az MTK – FTC mérkőzések nemcsak labdarugó sportunk technikai fejlődésének az útját jelzik, de hőmérőként mutatják a futball térhódításának a fokát is. A mai mérkőzés az érdeklődés higanyoszlopának újabb emelkedését mutatta.

    Mély csöng borul a nézőtérségre, amikor fölállnak a csapatok. Az MTK együtt van, nincsenek meglepetések. Mandl és Guttmann II. hiányzik ugyan, de távolmaradásukat előre is tudja mindenki. A meglepetés erejével hat ellenben, hogy az FTC csapatában Wiener II. foglalja el a jobbszélső helyét. Erős tempóban indul a játék, szép fejesek tarkítják a küzdelmet, stílus azonban nem tud kialakulni egyik részen sem.

    FTC kezd nap ellen s rövidesen az MTK ellen foult miatt szabadrúgást ítél a bíró. Közvetlenül ezután Nyúl miatt jut szabadrúgáshoz ...
  4. 2015.10.04, 17:22 - UTE - Kispesti AC 1921
    UTE – Kispest AC 2:0 (2:0)

    Népszigeti pálya. – 1000 néző – Bíró: Kiss Menyhért.
    A legutóbb az UTE is, a KAC is életerős, tartalmas játékkal örvendeztette meg híveit, annál meglepőbb volt mai sivár teljesítményük, léleknélküli kapkodó játékuk. Különösen a KAC játéka volt gyatra s mentségére csak az szolgál, hogy Varga, a kinek a karján daganat támadt, csak a második félidőben foglalta el helyét a kapuban.

    Addig az ifjúsági csapat fedezet játékosa, Raix védett, de hiába való volt az igyekezete, feladatának nem tudott megfelelni. A mikor Varga beállott a csapatban, Raix a halfsorba került s itt már jól megállotta a helyét. Hozzájárult még a balsikeréhez az is, hogy Varga távollétében az egész félidőt 10 emberrel játszotta le a KAC.

    Az UTE az első félidőben le is becsülte ellenfelét, nem vette komolyan a dolgát és csatárai még annyi fáradságot sem vettek maguknak, hogy a kínálkozó könnyű helyzetet kihasználják. A tunyaságban a csatárok jártak elől.

    Remetének a kapuban n...
  5. 2015.10.04, 17:20 - MTK - Kispesti AC 1922
    MTK – KAC 2:0 (0:0)

    Hungária-út. 3000 néző. Bíró: Bíró Sándor.

    Az MTK vezetősége áldozatot nem kímélve rendbe hozatta a hét közepén még sártengerhez hasonló pályáját, úgy hogy a bajnoki mérkőzést meg lehetett rajta tartani. A talaj természetesen nagyon csúszós volt és a játékosok állandóan bukdácsoltak rajta. A mérkőzés előtt itt is sűrű köd ereszkedett alá, amely a második félidőben már teljesen lehetetlenné tette a nézőre a pályán való orientálódást.

    A bajnokcsapatból hiányzott Braun jobbszélső, akinek helyét Dobó töltötte be. A balösszekötő helyét sem tudta még jól megoldani az MTK. Ezúttal Dobsával próbálkoztak, aki azelőtt néhányszor balszélsőt játszott. Nem odavaló játékos és csodáljuk, hogy a balszélső Opatával nem cserélték ki, amikor már kitűnt, hogy nem tud megfelelni a beléje helyezett bizalomnak. A csapatban ilyenformán hézagok lévén, játéka nem lehetett egységes.

    Egyrészt Dobó gyenge szereplése folytán a jobboldal, másrészt Dobsa gyenge támogatása folytá...
  6. 2015.10.04, 17:18 - MTK - Ferenczvárosi TC 1922
    MTK – FTC 3:0 (1:0)

    A „nagy” csapatok kíméletlen küzdelme. – Héger és Kővágó komoly sérülése. – Az FTC hősies ellenállása. – Siklóssi, Vágó és Molnár lőtte a gólokat.

    Hungária-úti sporttelep. – 30.000 néző. Bíró: Iváncsics Mihály.

    Szeptemberi derűs őszi nap november közepén a FTC – MTK mérkőzés. Van-e ennél a kettőnél nagyobb varázsszó a fővárosi sportközönségre nézve? Meg is telt a Hungária-úti pálya nézőtere úgy, mint FTC – MTK mérkőzésen még soha. Harmincezer néző töltötte meg a pálya minden zegét-zugát s közvetlenül a mérkőzés előtt már ötszörös áron is szívesen vettek volna jobb jegyeket a pályáról kiszorult későn jövők, de – már későn.

    Pedig a játék maga egyáltalában nem volt méltó sem a szép őszi naphoz, sem a rekordközönséghez, sem pedig a várakozáshoz. A bajnokság döntőjét jött ki nézni a 30000 főnyi tömeg, két bajnokságra komolyan aspiráló őszi ellenfél komoly küzdelmét és mit kapott?...

    2 óra 45 perckor Ivancsics bíró sípjelzésére a csapatok a következő...
  7. 2015.10.04, 17:16 - Vasas - MTK 1923
    MTK – Vas- és fémmunkások SC 5:0 (3:0)

    Hungária út, 10 000 néző
    Bíró: Bíró Sándor

    Milyen különbség az őszi és a mostani MTK – Vasas mérkőzés között. Az ősszel a kék-fehérek csak kemény küzdelem után 2:2 arányban végeztek az akkor pompás kondícióban volt munkáscsapattal, ma pedig már csak macska-egér harc folyt a két legjobb technikával rendelkező csapatunk között, habár a Vasasok technikai készségükkel ma határozottan adósok maradtak.

    De nehéz is volt ám a hóesés után megfagyott, majd a délutáni napsütésbe felázott talajon boldogulni, különösen a felső kapunál, amely előtt formális sártenger terjengett, míg az utolsó kapu közül már ideális volt a talaj, a mely csak a második félidőben megeredt jéghideg szélben száradt fel kőkeménnyé.

    A Vasasok játszanak széllel kedvező oldalon, mégis azonnal az MTK kerül frontban, Senkey II. azonban tiszta helyzetben hibáz. A Nadler miatt megítélt szabadrúgás az MTK kapuja felé tereli a játékot, de már Braun fut le és miközben Nyerg...
  8. 2015.10.04, 17:01 - MTK - Vasas 1916
    MTK – Vas- és fémmunkások SC 4:0 (1:0)

    Hungária-úti pálya. – 2500 néző. – Bíró: Gerő Ferenc.
    Minden ízében érdekfeszítő, heves mérkőzés, amely bár kimenetele nem volt sokáig kétséges, meleg perceket szerzett a kék-fehérek híveinek. Az első félórában teljesen egyenrangú ellenfele volt a vasasok csapata az MTK-nek, melynek nagyobb tudása és technikai fölénye csak ezután bontakozott ki teljes egészében.

    Elismerésre méltó agilitással dolgozott a Vasasok minden egyes embere. Különösen a közvetlen védelem végzett Plattkóval az élén derekas munkát. A fedezetsornak és a csapatnak is legjobb embere a kit termetű Weisz volt, aki talán élete egyik legszebb játékát produkálta. A csatársor a mezőnyben szépen kombinált, de a goal elé réve akciók elveszik erélyüket és lövésekkel is adósak maradnak.

    Ma a gyors Rucskai tetszett a legjobban. Az MTK-nak ezúttal határozottan rossz napja volt. A fedezetsor teljesen csődöt mondott, amiben Nyúlnak van különös érdeme. A fedezetsor támogatásán...
  9. Ferencváros – Nemzeti 5:1 (3:0)

    Hungária út. – 3000 néző. – Bíró: Csárdás
    A bajnokság első helyén álló Ferencváros jól startolt, pedig az egyiptomi fáradalmakat pihenő Sárosi nem vett részt a meccsen. A födözetsor így Turai-Lyka-Lázár összeállításban játszott. A nagy hideg és havazás ellenére igen szép számmal megjelenő közönség érdeklődése elsősorban az Egyiptomot járt játékosok felé irányult.

    A túra és a hosszú utazás nem vette elő túlságosan őket. Sőt ellenkezően, mind a négy „egyiptomi” pompásan játszott, különösen Turai, aki olyan élénk volt, mintha az egész telet „átaludta” volna. Csapatának legjobb embere volt.

    A Ferencváros kezd, de a Nemzeti vezeti az első veszélyes támadást a bizonytalankodó zöld-fehér védelem jóvoltából. Horváth azonban a kapu mellé lő. Ezután a Ferencváros veszi át a támadó fél szerepet és már a 3. percben meg is szerzi a vezető gólt. Takács II. labdáját Toldi a 16-os tájáról a hálóba lövi (1:0).

    A Nemzeti támadással felel és eredménytel...
  10. 2015.10.03, 11:33 - Budai 11 - Ferencvárosi FC 1931
    Ferencváros – Budai „11” 7:1 (3:1)

    Hungária-úti pálya. – 11.000 néző. – bíró: vitéz Karsai
    Ez a mérkőzés azt bizonyította, hogy jelenleg a Ferencváros a legjobb formában levő magyar csapat és néhány játékosának teljesítmény különösen biztató a jövő heti Csehszlovákia elleni válogatott mérkőzés szempontjából.

    A Ferencváros időnkint egész elsőrangú játékkal gyönyörködtetett és most már nemcsak halfsora, hanem csatársora is kitett magáért. A szép mérkőzés sportélvezetét még az egész gyöngén bíráskodó vitéz Karsay sem tudta tönkretenni.

    A Budai „11” fiatal játékosai természetesen nem tudtak ellenállni a Ferencvárosnak és noha a zöldfehérek hatalmas gólkülönbségű győzelmet arattak, a budaiak sokszor szakították meg a Ferencváros-fölényét. A Ferencvárosban ezúttal a csatársor játéka, abban is Turai magaslott ki.

    Változatos játékkal kezdődött a mérkőzés. A 10. percben Táncos lefutott, a kapu előtt kavarodás támadt és Turai lövését Kárpáti I. a saját kapujába vágta. (1:0).

    Erőt...
  11. 2015.10.03, 11:23 - Hungária FC - Újpest FC 1934
    „Három félidőből” állott az Újpest – Hungária mérkőzés

    Újpest – Hungária 1:1



    A szezon első derbije: Újpest–Hungária mérkőzés. Tizenötezer néző a Hungária úton. Időjárás: áprilisi. Hol kisüt a tavaszi napsugár, hol záporeső vonul végig a pályán.

    Az Újpest csapat összeállítása: Hóri – Futó, Sternberg – Seres, Szűcs, Szalay – Tamássy, Jávor, Avar, Kocsis, P. Szabó.
    A Hungária ezzel a csapattal megy a küzdelembe: Szabó I. – Mándi, Kiss – Egri, Gergely, Dudás – Szegő, Kardos, Cseh, Turay, Szabó III.

    Mindjárt az első percekben Futó hibát követ el. Turai kitör és a 16-os vonalról nagy erővel kapura küldi a labdát. Hóri elvetéssel kiüti. Csak az kell a Hungária közönségének: tombolva biztatja a csapatot.

    Na de az újpestiek sem maradnak csendben és a nagy hangzavarban Szabó, a Hungária kapusa bravúrral veszi el a labdát az Avar által szöktetett Kocsistól. Még bukfencet is vet a labdával. Idegenek a játékosok. Főleg az újpestiek. Ennek tudható be, hogy sorozatos szabálytalan...
  12. Ferencváros – Nemzeti 1:1 (0:1)

    Millenáris pálya. – 7000 néző. – Bíró: Antalics.

    A sport sem mentes a babonáktól. Ilyen babona az, hogy a Ferencvárosnak, még a legjobb formájában is, a Nemzeti az egyik legveszedelmesebb ellenfele. Így volt a ligabajnokság első két esztendejében és így volt most is, annak ellenére, hogy a zöldfehérek legjobb együttesével szemben a Nemzetiek alaposan meghandicapolva álltak a starthoz, miután éppen két legjobb emberük: a centerhalf Volentik és a balösszekötő Bihámy hiányzott.

    Hogy a Nemzeti két tartalékkal is 1:1-es eldöntetlent csikart ki, azt leles és kvalitásos játékán kívül elsősorban annak köszönheti, hogy a Ferencváros a bécsi kupadöntő után testileg és lelkileg összeroppant és olyan fáradt benyomást keltett, mintha a szezon legeslegvégén tartana.

    A mezőnyben még is fölényben voltak a zöld-fehérek, de Takács II-őn kívül, egyetlen csatáruk sem bizonyult a gól előtt veszedelmesnek, a legkevésbé Kohut, pedig éppen az ő számára dolgozzák ki ...
  13. Hungária – Ferencváros 2:2 (1:0)

    Hungária-út. – 35.000 néző. – Bíró: Majorszky Ferenc.

    A verőfényes tavaszi vasárnapon már kora délután megindult az emberáradat a Hungária-úti sporttelep felé. Autók, villamosok sűrűn ontották a közönséget az alkalmi jegyárusokkal körülvett pályára. A pénztárak csak állóhelyeket árusítottak, mert az ülőhelyek már elővételben elfogytak. A villamosok és autók utasait azonnal megrohanták a jegyárusok, akik nagyszerű üzleteket csináltak, mert egy-egy ülőhelyért háromszoros árat is szívesen fizettek.

    Benn a pályán a „nagy” naphoz méltó, színes, eleven kép. A hölgyek boldogan öltötték magukra pompás tavaszi toalettjeiket. Zászlócskákat lengetnek, zöld-fehéret, kék-fehéret, kiki a „pártállása” szerint. A hangulat, a derbyhez illően izgatott, ideges. A Hungária – Ferencváros - meccs jelentősége ezúttal megsokszorozódott, mindenki érezte, hogy most dől el a bajnokság sorsa.

    A derbyt megelőző nemzetközi mérkőzésen csak a nagy csata esélyeit tár...
  14. 2015.10.03, 11:16 - Újpest FC - Hungária FC 1930
    Újpest – Hungária 2:2 (0:0)

    Újpesti Stadion. – 18.000 néző. – Bíró: Boronkay
    A szezon utolsó nagy mérkőzésének pompás futballidő kedvezett. A vártnál nagyobb népvándorlás indult meg Újpest felé, ahol két nagy riválisnak kellett sorsdöntő harcát megvívnia. A nagy csata ezúttal már a harmadik derby: eldöntetlenül végződött, nyílt kérdésnek hagyva továbbra is a bajnokság sorsát.

    Ami a meccs kezdetét jelző sípszó és a befejezés között történt, igazi futballjáték volt, két jó csapat becsületes, nyílt harca a pillanatnyi hegemóniáért. Hogy az eredmény kialakulása nem volt zavartalan, az már nem a csapatokra tartozik. A futball híveinek annyi mindent nyújtott a mérkőzés, elsősorban annyi izgalmat, hogy erről a derbyről még sokáig fognak beszélni.

    A Hungária választ és Újpest kezdi a mérkőzést. Borsányi szabadrúgását már az első percben Ujvárinak kell védenie. Erős iramban nyomul föl a Hungária, de a csatárok túl messziről lövöldöznek. Az 5. percben Hirzer lő kapu mellé, egy perccel ...
  15. 2015.10.03, 11:15 - Hungária FC - Újpest FC 1931
    Újpest – Hungária 5:0 (2:0)

    Hungária-úti pálya. – 22.000 néző. – Bíró: Klein Árpád.

    A profifutball fönnállása óta nem szenvedett ilyen súlyos vereséget a Hungária! Két évvel ezelőtt Kalmár emlékezetes lábtörésekor 4:0-ra kaptak ki a kék-fehérek a Ferencvárostól, de akkor legalább lehetett jogos kifogásuk. Most nem lehet... Az Újpestnek nem is kellett legjobb formáját kijátszania ehhez a grandiózus győzelemhez.

    Az Újpest választ és a Hungária kezd erős szép és nap ellen. Rögtön az Újpest támad és P. Szabó beadását Ujvári már az első percben fogja. A 3. percben Kvasz a térdén megsérül, egy percre kiáll, majd sántikálva visszajön. Helyet cserél Steinerrel és hamar bebizonyosodik, hogy a csere csak használt. Barátky és Auer faultjait fújja le a bíró.

    Az 5. percben Szalay remek labdájával P. Szabó lefut és közvetlen közelről, nehéz szögből kapufát lő. Az Újpest kornere után feljön a Hungária is, Kalmár jó helyzetet készít elő Cseh II.-nek, aki azonban magasan kapu fölé lő. Hauer...
  16. Ferencváros – Nemzeti 7:0 (3:0)

    Üllői-út. – 6000 néző. – Bíró: Csárdás.
    A Nemzeti, a nagy csapatok „mumusa”, ezúttal semmiképpen sem bizonyult mumusnak. A Ferencváros, amely a legutóbbi bajnoki év mindkét fordulójában osztozkodni volt kénytelen a pontokban a Nemzetivel, most katasztrofális gólarányú vereséget mért ellenfelére, amit még az sem ment, hogy Török, Hossó és Búza helyén Szendrővel, Tóttal és Odryval volt kénytelen a küzdelmet fölvenni.

    Közülük Odry és Szendrő nem sokban maradtak el a Nemzeti standardjátékosainak a teljesítményétől. A Nemzeti súlyos debacleja elsősorban a csatársor gólképtelen játékra vezethető vissza. A három belső csatárnál ügyefogyottabb ma aligha található az első ligában.

    A Nemzeti kezd széllel és nappal szemben, de nyomban a Ferencváros kerül offenzívába, Kohut lövésszerű centerét Gallius kiejti, a ráfutó Takács II. elől azonban még van ideje fölszedni a labdát. Turai a kapu mellé paríroz, amire Csétényi vezet támadást és Kovács süvítő ...
  17. 2015.10.03, 11:13 - Somogy FC - Ferencvárosi FC 1932
    Tízgólos rekordgyőzelmet aratott Kaposváron a Ferencváros

    Ferencváros - Somogy 10:1 (6:1)

    Kaposvár. - 6000 néző. – Bíró: Vass.

    A Ferencváros első kaposvári meccse egész Somogyországot lázba ejtette. A szűkre szabott nézőtéren közel 6000 főnyi közönség szorongott, amely tekintet nélkül a súlyos vereségre, amit a zöld-fehérek a jobb sorsra érdemes honi csapatra mértek, valósággal ünnepelte a Ferencvárost, amely vasárnap különösen jó napot fogott ki.

    A halfsor. Sárosi hiánya ellenére, valósággal tömte labdákkal a csatárokat, akik remeknél remekebb támadásokkal megszédítették a kaposváriak jó kvalitású védelmét, amely szinte tehetetlen volt a Franzstadt belső triójának rafinált húzásaival szemben. Váli kapuvéd azonban néhány gólban alaposan benne volt.

    A Ferencváros védelmének könnyű napja volt, míg a half- és a csatársorban minden játékos egyformán fényes sikerrel állta meg a helyét. A Somogyban Válin kívül egészen csődöt mondott a halfsor és a csatársorban is csak K...
  18. 2015.10.03, 11:08 - Újpest FC - FK Austria Wien 1934
    Az Újpest kiverte az Austriát a Mitropa kupából

    Újpest – Austria 2:1 (1:1)

    Újpest tovább futott a Középeurópai Kupában! A Sindelar-csapat felvonultatta az újpesti pályán mindazt az erőt, lendületet, technikai finomságot és taktikai művészetet, amit együtt bécsi iskola címen tisztel az egész futballvilág, a magyar csapat azonban játékban és küzdelemben egyaránt méltó ellenfélnek bizonyult.

    A pompás újpesti védelem tartani tudta az Austria nagyszerűen felépített támadásait, a halfsor pár perctől eltekintve, ura volt a helyzetnek, a csatársor pedig még sérülésektől gyengítve is össze tudott hozni 8-10 gólhelyzetet, amiből kettőt be is juttattak az Austria hálójába.

    A gólhelyzetek és a tényleg elért gólok számának szembeállítása egyúttal kritikája is az újpesti támadósor gólképességi fokának.

    Krist cseh bíró sípjelére így áll fel a két csapat:
    Újpest: Hóri – Futó, Sternberg – Borsányi, Szűcs, Szalay – Tamássy, Pusztai, Jávor, Kocsis, P.Szabó.
    Austria: Müllner – Ludwig, Kai...
  19. 2015.10.03, 11:07 - Juventus FC - Újpest FC 1934
    Az Újpest Torinóban 1:1 arányban végzett a Juventusszal

    Torino, július 8.
    Az Újpest második mérkőzésén nem tudta legyőzni nagynevű ellenfelét és így kiesett a Középeurópai Kupa további küzdelmeiből.

    A játék rekkenő hőségben folyt le, amely igen éreztette hatását mindkét csapatban.

    Az Újpest nagylendületű támadásaival kezdődött a meccs és a nagyszerűen mozgó Kocsisnak kitűnő alkalma nyílott a gólszerzésre, de a Juventus hátvédjei elnyomták. A bíró megtorlás nélkül hagyta a szabálytalanságot.

    Az Újpestet azonban nem csüggesztette el a sikertelenség, hanem továbbra is rohamozott. A 7. percben Kocsis éles lövése védhetetlenül vágódott a Juventus hálójába.

    Továbbra is megmaradt az Újpest fölénye, míg a Juventus szélsőire alapított játékkal kísérletezett az áttöréssel, amit azonban az újpesti védelem sorra elhárított. Néhány nagyszerű helyzetet emellett az olasz csatárok kihasználatlanul hagytak.

    A második félidő 17. percében a villámgyors Borel II. lefutott és megszerezte...
  20. Úgy lett bajnok az Újszász, hogy az utolsó fordulóban a Tiszaörs negyedszerre nem állt ki a bajnokságban, emiatt az összes bajnoki mérkőzésének eredményét törölték, abban az esetben ha kiálltak volna és győzünk (Berekfürdő), akkor mi lettünk volna a bajnokok, mert az Újszász csak 4 pontot szerzett a Tiszaörs ellen. (Ha jól emlékszem a pályán játszottak egy döntetlent, és a tavasszal elmaradt meccsen hármat, de az akkor még beleszámított a bajnokságba, bár akkor már sejtettük, hogy a Tiszaörs nem fejezi be a bajnokságot). Elutaztunk az utolsó fordulóra, az egész falu jött velünk, készültek drapériák, minden ami kell egy bajnokavatáshoz, de sajnos így ért véget a szezon, pedig kérleltük a tiszaörsieket, hogy sportszerűen álljanak ki, de erre nem voltak hajlandóak. Ha a pályán nem is nyertük meg a bajnokságot, mi akkor is a legjobbnak tekintettük magunkat, mert ez a bajnokság a miénk volt. Csatárunk Kiss Lajos 51 góllal fejezte be a bajnokságot, ami a törlések miatt lecsökkent ugyan, de t...
  21. 2015.10.01, 20:02 - Nagymarosi Mihály
    Csillag Péter: A legnagyobb Nagymarosi

    Egy Újpest-klasszis, akit édesapja a Ferencvárosba szánt. Egy bohém sváb, akivel a borospohár mellett bármikor el lehetett dalolni. Egy futballista, akinek házához német ellenfele ötven évvel meccsük után küldött tisztelgő küldöttséget. Egy dózsás, aki – jobbján a később disszidálási kísérlet miatt felakasztott Szűcs Sándorral – ülve fogadta az öltözőben Kádár Jánost. Egy ember, aki semmi pénzért nem hagyta volna el a Dunakanyart.

    A legendás újpesti fedezet, Nagymarosi Mihály özvegyénél jártam.

    Danis Margit néni elmerengve hallgatja a sorokat, gondolatai messze járnak, régi időkben. Csendes nagymarosi esték derengenek fel, amikor férjével, az egykor országszerte ünnepelt futballistával, Nagymarosi Mihállyal üldögélt a tornácon, és Misa bácsi egy pohár bor mellett rágyújtott kedvenc nótájára: „Jó kedvem van, barátom, ezt a flaskát, ha látom...”. Vagy amikor az unokákkal sakkozott svájcisapkájában, és hiába kérlelte asszonyi szóval, ...
  22. 2015.10.01, 19:55 - Nagymarosi Mihály
    A legendává lett labdarúgó tettei: cselek a gólvonalon

    Dribli – ezt a szót a helyesírásellenőrző-program nem ismeri, hanem pirossal aláhúzza. Pedig ha ezek a dölyfös komputerek tudnák, mi az a dribli, igen elszégyellnék magukat, és nem "nagyképűsködnének” többet. Mert a dribli az, ami egyedi, ami kiszámíthatatlan, ami váratlan, ami művészi, ami az emberi elme legcsodálatosabb terméke, ami a futballt, az életet széppé teszi, amit a gépek sohasem tudnak utánozni.
    És Nagymarosi Mihály ebben volt a legnagyobb, legendásan, zseniálisan nagy. A negyvenes évek szupersztárja – aki vasárnap 83 esztendős korában hunyt el, és akit pénteken, Nagymaroson helyeztek örök nyugalomra – már aktív játékosként kivívta magának a mitológiai hős státuszát vérfagyasztó vagy parádés szórakozást nyújtó cseleivel, a közönséget minduntalan elvarázsoló mutatványaival.
    Amikor a sors ajándékaként tavaly nála jártam nagymarosi házában, hogy interjút készítsek vele a Nemzeti Sport számára – sajnos, mint kid...
  23. 2015.10.01, 19:47 - Káposzta Benő
    Csak csendben elvette a labdát

    Kiss B. László
    - 2011. június 25., szombat
    Labdarúgás. A megbízható védő: Káposzta Benő
    ...
    – Két hiányérzete azért mégis csak lehet, hiszen 1969-ben a döntőben a Newcastle United nyerte meg a Vásárvárosok Kupáját, az 1964-es, tokiói olimpián pedig egy percet sem játszott.
    – A Newcastle ellen pechünk volt, a visszavágón már 2–0-ra vezettünk Újpesten, ami elég is lett volna a kupagyőzelemhez, ám egy felesleges szöglet után gólt kaptunk, s később a legnagyobb helyzeteink is kimaradtak, így a kinti 1–3 után a Newcastle ünnepelt. Ami meg az olimpiát illeti, kicsit fájt, hogy végig a kispadon ültem, de az élet ilyen, egy sportolónak fel kell készülnie erre is.
    – Két évvel később aztán nagyválogatott lett.
    – Nem, már korábban részt vettem egy nem hivatalos túrán Dél-Amerikában. Nemcsak az út volt kalandos, a beválogatásom is. Liverpoolból mentünk haza a Dózsával az Everton elleni kupameccs után. A londoni repülőtéren találkoztam Baróti Lajos s...
  24. 2015.09.28, 20:15 - Kubala László
    Kubala, az FTC és az 50.000 pengő

    Megírtuk, hogy Kubala, a Ganz TE tehetséges fiatal csatára a Ferencvároshoz kérte átigazolását. Kubala átigazolása azonban nem ment egészen simán, mert az elmúlt héten hat I. osztályú egyesületünk, közöttük az FTC és a Ganz TE is olyan megállapodást kötött egymással, hogy ha valamelyikük a másiktól annak engedélye nélkül leigazol játékost, úgy 50.000 pengő pönálét kell fizetnie a játékos egyesületének.

    Az FTC vezetősége így nagy zavarba került és hétfőn este még az igazolási időpont lezárta előtt egy órával úgy látszott, hogy a pönálé miatt nem tudják leigazolni a játékost, de végül is sikerült rávenni a Ganz TE két illetékes vezetőségi tagját, hogy a pönálé lefizetése nélkül is beleegyezzenek a játékos távozásába.

    Érdekes megemlíteni, hogy Kubala abban az esetben, ha nem mehetett volna az FTC-be, nem I. osztályú egyesületbe, hanem a Kisgazdapárt csapatába, a HAC-ba lépett volna.
    hmgy
  25. 2015.09.27, 20:48 - Csepeli MTK - Újpesti TE 1945
    Újpest – Csepel 10:1 (4:0)

    Góllövő: Suhai, Zsengellér, Zsengellér, Zsengellér, Szusza, Szusza, Szusza, Szusza, Keszthelyi, Balogh II. (11-esből), Zsengellér

    Csepel, 10.000 néző – Vezette: Szigeti György
    Ragyogó napsütéses időben gyülekezik a közönség a csepeli sporttelepre. A nagysikerű hölgy kézilabda mérkőzés második félidejére már több, mint 8000 ember üli és állja körül a pályát s még egyre jönnek.

    Az újpestieknél Tamás panaszkodik:
    - Egész éjjel nem aludtam, gyomorrontásom van.
    Laborcz lesz a balhátvéd, a csatársor változatlan marad. Kirádi ismét elfoglalja helyét a fedezetsorban. Szorongó a hangulat.

    A Csepel öltözőjében Jávor edző és Kincses gyúró veszi „kezelés alá” a játékosokat, Surányi mondja, amikor belépünk:
    - Két gólt gyúrtak a lábomba.
    Belátogat az öltőzőbe Korbuly János, a gyár igazgatója, Jámbor Alajos volt alpolgármester és Becskő József, az MLSz elnöke. Gallowich Tibor szövetségi kapitány is megjelenik. Az újpestieknek ezt mondja:
    - Ha tudástok még ...
  26. Magyar Kupa 1980-81
    ________________________________________


    1/16
    MTK-VM Budapest - Csepel Budapest = 2 - 1
    Győri MÁV DAC - Videoton SC Székesfehérvár = 2 - 1
    Ferencváros TC Budapest - Dunaújvárosi Épitők = 6 - 2
    Dunaújvárosi Kohász - Mohács Véménd TE = 2 - 0
    Ajkai Aluminium - Pécsi MSC = 1 - 3
    Zalaegerszeg TE - Pécsi VSK = 4 - 0
    Tatabánya Bányász - Kaposvári Vasas = 11 - 1
    Keszthelyi Haladás - Komlói Bányász = 3 - 0
    Budafoki MTE Tőrley - Postás = 1 - 0
    Rákoczifalva - Debreceni MVSC = 1 - 4
    Kossuth KFSE Szentendre - Dorogi AC = 3 - 0
    Jászkisér - Debreceni Kinizsi = 1 - 0
    Siófoki Bányász - Kaposvári Rákoczi = 1 - 2
    Salgótarjáni BTC - ...
  27. 2011/12. évi Magyar Kupa

    Magyar Kupa, 1. forduló

    2011. aug. 5. 17:00 Madocsa - Bölcske 0:6

    2011. aug. 6. 10:00 Terem - Tiszakóród 2:1

    2011. aug. 6. 13:00 Herendi Porcelán - Csákvár 0:1

    2011. aug. 6. 17:00 Nagyrozvágy - Aszaló 1:2

    2011. aug. 6. 17:00 Nagykőrös - Törökszentmiklós 2:0

    2011. aug. 6. 17:00 Békéscsabai MÁV SE - Tisza Volán 1:2

    2011. aug. 6. 17:00 Csanádpalota - Békéscsabai Jamina SE 0:1

    2011. aug. 7. 17:00 Ikrény - Úrkút 3:1

    2011. aug. 7. 17:00 Szigetvár - Balatonlelle 1:3

    2011. aug. 7. 17:00 Őskü - Velence 0:5

    2011. aug. 7. 17:00 Aszód - Nagybátony 3:1

    2011. aug. 7. 17:00 Kiskanizsa - Kiskorpád 1:5

    2011. aug. 7. 17:00 Újbuda - Maglód 1:0

    2011. aug. 7. 17:00 Celldömölk - Egervár 3:1

    2011. aug. 7. 17:00 Rédics - Badacsonytomaj-Tapolca 0:2

    2011. aug. 7. 17:00 Bóly - Tolna 1:0

    2011. aug. 7. 17:00 Csepel - Érd 4:1

    2011. aug. 7. 17:00 Diósd - Soroksár 3:2

    2011. aug. 7. 17:00 Szécsény - Hatvan 2:1

    2011. aug. 7. 17:0...
  28. 2010/2011. évi Magyar Kupa

    Magyar Kupa, 1. forduló

    2010. aug. 7. 17:00 Nagyatád - Nagykanizsa 2:3

    2010. aug. 7. 17:00 Rákosmenti KSK - Érd 1:2

    2010. aug. 7. 17:00 Pálmonostora - Dunaújváros 0:4

    2010. aug. 7. 17:00 Bölcske - Tököl 1:2

    2010. aug. 7. 17:00 Kulcs - Harta 2:3

    2010. aug. 7. 17:00 Miskolci Vasutas - Eger 0:4

    2010. aug. 7. 17:00 Pétervására - Nagybátony 7:0

    2010. aug. 8. 11:00 Kiskanizsa - Mezőcsokonya 0:1

    2010. aug. 8. 17:00 Tállya - Nyírmada 3:1

    2010. aug. 8. 17:00 Szentlőrinc - Baja 0:3

    2010. aug. 8. 17:00 Tótkomlós - Tisza Volán 1:2

    2010. aug. 8. 17:00 Verőce - Pénzügyőr 2:1

    2010. aug. 8. 17:00 Dunaharaszti - Jánoshida 6:0

    2010. aug. 8. 17:00 Szécsény - Putnok 1:2

    2010. aug. 8. 17:00 Rábapaty - Lipót 1:4

    2010. aug. 8. 17:00 Siklós - Szekszárd 0:2

    2010. aug. 8. 17:00 Gázművek - Gödöllő 1:1 / tizenegyesekkel 4:5

    2010. aug. 8. 17:00 Aszód - Újpest II 0:3 (bünt)

    2010. aug. 8. 17:00 Ladánybene - Csepel 2:4

    2010. aug...
  29. 2009–2010-es magyar labdarúgó-ligakupa

    A csoport
    Csapat M Gy D V Rg Kg Gk P
    Ferencváros
    10 7 0 3 21 15 +6 21
    Nyíregyháza Spartacus
    10 5 2 3 28 13 +15 17
    Vasas
    10 5 0 5 21 23 –2 15
    MTK Budapest FC
    10 3 4 3 15 16 –1 13
    Kecskeméti TE
    10 3 3 4 16 21 –5 12
    Diósgyőri VTK
    10 2 1 7 13 26 –13 7

    1. forduló:
    Kecskeméti TE
    0 – 3 Ferencváros

    MTK Budapest
    0 – 0 Nyíregyháza Spartacus

    Diósgyőri VTK
    7 – 0 Vasas

    2. forduló:
    Vasas
    2 – 1 MTK Budapest

    Nyíregyháza Spartacus
    2 – 0 Kecskeméti TE

    Ferencváros
    2 – 0 Diósgyőri VTK

    3. forduló:
    Kecskeméti TE
    4 – 3 Vasas

    MTK Budapest
    1 – 1 Diósgyőri VTK

    Ferencváros
    4 – 0 Nyíregyháza Spartacus

    4. forduló:
    MTK Budapest
    0 – 1 Ferencváros

    Diósgyőri VTK
    0 – 3 Kecskeméti TE

    Vasas
    1 – 3 Nyíregyháza Spartacus

    5. forduló:
    MTK Budapest
    1 – 1 Kecskeméti TE

    Nyíregyháza Spartacus
    3 – 0 Diósgyőri VTK

    Ferencváros
    2 – 1 Vasas

    6. forduló:
    Ferencváros
    4 – 2 Kecskeméti TE

    Nyíregyháza...
  30. 2009/2010. évi Magyar Kupa

    Magyar Kupa, 1. forduló

    2009. aug. 5. 19:00 Szőlőskert Nagyréde - Mezőkövesd 3:7

    2009. aug. 7. 17:00 Paks II - Szentlőrinc 1:2

    2009. aug. 8. 10:00 Balatonkeresztúr - Hévíz 1:3

    2009. aug. 8. 17:00 Markaz - DVTK II 0:6

    2009. aug. 8. 17:00 Nagykanizsa - Nagyatád 1:3

    2009. aug. 8. 17:00 Lébény - Sárvár 2:1

    2009. aug. 8. 17:00 Nyírbátor - Berettyóújfalu 3:0

    2009. aug. 8. 17:00 Törtel - Orosháza FC 1:6

    2009. aug. 8. 17:00 Tápiószecső - Jánoshida 1:3

    2009. aug. 8. 17:00 Monostorpály - Mátészalka 0:4

    2009. aug. 8. 19:30 Soproni VSE - Répcelak 2:3

    2009. aug. 9. 11:00 Újpest II - Balassagyarmat 1:2

    2009. aug. 9. 17:00 Tisza Volán - Kecskeméti TE II 4:2

    2009. aug. 9. 17:00 Pénzügyőr - Rákosmenti KSK 6:7

    2009. aug. 9. 17:00 Dunaföldvár - Szigetvár 4:1

    2009. aug. 9. 17:00 Szabadegyháza - Ajka Kristály 7:2

    2009. aug. 9. 17:00 Tállya - Mándok 1:3

    2009. aug. 9. 17:00 Cigánd - Nyírmada 2:4

    2009. aug. 9. 17:00 Sárosp...
  31. 2015.09.20, 08:07 - Pécsi MFC - FC Fehérvár 2009
    2008–2009-es magyar labdarúgó-ligakupa

    A csoport
    Csapat M Gy D V Lg Kg Gk P
    Vasas
    10 6 3 1 31 14 +17 21
    Diósgyőr
    10 6 3 1 22 9 +13 21
    Debreceni VSC
    10 3 3 4 22 19 +3 12
    Nyíregyháza Spartacus
    10 3 2 5 19 18 +1 11
    Bőcs KSC
    10 3 1 6 15 27 -12 10
    Vác-Újbuda LTC
    10 3 0 7 13 35 -22 9


    2008. október 1.

    Nyíregyháza Spartacus FC 3 – 0 Vác-Újbuda LTC
    Budapesti Vasas SC 1 – 1 Bőcs KSC
    Diósgyőri VTK 4 – 1 Debreceni VSC

    2008. október 15.

    Bőcs KSC 0 – 1 Diósgyőri VTK
    Debreceni VSC 2 – 1 Nyíregyháza Spartacus FC

    2008 október 22.

    Vác-Újbuda LTC 0 – 4 Budapesti Vasas SC

    2008. október 29.

    Bőcsi KSC 5 – 0 Vác-Újbuda LTC
    Nyíregyháza Spartacus FC 1 – 1 Diósgyőri VTK
    Budapesti Vasas SC 2 – 1 Debreceni VSC

    2008. november 5.

    Debreceni VSC 4 – 0 Vác-Újbuda LTC
    Bőcsi KSC 2 – 0 Nyíregyháza Spartacus FC
    Diósgyőri VTK 2 – 2 Budapesti Vasas SC

    2008. november 12.

    Bőcsi KSC 3 – 2 Debreceni VSC
    Vác-Újbuda LTC 0 – 2 Diósgyőri VTK
    Budapesti Vasas SC 4...
  32. 2008/2009. évi Magyar Kupa

    Döntő:
    A Budapest Honvéd nyerte meg a Magyar Kupát
    Honvéd-Győr 0-0
    Győr-Honvéd 0-1

    Az elődöntők eredményei:
    1. mérkőzés:
    Győri ETO FC-MTK Budapest 2-1
    BFC Siófok-Budapest Honvéd 1-2
    2. mérkőzés:
    Budapest Honvéd - BFC Siófok 2-2
    MTK Budapest - Győri ETO FC 2-2

    A negyeddöntő eredményei:
    1. mérkőzés:
    BFCSiófok-DVSC-TEVA 2-0
    KBSC-Győri ETO FC-1-2
    MTK Budapest-Újpest FC 1-2
    Budapest Honvéd-Kecskeméti TE-ERECO 2-0
    2. mérkőzés:
    DVSC-TEVA-BFC Siófok 1-1
    Győri ETO FC-KBSC 7-0
    Újpest FC-MTK Budapest 2-3
    Kecskeméti TE-ERECO-Budapest Honvéd 1-4

    Az ötödik forduló eredményei:
    1. mérkőzés:
    Fehérvár FC II-BFC Siófok 0-4
    KBSC-Lombard Pápa Termál FC 2-0
    Makói FC-Budapest Honvéd 0-2
    Gabona Trans-Kaposvár-MTK Budapest 2-4
    Kecskeméti TE-ERECO-REAC 1-1
    Bőcs KSC-Újpest FC 0-3
    Fehérvár FC-DVSC-TEVA 2-1
    Szombathelyi Haladás-Győri ETO FC 3-2

    2. mérkőzés:
    BFC Siófok-Fehérvár FC II 4-1
    Lombard Pápa Termál FC-KBSC 1-1
    Budapest Honvéd-Makói ...
  33. 2007/2008. évi Magyar Kupa

    Döntők
    Honvéd-DVSC 0-7
    DVSC-Honvéd 2-1

    Elődöntők
    Honvéd-Kaposvár 4-0
    1-2
    Integrál DAC - DVSC 1-4
    0-6


    1/4 döntők
    Integrál DAC-Vasas 0-1 2-1
    Kazincbarcika-Honvéd 2-2 2-4
    Gyirmót-Kaposvár 2-4 0-3
    Fehérvár-DVSC 2-1 1-3

    5. forduló, Visszavágók
    november 6., kedd
    Diósgyőr-Kazincbarcika 1-1
    november 7., szerda
    Kaposvár-FTC 2-1
    Sopron-Honvéd 0-3
    Nyíregyháza-Gyirmót 1-0
    Integrál-Szekszárd 7-0
    Vasas-Putnok 3-1
    Fehérvár-Győr 3-2
    Debrecen-Kaposvölgye 6-2

    5. forduló, 1. mérkőzés
    Kazincbarcika-Diósgyőr 3-1
    FTC-Kaposvár 2-2
    Honvéd-Sopron 2-1
    Gyirmót-Nyíregyháza 2-0
    Szekszárd-Integrál 0-4
    Putnok-Vasas 1-3
    Győr-Fehérvár 1-1
    Kaposvölgye-Debrecen 2-5

    4. forduló
    Budaörsi SC - Kaposvölgye VSC 1-1 (11-esekkel 3-4)
    Móri SE - FC Sopron 1-2
    Andráshida SC - Győri ETO FC 0-3
    Integrál DAC - Zalaegerszegi TE 2-1
    Velence SE - FC Fehérvár 0-12
    Szekszárd UFC - Letenye SE 7-0
    Tisza Volán SC - Budapest Honvéd FC 1-4
    Putnok VSE - MTK...
  34. 2006/2007. évi Magyar Kupa

    Döntő
    2007. május 9.
    DVSC - Honvéd 2-2 (0-1, 1-1, 2-2, tizenegyesekkel 3-5)

    Elődöntők, 2. mérkőzés
    2007. április 24.
    Vasas - Honvéd 1-2
    2007. április 25.
    DVSC - DVTK 2-2

    Elődöntők, 1. mérkőzés
    2007. április 17.
    DVTK - DVSC 0-1
    2007. április 18.
    Honvéd - Vasas 0-0

    Negyeddöntők, 2. mérkőzés
    2007. április 3.
    DVSC-Újpest 3-1
    2007. április 4.
    Vasas-FTC 2-3
    2007. április 11.
    ZTE-DVTK 3-3
    Honvéd-MTK 2-1

    Negyeddöntők, 1. mérkőzés
    2007. március 13.
    MTK Budapest - Budapest Honvéd 2-2
    2007. március 21
    Diósgyőri VTK - Zalaegerszegi TE 2-1
    2007. március 21.
    Újpest FC - DVSC-TEVA 0-0
    Ferencváros - Vasas 0-2

    Nyolcaddöntők
    Lombard Pápa - Újpest FC 0-2, 2-4
    Ferencváros - Gyirmót 1-0, 3-1
    FC Sopron - Diósgyőri VTK 1-2, 1-4
    Győri ETO FC - MTK Budapest 1-3, 0-5
    Vasas - Dunakanyar-Vác 2-1, 1-1
    Dunaújváros - DVSC-TEVA 0-1, 0-3
    ZTE FC- REAC 1-0, 3-4
    Budapest Honvéd - Kaposvári Rákóczi 1-1, 4-0

    Magyar Kupa 4. fordulójának mé...
  35. 2015.09.20, 07:48 - Vasas SC - FC Fehérvár 2006
    Ebben az esztendőben is módosítottak a Magyar Kupa versenykiírásán, a legfontosabb változás az volt, hogy a nyolcaddöntőktől kezdve egy-egy párharc két mérkőzésen (azaz oda-visszavágós rendszerben) dőlt el. Ezt megelőzően legutóbb az 1996-97-es kiírásban volt hasonló a szisztéma, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy akkor a döntő is két mérkőzésből állt (a finalista MTK és BVSC a Hungária körúton és a Szőnyi úton is meccselt egymással), míg most az utolsó felvonásban egy találkozón dőlt el az aranyérem sorsa.
    Az élvonalbeli csapatok többsége a 2. fordulóban kapcsolódott be a küzdelmekbe, a Ferencváros viszont egyetlen Magyar Kupa mérkőzést sem játszott ebben a szezonban, a zöld-fehéreket ugyanis egy esztendőre kizárták a kupából, mert az előző sorozat döntője után nem vették át az ezüstérmeket.
    Az NB I-es gárdák a 2. és a 3. fordulóban még nem mérkőzhettek meg egymással.
    Az első három fordulóban ha különböző osztályban szereplő csapatok kerültek össze, akkor minden ...
  36. A Magyar Kupa 2004-05-ös sorozatának versenykiírása hasonló volt az egy évvel korábbihoz, azaz az élvonalbeli együttesek a második fordulóban kapcsolódtak be a kupaküzdelmekbe (kivétel ez alól a nemzetközi kupákban érdekelt öt gárda), és az NB l-es csapatok csak a legjobb tizenhat között, a nyolcaddöntőben találkozhattak először egymással.
    Ha különböző osztályban szereplő csapatok kerültek össze, akkor minden esetben az alacsonyabb osztályú gárda volt a pályaválasztó. A továbbjutás mindegyik párharcban egy mérkőzésen dőlt el, döntetlen esetén kétszer tizenöt perc hosszabbítás jött, majd - ha maradt döntetlen az állás - tizenegyesrúgások következtek.
    Kisebb gondot okozott, hogy amikor a versenykiírást elkészítették, akkor még tizenkét NB l-es csapattal számoltak. Közben azonban az élvonal létszámát megemelték tizenhatra, így „alanyi jogon" több csapat lett automatikusan tagja a második forduló mezőnyének. Emiatt a megyei selejtezők után a főtáblára került alacsonyabb osztályú g...
  37. Döntő
    2004. május 5.
    Honvéd-FTC 1-3

    Elődöntők
    2004. április 14.
    Vasas - FTC 1-2
    Honvéd - ZTE 2-1

    5. forduló, negyeddöntők
    2004. március 17.
    Tuzsér-Honvéd 0-3
    Bodajk-FTC 1-3
    ZTE-Videoton 1-0
    Vasas-Sopron 2-1

    4. forduló, nyolcaddöntők
    2003. október 12.
    Győri DAC-Videoton 2-4
    2003. október 29.
    Szentlőrinc-Sopron 0-0, h.u. 0-1
    Tuzsér-BKV Előre 1-0
    Bodajk-Pécs 1-0
    MTK-FTC 1-2
    Cegléd-Vasas 0-0, h.u. 0-1
    Szentes-Honvéd 0-3
    Karcag-ZTE 1-6

    3. forduló, 16 közé jutásért
    2003. szeptember 3.
    Tuzsér-Balaton FC 2-1
    Bodajk - Győri ETO 2-0
    Tatabánya-ZTE 0-2
    Mátészalka-Pécs 1-2
    Orosháza-Videoton 0-4
    BKV Előre - Haladás 1-1, h.u. 1-1, tizenegyesekkel 6-5
    Balassagyarmat-Sopron 1-1, h.u. 1-3
    Keszthely-Győri DAC 1-3
    Soroksár-Honvéd 1-1, h.u. 1-1, tizenegyesekkel 1-4
    Cegléd-Makó 0-0, tizenegyesekkel 3-0
    Karcag-Kaposvölgye 3-2
    Szentlőrinc-Barcs 2-0
    Felcsút-Szentes 1-2
    Kecskemét-MTK 0-3
    Vasas-DVSC 2-0
    2003. szeptember 17.
    ...
  38. Az előző esztendőhöz hasonlóan az idén is változott a kupa versenykiírása, bár inkább finomításnak, mintsem változtatásnak lehet nevezni a korrekciót.
    Az MLSZ Magyar Kupa Bizottsága - a 2001-2002-es sorozatból okulva - úgy döntött, hogy az élvonalbeli együttesek csak a legjobb tizenhat között, a nyolcaddöntőben találkozhatnak először egymással.
    A másik változás az volt, hogy amennyiben nem egy bajnoki osztályban játszó csapatok kerültek össze, akkor minden esetben az alacsonyabb osztályú gárda volt a
    pályaválasztó.
    Ez korábban nem így működött, az előző években csak akkor volt automatikusan az alacsonyabb osztályban szereplő együttes a pályaválasztó, ha a két csapat között legalább kétosztálynyi különbség volt. Az előző kiírásokban ha a két sportszervezet között csak egyosztálynyi különbség volt, akkor az a gárda játszhatott otthon, amelyik a sorozat korábbi kupameccsein kevesebbszer volt pályaválasztó, ez a szabály a 2002-2003-as kiírásban csak az azonos osztályban szerepl...
  39. Hungary Cup 1996/97

    SECOND ROUND (64 teams)

    Group 1
    Final standing
    1. Rakoczi FC 3 3 0 0 9- 4 9
    2. Zalaegerszeg 3 2 0 1 15- 2 6
    3. Koronco 3 1 0 2 4-12 3
    4. Linde SE 3 0 0 3 3-13 0

    Group 2
    Final standing
    1. Gyori ETO 3 2 1 0 12- 2 7
    2. III. ker. TVE 3 2 1 0 12- 4 7
    3. Kormend 3 0 1 2 2-10 1
    4. Sumeg 3 0 1 2 2-12 1

    Group 3
    Final standing
    1. Matav Sopron 3 2 1 0 5-2 7
    2. Siofok 3 1 1 1 5-4 4
    3. Veszprem 3 1 1 1 4-5 4
    4. Szentgothard 3 0 1 2 4-7 1

    Group 4
    Final standing
    1. Haladas VFC 3 2 1 0 10- 1 7
    2. Soproni FAC 3 1 2 0 5- 2 5
    3. Miklosfa 3 1 1 1 4- 7 4
    4. Papa 3 0 0 3 2-11 0

    Group 5: Fonyod-Csakvar 1-4 (0-2), S.: Nagy; Szoboszlai, Takacs, Baranyai, Dala
    Final standing
    1. MTK 3 3 0 0 14- 1 9
    2. Csakvar 3 2 0 1 7- 8 6
    3. Nagykanizsa 3 1 0 2 14- 6 3
    4. Fonyod 3 0 0 3 4-24 0

    Group 6
    Final standing:
    1. Paks 3 2 0 1 8- 3 6
    2. Dorog 3 2 0 1 9- 5 6
    3. Va...
  40. 2015.09.19, 09:17 - Luxemburg - Magyarország 1938
    Magyarország – Luxemburg 6:0

    Pompás játékkal, gólözönnel győzött Luxemburgban a könnyű ellenfele ellen válogatottunk

    Luxemburg, január 16.
    A magyar válogatott csapat hazafelé tartva Portugáliából, Luxemburgban megállt, hogy barátságos mérkőzést vívjon a luxemburgi válogatottal. A városban példátlan érdeklődés kísérte a magyar csapat vendégszereplését.

    Úgy látszik, nem sokat ártott a hassboni vereség. A lapok hatalmas cikkekben harangozták be a mérkőzést és egyértelműen azt írták, hogy ma a magyar futball az európai nemzetek élén halad és a legutóbbi vereség csak pillanatnyi megtorpanás lehetett.

    Az óriási érdeklődésre jellemző, hogy már napokkal a mérkőzés előtt elkeltek a jobb ülőhelyek és vasárnap délelőtt a közönség megostromolta a pálya pénztárait, úgyhogy több mint 10.000 főnyi közönség szorongott az aránylag kisméretű stadionban.

    A magyar csapat borús, esős időre ébredt. Délelőtt a játékosok dr. Fodor Henrik vezetésével sétára indultak, majd korán ebédhez ü...
  41. 2015.09.19, 09:16 - Portugália - Magyarország 1938
    Portugália – Magyarország 4:0

    Lisszabonban egymásután futottak be a különvonatok és autóbuszok, amelyek vidékről hozták a nézők ezreit. A mérkőzés ideje három órára volt kitűzve, arai az itteni időszámítás szerint 4 órának felel meg. Már a kora délutáni órákban tömegek lepték el a hegyoldalban levő új Stadion felé vezető utat, amelyen már félháromkor több mint 20.000 ember szorongott. Ott voltak a város előkelőségei, magas rangú katonatisztek.

    Két óra után néhány perccel már elindult a magyar csapat autóbusza a pálya felé. Hideg, hasító szélben és szakadó esőben vonult a pályán öltözőjébe a magyar csapat. A játékosok arcszíne még halványabb volt a pályán, mint délelőtt. Úgy látszik, érezték a fenyegető veszélyt.

    Pontosan három órakor lépett pályára a magyar csapat, majd utána Portugália együttese. Feszes vigyázz-állásban dideregve hallgatták a magyar, majd a portugál himnuszt. Kisvártatva megjelent a pályán az eredetileg kijelölt játékbíró helyett az utolsó pillanatban ...
  42. 2015.09.19, 09:15 - Hollandia - Magyarország 1939
    Válogatott csapatunk Rotterdamban is kikapott

    Hollandia – Magyarország 3:2 (1:1)

    Rotterdam, február 20.
    Nagy érdeklődés előzte meg a vasárnapi Magyarország-Hollandia válogatott csapatainak futballmérkőzését. A hollandi újságírók részletesen foglalkoztak a mérkőzés eshetőségeivel és egyöntetűen megállapították, hogy a holland válogatott csapat nem győzheti le a nagy futballkultúrával rendelkező magyar együttest.

    A magyar gárda vasárnap reggel 9 órakor ébredt. Féltízkor reggel volt a szálloda halljában. Itt arról beszélgettek, mi volt az oka annak, hogy a magyar csapat „utánpótlása” péntek délután helyett szombat délelőtt érkezett meg Rotterdamba.

    Sárosi dr. elmondotta, hogy ennek nincsen semmi különösebb titka. Lekésték a müncheni csatlakozást és hogy utolérjék a vonatot, más vonalon próbáltak elébe vágni, de a vonat itt is késett, úgy, hogy a második csatlakozásról is lemaradtak.

    A holland-német határon a tulipánjairól híres Emmerichben töltötték az éjszakát.
    A reggeli...
  43. 2015.09.19, 09:14 - Írország - Magyarország 1939
    Corkban sem tudtunk győzni

    Magyarország – Írország 2:2 (1:1)

    Négy játékosunk megsérült az ír-magyar válogatott mérkőzésen

    Cork, március 19.
    A párisi francia-magyar mérkőzés után a magyar futballexpedíció Írországba utazott, Cork nevű városkába. Kis sporttelepen 12.000 főnyi közönség előtt tartották meg Magyarország és Írország válogatott futballcsapatai közötti mérkőzést, amely 2:2 arányban döntetlenül végződött.

    Corkban megismétlődön a párisi eredmény. Félsiker félsiker után. De lehel úgy is mondani, hogy félkudarc félkudarc után. Mert Párisban éppúgy, mint Corkban, az európai ranglistán közepes helyen szereplő válogatottak ellen a magyar futballsportnak tulajdonképpen teljes sikert kellett volna elérnie.

    Dietz Károly dr. futballkapitány mindenesetre azt mondhatja, hogy a francia-ír országi turán csapata nem szenvedett vereséget. Kétségtelen, hogy a kapitánynak nehéz helyzete volt a válogatásnál és hiányzott az együttesből Sárosi György dr., a legkiválóbb magyar...
  44. Lengyelország – Magyarország 4:2

    Nem tudta feltartóztatni a magyar csapat a lengyel válogatottak ostromát

    Varsó, augusztus 27.
    A magyar válogatott csapat vitéz Ginzery Dénes szövetségi kapitány vezetésével szombaton reggel Varsóba repült. A varsói repülőtéren délelőtt 11 órakor ünnepélyesen fogadták a magyar futballistákat. A vasárnapi lengyel-magyar válogatott mérkőzésre már napokkal előbb elkeltek az összes jegyek.

    Vasárnap délután a Hadsereg Stadion zsúfolásig megtelt. A pályára lépő magyar csapatot lelkes tapssal köszöntötték. A magyar válogatott így állt fel:
    Sziklai - Kis, Bíró – Szalay, Turay, Dudás – Ádám, Sárosi dr., Zsengellér, Toldi, Gyetvay.

    A finn Pekonen sípjelére kezdődött meg a mérkőzés, amelyen a legerősebb lengyel csapat állt szemben a magyar válogatottal. Először a lengyelek rohamoztak, de azután felnyomult a magyar csapat. A 13. percben Sárosi dr. átadta a labdát Zsengellérnek, aki bravúros helyzetből megszerezte a magyar csapatnak a vezetést (1...
  45. 2015.09.19, 09:12 - Svájc - Magyarország 1939
    Svájc – Magyarország 3:1 (1:0)

    Abegglen szerezte meg a vezetést, Déri kiegyenlített, utána két védelmi hiba miatt kaptuk a gólokat

    Zürich, április 2.
    Nagy érdeklődés előzte meg Magyarország és Svájc válogatott futballcsapatainak mérkőzését. A meccs a idei első Európa-Kupaküzdelem volt, ezenkívül hevítette a svájciakat a revans is. Ugyanis a francia futballbajnoki mérkőzésen Magyarország kiverte a további küzdelemből Svájc lelkes csapatát.

    A zürichi Grasshoppers sporttelepén 18.000 néző – többen nem férnek be – jelent meg és nagy várakozással figyelte a pályára lépő csapatokat és a mérkőzés minden mozdulatát. A revans – sikerült! Már, mint a svájciaknak, akik 3:1 (1:0) arányban legyőzték a világbajnokság második helyezettjét, Magyarország csapatát.

    A nagy meccs a védekező taktika csődjét jelentette! A védekező taktikát ráterrorizálták a magyar csapatra, amely legutóbb nem tudott győzni Párisban, döntetlenül mérkőzött Írországban és végül idei harmadik mérkőzésen bekövetkeze...
  46. Sportszerű lovagias küzdelem Berlinben

    Németország – Magyarország 2:2 (2:2)

    85.000 néző viharzó hangorkánja közepette 2:2 arányban döntetlenül végződött a német-magyar mérkőzés

    Berlin, április 7.
    Több mint 85.000 néző jelent meg az olimpiai stadion tribünjein. Majdnem zsúfolt ház… Csak az olimpiai mérkőzéseket előzte meg oly nagy érdeklődés, mint a mostani magyar-német futballmeccset. Németország válogatott csapata pár hónappal ezelőtt megverte a világbajnok olasz együttest.

    Tombolt és őrjöngött a stadion népe, amikor a német csatárok egymásután rúgják a gólokat az olaszok kapujába. Most Magyarország válogatott csapata látogatott el Berlinbe tarsolyában a svájciak fölött aratott győzelemmel. A magyar csapat tartalékos csatársorral jelent meg a német fővárosban.

    Maga vitéz Ginzery Dénes szövetségi kapitány még szombaton este is azzal ijesztgette a német szövetségi kapitányt, hogy Sárosi György dr. repülőgépen érkezik Berlinbe.

    Sajnos, ez csak tréfa volt, mert S...
  47. 2015.09.19, 09:10 - Olaszország - Magyarország 1940
    Olasz-magyar labdarúgó küzdelem Genovában: 1:1 (1:0)

    Tízperces huszárattak Genovában

    Verőfényes őszi vasárnap rendezték meg a házak között épült genovai stadionban Magyarország és Olaszország válogatott labdarúgóinak mérkőzését. 38.000 néző előtt a német Bauwens sípjelére a magyar csapat ebben az összeállításban állt fel:
    Csikós – Pákozdi, Polgár, Bíró – Sárosi III., Lázár – Kincses. Sárori dr., Sárvári – Spielmann, Bodola, Gyetvai.

    Pozzo az olasz szövetségi kapitány csapata így festett:
    Ferrari – Foni, Rava – Depetrini, Olmi, Locatrili – Blavati, Bertoni, Piola, Trevisan, Ferraris.

    (Pozzo az utolsó pillanatban mégis csak kihagyta az albán Lusht?-t és helyébe a trieszti Trevisant állította.)

    Alighogy megkezdődött a játék, a magyar csapat ostrom alá fogta az olasz kaput. Bodola szöktette Spielmannt, de az fölé lőtt. Később Bodola Sárosi doktorhoz továbbította a labdát, aki viszont kapu mellé helyezett. A 7. percben Speilmann, aztán Gyetvai tört kapura eredménytel...
  48. Németország – Magyarország 2:2 (1:1)

    35.000 néző előtt, érdekes küzdelemben megint csak döntetlent ért el a magyar futballválogatott

    A futballsport hatalmas tábora megfogyatkozhatatlan, elpusztíthatatlan. Az első nagy eseményre a sporttelep ostromlott várhoz hasonló, a tribünök zsúfoltak, a tömeg lelkesen várja a küzdelmet és a magyar gólokat.

    35.000 néző övezete körül az Üllői-úti sporttelep zöld gyepes küzdőporondját és 35.000 néző ünnepelte a pályára lépő csapatokat, hogy azután a folyamőrség zenekarával együtt elénekelje a Himnuszt. A lelkes közönség érdekes küzdelemnek lett szemtanúja, csak az a baj, hogy nézőtábort nem ajándékozták meg magyar győzelemmel és hogy a magyar labdarugó válogatott csapat "történelme" az utóbbi évek vereségének beillő döntetlen eredményeivel szaporodott.

    A német-magyar válogatott mérkőzés sokkal magasabb színvonalon mozgott, mint legutóbb, a jugoszlávok elleni küzdelem. Ennek az oka elsősorban abban rejlett, hogy a német sportkultúra ...
  49. 2015.09.19, 09:08 - Magyarország - Jugoszlávia 1940
    Magyarország – Jugoszlávia 0:0

    Vereségnek beillő döntetlen!

    Vasárnap délután húszezer futballnéző hagyta el szomorúan az Üllői-úti sporttelepet. A magyar válogatott nem tudott gólt lőni a jugoszláv válogatottnak. A mérkőzés 0:0 arányban döntetlenül végződött. Bizony a jugoszlávokkal szemben Budapesten döntetlen eredményt elérni, súlyos vereséggel is fölér.

    Az első félidő jellemzése: 0:0 és más semmi. Az ólomfelhős, őszi esős délutánt még borongósabbá tette válogatott csapatunk széteső, stílustalan játéka. A második félidőben már megváltozott a játék képe, a magyar csapat energikusabb támadásokat intézett a jugoszláv kapu ellen. De balszerencse kísérte a magyar csatárok akcióit.

    A végén, az utolsó percben majdnem gólt szereztek a jugoszlávok. Ha Boldizsár nem olyan magas, mint az OTI-torony, akkor bizony aligha éri el a felső sarokba tartó labdát. Így azonban elhárította a gólveszélyt. Jellemző az egész mérkőzésre, hogy ez volt Boldizsár egyetlen komolyabb védenivalój...
  50. Németország – Magyarország 7:0 (3:0)

    Fábián József futballkapitány csapatának kínos bukása Kölnben

    Elszomorodott szívvel, lesújtva vettük a Kölnből érkező jelentéseket, amelyek arról számolnak be, hogy Magyarország labdarúgó csapata 65.000 néző előtt 7:0 (3:0) arányú súlyos vereséget szenvedett Németország válogatottjaitól.

    És velünk együtt mindenki, aki szereti a labdarúgósportot elkeseredetten értesült arról, hogy a Rajna partján a magyar futballisták a már sokszor megbukott védekező rendszer miatt alig jutottak szóhoz és nagyrészt mást sem csináltak, mint a német csatárok szellemes, okos és a híres bécsi iskolán felépülő technikás támadásait igyekeztek fejvesztetten és eredmény nélkül megakadályozni.

    Amióta futballsport van ebben az országban – több mint negyven éve, - ilyen kudarc még nem érte labdarúgósportunkat. Az általános vélemény szerint ennek a kudarcnak két okozója van: az egyik az áldatlan rendszervita és az ebből keletkező hibás taktikai felállás, a más...
  51. 2015.09.19, 09:03 - Magyarország - Svájc 1942
    Magyarország – Svájc 3:0 (1:0)

    Túl keményen játszottak a svájciak – Csak az utolsó negyedórában volt színvonalas a küzdelem – Góllövők: Bodola, Németh, Tóth.

    Az FTC Üllői-úti sporttelepén 35.000 néző. Ember ember hátán. Az tribün előtti részen meghatottan és szeretettel fogadják a mérkőzésre meghívott sebesült katonákat. Tömve a tribünök. Itt van a sportvezérkar. A közönség a régi időkre emlékeztető lelkesedéssel várja Magyarország és Svájc válogatott labdarúgóinak küzdelmét.

    A honvédzenekar hazafias indulókat játszik, aztán egyszerre csend lesz, majd dörgő taps hangzik fel: a pályára érkeznek a csapatok. A vendégfiúkon téglavörös mez feszül. A magyar fiúk dressze hófehér. A pálya közepére felállnak a csapatok, középen Fink, a mérkőzés német bírája és segédei: Tihaméry Kálmán és Kőhalmi Ferenc.

    Megszólal a megafón, mintha Lehotay Árpád, a Nemzeti Színház tagja beszélne. Közlik a közönséggel, hogy a hős honvédek emlékezetére mindenki álljon fel és tisztelegjen. A honv...
  52. Haladás – Újpest 2:2 (1:0)

    Megyeri-úti pálya. – 2500 néző. – Játékvezető: Vezér II.
    Az Újpest Szűcs, Balog, Vincze és Zsengellér nélkül állott négy tartalékkal állott ki a Haladás ellen. A szombathelyi csapat megérdemelten jutott egy ponthoz.

    A Haladás kezdte a játékot és három gyors támadással mutatkozik be az újpesti védelemnek. Lovász lövését Sziklai csak bravúrral tudja tisztázni. A Haladás támadásai egyelőre veszélyesebbek, mint az Újpesté.

    A 29 percben Joós és Gazdag összecsapnak Joós a szenvedő fél, de a játékvezető tévesen fordítva ítéli meg a szabadrúgást, az Újpest tizenhatosáról.

    Miközben az újpesti közönség zúgolódik. Kálazi fut a labdának és bombája a felső sorokban köt ki. 1:0-ra vezet a Haladás!

    Három perc múlva Kálazi fellöki Kocsist. Tizenegyes, Kocsis rúgja a büntetőrúgást, de Baumann elvetéssel kivédi.

    A második félidő első pereiben itt az újabb meglepetés. Mórócz kiugrik a dermedten álló újpesti védelem mellett és az ellenkező sarokba lövi a labdá...
  53. 2015.09.19, 07:45 - Hungária FC - Újpest FC 1939
    Hungária – Újpest 4:2 (3:0)

    A bajnokcsapat védelme csődöt mondott, csatársorának balszerencséje volt, lendületesen játszott a feljavult Hungária

    Hungária-úti pálya, 6000 néző, Bíró: Boronkay. A mérkőzés elején változatos játék alakul ki s mindkét csatársor pompás támadásokat indít. Feltűnő Dudás jó labdaosztogatása, Titkos sorjában elszökik az újpesti védelem mögött.

    Aztán újpesti ostrom következik, amelyből megtudja a nyájas néző, hogy a futball mennyire szerencsejáték. Ezt történt öt perc alatt a Hungária kapuja előtt: Zsengellért kornerra szerelik, a labdát Kocsis adja be, Szabó kiüti, leesik, Zsengellér a földön fekvő Szabóra vágja a labdát, a onnan megint visszapattan Kállaihoz, onnan kapufára, aztán Bíró megint kornerra tisztázza a helyzetet.

    A sarokrúgást újra Kocsis eszközli, Szabó kifut, a kezéből kipattan a labda, Vinczéhez, aki a jobb sarokba helyezi a labdát, illetve helyezné, mert a labdát feltartóztatja a kapufa, majd újra Zsengellérnél van a labda. Szabó kezé...
  54. Kemény csatában ütközött meg a két bajnokjelölt

    A Ferencváros már 3:1-re vezetett, de az Újpest 3:3-ra javította az eredményt

    Villamos és autó önti a közönséget Újpestre. A rendezőség példásan kalauzolja helyére a közönséget. A Megyeri-úti stadion felkészült a Nemzeti Bajnokság döntő jelentőségű küzdelmére. Hideg szél süvít végig a pályán, az állóhelyen már most biztatják ütemesen a Ferencvárost, pedig a zöld-fehérek még bent készülődnek az öltözőben. Sárosi György dr., a legjobb magyar futballista még beteg, nem állhat csatasorba, viszont nincs szükség Magdára, mert újra játékra jelentkezett Lázár. A Ferencváros lép először a porondra, üdvrivalgás fogadja őket, aztán megjelennek az újpestiek is.

    18.000 főnyi közönség üdvözli a csapatokat és a drukkerhad párharca pár perccel a meccs előtt máris megkezdődik. Egymásután hangzanak fel a csatakiáltások, aztán a Ferencváros kezdi el a játékot szél és a néha-néha előbukkanó nappal szemben.

    A Ferencváros összeállítása:
    Pál...
  55. 2015.09.06, 16:12 - Újpest FC - Hungária FC 1933
    Újpest – Hungária 4:3 (3:2)

    Megyeri út. – 18.000 néző. Bíró: Majerszky.
    A tavasz első derbyje végig izgalmas és nívós játékot hozott. A mérkőzésnek az Újpest volt a favorit, de nem nyerte olyan fölénnyel, mint azt a szakértők várták. A Hungária fiataljai kitűnően állták a derby nagy iramát. Néhány játékos gyenge formája azonban végzetes volt a kék-fehérekre nézve.

    Az Újpest kiegyensúlyozottabb játékának köszönhette győzelmét. Nem nyújtotta azonban azt a teljesítményt, amit a lila-fehérektől vártunk. A védelem rengeteget dolgozott, végig biztosan állt a lábán. Kiss G. és Szalay a védekezésben és támadásban egyaránt hasznosak voltak.

    Szűcs a pompás Wéberrel szemben sokszor alul maradt. A csatársorban csak a két szélső, Sas és P. Szabó, de különösen az utóbbi jelentette a gólra törést és a lendületet. A belsőknek, különösen Auernak, rossz napjuk volt.

    A Hungáriában Szabó hibájából két gól esett. Mandl rossz játékával szintén részese a vereségnek. Kocsis nagyszerűen küzdött, s...
  56. 2015.09.06, 16:10 - Hungária FC - Újpest FC 1932
    Újpest – Hungária 3:3 (2:2)

    Háromszor vezetett az Újpest , de az utolsó percekben lőtt tizenegyessel eldöntetlen harcolt ki a Hungária

    Hungária-út. – 10.000 néző. – Bíró: Iváncsics.
    Az összes lejátszott két válogatott mérkőzés rossz reklámot csinált az elkövetkező derbyknek, erre vezethető vissza, hogy a szezon első derbyjére fele annyi közönség sem jelent meg, mint amennyire az Újpest és a Hungária vezérkara számított. Azt föltétlenül el kell ismerni, hogy az Újpest volt a jobb csapat, amely csak balszerencsével esett el a jól megérdemelt győzelemtől.

    Tóth-Potya tréner néhány hét alatt valósággal csodát művelt, mert stílust vitt a csapatba, ami egyelőre csak a halfsor játékában domborodott ki, de idővel valószínűleg még dúsabb gyümölcsöket fog hajtani. a csapat két legjobb embere Dudás és Borsányi volt. Kővágó is megfelelt, míg Acht a lapos labdákkal szemben még mindig tehetetlen.

    Kellemes meglepetést jelentett Szalay stílusos és okos játéka, míg Wilhelm starttól kezdve e...
  57. 2015.09.06, 16:09 - Újpest FC - Hungária FC 1933
    Unalmas derbyn az Újpest biztosan verte a Hungáriát

    Újpest – Hungária 3:0 (1:0)



    Újpesti stadion. – 9000 néző – Bíró Gerő.
    A derbyhangulat már a berlini téri villamosmegállónál kezdődik. Tömegesen kínálják a jegyeiket az üzérek:
    - Nem kell tolongani a pénztárnál, nem kell összegyűrnie a ruháját, nálam a pénztári árban vehet jegyet…

    Hosszú autósor robog végig a Váci úton. A villamosok zsúfoltak. Mindenki, még a kalauz is, a meccsről beszél. A derby forró hangulata tölti be a levegőt. Pedig a mérkőzés egyáltalában nem érdemelte meg ezt a nagy felvonulást. Unalmas, nívótlan meccsnek volt szemtanúja a mintegy tízezer néző.

    Különösen a Hungária szereplése volt kiábrándító. A csapat minden része alatta maradt ellenfelének és hiányzott a lelkesedés is. Az Újpest csapata sem volt kifogástalan. A mérkőzést azonban így is megérdemelten nyerte. Védelme sziklaszilárdan állott.

    A fedezetsor és egyben a mezőny legjobb játékosa Szűcs volt, aki Kalmárral szemben is fölényesen játs...
  58. 2015.09.06, 15:56 - MTK - Újpesti TE 1923
    Az MTK nyerte a Magyar Kupát

    MTK – UTE 4:1 (3:0)


    Üllői-úti pálya. – 7000 néző. – Bíró: Hajós József.
    Egész napon át sötét, komor fellegekből hullott alá az eső. Budapest felett ma nem derült ki az ég, pedig a mai nagy nap szebb időt érdemelt volna. A legklasszikusabb magyar vándordíjnak, a Magyar Kupának döntőjén az égiek megkönyörülhettek volna rajtuk.

    Eső helyett derűs napfénynek kellett volna táncolni ma az Üllői-út zöld gyepén, az idei futballszezon utolsó fellángolásához ma kék égbolt, napsugár és közönség alatt roskadozó tribünök szolgáltattak volna méltó keretet, nem pedig gyászos, nyakunkba lógó fellegek és csatakos pálya, amely már korcsolyapályának is beillett volna.

    A mérkőzés kezdete előtt Hajós bíró, talán inkább formai szempontból, megvizsgálja a pályát. Amikor a mérkőzésre alkalmasnak jelenti ki, a közönség hangosan ad tetszésének kifejezést. Sokan már attól féltek, hogy a rossz pálya miatt elmarad a meccs.

    A sorsolás az MTK-nak kedvez és persze a szélt...
  59. 1. perc: Viharzó Dózsa támadás végén üggyel-bajjal tisztáz a tarjáni védelem
    9. perc: Baloldali támadás végén Zámbó átfejeli Török fölött a labdát, és Kuharszki 3 lépésről a hálóba fejel. 1:0.
    12. perc: Villámgyors, korszerű támadás után hiába kerül a labda a tarjáni hálóba, Bene lesállása miatt nincs gól.
    43. perc: Göröcs éles beadását Ferencz önfeláldozó vetődéssel fejeli ki.
    49. perc: Dunai két lépésről a hálóba helyez, de lesről.
    62. perc: Bene két hátvédet kicselez, a kapus is verve, de aztán Bene késlekedik és oda a helyzet.
    65. perc: Török bravúrral védi Solymosi bombáját.
    67. perc: Kuharszki beadását Dunai a kapu bal oldalába fejeli. 2:0.

    Baróti Lajos: A lelkesen játszó SBTC nehéz ellenfél volt. Továbbra is lelkiismeretesen készülünk.

    Nagy iramban kezdett a lila-fehér együttes és – technikailag képzettebb játékosai révén – jóval többet volt a labda a birtokában. A félidő közepe táján a vendégek is vezettek néhány támadást és kiegyenlítetté tették a játékot. Az Ú. ...
  60. 2015.08.17, 22:39 - UTE - Vasas 1924
    UTE - Vasas 3:0 (2:0)

    Újpesti Stadion, 6.000 néző – Bíró: Schiller Gy.

    Újpest:Augusztinovits-Fogl II,Fogl III-Kelecsényi,Peics,Király-Leitner,Árgyelán, Jeszmás,Csontos,Szidon II.
    Edző: Hlavay György
    Vasas:Kutrucz-Király,Rottler-Klein,Sipos,Tomecskó-Abay,Takács II,Reiner, Szentmiklóssy,Himmer
    Edző: Frontz Antal

    Gólszerző: Csontos (34.), Jeszmás (37.), Csontos (80.)

    A legszebb stílust játszó Vasasok sorozatos győzelmek után már elparentált UTE-től váratlan és súlyos vereséget szenvedtek.


    A piros-kékek csak félóráig tudtak ellenállni az újpestiek lendületes támadásainak, amelyeknek eredményeként az UTE a 34. percben kornert ért el. A szépen ívelő labdát Csontos juttatta rendeltetési helyére. 1:0.

    Két perc múlva egy kapu előtti kavarodásból Jeszmás közvetlen közelből újabb gólt lő. 2:0. Ez az eredmény a félidő végéig megmaradt. A mérkőzés második felében az UTE fölénye tovább tart. A 35. percben Csontos helyezett lövéssel háromra szaporítja a gólok számát...
  61. 2015.08.17, 22:32 - Vasas - UTE 1925
    Vasas – UTE 1:1 (1:1)

    Hungária- út – Bíró: Nagy László

    Vasas: Kutrucz – Király, Rottler – Reiner, Sipos, Tomecsko – Brunecker, Takács, Jellinek, Szentmiklóssy, Himmer.
    UTE: Augusztinovics – Fogl II., Fogl III. – Müller, Peics, Király – Paulusz, Jeszmás, Priboj, Csontos, Szidon.

    Az a hatalmas népvándorlás, amely már a kora déli órákban megindult a Hungária-úti pályára, bizonyságát szolgáltatta közönségünk hozzáértésének. A közönség tudta, hogy az UTE – Vasas mérkőzésen jó sportot kap és ebben a várakozásban nem is csalódott. Olyan magas nívójú küzdelmet vívott a két csapat, hogy mérkőzésük kétségtelenül a szezon eddig legkimagaslóbb eseménye volt.

    Amint a kezdőrúgás után elhangzott egy lelkes Vasas „drukker” ajkáról a buzdító „tempó Vasas” jelszó, a játékosok ezt azonnal magukévá tették, s magukkal ragadták az ellenfelet is, olyan gyilkos iramban kezdték és játszották le a mérkőzést, amely sokáig feledhetetlen marad. Dicsérete a mérkőző feleknek, hogy ezt a tempót mé...
  62. 1969. június 29.

    NB I. Tartalékcsoport
    Egri Dózsa- Újpesti Dózsa 0:0
    Eger, 15.45 ó., 1.000 néző, V.: Ludányi

    Eger: Landi-Szász,Fodor,Bóbita-Lóczi,Birincsik-Kőházi,Czeglédi,Bartha,Kovács S.,Balogh.
    Ú. Dózsa: Borbély-Komáromi,Horváth,Szini-Hartyáni,Simon-Nagy J.,Kolár (Meggyesi),Kellner,Nyírő,Tóth A.

    Az első félidőben a hazaiak, szünet után a vendégek kezdeményeztek többet. Az eredmény igazságos.

    A jól rajtolt vidéki újonccsapat jelenlegi legjobb együttesével várja a bajnokjelöltet, ahol csak Dunai Antal játéka kérdéses.

    - Le a kalappal a Dózsa előtt! Mint hátvéd, nem valami nagy örömmel játszanék a gyors, gólratörő lila-fehér csatársor ellen. Ráadásul a Dunai III., Göröcs, Zámbó hármas a középpályát is uralja. Az újpesti csapat megérdemelten lehet tavaszi rangelső. Sőt, ha nem nehezedik az újpesti játékosokra hármas , túlzott teher (válogatott,bajnokság,VVK), előnyük még nagyobb is lehetne. Az Eger aligha állíthatja meg az újpestieket… Tipp: 2. (Kárpáti Bé...
  63. Az első félidő küzdelem volt. Ekkor az Ujpest erőteljesen játszott, de a második félidőben a ferencvárosi csatársortól olyan összjátékot kapott a közönség, amilyet már régóta nem látott.
    Az első perceket a Ferencváros tetszetős támadásai töltötték ki. A második percben veszélyes helyzet alakult ki az ujpesti kapu előtt, de a lövések sorra visszapattantak. Ujpest a 6. percben lendült előre. Vincze lövése a felső kapufa éléről ment ki. Ujpesti fölény alakult ki, az ujpesti játékosok gyorsabbak voltak. A ferencvárosi játékosok sokat csetlettek-botlottak. A 12. percben Berzi lövését védte Csikós. A 13. percben Ádám durva játékért bírói figyelmeztetésben részesült. A 17. percben Polgár buktatta Ádámot, a 17 méteres szabadrúgás után Baloghhoz került a labda, de a lövés a bal kapufa mellett surrant ki. Innen kezdve visszaesett az ujpesti csapat és a Ferencváros vette át a játék irányítását. A 23. percben jó ferencvárosi összjáték után Gyetvai kapu mellé lőtt. A következő percben Gyet...
  64. Borús időben, néha szemerkélő esőben, vizes füvön játszották meg a csapatok a mérkőzést, melyet a Ferencváros megérdemelten nyert meg. A mezőny legjobb emberei Lázár és Gyetvai voltak. Az Ujpest csapatában kezdéskor Nagymarosi volt a középcsatár, de hamarosan helyet cserélt Zsengellérrel.
    Az első tíz percben egyenrangú ellenfelek küzdelmét hozta a játék, az Ujpest több ügyes támadást vezetett. A második percben Gyetvai beadása után nagy gólhelyzet keletkezett az ujpesti kapu előtt, melynek elhárítása után az Ujpest erőteljes játékával nyílttá tette a küzdelmet. A 11. percben Kalocsay pompás sarokrúgását Finta a kapufa mellől védhetetlenül a hálóba fejelte. 1:0. Ezután nagy ferencvárosi fölény keletkezett. A 15. percben Sárosi dr. egyedül tört kapura, de rosszul találta el a labdát. A 16. percben Kalocsay beadása nyomán a labda Sziklai kezéről bepattant a kapuba. 2:0. A következő percben Sziklai kiejtette Kiszely labdáját és Sárosi dr. lövése alig suhant kapu fölé. Az Ujpest el...
  65. 2015.08.10, 11:29 - Kispesti FC - Újpest FC 1941
    Szusza Ferenc, a 17 éves újonc három góllal mutatkozott be!

    1941. február 23. Kispest FC- Újpest FC 4:4 (1:3)
    Kispest, 5.000 néző V:Palásti

    Kispest: Vécsei-Monostori,Olajkár II.-Hidasi,Szabó II.,Víg-Kincses,Nemes,Gallai,Beke,Titkos I.
    Edző: Purczeld Ferenc
    Újpest:Sziklai-Balogh II.,Fekete-Kármán,Szűcs,Balogh I.-Németh,Vidor,Zsengellér,
    Szusza,Tóth III.
    Edző: Takács Géza

    Gólszerző: 1:0 Beke (8p.), 1:1 Szusza (19p.), 1:2 Szusza (28p.), 1:3 Vécsei (30p.-öngól), 1:4 Szusza (46p.), 2:4 Gallai (56p.), 3:4 Nemes (60p.), 4:4 Gallai (70p.).

    Heves és izgalmas küzdelem után az Ujpest kénytelen volt a döntetlennel megelégedni a lelkesen és jól játszó kispesti együttes ellen.

    Az első negyedórában a Kispest támadott többet, azután az Ujpest harcolt ki némi fölényt és szünet után már 4:1-re vezetett, amikor a Kispest erősítette az iramot és kiegyenlített.

    Kispesti támadások után a 4. percben Titkos átadásából Kincses lőtt kapura. A 8. percben Szabó II...
  66. 2015.08.10, 11:23 - Újpest FC - Kispesti FC 1940
    1940. szeptember 1. Újpest FC- Kispest FC 4:1 (2:0)
    Megyeri út, 2.500 néző V:Lantos

    Újpest:Sziklai-Futó,Balogh II.-Nagymarosi,Temes,Balogh I.-Ádám,Vincze,Zsengellér,Berzi,Tóth III.
    Edző: Takács Géza
    Kispest: Gergő-Ódry,Olajkár I.-Semadovics,zalai,Víg-Kincses,Szabó II.,Hidasi,Beke,Olajkár II.
    Edző: Purczeld Ferenc

    Gólszerző: 1:0 Ádám (2p.), 2:0 Ádám (28p.), 2:1 Hidasi (77p.), 3:1 Zsengellér (83p.), 4:1 Tóth III. (89p.).

    Ujpest megérdemelten győzött a még mindig összeállítási gondokkal küzdő Kispesttel szemben. A játék eleinte lanyha iramú volt és csak szünet után élénkült meg.
    Az Ujpest támadásaival kezdődött a mérkőzés. A 2. percben Zsengellér szöktette Tóthot, akinek ívelt beadását a befutó Ádám a hálóba fejelte. 1:0. A 13. percben a kispestiek ellentámadásánál Szabó II. 30 méteres szabadrúgása veszélyeztette az ujpesti kaput. A 14. percben Zsengellér közelről leadott pergő lövését Gergő nehezen védte. A 25. percben a bécsi döntés folytán visszacsatolt e...
  67. 2015.08.10, 11:20 - Kispest FC - Újpest FC 1940
    1940. június 2. Kispest FC- Újpest FC 0:0
    Kispest, 6.000 néző V:Palásti

    Kispest: Boldizsár-Olajkár I.,Ónodi-Olajkár II.,Zalai,Rátkay-Kincses,Cseh,Nemes,Déri,Kalocsay.
    Edző: Purczeld Ferenc
    Újpest:Sziklai-Futó,Joós-Szalay,Szűcs,Balogh-Ádám,Vincze,Zsengellér,Kállai,Tóth.
    Edző: Mészáros István

    A két csapat erős küzdelmet vívott a győzelemért, amelyet azonban egyiknek sem sikerült megszereznie. Szünet előtt a Kispest, szünet után az Ujpest támadott többet, úgyhogy az eredmény igazságosnak mondható. A Kispest együttesében a közvetlen védelem, valamint Nemes és Kincses, az Ujpest csapatában Sziklai, Futó és Zsengellér játszott jól.

    Mezőnyjátékkal kezdődött a mérkőzés. A 11. percben Kispest támadásánál Kincses beadását Nemes háttal a kapunak állva alig fejelte mellé. A 15. percben az Ujpest támadásánál Kállai 16 méteres lövése jutott kapu fölé. A 22. percben gyors ujpesti támadás során Boldizsárnak az utolsó pillanatban Kállai lábáról kellett a labdát leszedni...
  68. 2015.08.10, 11:16 - Újpest FC - Kispest FC 1939
    1939. október 15. Újpest FC- Kispest FC 2:2 (2:2)
    Megyeri út, 2.500 néző V:Rubint

    Újpest:Sziklai-Futó,Fekete-Szalay,Szűcs,Kármán-Kocsis,Vincze,Hidasi,Zsengellér,Tóth.
    Edző: Mészáros István
    Kispest: Boldizsár-Olajkár I.,Ónodi-Kajdácsi,Zalai,Víg-Kincses,Nemes,Olajkár II.,Déri,Kalocsay.
    Edző: Purczeld Ferenc

    Gólszerző: 0:1 Nemes (9p.), 1:1 Tóth (22p.), 2:1 Hidasi (34p.), 2:2 Kalocsay (44p.)

    Hatalmas és végig izgalmas küzdelem után, döntetlen eredménnyel végződött a két csapat bajnoki mérkőzése. Az Ujpest csapatában Zsengellér a balösszekötő helyén játszott, míg Hidasi volt a középcsatár. A kispesti együttesben először szerepelt Kalocsay, aki a balszélen igen biztató formában játszott. A mérkőzés folyamán mindkét csapat erősen kivette a részét a játékból. Az Ujpest többet volt támadásban, de a Kispest lerohanásai veszélyesebbek voltak.
    Kezdés után, már az első percben Tóth került jó helyzetbe, de mellé lőtt. Változatos játék után, a 9. percben Olajká...
  69. 2015.08.10, 11:07 - Kispest FC - Újpest FC 1939
    1939. május 29. Kispest FC- Újpest FC 1:1 (0:1)
    Kispest, 9.000 néző V:Klein

    Kispest: Boldizsár - Olajkár, Ónodi – Kajdácsi, Szalai, Rátkai - Kincses, Olajkár II., Nemes, Déri, Molnár.
    Edző: Purczeld Ferenc
    Újpest:Sziklai-Futó,Joós-Szalay,Szűcs,Balogh-Ádám,Vincze,Zsengellér,Temes,Kocsis.
    Edző: Guttmann Béla

    Gólszerző: 0:1 Vincze (27p.), 1:1 Molnár (68p.).

    A kispesti együttes megérdemelten szerezte meg az egyik bajnoki pontot, mert erőtől duzzadó játékkal lepte meg ellenfelét. Az első félidőben kiegyensúlyozott volt a helyzet, szünet után azonban az Ujpest visszaesett s úgyszólván végig a Kispest volt fölényben. A mezőny legjobb játékosa Olajkár I. volt.
    Heves iramban indult a mérkőzés s a 2. percben Kocsis lövése nyomán Boldizsár szerezte meg a labdát. Az 5. percben formás kispesti támadás után Nemes jó helyzetből kapu fölé emelte a labdát. A 7. percben Kincses beadása után Sziklai Olajkár II. elől nehezen szerezte meg a labdát. Utána Olajkár II. hatal...
  70. 1969. június 24.

    A lila-fehérek az esélyesek

    Baróti Lajos, a lila-fehérek mestere elégedett volt a szombati 6:0-lal. A folytatás vajon milyen lesz?

    - Dunai Antal hétfőn elkezdte a mozgást, de hogy játszik-e szerdán, nem tudom. Valószínűleg marad az MTK ellen szerepelt kezdő együttes – mondta Baróti.
    - Az esélyek?
    - Szeretnénk nyerni, s ami ezzel egyet jelent, az első helyre kerülni. A Rába ETO kiegyensúlyozott, jó csapat, éppen ezért lepett meg nagyon a 2:2-es döntetlen. Gondolom, nem túl sokat adtak ki magukból a Rába-partiak, így arra lehet számítani, hogy frissen, lendületesen játszanak majd ellenünk.

    Az Újpesti Dózsa a mérkőzés esélyese. Véleményünk szerint a két csapat várhatóan izgalmas küzdelméből Benéék kerülnek ki győztesen. A tipp: 1.

    1969. június 25.

    NB I. Tartalékcsoport

    Újpesti Dózsa- Rába ETO 3:1 (2:1)
    Megyeri út, 18 ó., 8.000 néző, V.: Répási

    Ú. Dózsa: Borbély (Kenesei)-Komáromi,Horváth,Szini-Hartyányi,Simon-Hegyi,Kolár,Juhász,Nyírő,Kellner...
  71. 2015.08.10, 08:10 - MTK - Újpesti Dózsa SC 1969
    1969. június 21.

    NB I. Tartalékcsoport

    MTK- Újpesti Dózsa 0:1 (0:0)
    Hungária körút, 15.45 ó., 400 néző, V.: Bodon

    MTK: Brünyi-Szántó,Keszei,Varga (Straub)-Sas,Stefán-Tanka,Kékesi,Kunszt,Szűcs A.,Tóth.
    Ú. Dózsa: Borbély-Komáromi,Horváth,Szini-Hartyányi,Simon-Nagy J.,Hegyi,Kolár,Nyírő.Kellner.

    Gólszerző: Nyírő

    Kiállítás: Szántó (76p.)

    Mindkét csapat bátran, teljes erőbedobással támadott. Az MTK körülményes támadásait a Dózsa védelem a kitűnően játszó Szini vezérletével biztosan rombolta.

    Baróti: Háromesélyes a mérkőzés

    Farsang Endre, az Újpesti Dózsa szakosztályvezetője, derűlátóan tekint a találkozó elé.

    - Egyszer már meg kell, hogy törjön a jég a Hungária körúton is – jegyezte meg. – Remélem, ez éppen most következik be.
    - Mi a helyzet? Kipihente a csapat a fáradalmakat?
    - Öt nap óta együtt készül az együttes. Úgy érzem, ez elegendő volt arra, hogy rendbe jöjjön a gárda. Sajnos, Dunai Antal nem játszhat. Helyére Nagy László kerül. A többi poszton vá...
  72. Részemről az utolsó a témában, a mérkőzést azért játszották itt, mert 1959. 04. 12.-én a Haladás-Honvéd meccs a 19. percben félbeszakadt, mert egy szurkoló bedobott egy almát (egy szerintük jogtalan bírói ítélet miatt) és az Dudás karjáról a játékvezető szemébe ment,(Emsberger),aki ezek után lefújta a mérkőzést.
    A cikket én úgy értelmezem, hogy az összetételt egyértelműen csak a helyszín beazonosítása miatt írták, azt pedig kétlem, hogy egy helyszíni tudósításban valaki nem tudja, hogy hol van..., azt viszont el tudom képzelni, hogy nem aktuálisan fogalmaz.
    A teljes cikk erről a mérkőzésről elolvasható a tempofradi idevonatkozó oldalán is.
  73. Ebben a kérdésben nem tudok segíteni, hogy a KS tévedett-e, de az Újpest futballtörténete könyvet is megnéztem most és ott is Zalaegerszeg van megjelölve helyszínként és azt konkrétan tudom, hogy a könyv adatai a Népsportból vannak összeszedve.
  74. Sportszerűen szebb

    Ennyi nézőt még nem látott a Zalaegerszegi Ruhagyár NB II-es labdarúgócsapatának pályája. Két különvonat, valamint a legkülönbözőbb közlekedési eszközök sokasága szállította a sportrajongók ezreit Vas és Zala megyéből az Egerszegen megrendezett Szombathelyi Haladás-Újpesti Dózsa mérkőzésre. Már délelőtt 11 órakor mintegy háromezres tömeg várta a kapunyitást, a pálya pénztáránál már nem lehetett jegyhez hozzájutni. A nézőtéren gombostűt sem lehetett elejteni, amikor kifutottak a csapatok a pályára.
    KS 1959. 05. 12.
  75. Társadalmi munkában készül a focipálya: Visszakapják a diákok a ruhagyár pályáját

    Ismét használhatják a diákok az egykori ruhagyár sportpályáját. Erről állapodott meg az önkormányzat a terület jelenlegi tulajdonosával. A pályával szomszédos Landorhegyi iskola, valamint a Deák-Széchenyi Szakközépiskola tanárai és diákjai vállalták a terület rendbetételét, és a focipálya kialakítását. A munkálatok jó ütemben haladnak. Erről győződhettek meg az újságírók a helyszínen.

    A város legjobb talajú labdarúgó pályája működött valaha a ruhagyár mellett. A gyár megszűnésével azonban a pálya is az enyészeté lett, idézte fel a tíz évvel ezelőtt történteket Mátai Ferenc, a Landorhegyi Általános Iskola, Sportiskola igazgatója.

    - Nagyon jó hasznát vettük ennek a pályának régen. Hiányát főként azóta érezzük, hogy sportiskola lettünk, így még nagyobb szükségünk van megfelelő minőségű edzőpályákra - mondja az igazgató. - Nemrégiben megkeresett a terület új tulajdonosa, és felajánlotta, hogyh...
  76. Dózsa SE néven először 1950. április 2.-án szerepelt idegenben a Salgótarjáni Tárna ellen
  77. 2015.07.28, 18:21 - Diósgyőri FC - Újpesti TE 1992
    A diósgyőri gólszerzők: Adzsojev 2 (1-0 5 p., 3-3 56 p.), Szvisztun (2-1 8p.).
  78. 2015.07.28, 18:18 - Diósgyőri FC - Újpesti TE 1992
    1992. október 17. Diósgyőri FC- Újpesti TE 3-3 (2-3)
    Diósgyőr, 8.000 néző V:Varga

    Diósgyőr: Dohot-Szlifka,Csizi,Nagy (Vitelki,46p.),Szabó-Dancs,Molnár,Tóth,Kiser-Adzsojev (Szilágyi,82p.),Szvisztun. Edző: Sándor István
    UTE: Gróf-Szőnyi (Tiefenbach,27p.),Aczél,Szlezák-Miovecz(Füzesi,75p.),Tomka,Véber,Bérczy,Kecskés-Zsinka,Miklya. Edző: Bene Ferenc

    Gólszerző: 1-1 Zsinka (7p.), 2-2 Miovecz (20p.), 2-3 Miklya (34p.)

    Sárga lap: Molnár (4.), Szőnyi (9.),Szlifka (35.), Aczél (57.), Kecskés (70.), Bérczy (83.)

    Kiállítás: Dancs (75p.)

    Az 5. percben Adzsojev két nagyszerű csellel tisztára játszotta magát, majd 24 m-ről jobbal félmagasan nagy lövést zúdított az újpesti kapu bal oldalába (1:0). A válaszra sem kellett sokat várni, a 7. percben Véber a jobboldalról adott középre, s az érkező Zsinka6 m-ről csúsztatott fejessel küldte a labdát a jobb sarokba (1:1). A középkezdés után villámgyors diósgyőri akció bontakozott ki, Molnár
    jobboldali beadására ...
  79. 1969. június 10.

    VVK döntő szerdán a Megyeri úton

    Lord Westwood: Nagy reményekkel jöttünk

    Repülőtérről edzésre – A Newcastle United hétfőn a mérkőzés helyszínén – Az Újpesti Dózsa készül a lehetetlenre, a vendégek magabiztosan várják Joseph Heymann sípjelét

    Először a BEA menetrend szerinti járata landolt hétfőn délután Ferihegyen: megérkezett a válogatottal Sir Stanley Rous, a FIFA elnöke és a fogadására megjelent Barcs Sándor – az UEFA alelnöke – társaságában szálláshelyére hajtott. A válogatott Dózsa játékosokat viszont rögtön „ellopta” Farsang Endre, szakosztályvezető és egyenesen a Megyeri úti stadionba vitte.

    - Azok, akik vasárnap játszottak, csak fürdőbe mennek – mondta a szakosztályvezető – a többiek viszont ugyanúgy részt vesznek az edzésen, mint akik itthon voltak.

    Jóformán még ki sem ürült a váróterem, amikor már a betonon gurult a Newcastle United küldöttségét szállító különrepülőgép. Telve önbizalommal léptek magyar földre Lord Westwood, a klubelnök vezeté...
  80. 2015.07.24, 17:42 - Ferencvárosi FC - Gamma FC 1942
    Ferencváros – Gamma 4:0 (3:0)

    Fölényes, biztos győzelem!

    Tízezer néző előtt a szegedi Emődi bíráskodása mellett az Üllői-úti pályán tartották meg a Ferencváros – Gamma-mérkőzést. A derby-jellegű küzdelemben a tartalékos Ferencváros fölénye emelkedett ki.

    Így állt fel a Ferencváros: Csikós – Tátrai, Nagy II., - Sárosi III., Polgár, Kiss – Lukács, Füstös, Finta, Kiszely, Beke. A Gamma a már hét közben ismertetett összeállításban indult a küzdelembe.

    A Ferencváros már a 6. percben megszerezte a vezető gólt. Lukács-Füstös összjátéka után került a labda a Gamma kapuja elé. Lukács keresztlabdát adott középre és a befutó Beke a kapuba lőtte. 1:0.

    Erre Gamma-ellentámadás következett, Váradi faképnél hagyta Tátrait, sőt a kifutó Csikóst is és aztán egy lépésnyire a kaputól – mellé helyezte a labdát. Nagy gólhelyzet volt.

    Innentől kezdve ferencvárosi támadások következtek, amelyeknek a sorsa egyelőre az volt, hogy vagy Finta elrontotta a helyzeteket, vagy pedig Tóth, a ...
  81. 1969. május 27.

    Az Ú. Dózsa elutazott Newcastle-ba

    Newcatle-ban minden jegy elkelt a VVK döntőre

    Londonba érkeztek az újpestiek – Noskó még érzi sérülését – Baróti nyugodt

    Vidám, jókedvű társaságként gyülekeztek az újpesti labdarúgók hétfőn kora délután a ferihegyi repülőtéren. Egyedül Noskó Ernő szomorkodott. A lábát húzta, sántikált és közben panaszkodott:

    - Hiába, ilyen az én szerencsém! Életem első válogatott mérkőzésén megsérülök, és most még a VVK döntőjében sem biztos, hogy játszhatok…
    - Ne búsulj Ernő, rendbe hozlak egy-kettőre! – vigasztalta Pető Gábor, az újpestiek lelkes gyúrója. Szavainak igazolásaként a hatalmas, sugárhajtású BEA gép utasterében egészen Londonig hideg vizes ruhával borogatta Noskó lábát. Így remény van arra, hogy csütörtökre felszívódik a vérömleny, eltűnik Adamec belépőjének nyoma az újpestiek keménykötésű fedezetének lábáról.

    Hogy is volt csak

    London felé repültünk. Az Újpesti Dózsa labdarúgói közül a vasárnapi csehszlovákok elleni ...
  82. 1969. május 14.

    NB I. Tartalékcsoport

    Ferencváros- Újpesti Dózsa 3:2 (2:1)
    Üllői út, 17 ó., 2.000 néző, V.: Teuschler

    FTC: Takács-Vépi,Horváth Á.,Megyeri-Eipel,Vajda-Vágvölgyi,Tátrai,Mészáros,Szőke II.,Sós.
    Ú. Dózsa: Borbély (Kenesei)-Komáromi,Horváth,Nyírő (Nagy F.)-Hartyáni,Simon-Juhász,Hegyi,Kellner,Nagy L. (Kolár),Tóth.

    Lesgóllal szerezte meg a Dózsa a vezetést. Utána kiegyenlített játék folyt. Szünet után ötletesebb csatárjátékkal a Ferencváros megérdemelten győzött.

    Gólszerző: Tátrai (2), Szőke II. – Nagy L., Juhász.

    1969. május 15.

    A tavaszi rangadó előtt

    Baróti Lajost, az Újpesti Dózsa edzőjét a Hársfa étteremben, ebédnél értük utol. Amíg a zöld-fehérek ezúttal a Duna partján Gödön, az Élelmezésügyi Minisztérium üdülőjében ütötték fel főhadiszállásukat, addig a lila-fehérek szokás szerint a Dózsa Szabadság-hegyi síházát választották rejtekhelynek.

    - Az edzések menetében egyetlen változás volt csupán – mondta Baróti. – Szerdán a Normafa k...
  83. 1969. május 10.

    Raduly József: A Megyeri úton a Dózsát legyőzni nagyon nehéz. A lila-fehér gárda tele van válogatott tudású játékosokkal, s kitűnő formában van, még akkor is, ha fáradtak, kissé fásultak az újpesti fiúk. Azt hiszem, a Dózsa már évek óta nem állt olyan közel a bajnokság megnyeréséhez, mint most. Játékukban minden van: ötlet, erő, kezdeményezés, stílus. Kitűnő játékosok, s így az eredmény nem maradhat el. A Tatabányai Bányászt biztos legyőzi az újpesti gárda, annak ellenére, hogy a bányászcsapat most feljövőben van. A jó küzdőszellem, az esetleges jó állóképesség azonban kevés a Dózsa ellen. Még a taktikát is nehéz megválasztani. Miért? Mert ha beállnak a kapu elé, akkor csak idő kérdése, hogy a hazaiak mikor rúgnak gólt. Ha már a középpályán embert fognak, s területet hagynak Dunainak és Göröcsnek, akkor a gyorsabb újpestiek lefutják őket. Ha pedig kitámadnak, fellazul a védelmük. Ezek a feltevések is bizonyítják, hogy milyen nehéz feladat előtt ...
  84. 2015.07.12, 10:36 - MTK - Ferencvárosi TC 1969
    MTK- Ferencváros 3:4 (1:4)
    Hungária krt., 17 ó., 35.000 n., V.: Petri (Vízhányó,Somlai)

    MTK: Hajdu-Oborzil,Dunai,Salánki,Csetényi-Sárközi,Szucsányi-Török,Takács,Mártha,Szuromi.
    Edző: Kovács Ferenc
    FTC: Géczi-Novák,Páncsics.Megyesi-Juhász,Szűcs-Szőke I.,Branikovits,Albert,Németh,Katona.
    Edző: Lakat Károly dr.

    Csere: Szőke h. Tátrai (50p.)

    Gólszerző: 0:1 Németh (7p.), 0:2 Novák (16p.-11-es), 1:2 Dunai (30p.-11-es), 1:3 Albert (35p.), 1:4 Juhász (37p.), 2:4 Szuromi (52p.), 3:4 Szuromi (55p.).

    Szögletarány: 9:9 (6:6)
  85. 2015.07.11, 09:07 - Újpest FC - FK Austria Wien 1937
    Borongós időben az Austria kezdte a játékot, melynek csatársorában Stroh is játszott, így tehát Nausch balfedezetként állt ki. Már az első percben Vincze jó beadását Zsengellér nem érte el fejjel és így a nagy helyzet kihasználatlan maradt. A második percben Tóth lövésszerű beadását Zöhrer kapus sarokra öklözte, a veszélyes helyzetet Sesta fejjel tisztázta. A 3. percben Szűcs labdáját Vincze a tizenegyes tájékán Zsengellérnek adta, akinek lövése elkerülte a kaput. Az osztrák jobbszárny támadását Joós szerelte. Az 5. percben Kállai kapu mellé rúgta a labdát. Az osztrákok egészen beszorultak kapujuk elé. Az Újpest nagy fölénnyel, de szerencse nélkül támadott. A 7. percben Sesta kézzel fogta a labdát, Vincze húsz méteres szabadrúgását Andritz védte. Az újpesti fedezetsor csirájában elfojtotta az osztrák támadásokat, de az újpesti csatárok mindig veszélyt jelentettek az Austria kapuja előtt, A 15. percben Joós és Neumer összeütközött, a bíró békítette ki őket. Az Újpest továbbra is ...
  86. 1969. május 6.

    Futballszerda: Megyeri út

    Az Újpesti Dózsa az esélyes a Diósgyőr ellenében

    Szerda este hét órakor kezdődik a Megyeri úton az április 30-ról elmaradt bajnoki találkozó. Egy pillanatig sem vitás, hogy az Újpesti Dózsa az esélyes, a Diósgyőr legfeljebb csak megnehezítheti a lila-fehérek győzelmét.

    - Egyetlen kérdőjel van csak. Mégpedig az, hogy Szentmihályi, vagy Borbély lesz-e a kapus? Szentmihályi még a Vasas ellen sérült meg a térdén. Ha rendbe jön akkor ő véd. Jó játékot és győzelmet várok a csapattól – mondta Baróti Lajos, a lila-fehérek mesteredzője.

    Véleményünk szerint az Újpesti Dózsa biztos győzelmet arat. A lila-fehér együttes minden csapatrészében jobb az ellenfelénél. Ezért a tipp: 1.

    1969. május 7.

    NB I. Tartalékbajnokság

    Újpesti Dózsa- Diósgyőri VTK 4:1 (3:0)
    Megyeri út, 17.15 ó., 3.000 néző, V.: Maczkó.

    Ú.Dózsa: Kenesei-Komáromi,Horváth,Nagy F.-Hartyáni,Szini-Nagy J. (Tóth J.), Hegyi,Kolár,Kellner,Tóth A.
    DVTK: Veréb (Ková...
  87. 1969. május 4.

    Kovács József, a JT elnöke:

    A Salgótarján nem változtat. Az Újpesti Dózsából egyedül Bánkuti hiányzik.

    - A Salgótarján csak egy félidőn át tartotta magát szerdán az MTK ellen, és nem tudták megverni otthon a Rába ETO együttesét sem. A lila-fehérek minden bizonnyal kipihenték magukat, szinte a legjobb összeállításban játszanak. Szerintem győznek is. Hogy miért? Mert támadójátékuk jobb, átgondoltabb, szervezettebb. Több a klasszis játékosuk. A Tarján csak megnehezítheti a két pont megszerzését. Tehát szerintem a tipp: 2.

    NB I Tartalékcsoport

    Salgótarjáni BTC – Újpesti Dózsa 1:0 (0:0)
    Salgótarján, 15.15 ó., 5.000 néző, V.: Dezső

    SBTC: Szőke (Bátkai)-Márkus,Boskó,Tőke,Antal-Toldi,Kökény,Kajdi-Szöllősi,Tábori,Jeck.
    Ú. Dózsa: Kenesei-Komáromi,Horváth,Nagy-Hartyáni,Szini-Hegyi,Kolár,Kellner (Nagy J.),Simon,Tóth.

    Változatos, jó iramú küzdelemben a hazaiak több gólhelyzetet teremtettek.

    Kiállítva: Simon (56p.)

    Az újpestieknek nem ízlett a szoros e...
  88. 2015.07.04, 20:55 - Szűcs Sándor
    ... Legjobban Szűcs Sándor kivégzése rázta meg, aki gyermekei képét mutatta a bitófa alatt. Az Újpest [url=http://www.magyarfutball.hu/hu/magyar_valogatott]válogatott labdarúgóját tőrbe csalták: provokálta őt a titkosszolgálat, hogy szökjön, a határon fogták el. 1951-ben történt mindez, ennek üzenetértéket egy évvel a helsinki olimpia előtt aligha kell hangsúlyozni. ...
    mno
  89. 2015.07.04, 20:51 - Szűcs Sándor
    A futballistaper: Szűcs Sándor válogatott labdarúgó kivégzésének története

    A Rákosi-diktatúra Magyarországán a labdarúgás többet jelentett egyszerű játéknál. Az 1950-es évek elején már formálódott a később példátlan sikereket elérő Aranycsapat, az egész lakosság valóságos futball-lázban égett. A kommunista párt terrorrendszere által szétvert hazai társadalom számára a foci különleges gyógyírt nyújtott: Puskás Ferencék góljai az emberek borús mindennapjaiba olyan hatásos módon csempésztek boldogságot, amire a korban semmi más nem volt képes.
    A sikerekben rejlő potenciált a diktatúra irányítói is felismerték. A propaganda nyelvén a nyugati csapatok legyőzése egyet jelenthetett a szocializmusnak a kapitalizmus felett aratott diadalmával. Bár a "szolgálatért" cserébe a kirakatban lévő, legsikeresebb futballisták egy részének a hazai életszínvonalhoz képest királyi körülményeket biztosítottak, számos játékos döntött úgy, hogy inkább a sokkal élhetőbb Nyugatra szökik - ahol a nag...
  90. Esti (19 óra - játékvezető: Vavika) mérkőzést rendeznek a Megyeri úton. A legutóbbi bajnokság ezüstérmese, az ÚTE a sanyarú eredménysorú ZTE ellen biztos győzelmet vár. Az újpestiek ugyan a Stadlerrel szemben csak 1-1-et értek a hazai bemutatkozásuk alkalmával, de a zalaiakat köteleségük megverni. Még akkor is, ha a Garami József mesteredző dirigálta lila-fehérek egy meglepően egyoldalú csatát veszítettek el hétfő este (2-0-ra) a Ferencvárossal szemben a második fordulóban. A vendég zalaiakra ugyanaz igaz, ami a Haladásra. Két mérkőzés, nulla pont... Az első fordulóban az MTK húzta el a fővárosban a ZTE nótáját (3-0), majd a DVSC-vel szembeni 3-2-es fiaskó jött soron; ráadásul hazai környezetben.

    1995. augusztus 18. Újpesti TE- Zalaegerszegi TE 3-2 (1-0)
    Megyeri út, 3.500 néző V:Vavika (Szabó, Kovács N.)

    UTE: Szűcs-Füzesi-Tomka,Sebők-Jenei,Bérczy,Túri (Belvon,68p.),Szanyó,Szlezák-Tiefenbach,Egressy. Edző: Garami József
    ZTE: Tóth - Szabó I. Zs. - Kocsárdi...
  91. A fő érdeklődés kétségkívül a hétfő este 19 órakor az üllői úti stadionban esedékes Ferencváros - Újpesti TE 90 percet kíséri. A zöld-fehérek Brüsszelben nyertek 1-0-ra BEK-selejtezőn a belga Anderlecht ellen, és most a debreceni 1-2-es bajnoki kisiklást próbálják feledtetni. Nem lesz könnyű, hiszen az UEFA Kupa selejtezőjét Kassán megnyert (1-0) Újpesti TE idegenben is veszélyes rivális. Előfordulhat bármi, de természetes, hogy a hazaiak 3 pont megszerzésében hisznek. Az újpestiek az első forduló után 1 ponttal bírnak, a Megyeri úton 1-1-et értek el a Stadler FC-vel szemben.

    1995. augusztus 14. Ferencváros- Újpesti TE 2-0 (0-0)
    Üllői út, 15.000 néző V:Puhl (Szilágyi,Nyilas)

    FTC: Hajdu - Telek - Simon, Kuznyecov - Páling, Nyilas, Albert (Vincze 65p.), Lisztes (Nagy Zs. 70p.), Kecskés - Kuntic, Kopunovic (Fatusi (46p.). Edző: Novák Dezső
    UTE: Szűcs-Tomka,Füzesi,Sebők-Jenei,Bérczy,Szanyó (Szili,70p.),Szlezák-Tiefenbach (Wukovics,70p.),Egressy....
  92. Közvetlenül a 94. labdarúgó nemzeti bajnokság nyitánya előtt - pénteken 19 órakor a Stadler FC látogat a lila-fehérekhez - még minden bizonytalan Újpesten a szponzori kérdéseket illetően.

    - Hétfő reggel 8 órától szinte egyfolytában tárgyalok, de eddig egyetlen támogatóval sem sikerült megállapodnom – nyilatkozta Gedővári Imre, az ÚTE elnöke az MTI munkatársának.

    Kikkel tárgyalt?

    - Több ajánlatot is meghallgattam, mindenkivel felveszem a kapcsolatot, aki segíteni tudna a labdarúgó szakosztályunknak.

    Az eddigi szponzor, a Novabau Kft. képviselőit is meghallgatta?

    - Jakab Gergellyel, a kft. vezetőjével is tárgyaltam, de eddig nem nagyon közeledtek az álláspontjaink.

    Milyen néven lép pályára péntek este a lila-fehér csapat?

    - A bajnokságban és a nemzetközi kupákban UTE-Novabau néven adtuk be nevezésünket. Hogy melyik szponzor nevét vesszük fel a jövőben, arra most még nem tudok válaszolni. Bízom benne, hogy hamarosan rendeződik a helyzetünk. Ígérem, a fejleményekről az...
  93. Az ÚTE 2 ponttal halad a második helyen a DVSC előtt. Az ÚTE elvileg egy ponttal is UEFA Kupát érő helyen (ezüstérmes) fejezi be a bajnokságot. Ha a Megyeri úton pontosztozkodással zárnak, az elég lehet a Csepelnek a nyugalomhoz, gólkülönbsége viszonylag megnyugtató a többi ,,veszélyzónásokéval,, összevetve.

    1995. június 24. Újpesti TE-Novabau- Csepel 0-0
    Megyeri út, 3.000 néző V:Juhos

    UTE: Szűcs-Füzesi-Bérczy,Molnár-Jenei,Véber,Kozma,Egressy,Szlezák-Szanyó,Wukovics (Horváth P.,65p.). Edző: Garami József
    Csepel: Hajdu - Váczi D. - Tyukodi, Bereczki, Szalai - Jakab, Puskas, Medgyes, Szekeres - Pena, Süveges (Zombori 58.). Edző: Varga István

    sárga lap: Bérczy (45.), Szalai (76p.)

    Az első félidőben a játék képe elég egyszerűnek tűnt: az Újpest támadott, a Csepel védekezett. Az első percekben őszi önmagukat idézték a lila-fehérek néhány látványos gyors támadással és ügyes egyéni megoldásokkal. Ebben az időszakban Szanyó egy ívelése és egy közeli pörgetése o...
  94. Az első Ferencváros (58 pont) mögött a második hely várományosa az őszi bajnok Újpest (51). A lila-fehéreknek egy pont kell az UEFA Kupa-indulást jelentő ezüsthöz, előnyük ugyanis öt pont a vetélytársakkal szemben, ám gólkülönbségük az egész mezőnyben a legjobb (plusz 25). A bajnoki címvédő Vác otthonában megszerezhetik
    a szükséges pontot, bár Csank János vezetőedző gárdáját az osztályozó réme fenyegeti.

    1995. június 17. Vác FC-Samsung- Újpesti TE-Novabau 2-0 (0-0)
    Vác, 7.000 néző V:Tóth V.

    Vác: Koszta - Nagy T. - Puglits, Kasza, Nyikos, Sallai (Andrássy 46.), Schwarcz, Víg (Zvara 86.), Aranyos - Füle, Nyilas. Edző: Csank János
    UTE: Szűcs-Bérczy,Füzesi,Molnár,Szlezák-Jenei,Kozma,Belvon (Túri,46p.),Szanyó,Egressy (Tiefenbach,80p.)-Wukovics. Edző: Garami József

    Gólszerző: 1-0 Füle (77p.), 2-0 Nagy (90p.)

    sárga lap: Aranyos (28.), Víg (58.), illetve Belvon (41.),Molnár (84.), Szlezák (89.)

    Az osztályozós helyezéstől veszélyeztetett hazai csapat támad...
  95. A sokáig éllovas újpestiek ezúttal otthonukban mérkőznek a kiesés elkerüléséért küzdő nagykanizsaiakkal, az erőviszonyok egyértelmű fővárosi sikert ígérnek.

    1995. június 3. Újpesti TE-Novabau- Nagykanizsa 1-0 (0-0)
    Megyeri út, 4.000 néző V:Bognár

    UTE: Szűcs-Bérczy,Füzesi,Molnár-Jenei,Kozma,Szanyó (Véber,62p.),Egressy,Szlezák-Belvon,Wukovics (Horváth P.,62p.). Edző: Garami József
    Olajbányász: Csáki - Kepe - Keszeg, Iványi - Farkas, Kiss, Hegedűs, Agics, Balog - Fehér (Vidóczi, 81. p.), Filipovic. Edző: Szabó Imre

    Gólszerző: 1-0 Egressy (80p.).

    sárga lap: Molnár (42. p.)

    A bajnokság második és utolsó helyzettje találkozott a Megyeri úton, így a papírforma biztos hazai győzelmet ígért. Az Újpest kezdőcsapatából némi meglepetésre kimaradt a válogatott Urbán és Véber, mindketten csak a kispadon kaptak helyet.

    Már a 4. percben vezethetett volna az ÚTE, de Bognár játékvezető érvénytelenítette a gólt. Baloldali szabadrúgás után Bérczy néhány méterről...
  96. A Török Péter vezetőedző irányította kispestiek várhatóan ,,megtorpedózzák,, az ÚTE-Novabaut (2. hely, 48 pont), amely a ferencvárosiakra (első hely, 56 pont) elméletileg még veszélyes lehet az aranyéremért folytatott versenyfutásban. A gyakorlatban? Aligha. S ha mindehhez a Ferencváros is végrehajtja a maga (nem kis)
    feladatát, azaz elhozza a 3 bajnoki pontot Sopronból (az ottani EMDSZ a 15., tehát kieső helyen tanyázik), akkor lassan valóban érdemes örvendezni az Üllői úton. Csakhogy az újpestiek sem adják meg könnyen magukat. A májusi nyárban Kispesten igazán jó rangadóra számíthat az, aki kilátogat a Bozsik-stadionba a forduló egyik
    kiemelt erőpróbájára.

    1995. május 27. Kispest-HFC- Újpesti TE-Novabau 4-0 (1-0)
    Bozsik-stadion, 7.500 néző V:Puhl

    Kispest: Vezér - Hahn - Bánfi, Mátyus - Stefanov, Plókai, Illés, Bárányos (Csikós 90.), Gabala - Orosz, Kovács K. Edző: Török Péter
    UTE: Szűcs-Urbán-Bérczy,Molnár-Jenei,Kozma,Szanyó,Túri (Belvon,szünetben),S...
  97. Amennyiben az UTE-Novabau esetleg otthon kikap a Győri FC-től, az FTC pedig legyőzi a Vasas Casino Vigadót, akkor behozhatatlan előnyre tesznek szert Lipcseiék, s már pukkanhatnak is a pezsgők a IX. kerületben.
    Ami az UTE - Győr mérkőzést illeti: kétségtelenül a hazaiak az esélyesebbek, de nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy ősszel éppen Véghék szakították meg az újpestiek veretlenségi sorozatát, néhány fordulóval ezelőtt pedig 4-1-es győzelemmel távoztak a Üllői útról...

    1995. május 20. Újpesti TE-Novabau- Győri FC 3-1 (2-0)
    Megyeri út, 3.500 néző V:Kurmai

    UTE: Szűcs-Füzesi,Urbán,Molnár-Jenei,Szanyó,Bérczy,Szlezák-Belvon (Tiefenbach,79p.),Wukovics,Egressy.
    Edző: Garami József
    Győr: Végh - Jagodics - Kuttor, Lantai (Radics 68.), Kövecses – Mikóczi (Herczeg 52.), Miriuta, Korsós, Hajszán - Csertői, Hámori. Edző: Győrfi László

    Gólszerző: 1-0 Szanyó (13p.), 2-0 Szanyó (18p.), 2-1 Hajszán (57p.), 3-1 Kövecses (65p.-öngól).

    sárga lap: Ur...
  98. Debrecenben két olyan csapat találkozik, amelyik az utóbbi három fordulóban mindig döntetlent játszott. A tabellán elfoglalt helyük alapján igazi rangadót ígér a DVSC - ÚTE mérkőzés, hiszen a második és a harmadik helyezett csap össze. Papíron ez a találkozó is ,,döntetlenszagú,,. A Debrecen otthonában 1-1-et ért el a Békéscsaba ellen, az Újpest pedig 0-0-át játszott idegenben a Kulcsárékkal, így logikailag újabb ,,iksz,, következne a sorban.

    1995. május 13. Debreceni VSC- Újpesti TE-Novabau 1-0 (1-0)
    Debrecen, 8.000 néző V:Stamler

    DVSC: Horváth B. - Gaica, Gojan, Sándor Cs., Pető - Dombi, Vadicska, Madar (Ilea 87.), Szathmári - Sándor T., Arany. Edző: Garamvölgyi Lajos
    UTE: Szűcs-Molnár,Urbán,Bérczy,Szlezák-Jenei (Belvon,70p.),Kozma,Véber,Szanyó (Wukovics,70p.)-Tiefenbach,Egressy. Edző: Garami József

    Gólszerző: 1-0 Arany (34p.)

    sárga lap:Kozma (73.), Arany (74p.), Véber (76.), Bérczy(82.)

    A 4. percben Vadicska távolról leadott lövése a f...
  99. Szerdán teljes fordulót rendeznek a labdarúgó NB I-ben. A legérdekesebb összecsapásnak a Békéscsaba-Újpest mérkőzés ígérkezik. (A találkozót a TV 2 közvetíti.)

    A két lila-fehér csapat egyformán 1-1-es döntetlent ért el a legutóbbi fordulóban. Ám míg az ÚTE hazai pályán veszített pontokat a BVSC-vel szemben, addig a békéscsabaiak debreceni pontszerzése jó eredménynek számít. Ősszel éppen Pásztor József legénysége volt az, amelyik megállította Kozmáék győzelmi sorozatát. A Megyeri úton már 2-0-ra vezettek, mégis meg kellett elégedniük a döntetlennel (2-2).

    Az újpestiek hátránya öt pont a vezető Ferencvárossal szemben. Így egy esetleges viharsarki vereség könnyen azt eredményezheti, hogy le kell mondaniuk bajnoki álmaikról.

    1995. május 10. Békéscsaba- Újpesti TE-Novabau 0-0
    Békéscsaba, 7.000 néző V:Vágner

    Békéscsabai EFC: Baji - Mracskó, Csató J., Szenti, Kasik (Dobi 90.) - Fodor, Csató S., Major, Horváth - Vlaicu, Kulcsár (Földes 69.). Edző: Pászto...
  100. Nagy kérdés, hogy az újpestiek miként élnek a hazai pálya adta előnyükkel? A Megyeri útra a 37 ponttal rendelkező BVSC-Dreher buszozik ki. A lila-fehérek esélyesebbek. Amennyiben nyer az ÚTE, úgy mostani 43 pontjából negyvenhat lesz.

    1995. május 6. Újpesti TE-Novabau- BVSC 1-1 (1-0)
    Megyeri út, 5.000 néző V:Vad

    UTE: Szűcs-Urbán-Füzesi,N’Doumbe-Belvon,Bérczy (Tomka,szünetben),Véber (Szili,77p.),Kozma,Egressy-Tiefenbach,Szanyó. Edző: Garami József
    BVSC: Nitu - B.Szabó - Csábi, Marozsán (Kovács Z. 54.) - Bondarenko, Komódi, Zováth, Vancea, Farkas - Bükszegi, Vincze. Edző: Egervári Sándor

    Gólszerző: 1-0 Tiefenbach (27p.), 1-1 Farkas (86p.-11-es)

    sárga lap: N,Doumbe (17.), Urbán (56.), Szűcs (86.) illetve Zováth (10.), Csábi (65.)

    Gyenge játékkal telt el az első negyedóra. Csupán Urbán 4. percben kapura lőtt szabadrúgása, majd Szanyó 15. percben leadott erőtlen lövése jelentett némi veszélyt. Szervezetlenül játszott mindkét együttes, sok elado...