magyarfutball.hu

Kispesti AC - Budapesti AK 1 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1920/1921, 22. forduló
játékvezető : Ujváry Ödön
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 1.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.03.14, 23:32
    BAK: Mayer— Müller, Fórika— Erbstein, Szabó I., Klein—Fröhlich, Okos, Szabó II., Donáth, Strasser.
    KAC: Varga— Mihalek, Turi— Budai, Blasnik, Sándor— Fatter, Stallmach, Ki­­kinger, Eisenhoffer, Jenny.


    Nemzeti Sport, 1921 április 11.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.03.14, 23:30 (szerk.: 2022.03.15, 17:22)
    BAK — Kispesti AC 2:1 (1:0)

    Sárkány-utcai pálya, 1500 néző
    Biró: Ujváry Ödön

    A szerencsésebb csapat könyvelte el a maga javára a sokatérő két bajnoki pontot. A kispesti csapaton egyáltalában nem látszottak meg a német tura fáradalmai. Frissen és élénken mozogtak, kedvvel játszottak, ós iga­zán csak hallatlan balszerencséjükön mulott, hogy vesztesként hagyták el saját pályájukat. A BAK-ot a kiesés réme kétségbeesett erő­feszítésre sarkalta. A második félidőben a csapat teljesen a védekezésre alapította játé­kát összesen kétszer került ekkor a kispes­tiek kapuja elé és az egyik helyzetből sike­rült is a győztes gólt megszereznie. Mindkét csapat a mérkőzés fontosságának tudatában keményén és erősen játszott. Visszatetszést keltett a BAK játékosok állandó protestálása a bíróval szemben. Helytelen viselkedésükre még csak olajat öntött a tűzre futballigazgató­juknak, Neuwelt Emilnek izgága viselkedése. Neuwelt magából kikelve rohant be a pályára, megsértette a KAC játékosait és terrorizálni akarta a bírót. Az ügynek az MLSz fegyelmi bizottsága előtt lesz folytatása, mert ugy a KAC. mint a bíró feljelenti Neuweltet.

    A BAK győzelméből az oroszlánrész a ka­pust, Májert illeti. Sok és nehéz helyzetben mentett. Hibája, hogy sokáig tartja magánál a labdát, ami által kiteszi magát az ellenfél szabályszerű és megengedett megtámadásá­nak. E miatt egy alkalommal olyan kritikus helyzetbe került, hogy kénytelen volt a lab­dát kornerre dobni. Ugyanakkor ~~ komolyabb következmények nélkül — -sérülést is szen­vedett, ami a közönség amugy is puskaporos hangulatát valósággal izzová tette és Neuwelt előbb emlitett illettéktelen beavatkozását is maga után vonta. A hátvédek közül Müller bizonytalanul és durván játszott. Annál jobb volt Fórika, aki Müller helyett is dolgozott. Fáradhatatlan volt a középfedezet helyén zabó István; A két szélső fedezet, Klein és Erbstein jelentéktelen játékosok, Erbstein amellett a csapat legfegyelmezettlenebb játé­kosa; aki a prímet viszi a folytonos reklamá- lásban. A csatársor csak az első félidőben játszott, amikor Okos irányítása mellett tetszetöset és jót produkált ugy egyénileg, mint együttesen. Jó napja volt a balszélső Strassernek. Csapata mindkét góljának megszerzé­sében közvetlen érdemei voltak. Az első az ő centerezéséből eredt, a másodikat pedig maga lőtte. A balösszekötő Donátnak lövőképessége gyenge, egyébként kifogástalan. Fröhlich a jobbszélen kielégített.

    A kispesti csapat főerőssége a csatársora és ennek ellénére sem tudta megnyerni a mérkőzést.Jeny visszanyerte régi jó formáját,
    lefutásai és lövései veszélyesek, beadásai pedig mindig időszerüek voltak. Partnere, Eisenhoffer régi hibájába esett, tulmesszirői lövöldözött az ellenfél kapujára, föléje, melléje, de sohasem eredményesen. A centercsatár Kipinger és a jobbszélső Vatter sokat igérö fejlödésképes erők Stallmach megszokott formáját mutatta. Az agilis halfsorban Blasnik középfedezét a mezőny legjobb játé­kosa volt. Amilyen hasznára van csapatjának a játéktudása, annyi kárt okoz folytonos civódása társaival. a két hátvéd, Thury és Mihalek a leggyengébb része a kispesti csapatnál, amit Varga kivételes tudása sem tud mindig egyensulyozni. Varga az első gólt kellő lélekjelenléttel védhette volna, A máso­dikat azonban vakmerő önfeláldozásával sem hárithatta el. Egyébként több labdát nem is kapott.

    Az első félidőben a BAK széllel hátban és nappal szemben a lejtős pálya kedvezőbb felén játszott és egyenrangu ellenfele volt a kispestieknek. Az első gólt már a 8-ik perc­ben éri el a BAK Strasser ésszerű beadását Okos bal lábbal, kapásból a kapu ellenkező sarkába lövi. A meglepett Varga meg sem kísérelte a labda védését. Élénk és váltakozó játék a félidő végéig.

    A második félidőben az első perctől az utolsóig a KAC a helyzet ura. Már a 6 ik percben Jeny éles lövését a BAK kapusa csak elvetéssel tudta menteni, de a kezéből kiper­dülő labdát Stallmach a gólba helyezte. A ki­egyenlítés után a BAK még jobban vissza­esett és tervszerűen csakis a védekezésre szorítkozott. A kispestiek három kapufa lö­vése pattan vissza a mezőnybe. A BAK boszszantó játékszisztémája még a vártnál is job­ban bevágott, mert a 37-ik percben sikerült egy lefutásból a második és döntő gólt meg­szereznie. Donáth a habozó kispesti hátvédek közül kiugrott, de a lövés pillanatában Varga könnyelmü vakmerőséggel a 1abdára veti ma­gát. Mindketten elestek, a labda a hatos vo­nalon oldalt kifelé gurult, de a résén levő Strasser még idejében az üres kapuba he­lyezte. Varga az arcán megsérült, kivitték a pályáról, pár perc mulva azonban visszatért. Három perccel a mérkőzés befejezése előtt Erbsteint a bíró kiállította, mert egy nézőt, aki sérülésénél segédkezni akart, tettleg bán­talmazott.

    Sporthirlap, 1921. április 11.