magyarfutball.hu

Budapesti AK - MTK 0 : 3

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1920/1921, 29. forduló
játékvezető : Hoffenreich Károly
nézőszámok:
  1. nela: 2.500
  2. Sporthírlap: 5.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.03.14, 21:19 (szerk.: 2022.03.15, 17:18)
    MTK: Kropacsek— Mandl, Senkey — Weisz L. Guttmann, Nyul II— Braun, Orth, Opata, Schlosser, Molnár.
    BAK: Mayer— Müller, Forika— Klein, Szabó, Erbstein —Weiner, Fröhlich, Do­­nátb, Okos, Gállos.

    Nemzeti Sport, 1921. április 5.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.03.14, 21:14 (szerk.: 2022.03.15, 17:18)
    MTK — BAK 3:0 (0:0)

    Hungária-ut, 5000 néző
    Bíró: Hoffenreích Károly

    Az MTK futballvezetösége helyte­len taktikai érzéssel, olyan intézkedé­seket tett, amelyek könnyen megboszulhatták volna magukat és az MTK-nak két bajnoki pontjába kerülhettek volna. Az MTK csapatába ugyanis a megsérült Vágó és Kertész II. helyére tartalékok — Nyul és Weisz — kerül­tek. Ez a tény már magában véve is elég sulyos handicapet jelentett a csa­patra. Énnek tetejébe azonban a veze­tőség még azzal is kísérletezett, hogy Molnárt, aki az eddigi mérkőzésben, indiszponáltságától eltekintve, nagy­szerűen egészitette ki a jobbszámyat, a balszélsö helyére tette, ahol már több mint egy éve nem játszott és amely poszton tehetetlen vergődése szinte nevetségszámba ment. Mikor azután a mérkőzés első negyedórájá­ban az ellenfél lerugta Orthot, olyan szánalmas és improduktív játék fejlő­dött ki, amelyért másodosztályu csa­patoknak is szégyenkezniük lehetett volna. A halfok, a rutinirozottabb Guttmannt kivéve, abszolute nem tud­tak érvényesülni és csak a biztosan dolgozó közvetlen védelem hárította el az esetleges vereséget. De igy is, ha a BAK történetesen egy nüansszal jobb, legalább is a vezetés az első félidőben az ő kezébe került volna. A második félidőben az MTK egészen felforgatta a csatársorát. A kizárólag csak statisz­táló Orth a jobbszélre került, Braun ment centercsatárnak és Opata bal­szélsőnek. A gyenge ellenfelén mult, hogy ilyen szereposztással is három góllal tudták a BAK hálóját meg­terhelni. Csak Schlosser játéka érde­mel felemlitést, aki páratlan lelkese­déssel és fiatalos, hévvel próbált életet vinni a játékba. Érdemes partnere volt a második félidőben a balszélsö he­lyén szereplő Opata, aki kellemesen tűnt fel ötletes és friss játékával.

    A BAK Maczkó jobbszélső helyén szerepeltette Weinert, a kitiltott Gutwillig helyén Klein játszott. A BAK látható ambícióval ment a küzdelembe, de azzal a hiányos játéktudással, amelyet mind a két félidőben mutatott, még csak gólszerzésre sem volt ko­moly esélye. Pedig a csapat tulzott önámitással többre gondolt: győzni akart a bajnokcsapat ellen. A két szélsője: Gállos és Weiner nem tudta belevínni a támadásba azt a lendü­letet, amelynek végcélja a gólhelyzet megteremtése lett volna, pedig a közép­csatár helyen játszó Donáth eleggé ügyes taktikával és határozott képes­séggel irányította a játékot. A halfsor néhány erőszakos akción kivül semmit sem mutatott. Aránylag a hátvédek voltak a legjobbak.

    Ilyen körülmények közt szép futball­ról szó sem lehetett, annál kevésbbé, mert a játékot sokszor szakították meg durva momentumok. A BAK részéről különösen Szabó és Erbstein, az MTK részéről inkább a második félidőben Guttmann volt ebben a szóvivő. Meg kell még emlékeznünk a mérkőzés vezetésére alkalmatlannak bizonyult bíróról, aki a hibák sorozatának el­nézésével nem tudott elég respektust szerezni a bírói tekintélynek. Egy esetben például, amikor Mayer kapus­nál volt a labda és Braun zavarta őt a labdatovábbitásba, az egyik csatár ugy gyomron boxolta, hogy percekig kellett szüneteltetni a játékot. És a biró mintha mi sem történt volna, a pálya közepe táján feldobta a labdát.

    A három gól a második félidőben esett. A 11-ik percben Opata balszél­ről befutva lövi az első gólt, a 29-ik percben Schlosser hosszu éles lövéssel szerzi meg a másodikat, mig a har­madik (offside izü) gólt az Opata által szerzett szabadrugásból a 42. percben Molnár éri el.

    Sporthirlap, 1921. április 4.