magyarfutball.hu

Budapesti TC - MTK 2 : 4 16:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.08.22, 18:27
    Magyar Testgyakorlók Kőre—Budapesti Torna Club 4:2.

    (Millenáris pálya.) Az idény egyik legszebb, legérdekfeszitóbb mérkőzését játszotta a két csapat, a mely az utolsó perczekig kétes kimenetelű volt, a mely azonban végül a jobb, szivósabb és goalképesebb M. T. K. jól megérdemelt győzelmével végződött. Feltétlen elismeréssel adózunk mindkét csapatnak elsősorban azért, hogy ezúttal fair, szenvedelem nélküli küzdelmet produkált, daczára annak, hogy a tribünközönség érde­kelt része mindenáron azon volt, hogy az ellenfeleket egymásra vadítsa.
    M. T. K. erősen meghandicapelve állt ki, mert Károlyt és Taussigot is nélkülözte (fedezetek: Biró Kürschner, Kertész III., csatárok: Sebestyén, Cohn, Kertész I., Kertész II., Vida), míg a B. T. C. a W. S. C. elleni csapatát szerepeltette. A kék-febérek hátvéd- és különösen fedezetsora egy klasszissal jobb. volt a B. T. C. öt emberénél. A kapuvédek, Domonkos egy bra­vúros védésén kivül semmi rendkívülit sem produkál­tak. M. T. K. csatársorának jó napja volt, különösen hogy Cohn formába jött, a ki, mint már első itteni sze­replésekor hangoztattuk, nemcsak elsőrangú kvalitású játékos, hanem kitűnő goalrugó is. Kiváló volt Sebestyén, nagyot javult Vida, sokat használt pompás startolásai­val Kertész I., a ki, ha a labdákat plaszirozni megtanulná, igen veszélyes középcsatár lenne. A fedezetsorban Biró klasszikus játéka magaslott ki, Kürschner kevésbé szívós és temperamentumos, mint Károly, technikai tudása és helyezkedése azonban utóbbiéval egyenrangú. Elsőosztályu klasszisunkat megütő biztató kvalitásokat árult el Kertész III. Elsőrangúan játszott Révész, nem­különben a második félidőben Nagy Ferencz.
    A B. T. C.-nél a két hátvéd hatalmas javulását konstatálhattuk. Simon és Schasek rendkívül agilis, ritka szorgalmasságu halfok, mig a csatársor, főként a balszélső, alig jutott szerephez. Támadásaik azonban mintha rendszeresebbek volnának, energikus felnyomu­lásaik F. T. C. csatáraira emlékeztetnek ; óriási hibájuk, mint a zöld-fehéreken kivül minden magyar csapaté: a goalképtelenség.
    B. T. C. kezdés után azonnal felnyomul és Mészáros révén két veszélyes támadást vezet, majd M. T. K. kerül frontba és veszélytelen kornert rúg. (4. p.) Cohnnak remekül a jobbszélre rúgott labdájával Sebestyén vezet támadást, magasan ivelt czenterét azonban Bihari fogja el, Vidához dobja, a ki Bihari kezébe rúgja. Szendrő miatt újabb kornert rug M. T. K. (10. p.), mire a kapu előtti küzdelemben Leitner kézzel üti le a labdát, a mi a biró figyelmét azonban elkerüli. A piros-fehéreket ismét Mészáros juttatja offenzivába, Domonkos azonban biz­tosan véd. A játék ismét B. T. C. térfelére terelődik, miközben egészen váratlanul első goaljához jut M. T. K. Kertész I. révén, a ki húsz méterről, süvitő lapos lövéssel a bal sarokba plasziroz. (13-ik p.) M. T. K. újabb kornere után B. T. C.-ét szabadrúgás juttatja frontba, a melyet Domonkos véd. Vida szép magas beadását Bihari teszi ártalmatlanná, majd Rákóczi shotját Domonkos fogja. Cohn—Sebestyén—Kertész I. szép támadásából utóbbinak laposan gurított labdáját Bihari nehezen fogja. Mint M. T. K., B. T. C. is váratlanul éri el goalját, mert Mészá­rosnak jobbra iveit labdáját a szabadon álló Dobó fogja el, a ki a jobb sarokba helyezve remek goalt rúg. (31. p.) A rendkívül heves iramban folytatott mérkőzés a hátra­lévő perczekben ellanyhul.
    Félidő 1:1.
    Szünet után B. T. C. azonnal vehemensen támad, egy pompásan czenterezett labdát az egy méterrel az M. T. K. goalja előtt álló Horváth fogja el, de csodák csodája, a labda jobbra a háló mellett sivit el, mire M. T. K. védőjátékosai sorra hálásan kezet szorítanak B. T. C. középcsatárával. A kék-fehérek szerencsésebbek, mert Vida II. beadását Cohn remek, magas, a bal sarokba irányított lövéssel goallá értékesíti. (4. p.) Révésznek a fél pályáról lőtt szabadrúgása Biharit foglalkoztatja. Ismét Mészáros szabadul ki, a kinek czenterét Horváth kapásból, nagy erővel a jobb sarokba rúgja, Domonkos azonban fényes bravúrral ment. M. T. K. eredménytelen kornere után (21. p.) a B. T. C. nyomul fel, miközben Dobó czenterét Nagy majdnem a saját goaljába vágja. Majd Révész ártatlanul handset vét, mire a biró tizenegyest ítél, a melyet Rákóczi rendeltetési helyére juttat. (31. p.) A tizenegyes megadása kinos feltűnést keltett, mert Leitner, mint említettük, sokkal feltűnőbb handset vétett, a mit a biró viszont nem torolt meg tizenegyessel. Hol itt az igazság ? A mérkőzés azontúl kissé eldurvul, mert Révész, a goal miatti boszujában labdán, emberen át gázolva, előretör, azonban még mielőtt birói beavatkozásra alkalmat adna, visszanyeri higgadtságát. A match öldöklő iramban folyik tovább, pedig már mindenki szinte bele­nyugodott az eldöntetlen eredménybe, a mikor Vida a Biró által továbbított szabadrúgásból szép játékkal a bal sarokba helyezve goalt rúg. (34. p.) B. T. C. csatár­sorának támadásait azontúl Nagy veri vissza, majd az utolsóelőtti perczben Sebestyén előreadott labdájával Cohn tör előre és daczára annak, hogy B. T. C. védelme éppen nem szabályosan akadályozza, a jobb sarokba remek goalt lő.
    Biró Kiss Gyula (»33« F. C.)

    Az Újság 1910 március 15.