magyarfutball.hu

MTK - MAC 5 : 2 16:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1909/1910
nézőszámok:
  1. Az Újság: 2.000
meccstörténelem
  1. 1923.05.13 MAC - MTK 1-3
  2. 1922.09.17 MTK - MAC 4-0
  3. 1922.03.05 MTK - MAC 2-1
  4. 1921.09.04 MAC - MTK 0-1
  5. 1921.05.22 MAC - MTK 2-5
...részletek, összes mérkőzes »

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.08.24, 23:19 (szerk.: 2021.08.25, 11:03)
    M. T. K. — M. A. C. 5:2
    (Margitszigeti pálya.)

    A botrány jegyében indul meg az 1909—1910. évi labdarugó-szezon. A football- egyesületek két legkiválóbbja, legintelligensebbje is ma olyan bortányos, kültelki viselkedést tanusitott, a mi már a footballsport alkonyára mutat. A játék mindjárt a lehető legvadabb módon kezdődött és méltó befejezéseképpen két pofon csattant el, sőt a M. A. C. annyira ra­gadtatta el magát, hogy a pályát el akarta hagyni. Néhány higgadtabb játékosnak csak nagynehezén sike­rült a rendet helyreállítani.
    A játék egyébként szép nivóju volt. ügy a M. T. K., mint a M. A. C. kitűnő formában van, a Testgyakorlók a győzelmet mindazonáltal megérdemelték, mert az egész mérkőzés folyama alatt teljes fölényben voltak.

    A M. T. K. lelke Károly középfedezet volt; nálá­nál jobb középfedezetünk jelenleg nincsen. Méltó partnerei voltak Biró és Kürschner. A csatársor ezúttal klasszis­játékot produkált, főként Kertész I. középcsatár és Tauszig Kertész II., Sebestyén és Vida is jók voltak. A hátvédek közül Révész mesterien játszott, ellenben Nagy, a kinek a rovására tudható be mindkét goal, abszolút rossz volt. Domonkos azt a kevés labdát, a mit kapott, jól fogta. A két goal nem volt menthető.
    A M. A. C.-nál a csatársor végezte a jobb munkát. A fedezetek durvasággal pótolták játékbeli gyengéiket. A hátvédek nagyszerűek voltak, azonban Major, a ki mellesleg egy pofont is kiutalt s ezért a biró ki is állította, nagyon vad volt. Oláh játszott az egész csapatban a legfairebbül. Sipos kitünően végezte munkáját. (A második pofon osztója ő volt.)
    Az egész mérkőzésen a M. T. K. volt fölényben, de azért az atléták is sokat támadtak. A mérkőzés végén a M. A. C. már csak kilencz emberrel játszott s ezért is kapott a végén gyors egymásutánban két goalt.

    A mérkőzést mintegy kétezer főnyi, nagyon hangos közönség nézte végig.

    A M. A. C. kezd, de csakhamar visszaszorul. Sebes­tyén beadását Kertész I. óriási erővel továbbítja, de Sipos ment. Sebestyén lefutását Oláh kornerre menti (4 p.) Kertész I. majd Farkas a kapu fölé lőnek. Az atléták Onody révén jutnak támadáshoz, de Biró résen van. Kertész II. beadásából Farkas a védelmen keresztül törve, gyönyörűen helyezett goalt rúg (10). A M. A. C. erre vehe­mensen támad, de Kelemen lövését Domonkos szépen fogja (14 p.) Közép játék után Kelemen vezet támadást, de Nagy a tizenhatos büntető területen belül kézzel érinti a labdát, mire a biró tizenegyest ítél, melyből Major a kiegyenlítő goalt rúgja (17 p.) Továbbra is a M. A. C. tá­mad és Onody Nagy hibájából a második goalhoz juttatja csapatát (21. p.) A Testgyakorlók erre teljes erővel a kiegyenlitésre dolgoznak, de Sebestyén támadása csak kor­nert hoz (25. p.). A kék-fehérek szinte bombázzák az atlé­ták kapuját, de részint Sipos részint a kapufa min­dent ment. Tauszig támadását Boronkay szabályszerűen akasztja meg, mire a biró nyilván a közönség buzdítására és revánsul tizenegyest ítél, a mit Károly goallá értékesít (30. p.). A hátralevő időben a M. T. K. állandóan támad, de goalt képtelen elérni.

    Félidő 2: 2.

    A második félidőben a durvaságok folytatódnak. A. M A. C. jut kissé fölénybe, de a jól működő M. T. K. védelemmel nem képes boldogulni. Végre Kertész II. be­adásából Tauszig a vezető goalhoz juttatja csapatát. (11. p.). Változatos játék után Sebestyén lefutja az atlé­ták egész védelmét, de gyenge lövését Sipos fogja (19). Tauszig támadását Boronkay kornerre menti (21. p.). Károly olyan erővel ütközik össze Majorral, hogy utóbbi néhány pillanatig földön marad fekve, azonban a hogy feltápászkodik, az éppen kezeügyébe eső Kertész I-et tettleg inzultálja, mire a biró kiállítja. (25. p.) Vida, majd Tauszig támadása kornert eredményez (26. p.) Kertész II. lövését Sipos fogja és a berohanó Tauszigot a labdával arczul üti. A biró erre tizenegyest ítél, a mire a M. A. C. a pályáról levonul s csak hosszas rábeszélés után folytatja a játékot, azonban Krempels végleg kiáll. A Károly által rúgott tizenegyest Sipos fogja. Vida negyedik goalhoz juttaja csapatát (41. p.) Sebestyén támadása kornert eredményez és a Biró által rúgott korner meghozza a mérkőzés utolsó goalját. (44. p.). Biró Izsó László (B. T. C.)

    Az Újság, 1909. szeptember 9.