magyarfutball.hu

  1. 2016.07.28, 15:37 - Újpest FC - Budafok FC 1938
    De meglepetés lehetséges az Újpest—Budafok és a Hungária—Szeged mérkőzéseken is. Az Újpest nagy előnyben van, hogy odahaza játszik, de azért a Budafok ott sem lesz könnyű ellenfél. Az Újpest azonban végre teljes csapattal játszik és ez talán javára dönti el a csatát.

    Pesti Napló, 1938. október 30.

    A támadójáték nagy gólarányú győzelmet hozott a Ferencvárosnak és az Újpestnek

    Az Újpest csapata pozitív irányban szolgáltatta a bajnoki forduló legnagyobb meglepetését, a Hungáriát verő Bndafok 8:1 (5:0) arányú legyőzésével. Már a mérkőzés első perceiben látható volt, hogy a lilák csapata új taktikával játszik, amennyiben ezúttal az összekötőcsatárok — Kállai és Vince — nem maradoztak hátra a fedezetek »kisegítésére«, hanem Zsengellérrel és a szélsőkkel egy vonalban vettek részt, a lilák rohamaiban a budafoki kapu ellen.
    Az eredmény nem is maradt el: az Újpest egymásután érte el góljait és már félidőben 5:0-ra vezetett. Szünet után sem lankadt el az újpestiek ...
  2. 2016.07.28, 15:26 - Újpest FC - Budafok FC 1938
    Az Újpest ellenfele az újpesti stadionban a Budafok, amely jelenlegi jó formájában erős ellenfele lehet a Vinczével, Zsengellérrel és Szűccsel kiálló újpestieknek.

    Budapesti Hírlap, 1938. október 30.

    Az Újpest a Hungáriát verő Budafok csapatával találkozott az újpesti stadionban. A lila-fehérek csatársorában remekelt Zsengellér és Vincze s elsősorban nekik köszönhető a 8:1 (5:0) arányú fölényes győzelem.

    Budapesti Hírlap, 1938. november 01.
  3. 2016.07.28, 15:17 - Újpest FC - Budafok FC 1938
    Zsengellér hazaérkezett Londonból, ahonnan a kontinens csapatának játékosai csütörtökön reggel indultak Vlissingen felé. Itt csütörtökön este elváltak egymástól és Zsengellér a három bécsi játékos — Raftl, Schmaus és Hannemann — kíséretében tovább utazott.

    Pesti Hírlap, 1938. október 30.

    Az Újpest nyolc , a Ferencváros hat gólt lőtt

    Újpest eredményes játéka ezúttal is elsősorban Zsengellér gólképességére vezethető vissza. Négy gólt ő lőtt, egy ötödik, amely Szebehelyi öngólja, szintén Zsengellér lövéséből született meg, volt azonkívül még kapufája is.

    Pesti Hírlap, 1938. november 01.
  4. 2016.07.28, 15:06 - Újpest FC - Budafok FC 1938
    Zsengellér gólszüretet rendezett a Budafok ellen

    Újpest – Budafok 8:1 (5:0)

    Hatalmas gólözönnel győzte le az otthonában játszó Újpest a budafoki együttest. A mély és csúszós talajon maradéktalanul érvényesült a hazai csapat hatalmas technikai fölénye. A győztes csapat támadóláncából külön ki kell emelni Zsengellért, akinek minden megmozdulása veszélyt jelentett a budafoki kapura.

    Klein Árpád bíró sípjelére indul a mérkőzés a budafoki együttes lendül támadásba. Formás támadásokat vezet a vendégcsapat és az 5. percben már szögletrúgást ér el. Szegedi, majd Kovács III. küld nagy lövést az újpesti kapura, melyeket Sziklai nehezen tesz ártalmatlanná.

    Mindegy tíz percig tart a budafoki nyomás és utána az újpesti együttes veszi át a játék irányítását és azonnal eredményesen. A 11 percben Kállai szabadrúgása a budafoki sorfalról lepattanva, újra Kállai elő kerül, aki Havashoz ad és tőle Kocsison keresztül a hálóba kerül a labda. (1:0)
    Két perc sem telik el újra eredményes ...
  5. 2016.07.28, 15:04 - Újpest FC - Budafok FC 1938
    A budafokiak támadásaival indult a mérkőzés, de csakhamar az Ujpest vette át a játék irányítását. Az ázott, csúszós füvön azonban az első percekben a csatárok bizonytalankodtak. A 10. percben a játékvezető szabadrúgást ítélt a Budafok ellen. Kállai szabadrúgása a sorfalról Kocsis elé pattant és a szélső biztos rúgással szerezte meg az első gólt. 1:0. Három perc múlva Kocsis futott le a jobbszélen, beadása Zsengellérhez került és a középcsatár 20 méteres bomba lövése a hálóba jutott. 2:0. Ezután változatos mezőnyjáték következett, amelynek során az Ujpest fölénye domborodott ki, de csak a 27. percben esett újabb gól amikor Zsengellér lövése Szebehelyi lábán irányt változtatva öngólként vágódott a hálóba. 3:0. A 33. percben a játékvezető 11-est ítélt a Budafok ellen, ezt Kállai lőtte, de kapu mellé. A 38. percben Kállaihoz került a labda és ő 25 méterről váratlan bomba lövéssel szerezte meg az Ujpest negyedik gólját. 4:0. Az Ujpest fölénye továbbra is állandósult és a 44. percben ...
  6. 2016.07.28, 15:02 - Újpest FC - Budafok FC 1938
    A Budafok egymás után kapja a nagy ellenfeleket, ezúttal a stadionban az Újpest ellen játszik. A Londonból hazatért Zsengellér, ha nincsen „kontinentális" formában, eldöntheti a játékot. Vincze, miután kéthetes eltiltása lejárt, újból a jobbösszekötő helyére került.

    Népszava, 1938. október 30.

    Újpest-Budafok 8:1 (5:0).

    A technikás lilafehérek a nehéz pályán kitűnően érvényesültek. Zsengellér, Vincze és Szalai kivételesen nagy teljesítményt értek el és az eredmény reális annak ellenére, hogy a Budafok nem volt gyenge.

    Népszava, 1938. november 01.
  7. 2016.07.27, 20:16 - Budapest, Újpest FC
    Az ötvenéves UTE ünneplése

    Az Újpesti Torna Egyesület szombaton délután díszközgyűlésen ünnepelte fennállásának félszázados jubileumát az újpesti Tungsram kultúrház nagytermében. A díszemelvényen helyet foglalt Albrecht kir. herceg, Preszly Elemér dr. államtitkár, Kelemen Kornél dr., az OTT elnöke, Karay-Krakker Kálmán Pestvármegye főispánja, Semsey Aladár dr., Újpest polgármestere, Aschner Lipót, a jubiláló egyesület elnöke és Kis Zoltán ügyvezető alelnök.
    Aschner Lipót üdvözölte a megjelent előkelőségeket és a nagy számban egybe gyűlt közönséget, majd főbb vonalaiban ismertette az UTE ötvenéves történetét. Nagy hálával emlékezett meg az egyesület alapítóiról, érdemes vezetőiről és támogatóiról. Ezután Preszly Elemér dr. államtitkár mondott díszbeszédet, méltatva az UTE-nak a sport terén szerzett elévülhetetlen érdemeit. Az Újpest — úgymond — nemcsak Újpest városának, hanem az egész országnak is büszkesége.
    Kelemen Kornél dr. Hóman Bálint kultuszminiszter és az OTT nevében...
  8. 2016.07.26, 19:41 - Szeged FC - Újpest FC 1938
    Az Újpest Szegedre megy, az »oroszlánbarlangba«, amely különösen az ő számára volt mindig pontvesztő terület. Most az Újpest nagyszerű formában van, míg a Szeged folyton változtatja összeállítását, ezért nem tud a csapat állandó formára szert tenni. A Szeged tehát papíron sokkal veszélyesebb az Újpestre, mint a pályán. Ha az Újpest nem veszti el az idegeit, jól bevált támadó stílusával hazaviheti mind a két pontot.

    Pesti Napló, 1938. november 13.


    A „meglepetések napján" az Újpest is, a Hungária is vesztett egy pontot


    Szegeden gólnélküli döntetlent csikart ki Szeged jó formában levő csapata a favoritként starthoz állt Újpest legénységétől. A mérkőzés — gólok nélkül is — izgalmas lefolyású volt, mert a szegediek végig egyenrangú ellenfeleknek bizonyultak. Az újpestieknek ezúttal csak a védelemben ment a játék. A támadósorban Zsengellér feltűnő indiszpozíciója (sérülten állt ki a mérkőzésre) bénítólag hatott partnereire, akik közül talán csak Havas köze...
  9. 2016.07.26, 19:31 - Szeged FC - Újpest FC 1938
    Az Újpest Szegeden mérkőzik a Szeged FC csapatával. Az újpesti csapat jó formáját győzelemben juttathatja kifejezésre.

    Budapesti Hírlap, 1938. november 13.

    Pontot vesztett az Újpest és a Hungária

    Szegeden, az Újpest—Szeged FC mérkőzésén gólmentes maradt a két kapu. Az újpesti csatársor, amely az elmúlt hetekben ontotta a gólokat, tehetetlennek bizonyult a kitűnő szegedi védelemmel szemben. A Szeged FC-nek alkalma nyílott volna a gólszerzésre és a meccs megnyerésére, de csatárai nem voltak szerencsések s így az eredmény 0:0 maradt.

    Budapesti Hírlap, 1938. november 15.
  10. 2016.07.26, 19:21 - Újpest FC - Hungária FC 1938
    Az UTE-stadionban november 20-án délután 2 órakor kezdődő Újpest—Hungária nemzeti bajnoki és az ezt déli 12 órakor megelőző UTE—PTSC nemzeti „B“-bajnoki labdarugómérkőzésekre jegyek elővételben kaphatók a Pesti Hírlap Vilmos császár-ut 78. és Erzsébet-körút 1. szám alatti főkiadóhivatalaiban.

    Pesti Hírlap, 1938. november 15.
  11. 2016.07.26, 19:06 - Szeged FC - Újpest FC 1938
    A bajnoki táblázat élén az Újpest csapata áll, viszont mai ellenfele, a Szeged a tizenegyedik helyen van, tehát ha a papírformára egyáltalán adni lehet valamit, akkor az újpestieknek kell győzniök, annak ellenére, hogy a mérkőzés Szegeden zajlik le.

    Népszava, 1938. november 13.

    Újpest—Szeged 0:0.

    A szép időben lejátszott mérkőzés során a Szeged ritkábban, de veszélyesebben támadott. Csapatában a közvetlen védelmen kívül Marossi középfedezet játszott jól. Az Újpestből Balogh és Vincze játéka emelkedett ki. Szegedi támadásokkal kezdődött a mérkőzés, majd negyedórán keresztül az Újpest volt fölényben, csatárai azonban több jó gólhelyzetben hibáztak.

    Szünet után ugyancsak változatos volt a játékmenet, de eredményt egyik csatársor
    sem tudott elérni. Az utolsó percekben a bíró Kocsist, a határbíró megsértése miatt kiállította.

    Népszava, 1938. november 15.
  12. 2016.07.26, 17:22 - Szeged FC - Újpest FC 1938
    Az eredetileg október 23.-ra kisorsolt bajnoki mérkőzésnapon a Szeged és az Újpest barátságos mérkőzést játszott.

    1938. október 23. Szeged

    Szeged FC - Újpest FC 5:5 (2:3)
    Szeged, Vasutas pálya, 500 néző, V.: Kohautek

    Az Ujpest FC és a Szeged FC vasárnap barátságos mérkőzést játszott a vasutas pályán, 500 főnyi közönség előtt Kohautek játékvezető vezetésével.
    A mérkőzés 5:5 arányú eldöntetlennel végződött, a félidőben az Ujpest 3:2-re vezetett. A játék közepes színvonalon mozgott.

    A 6. percben Ujpest érte el a vezető gólt, Temes lövése kapufáról hálóba pattant, a 15. percben Nagy beadásából Bognár egyenlített, majd a 18. percben Bognár fejesgólja révén a Szeged jutott vezetéshez, de a 28. percben Temes erős lövése Tóthnak, a Szeged kapusának kezéből a hálóba perdült és a 34. percben Temes fejesgólja révén Ujpest a félidőben 3:2-re vezetett.

    A második félidőben Ujpest csapatában Futó helyett Seres, Devecseri helyett Hidas, Szeged csapatában Baróti helyett Párkány...
  13. 2016.07.26, 17:19 - Szeged FC - Újpest FC 1938
    A szép időben lejátszott mérkőzés során a Szeged ritkábban, de veszélyesebben támadott. Csapatában a közvetlen védelmen kívül Marossi középfedezet játszott jól. Az Ujpestből Balogh és Vincze játéka emelkedett ki.
    Szegedi támadásokkal kezdődött a mérkőzés. Majd negyedórán keresztül az Ujpest volt fölényben. Csatárai több jó gólhelyzetben hibáztak. Lassan a Szeged is támadásba lendült. Futó egy ízben leterítette Harangozót. A 38. percben Futó a büntető területen belül kézzel érintette a labdát. A játékvezető sípja néma maradt s ezért a közönség tüntetett ellene. A 44. percben lefutott, Fekete a 16-oson belül a lövés pillanatában kézzel rántotta el a csatárt.

    Szünet után eleinte a játék változatos volt. Később az Ujpest került fölénybe, majd ismét a Szeged vette át a játék irányítását. Harangozónak és Nagynak két jó gólhelyzete is akadt, amelyeket azonban nem tudtak kihasználni. A 38. percben Kállai hátrahúzott labdáját védte Tóth kapus. A 43. percben a bíró Kocsist kiállította...
  14. 2016.07.26, 17:13 - Újpest FC - Bocskay FC 1938
    Az Újpest Szűcs és Vincze nélkül is le fogja győzni a Bocskait Újpesten, miután a Bocskai is néhány tartalékkal kénytelen kiállni, de ha teljesen állana is ki, csak megnehezíthetné, de meg nem akadályozhatná az Újpest győzelmét.

    Pesti Napló, 1938. október 16.


    A Hungária veresége folytán az Újpest került a futballbajnokság élére

    Az Újpest 6:1 (3:1) arányú győzelme a Bocskai ellen nem fedi teljesen a két csapat között fennálló erőviszonyt. A debreceni csapat az első félidőben csaknem egyenrangúnak mutatkozott a lilákkal és szünet után sem játszott inferióris szerepet. A nagy gólarányú győzelem Zsengellér egyéni sikere. Az Újpest középcsatára vasárnap is klasszissal emelkedett ki a mezőnyből, megcsillogtatva páratlan lövőképességét és játékintelligenciáját.
    A vezető gólt a Bocskai érte el a 4 percben, de Zsengellér a félidő végéig három gólt röpített a derekasan küzdő debreceniek hálójába. Szünet után az Újpest fölénybe került és Zsengellér további két gó...
  15. 2016.07.26, 17:01 - Újpest FC - Bocskay FC 1938
    Az Újpest az újpesti stadionban mérkőzik a Bocskay csapatával. Az eltiltott Szűcs helyére Seres kerül a fedezetsor tengelyébe, Vincze helyettese pedig a fiatal Temesi lesz. A Bocskay a beteg Horváth középcsatár helyett kénytelen tartalékot szerepeltetni, s így aligha lesz komoly ellenfele a liláknak.

    Budapesti Hírlap, 1938. október 16.


    Az Újpest a Nemzeti Bajnokság élén

    Az Újpestnek könnyű ellenfél volt a Bocskay csapata. A debreceniek igen jól startoltak ugyan és a 4. percben a vezető gólt is megszerezték, de azután fokozatosan felnyomult az Újpest és Zsengellér góljaival 6:1 (3:1) arányban győzött.

    Budapesti Hírlap, 1938. október 18.
  16. 2016.07.26, 16:56 - Újpest FC - Bocskay FC 1938
    A Hungária elvesztette veretlenségét, az elsőséget Újpest vette át

    Sportszempontból rendkívül értékes az Újpest gólbő sikere. A féltucat gólból Zsengellér egymaga ötöt lőtt. Az újpesti csatár most 15 góllal szinte behozhatatlanul vezet a góllövők között. Újpest teljesítményére nem hatott csökkentőleg Szűcs és Vince hiánya, ami arra enged következtetni, hogy Újpestnél a legcélszerűbben foglalkoztatják a játékosanyagot, ami által egy-két játékos pillanatnyi kiválása nem okoz zavart

    Pesti Hírlap, 1938. október 18.
  17. 2016.07.26, 16:43 - Újpest FC - Bocskay FC 1938
    A megyeri úti stadionban az Újpest 3 órai kezdettel a Bocskai ellen játszik. Az Újpest erősen tartalékos, mert nélkülözi Szűcsöt, Szedert és Vinczét, azonban Seres, Temes és Havas mint tartalékok, képességes játékosok és a siker reményével játszanak majd a lelkes debreceniekkel

    Népszava, 1938. október 16.

    A Nemzeti Bajnokság élére az Újpest került, amely 6:1 (3:1) arányban fölényesen győzött a Bocskai ellen. Zsengellér, aki egymaga öt gólt szerzett, ma a legveszélyesebb és legtehetségesebb magyar csatár, aki egyéni teljesítményével is eldöntheti egy-egy mérkőzés sorsát.

    Népszava, 1938. október 18.
  18. 2016.07.26, 16:35 - Újpest FC - Bocskay FC 1938
    Az ujpesti csapat biztosan győzött a Bocskai ellen. A debreceniek az első biztos helyzetben elhibázott labda és az értékesíteni nem tudott 11-es után oly idegesen játszottak, hogy csatárai nem tudtak eredményesek lenni.
    Bocskai kezdett nap ellen és váltakozó támadások után a 4. percben váratlan szép támadás után Takács került jó helyzetbe és a 16-os közeléből jól irányított labdája a meglepett ujpesti kapus mellett a hálóba vágódott. 0:1. A 10. percben biztos gólhelyzete volt a debreceni csapatnak; Pásztói lefutott, kijátszotta a kifutó Sziklait, de az üres kapu mellé gurította a labdát. Ezután az Ujpest lendült támadásba. A 11. percben Zsengellér biztos gólnak látszó, közvetlen közelről küldött lövését Kertes sarokra mentette. A 15. percben sikerült az Ujpestnek kiegyenlítenie: Kocsis beadását Nádas rosszul fogta, a résen álló Zsengellér gyenge lövése váratlanul érte Kertest és a labda a hálóba gurult. 1:1. A 18. percben Zsengellér átjátszotta a hátvédeket és a második gólt lő...
  19. 2016.07.26, 10:43 - Újpest FC - Zuglói SE 1938
    Újpesten a hazai csapat Zugló ellen az új gyepen nemcsak pályát avathat, hanem egyúttal gólszerző napot is rendezhet, ha nem játszik ismét - tévesen — védekező futballt, hanem minden erejét a támadásba fekteti.

    Pesti Napló, 1938. október 09.

    Újpest—Zugló 4:0 (3:0).
    Újpest, 3000 néző, bíró: Selley.
    Góllövők: Zsengellér (3), Vincze.

    Az Újpest biztosan verte a Zuglót, amely azonban keményen védekezett és így elkerülte a még nagyobb arányú vereséget. Az Újpestben Zsengellér volt a legjobb.

    Pesti Napló, 1938. október 11.
  20. A Ferencváros 2398 pengőt juttatott a nemzeti repülőalapnak.

    A Ferencváros nevében Usetty Béla dr. és Melly Béla dr. 2398 pengőt és 90 fillért juttatott el a Horthy Miklós Nemzeti Repülöalap intézőbizottságához. Ennyi volt ugyanis a Ferencváros— Újpest bajnoki mérkőzés tiszta jövedelme.

    Budapesti Hírlap, 1938. október 11.
  21. 2016.07.26, 10:31 - Újpest FC - Zuglói SE 1938
    Az újpesti stadion talajának füvesítését befejezték és az Újpest holnap avatja fel ujjáteremtett pályáját a Zuglói SE elleni mérkőzéssel. A zuglói amatőr csapat még nem érett meg az első ligában való kimagasló szereplésre, de tehetséges, lelkes
    együttes. Az újpestiek csatársor jobbszélsője Szeder helyett Havas lesz.

    Budapesti Hírlap, 1938. október 09.

    Az Újpest az újpesti stadion friss gyepén 4:0 (3:0) arányban bánt el a Zuglói SE-vel.

    Budapesti Hírlap, 1938. október 11.
  22. 2016.07.26, 10:14 - Újpest FC - Zuglói SE 1938
    Újpesten, a Stadion gyepesített talaján a Zugló csapatát látja vendégül az Újpest. A Zugló a jelenlegi formájával nem lesz nehéz ellenfél.

    Népszava, 1938. október 09.

    Újpest FC—Zuglói SE 4:0 (3:0).
    Nemzeti bajnoki mérkőzés. Játékvezető Sellei.
    Megyeri-úti pálya. 5000 néző.

    A pályára lépő csapatokat meglepetés fogadta, mert a nyári szünet alatt az újpesti stadion pályájára gyönyörű egyenletes füvet vetettek, amely teljesen megváltoztatta a pálya képét. A mérkőzés az Újpest támadásaival kezdődött és már az első percben gólt szerzett: Zsengellér jobbra adott ki Kocsisnak, a szélső beadása jól jött a középcsatárnak, aki a hatos táján szorongatott helyzetből is megtalálta az utat a hálóba (1:0). Továbbra is az Újpest maradt fölényben és Vincze 25 méterről váratlan lövéssel megszerezte a második gólt (2:0). A zuglóiak is felnyomultak és néhány szép támadást vezettek az Újpest kapuja ellen, amelyeknek során kétízben is a kapufát találták a zuglói csatárok, k...
  23. 2016.07.26, 09:59 - Újpest FC - Zuglói SE 1938
    A pályára lépő csapatokat meglepetés fogadta, mert a nyári szünet alatt az ujpesti stadion pályájára gyönyörű egyenletes füvet vetettek, amely teljesen megváltoztatta a pálya képét. A pálya körül húzódó salakpálya vörös színe még jobban élénkítette a gyep színfoltját. A mérkőzés előtt ünnepélyes zászlócsere volt a csapatkapitányok között és Pohl Sándor dr. ujpesti polgármester üdvözölte a csapatokat és köszönetet mondott Ujpest vezetőségének a pálya továbbfejlesztéséért.

    A mérkőzés az Ujpest támadásaival kezdődött és már az első percben gólt szerzett: Zsengellér jobbra adott ki Kocsisnak, a szélső beadása jól jött a középcsatárnak aki a hatos táján szorongatott helyzetből is megtalálta az utat a hálóba. 1:0. Továbbra is az Ujpest maradt fölényben és a 17. percben Vincze 25 méteres váratlan lövéssel megszerezte a második gólt. 2:0. A zuglóiak is felnyomultak és néhány szép támadást vezettek az Ujpest kapuja ellen, amelyeknek során két ízben is a kapufát találták el a zuglói cs...
  24. A három vidéki mérkőzés közül az Újpest szolnoki vendégszereplése a legérdekesebb, miután a Szolnoki MÁV-tól odahaza általában meglepetést szoktak várni.

    Pesti Napló, 1938. szeptember 25.

    Az Újpest biztos győzelme Szolnokon

    Újpest csapata nehéz küzdelem után 3:0 (1:0) arányban biztosan győzött Szolnokon az ottani MÁV ellen. Újpest legjobb emberei Futó, Szalay, Kocsis és Kállai voltak. Zsengellér óvatosan mozgott.

    Pesti Napló, 1938. szeptember 27.
  25. Az Újpest Szolnokon biztosan győzött a kissé elfogult helyi csapat ellen, amely meg sem közelítette eddig mutatott formáját.

    Pesti Hírlap, 1938. szeptember 27.
  26. Az Újpest Szolnokon nagy erőbedobással igyekszik arra, hogy megtartsa veretlenségét.

    Népszava, 1938. szeptember 25.

    Az Újpest 3:0 (1:0) arányban verte a Szolnokot. A vidéki csapat jól tartotta magát, de csatárai a kapu előtt tehetetlenek voltak. A lila-fehéreknél Kállai játszott legjobban.

    Népszava, 1938. szeptember 27.
  27. Egyenrangú csapatok küzdelméből a szerencsésebb került ki győztesként. Ujpesti támadások után negyedórás szolnoki fölény következett, de a vasutas csatárok lövését nem kísérte szerencse. A 43. percben kavarodásból szerezte Zsengellér az első gólt. 0:1.
    A második félidő a MÁV támadásaival kezdődött, majd középre terelődött a játék. A 15. percben Kállai kiugrott a védők közül és 10 méterről rúgta a második gólt. 0:2. A Szolnoki MÁV erősítette az iramot, a közönség is lelkesítette, de az eredményen nem tudott változtatni, mert Kolláth lövése a kapufáról pattant vissza, majd pedig kétszer szinte biztos helyzetből a kapusba rúgta a labdát. A 40. percben ismét Kállai ugrott ki őrzői közül és berúgta az utolsó gólt. 0:3. A győztes csapatban Kállai, Zsengellér és Futó, a vesztesben pedig Kolláth, Korom és Selmeci volt jó.

    MTI Sportkiadás
  28. Az Újpest biztos győzelme Szolnokon

    Újpest – Szolnoki MÁV 3:0
    Szolnok, szeptember 25.

    A mérkőzés előtt a két csapat zászlót cserélt, mivel az újpestiek első ízben szerepeltek Szolnokon. A játék a szolnokiak fölényével indult és Újpest az első percekben feltűnően idegesen és bizonytalanul játszott.

    Az 5. percben Kolláth 30 méterről hatalmas lövést küldött az újpesti kapura, de a labda hajszálnyira a kapufa mellett repült el. Továbbra is Szolnok támad. A 10. percben Kolláth a 16-osról szabadrúgást rúg, de a labda megakad az újpesti védők sorfalában.
    Ezután az Újpest jön fel. Zsengellér kitör, de az utolsó pillanatban szereli. A 25. percben kavarodás támad az Újpest kapuja előtt, amiből korner lesz. A sarokrúgást a védők együttes erővel parírozzák.

    A 27. percben Korom messziről küldött lövését Szikszai kornerre védi. Most az Újpest beszorítja a szolnokiakat a kapu elé. A 42. percben Zsengellér lövését Gulyás védi, Selmeczi azonban idegességében kirúgja a labdát a ka...
  29. 2016.07.25, 18:53 - Elektromos FC - Újpest FC 1938
    Ma az Elektromos—Újpest ligabajnoki mérkőzést játsszák a latorcauccai pályán délután 4 órakor. Az Újpest nagy favorit, annál inkább, mert Balog játéka Seres helyett csak erősíti a csapatot. Az Elektromosoknál Pázmándi visszament a fedezetsorba. Bíró: Ivancsics Mihály.

    Pesti Napló, 1938. szeptember 10.

    Az Újpest biztosan győzött

    Újpest—Elektromosok 4:2 (3:2)

    (Saját tudósítónktól.) Az Újpest és Elektromosok vasárnapról szombatra hozták előle ligabajnoki meccsüket. A mérkőzésen az Elektromosok csapata már javuló formát mutatott, 3:2 állásban veszélyesnek is látszott, de az Újpest is erősödött Balog újraszereplésével, úgyhogy végül biztosan nyerte a meccset.
    A játékidő elején az Újpest támadott: a 4. percben Kocsis beadásából Kállai szép fejesét Bakon hárította el. A 6. percben Sziklai ritkán látott jó védéssel kaparintotta magához Tőrös elől a labdát. A 8. percben az Elektromos szerezte meg a vezető gólt, mivel Fekete röviden fejelte saját kapuja felé a ...
  30. 2016.07.25, 18:41 - Elektromos FC - Újpest FC 1938
    Újpest—Elektromos 4:2 (3:2)

    A Latorca-utcai pályán szombaton délután megtartott bajnoki mérkőzésnek 2000 nézője
    volt. Az Elektromos csapata sokat javult ezen a héten és különösen fedezetsora játszott elsőrangúan. Az újpesti csapatban Zsengellér, Sziklai és Vince emelkedett ki.
    Az első percekben az Újpest élénken támadott, de Bakon és Sziklai kritikus helyzetben mentett. A 8. percben szerencsés gólhoz jutott az Elektromos olyképpen, hogy a Fekete által röviden hátrafejelt labdát Szendrődi elcsípte, és a kifutó újpesti kapus mellett a hálóba továbbította. Az Újpest a 10. percben Vince és Kállai összjátéka után Zsengellér védhetetlen góljával kiegyenlített, majd a 15. percben Kállai élesen lőtt labdája a kapufáról pattant a hálóba. (2:1). A következő percben Kocsis beadásából Zsengellér megszerezte a harmadik gólt és a 44. percben Szendrődi húszméteres, hatalmas lövéssel második góljához juttatta csapatát.

    A második félidőben felváltva támadtak a csapatok, míglen a 13. perc...
  31. 2016.07.25, 18:35 - Elektromos FC - Újpest FC 1938
    Szombaton az Újpest játszik az Elektromos-pályán

    A bajnoki mérkőzés délután négy órakor kezdődik

    A Margitsziget felső csúcsával szemközt a pesti Dunaparton fekvő Elektromos-pálya szombaton nagyjelentőségű mérkőzésnek lesz a színhelye. A nagycsapatok közül igen jó formát és gólképességet eláruló Újpest játszik ott az Elektromos ellen, amely tavaly majdhogy jogosultságot nyert a kupatornán való szerepléshez, most pedig balszerencsésen kezdte a bajnoki évet. Ismeretes azonban, hogy a középcsapatokból éppen a nagycsapatok elleni mérkőzés váltja ki leginkább a csapatban rejlő képességeket, amit az Elektromos nem egyizben igazolt már. Az Újpest csak a fedezetsorban áll fel változott összeállításban, előreláthatóan hiányzik Szalay és Seres, akiket Balogh és Adám helyettesit. Az Elektromos megerősítette a fedezetsorát, mert ebben látja a hibát. Az uj fedezetsor tagjai: Pázmándi, Lengyel, Martonos. A nagyon érdekesnek ígérkező mérkőzést Ivancsics vezeti.

    Pesti Hírlap, 19...
  32. 2016.07.25, 18:13 - Elektromos FC - Újpest FC 1938
    Az Ujpest nehéz győzelmet aratott a feljavult Elektromos ellen. Az ujpesti együttesben Zsengellér, Sziklai és Vincze mutatott jó formát. Az Elektromosban a fedezetsor javulása örvendetes jelenség. A védelem is biztosan látta el a feladatát.
    A játékidő elején az Ujpest támadott: a 4. percben Kocsis beadásából Kállai szép fejesét Bakon hárította el. A 6. percben Sziklai ritkán látott jó védéssel kaparintotta magához Tőrös elől a labdát. A 8. percben az Elektromos szerezte meg a vezető gólt, mivel Fekete röviden fejelte saját kapuja felé a labdát, melyet Szendrődinek sikerült elcsípni és a kifutó kapus mellett a hálóba továbbítani. 1:0. Az Ujpest már a 10. percben egyenlített, amennyiben Vincze és Kállai összjátéka után Zsengellérhez került a labda, aki a 11-es tájékáról kapásból védhetetlen gólt rúgott. 1:1. A 15. percben Kállai lövése nyomán a labda a kapufáról a hálóba pattant. 1:2. A 16. percben Kocsis beadása után Zsengellér nehéz szögből újabb gólt szerzett. 1:3. A félidő há...
  33. 2016.07.25, 18:12 - Elektromos FC - Újpest FC 1938
    Elektromos—Újpest

    Az Elektromos együttese eddig három mérkőzést játszott és három pontot vesztett, holott a csapat az elmúlt idény végén esélyese volt a bajnoki táblázat negyedik helyének, ami azt jelentette volna, hogy részt vesz a Középeurópa Kupa küzdelmeiben. A gyengén sikerült idénykezdetet a beavatottak azzal magyarázzák, hogy a játékosok egy része túlságosan ideges volt, kondíciójuk sem megfelelő és egyik-másik nem élt sportszerű életet. A belső bajok érdekében megfelelő intézkedések történtek és valószínűnek tartjuk, hogy Tóth István, a legkiválóbb magyar trénerek egyike megtalálja a módját annak is, hogy a korszerűtlen és hibás stílusban játszó fedezetek ne a védekezésre fektessék a fősúlyt, hanem kombinációs támadójátékot folytassanak. Az Elektromos ma, szombaton délután 4 órakor a latorcauccai pályáján az Újpest együttesével mérkőzik. A kék-sárga csapattól javuló formát és szép játékot várnak. Valószínű, hogy a régi fedezetsor játszik: Pázmándy, Lengyel, Martonos ö...
  34. Futballderby — a Horthy Miklós Repülőalap javára

    Ferencváros—Újpest

    (Saját tudósítónktól.) A Ferencváros nemes gesztusa: az Újpest elleni mai futballderby felajánlása a Horthy Miklós Repülőalap javára, általános elismerést aratott a sporttársadalomban. A zöld-fehérek vezetősége példát mutatott ezzel minden magyar sportegyesületnek: egyik legértékesebb mérkőzését áldozza a nemes célra, szóval jelentős anyagi áldozatot is vállal magára. Végre ez olyan lépés, amiben megnyilatkozik a sport együttérzése a nemzeti ideálokkal s egészen bizonyos, hogy a Ferencváros mielőbb követőkre is talál.

    A Ferencváros—Újpest mérkőzése egyébként sportbelileg egyik legjelentősebb eseménye az őszi bajnoki idénynek. Az Újpest még veretlen, a Ferencváros két pontot veszített. A Ferencváros még versenyben maradhat, ha az Újpestet legyőzi, mert az Újpest—Hungária meccsen keresztül esetleg még behozhatja hátrányát.
    A Ferencváros csatársora ezúttal már Toldival áll fel, míg a fedezetsort Lázár—Sár...
  35. Ferencváros—Újpest

    Csütörtökön délután 3 órakor az üllői-úti sporttelepen.

    A Ferencváros és az Újpest hatalmas tábora csütörtökön az üllői-úti sporttelep tribünjein találkozik. Telve jó reménységgel az egyik is, a másik is; Hogy pedig melyiknek jut majd a legtisztább örömből, a két csapat hivatott a döntésre.
    Két bajnoki pontról van a szó valójában, de csak az Újpest nézőpontjából. A Ferencvárosnak ezúttal nagyobb a feladata, mint a két bajnoki pont megszerzése: a zöld-fehérek csapatának kárpótolni kell rajongóit a legutóbbi kettős vereség fájdalmaiért. A ferencvárosi csapatnak nemcsak győzni kell, de elsősorban feledtetni kell jó játékkal a két utolsó rossz játékot. Sőt ez a fontosabb. A ferencvárosi hívők nagy seregének vissza kell adni a hitét, a csapatnak vissza kell szerezni a bizalmat, amelyre a múltban olyannyira rászolgált dicsőséges szereplésével. Az elhatározás — biztosan tudjuk — nem hiányzik a Ferencváros csapatából, mint ahogyan megvan az Újpest csapatában a ...
  36. A csütörtöki egyetlen labdarúgó mérkőzés nagy eseménye a nemzeti bajnokságnak. A Ferencváros vendégül látja az Újpestet. A tíz nap előtt a Hungáriától elszenvedett vereség után a Ferencvárosnak igen nagy szüksége van minden pontra, hogy jelentős ponthátrányából valamit behozzon. Ma a Ferencváros a tizedik helyezett, két mérkőzésből szerzett két pontjával, míg az Újpest a harmadik helyen áll négy mérkőzésből nyert nyolc pontjával. A támadósorok összehasonlítása erősen az Újpest mellett szól. Zsengellér a góllövők élén áll és ő volt a góllövője a vasárnap megtartott Budapest - Bécs városközi mérkőzésnek is, míg a Ferencváros középcsatára, dr. Sárosi, az új bajnoki évben egyetlen gólt sem lőtt. A Ferencváros azonban megerősödött Toldi újbóli beállításával, míg az Újpestnél hiányzik Fekete hátvéd. Az érdekes mérkőzés csütörtök délután három órakor kezdődik az FTC-pályán.

    Pesti Hírlap, 1938. október 06.


    A csütörtöki bajnoki labdarúgó mérkőzésen a Ferencváros gy...
  37. Hullámzó mezőnyjátékkal indult a két nagy csapat mérkőzése. A játék első szakaszában teljesen nélkülözte a közönség az ilyen nagy mérkőzések lelkes hangulatát és erős iramát. A Ferencváros csapata volt többet fölényben, de ez a fölény főként az ujpesti játékosok sorozatos hibáiból alakult ki. A játék teljesen nélkülözte a tervszerűséget és a félidő vége felé a Ferencváros védelme bizonytalankodni kezdett. Polgár több ízben oly rosszul adta kapusának a labdát, hogy csak Háda lélekjelenléte mentette meg a zöld-fehér kaput a góltól. A 32. percben Toldi, a Ferencváros egyetlen törekvő csatára támadta az ujpesti kaput, de lövése célt tévesztett. Az Ujpest támadásaiban feltűnt Vincze sorozatosan elkövetett durvasága, amit a 33. percben Sárosi III. ellen elkövetett szinte életveszélyes beleugrása tetézett. A ferencvárosi játékos felháborodásában azonnal tettleges elégtételt vett, mire a játékvezető mindkettőjüket kiállította. A megrúgott Sárosi III.-t percekig a pályán kívül ápolták és...
  38. A Ferencváros—Újpest-mérkőzés ma, csütörtökön délután 3 órakor kezdődik az FTC üllőiúti pályáján. A Hungária — Ferencváros-„vezetőmérkőzés" után ennek a küzdelemnek azért van külön jelentősége, mert a nagy csapatok elhelyezkedési lehetőségének sorrendjét általában azok a pontok szabják meg, amelyeket egymástól szereznek. Régi tapasztalat szerint az élcsapatok a közép- és kis csapatokkal szemben átlagban egyforma pontszámot gyűjtenek. A Ferencváros feledtetni akarja saját közönségével is a Slavia és a Hungária ellen elszenvedett vereségeket és meg akarja kezdeni a bajnoki táblázaton a fölfelétornászást, mert egyelőre csak a tizedik helyen vesztegel. Az Újpest négy bajnoki mérkőzésén nyolc pontot szerzett és eddig még veretlen. A Hungária és a Kispest csak azért előzik meg, mert már öt mérkőzést játszottak. A lila-fehérek gólaránya 13:4. A professzionizmus bevezetése óta a két csapat huszonnégyszer mérkőzött egymással, kilencszer a Ferencváros, hatszor az Újpest győzött, a gólarán...
  39. 2016.07.24, 21:19 - Kispest FC - Phöbus FC 1938
    Salgó bíró feljelentésére eljárás indul a kispesti futballbotrány ügyében

    Salgó Imre futballbíró, aki a vasárnapi Kispest—Phöbus mérkőzést vezette, hétfőn megjelent az MLSz-ban és jelentést tett a vasárnapi »megkövezés« részleteiről.
    Salgó jelentése alapján a Nemzeti Liga eljárást indít, meg fogják hallgatni a szövetségi megfigyelőt is. Az eljárás folyamán valószínűleg ki fogják mondani, hogy a csapatok trénerein kívül a mérkőző felek vezetői nem tartózkodhatnak a pálya kerítésén belül.
    Ki fog terjedni a vizsgálat arra is, hogy miért cserélte ki a futballbíró testület az eredetileg bíróul kiküldött dr. Juhász Attilát Salgó Imrével.

    Pesti Napló, 1938. augusztus 30.
  40. 2016.07.24, 21:17 - Taxisok - Újpest FC 1938
    Az Ujpest—Szürketaxi latorcauccai mérkőzése nemcsak azért nyílt, mert az Újpest idegenben játszik, hanem azért is, mert a Szürketaxi nagyon jó formában van. Benne van az a lendület, amellyel holland és német túramérkőzéseit lejátszotta, míg az Újpest még nem teljesen jött egyenesbe. Ha most is annyi gólhelyzetet hagy ki a csapat, mint a Phöbus ellen, akkor a taxi szintén meglepetést csinálhat.

    Pesti Napló, 1938. augusztus 28.


    Az Elektromos-sporttelepen 3000 néző előtt folyt le az Újpest—Szürketaxi mérkőzés. A lilák az első félidőben támadójátékot folytattak és Zsengellér már a 4. percben megszerezte a vezetőgólt, amelyet két perc múlva Kiszely kiegyenlített. A 18. és 35. percben ismét Zsengellér ér el két gólt (a másodikat tizenegyesből), majd lövését ejti be a hálóba Tóth II, a Szürketaxi kapusa.
    Szünet után megfordult a játék képe. Az Újpest »W-formációba« sorakozott és ezzel átengedte a kezdeményezést ellenfelének, csak Takács II tudott egy kihagyhata...
  41. 2016.07.24, 21:06 - Taxisok - Újpest FC 1938
    A Szürketaxi Latorcautcai pályáján veszi munkába az Újpestet. Szép mérkőzés lesz és esetleg meglepetés is.

    Budapesti Hírlap, 1938. augusztus 28.


    ... az Ujpest kiadósan győzött

    Az Újpest nehezen gyűrte le a Taxi-csapatot és ha Kiszely balösszekötő nem válik harcképtelenné, talán még meglepetésnek a színhelye is lett volna a Latorca-utcai pálya.

    Budapesti Hírlap, 1938. augusztus 30.
  42. 2016.07.24, 21:00 - Taxisok - Újpest FC 1938
    Az Ujpest csapata jobb csatárjátékával biztosan győzött. Változatos mezőnyjáték után az 5. percben Zsengellér szöktette Kocsist, akinek lövésszerű beadását Tóth kapus kiütötte, de a résen álló Zsengellér hátraesve is gólt rúgott. 1:0. A 8. percben a Szürketaxi Kiszely révén kiegyenlített. 1:1. A 17. percben Kiszely Szűcscsel összecsapott, a Szürketaxi játékosa két percre kiállott és később is nehezen mozgott. A 22. percben Kocsis átadásából Zsengellér újból eredményes volt. 2:1. A 30. percben az Ujpest kapuja előtt veszélyes helyzet volt, de a Szürketaxi csatárai a kedvező helyzetet nem tudta kiaknázni. A 35. percben Kocsis lefutott, Tóth kapus kifutott kapujából, de Kocsis mellette elrúgta a labdát, amelyet Aradi a 16-oson belül kézzel érintett. A megítélt 11-est Zsengellér értékesítette. 3:1. A 38. percben Zsengellér veszélyes fejesét Tóth felső lécre ütötte. A 40. percben Vincze 25 méteres bombáját Tóth fogta ugyan, de hátraesett és a labdát a hálóba ejtette. 4:1.
    Szünet ut...
  43. 2016.07.24, 20:59 - Taxisok - Újpest FC 1938
    A latorcauccai pályán a Szürketaxi az Újpestet fogadja vendégül. A taxisok bemutatkozása kitűnően sikerült, a lila-fehéreknek nehéz dolguk lesz.

    Népszava, 1938. augusztus 27.


    Az Újpest 4:2 (4:1) arányban végzett a Taxisokkal, de győzelmét főleg Zsengellér kitűnő egyéni teljesítményének köszönheti, mert a játékidő második felében, annak ellenére, hogy Kiszely megsérült, a lelkes Taxi fölényt harcolt ki.

    Népszava, 1938. augusztus 30.
  44. 2016.07.24, 20:38 - Phöbus FC - Újpest FC 1938
    A legérdekesebb mindenesetre a Phöbus—Újpest mérkőzése, nemcsak azért, mert egyik nagy csapat a részvevője, hanem azért is, mert a feljavult Phöbus lesz az ellenfele. A Phöbusnak tavaly az volt a baja, hogy nem volt középfedezete, illetve Megyeri »védekező« középfedezet volt, holott a Phöbus stílusos, szépen összejátszott csatársorának támadó középfedezet támogatására lett volna szüksége. Most ezt megkapta a Ferencvárostól átvett Szirmaiban. Az Újpest viszont Balog és Pusztai nélkül áll fel, ami egyforma veszteség. A Phöbusnak ilyenformán egyenlő esélye van a győzelemre, sőt a hazai pálya erősen mellette szól.

    Pesti Napló, 1938. augusztus 20.


    A bajnoki idény megnyitásának nem kedvezett az időjárás. A tropikus meleg sok futballbarátot elriasztott a mérkőzések látogatásától és a küzdelmek színvonalának is sokat ártott a kánikulai hőmérséklet.
    Az újpesti derby-meccsen 2500 főnyi közönség előtt az Újpest jó csatár játékkal biztosan győzte le 2:0 (2:0) arányba...
  45. 2016.07.24, 20:19 - Phöbus FC - Újpest FC 1938
    Újpest—Phöbus 2:0 (2:0).
    2500 néző.
    Góllövő: Zsengellér, Vincze.

    Bíró Sándor játékvezető Újpestnek megítélt gólt a határbíró megkérdezése után visszavont.

    Budapesti Hírlap, 1938. augusztus 23.
  46. 2016.07.24, 20:14 - Phöbus FC - Újpest FC 1938
    A játékidő első felében az Ujpest nyomasztó fölényben volt, szünet után azonban megváltozott a játék képe, s a Phöbus is sok szép támadást vezetett. Az Ujpest megérdemelte a győzelmet, mert minden részében jobb volt ellenfelénél. Csatársora és fedezetsora máris jó formában van, csupán a védelme volt néha bizonytalan. A Phöbus idény eleji játékot mutatott.
    Ujpesti támadásokkal indult a mérkőzés, s a második percben Kállai lövését nehezen öklözte ki Csikós. A 11. percben Kocsis 16 méteres szabadrúgása után Kállai rúgta kapura a labdát, melyet Csikós kiejtett, a ráfutó Zsengellér lábáról ezután védhetetlenül szállott a kapuba a labda. 0:1. A gól után a Phőbus támadóan lépett fel, de Turai II. és P.Szabó jó helyzetben hibázott. A 24. percben szép összjáték után Szeder a kifutó Csikós mellett Kállai elé játszotta a labdát, aki újabb gólt lőtt. A bíró a gólt megadta, azonban a Phőbus reklamálására a partjelző megkérdezése után lesállás miatt a gólt visszavonta. Ezután is az Ujpest i...
  47. 2016.07.24, 20:12 - Phöbus FC - Újpest FC 1938
    A Budapesten sorra kerülő mérkőzések közül joggal számít a legnagyobb érdeklődésre a Phöbus—Újpest-találkozó. A lila-fehérek Fekete, Balogh és Pusztai nélkül állnak fel. A Phöbus már első játékával bizonyítani akarja, hogy kár lett volna ezt a stílusos futballt játszó együttest szélnek ereszteni.

    Népszava, 1938. augusztus 20.


    Az Újpest 2:0 (2:0) arányban, jóiramú mérkőzésen, megérdemelt győzelmet aratott a Phöbus ellen. Az újpesti csatárok még nincsenek a kellő lövőformában, különben több góllal terhelhették volna meg a bravúrosan védő Csikós kapuját. A Phöbus még nincsen teljesen együtt, de kemény tréning után régi értékei még sok sikert ígérnek az együttesnek. A játékidő első felében a lila-fehérek nyomasztó fölényben voltak, a szünet után a Phöbus is sok szép támadást vezetett.

    Népszava, 1938. augusztus 23.
  48. 2016.07.24, 16:55 - MTK - UTE 1917
    A bajnoki mérkőzések során a MTK 6:1 (3:0) arányban legyőzte az UTE-et, amely az MTK túlsúlya alatt való vergődésében erőszakos játékkal igyekezett magán segíteni. A mint az eredmény mutatja, a sportszerűtlen fegyvernek nem vehette nagy hasznát az újpesti csapat. A Testgyakorlók vasárnap ismét legjobb formájukat adták s az egész csapat brilliánsan dolgozott. Kellemes föltűnést keltett Orth jobbösszekötő kitűnő játéka. A fedezetsorban Kertész III. helyén Nyul szerepelt. A mérkőzés a Hungária sporttelepen folyt le 3000 főnyi közönség előtt.

    Budapesti Hírlap, 1917. október 15.
  49. 2016.07.24, 16:41 - Kispest FC - Újpest FC 1931
    Az Újpestnek nem lesz könnyű dolga a Kispesttel szemben a sárkányutcai pályán. Már sok favorit csapat elvérzett a kispestiek otthonában s ha nem lennénk ennyire a szezon elején, vasárnap is számolhatnánk meglepetéssel. A mai formák mellett azonban bármennyire is messze van még teljes tudásától az Újpest csapata, a kispestiek sokkal gyengébbek s a nagyobb vereségtől csak a hazai pálya nyújtotta előny fogja megvédeni őket.

    Az újpestiek kapuját ismét Acht védi, a védelemben azonban hiányzik Fogl III., s így Kővágó lesz Dudás partnere. A kispestiek csapatában nincs változás.

    Budapesti Hírlap, 1931. szeptember 13.


    Az Újpest még nincsen lendületben, a kellő munkával azonban nagy javulása várható.

    Újpest—Kispest 6:1 (3:0).
    Góllövők: P. Szabó (3), Auer (2), Sáros, illetően Steiner.

    Budapesti Hírlap, 1931. szeptember 15.
  50. 2016.07.24, 16:29 - Újpest FC - Vasas SC 1931
    Újpest—Vasas 3:1 (0:0).

    A Vasas kemény ellenfele volt az Újpestnek, amely csak a második félidőben tudta a maga javára dönteni a mérkőzést. Az első gólt P. Szabó beadásából Auer lőtte, a második félidő 26. percében. Egy perc múlva P. Szabó beadásából a kitűnően játszó újonc, Schneider jobbszélső lőtt gólt (2:0), majd a 36. percben Spitz küldte a labdát a hálóba (3:0). A 39. percben Skarka révén érte el a Vasas egyetlen gólját (3:1)

    Budapesti Hírlap, 1931. szeptember 08.
  51. 2016.07.24, 13:51 - Újpest FC - Vasas SC 1931
    A nagy Ferencváros-győzelemmel ellentétben a bajnokságot kétszer védő Újpest igen nehezen szerezte meg a bajnoki meccs két pontját. A második félidő közepe is elmúlt már, amikor megszületett Avar vezető gólja s akkor öt percen belül hálóba jutott az Újpest mindhárom gólja.

    Újpest—Vasas 3:1
    Avar, Schneider, Spitz ill. Skárka.

    Pesti Hírlap, 1931. szeptember 08.
  52. 2016.07.24, 13:44 - Újpest FC - Vasas SC 1931
    Újpest—Vasas 3:1. Szezoneleji játék mindkét csapat részéről, minden különösebb esemény nélkül. Az Újpest megérdemelte a győzelmet.

    Népszava, 1931. szeptember 08.
  53. 2016.07.24, 13:33 - Újpest FC - Vasas SC 1931
    Az Újpest otthonában verekszik meg a Vasassal, amely a múlt vasárnap biztató módon mutatkozott be a Sabariával szemben. Ha Újpest formáját csak külföldi teljesítményein keresztül kellene megítélni az bizony sehogy sem hízelgő a bajnokra. Talán az új összeállításban magukra találnak a lila-fehérek.

    Pesti Napló, 1931. szeptember 06.

    Újpest—Vasas 3:1. A Vasas nehéz ellenfél volt, de az újpesti fiatalok beváltak, a halfsor is jól dolgozott, s a győzelem végre a lilákhoz is beköszöntött.

    Pesti Napló, 1931. szeptember 08.
  54. 2016.07.22, 18:31 - Újpest FC - SK Rapid Wien 1929
    Újpest nagy csatája a Ferencváros örökségéért

    A Ferencváros tavaly megnyerte a Középeurópai Kupát, a döntőben éppen azzal a csapattal került szembe, amely most a ferencvárosiakat helyettesítő Újpest útjában áll a döntő felé vezető pályán. A Ferencváros és Rapid tavalyi mérkőzései hosszú időre emlékezetesek lesznek a magyar futballtörténelemben. Egy vad roham és góleső Budapesten, kétségbeesett nehéz helyzetben ellenállás a hohewartei pokolban: ez szerezte meg a magyar bajnokcsapatnak a Középeurópai Kupát.
    Ezt várjuk most Újpest csapatától, — miután a Hungária papíron gyengébb ellenféllel szemben már az első fordulóban elvérzett.
    Két osztrák, — a Rapid s a Vienna — egy cseh — a Slavia — és egy magyar csapat: Újpest mérkőzik a döntőbejutásért. Újpest kezében van a magyar futball becsülete a legnagyobb középeurópai vetélkedésben. Bízunk benne, hogy jó helyen van. Az a magas technikai és taktikai készültséggel párosult győzniakarás, amely Újpest csapatának sajátja, szerdán délu...
  55. 2016.07.22, 17:47 - Újpest FC - SK Rapid Wien 1929
    Az Újpest utolsó simításokat végezte csapatán a szerdai Rapid meccs előtt, amely a Középeurópai Kupa mérkőzések jelentős állomása.

    Újpest—Bak FC 6:0 (4:0).
    Az Újpest könnyű győzelme ellenére sincs még formában.
    Harmath remekül játszott.

    A nyári futballtilalom kedden, Szent István napján ér véget s augusztus 21-én, szerdán már elérkezik az őszi futballidény nyitányaként az Újpest—Rapid Középeurópai Kupa mérkőzésének a napja. Az újpesti stadionban kerül lebonyolításra az osztatlan érdeklődéssel várt küzdelem. Délután egynegyed 6 órakor állanak szemközt a csapatok a következő összeállításban:
    Újpest: Acht—Kővágó, Fogl III—Borsányi, Kvasz, Wilhelm—Ströck, Auer, Wetzer, Harmath, P. Szabó.
    Rapid: Hribar—Schramseis, Cejka—Madlmayer, Smistik I., Luef—Kirbes, Wesselyk, Kaburek, Horvat, Wessely.

    A Rapid jó formájára vall tegnap Bécsben az elsőosztályú Nicholson csapatán kivívott 5:0 arányú győzelme. A mérkőzést Carraro olasz bíró vezeti. A közönség kényelmes közlekedéséről a...
  56. 2016.07.22, 17:07 - Újpest FC - SK Rapid Wien 1929
    Újpest—Rapid 2:1

    A Középeurópai Kupa elődöntőjének első mérkőzése szerdán délután folyt le az újpesti Stadionban az Újpest és a bécsi Rapid csapatai között. Az eredmény 2:1 (1:0) Újpest javára. Miután az olasz Carraro nem jelent meg, a magyar Majorszky vezette a mérkőzést, azonban e miatt már előre mindkét fél óvott.

    Az Újpest összeállítása: Acht, Kővágó, Fogl III, Borsányi, Kvasz, Wilhelm, Ströck, Auer, Wetzer, Harmath és P. Szabó.
    Rapid a következő felállításban szerepelt: Skribar, Schramseis, Ceyka, Madlmayer, Smistek I, Lueff, Kirbes, Wesselyk, Kaburek, Horvath és Wessely.

    A játék mindvégig heves iramú volt és általános meglepetésre Újpest mutatott jobb játékot, mint a tréningjében már előrehaladott Rapid. A mérkőzés nagy részében fölényben volt az újpesti legénység és csupán csatársorának szezoneleji játékán múlott a nagyobb gólarányu győzelem. Kezdés után a tempó heves és 20 percig rendkívül izgalmas Játék alakult ki. A 17. percben P. Szabó 2 lépésről hibáz, a...
  57. 2016.07.22, 15:52 - AC Sparta Praha - Újpest FC 1929
    Újpest a következő csapattal játszik Prágában a Sparta ellen a Középeurópai Kupáért:

    Acht — Kővágó, Fogoly III. — Borsányi, Köves, Vig — Koszta, Avar, Veder, Harmat, P. Szabó.

    A csapat kedden utazott Prágába, reméljük, hogy ha nem is őrzi meg 5 gólos előnyét, magyaros lendületével csak annyira engedi csökkenteni, hogy — a Sparta helyett Újpest jusson a Mitropa Cup második fordulójába ...

    Pesti Napló, 1929. július 03.


    Az Újpest bejutott a Középeurópai Kupa második fordulójába

    A Sparta durva játék után is csak 2:O-ra győzött a 10 emberrel végző Újpest felett

    Politikai jellegű tüntetések a magyar csapat ellen

    Prága, július 3.
    (A Pesti Napló tudósítójának telefón jelentése.)

    A Sparta—Újpest revánsmeccsére mintegy 20 ezer néző volt kíváncsi. A Sparta új játékosokkal vonult fel, míg az Újpest azt a csapatát szerepeltette, amely Budapesten 6:l-re győzött.
    Mint az várható volt, a Sparta diktálta elejétől-végig az iramot, de az Újpest keményen é...
  58. 2016.07.22, 11:04 - AC Sparta Praha - Újpest FC 1929
    Az Újpest szerdán mérkőzik a Spártával

    Az Újpest szerdán mérkőzik Prágában a Spártával, amely nemcsak revánsot akar venni budapesti 6:1 arányú vereségéért, de olyan vérmes reménységeket táplál, hogy kiveri a magyar csapatot a Középeurópai Kupából. Ez azonban csak utópia lehet, mert az Újpest ma annyira együtt van, hogy hat gólkülönbözetű vereség semmiképpen sem érheti.

    Budapesti Hírlap, 1929. július 03.


    Az Újpest csak két góllal vesztett Prágában a Spártával szemben tovább jutott tehát a Középeurópai Kupa mérkőzésben.

    Spárta-Újpest 2:0 (1:0)

    A Középeurópai Kupa küzdelmeinek során június 30-án az Újpest Budapesten 6:1 arányú fölényes győzelmet aratott a Spárta csapatán. A revánsmérkőzés ma délután került döntésre Prágában 20.000 néző előtt Barlassina olasz bíró vezetésével. Mint előrelátható volt, a Spárta nem tudta behozni az Újpest gólelőnyét, kiesett tehát a küzdők sorából, míg az Újpest jogot szerzett a további részvételre.
    A mérkőzést az Újpe...
  59. 2016.07.22, 10:47 - AC Sparta Praha - Újpest FC 1929
    Az Újpest prágai középeurópai kupamérkőzése.

    Kedden reggel utazott Prágába az Újpest ligacsapata, amely szerda délután a Spárta sporttelepén a középeurópai kupa első fordulójának retourmérkőzését játssza az AC Sparta ellen. Az első mérkőzést, mint ismeretes, az Újpest nagy meglepetésre szokatlanul nagy gólaránnyal — 6:1-re — nyerte meg és minden valószínűség amellett
    szól, hogy komoly baleset nem érheti a Prágába utazott kitűnő magyar ligacsapatot, amely méltó képviselője a magyar labdarúgásnak. Mint értesülünk, az Újpest ugyanazt a csapatot szerepelteti Prágában is a Spárta ellen, amely Budapesten a hatalmas győzelmet kivívta.
    Ezt a mérkőzést nem a Budapesten szerepelt Fuchs német bíró vezeti, akit üzleti elfoglaltsága gátol meg a prágai útban, hanem Carroro olasz bíró.

    Pesti Hírlap, 1929. július 03.


    Újpest sikeresen túljutott a kritikus prágai mérkőzésen.

    A Spárta csak 2:0-ra győzött. — A mérkőzés végén a közönség megverte az újpestieket.

    A ha...
  60. 2016.07.22, 10:08 - AC Sparta Praha - Újpest FC 1929
    Az Újpest—Spárta mérkőzése.

    Prágából táviratozzák: Szerdán délután játszotta az Újpest a prágai Spártával revanche-meccsét a Középeurópai kupáért. A Spárta-pályán 22.000 ember volt a mérkőzésre kíváncsi. Ezúttal a Spárta győzött 2:0 (1:0) arányban, míg az Újpest
    kezdettől fogva inkább a defenzívára fektette a súlyt. Maga a meccs hatalmas ellenfelek küzdelme volt. A mérkőzés első gólja az első félidő 43. percében esett Madeloun lövéséből, míg a második gólt ugyancsak Madeloun lőtte a második félidő 33. percében. A Spárta megerősített csapata (Podhrazil, Haftl, stb.) mindent beleadott a küzdelembe és halfsora helyenként a régi fényben tündökölt. Ezzel szemben az Újpest defenzív játéka mellett elsősorban a kapus, Acht, azonkívül pedig a védelemben Kővágó és a támadásban Wetzer és Auer produkáltak kiválót. Az Újpest 6:3 gólaránnyal kerül a Rapid—Genova-meccs győztesével szembe.

    Népszava, 1929. július 04.
  61. 2016.07.21, 22:15 - Újpest FC - AC Sparta Praha 1929
    Újpest Kövessel és Kosztával áll ki a Sparta ellen

    Szombaton délután 6 órakor, a Hungária úti pályán játssza Újpest első Középeurópai Kupa mérkőzését a kupa favoritja, a cseh Sparta ellen. A mérkőzésre két új szerződtetéssel megerősítették az újpesti csapatot. Szerződtették Kosztát, akit a Ferencváros nem vitt magával Dél-Amerikába és az így támadt feszült helyzetet szerződésbontással oldották meg és szerződtették Kövest, a kaposvári Somogy, előbb a Hungária centerfedezetét.
    A lila-fehérek csapat összeállítása most a következő:
    Acht — Kővágó,Fogoly III — Borsányi,Köves,Víg — Koszta,Avar,Veder,Harmath,P.Szabó.
    A Sparta csapata: Hochmann — Burger,Hojer — Kolenaty,Kada,Carwan — Jiras,Patek,Haftl,Silny,Madelon.
    A Spartában tehát ismét együtt van a félelmetes halfsor s a csatársort is alaposan megerősítették Haftl megvásárlásával.

    Pesti Napló, 1929. június 22.


    Újpest 6:1 arányban legyőzte a Spartát a Középeurópai Kupa-mérkőzésen

    (Saját tudósítónktól....
  62. 2016.07.21, 21:39 - Újpest FC - AC Sparta Praha 1929
    Az Ujpest-Spárta szombati mérkőzésével megindulnak a Középeurópai Kupa küzdelmei

    Délután 6 órakor a Hungária-sporttelepen

    A Középeurópai Kupát három évvel ezelőtt alapították Meisl Hugó elgondolása alapján s ez alatt az aránylag rövid idő alatt is nagy népszerűségre tettek szert a Kupáért vívott mérkőzéseik. Az első évben a prágai Sparta , a múlt esztendőben pedig a Ferencváros vívta ki a győzelmet az osztrák, a cseh és a jugoszláv ellenfelekkel szemben, egy cseh és egy magyar győzelem szerepel tehát ezidő szerint a Középeurópai Kupa történetében.
    Az idén a jugoszláviai csapatok kimaradtak a küzdők sorából s a helyükbe az olaszok léptek, de kimaradt a sorból a Ferencváros is, amely délamerikai túrája miatt helyét az Újpestnek engedte át. S a küzdelmek sorát éppen az Újpest nyitja meg a Spártával tartandó mérkőzésével a Hungária sporttelepen szombaton délután 6 órakor. Másnap, vasárnap lépnek sorompóba a többi küzdők Budapesten, Bécsben és Turinban.
    Az Újpest a legnagyobb...
  63. 2016.07.21, 21:06 - Újpest FC - AC Sparta Praha 1929
    Az Újpest a középeurópai kupában nagyszerű startot vett.

    A magyar csapat 6:1 arányban győzött a nagy favorit Spárta ellen.

    A budapesti futball közönség örökké sajnálhatja, hogy csak feltűnően kis számban volt tanúja a középeurópai kupa idei startmérkőzésének. Valahogy úgy tűnt fel, hogy az újból félelmes ellenfélnek kikiáltott Spártától féltették az Újpestet s nem akartak tanúi lenni egy fájdalmas csalódásnak. Csak így érthető, hogy a Spárta budapesti mérkőzésén alig háromezer néző volt s ennek a kisszámú nézőnek is csak alig jött meg a hangja. Mikor már két góllal vezetett az Újpest, még általános volt az aggodalom, hogy mit is hozhat a Spárta-finish?
    Pedig a mérkőzés utolsó tíz percétől eltekintve az Újpest jól állta végig az iramot s a csapat minden részében lényegesen felülmúlta a híres cseh ellenfelet.
    Hat-egy volt a végeredmény, miután már hatnullra vezetett az Újpest! Oly teljesítmény ez, amelyet a szűkre szabott keretek között nem is lehet kellően méltatni. Csak ...
  64. 2016.07.21, 20:41 - Újpest FC - AC Sparta Praha 1929
    Újpest—Sparta 6:1.

    Minden várakozást meghaladó meglepetéssel kezdődött a Középeurópai Kupa-mérkőzések sorozata. A nagy favoritként induló Sparta tehetetlennek bizonyult az Újpest kitűnő kondícióban levő csapatával szemben, a súlyos vereség megérdemelten érte.

    Népszava, 1929. június 23.
  65. 2016.07.21, 19:40 - Újpest FC - SK Slavia Praha 1927
    A vasárnapi budapesti futballprogram középpontjában a Slavia és a Beogradsky vendégszereplése áll. A Beogradsky együttese szombat délben érkezett meg Budapestre, a Slavia szombat este futott be a magyar fővárosba.
    A prágaiak vendégszereplését kíséri a nagyobb érdeklődés. A cseh csapat legutóbbi prágai meccsén 4 góllal verte Újpest együttesét. Újpest revánsra törekszik, egyrészt azért, hogy otthon, saját pályáján rendbehozza Prágában alaposan megtépázott hírnevét, másrészt: ettől a mérkőzéstől függ, hogy résztvehet-e Újpest a Középeurópai Kupa további fordulóin. A Középeurópai Kupa válogatómérkőzésein Újpest megelőzte a bajnok Ferencvárost, ezzel bejutott azok közé a csapatok közé, melyek a most alapított kupáért küzdenek. A magyar szakértők arra is hajlandók voltak, hogy rossz néven vegyék Újpesttől azt, hogy a zöld-fehéreket elütötte a Középeurópai Kupában való részvétel lehetőségétől. Ezek a szakértők igazolva látták Újpesttel szemben táplált tartózkodásukat, amikor a Slavia ...
  66. 2016.07.21, 19:16 - Újpest FC - SK Slavia Praha 1927
    Az Ujpest a prágai Sláviával játszik

    A prágai Slávia Újpesten az Újpest csapatával mérkőzik, míg a Hungária ellenfele a Beogradski SK lesz. Mind a két találkozás már második meccse a mérkőző feleknek s valószínű, hogy a további küzdelemre a Hungária és a Slávia kva lifikálja magát. A Hungária minden bizonnyal a második meccsét is megnyeri a Beogradski ellen, az Újpest azonban, ha legyőzi is a Sláviát, nem fogja tudni felülmúlni azt a nagy gólarányt, amellyel Prágában kikapott a cseh csapattól.

    Budapesti Hírlap, 1927. augusztus 28.


    Ujpest csapata döntetlenül végzett a Sláviával, de kiesett a Középeurópai Kupa további küzdelmeiből

    Újpest a prágai Slávia ellen mást, mint félsikert elérni nem tudott és így bekövetkezett az előre várt esemény, hogy az egyik magyar résztvevő kiesett a Középeurópai Kupa mérkőzéseiből.

    Újpest csapata egyébként nem játszott rosszul a Slávia ellen, de teljesítménye arra mégsem volt elegendő, hogy a cseh futball büszkeségét ...
  67. 2016.07.21, 19:03 - Újpest FC - SK Slavia Praha 1927
    Újpest, amely Prágában 4:0 arányú vereséget szenvedett a Szláviától, itthon is csak döntetlent tudott elérni. Újpestet csatársorának bosszantó tehetetlensége ütötte el a siker lehetőségétől s ez a gólképtelenség kirívóan megnyilvánult tegnap, bár két ízben is vezetett Újpest, de — Fogl III. kétségtelenül teljesen jogos 11-eseivel.

    Újpest—Szlávia 2:2 (0:0.)
    UTE-pálya, hatezer néző, bíró: Braun (Bécs.)

    Mérsékelt sportot nyújtott Újpest meddő kísérletezése. A meccs nagy részében kidomborodott határozott fölénye ellenére képtelen volt a góllövésre s hogy mégis kétízben jutott a vezetéshez, az egyedül a két 11-est is értékesítő Fogl III. érdeme. A Szlávia meglepően nem ambicionálta a játékot, olyannyira biztosra ment az előző prágai 4:0 arányú győzelme után s csak arra látszott törekedni, hogy ne kapjon vereséget, ami sikerült is, mert Újpest kétszeres vezetése után könnyen kiegyenlített, hozzátehetjük nem kis részben a Fogl-pár pillanatnyi kihagyása révén.

    Pesti H...
  68. 2016.07.21, 18:08 - SK Slavia Praha - Újpest FC 1927
    Újpest súlyos vereséget szenvedett Prágában

    (Saját tudósítónktól.) A szombat—vasárnapi nemzetközi futballprogramm legjelentősebb eseménye, az Újpest—Slavia-mérkőzés a magyar csapat 4:0 arányú katasztrofális vereségével végződött. Újpest csapata a prágai mérkőzésen meg sem közelítette azt a formát, amit legutóbbi mérkőzésein nyújtott. A Slavia már az első félidőben két gólt lőtt az újpesti hálóba, a második félidőben még nagyobb fölénybe került, ekkor szerzett újabb két góljával 4:0-ra állította be a mérkőzés végeredményét. Újpest már csak akkor vehet részt, a Középeurópai Kupa további küzdelmeiben, hogyha jövő vasárnapi budapesti mérkőzésén öt gólkülönbséggel veri a Slaviát. Erre pedig igen kevés kilátás van.

    Pesti Napló, 1927. augusztus 23.


    Prágában összeomlott a világhírű Fogl-gát, ez okozta Újpest katasztrofális vereségét

    Nagyon kevés külföldi csapat vendégszereplését harangozták be olyan jól Prágában, mint az Újpest vasárnapi látogatását, kevés v...
  69. 2016.07.21, 17:53 - SK Slavia Praha - Újpest FC 1927
    Az Újpest Prágában

    Az Újpest a Sláviával játszik a Középeurópai Kupáért

    ... Ellenben annál nagyobb feladat előtt áll Újpest csapata, amelynek vasárnap tudása javát kell nyújtani, ha otthonában akarja legyőzni a prágai Sláviát. Megokolttá teszi az aggodalmakat a mérkőzés jelentősége, mert míg a Hungária—Hakoah-meccs barátságos jellegű, addig az Újpest-—Slávia mérkőzésen már a Középeurópai Kupáért küzdenek a csapatok. Az újpesti csapatban azért mégis bízik a magyar közönség, mert ismeri küzdőképességét.

    Budapesti Hírlap, 1927. augusztus 20.


    Újpest súlyos prágai vereségéért sovány vigasz a Hungária bécsi és a Ferencváros belgrádi győzelme.

    A Slávia 4:0 arányban verte meg Újpestet a Középeurópai Kupa-mérkőzésben.

    ... A Ferencváros és a Hungária még csak megmentették nevük presztízsét, de nem úgy az Újpest, amelynek a Slaviától szenvedett 4:0-ás gólarányú veresége árnyékot vet az egész magyar sportra is. A prágai kudarc annál fájdalmasabb, mert a Kö...
  70. 2016.07.21, 17:31 - SK Slavia Praha - Újpest FC 1927
    A középeurópai profi kupamérkőzések során Újpest csapata Prágában játszott Slavia ellen és 4:0 arányú vereséget kapott.

    Még egy kupapech.

    Újpest, a Délvidék után,
    Prágában lőn sújtva kupán.
    Hja, veszélyesb a Slavia,
    Mint egész Jugoszlávia.

    Pesti Hírlap, 1927. augusztus 23.
  71. 2016.07.21, 17:23 - SK Slavia Praha - Újpest FC 1927
    Az Újpest veresége Prágában.

    A Középeurópai Kupa vasárnapi fordulóján az Újpest Prágában játszott az ottani Slavia ellen és 4:0 arányban vereséget szenvedett.

    Népszava, 1927. augusztus 23.
  72. A Ferencváros és Ujpest nagy csatája

    A Hungária leszorult a harmadik sorba. Újpest és a Ferencváros fej-fej mellett halad az élén. A két csapat veretlen. A Ferencváros és Újpest egyformán 1-1 pontot adott le az eddigi bajnoki mérkőzéseken. A bajnoki listán Újpest vezet, mert egy mérkőzéssel többet játszott, mint vasárnapi ellenfele. A zöld-fehérek gólaránya a legjobb a bajnoki mezőnyben. Újpest küzdelmes meccsen, de biztosan győzött a Hungária ellen, a Ferencváros 4:0-ás győzelmet aratott. de ennek a győzelemnek megítélésében figyelembe kell venni azt, hogy Kalmár balesete tönkretette a Hungáriát.

    Ezek az előzmények és — vasárnap délután a Ferencváros—Újpest-mérkőzésre vonul ki a megyeri úti stadionba 20—25.000, talán 35—4O.OOO ember. A mérkőzés még nem bajnoki döntő és mégis, évek óta nem fordult elő, hogy ennyire fel kellett volna tenni a csapatoknak mindent egy meccsre, mint most a Ferencváros—Újpest mérkőzésre. Kialakultak az erőviszonyok, kiderült, hogy a bajnoki mező...
  73. A Ferencváros és az Ujpest harca a bajnokságért

    Élén áll az eseményeknek a Ferencváros és az Újpest mérkőzése, amelynek eredménye el fogja dönteni, melyik csapat fordul majdan be elsőként az út második szakaszába, a bajnoki esztendő tavaszi fordulójába. A nevezetes probléma természetesen jelentőségéhez mérten óriás érdeklődéssel találkozik olyannyira, hogy az újpesti stadion befogadóképessége most kerül valójában tűzpróba alá. Állítólag az újpesti stadion nézőterén helyezhető el a legtöbb ember s ha ez igaz, úgy a főváros sportközönsége nyugodtan vághat neki az útnak, elhelyezkedésében akadályt nem talál. Biztosítva van a jó közlekedés oda és vissza is, Újpestre olyan nap virrad tehát vasárnap, aminőt ez a népszerű sportváros is csak keveset ért meg idáig.

    Mindez azonban csak a nagyjelentőségű mérkőzés külsőségeire vonatkozik. Egészen más kérdés a meccs kimenetele, amelynek kétségen kívül döntő befolyása lehet a bajnokság végső eredményének a kialakulására is. A szembe ker...
  74. Az Újpest komplett csapattal szerepel a vasárnapi mérkőzésen, míg a Ferencvárosnál még bizonytalan a kapus személye, de nagyobb a valószínűség, hogy Amsel áll a Ferencváros kapujába.

    Pesti Hírlap, 1929. november 10.


    A Ferencváros győzött Újpesten

    A vasárnapi ligaforduló jelentős futballproblémákat oldott meg annak ellenére, hogy a hat mérkőzés közül négy döntetlenül végződött. A négy döntetlen ugyanis nem vonatkozott sem az élcsapatokra, sem a sereghajtókra. Az élen nagy küzdelem volt odakünn Újpesten s a sors a Ferencváros mellett döntött, amely az utolsó percben jutott győztes góljához és így a ligában az elsőséget átvette, amely tőle most már a tavaszi nagy mérkőzésekig el sem vitatható. Döntés volt a liga alján is, ahol Pécsett a Nemzeti elé meredt az utolsó hely réme a baranyaiaktól szenvedett vereség következtében.

    A nap nagy eseménye természetesen a két vezető csapat küzdelme volt, amely harmincezer nézőt vonzott Újpestre, kétségkívül a legnag...
  75. A vasárnapi labdarugómérkőzések során lezajlott a szezonnak már nem is tudjuk hányadik „derby"-je. Elődeitől és hasonmásaitól sem külsőségükre, sem belső tartalmára nézve semmiben sem különbözött. Ezúttal is rengeteg ember volt a tribünökön és lent a pályán a huszonkét játékos ugyanolyan hévvel rúgta a labdát, szórványosan egymást is, mint minden eddigi előzőn tették és teszik majd a jövőben is. A közönség természetesen szintén a már megszokott izgalommal figyelte a pályán történteket és két pártra oszolva, részben a Ferencváros, részben az Újpest győzelméért szívszorongott. A mérkőzés, amely általában egyenlő erejű ellenfelek küzdelme volt, a Ferencváros győzelmével végződött és így a csapat a professzionista bajnoki lista élére került . . .

    Népszava, 1929. november 12.
  76. Felfedeztek egy centercsatárt, egy jobbhalfot, egy jobb-bekket és - a Ferencváros 3:l - re győzött Ujpest ellen

    (Saját, tudósítónktól.) "Csak" bajnoki mérkőzés volt és erre a bajnoki mérkőzésre »csak« 32.000 ember volt kíváncsi. Felvonult a válogatott mérkőzéseken megszokott óriási autótábor, az Üllői úton csak a gyalogközlekedés volt gyors és zavartalan az üllői úti pályán pedig — próbált volna meg valaki közlekedni... Harminckétezer ember a nézőtéren annyit jelent, hogy ember ember hátán áll.

    ...

    Azután kijött Újpest, majd a Ferencváros csapata. A Ferencváros uruguayi módra üdvözölte a közönséget, a csapat először a B. tribünön trónoló szövetkezeti tagok előtt harsogott háromszoros éljent, azután fasiszta karlendülettel köszöntötte az A. tribünön elhelyezkedett »idegenek«-et.

    — Na, most jön a futball... — mondta valaki és — futball ezután sem volt. Negyvenöt percen keresztül szaladgált a pályán 22 futballista és közöttük a labda, közöttük a bíró, aki nagy unatkozás...
  77. A Ferencváros és az Ujpest találkozása a bajnoki évad első nagy eseménye

    A hosszú, kemény tél után végre megérkezett a tavasz s a nap enyhe sugarai és a langyos szellő felszárították a sporttelepek porondját is. Virágvasárnap már rugalmas, sima talajú pályák várják a küzdelembe szálló csapatokat, a jég, a hó, a sár most már nem teszi irreálissá a mérkőzéseket. Mintha csak az év első nagy bajnoki meccsének, a Ferencváros és az Újpest találkozásának akart volna kedveskedni az időjárás, amikor a bajnokság sorsára is nagyjelentőségű mérkőzésre ideális talajú pályát és enyhe levegőt varázsolt az eddigi kedvezőtlen viszonyok helyébe.

    A derbi-jellegű mérkőzés előkészületeit is kedvező körülmények között tehették meg a csapatok s így minden jel arra mutat, hogy a Ferencváros— Újpest mérkőzés az év első igazán nagyvonalú és izgalmas küzdelmét hozza. A bajnokság élén a Hungária áll, de a második helyen fekvő Újpestnek és a mögötte helyet foglaló Ferencvárosnak is nagy sanszai Vannak...
  78. Ó, ó.

    A helyzet tegnap olyképp festett
    Hogy három súlyos gólok estek
    S ennek következtében Újpestet
    Gyorsan átkeresztelik Ópestnek


    Küzdelem a bajnokság első három helyéért.

    A Ferencváros az Ujpestet gyűrte le.

    A Ferencváros izgalmas mérkőzésen, tíz emberrel játszva feljutott a tabella második helyére.

    Az első tavaszi futballvasárnap. Az első igazi derbynap. Hungária, Ferencváros, Újpest. A három vezető csapat sorsáról van szó. Arról, hogy a bajnoki tabella első három helyén hogyan változik meg a sorrend. Utánavágtat-e a Ferencváros örök riválisának, — vagy pedig áthághatatlanul odaékelődik- e közéjük az újpesti csapat?
    Erről volt szó. Erre volt kíváncsi harmincezer ember szép Virágvasárnap délutánján. Erre volt kíváncsi három város futballrajongója. Először: maga Újpest, amely villamoson, vonaton, autóbuszon, autón hősiesen öntötte be Pestre a maga drukkereinek sok ezerjét. Másodszor: erre volt kíváncsi Budapestnek az a része, amely Fradi szín...
  79. Futballpremier - az első "futballderbi": Ferencváros - Ujpest

    Régente az FTC és MTK harcát nevezték futballderbynek, amióta azonban Újpest felépítette Stadionját, azóta ö is beleszól a bajnokság kérdésébe és részt kért a derbikből.

    Újpest—Ferencváros meccsei már évek óta slágerei a bajnokságnak.

    Különösen nagy esemény lesz most, amikor mind a két csapat 0-ról indul, — a bajnoki szezon első napján.

    Mennyi szép remény, mennyi bizakodás — a bajnoki babér után gyűl össze ilyenkor, a nyári futballszünet után, az új szezon előtt.

    Vajon Újpest bajnoki reménykedése megtörik- e mindjárt az első meccsen? Ki tudja?

    Újpesten a csapatot mindenesetre nagyon jónak tartják.

    Elismerik, hogy jobb a Ferencváros csatársora, de Újpestnek viszont a védelme jobb. Nem lesz szép játék, — mondják — a holnapi az idegek harca lesz. Aki jobban bírja, az győz. Újpesten győzni szeretnének, de kiegyeznek döntetlenben is. Újpestnek megvan az a jó tulajdonsága, hogy a legerősebbek ellen tud ...
  80. Megindul a harc a bajnoki pontokért

    A Ferencváros —Újpest mérkőzése a vasárnapi első forduló nagy eseménye

    A közel kéthónapos szünet premierjén megállapíthatjuk, hogy a sors mintha kárpótolni akarná a labdarúgás hű rajongóit. Mindjárt az első napon csemegével kedveskedik s a Ferencváros és Újpest viadalával kezdi a bajnoki évadot. Két esztendő távlatán át e találkozások a legizgalmasabb küzdelmek képét varázsolják elénk. Az elmúlt tavaszon gigantikus küzdelem után ugyancsak Újpesten 1:1 arányban döntetlenül végződött a mérkőzés, mintegy jelezve a két csapat egyenrangúságát. Az elkövetkező újabb találkozás eredményét éppen ezért nehéz megjósolni. A Ferencváros három egymásután következő bajnokság győztese s ezt a bravúrt olyan csapattal hajtotta végre, amelynek összeállításán változtatnia alig kellett. Ezzel azután megállapítottuk azt az egyetlen előnyt is, amely a Ferencváros győzelmét eredményezheti. A „bemelegítő“ két Középeurópai Kupa mérkőzés már, csekély hibáktól elte...
  81. Derby-szinek.

    A bajnoki kampány derbyvel
    Kezdődött odakint Újpesten,
    Ez uj szint fog tüntetni fel:
    Lila foltok zöldfehér testen.

    A szezonnyitó derbymérkőzésen a Ferencváros és Ujpest megosztotta a pontokat

    Tegnap startolt a magyar liga mindkét csoportja és az amatőr első osztály. Az első liganap programmján szerepelt Újpest—Ferencváros mérkőzésnek húszezer nézője volt, akik izgalmas küzdelemnek voltak szemtanúi. Meglepően ötletes és lendületes volt az Újpest, amely megérdemelte a pont megosztást.
    A nagy küzdelem különben túlságosan heves volt, s ebben nem kis része volt Klug birónak, aki szezóneleji formában nem tudta áttekinteni a helyzetet, s a meccs igy teljesen kisiklott kezéből. Itt említjük meg, hogy a Ferencváros mindkét gólját a kis Takács, Újpest góljait pedig Borsányi és Jakube lőtte s Újpest két ízben is vezetett.

    Az első liga-nap nagy mérkőzésén:

    I. félidő 4. perc Takács II. bírói sipjelzés után lő gólt, nem számit. 5. perc: Fogl II....
  82. Negyedszázad után Ferencváros— Ú.Dózsa rangadó az Üllői úton

    A labdarúgó-bajnokság mai, 11. fordulójának slágermérkőzése a Ferencváros— Ú. Dózsa találkozó, az Üllői úton. A két együttes 75 esztendeje verseng egymással a bajnoki pontokért, az eddigi 144 mérkőzés közül a mostani házigazdák 65-ön, a vendégek pedig 39-en diadalmaskodtak. A mai rangadónak külön érdekessége, hogy csaknem negyedszázad telt el azóta, hogy a két csapat az Üllői úton találkozott: 1956. július 7-én 1:1 volt az eredmény. Azóta csak a Népstadion, s néhány esetben a Megyeri út volt az összecsapások színhelye. Óriási az érdeklődés a mai találkozó iránt, az ülőhelyekre szóló jegyek már csaknem teljesen elfogytak. Várható, hogy a 28 977 szurkolóra „ hitelesített" Üllői úti stadion megtelik.

    Népszava, 1980. október 18.


    Telt ház, újpesti siker az Üllői úti rangadón

    Kihagyott hazai gólhelyzetek után

    Ú. Dózsa—Ferencváros 3:0 (2:0)

    Üllői út, 30 000 néző,
    v.: Kuti.
    Góllövők: Sarlós...
  83. A forduló meglepetését a második mérkőzés hozta. A teljes csapattal — Faragóval a kapujában — kiálló Bp. Honvéd 5:4 (3:3) arányban vereséget szenvedett a Bp. Dózsától. A Honvéd vereségének oka elsősorban a megfiatalított Dózsa támadósorának játékában keresendő. A Győrvári— Kiss II. összetételű új jobbszárny ötletes és jó játékkal rukkolt ki, sok meleg helyzetet teremtett a Honvéd kapuja előtt. A befejezésnél pedig Szusza, a mezőny legjobb csatára — aki amellett, hogy nagyszerűen épített és helyzetbe hozta társait — jeleskedett. Háromszor vette be Faragó kapuját, régi hagy napjaira emlékeztetőén játszott. Mellette Virág is mindjobban csillogtatta a korszerű középcsatár erényeit: jól épített, rengeteget dolgozott és eredményes is volt, amit két gólja is bizonyít. Ez a sor lényegesen jobban játszott, mint a Honvéd azonos csapatrésze, amelyből csak időnként Kocsis és az első félidőben Machos nyújtott elfogadhatót. A Dózsa öt góljára a Honvéd Machos (2), Kocsis és Puskás révén válasz...
  84. Vérbeli rangadó

    Dózsa—Ferencváros 2:2 (1:1)
    Népstadion, 35 ezer néző,vezette: Palotai.

    Góllövők: Fekete, Zámbó ill. Mucha, Pusztai.

    Ú. DÓZSA: Rothermel— Kardos, Dunai III., Schumann, Tóth J. — Kolár (Kellner,70.p ), Nagy, Tóth A. (Zámbó. 65. p.) — Fazekas. Törőcsik, Fekete.
    FTC: Zsiborás — Tepszics, Martos, Major, Vépi — Takács, Mészöly, Ebedli — Pusztai (Pogány,87.p). Szokolai, Mucha.

    A sérült Bálint és a belázasodott Nyilasi nélkül, nagy lendülettel kezdődött a mérkőzés, és mindkét oldalon parázs helyzetek alakultak ki, eredménytelenül. A 16. percben Zsiborás és Mészöly egymást zavarta, és a szemfüles Fekete közöttük kotorta a hálóba a labdát (1:0). Változatos küzdelem folyt továbbra is, és újabb gólhelyzetek maradtak kihasználatlanul. A félidő utolsó percében egyenlített a Fradi: Pusztai keresztlabdáját Mucha fejelte éles szögből az ellenkező sarokba (1:1).

    Szünet után fokozódott az iram és az izgalom, pillanatonként kerültek gólhelyzetbe a kapuk, de a játéko...
  85. Sándor lesz a Ferencváros centercsatára Újpest ellen

    A vasárnapi sportesemények központjában, a Ferencváros és Újpest találkozása áll. A nagy futballesemény az újpesti stadionban lesz. Ennyi hendikep után újabb hendikep Ferencváros számára, hogy Pataki még mindig nem fitt. Stecovits és Horváth II. nem centercsatár, tehát végszükségben Sándort kénytelenek elhelyezni a támadósor tengelyében. A választás nem rossz, mert Sándor legnagyobb taktikusaink egyike, s bár- eredetileg fedezetjátékos volt, a csatársorban is megállotta helyét. A ferencvárosi halfsor is megerősödik Fuhrmann bevonásával, aki betegségéből felgyógyulva, vasárnap játszik először a zöld-fehérek első csapatában — miután az elmúlt héten a második csapatban már nagy sikerrel mutatkozott be. A változások figyelembevételével a zöld-fehérek felállítása a következő lesz: Huber—Takács, Hungler—Fuhrmann, Bukovi, Obitz—Rázsó, Stecovits, Sándor, Schlosser, Kohut. Újpest összeállítása még nem végleges. A valószínű csapat: B...
  86. 2016.07.12, 20:13 - Újpest FC - Hungária FC 1927
    A Hungária és az Újpest találkozása az újpesti stadionban a vasárnapi bajnoki forduló nagy eseménye.

    Az első liga vasárnapi legizgalmasabb mérkőzése Újpesten fog lefolyni. A Hungária és az Újpest csapatának bajnoki találkozása minden alkalommal izzó hangulatban játszódott le s a két csapat mérkőzése most is izgalmakban bővelkedő, hatalmas küzdelmet ígér. Erre vall, hogy a mérkőző felek átszervezett, megerősített csapattal állnak ki egymás ellen a porondra.
    A Hungária első ízben szerepelteti Konrád Kálmánt, akinek beállításától a csatársor akcióképességének és átütőerejének nagyméretű emelkedését remélik. Meglepő azonban, hogy Konrád nem a középen, hanem a jobbösszekötő szerepében fog bemutatkozni, míg a center helyét Skvarek tölti be. Nagy kérdés, hogy a Hungária csatázósora ebben a felállításban eléggé akcióképes lesz-e. Orth Györgyöt hátravonták balfedezetnek s így a kitűnő játékos nagy technikai és taktikai készsége révén a fedezetsor is jelentősen megerősödik.
    De Újpest...
  87. 2016.07.12, 19:56 - Újpest FC - Hungária FC 1927
    Szerencsés góllal két pontot hozott haza a Hungária Újpestről.

    Hungária—Újpest 1:0 (0:0)
    UTE p., 20 ezer néző, bíró Viczenik.

    Erős küzdelem, amelyet a véletlen döntött el a Hungária javára. Újpest semmivel sem volt kevésbé jó, mint ellenfele, de nem volt szerencséje, viszont a Hungária gólt eredményező akciója a bíró által észre nem vett szabálytalanságból indult ki. Orth mint half nem mutatott sokat, Konrád a kapu előtt mindennel adós maradt. Mindkét, csapat formája erősen fölfelé ívelő.
    Az első félidő startja peches a Hungáriára, mert a játék előtti rugdosásnál Haár lesántul s még kezdés előtt, az öltözőbe megy vissza, ahonnan a játék 7. percében Jeny lépett 11-ik Hungária-játékosként a pályára. A mérkőzés egyetlen gólja a II. félidő 17. percében esett: Opata kézzel stoppolt egy outra menő labdát s beadásából Jeny lőtt gólja szerezte meg a Hungária részére a ligamérkőzés két pontját.

    Pesti Hírlap, 1927. szeptember 23.
  88. 2016.07.12, 19:50 - Újpest FC - Hungária FC 1927
    A Hungária és Újpest egymás elleni küzdelmükben jelezték az „extraklasszist".

    Népszava, 1927. szeptember 13.
  89. 2016.07.12, 19:40 - Újpest FC - Kispest FC 1927
    A negyedik ligamérkőzést az Újpest vívja meg saját pályáján a Kispesttel, aminek az eredménye csupán az Újpest szempontjából fontos, mert a győzelemmel még jobban megerősítheti a második helyét.

    Budapesti Hírlap, 1927. május 29.

    Újpest és a III. ker. TVAC is győzött.

    Az újpesti Stadionban Újpest Kispesttel játszott és győzött könnyűszerrel 5:2 (2:1) arányban.

    Újpest—Kispest 5:2 (2:1).

    Az Újpest nagy gólaránnyal győzte le a kispesti csapatot, amely pedig a második félidő első félidejéig nyílttá tudta tenni a meccs kimenetelét. Ezután azonban visszaesett Kispest csapata s ellenfele egymásután rúgta a gólokat. Az első gólt P. Szabó, majd Fogl III. tizenegyesből megszerezte csapatának a második gólt. A félidő utolsó percében a kispesti Szabó lövése jutott a hálóba. Szünet után Jakube rúgta Újpest harmadik gólját, de egy perc múlva ismét Szabó lövése talált utat az újpesti kapuba. Ezután az Újpest még nagyobb fölénybe került s Jakube, majd Moravcsik gólj...
  90. 2016.07.12, 19:28 - Újpest FC - Kispest FC 1927
    Schaller!

    Újpest csapata szezón végére visszanyerte nagyszerű formáját, azt a formát mellyel két hónap előtt még a bajnoki címre pályázott. A szembeötlő javulás — Schaller személyével kapcsolatos. Az öreg balösszekötő régi kedves alakja az újpesti mérkőzéseknek. Népszerűsége nemcsak Újpesten, de Budapesten is megközelítette a budapesti krekkek népszerűségét. Szimpatikus öreg csatár, aki kopasz fejével sok csatát úszott meg, sok mérkőzésen szerezte meg a győzelmet a liláknak.
    Újpesten közben beköszöntött a fiatalok tavasza. Az újpesti vezetőség félreállította az öregeket, a Szidon—Schaller balszárnyat nyugalomba küldték, mert a fiatalok jobbak, lendületesebbek voltak, játékuk több sikert ígért.
    A sikerek után a kudarcok kerültek sorra, az újpesti elnökség ismét elővette Schallert, a régi bútort, beállította régi posztjára, a csatársor balösszekötőjébe s — az újpesti csatársor ismét eredményes, munkaképes.
    Az Újpest—Kispest-mérkőzés 5:2-ős újpesti győzelme jórészt Schaller é...
  91. 2016.07.12, 19:21 - Újpest FC - Kispest FC 1927
    Újpest—Kispest 5:2 (2:1).

    Első félidő közepén Schaller átadásából P. Szabó szerzi meg a vezetést, öt perccel szünet előtt Saguly fouljáért 11-es, amelyet Fogl III. juttat kapuba. Az utolsó pillanatban a már megálló Újpest-védelem mellett Gulyásnak sikerül a góllövés.

    Helycsere után 10 perccel P. Szabó a fölbukó Saguly mellett megfut s átadásából Jakube a kifutva megbotló kispesti kapus mellett gólt lő. Kispest riposztozik, gólt is lő, de offszid s Fürstnernek meg kell ismételnie az akciót, hogy Fürstner gólját elismerjék. Félórai játék után Schaller átadásából Jakube lő gólt, majd az utolsó pillanatokban a balszárny akcióját Moravcsik gólja zárja le.

    Pesti Hírlap, 1927. május 31.
  92. 2016.07.12, 19:08 - Vasas FC - Újpest FC 1927
    ...Ugyancsak a második hely elnyeréséért fog ádáz küzdelmet vívni az Újpest
    a Vasassal, míg a Vasas a helyezésért szeretné az Újpestet két vállra teríteni. A Vasas a múlt vasárnap gyengén játszott, így inkább Újpest győzelmében lehet reménykedni.

    Budapesti Hírlap, 1927. május 22.


    Az Újpest 3:2 arányban erős küzdelem árán szerezte meg a bajnoki pontokat a Vasas ellen és ezzel a Hungáriát megelőzve, a liga második helyét foglalja el.

    Újpest—Vasas 3:2 (1:0).

    A Hungária-uti sporttelepen a Nemzeti— Hungária-mérkőzés előtt Újpest megérdemelt győzelmet aratott a Vasasok felett. Újpest ezzel a győzelemmel biztosította a liga második helyét. Az Újpest góljait Schaller (2) és P. Szabó, a Vasas góljait Takács (egyiket 11-esből) rúgta.

    Budapesti Hírlap, 1927. május 24.
  93. 2016.07.12, 18:59 - Vasas FC - Újpest FC 1927
    Újpest, a bajnokság második helyezettje, sok sérültje miatt erősen tartalékos csapattal startol a Vasasok ellen. Beneda formán kívül van, ezt bebizonyította Temesvárott, de Újpest vezetősége mégis kénytelen őt szerepeltetni, mert Szulik a múlt héten súlyos sérüléseket szenvedett. A halfsorból hiányzik a sérült Borsányi és Péter, a csatársorból a felfüggesztett Lutz III. Ilyen körülmények között az Újpest —Vasas-mérkőzésnek inkább a Vasas a favoritja.

    Pesti Napló, 1927. május 22.


    Újpest—Vasas 3:2 (1:0).

    Az erős szélben Újpest vezet támadásokat, de lassanként Vasas fölény alakul ki. Schaller lövi az első gólt, amely után a második félidő elején a szél segítségével a másodikat is sikerül bevágnia. Takács lerohanása szerzi meg a Vasasok első gólját. Újpest támad, P. Szabónak sikerül a harmadik gólt beadni. Az utolsó pillanatokban Takács 11-esből lő gólt.

    Pesti Napló, 1927. május 24.
  94. 2016.07.12, 18:52 - Vasas FC - Újpest FC 1927
    Az első ligában Újpest megugrott a Hungáriától.

    Újpest—Vasas 3:2 (1:0).

    Változatos, néha izgalmas játék után a célszerűbben játszó Újpest megérdemelten győzött, ha csupán egy gólkülönbséggel is. Az első félidő közepetáján Fogl II. szabadrúgásából Schaller szerzi meg a vezetést. Helycsere után alig néhány perces játék telik el s Schaller messziről kapura küldött labdája hálót ér. Negyedórája folyik a játék, mikor a kiszökő Takács enyhít a gólkülönbségen. A játék utolsó perceiben Wilhelm II. kapufáról visszapattant labdáját P. Szabó befejeli. Rögtön rá 11-es Újpest ellen, mert a légsúlyú Bruneckert a védelem elnyomja. Fogl III-at a bíró kiállítja, a 11-est pedig Takács belövi.

    Pesti Hírlap, 1927. május 24.
  95. 2016.07.12, 18:25 - Újpest FC - Hungária FC 1927
    Ujpesten eldönthetik a bajnokság sorsát

    (Saját tudósítónktól.) A vasárnapi bajnoki forduló a tavaszi bajnoki szezon »nagy fordulója« lehet, melyen visszavonhatatlanul eldőlhet az elsőség kérdése is. A döntés ez alkalommal nem a bajnokjelölt és biztosan vezető Ferencváros, hanem a
    Hungária és Újpest mérkőzésén fekszik. Ismétlődik az az eset, mikor a Ferencváros és Újpest mérkőzött — az MTK bajnokságáért és a Ferencváros megnyerte nagy riválisának a bajnoki címet. A bajnoki listán a Ferencváros vezet. Két ponttal mögötte fekszik Újpest, négy ponttal ezután a Hungária. Ha Újpest győz a vasárnapi mérkőzésen, a
    bajnokságért kemény verseny indul a Ferencváros és Újpest között. Ha a Hungária megveri Újpest csapatát, — s egyidejűleg a Ferencváros csapata is győz — Újpest is négy ponttal a Ferencváros mögé esik, bajnoki kilátásai tehát alaposan csökkennek.
    Újpestnek a döntetlen sem jó. Győznie kell, ha komolyan bele akar szólni a végső küzdelembe.

    Pesti Napló, 1927. már...
  96. 2016.07.12, 17:48 - Újpest FC - Hungária FC 1927
    A pontokkal vezető Ferencvárosnak már csak az Újpest az ellenfele.

    A Hungária tegnapi veresége után a középcsoportba zuhant vissza.

    Következményeiben rendkívül súlyos jelentőségű ligaforduló volt tegnap az első ligában. A Hungária elvesztette utolsó esélyeit arra, hogy szerepet játszhasson az első liga élén, mert az Újpesttől szenvedett vereség a középcsoportba sodorta a kék-fehéreket s a vezető Ferencváros számára csupán Újpest az egyetlen számottevő ellenfél s Újpesttel már jövő vasárnap találkoznak a zöld fehérek, tehát a bajnokság sorsa nagyon is korán dől el.

    A Hungária ezúttal tetszetős csatárjátékkal operált, de túl jó volt az Újpest védelme s a kapu előtt a Hungária-csatárok teljesen tehetségtelenek. Ez a mérkőzés ugyan csak 11-essel dőlt el Újpest javára, de a győzelem kétségtelenül megérdemelt, annál is inkább, mert Ujpest a meccs első perceiben teljesen szabályos körülmények között elért gólját a bíró érthetetlenül nem ítélte meg.


    Újpest—Hungária 1:0 (0...
  97. 2016.07.12, 17:29 - Újpest FC - Hungária FC 1927
    ... Az újpesti Stadionban bonyolódik le a Hungária és az Újpest legjobb játékosai között. A küzdelem nyílt, de Újpestnek mégis előnyt jelent, hogy a saját otthonában kerül szembe a Hungáriával.

    Budapesti Hírlap, 1927. március 13.



    A Hungária véglegesen leszorult a ligabajnokságban.

    Újpest 1:0 arányban legyőzte s ezzel a negyedik helyre nyomta le.

    Még élénken él az emlékezetben az a nagy kavarodás, amely a Sabária budapesti győzelmét követte a Hungária táborában. A szombathelyi csapat győzelme ugyanis mély sebet ütött a Hungária bajnoki aspirációin s ráterelte a közvélemény figyelmét is azokra a belső bajokra, amelyek a Hungária erejét kikezdették és a nagy futballegyesület presztízsét veszedelembe sodorták. A Hungária vezetősége a verseny hatása alatt energikus lépéseket tett, kihagyta csapatából a sportszerű életmód dolgában meg nem felelő játékosait és két új erőnek (Kvasz, Újvári) a szerződtetésével igyekezett csapatát ismét akcióképessé tenni. A...
  98. 2016.07.12, 17:07 - Hungária FC - Újpest FC 1926
    A botránybíró

    A Hungária-uti sporttelepen vasárnap délután több mint 15.000 főnyi közönség1 gyűlt egybe, hogy végignézzen két egymásután következő labdarugó mérkőzést. Ennek a tekintélyes számú nézőseregnek egyetlen célja és kívánsága volt, hogy a drága pénzen megváltott jegye ellenértéke fejében nívós és élvezetes játékot láthasson. Ezt a jogos és természetes kívánságot mindenki respektálni tartozik, aki a futballpályán akár mint játékos, akár mint játékvezető bíró szerepet vállal és aki bármilyen okból is nem erre az álláspontra helyezkedik, annak semmi keresnivalója nincs a labdarugó téren.

    Röviden ennyi az észrevételünk Zsarnóczay János vasárnapi szereplését illetően, aki, mint játékvezető bíró, a Hungária—Újpest-mérkőzést botrányba fullasztotta. Semmi szükség sincs arra, hogy ez a jól táplált úr cézáromániáját jobb hiányában a mérkőzéseken elégítse ki, semmi szükség arra, hogy a vasárnapihoz hasonló botrányok megismétlődhessenek. Tiltakoznánk további szerepeltetése el...
  99. 2016.07.12, 16:18 - Hungária FC - Újpest FC 1926
    Változatlanul a Hungária vezet, bár tegnap pontot vesztett.

    A Zsarnóczay által vezetett meccsen múltkor a tizenegyesek, most a játékosok röpültek.

    Töredékfordulója volt tegnap az első ligának, amelyben a két nagy pályatulajdonoson kívül ma már minden csapat érzi a kis létszám okozta meccshiányt s mert a főváros többi alakulata sem külföldről nem hozhat ellenfelet, sem maga nem mehet idegenbe, az anyagi kérdés mind égetőbb problémája lesz a kluboknak.- Ez készíti elő a talajt
    a vidék előrelátható mind nagyobb térfoglalásának, amit az első liga a minimálisra korlátozott feljutási lehetőségek ellenére sem tud megakadályozni.

    A tegnapi ligamérkőzések eseménye a Hungária döntetlenje volt. Az Orth, Stoffián és Nádler nélkül kiálló Hungária pontot vesztett Újpest elleni meccsében s a körülmények igen kemény munkára kényszerítették a Hungáriát, hogy pontmegosztással úszhassa meg ezt a ligaküzdelmet.
    Ezek a körülmények Zsarnóczay bíró személyéhez fűződnek. Ez a bíránk arról is...
  100. 2016.07.12, 15:55 - Hungária FC - Újpest FC 1926
    Bombaprogram az első liga vasárnapi fordulóján

    Az őszi szezon elsőosztályú professzionista ligabajnokságának legerősebb fordulóján a liga négy vezetőcsapatát sikerült összehozni egy pályára, ezzel két olyan izgalmas mérkőzést nyújtanak a közönségnek, amilyenre hosszú idő óta nem volt példa. Akár a Hungária—Újpest-, akár a Ferencváros— Vasas-mérkőzés alkalmas arra, hogy megmozgassa a közönség tízezreit, a két meccs, együtt, óriási érdeklődésre tarthat számot.

    A Hungária—Újpest- meccs döntő jelentőségű az első liga bajnokságának szempontjából. Ha a Hungária győz, könnyen elugrik a csomóból, esetleg két-három pontelőnnyel fordulhat a tavaszi szezonra. Ez a két pont előny ilyen tömörült mezőnynél igen sokat, talán a bajnokságot jelenti.
    A nagy mérkőzés teljesen nyílt. Újpest csapata a szegedi Bástyával szemben végre kifutotta azt a formát, amit az egyesület vezetősége hónapok óta hiába várt. A csapat három fiatal belső csatára a szezon egyik legnagyobb meglepetése. Gyors játé...