magyarfutball.hu

  1. 2016.04.22, 18:22 - Ferenczvárosi TC - UTE 1925
    Sokkal jelentősebb eseménye a napnak az FTC—UTE mérkőzése. Az FTC már eleve jól helyezkedett az idei bajnokságban úgyannyira, hogy 16 ponttal az első helyre emelkedett. Ezzel ellentétben az UTE sokáig a háttérben maradt s csak utolsó mérkőzéseiben tört előre. A régi nagy UTE csapat bontakozott ki fokozatosan az UTE mai együttesében s ma már kétségtelenül a bajnokságnak legkomolyabb aspiránsa. Formájának tetőfokán kerül szemközt az FTC-vel,nagy lépést tennének tehát a zöld-fe- hérek, ha győzelmesen vívnák meg harcukat az impozánsan finiselő újpestiekkel. A sanszok egyenlőek, a siker kulcsa a csatázósorok kezében van s mert az elhatározó képesség nagyobb az UTE csatáraiban, újpesti győzelem a valószínűbb.
    Budapesti Hírlap, 1925. december 20.

    FTC—UTE 2:0 (0:0)

    Az FTC tíz emberrel kezdi a játékot, mert Takács II. csak a második percben áll be. Gyors FTC támadások veszedelmeztetik az UTE kapuját, amelyet Szulik jól véd. Az újpestiek első lefutását Leitner...
  2. 2016.04.22, 17:47 - UTE - Ferenczvárosi TC 1919
    Ugyancsak hatalmas meglepetést jelent a Ferencvárosiak fölényes győzelme a saját pályáján játszó UTE ellen, annál is inkább, mert a zöld-fehérek több tartalékot voltak kénytelenek szerepeltetni.
    Pesti Napló, 1919. december 23.
  3. 2016.04.22, 17:42 - UTE - Ferenczvárosi TC 1919
    Váratlan eredménnyel végződött a FTC—UTE találkozója is, amennyiben a FTC tartalék játékosban bővelkedő csapata 3:0 (1:0) arányban győzedelmeskedett a saját pálya előnyeit élvező újpestieken. A ferencvárosi csatázósortól régen láttunk a vasárnapihoz hasonló megértő s egységes játékot. Az ifjúsági Kelemen szerepeltetése sikerült ötletnek bizonyult. Az UTE egykedvűen, ambíció nélkül játszott s még akkor sem ocsúdott föl aléltságából, amikor ellenfele már három góllal vezetett. Az első gólt Bódis, a másodikat és harmadikat Kelemen lőtte.
    Budapesti Hírlap, 1919. december 23.
  4. 2016.04.22, 17:21 - Ferenczvárosi TC - UTE 1920
    "A FTC már többet elárult magáról. Megmutatta, hogy kitűnő a födözetsora, gyönge a védelme és csak mérsékelt góllövő képességek lakoznak a csatázó sorában. Nagy erőfeszítésébe került a győzelem megszerzése az UTE-vel szemközt."

    FTC— UTE 2:1 (0:1). Az első félidőben az UTE játszott a széltől támogatott oldalon s ehhez mérten szakadatlanul támadott. Schaller révén már a negyedik percben gólhoz is jutott, későbben gyakran volt még alkalma az eredmény javítására, de Priboj lövéseit nem kísérte szerencse. A második félidőben megfordult a helyzet s ekkor a FTC valósággal ostrom alá fogta az UTE hálóját. A csatázók azonban a kapu közelében határozatlanoknak és félénkeknek bizonyulták. Végre a 31-ik percben Szabó középső födözetnek sikerült kiegyenlíteni, majd a 43-ik percben Héger megszerezte a győztes gólt is. Az UTE hátvédője nagyszerűen játszott. Wiener és Priboj inzultálták egymást, mire a bíró mindkettőt kiállította.
    Budapesti Hírlap, 1920. február 17.
  5. 2016.04.22, 14:32 - UTE - Ferenczvárosi TC 1905
    A Népszigeten is elsőosztályu bajnoki mérkőzés volt. A Ferencvárosi Torna-Klub mérte össze erejét az Újpesti Torna Egyesület-tel, nagy közönség jelenlétében. A Ferencvárosiak tíz emberrel kezdték a játékot, de azért a tizenkilencedik percben már Korody révén gólhoz jutottak, a huszonhetedik percben egy korner-rúgás után Pákay megcsinálta a ferencvárosiak második gólját. Az újpestiek a harmincötödik percben Petz szép lövése által egy gólhoz jutottak. A félidő végén az újpesti kapuvédő kivédett egy tizenegyes büntető rúgást. A második félidő hetedik percében Pákay még egy gólt szerzett csapatának. Ezután a játék erőszakossá vált, és a bíró Takács-ot és Molnár-t kiállította a játékból. Eredmény három gól egy ellen a Ferencvárosi Torna-Klub javára. A második csapatok mérkőzése egy góllal egy ellen eldöntetlenül végződött.
    Budapesti Hírlap, 1905. szeptember 18.
  6. 2016.04.22, 14:19 - Ferenczvárosi TC - UTE 1905
    A másik érdekes bajnoki mérkőzés a [url=http://www.magyarfutball.hu/hu/csapat/1]Ferencvárosi Torna-Klub és az [url=http://www.magyarfutball.hu/hu/csapat/6]Újpesti Torna-Egyesület között folyt le. Az újpestiek megnyervén a [url=http://www.magyarfutball.hu/hu/bajnoki-vegeredmeny/432]múlt évi másodosztályú bajnokságot, most az első osztályba kerültek s mint ma is bebizonyították, nem méltatlanul. A Ferencvárosiak csak a második félidőben bírtak velük szemben győzelemhez jutni.-

    A [url=http://www.magyarfutball.hu/hu/stadion/359]soroksári-uti pályán a Ferencvárosi Torna- Klub mérkőzött az Újpesti Torna-Egyesület-tel, az első osztályú bajnokságért. Az első félidő gól nélkül végződött, a második félidőben ellenben a ferencvárosiak két gólt értek el. Eredmény tehát két gól zérus ellen a Ferencvárosi Torna-Klub javára. Az első csapatok előtt az egyesületek második csapatai küzdöttek a szövetségi díjért. Győztes lett öt góllal egy ellen a Ferencvárosi...
  7. 2016.04.22, 14:11 - Ferenczvárosi TC - UTE 1908
    Ferencvárosi Torna Klub— Újpesti Torna Egyesület 2:0 (1:0).

    Nagy meglepetést szerzett a Ferencvárosi Torna Klub a csekély goal arányú győzelemmel híveinek, kik azon reményben voltak a mérkőzés előtt, hogy a Typographiától és a Nemzeti Sport Klubtól vereséget szenvedő Újpesti Torna Egyesület ellen fölényes győzelmet fog aratni.

    El is érte volna a nagy goalarányu győzelmét, de közvetlen a játék megkezdése után Medgyesi, a jobb fedezetet erős sérülése folytán kénytelen volt a pályát két klubtársa segítségével elhagyni. Ez által, a megcsonkult csapat nem volt képes négy csatárral (mivel Weisz a fedezetsorba ment vissza) eredményes támadásokat intézni az ellenfél kapujára.

    Az U. T. E. csapata önfeláldozóan játszott, csak két-három játékos feledkezett meg olykor arról, hogy ember helyett labdára kell játszania. Mindkét csapat tartalék játékossal volt kénytelen szerepelni: a F. T. K. Weinber, az U. T. E. pedig Kürschner és Lévai nélkül játszott. Weinber helyett a szerencsét...
  8. 2016.04.22, 13:49 - Ferenczvárosi TC - UTE 1920
    Wiener— Priboj.

    A vasárnapi FTC— UTE mérkőzésnek egyetlen szépséghibája a Wiener— Priboj-féle affér volt. Priboj, az Újpesti Torna Egyesület válogatott középcsatára megsértette és gyomron boxolta Wienert, a FTC ugyancsak reprezentatív hátvédjét, aki azonnali revánsképpen úgy nyakszirten ütötte támadóját, hogy az csak társai segítségével tudta a pályát elhagyni. A Labdarugó Szövetség fegyelmi bizottsága azonnal tárgyalta az ügyet, és Pribojt március 15-ikéig, Wienert pedig április l-ig eltiltotta a játéktól. — Csak helyeselni tudjuk a MLSz gyors és erélyes intézkedését, mert csak ilyen módon lehet a hasonló eseteknek elejét venni.
    Pesti Napló, 1920. február 20.
  9. 2016.04.22, 13:37 - Ferenczvárosi TC - UTE 1920
    Vasárnapi mérkőzések. A hideg téli időjárás dacára hét elsőosztályú bajnoki mérkőzést tartanak vasárnap, hogy a túl hidegre fordult „őszi" programmot lebonyolíthassák. A legérdekesebb match színhelye az Üllői-úti pálya, ahol az FTC és az Újpesti Torna Egyesület csapatai találkoznak. Amelyik csapat vereséget szenved, az a bajnokságban döntő szerepet többé nem játszhat. A győzelemre, véleményünk szerint a Ferencvárosiaknak nagyobb esélyük van.
    Pesti Napló, 1920.november 28.
  10. 2016.04.22, 13:33 - UTE - MTK 1920
    MTK— UTE.

    A régi MTK—FTC találkozásokkal felérő mérkőzés színhelye lesz vasárnap a népszigeti pálya, ahol az elsőosztályú bajnokság veretlen csapatai, az MTK és az Újpesti Torna-Egyesület lesznek az ellenfelek.
    Pesti Napló, 1920. december 14.
  11. 2016.04.22, 13:29 - UTE - MTK 1914
    Magyar Testgyakorlók Köre-Ujpesti Torna Egyesület 4:0 (1:0).

    A mérkőzés a Hungária-sporttelepen folyt le 3000 főnyi közönség előtt. A MTK csapata eleinte fáradtan, nehézkesen mozgott, láthatóan lábában érezte a vasárnapi angol mérkőzést. Az UTE kihasználta ezt az intervallumot és tüzesen ostromolta a Knapptól jól védett MTK kaput. A milyen jól játszottak az UTE csatázók a mezőnyben, olyan gyámoltalanok voltak a kapu előtt. Három rendkívül kedvező helyzetben hibázták el a góllövést. Csak a félidő végén nyomult föl a MTK s szerezte meg Hlavay centerhalf éles lövéssel a vezetést. A második félidő már teljesen a testgyakorló csapaté volt. Saját térfelébe szorította az UTE-t, s a 8-ik percben Konrád I. jobbösszekötő lőtt gólt, a 13-ik percben Komád II, balösszekötő gurította a kapuba a labdát (3:0), végül a 19-ik percben Rácz center csinált gólt. A MTK-ból Klement jobbszélső, a két Konrád és Rácz center játéka emelkedett ki, míg az UTE-nek Váradi kapus volt a legjobb játékosa. Bi...
  12. Az UTE Baráti Kör közleménye

    Tisztelt Újpest szurkolók! A történelmi Magyar Kupa mérkőzés alkalmából napvilágra került a hír, mely szerint szurkolói kártya használatával van csak lehetőség jegyhez jutni az újpesti szurkolók részére fenntartott szektorokba.
    Miután ez rengeteg Újpest szurkolót hátrányosan érint, ezért az UTE Baráti Kör azt a döntést hozta, hogy ellátogatva azokra a helyekre, ahol arra igény van, a helyszínen elkészíti a szurkolói kártyát mindenki számára.
    Ezt a szolgáltatást az UTE Baráti Kör saját költségén végzi, azért fizetni nem kell.
    Az egyetlen költség ami felmerülhet, az a kártya elkészítésének ára, melyet akkor is ki kell fizetni, ha azt a Szusza Ferenc stadionnál készítik el.
    A cél megvalósítása érdekében felvettük a kapcsolatot az Újpest FC-vel és az Magyar Labdarúgó Szövetséggel. Az MLSZ a küldetés sikere érdekében szívesen biztosítja a kártyát elkészítő gépet és be is tanítja annak kezelését. Szeretnénk mindenhova eljutni az elkövetkező két hétb...
  13. 2016.04.22, 10:08 - Budapest, Újpest FC
    Pályamegnyitás. Az Újpesti Torna-Egyesület [url=http://www.magyarfutball.hu/hu/stadion/498]népszigeti sporttelepének holnapi megnyitó ünnepén a szertornázáson és az atlétikai versenyeken kívül futball-mérkőzés is lesz, a melyben az - Újpesti Torna-Egyesület I. a [url=http://www.magyarfutball.hu/hu/csapat/329]Műegyetemiekkel találkozik. A verseny délután három órakor kezdődik.
    Budapesti Hírlap, 1903. május 24.
  14. Magyar labdarugók győzelme Bécsben. Az elmúlt hét vasárnapján magyar evezős diadalát jelezte a bécsi táviró, tegnap délután pedig magyar football-csapat aratott szép diadalt az osztrák főváros válogatott legénységén. A közelmúltban lefolyt külföldi mérkőzések kedvezőtlen eredményei után örömmel regisztráljuk ezúttal a magyar football-sport diadalát, melyet értékessé tesz az, hogy egy magyar reprezentatív csapat képes volt győzedelmeskedni Bécs válogatott csapatján. A budapesti Ramblerek kiküldöttjei a Budapesti Torna-Klub, a Ferencvárosi Torna-Klub és az Újpesti Torna-Egyesület legjobb játszói voltak. A bécsi Ramblerek sorában a Kriketterek, az 7. Vienna, W. Atletik Sp.-K. és a Wiener Football-Klub 1898. első klasszisu egyesületek tagjai vettek részt. A két Rambler-csapat első találkozása a múlt tavaszszal 0:0 eldöntetlen eredménynyel végződött, a tegnapi mérkőzés pedig 3 : 2 arányban győzelmet szerzett a magyar csapatnak, a melynek tagjai a következők voltak: csatázó Buda (B. T...
  15. 2016.04.21, 23:09 - Budapest, Újpest FC
    Az Ujpesti Torna Egyesület Sporttelep Részvénytársaság 1921. december 18.-án alakult. A Budapesti Közlönyben a 3226. számú magánhirdetésben jelentették meg a meghívást.

    " Ujpesti Torna Egyesület Sporttelep r.-t. meghívója az 1921. évi december hó 18-án délelőtt 11 órakor az újpesti városházán tartandó alakuló közgyűlésére. "
    Budapesti Közlöny, 1921. deczember 8.
  16. 2016.04.21, 22:59 - Budapest, Újpest FC
    Hirdetmény

    Az Ujpesti Torna Egyesület Sporttelep Részvénytársaság
    folyó évi február hó 13 én este 6 órakor tartja

    I. rendes közgyűlését

    a Mauthner Bőrgyár irodájában (Újpest, Váczi-ut 26, sz ), melyre a részvényeseket ezúton meghívjuk.

    Tárgysorozat:
    1. Igazgatóság és felügyelőbizottság jelentése.
    2. Az 1923. évi mérleg és zárszámadás beterjesztése.
    3. Határozat az igazgatóság és felügyelőbizottságnak adandó felmentvényről.
    4. Az uj felügyelőbizottság megválasztása.

    Figyelmeztetés. Azon részvényesek, kik a közgyűlésen személyesen vagy meghatalmazott utján kívánnak résztvenni, tartoznak ideiglenes részvényelismervényüket 1924. évi február hó 19. napján déli 12 óráig elismervény ellenében Újpesten, a Mauthner-gyár pénztáránál letétbe helyezni.

    Újpest, 1924 január 31-én.

    Az igazgatóság.
    A Budapesti Közlöny Hivatalos Értesítője, 1924. február 01.
    (eredeti szöveg)

    hmgy
  17. Tényleg a szerencse faktor döntött a derbyn?

    Mr. Boo
    Szám szerint
    2015. szeptember 14

    Statisztika. Komoly szó, talán túl komoly is. Futballstatisztika. Hajjaj, gyerekkori emlékeim szerint, vagy foci, vagy matek, de rendre a foci nyert a sulival szemben... A számok várhatnak, de a srácok a téren, vagy az edzőm, a csapattársak nem!

    Ahogy később a szurkolók sem várhattak, amikor a legkisebb faluban, vagy éppen egy korosztályos derbin léptünk pályára. Aztán kiderült, hogy a statisztikához nem kell erőnlét, istenadta tehetség, na meg (ha már nem kaptam meg az aranylabdát...) valamiből meg kellett élni. Elő a matekkönyvvel! Így alakult. A rosszban a jó, hogy ezért már nem kell sokat várni a szurkolónak, a meccsek után a statisztika szemüvegén keresztül is megmutatjuk a mérkőzéseket!

    Hogy nem a számok, az adatok miatt megyünk ki a stadionba? Igen, a pontosan így van, a számok nem mutatják meg a játék szépségét, a légkört, a semmihez nem hasonlítható érzést,...
  18. Felcsút: project X

    "A mai meccs előtt volt néhány érdekesség, mely feltétlen említést érdemel. Az, hogy a hétközi rangadón mindössze 113akármennyi ember foglalt helyet a lelátón, még magyarázható azzal, hogy munkaidőben rendezték a találkozót. Az azonban, hogy szombaton 18.00-i kezdésnél is csak alig több mint 2000 szurkoló jön ki a stadionba, már több mint elgondolkodtató…"

    "Aztán el is gondolkodtunk…aki bérlettel érkezik, az nem jut be simán az objektumba. Igazolványát ugyanis nem fogadja el a beléptető rendszer, ezért van egy rendező, aki a kapuk között szaladgál egy anonim jeggyel, ami beengedi a szezonjegyest. Természetesen ez várakozással jár…időnként nem kevéssel.

    Valószínűleg a szerdai kupameccsre gondolva kimaradt a kezdőből Balogh és Windecker, eltiltás miatt pedig Litauszki. Ami pedig Lencsét illeti -bár lehet, hogy neki is jót tett a pihenő- kölcsönadó klubja miatt nem léphetett pályára.

    2 esztendeje a Chelsea és az Atletico került szembe egymással a BL n...
  19. Bilincs kattant 13 Újpest-drukkeren

    [rangado.hu] Nem múlt el incidens nélkül az Újpest szombati vendégjátéka Debrecenben, mert a lila-fehéreket elkísérő szurkolók egy csoportját előállította a rendőrség. Erről a drukkerek az egyik közösségi oldalon számoltak be felháborodottan hozzátéve, hogy nem bűnözők, ezért aránytalanul szigorúnak tartják a rendőrségi intézkedést – számolt be a Hajdú Online.

    „Mi vidéki lilák készültünk a debreceniek elleni meccsre és bevártunk egy 15 fős újpesti társaságot, akik különvonattal érkeztek Debrecenbe, a Nagyállomásra. Innen gyalogosan akartunk a stadionhoz menni, de útközben felszálltunk a villamosra ahol énekeltünk egy keveset, amivel nyilván felhívtuk magunkra a figyelmet. (Már szurkolni sem lehet?) Aztán egyszer csak megjelentek a rend éber őrei. Mi ekkor azt hittük, hogy kísérnek minket a stadionhoz, de nem ez lett.”

    Mint a továbbiakból kiderül, többször megmotozták őket a rendőrök, amit szóvá is tettek a szurkolók, akiket ezután bilincsbe ...
  20. Újpest1885.hu: A csapda csapdája

    "Vakargatják a fejüket az MLSZ-ben. „Itt van ez a kupadöntő, bármi jobb lett volna ennél a párosításnál. Nem igaz, hogy nem lehetett volna úgy intézni a dolgokat, hogy az FTC és az Újpest ne egyszerre kerüljenek a fináléba. 80akárhány évig nem volt ennyi gondunk, mint most egyszerre…” - mondogathatják a szövetségben."

    "Ha tanultak valamit Storcktól a német mentalitásból, akkor ünnepre készülnek. Akkor a szempont az lesz, hogy kb 22000 embert kiszolgálnak, hogy jól érezhessék magukat. Mondjuk a családbarát szlogen szerintem már bukott, mert a kezdés 20.30, bár a spanyol gyerekek simán bírnák, de ezt az "apróságot" fogjuk a TV-re. Hihetetlen, hogy ennyi érdekérvényesítés nincs az MLSZ-ben, hogy megszabjon 2 „kőkemény” feltételt. Az összeget a közvetítésért és a kezdési időpont behatárolását. Mondjuk nem előbb, mint 16.30 és nem később, mint 19.00. "Ha kell, vigyed, ha nem, majd megkapja más."

    Nem látok bele a lapokba, nem akarom túlokoskod...
  21. 2016.04.10, 20:09 - Szini József
    Elbúcsúzott – és maradt!

    Szini József nem régen még játszott a Ferencváros ellen. Most meghatottan veszi át a lila-fehér klub aranyból készült jelvényét. Ez bizony már a búcsú. Visszavonult. Nézem az arcát parolázás közben, gyermekes vonások, nem hiszem, hogy több 28 évesnél.

    - Harmincnégy vagyok.
    - Tehát kiöregedett…
    - Ne ilyen kegyetlenül. Egyébként sem a korom miatt hagytam abba. Túl sok volt a sérülésem. És egy-egy operáció pszichikailag is megviseli az embert. Szóval, ez van, ahogy mondani szokták…

    Az obligát kérdést – legszebb emléke? – Szini Jóska is megkapja, mint egy jó kis passzot.

    Vissza is adja a labdát:

    - Egyszer Milánóban középhátvédet játszottam az Inter ellen. Tudja hány méterről lőttem gólt a válogatott Sartinak? Negyvenöt! Kirúgta a labdát, elcsíptem, puff, bement a feje fölött. Ezzel egyenlítettünk, majd 3:2-re nyertünk…

    12 évig játszott a Dózsában. Kevés gólt lőtt, de a legtöbbször „jókor” talált a hálóba, és többnyire nemzetközi mérkőzéseken. M...
  22. 2016.04.10, 16:23 - Csepeli Vasas TK - Vasas SE 1950
    Csepel-Vasas 3:2 (3:0), csakhogy ez nem végeredmény, mert a mérkőzést sötétedés miatt le kellett fújni. Ez amolyan "törvényességi óvást" von maga után. De a Vasas nagyvonalú, levelet intéz az MLSZ-hez, amelyben nem kéri az újrajátszást, sőt, reálisnak tartja a 3:2 arányú vereséget.

    A levél utolsó bekezdését érdemes idézni:
    A vitás mérkőzéseknek ez az elintézése a két vasmunkás egyesület között, legyen iránymutató arra nézve, hogyan kell közösen az igazi sportszerűség érdekeit megőrizni.
    Népsport, 1969. 11. 29.
    hmgy
  23. Brugge óta sokat változott a helyzet

    Legjobb csapatával játszik a Dózsa × Behozható-e a belgák előnye? Az újpestiek szerint: igen

    Ha egy vendéget nagy „előszeretettel” várnak, azt általában nem azért teszik, hogy ha megérkezik, alaposan elverjék. Nos, Újpesten mégis az utóbbira készülnek, s az ő esetükben a vendégvárás e szokatlan formája mégsem sérti a vendégjogot, még csak az etikett szabályaiba sem ütközik. Előre megfontolt szándékuk indító oka: a visszavágás vágya, s az, hogy közel egy hónappal ezelőtt Brugge-ban az Újpesti Dózsa labdarúgó csapatában sem „tisztelték” a vendéget. Akkor az FC Bruges öt gólt lőtt Szentmihályi kapujába. Akkor, azon az október végi estén más volt a helyzet. Tulajdonképpen egyik fél sem ismerte a másikat. A hazaiak azt tudták, hogy az újpestiek három válogatott játékosukat kénytelenek nélkülözni, s ismerték nemzetközi eredményeiket. Az újpestiek még ennél is kevesebbet, csupán annyit tudtak, hogy az FC Bruges igen jól szerepel a belga bajnokságban,...
  24. 2016.04.09, 22:04 - Joós Péter
    Meghalt Joós Péter

    Gyászolnak az újpesti lila-fehérek. Hosszas betegség után, 61 éves korában elhunyt Joós Péter, az Újpest volt kiváló játékosa. Az 1930-as években hosszú időn át volt a lila-fehérek védelmének megbízható tagja a balhátvéd posztján. Kemény, de sohasem durva, csupaszív játékával vívta ki társai és a közönség szeretetét.

    Temetése november 28.-án, pénteken délután 14.30 órakor lesz a Megyeri úti temetőben.
    Népsport, 1969. november 28.
  25. 2016.04.09, 16:49 - Dékány Gábor
    http://library.hungaricana.hu/hu/view/NogradMegyeiHirlap_1986_08/?pg=13&layout=s
  26. 2016.04.09, 15:59 - Dékány Gábor
    Megrendülve tudatjuk mindenkivel, hogy életének 58. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Dékány Gábor!

    ISTEN VELED DEKABÁ!
    Őszinte részvétünk a családnak, osztozunk fájdalmukban!
    2016.04.09
    http://www.tve1887.hu/#!Gy%E1szol-a-III-ker%FCleti-TVE/c12hj/5708ecd30cf2c53596adadb7
  27. 2016.04.09, 07:59 - Budapest, Újpest FC
    ...Az újpestiek vezető csoportja az 1992-ben alakult Ultra Viola Bulldogs: dalaik változatosak, félelmetes zászló- és transzparensarzenáljuk már-már a nyugat-európai meccsek hangulatát idézi. Miután a Megyeri úton hallgatólag megtűrték a pirotechnikai eszközök használatát, időnként lila ködbe burkolják a stadiont. A violaszín kutyakölyköket a fiatalokból álló, igen lelkes Ultra Korps legénysége adja. Ők azonban inkább csak ugatnak, mint harapnak, a Viola Kaos azonban nem szívesen marad ki a nagyobb csetepatékból. Az eddigi legkeményebb összecsapások 1992 szeptemberében egy újpesti rangadó után történtek. A randalírozók megfékezésére az Árpád hídi metróállomáson a rendőrség kénytelen volt fegyvert használni, két fiatal szurkolót lőtt sebbel szállítottak kórházba.
    Részlet a "A kemény mag a lelátókon" c. cikkből

    Új Szó, 2004. március 12.
  28. 2016.04.09, 07:53 - Videoton FC - Újpest FC 2013
    Balhé Újpesten: az ultrák meg akarnak szabadulni a belgáktól

    Az NB I-ben gyengén szereplő, vasárnap a Videoton otthonában 3-0-s vereséget szenvedő Újpest labdarúgócsapatának legnagyobb szurkolói csoportja, az Ultra Viola Bulldogs közleményben szólította fel távozásra az Újpest tulajdonosát, Roger Duchatelet-t, valamint Marc Leliévre vezetőedzőt. Az UVB közleményét változtatás nélkül közöljük.

    "Viszlát, belgák!

    Elég volt a belgák tevékenységéből Újpesten!
    Elég volt a rombolásból, a középszerűségből, a vereségekből!
    Elég volt a tehetségtelen külföldiekből, a nézhetetlen fociból!

    Nem érdekelnek a kifogások!
    Nem érdekel minket, hogy az előző tulajdonos mennyivel lopta meg a belgát, és milyen perek vannak ellene!
    Nem érdekel minket, hogy milyen köztartozások kerülnek elő a régi időkből!
    Nem érdekel minket, hogy eddig mennyit tett bele a belga!
    Nem érdekel minket, hogy milyen lesz a játékosok házán a homlokzat szigetelése!
    Nem érdekel minket, hogy az MLSZ-ben mennyi...
  29. Ha nem iszod meg, megverlek!

    A nagy rangadó előtt megnéztük, milyen hangulatban készülnek az Újpest-drukkerek a Fradi elleni rangadóra, és persze zöld-fehér drukkereket is megkérdeztünk arról, hogy a végeredmény vagy a balhé érdekli-e őket jobban? A Szusza-stadionban viszkis üveg zuhant a földre tudósítónk mellé, kaptunk egy kis fenyegetéssel fűszerezett ingyen pálinkát, és megismerkedtünk egy félelmet nem ismerő, fiatal lánytestvérpárral.

    "Ha rajtunk múlik, nem lesz semmi balhé" - fordul tudósítónk felé egy 25 év körüli irokéz-frizurás Újpest-drukker a Szusza-stadion bejáratától egy köpésre, amikor a mai várható eseményekről kérdeztük.

    Bár a 16.30-kor kezdődő meccsig még három óra van, a lilákért szorítók kénytelenek voltak elmenni a saját stadionjuk elé, mert csakis úgy juthatnak ki a rangadóra, ha a fél kettőkor induló különbuszra felszállnak - érvényes jeggyel.

    Csányi nem fogadta el az újpesti meghívást

    Ezt nem mindenki favorizálta, leginkább a Hevesi Violák t...
  30. 2016.04.09, 06:57 - Újpest FC - Paksi FC 2015
    http://issuu.com/ujpestfc/docs/20150718_ufc-paks_issue/1?e=0/14715258
  31. http://issuu.com/ujpestfc/docs/20150801_ufc-bekescsaba_issue/1?e=0/14715590
  32. http://issuu.com/ujpestfc/docs/20150808_ufc-pfla_issue/1?e=0/14714686
  33. http://issuu.com/ujpestfc/docs/ufc-honved_ny/1?e=0/32757715
  34. http://issuu.com/ujpestfc/docs/ufchali_ny/1?e=0/32757085
  35. http://issuu.com/ujpestfc/docs/ufc-ferencvaros_ny/1?e=0/32757052
  36. 2016.04.09, 06:54 - Újpest FC - MTK Budapest FC 2015
    http://issuu.com/ujpestfc/docs/ufc-mtk_ny/1?e=0/30350864
  37. 2016.04.09, 06:53 - Újpest FC - Vasas FC 2015
    http://issuu.com/ujpestfc/docs/201507_ufcd-vasas_ny/1?e=0/32757020
  38. 2016.04.09, 06:52 - Újpest FC - Diósgyőri VTK 2015
    http://issuu.com/ujpestfc/docs/ufc-dvtk_/3?e=18592094/33696173
  39. 2016.04.09, 06:51 - Újpest FC - Videoton FC 2016
    http://issuu.com/ujpestfc/docs/ufc-videoton/1?e=18592094/33696341
  40. 2016.04.09, 06:50 - Újpest FC - MTK Budapest FC 2016
    http://issuu.com/ujpestfc/docs/ufc-mtk_2.meccs/1?e=18592094/33696117
  41. http://issuu.com/ujpestfc/docs/ufc-dvsc/1?e=18592094/33784101
  42. 2016.04.09, 06:47 - Újpest FC - Diósgyőri VTK 2016
    http://issuu.com/ujpestfc/docs/ufc-dvtk_2.meccs/1?e=18592094/34216765
  43. 1969. november 23.

    NB I. Tartalékcsoport

    Újpesti Dózsa- Egri Dózsa 0:0
    Megyeri út, 11.30 ó., 3.000 néző, V.: Schuck

    Ú. Dózsa: Borbély (Kenesei)-Komáromi,Horváth,Szini-Hartyáni,Simon-Kollár,Kellner,Juhász,Nyírő,Tóth A.
    Eger: Bulyovszky (Kovács F.)-Szász,Fodor,Bóbita-Mészáros,Cserős-Patvaros,Ceglédi,Kovács I.,Nagy (Sipos),Balogh.


    Bajnokavatás lesz Újpesten?

    A Megyeri úton az Újpesti Dózsa nyugodtan várja az egrieket. Teheti, hiszen sikere biztosra vehető.

    - Nem változik az összeállítás – mondta Baróti Lajos mesteredző. – Győzelmet várok a csapattól. Remélem, hogy a mérkőzés után már bajnoknak tekinthetjük magunkat. Egerben, tavasszal, 4:1-re nyertünk!

    Úgy gondoljuk, erre a mérkőzésre a legkönnyebb tippelni. Tehát Ú. Dózsa- Eger:1.


    Bajnok az Ú. Dózsa

    Csupán két gól a Megyeri úton

    40 percig egykapura játszott az Újpest, de csatárainak semmi sem sikerült × Az Eger példásan helytállt × Gyors iramú, izgalmas volt a játék

    Újpesti Dózsa...
  44. Aranyat érhet a komlói „kirándulás”

    Komlón szerepel az Újpesti Dózsa. A hazaiak csak egyszer maradtak alul otthonukban, s Újpestről is tisztes, 2:0- ás vereséggel távoztak. A jelek szerint a lila-fehérek feltartóztathatatlanul haladnak a bajnoki cím felé. És ezen az úton a Komló sem tudja megállítani Benééket.


    Csupán egyetlen kettes?

    Komló- Újpesti Dózsa. A Komló együttesében Földi helyett Egri kapja a 8-as mezt. Az Újpesti Dózsa nem változtat.

    - A Komló a döntetlenek csapata – jegyezte meg Baróti Lajos, a lila-dfehérek mestere. – A kapott gólok tekintetében sem állnak rosszul. Éppen ezért nehéz mérkőzés elébe nézünk. Döntetlennél rosszabb eredményre semmiképpen sem számítok.

    Szerintünk az Újpesti Dózsa a bajnoksághoz vezető úton ezt az akadályt is sikerrel veszi.


    1969. november 19.

    NB I. Tartalékcsoport

    Komló- Újpesti Dózsa 1:2 (1:1)
    Komló, 11.45 ó., 500 néző, V.: Lukács

    Komló: Szekeres-Fenyvesi,Göcsei,Szalai-Pintér (Fuchs),Pál-Kékes...
  45. 2016.04.02, 19:01 - Újpesti Dózsa SC - MTK 1969
    1969. november 15.

    NB I. Tartalékcsoport

    Újpesti Dózsa- MTK 4:1 (2:1)
    Megyeri út, 13.30 ó., 8.000 néző, V.: Alberti

    Ú. Dózsa: Borbély (Kenesei)-Komáromi,Horváth,Nagy F.-Hartyáni,Simon-Hegyi (Kollár),Juhász,Nyírő,Nagy L.,Kellner.
    MTK: Lanczkor-Szántó,Papp,Jenei,Palicskó-Szűcs A.,Szarvas (Papp II.)-Kékesi,Straub,Tóth,Csomor.

    Gólszerző: Juhász 2, Nagy L. 2 – Straub.

    Kiállítva: Szántó


    A Megyeri úton Baróti mester fiai serény munkával töltötték a péntek délelőttöt. Nem tervez változtatást az edző, a Rába ETO ellen szerepelt együttes kezd szombaton is.

    Az Újpesti Dózsa játéka az utóbbi időben halványabb a szokottnál. Néhány kulcsembere nem tudja hozni szokott formáját, s ez kihat a csapat teljesítményére. Az MTK viszont hosszabb gyengélkedés után – igaz, a sereghajtó Eger ellen – már javulást mutatott. Mindezek figyelembe vételével: a Megyeri úton a nagyobb tudást képviselő Újpesti Dózsa győzelme aligha lehet vitás. Tipp: 1.


    Ismét sok gól?

    ...
  46. Segesvári szerenád

    1938-ban Bukarestbe, KK mérkőzésre utazott az Újpest. A hosszú utazást a csapat megszakította és Segesváron éjszakázott. Az éjszaka csendjében egyszer csak szerenád hangjai csendültek fel. Előbb egy halk nóta, aztán pattogó csárdások. Kiderült, hogy magyar dalosverseny volt Segesváron, Petőfi halálának színhelyén. Azon szerepeltek a csíkszeredai dalosok is, akik – megtudva, hogy az újpesti csapat Segesváron éjszakázik – elhatározták, hogy szerenádot adnak neki. Langfelder Ferenc, az újpestiek vezetője rémülten rohant ki az udvarra és könyörgött.

    - Az istenért, hagyják abba! Fontos mérkőzés előtt állunk, hagyják aludni a fiúkat!

    A csíkszeredaiak távoztak is hamarosan, csak azt kérték, hogy győzzenek az újpestiek. Sajnos, ez a kérésük nem teljesült: az Újpest a bukaresti nagy kánikulában 4:0-ra kikapott. Persze, nem a szerenád miatt…


    A Rapid pályán 15.000 néző előtt a bukaresti Rapid második KK mérkőzésén 4:0 (0:0)-ra győzött az Ujpest FC csapata e...
  47. 1969. november 8.

    NB I. Tartalékcsoport

    Rába ETO- Újpesti Dózsa 2:1 (0:0)
    Győr, 11.45 ó., 400 néző, V.: Schlick

    Rába ETO: Földes-Hegyi,Vági,Grábics-Pozsgai,Gunyhó-Varga II.,Póczik,Pánczél,Horváth L.,Fajkusz (Udvardi).
    Ú. Dózsa: Borbély-Komáromi,Nyírő,Szini-Hartyáni,Simon-Nagy J.,Hegyi,Kollár,Nagy L.,Kellner.

    Gólszerző: Pozsgai 2 – Nagy L.


    Az Újpesti Dózsa Győrött

    Az Újpesti Dózsa csütörtökön ismét „összejött” a Megyeri úton. Baróti mester örömére, senki sem sérült meg a válogatottak közül, s noha a többség szerdán játszott, csütörtökön mindenki részt vett az edzésen.

    - Nehéz mérkőzés előtt állunk – mondta a mesteredző. – Úgy érzem, ez lesz a legnehezebb őszi összecsapásunk. Egy pont megszerzésében azonban bízom.

    Egyébként az újpestiek legerősebb együttesükkel utaznak a Rába partjára. Ismét játszik Bánkuti is.

    Ezen a mérkőzésen sok függ attól, hogy mennyit vett ki a lila-fehérek válogatottaiból az írek elleni szerdai találkozó. A papír...
  48. 1969. október 27.

    Az Újpesti Dózsa a Ferencváros elleni csapatot szerepelteti

    Telt ház lesz szerdán

    16 játékos helyett csupán 15 újpesti fiú gyülekezett hétfőn délelőtt a Ferihegyi repülőtér előcsarnokában, s ez a 15 sem a korábban tervezett volt.
    Az utazás előkészítésénél ugyanis még számolt Baróti edző Göröccsel, Dunai II.-vel és Bánkutival is. De hát: az edző tervez, viszont közbejönnek sérülések, s ezek felborítják a terveket.

    - Mindhármuknak pihenniük kell, hogy mihamarabb rendbe jöjjenek – így indokolta Baróti Lajos a három válogatott otthon maradását.

    Így a vasárnap szerepelt 11 labdarúgón kívül Borbély, Horváth, Szini és Nyírő szállt be a Sabena légitársaság karcsú Caravelljébe.
    A kellemes repülőutat Prágában rövid időre megszakította a gép. A társaság csendes volt. Látszott, hogy nehéz meccset vívtak az előző napon. Fazekas Laci a mosdóban megvizezte az arcát.

    - A repülést nem nekem találták ki – mondta rezignáltan.

    És látszott is rajta.
    Prágától Brüssz...
  49. Az Újpesti Dózsában: Bánkuti nem. Dunai II. és Göröcs?

    A Megyeri úton a „konkurencia” egy órával később, 11 órakor vonult ki a pályára. A néhány összeverődött szurkoló árgus szemmel leste a játékoskijárót.

    - Ott a Göröcs – sóhajtott fel az egyik fiatal fiú.

    Tévedett. Az Juhász volt. Göröcs ugyan le akart vetkőzni, sőt, mi több, le is vetkőzött, de végül is a fürdőbe ment.

    - Nem kell erőltetni a dolgot. Erre a sérülésre a legjobb orvosság a pihenés – mondta Baróti Lajos mesteredző a csatárnak. – Inkább most pihenj, mint később hosszú hetekig harcképtelen légy…

    Ezzel a kérdés, rendezést nyert.
    Dunai Antal viszont szerelésbe öltözött, s ment ki futkározni. Néhány métert kényelmesebben lötyögött, majd bele-beleerősített.

    - Rosszabb, mint vártam – mondta Radnai doktornak. – Ha ugyanis nem lábujjhegyen futok, hanem ránehézkedem, szúró fájdalmat érzek.

    Abbahagyta, s ment az öltözőbe. A többiek – köztük Káposzta is – már javában dolgoztak. Labdás bemelegítés, maj...
  50. 1969. október 12.

    NB I. Tartalékcsoport

    Tatabányai Bányász- Újpesti Dózsa 0:3 (0:1)
    Tatabánya, 12.45 ó., 1.000 néző, V.: Molnár P.

    Tatabánya: Csepecz-Törőcsik,Kovácshegyi,Jelinek-Szabó J.Locker-Arató,Mészáros,Vízkeleti (Csík),Gertsmár,Tóth.
    Ú. Dózsa: Borbély (Kenesei)-Komáromi,Nyírő,Nagy F.-Hartyáni (Szini),Simon-Hegyi (Nagy J.),Kollár,Juhász,Kellner,Tóth A.

    Gólszerző: Kellner 2, Tóth A.

    Az Újpesti Dózsa – és a „mumusa”

    Az Újpesti Dózsa Tatabányára utazik. Káposzta még nem szerepelhet, Baróti edző ezért nem tervez változtatást a legutóbbi összeállításon.

    - Egyik legnehezebb mérkőzésünk elé nézünk – mondta Farsang Endre, az újpestiek szakosztályvezetője. – A bányász csapat az utóbbi időben nem szerzett pontot, várható tehát, hogy ellenünk fokozott ambícióval próbálja pótolni „mulasztását”. Egyébként is amolyan „mumusféle” nekünk a Tatabánya, hogy csak a legutóbbi újpesti mérkőzést említsem, amikor esélytelenként érkeztek, aztán két ponttal távoztak. Egy bizt...
  51. 2016.03.28, 16:21 - Szűcs Sándor
    Halálra ítélt futballista - A Szűcs-per - Egy híres ügy a magyar jogtörténetből

    [jogiforum.hu] Szűcs Sándor válogatott labdarúgót 1951-ben a katonai bíróság egy olyan törvényerejű rendelet alapján ítélte halálra, amely sohasem jelent meg a Magyar Közlönyben, sőt ő volt az egyetlen sportoló, akivel szemben a „szigorúan titkos” jogszabályt alkalmazták. Az ítéletet végrehajtották.

    Szűcs Sándor 1921. november 23-án született Szolnokon. A polgári fiúiskola elvégzése után géplakatos szakmát tanult a MÁV Szolnoki Járműjavítóban. Még nem volt tizenhét esztendős, amikor először játszott a helyi NB I-es labdarúgócsapatban. Hamar felfigyeltek a tehetséges futballistára: 1941. március 23-án már a felnőtt válogatottban lépett pályára Jugoszlávia ellen. 1948-ig tizenkilencszer szerepelt a nemzeti válogatottban – hétszer a Szolnoki MÁV, 1944 után pedig az Újpest játékosaként tizenkétszer. Felkészültsége, tudása alapján az Aranycsapat tagja lehetett volna, de nem így történt.

    Kovács Er...
  52. 2016.03.26, 10:07 - Magyarország - Ausztria 1947
    Emlék egy hajdanvolt magyar-osztrákról

    Szerző: Vitray Tamás

    Tizenhatodik évemben jártam, de már veterán focirajongó voltam. Megátalkodott Vasas drukker több mint fél évtizede. Még apám vitt ki a Latorca utcába, a frissen NB I.-be feljutott piros-kékek meccsére, ha nem tévedek, az előző évi bajnok Csepel ellenire. 5-2-re győzött a Vasas, és nyert egy mániást is személyemben. Mellesleg az újonc munkáscsapat még abban az évadban legyőzte az Újpestet, a következő év bajnokát, a Nagyváradot, még a Fradit is (3-2), végül hatodik lett.
    Fociőrületem velem együtt a háborút is túlélte, és nem múlhatott el hét anélkül, hogy meccsre ne mentem volna. Nem kell ugyebár mondanom, melyik csapatot látogattam? Időközben azért nem lehetett kihagyni a magyar válogatott meccseit sem. Nagy csapat alakult és ennek megfelelően nőtt a közönségszám a mérkőzéseken, hát még a válogatottén! Hamarosan világossá vált, hogy az érdeklődés egyre inkább felülmúlja a befogadóképességet, vagyis nincs megfelel...
  53. 1969. október 05.

    Tippel: Mátrai Sándor

    Újpesten a Dózsa a Salgótarjánt fogadja. A Dózsában gondot okoz Szentmihályi sérülése. Bánkuti valószínűleg újra játszik, viszont Dunai III. pihen. A Salgótarján nem változtat, marad az a csapat, amelyik az MTK ellen győzött. A tarjániak szeretnék minél kevesebb góllal megúszni a találkozót, ezért sokan kapnak majd védőfeladatot – összegeztük a híreket.

    - Úgy gondolom, hogy könnyű erre a 90 percre jósolni – mondta a volt sokszoros válogatott. – Simán győz a Dózsa! Szerintem szép gólokat láthatnak majd a szurkolók. Benééknek egyedül az okozhat majd problémát, hogy mikor találják meg a betonvédelem elleni legjobb megoldást.

    NB I. Tartalékcsoport

    Újpesti Dózsa- Salgótarjáni BTC 5:0 (4:0)
    Megyeri út, 12.45 ó., 3.000 néző, V.: Kristóf

    Ú. Dózsa: Borbély (Kenesei)-Komáromi,Horváth,Szini-Hartyáni,Simon-Hegyi,Kollár (Nagy J.),Kellner,Nyírő,Tóth A.
    SBTC: Magyar (Horváth K.)-Márkus,Gaiger,Tőre-Antal,Boskó-Tábori,Toldi M.,Szöllősi (Sz...
  54. Az Újpesti Dózsa nagyra értékeli a Partizant

    Baróti tart a mérkőzéstől × Káposzta valószínűleg pihen × Bánkuti visszakerül a csapatba × Paunovics, Djordjevics és Kovacsevics klasszisa

    Újpesten most nagy az öröm. És, hogy miért, azt Farsang Endre szakosztályvezető így mondta el:


    - Három ponttal vezetünk, újabb lépést tettünk a hőn óhajtott bajnoki címhez vezető úton. Most utólag megmondhatom, hogy féltünk a diósgyőri mérkőzéstől, mégpedig nem csak azért, mert a DVTK jó csapat, hanem azért is, mert a mi játékosaink szeptember 3-a óta, Prága és Stockholm között, csupán Belgrádban küzdöttek ismét együtt. Mondhatom, nagyszerű tapasztalatokat szereztünk. Mindenki nagyon akart, a szerdai játékhoz képest 180 fokos fordulat következett be. Öröm volt nézni a mieink harci kedvét, mozgékonyságát, munkabírását. Így is nehezebben nyertünk, mint ahogyan erre a 4:1-ből következtetni lehet.

    Hétfőn a Megyeri úton már kevesebb szó esett a diósgyőri találkozóról. Bene és Fazekas ugyan még ta...
  55. Sportbusszal vidékre

    Az IBUSZ Sportutazási Irodája a szeptember 28.-i DVTK- Újpesti Dózsa mérkőzésre külön autóbuszokat indít. Részvételi díj: 159 Ft. Jelentkezni az IBUSZ Sportutazási Irodájában (November 7 tér 2.) lehet.

    1969. szeptember 28.

    Diósgyőrben ugyancsak kapósak a vasárnapi meccs jegyei. Nem csupán a helybéliek, hanem a környék helységeiből is nagyon sokan kíváncsiak a listavezető Újpesti Dózsa vendégjátékára.

    Az Újpesti Dózsában Bánkuti felépült, de szerdán még elég tartózkodóan játszott. Így Baróti aligha szerepelteti a kezdő csapatban. Mint az edző elmondta: játékosai fáradtságról panaszkodtak, sokat kivett belőlük az utóbbi hetek igénybevétele. Reméli azonban, hogy vasárnapra már lényegesen frissebb lesz a társaság, s akkor az eredmény sem marad el.

    Játéktudásban nagy a különbség a két együttes között, ám ha a lila-fehérek vasárnapra sem pihenhetik ki magukat, a különbség elmosódhat. A hazai pálya előnyét, s a hazaiak várható lelkesedését figyelembe véve...
  56. A Dózsának a Partizan-stadionban kell „letenni a garast”

    A többi magyar kupacsapathoz hasonlóan idegenben rajtolnak a lila-fehérek is, akiknek először Belgrádban, a Partizan stadionban kell „letenni a garast”. Pontosabban: ott kell olyan eredményt elérni, amely megnyugtató lehet az újpesti visszavágó előtt.
    Ami a mérkőzés előtti izgalmakat illeti – annak ellenére, hogy Belgrádban játszanak – a hazaiaknak több okuk van az idegeskedésre. Mostanában ugyanis nem megy ugyanis valami fényesen a játék a Partizannak. Egy héttel ezelőtt otthonában 4:1-re kikapott az első osztály egyik újoncától, a Kragujeváctól. Ebből az alkalomból a vezetők több ezer dinár pénzbírságot „osztottak ki” a labdarúgók között…
    A legutóbbi fordulóban ismét újonc ellen játszottak a belgrádi fekete-fehérek. Az előző „erszénycsapolás” vajmi kevés hatást ért el, mert a Partizan játékosok ezúttal sem kápráztatták el híveiket sem a játékukkal, sem pedig az eredménnyel. 0:0 lett a végeredmény, s mint a mérkőzés tudósít...
  57. 1969. szeptember 3.

    Baróti Lajos a Vasas ellen jól szerepelt gárdát küldi pályára. Kovács Imre, a Pécs edzője sem változtat az ősszel igen sikeresen szerepelt együttesen. Szerintünk nyer az Ú.Dózsa. Tehát: 1.

    NB I. Tartalékbajnokság

    Újpesti Dózsa- Pécsi Dózsa 3:1 (1:1)
    Megyeri út, 16.15 ó., 6.000 néző, V.: Nagy E.

    Ú. Dózsa: Borbély-Komáromi,Nyírő,Szini-Hartyányi,Simon-Nagy,Hegyi (Megyeri),Kolár,Kellner,Tóth A.
    Pécsi Dózsa: Kollár-Csemeczki,Kovács,Koller-Kocsis,Maurer-Somogyvári (Rózsahegyi),Lutz (Révfi),Zombori,Guzsvány,Révész.

    Gólszerző: Tóth A. (11-es),Hegyi,Kolár – Zombori.

    A mérkőzés után a játékvezető Zomborit sportszerűtlen megjegyzésért kiállította.


    Izgalmas második félidő után nyertek az újpesti lila-fehérek

    A hazaiak csak időnként tudták megismételni a vasárnapi játékot × A vendégek higgadtan, jól adogattak, de csatárai sokat hibáztak × Váratlanul izgalmas volt a mérkőzés hajrája

    Újpesti Dózsa- Pécsi Dózsa 2:1 (2:0)
    ...
  58. 1969. augusztus 30.

    NB I. Tartalékcsoport

    Vasas- Újpesti Dózsa 1:5 (1:1)
    Fáy u., 16 ó.,V.: Szabó I.



    Rangadóra várva

    A védelmek közötti különbség

    Baróti Lajos áll az öltözőajtóban és kezet ráz az érkező játékosokkal. Üdvözli őket abból az alkalomból, hogy ismét visszatértek. A Dózsánál ebben az évben nem szokatlan ez a gesztus. Azt jelenti, hogy az edző a Vasas elleni rangadó előtt is a szokásos problémával küzd. Játékosai zömét vasárnap látta utoljára, a csütörtöki edzésen is csupán Dunai III. vett részt a válogatottak közül, lévén, hogy ő Firenzében a kispadon ült.

    - Ma úgynevezett taktikai edzést tartunk. Kétkapus játékra kerül sor a tartalékcsapattal – közli az edző. – Elismerem, hogy meglehetősen szokatlan ilyenkor a hét végén taktikai edzést csinálni, de hát kénytelenek vagyunk alkalmazkodni a körülményekhez.
    - S milyenek ezek a körülmények, például, ami az összeállítást illeti?
    - Bánkuti továbbra sem játszhat, tehát Noskó lesz a balhátvéd, Zámbó a bal...
  59. 2016.02.11, 15:30 - Zalaegerszeg, Zalaegerszegi TE FC
    A ZTE ötven éve (részlet)
    ... az üldöztetések idején, a 40-es évek elején fel is oszlattak! A felszabadulás után eredeti nevén nem éledt újjá az egyesület. 1957-ben azonban a Zalaegerszegi Vörös Meteor felvette az ősi ZTE nevet. ...
    Képes Sport, 1970. április 21.
  60. 2016.02.09, 20:49 - Törőcsik András
    Törőcsik András és az ő 9-es meze

    A hetvenes évek közepén elkerülhetetlenné vált a fiatalítás a “világverő” Újpesti Dózsában. Egyesek az akkori szóval élve disszidáltak, mások kiöregedtek. Szerencsére azonban akadt néhány remek szemű játékosmegfigyelő a Megyeri út környékén. Az ő szakértelmüknek köszönhetően sok fiatal tehetség került Újpestre. Megannyi klasszis jött vidékről, vagy manapság már nem is létező csapatból.
    Így került Újpestre egy szőke, zseniális tehetségű fiatalember. 19 éves volt, azt mondták hogy ő lehet az új Göröcs! Bátor kijelentés volt, Göröcs “Titit” minden idők egyik legnagyobb magyar labdarúgójaként tartották számon. (Apám szerint a LABDARÚGÓ)

    Közben én elkezdtem az általános iskolát Újpalotán, és megismertem egy kedves Újpest-drukker kissrácot, Lacit, akit Lackónak becéztünk. Úgy sajnálom, de a vezetéknevére nem emlékszem. Sokat fociztunk együtt, lelkes volt, ha választottunk, én mindig magam mellé vettem. Bár így visszagondolva egyáltalán nem azér...
  61. 1969. augusztus 23.

    Zámbó ismét játszik

    Az Újpesti Dózsa pénteken egyórás kombinált edzést tartott, mégpedig elég intenzív módon. Edzett Zámbó is, s kijelentette, hogy vállalja a játékot. Baróti mester úgy döntött, hogy Zámbó visszakerül a csapatba, s Nagy László tartalék lesz. Az edző bizakodó:

    - Tavasszal Szombathelyen 4:1-re győztünk. Örülnék, ha most is olyan jól játszana a csapat, mint akkor, s remélem, így is lesz. Biztos győzelmet várok.

    Mit várunk?

    Az elsőségért küzdő Újpesti Dózsának kiesés ellen küzdő csapat jutott ellenfélül. Mivel otthon játszik aligha lehet vitás a győzelmük, 1-est várunk.

    NB I. Tartalékcsoport

    Újpesti Dózsa- Haladás 4:2 (3:2)
    Megyeri úti edzőpálya, 16.30 ó., 1.500 néző, V.: Tompa

    Ú. Dózsa: Borbély (Kenesei)-Komáromi,Horváth,Szini-Hartyáni,Simon-Hegyi,Juhász (Nagy J.),Kellner,Nyírő,Tóth.
    Haladás: Sali (Mursits)-Némethi,Homolya,Balogh (Kiss)-Gelencsér,Bogáti-Bokor,Tóth,Albert,Pintér (Mosonyi),Iszak II.

    Gólszerző: Juhász (2),...
  62. Újpesti Dózsa–Ferencváros 8–3 (4–3) – NB I 1976. május 15

    Tönkreverte az Újpest a Fradit! Micsoda tizenegyes, micsoda ötös

    Újpesti Dózsa: Rothermel – Kellner, Dunai III, Sarlós, Tóth J. – Kolár (Zámbó, a félidőben), Nagy L., Tóth A. – Fazekas, Törőcsik, Fekete.
    Edző: Várhidi Pál

    FTC: Hajdú - Martos, Bálint, Rab (Vépi, 60.), Viczkó (Juhász, 65.) – Nyilasi, Ebedli, Mucha – Pusztai, Szabó, Magyar
    Edző: Dalnoki Jenő

    Gólszerző: Fazekas (5., 14., 24., 64., 88. – a harmadikat 11-esből), Fekete (34., 50.), Törőcsik (83.), ill. Szabó (11., 16.), Nyilasi (30.)


    Messze nem volt telt ház 1976. május 15-én a Népstadionban, az ötvenezer kilátogató drukker, no és a tévék előtt ülő százezrek aztán hetekig emlegették az Újpest és a Fradi fergeteges mutatványát. Volt is miről beszélni, a lilák nyolcszor, a zöldek háromszor zörgették meg az ellen kapuját.

    Kivételes nap volt és kivételes meccs. A kettős rangadók történetének legtöbb gólt hozó találkozója a futball ünnepe vol...
  63. A Ferencváros megérdemelten nyerte a mérkőzést, sőt a gólhelyzetek alapján nagyobb aránnyal is győzhetett volna.

    A 2. percben Polgár éles lövését védte Sziklai kapus. Az Ujpest rövid ellentámadása után ismét a Ferencváros irányította a játékot.
    A 3. percben Keményt buktatták, de a szabadrúgást az ujpesti védők kifejelték.
    Az 5. percben Tánczos jó beadása Toldihoz pattant, akit meglepett a váratlan jó helyzet és gyengén gurított labdája elveszett a védők között.
    A 7. percben az Ujpest támadását Kocsis szép lövéssel fejezte be, amit azonban Háda elfogott.
    Három perces újabb ujpesti támadás után a 10. percben Sárosi Tánczost szöktette, akinek lövését Sziklai sarokra öklözte.
    A 11. percben Lázár fellökte Kocsist, aki estében erélyesen visszarúgta.
    A 14. percben Sárosi a jobbszélről élesen kapura lőtt, Sziklai a helyén volt.
    A 15. percben Balogh elgáncsolta Tánczost, de a büntető rúgást az ujpesti védők kifejelték.
    A 17. percben Kemény sarokrúgást harcolt ki, Sáros...
  64. Közel 10.000 néző előtt szélmentes, borongós időben nehéz talajon játszotta le NB mérkőzését a két csapat. Az első támadást az ujpesti jobbszárny vezette, míg a Ferencváros ellentámadását Joós kézzel akasztotta meg. A 4. percben Sárosi Tánczost szöktette, de a játékvezető tévesen lest ítélt. Az 5. perctől kezdve az Ujpest vette át a játék irányítását. Előbb Zsengellér éles, lapos lövését védte Háda, majd Korányi gáncsolta Vinczét, végül Zsengellér és Kocsis összjátékából szöglet lett, de Háda jól védett. Ideges, kapkodó játék folyt, a játékosok a csúszós talajon bizonytalankodtak, Ujpest egyre veszélyesebb lett és nagy fölényt harcolt ki, amelynek a 10. percben eredménye is lett. Kocsis és Zsengellér összjátéka után a szabadon álló Pusztai elé pattant a labda, aki közelről azt a hálóba helyezte. 1:0. A 13. percben megint góllal kecsegtető támadást vezetett az ujpesti csapat és a labdát fogó Hádára három ujpesti csatár is rárohant. A 15. percben Kállai szép lövését védte Háda. A ...
  65. 1969. augusztus 20.

    MNK-döntő a Népstadionban: Újpesti Dózsa- Bp. Honvéd

    A 30. igazi küzdelmet ígér!

    A kupát hatvan éve írták ki. A szerdai csak a harmincadik. A két jelenlegi listavezető csapat mérkőzése egyben a kupa rangját, tekintélyét is visszaadhatja. Mindkét csapat rendkívüli becsvággyal készül: az Újpesti Dózsa még soha sem nyerte el ezt a kupát és egy éven belül két korábbi kupadöntőn hagyta el vesztesen a pályát. A Bp. Honvéd felfelé törő csapata a tavalyi balsiker feledtetése mellett a bajnokjelölt legyőzésével akar visszatérni a nemzetközi porondra.

    A Dózsában Nagy L. játszik és készenlétben Horváth

    A szombati rangadó két csapata, a bajnokságra törő Újpesti Dózsa és a mindjobban beérő fiatalokkal tele tűzdelt, feljavult Bp. Honvéd újra találkozik tehát.

    Az Újpesti Dózsa játékosai vasárnapra pihenőt kaptak. Hétfő délután kiadós edzést tartottak, majd a megszokott rejtekhelyre, a szabadság-hegyi síházba vonultak, ahonnan kedden jöttek csak le egy újabb edzé...
  66. 1969. augusztus 14.

    Jegyelővétel. A bajnoki cím szempontjából is fontos szombati Bp. Honvéd- Újpesti Dózsa rangadó jegyeinek árusítása már megkezdődött, a Sportpropaganda Vállalat központi jegyirodájában, a kispesti, illetve az újpesti szurkolók baráti körének helyiségében és a Bp. Honvéd Dózsa György úti székházában.


    Négy gól… de ki rúgja az ötödiket?

    - El lehet felejteni a kapott gólokat?
    - Nemigen. Az ember mindig visszaforgatja magában a gólok filmjét, nem is egyszer. Mi, hogyan történt, miként lehetett volna megelőzni, hárítani?... Kitörölhetetlenül vésődnek ezek a momentumok az ember emlékezetébe.
    - Szombaton négy gólt kapott, négy gólt egy mérkőzésen.
    - Négyet. Két évvel ezelőtt a Fradi rúgott nekünk öt gólt.

    Szentmihályi Antal csütörtökön nem edzett. A válogatott szerdai edzőmérkőzésén megütötte a térdét, s bár a sérülés nem komoly, Baróti edző pihentette. Beszélgetünk. Gólokról beszélgetünk. A vasárnapi négy gólról.

    Az első

    - A balszélső Királyhegyi ugro...
  67. 1969. augusztus 9.

    Szombaton Budapesten: Soroksáriak az „oroszlánbarlangban”

    Sima mérkőzésnek ígérkezik a Megyeri úti találkozó, de talán nem annyira simának, mint egy héttel ezelőtt.

    - Meglepetéssel értesültünk múlt vasárnap az Egyetértés győzelméről – mondta Baróti Lajos, az Újpesti Dózsa mestere. – Ennek ellenére biztos győzelmet várok.

    Az Egyetértés játékosai jó hangulatban készültek a héten a Dózsa elleni összecsapásra.

    - A Dózsa jobb csapat, mint az Egyetértés – szögezte le Rákóczi László edző. – Nem reménykedünk csodákban. Az egyedüli, amire törekedhetünk: tisztes eredmény. Ez magyarul annyit jelent: minél kevesebb gólt kapni…
    Ha a Dózsa csatársor komolyan veszi, nem lesz könnyű dolga az Egyetértésnek. Tippünk, úgy véljük, nem lehet vitás: 1.

    NB I. Tartalékcsoport

    Újpesti Dózsa- Egyetértés 4:1 (3:0)
    Megyeri út, 17 ó., 3.000 néző, V.:Berta

    Ú. Dózsa: Borbély-Komáromi,Horváth,Szini-Hartyáni,Simon-Hegyi,Kollár,Juhász,Nyírő,Tóth.
    Egyetértés...
  68. 1969. augusztus 2.

    Négyszemközt gólkirályokkal

    - Megvédi-e gólkirályságát?

    Dunai II. nemet int a fejével és nemet is mond:

    - Nem hiszem, de nem is hajtok rá… Sokkal inkább sorsdöntő gólokat szeretnék lőni. Olyanokat, amelyek bajnoksághoz segítik csapatomat, az Újpesti Dózsát.
    - Tavaly 31 gólt lőtt a bajnokságban. Most tavasszal csak hetet. Ez duplán is csak 14…
    - Így van. De majd Bene Ferike átveszi tőlem a gólkirályságot…
    - Kozma?
    - Ő is lehet gólkirály… Csak a bajnokságot mi nyerjük! Persze úgy lenne szép, ha a csapat bajnokságot, Bene pedig gólkirályságot nyerne. Azt hiszem inkább így lesz.

    Távirati stílusban – Újpesti Dózsa

    Kilenc válogatott játékos távollétében csak az itthoniakkal dolgozott Baróti edző. Különösen három dolog fejlesztésére fektette a fő súlyt: a ruganyosságra, a gyorsaságra és a frissességre. Ez utóbbi miatt még aggódnak a lila-fehéreknél. A jól bevált csapaton egyébként nem változtatnak. Ha csak valami közbe nem jön, ez a gárda kísérli meg a...
  69. Az Újpesti Dózsa a mérkőzés első húsz percében biztonságos védekezésre próbált berendezkedni. Várhidi a söprögető szerepét kapta, s a fedezetek is védelmi feladatokat láttak el. Patakinak kellett (volna) tartania a hátsó alakzatokkal a kapcsolatot, és indítania a csatárokat. Az Újpesti Dózsa játékosai ezt a taktikát nem tudták megvalósítani, a Benfica csatársora viszont, amelyet hátulról megfelelően támogattak, sorozatosan vezethette támadásait. Az újpestiek hátsó alakzatai nem sokat törődtek az emberfogással, játékuk kapkodóvá vált. A Benfica azt csinált amit akart, és az első félidőben rúgott öt góljával megalapozta a magyar csapat katasztrofális vereségét. A második félidőben a Dózsa szemléletet váltott, és minden erejét a támadásokba fektette. Az Újpest fokozatosan mezőnyfölényt harcolt ki, majd néhány perc leforgása alatt lőtt két mesteri góllal szorosabbá tette az állást. A még „barátságosabb” eredmény eléréséért a lilák újfent teljes erővel rohamoztak, levegőben lógott az...
  70. Nagy lendülettel kezdte a mérkőzést az Újpest. Rögtön az elején megszerezhette volna a lila-fehér csapat a vezetést, de előbb Göröcs, majd Szusza és Jagodics is kihagyta a helyzeteket. Aztán teljesen váratlanul a 7. percben mégis a Benfica érte a vezető találatot egy szépen kidolgozott ellentámadás végén. Bekapott gólja után a Dózsa még jobban beleerősített, de játékosai zsinórban hagyták ki a ziccereket.
    Szünet után folytatódott a lila-offenzíva, és ennek eredménye szerencsére már gólokban is megmutatkozott: bő negyedóra alatt sikerült az újpestieknek a maguk javára fordítani a mérkőzést. És nem volt megállás. Úgy látszik a lila-fehérek még bíztak a továbbjutásban, mert vezető góljuk után még nagyobb ostrom alá vették a Benfica kapuját. Szinte hihetetlen, hogy mennyi helyzetet hagytak ki Szuszáék, igaz, Costa Pereira, a portugálok portása nagyszerű napot fogott ki, gyakorlatilag minden kapujára irányuló lövést hárítani tudott.
    Összességében a Benfica budapesti játékával is ...
  71. 1961. február 25.

    Csepel- Újpesti Dózsa 1:2 (0:1)
    Csepel, 14.30 ó., 16.000 néző, Jv.: Kösztner (Temesvári,Schopp).

    Csepel: Tóth I.-Bulla,Kóczián I.,Takács-Ughy,Kleibán-Kalmár,Tóth II.,Kisuczky,Rottenbiller,Pál II. Edző: Szalay István.
    Ú.Dózsa: Török-Rajna,Várhidi,Sóvári-Szini,Borsányi-Jagodics,Göröcs,Kuharszki,Halápi,Horváth. Edző: Fenyvesi László.

    Gólszerző: 0:1 Jagodics (16p.), 0:2 Göröcs (57p.), 1:2 Ughy (80p.-11-es).

    Szögletarány: 5:5 (3:3)

    Az első félidő első felében az újpestiek lényegesen jobban játszottak. Többet és frissebben mozogtak, gyorsabb volt a támadásépítésük. Egy alkalommal Göröcs éppen kitörni készül, amikor Kleibán durván gáncsolta. Később is Göröcs megmozdulásai jelentették a legtöbb veszélyt a csepeli kapura. Az első negyedóra vége felé a csepeliek is vezettek néhány támadást, ezek egyikének végén Rottenbiller fölé lőtt. Később Várhidi csak szabálytalanság árán tudta szerelni Kisuczkyt. A 16. percben Göröcs egy csel után Halápihoz adta a labdát, H...
  72. 1961. március 4.

    Újpesti Dózsa- Pécsi Dózsa 3:1 (2:0)
    Megyeri út, 15 ó., 25.000 néző, Jv.: Srankó (Angyal,Katona).

    Ú.Dózsa: Török-Rajna,Várhidi,Sóvári-Szini,Borsányi-Jagodics,Göröcs,Kuharszki,Halápi,Horváth. Edző: Fenyvesi László.
    Pécs: Zengői-Bendes,Kocsis,Csupák-Serédi,Halasi-Jenőfi,Pécsi,Kiss,Rádi,Kovács.
    Edző: Kállai Lipót.

    Gólszerző: 1:0 Várhidi (35p.-11-es), 2:0 Kuharszki (43p.), 2:1 Csupák (47p.-11-es), 3:1 Várhidi (59p.-11-es).

    Szögletarány: 10:3 (5:1)

    Újpesti támadásokkal indult a mérkőzés. Sokáig a pécsiek térfelén folyt a játék. Jagodics, majd Borsányi lőtt mellé. A 11. percben lábról-lábra szállt a labda a lila csatárok előtt, a támadás végén Kuharszki rálőtte a labdát, Zengői azonban biztosan védte. A 13. percben jutott el a Pécs a hazaiak kapuja elé, Kiss azonban magasan fölé lőtt. Azután Halápi futott el a bal szélen, szépen ívelt be. Zengői biztos kézzel lehúzta a labdát. Pécsi ellentámadás végén Kiss mellé lőtt. Azután újabb hazai támadások következte...
  73. 1961. március 12.

    Dorog- Újpesti Dózsa 0:4 (0:2)
    Dorog, 15 ó.,10.000 néző V: Bihari (Fáth,Bánhegyi).

    Dorog:Ilku I.-Fellegi,Bencsik,Láng-Ilku III.,Prohászka-Pálmai,Andris,Monostori,Kertes,Csóri.
    Edző: Kinczel László.
    Ú. Dózsa: Török-Rajna,Várhidi,Sóvári-Szini,Borsányi-Nagy K.,Göröcs,Káposzta,Kuharszki,Halápi.
    Edző: Fenyvesi László.

    Gólszerző: 0:1 Káposzta (30p.), 0:2 Göröcs (31p.), 0:3 Halápi (81p.), 0:4 Göröcs (90p.).

    Szögletarány: 5:4 (3:3)

    Nagyszerű iramban, változatos játékkal indult a mérkőzés. Kuharszki villámgyors cselek után kapura lőtt, de Ilku I. a helyén volt, majd később Göröcs alig fejelt fölé. A hazaiak egyik nagyon formás, jobboldali támadásának végén Monostori lövése a védőkről szögletre pattant. Az újpestiek kapujára általában Monostori jelentette a legtöbb veszélyt. A játék teljesen kiegyensúlyozott volt. 20 perc eltelte után a Dózsa került enyhe fölénybe, és a 30. percben gólt ért el. Egy gyors támadás során Káposzta kapta a labdát, a jobbösszekötő...
  74. 1961. március 18.

    Újpesti Dózsa- Debreceni VSC 3:0 (1:0)
    Megyeri út, 14.30 ó., 20.000 néző, Jv.: Szigeti L. (Mogyorósi,Kulcsár).

    Ú.Dózsa:Török-Rajna,Várhidi,Sóvári-Szini,Borsányi-Pataki,Göröcs,Káposzta,Kuharszki,Halápi. Edző: Fenyvesi László.
    DVSC:Jakab-Beck,Domán,Kovács-Simonyi,Karádi-Némethy,Zilahy,Kertész,Cseke,Csekő. Edző: Teleki Gyula.

    Gólszerző: 1:0 Halápi (26p.), 2:0 Kuharszki (54p.), 3:0 Göröcs (85p.).

    Szögletarány: 10:1 (7:0)

    Az Ú. Dózsa sokáig nem tudott mit kezdeni a vendégek tömör védekezésével szemben. A debreceniek három előretolt csatárral játszottak, a többi játékos úgyszólván csak védekezett. A 17. percben kapta az első lövést Jakab. Ezt Káposzta küldte kapura. Egy alkalommal Cseke a 16-os előtt megfogta a labdát, s aztán belépett vele a büntetőterületre. A játékvezető természetesen szabadrúgást ítélt. A 22. percben Halápi kapáslövését védte a kapus. A 26. percben Szini távolról erőteljesen, magasan rálőtte a labdát, Jakab túlságosan balra mozdult, így...
  75. 1961. március 26.

    A Népstadionban sokan lesznek

    Úgy gondoljuk, helytelen lenne, ha az Ú. Dózsa- Bp. Honvéd mérkőzés esélyeit a papírforma alapján ítélnénk meg, hiszen a két csapat vetélkedése már sokszor rácáfolt a papírformára. A Bp. Honvéd a nagyobb tudású csapatok ellen különben is mindig nagy becsvággyal harcol és gyakran sokkal jobban játszik, mint amire előzetes teljesítménye alapján számítani lehetne. Ez a mérkőzés alighanem színvonalas lesz, mert a Bp. Honvéd jó játékerőt képvisel, s a játék irányítására, bátor támadójátékra törekszik. Az Újpesti Dózsának pedig kifejezetten a támadójáték az erőssége. Egy biztos – kitűnően kell játszania a Honvéd védelmének ahhoz, hogy a lilák mozgékony támadóit semlegesíteni tudják.

    Bp. Honvéd- Újpesti Dózsa 1:1 (0:0)
    Népstadion, 13.45 ó., 40.000 néző, Jv.: Harangozó (Nyeste,Hont)

    Bp.Honvéd:Faragó-Szőcs,Marosi,Dudás-Galambos,Kotász-Cserjés,Bozsik,Tichy,Gilicz,Nógrádi. Edző: Babolcsay György
    Ú.Dózsa:Török-Rajna,Várhidi,Sóvári-Szini...
  76. A forduló legizgalmasabb mérkőzésének az Ú. Dózsa- Ferencváros rangadó ígérkezik. Erre a találkozóra is áll az a megállapítás, amelyet egy héttel az Ú. Dózsa- Bp. Honvéd mérkőzéssel kapcsolatban említettünk. Mégpedig az, hogy noha az otthonában játszó bajnokcsapat esélyesebb, mégis ezen a mérkőzésen minden eredmény lehetséges, mert a Ferencváros még gyengébb formában is képes olyan rohamokra, amelyekkel meglepi az ellenfelet. Ez történt nagyjából múlt héten a Népstadionban is. A tatabányaiak már 2:0-ra vezettek, s biztos győztesnek látszottak, amikor 31 perccel a befejezés előtt a Ferencváros gólt rúgott, s a régi Ferencvárosra jellemző rohamokkal átvette a játék irányítását, s végül majdnem győzött. Az a véleményünk, hogy a bajnokcsapat – amely jóval esélyesebb – csak abban az esetben győzhet, ha lényegesen jobban játszik, mint legutóbb a Bp. Honvéd ellen. Az Újpesti Dózsa az az együttes, amely képes is jobb teljesítményre.
  77. 1961. április 02.

    Újpesti Dózsa- Ferencváros 0:2 (0:2)
    Megyeri út, 16 ó., Pósa (Bokor,Kővári)

    Ú.Dózsa: Török-Rajna,Várhidi,Sóvári-Szini,Borsányi-Nagy K.,Göröcs,Káposzta,Kuharszki,Halápi. Edző: Fenyvesi László.
    FTC: Landi-Kiss III.,Mátrai,Dalnoki-Kocsis,Dékány dr.-Nagy G.,Albert,Vilezsál,Rákosi,Fenyvesi dr. Edző: Tátrai Sándor.

    Gólszerző: 0:1 Albert (15p.), 0:2 Kocsis (18p.).

    Szögletarány: 6:7 (3:4)

    Az első esemény Káposzta félmagas bombalövése, amely a jobb kapufáról pattant vissza. Válaszképpen Rákosi lövése alig ment fölé. Később szögletből Albert fölé fejelt. A tervszerűbb ferencvárosi támadások során a 15. percben Albert kapott labdát, keresztben indult a kapu felé. Várhidi próbálta visszarántani, de továbbfutott, a kifutó Török mellett is elhúzott, majd 5 méterről a jobb sarokba gurította a labdát. 0:1. A 18. percben Kocsis mintegy 21 méterre a kaputól lövésre szánta el magát. A jól eltalált labda nagy erővel vágódott a felső sarokba. 0:2. Ezután is jobbára...
  78. 1961. április 09.

    Diósgyőri VTK- Újpesti Dózsa 1:1 (0:1)
    Diósgyőr, 16 ó., 20.000 néző, Jv.: Katona (Fülep,Kovács B.)

    DVTK:Hódi-Werner,Szigeti,Paulás-Solymosi,Perecsi-Iván,Csányi,Kiss,Papp,Pál. Edző: Bodola Gyula.
    Ú.Dózsa:Török-Rajna,Várhidi,Sóvári-Szini,Káposzta-Halápi,Göröcs,Pataki,Kuharszki,Tóth M. Edző: Fenyvesi László.

    Gólszerző: 0:1 Pataki (12p.), 1:1 Papp (79p.).

    Szögletarány: 10:5 (4:2)

    Rövid tapogatózás után Kuharszki ugrott ki, de Hódi nagyszerű kivetődéssel megkaparintotta a labdát, majd nemsokára Papp gyenge lövése került Török kezébe. A játék irama egyre fokozódott, az 5. percben jó összjáték után Pál középen kapja a labdát, de 14 méterről mellé lőtt. Inkább a Dózsa térfelén folyt a játék. Így hát váratlanul esett a 12. percben a lila-fehérek gólja. Pataki kapott labdát mintegy 30 méterre a kaputól, gyorsan felvitte, majd 20 méterről váratlanul erős, magas lövést küldött a diósgyőri kapura. A labda a meglepett Hódi feje fölött jutott a kapuba. 1:0 az Ú. Dóz...
  79. 1961. április 23.

    Újpesti Dózsa- Vasas 0:0
    Megyeri út, 16.30 ó., 20.000 néző, Jv.: Fülöp (Hernádi,Biróczky)

    Ú.Dózsa:Török-Rajna,Várhidi,Sóvári-Szini,Káposzta-Nagy K.,Göröcs,Pataki,Kuharszki,Halápi. Edző: Fenyvesi László.
    Vasas:Szentmihályi-Kárpáti,Bundzsák,Sárosi-Bakos,Berendi-Mathesz,Kékesi,Machos,Farkas,Ihász. Edző: Illovszky Rudolf.

    Kiállítás: Sóvári (59p.).

    Szögletarány: 6:5 (4:1)

    Az Ú. Dózsa kezdett, de egymás után két jó Vasas támadás gördült: Machos lövését Török vetődve védte. A 4. percben jobb oldalon futott a lila-fehérek ellentámadása. Halápi kapta jó helyzetben a labdát, de elesett, Kárpáti szögletre mentett. Több gyors Dózsa támadás teremtett ezután nehéz helyzeteket a Vasas kapuja előtt. A Vasas is kísérletezett később, de a Dózsa rohamok határozottabbak voltak. A 12. percben Mathesz kicselezte a védőket, jó lövését Török vetődve ütötte ki. A 14. percben Ihász lövését fogta, majd egy ellentámadás során Halápi 14 méterre a kaputól jó helyzetben a la...
  80. 1961. május 14.

    Győri Vasas ETO- Újpesti Dózsa 2:0 (2:0)
    Győr, 17 ó., 16.000 néző, Jv.: Kaposi (Balla B.,Emsberger)

    Győr:Tóth-Borbély,Kalmár,Kárpáti-Palotai,Tamás-Morvai,Koós,Vári,Orbán,Kuti.
    Edző: Orczifalvi István.
    Ú.Dózsa:Török-Petrovics,Rajna,Káposzta-Szini,Borsányi-Nagy K.,Göröcs,Kuharszki,Halápi,Tóth. Edző: Fenyvesi László.

    Gólszerző: 1:0 Borsányi (28p.-öngól), 2:0 Morvai (40p.-11-es).

    Szögletarány: 6:2 (5:2)

    A hazaiak lendültek támadásba, a 6. percben Morvai középről fölé lőtt. A lilák fokozatosan védekezésre álltak be. Egymás után peregtek a lendületes hazai támadások. A 28. percben öngólból szerezte meg a vezetést a Győr csapata: Kuti szögletrúgást ívelt be, Tamás szerezte meg a labdát és az ötös vonal elé adta. A saját kapuja felé fordulva Borsányi zavarában a kapujukba lőtte a labdát. Öngól. 1:0 a Győr javára. Erőre kapott a vendégcsapat is. Tóth szerezte meg a labdát. A 33. percben 11-esből egyenlíthetett volna az Ú. Dózsa, mert a kapura törő Nagyot Kárpát...
  81. 1961. május 21.

    Tatabányai Bányász- Újpesti Dózsa 1:0 (1:0)
    Tatabánya, 17.30 ó., 10.000 néző, Jv.: Bihari (Fekete II.,Wottava).

    TBSC:Grosics-Hetényi,Polgár,Molnár-Schédl,Szepesi-Szovják,Lahos,Rapai,Bíró,Pásztor. Edző: Lakat Károly.
    Ú.Dózsa:Török-Petrovics,Rajna,Sóvári-Szini,Káposzta-Jagodics,Göröcs,Pataki,Kuharszki,Tóth. Edző: Fenyvesi László.

    Gólszerző: 1:0 Lahos (7p.).

    Szögletarány: 0:4 (0:1)

    Síkos talajon nagy iramban indult a játék. Már a 7. percben gólt értek el a hazaiak. Bíró nagyszerű keresztlabdájával Szovják elhúzott, Török kifutott, vetődött, de Szovják elhúzott mellette, beadott és Lahos 8 méterről az üres kapu jobb sarkába helyezte a labdát. 1:0 a Tatabánya javára. Az első negyedóra végén Lahos nagy helyzetben nem találta jól el a labdát. A hazaiak maradtak támadásban. Egy alkalommal Bíró nagy lövését Török kiütötte. A 27. percben Pásztor lövése Törökről visszapattant, másodszorra a csatár a hálóba vágta a labdát, de a játékvezető nem ítélt gólt, mert úgy ...
  82. Szerdán Salgótarján- Ú. Dózsa mérkőzés

    A Salgótarján labdarúgó együttese még a bajnoki idény befejezése előtt közép-amerikai portyára utazik, ezért az utolsó fordulóra kisorsolt Ú. Dózsa elleni mérkőzését előre hozza. A találkozót május 10-én, szerdán bonyolítják le Salgótarjánban.
    A mérkőzés igen érdekesnek ígérkezik. A salgótarjáni együttes a legutóbbi bajnoki fordulóban jó játékkal, biztosan győzte le a kiesés ellen küzdő Dorog csapatát. Ezúttal igen érdekes összeállítással kísérletezik Titkos Pál edző. A sérült Sándor helyett Bablena játszik jobbhátvédet és a támadósor is új összetételben lép pályára. A tarjániakat minden bizonnyal fűti majd, hogy jó eredményt érjenek el a lila-fehérek ellen, mert ez jó ajánlólevél lenne a portya előtt.
    Az Újpesti Dózsa is felfelé ívelő formáról tett bizonyságot a legutóbbi fordulóban a Vasas ellen. Ez a találkozó nagyon fontos a Dózsa számára, mert ha sikerül győznie, akkor ismét jelentős lépést tesz a bajnoki cím megvédése felé. Sok függ att...
  83. 1961. június 18.

    Szegedi EAC- Újpesti Dózsa 4:2 (2:0)
    Szeged, 17.30 ó., 18.000 néző, Jv.: Katona (Rozsnyay,Bircsák)

    SZEAC:Mészáros-Szabó,Kürtösi,Vass-Dezsőfi,Zallár-Nemes,Reményik,Hajós,Pető,Boros. Edző: Szűcs György.
    Ú.Dózsa:Török-Rajna,Várhidi,Sóvári-Szini,Káposzta-Kuharszki,Göröcs,Pataki,Halápi,Rossi. Edző: Fenyvesi László.

    Gólszerző: 1:0 Hajós (28p.), 2:0 Hajós (42p.), 2:1 Várhidi (56p.-11-es), 3:1 Hajós (63p.), 3:2 Sóvári (76p.), 4:2 Nemes (77p.).

    Szögletarány: 8:8 (8:2)

    Nagy iramban indult a játék. A Szeged rohamozott, s már az 1. percben egymás után két szögletet is elért. A 3. percben Boros jó helyzetben kivárt és szerelték. Az 5. percben vezette az első ellentámadást az Újpesti Dózsa. Mindjárt szögletet is ért el, Mészáros azonban biztosan lehúzta a labdát. Azután Káposzta lőtt kapu mellé. A 10. percben Pető hibázott az ötös sarkán. Két perc múlva Szini majdnem a félpályáról vitte fel a labdát, már csak a kapussal állt szemben, de idegességében Mészáros lábána...
  84. 2015.12.30, 21:57 - Újpesti Dózsa SC - MTK 1961
    1961. június 25.

    26. forduló

    Újpesti Dózsa- MTK 3:3 (1:1)
    Megyeri út, 17.30 ó., 8.000 néző, Jv.: Zsolt (Bihari,Kovács)

    Ú.Dózsa:Lung-Rajna,Várhidi,Sóvári-Szini,Borsányi-Kuharszki,Pataki,Káposzta,Halápi,Rossi. Edző: Fenyvesi László.
    MTK:Gellér-Keszei,Sipos,Szimcsák II.-Nagy,Máté-Sándor,Bödör,Kuti,Molnár,Szimcsák I. Edző: Szűcs Gyula.

    Gólszerző: 0:1 Sándor (5p.), 1:1 Rossi (43p.), 1:2 Molnár (52p.), 2:2 Kuharszki (53p.), 2:3 Bödör (71p.), 3:3 Kuharszki (84p.).

    Szögletarány: 5:5 (4:1)

    Az első percekben a Dózsa támadott, de tűz és lendület nélkül. Váratlanul esett az MTK gólja az 5. percben. Rossi sokáig tartogatta magánál a labdát, össze-vissza cselezett, végül rossz helyre passzolt, a szemfüles Sándorhoz került a labda, aki kiugrott a védők közül, s mintegy 14 méterről az eléje futó Lung mellett laposan a bal alsó sarokba lőtt. 1:0 az MTK javára. Álmosan folytatódott a játék. Mindkét csapat tagjai tologattak, sokáig csak a két 16-os között „sétálgatott” a labda. Hosszú...
  85. 1960. október 19.

    Birmingham City- Újpesti Dózsa 3:2 (1:1)
    St. Andrew’s Stadium, 23.381 néző, Jv: Arthur Blavier (belga)
    VVK, 1.forduló , 1. mérkőzés.

    BC: Schofield-Farmer,Sissons,Allen-Wautt,Neal-Hellawell,Rudd,Gordon,Singer,Astall. Edző: Kevin Fish.
    Ú.Dózsa: Török-Rajna,Várhidi,Győrvári-Szini,Borsányi-Jagodics,Göröcs,Szusza,Kuharszki,Bencsics. Edző: Fenyvesi László.

    Gólszerző: 0:1 Göröcs (16p.), 1:1 Gordon (31p.), 1:2 Göröcs (49p.), 2:2 Astall (61p.), 3:2 Gordon (83p.).

    Hatalmas iramban indult a játék. Az angolok kezdtek jobban, gyakran próbálkoztak távoli lövésekkel, de igencsak pontatlanul. Ezután az újpestiek pillanatai következtek: egy szép Szusza – Göröcs támadás végén Jagodics ügyetlenkedett el egy helyzetet, majd a 16. percben Watts röviden mentett, Göröcs elcsípte a labdát és 18 méterről remek mozdulattal a jobb felső sarokba emelt. Gyönyörű gól! A Birmingham ezután még nagyobb elánnal vetette magát támadásba és fáradozásai csakhamar egyenlítést ért...
  86. 1960. október 26.

    Újpesti Dózsa- Birmingham City 1:2 (0:0)
    Megyeri út, 25.000 néző, Jv.: Helmut Köhler (NDK-beli)
    VVK, 1. forduló, 2. mérkőzés.

    Ú.Dózsa: Török-Rajna,Várhidi,Sóvári-Szini,Borsányi-Jagodics,Kuharszki,Szusza,Pataki,Horváth. Edző: Fenyvesi László.
    BC: Schofield-Farmer,Smith,Allen-Wautt,Neal-Hellawell,Barlow,Gordon,Singer,Rudd. Edző: Kevin Fish.

    Gólszerző: 1:0 Szusza (64p.), 1:1 Sóvári (87p.-öngól), 1:2 Singer (90p.).
    Kiállítás: Gordon (83p.).

    Szemerkélő esőben viharos Dózsa-támadásokkal indult a mérkőzés. Már az első percekben több gólhelyzet adódott a hazai csatárok előtt. Az első játékrészben sokkal többet támadott az Újpest, s a mezőnyben is igen jól játszott, míg az angolok minden erőfeszítésére szükség volt, hogy megvédjék hálójukat a góltól. A második félidő elején is meg-megújuló rohamokat vezetett a Dózsa, a gól azonban sehogy sem akart megszületni. Mindig közbelépett egy-egy védő, az önfeláldozó angolok becsúsztak, bedobták magukat a lövé...
  87. A tatabányai Bányász stadion javítási munkálatai miatt a pályaválasztói jog felcserélve.
  88. 2015.12.28, 21:49 - Harsányi László
    Az egyik újpesti iker ma taxisofőr Svájcban

    A hetvenes évek sokszoros bajnok Újpesti Dózsájának két emblematikus futballistája volt Harsányi László és Horváth József. Egyszerűen csak ikerpárként emlegette őket a szakma, és az ikrek 1975 decemberében együtt disszidáltak Svájcba. Ám ott elég gyorsan elváltak útjaik. Harsányi László ma Svájcban taxisofőrként dolgozik, s mint mondja, nem lett milliomos, ám elégedett az életével. S most érdekes, talán tanulságos beszélgetés folytattunk vele.

    – Hogyan akasztották önökre az ikrek jelzőt?
    – Én sem tudom. Talán az lehetett az oka, hogy Horváth Józsi vöröses szőke volt, én szőke, termetileg, alkatilag is hasonlítottunk egymásra, de más hasonlóság nem volt, mert a Józsi ballábas volt, én pedig jobbos.
    archivum.magyarhirlap.hu
    hmgy
  89. 2015.12.28, 21:42 - Tóth József
    Az aranycsapat elfeledett csatára csendben éldegél

    Ma már kevesen ismerik fel az utcán, és csak a nagy öregek emlékeznek rá, hogy volt a Csepelben egy alacsony, fürge léptű jobbszélső, aki a magyar futball aranykorában a legnagyobbak közé jutott. Tóth II. József világbajnoki ezüstérmes lett, tizenkétszer szerepelt a válogatottban, s nem csupán az 1954-es svájci világbajnokságon játszott a második helyen végző aranycsapatban, pályára lépett, még gólt is lőtt a budapesti, Anglia elleni 7–1-es meccsen. Most is Csepelen él, mint mondta, csendben, öregesen.

    – Napjainkban már csak kevesen tudják, hogy ön is az aranycsapat játékosa volt. Milyen volt a világ legjobb csapatában futballozni?
    – Furcsa. Egyedül voltam a csepeli munkáskerület játékosaként a híres és népszerű honvédosok meg MTK-sok között. Ezek persze abban az időben a világ legjobb csapatainak számítottak. Megjegyzem, akkor még nem hívták aranycsapatnak, csak később, talán a 60-as, 70-es években ragadt rá a címke a m...
  90. 2015.12.28, 21:36 - Szőke István
    A bombagólok mestere

    Talán még az ellenfelek szurkolói is fújják ma is a hetvenes évek ferencvárosi csatársorának összetételét: Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi. Ma a budapesti József utcában van egy klub, amelynek ajtaja, talán nem véletlenül, zöldre van mázolva, és a portálon a felirat: Volán Klub. A klubot a Fradi legendás jobbszélsője, Szőke István üzemelteti.

    – Meglehetősen nehéz volt kinyomozni, hogy hol lehet önnel találkozni. Még a Fradinál sem tudták. Hogy él, mi van önnel?
    – Pedig akik akarnak, azok tudják, hogy több évtizede a feleségemmel, Jutkával ezt a kis klubot üzemeltetjük. A feleségem a főnök, én olykor besegítek neki. Élem a nyugdíjasok életét, hetente eljárok a Rudas gőzfürdőbe. De úgy egyébként sohasem szerettem, ha nagyon pezseg körülöttem az élet. Bár az is igaz, jólesik, ha néha valakinek az eszébe jutok.
    – Család, gyerekek?
    – Sajnos gyerekem nincs. Van három szép kutyám. Jól elvagyunk, szeretek velük sétálni, labdázni.
    – És a Fradi?
    – M...
  91. 2015.12.28, 21:00 - Csapó Károly
    Kopogással ünnepelték a gólját

    Névre szóló helye van a tatabányai stadion lelátóján, és a klub eddig sohasem mulasztotta el, hogy minden évben elsőként postázza számára az évre szóló tiszteletjegyet. Csapó Károly, a Tatabánya tizenkilencszeres válogatott egykori középpályása használja is a jegyét, s ha csak ideje engedi, ott van a mérkőzéseken. És persze időnként még futballozik.
    – Úgy tudom, egy ideje távol került a futballtól. Mi van önnel, mit csinál, mivel foglalkozik?
    – Visszavonulásom után egy ideig edzősködtem, nem tudtam volna elképzelni az életem a pálya, a foci nélkül. A tatabányai ifiknél dolgoztam, sőt egy ideig még a felnőtteknél is segédkeztem, aztán amikor bezárt a bánya, mindenki menekült, ment, amerre látott. Én is úgy éreztem, ideje szétnézni az életben, s egy ismerősöm által kaptam azt a lehetőséget, hogy csapágyboltot nyissak a városban. Váltottam, s mondanom sem kell, egy ideig furcsa volt, hogy már nem kell edzésre és mérkőzésre járni.
    – Azóta sem já...
  92. 2015.12.28, 20:42 - Kozma Mihály
    A gólkirály távol került a futballtól

    Kozma Mihály mérlege nem teljes

    Szeged mellett, Tápén született, és ma is egyik legkedvesebb emléke, hogy az általános iskolai csapatával megnyerték a megyei bajnokságot úgy, hogy 25–0 volt a gólkülönbségük. Kozma Mihály gólerős játékára hamar felfigyeltek Budapesten is, s így került a Honvédhoz. Visszavonulását követően vezetőként dolgozott, majd jó tíz évvel ezelőtt egyik napról a másikra eltűnt a labdarúgásból. Mi most megkerestük.

    – Mi van önnel, mit csinál?
    – Itthon vagyok, nyugdíjas vagyok.
    – Nem hiányzik a futball?
    – Néha kijárok a Bozsik stadionba, de manapság már egyre ritkábban. Valahogy így alakult. Ha mondjuk tíz évvel ezelőtt valaki a magyar futball vezetéséből veszi a fáradságot, és megkérdezi, lenne-e kedvem továbbra is a labdarúgásban dolgozni, akkor minimum elgondolkodtam volna. De ma már nem gondolkodnék, megköszönném az érdeklődést. Sajnálatos, de fokozatosan eltávolodtunk egymástól, a futball meg én.
    – Vissza...
  93. 2015.12.28, 20:35 - Komora Imre
    Ma már öt honvédost sem ismer

    Azt mondja, a második családja a Honvéd, ám a mai csapatból öt nevet sem tudna felsorolni Komora Imre. A kispestiek egykori játékosa, olimpiai bajnoka, edzője, majd vezetője már egy ideje nyugdíjas, s a futballt csupán a tévén keresztül követi. Pedig lenne ötlete, hogyan lehetne jobb a foci a Bozsik Stadionban.

    – Gondolom, tudja, hogy Kispesten éppen edzőt keresnek. Ugyan hetvenévesen már nem kapkodnak az ember után, de azért mégis érdekelne: leülne a Honvéd kispadjára?
    – Á, hova gondol! Nem.
    – Miért nem?
    – Öreg vagyok már, hetvenéves, dolgozzanak a fiatalok.
    – De jól tartja magát.
    – Ez még nem elég arra, hogy beszálljak. Nagy az idegi megterhelés is. És amikor edzősködtem, nem volt magánéletem. Éjjel-nappal járt az agyam, arról nem is beszélve, hogy a tréningek után nem volt vége a napnak, nem ért véget a meló. Mennem kellett, bele az éjszakába, megnézni, összeszedni a játékosokat. Talán szaktanácsadónak még elmennék, azt viszont már nem...
  94. 2015.12.28, 19:34 - Fitos József
    Fitos nem tud visszavonulni

    A SZE-FI a mindene a volt honvédosnak

    Már rég nem akar NB I-es edző lenni, de futballszeretete változatlan. Fitos József ötvenkét évesen is futballozik a megye III-ban, s tizennégy éves fia mellett belső védőt játszik a SZE-FI LSE-ben. És nem csak játékosa, hanem edzője, vezetője, mindenese a csapatnak. Sorsszerű, hogy az egykori vagány, a nagy csibész éppen Szentendrén találta meg a számítását.
    – Rákerestem önre az interneten, s az első bejegyzés rögtön egy helyreigazítás volt, amely arról szólt, hogy mégsem fejelte le a bírót az egyik meccs után, és nem csavargatta a nemi szervét. Izgalmas meccs lehetett, mi volt ez az eset?
    – A Szentendre–Piliscsaba ifimeccs után azt írta a bíró mérkőzés utáni jelentésében, hogy én lefejeltem, és markolásztam a mogyoróját az öltözőfolyosón. Ez persze nem igaz, de az ellenfél edzője a meccs jegyzőkönyvét elküldte az egyik szülőnek, aki aztán eljuttatta a sajtóhoz. Először az Index közölte, de legalább rákérd...
  95. 2015.12.28, 19:26 - Híres Gábor
    Még alkotna valami nagyot Híres Gábor

    Vácon edző az egykori Európa-klasszis

    Bizonyára kevesen tudják, hogy ma ötvenhárom éves egy Európa-klasszis magyar védő. Híres Gábor még ma is mosolyog Európa-klasszis voltán, de nem tagadja, jólesett neki a Mágus, Verebes József egykori megállapítása. Mint mesélte, ő mindig a helyén kezelte ezt is, meg még sok mindent. A Vasas és az MTK volt válogatott védője manapság a Vác ifijátékosait tanítja a szakmára.

    – Amióta visszavonult, nagyon keveset hallani önről. Mivel foglalkozik, miből él?
    – Amikor 1994-ben abbahagytam a játékot, Popovics Sándor mester mellett lettem pályaedző az MTK-nál. Ám fél év után elküldték őt, így én sem maradhattam. Edzősködni kezdtem, az első csapatom a Szeged volt, amelyet felvittem az NB III.-ba. Bereczki Imre volt akkor a SZEAC tulajdonosa, s az volt a terve, hogy újra NB I.-es csapatot csinál a városban. Két és fél évet dolgoztam ott, szisztematikusan építettem föl a csapatot, de Bereczki Imrét ellehet...
  96. 2015.12.28, 19:09 - Fenyvesi Máté
    Előre készült a civil életére

    Fenyvesi doktor a Fradi legendája lett

    Fenyvesi Máténak a parlament volt a legnehezebb terep az életében. A pályán és a pálya mellett is különbözött az átlagos futballistáktól dr. Fenyvesi Máté: a mérkőzések előtt és után a kártyalapok helyett a könyveket tanulmányozta. A Ferencváros legendás szélsője két világbajnokságon is szerepelt, állatorvosként több mint negyven évig praktizált, s egyik legnagyobb büszkesége, hogy országgyűlési képviselőként (FKGP, majd Fidesz) felújíttatta szülővárosa, Jánoshalma templomát. Ma Budapesten éli nyugdíjas mindennapjait.

    – A mai Ferencvárossal kapcsolatban a sikerek helyett a pénztelenségről szólnak a hírek. Az önök idejében még máshogy volt, a pénzről senki sem beszélt, a sikerek mindent felülmúltak. Hogyan született meg az a legendás csapat?
    – Volt a Fradiban egy begyakorolt taktikánk, ami a játékosok adottságaiból következett. Ott volt a sokat futó Rákosi, mellette pedig én. Támadtunk és védekeztünk...
  97. 2015.12.28, 18:44 - Borsó János
    Nem vonult illegalitásba Borsó János

    Szakított a focival az MTK-s legenda

    Nem könnyű megtalálni manapság Borsó Jánost, az MTK hajdani válogatott játékosát, pedig a főváros szívében egy presszót üzemeltet már hét éve, de a labdarúgáshoz sok köze ma már nincs. Pedig kevesen szerettek úgy futballozni, mint Borsó János, aki a 125 esztendős MTK-ban Sándor Csikar és Kovács Imre után a legtöbb mérkőzést játszotta.

    – Mit érez, hogy kiesett az MTK?
    – Nem örülök neki. Borzasztó. Valaki hibás döntéseket hozott. De ki a felelős? Igazából ez lényegtelen is, az a véleményem, hogy tizennyolc éves gyerekekkel még a magyar NB I.-ben sem lehet tartós sikereket elérni. Eszembe jut a mi időnk, mert akkor is volt fiatalítás, de egyetlen klubnál sem döntöttek úgy, hogy szinte az egész csapat kiskorúakból áll össze. Sajnálom, mert egy valóban patinás klub ájult át a másodosztályba.
    – Amikor ön játszott az MTK-ban, akkor is kiesett a csapat.
    – Igen, de azért ne felejtse el, hogy akkor éppe...
  98. 2015.12.28, 18:12 - Ihász Kálmán
    Ihász Kálmán sosem akart lelépni innen

    A Vasas-legenda új stadionra vágyik

    Jó ideje nem hallani róla, vagy csak nagyon keveset. Ihász Kálmánról, a Vasas legendás balhátvédjéről legfeljebb az ősszurkolók beszélnek. Olykor persze ma is feltűnik egykori játékostársaival a Vasas mérkőzésein, de amilyen csendben megérkezik, olyan csendben távozik is a Fáy utcából.

    ...
    – Visszatérve a Vasashoz, a régi rendszerben Kádár Jánostól kezdve Gáspár Sándoron át Biszku Béláig sok-sok elvtárs megfordult a Fáy utcában. Éreztek önök ebből az „érdeklődésből” valamit?
    – Ha hiszi, ha nem, semmit sem. Azt persze mindig tudtuk, hogy vagy Kádár János, vagy Gáspár Sándor, vagy Biszku Béla ott ül a díszpáholyban, de ők nem szóltak bele semmibe. Legalábbis mi, futballisták nem tudtunk erről. Nekem személy szerint jóleső érzés volt, hogy olyan emberek tisztelték meg figyelmükkel mérkőzé­seinket, akiknek döntéseitől az ország sorsa függött.
    – Egy-egy győzelem után sem mentek be gratulálni?
    – Ne...
  99. 2015.12.28, 17:07 - Hajszán Gyula
    Új pályán próbálkozik a balszélső

    Hajszán Gyula még győri csúcstartó

    Ugyan nem szakadt el teljesen a futballtól a Rába ETO korábbi klasszisa és válogatott rekordere, de ma már nem csak a labdarúgás tölti ki az életét. Hajszán Gyula öt éve önkormányzati képviselő Győrött, főállásban egy sportpark helyettes vezetője és ezek mellett még a negyedosztályú Nyúl csapatának edzője.
    – Az utóbbi években a Hajszán név a futballpályák helyett a politikában bukkant föl. Miért váltott?
    – Mert meggyőztek, és persze valamennyire vonzott is a dolog. Öt éve kezdtem el politizálni hivatásszerűen. 2006-ban Szabadhegyen, a tizenegyes győri választókörzetben indultam az önkormányzati választáson, és tetemes előnnyel nyertem. Úgy tűnik, szerencsém volt ezzel a tizenegyessel, mert ez volt a mezszámom is.
    – Ki vette rá, hogy induljon?
    – Sok politikus ismerősöm van, és ők agitáltak. Azt mondták, próbáljuk meg a Hajszit. Tény, nem sok ember van a városban, aki ne ismerne, s végül be is jött, min...
  100. 2015.12.28, 16:59 - Müller Sándor
    Nagyon drága volt az az egy szál cigaretta

    Túl későn lépett ki az állóvízből

    Mai fejjel már jól látja Müller Sándor is, mi kellett volna ahhoz, hogy olyan futballista váljék belőle, mint mondjuk Michel Platini. A Vasas történetének egyik legkombinatívabb labdarúgója úgy véli, harminckét évesen már túl későn került külföldre.
    – Kilencvenben a Vasas menedzsereként ment „nyugdíjba”, azóta nem vállal szerepet a magyar futballban. Nem hiányzik?
    – Valóban kilencvenben dolgoztam legutóbb a sportágban. Meszéna Miki, a Vasas akkori elnöke kért meg, legyek a csapat menedzsere. De leginkább a pénzszerzés volt a feladatom. Az egyik barátom hozott egy bécsi biztosítót, amelynek az egyik alvezére körbenézett a Fáy utcai stadionban, de nem látott fantáziát a Vasasban, ezért nem is szponzorálta. Ezután én is visszaléptem a feladattól.
    – Ettől még más területen dolgozhatott volna.
    – Soha nem akartam edző lenni. Vezetőt is csak Miki csinált belőlem, szóval megvoltam én jól enélkül.
    – ...