magyarfutball.hu

  1. Textil-gyepszőnyeg

    Cellulózból nő ki a mag

    Különleges összetételű új gyepszőnyeggel borítják az Újpesti Dózsa stadionjának egy részét. A Fűtex elnevezésű, vetőmaggal telített textilszőnyeget elsősorban parkok, sportpályák füvesítésére alakították ki. Az eljárás újszerűségét az adja, hogy a fűmagokat magas cellulóztartalmú textilbundába helyezik. A megfelelően előkészített talajra fektetett textilbundában a fűmag gyökeret vet, a textilanyag pedig a talajban felbomolva részint segíti a gyep erős megkötését, részint gyorsítja a fű fejlődését. A telepítést követő 5—6 hónap elteltével a pázsitot már igénybe lehet venni. A felbomlott adalékanyag fokozza a talaj víztartó, illetve vízfelvevő képességét
    Pest Megyei Hírlap, 1984. április 17.
  2. 2017.03.22, 21:52 - Újpest FC - Hungária FC 1929
    Újpest a Rapid elleni csapatát állítja ki a Hungária ellen is, míg a Hungária csak ezen a héten dönt véglegesen

    A bajnoki szezon ebben az évben is nagy eseménnyel kezdődik: vasárnapon a két itthon levő nagy csapat, a Hungária és az Újpest játssza le bajnoki mérkőzését. Mint minden szezonnyitó nagy mérkőzés, úgy a Hungária és az Újpest találkozása is egyszerre a bajnoki szezon kellős közepébe helyez bennünket, nem kell átesnünk a kisebb mérkőzések sorozatán. A két csapat közül kétségtelenül az Újpestnek van könnyebb helyzete. Az Újpest már két Rapid-mérkőzésen túlesett, a nagy csata tüzében alaposan kipróbálhatta tizenegyét. Az Újpest Budapesten még nem volt teljesen megelégedve a csapattal, de Bécsben már erősen javult minden játékos, úgyhogy Újpesten nem is merült fel az a gondolat, hogy a Hungária ellen más csapattal próbálkozzanak. Igaz, hogy talán Veder nem érte el azt a formát, amelyet tőle vártak, de róla tudják, hogy nehezen jön formába és remélik, hogy a Hungária elle...
  3. 2017.03.22, 20:57 - Újpest FC - Hungária FC 1929
    Ujpest bajnokverésre készül

    Vasárnap délután a legnagyobb érdeklődés Újpest felé irányul, ahol a lila-fehérek a tavalyi bajnokot, a Hungáriát látják vendégül. A sors érdekes szeszélye következtében mindjárt szezonnyitó mérkőzés keretében ütközteti össze a két nagy riválist, akiknek találkozója esetleg döntő befolyással bírhat majd a jövő nyáron befejezendő bajnokság végső kialakulására is. Annak ellenére, hogy a mérkőzést a szezon elején játsszák le, óriási érdeklődéssel tekintenek ennek kimenetele elé. Mindkét klub a legfokozottabb kondíció-tréninggel készült a mai összecsapásra és aki a két csapat utolsó tréningjét megfigyelte, örömmel állapíthatta meg, hogy a múltheti kemény mérkőzések határozottan feljavították a csapatok erőviszonyait. Újpest igen jó formában volt a kondíció-tréningek alatt és számít a győzelemre. Meg akarja verni a bajnokcsapatot, hogy örökös harmadik helyéről előrerukkolhasson és elérje álmai álmát, a bajnokságot.
    Friss Ujság, 1929. szeptember...
  4. 2017.03.21, 22:35 - Újpest FC - Hungária FC 1929
    Jelentés a Hungária-Újpest frontról
    — Az Est tudósítójától —

    A Hungária-Ujpest vasárnapi mérkőzése már erősen foglalkoztatja mind a két tábort, sőt a semlegeseket is. A két frontról a következőket jelenthetjük:

    Újpesten nincs szó arról, hogy a Rapid elleni csapatot megváltoztassák. Ma könnyű kondiciótréning, csütörtökön pedig kétkapus tréning lesz. A csapat tagjai közül mindenki rendben van, csak Borsányi kapott a bokáján egy rúgast és a gyomrába egy bokszütést. Vasárnapra azonban ő is rendben lesz.

    A Hungária ma és csütörtökön kondíciótréninget és pénteken csapattréninget tart. Valószínű, hogy csak pénteken dönt a halfsor és csatársor problémái felett. Nagy ijedtséget keltett Kalmár gyomormérgezése. Bodánszky dr. megvizsgálta, orvosságot rendelt a részére és hamarosan talpra állítja. Ma talán nem treníroz, de holnap már biztosan. Mándi szombaton rúgást kapott a térdhajlásába. Megröntgeneztette magát és hőlégfürdőt fog használni. Vasárnapig ő is rendbe jön.
    Az...
  5. 2017.03.21, 21:08 - Újpest FC - Hungária FC 1929
    A szombathelyi Mészáros lesz vasárnap Újpest középcsatára

    A Hungária is összeállította csapatát

    A vasárnapi Hungária—Újpest-mérkőzésre nagy előkészületek után állította össze a két fél a meccsen szereplő csapatát. Az Újpest csatársorának megerősítése céljából különböző megoldásokat keresett s tegnapi tréningjén kipróbálta a szombathelyi Mészárost, a Sabaria volt csatárát is. A próbajáték úgy látszik-kielégítette az újpesti vezetőket, mert szerződtették Mészárost s már tegnap arról volt szó, hogy Mészáros fogja dirigálni vasárnap az Újpest csatársorát. A sportkörökben hitetlenkedve fogadták a hírt, hogy egy új játékost egy nagy mérkőzésen állítanak be az újpesti csapatba, ma azonban Langfelder Ferenc, az Újpest menedzsere is kijelentette, hogy Mészáros lesz vasárnap az Újpest centere. így tehát az Újpest a következő csapattal áll ki a Hungária ellen: Acht—Kővágó, Fogl III.—Borsányi, Kvasz, Wilhelm—Ströck, Auer, Mészáros, Harmat, P. Szabó.

    A Hungária ma délután tartotta u...
  6. 2017.03.21, 20:40 - Újpest FC - Hungária FC 1929
    Az Ujpest kitünő játéka biztató reménységet nyújt a cseh-magyar válogatott mérkőzésre

    Mint minden szezon elején, az idén is Ujpest csapata nagyszerű lendülettel startolt. A sportközvélemény már megszokta az újpesti együttes kitűnő szezóneleji eredményeit és most ismét felmerült az a kombináció, hogy annyi kísérletezés után végre az Újpest is elhódíthatja a büszke bajnoki címet a két nagy rivális: a Ferencváros és Hungária elől. A tegnapi Újpest—Hungária találkozáson a lila-fehér együttes valóban olyan formát mutatott, hogy jogos aspiránsa lehet a bajnokságnak — ha meg nem, ismétlődnek azok a kudarcok, amelyek az elmúlt években is oly sok kellemetlen meglepetést szereztek az Újpest híveinek. Tragikus fátuma az Újpest csapatának, hogy a legerősebb ellenfeleivel szemben kimagasló játékot produkál, de gyengébb ellenfeleitől váratlanul vereséget szenved. Ha a csapat végig megtartja tegnap mutatott játékerejét, akkor könnyen megtörténhetik, hogy az évtizedes kék-fehér és zöld-fehér...
  7. 2017.03.20, 18:58 - Vasas FC - Újpest FC 2017
    Változtak az Újpest elleni meccseink helyszínei

    Április 5., szerda

    20.00 Magyar Kupa: Hidegkuti stadion

    Április 11., kedd

    18.00 NB I: Bozsik stadion
    vasasfc.hu
  8. NB I. Tartalékbajnokság

    Bp. Kinizsi —Bp. Dózsa 1:1 (0:0). Üllői-út, 1000 néző.
    G: Kertész, ill. Rajna.

    A játékvezető az első félidő 43. percében Somogyit a Kinizsiből, Deákot pedig a Dózsából dulakodásért kiállította.

    NB I.

    Bp. Dózsa—Bp. Kinizsi 4:1 (1:1)
    Népstadion, 50 000 néző. Vezette: Sípos (Mogyorósi, Gere).

    Bp. Dózsa: Fazekas — Sólyom, Várhidi, Farsang — Kiss II, Gyurik — Egresi, Szusza, Virág, Aspirány, Tóth.
    Edző: Kolozsvári Gyula.

    Bp. Kinizsi: Gulyás — Ombódi, Kispéter,Dalnoki — Szabó, Dékány — Láng, Orosz, Mátrai. Vilezsál, Fenyvesi.
    Edző: Sós Károly.

    Góllövő: Aspirány, Mátrai, Aspirány, Egresi, Szusza.

    Szögletarány: 6:5 (4:2) a Bp. Kinizsi javára.

    Csere: a 60. percben Orosz helyett Borsos, a 72. percben Virág helyett Brada.

    A találkozó nem minden tekintetben felelt meg a várakozásnak. Jó játék csak a mérkőzés egyes szakaszaiban volt tapasztalható és iram tekintetében is a várakozás alatt maradt a küzdelem. A játékidő nagyobb részében...
  9. 2017.03.15, 20:06 - Ferenczvárosi TC - UTE 1918
    A régi idők emlékét varázsolta elő az Üllöi-úti sporttelep képe. Csaknem tízezer főnyi nézősereg gyülekezett itt össze, hogy tanúja legyen az évad első budapesti nemzetközi mérkőzésnek és a FTC játékának. Ekkora tömeg a háború folyamán nem jelent meg a FTC sporttelepén, kivéve a magyar-osztrák mérkőzést, a mikor azonban az érdeklődés nem klubcsapatoknak szólott. A FTC íme visszajutott a közönség kegyeibe s most már rajta múlik csak, hogy hírnevét újra megfényesítse. A nemzetközi meccs kellemes meglepetésre a magyar sport győzelmét hozta. A BAK 2:1 arányban legyőzte a WAC-ot, Bécsnek ez idő szerint legjobb csapatát s a váratlan és megérdemelt siker osztatlan örömet keltett. Ugyancsak 2:1 arányban záródott a FTC—UTE bajnoki mérkőzése is — a Ferencvárosnak javára.

    FTC—UTE 2:1 (l:0). Üllői-úti versenypálya.

    A jó formában levő FTC-nek kemény küzdelmébe került a győzelem megszerzése. A Kazártól kiválóan védett újpesti kapu nem forgott többször veszedelemben, mint a zöld-fehérek ...
  10. 2017.03.15, 19:57 - Ferenczvárosi TC - UTE 1918
    Az FTC az UTE-val játszik az Üllői-úti pályán. A reváns jellegű mérkőzés heves lefolyású lesz, annál is inkább, mert mind a két csapat tip-top formában van s a győzelmi esélyek csaknem egyformák

    Pesti Napló, 1918. szeptember 08.

    A bajnoki vetélkedések során az FTK csak elkeseredett küzdelem árán tudta 2:1 (1:0) arányban legyőzni az UTE-ét, melynek csapata teljesen egyenrangú ellenfél volt.

    Pesti Napló, 1918. szeptember 10.
  11. 2017.03.15, 19:51 - Ferenczvárosi TC - UTE 1918
    Az utolsó bajnoki mérkőzés.

    Vasárnap lesz a szezon utolsó bajnoki mérkőzése. Azután nyári szünet következik, mely július 7-étől- augusztus 14-éig fog tartani. A holnapi nap egyetlen bajnoki mérkőzése az Üllői-úti sporttelepen kerül eldöntésre a Ferencvárosi Torna Club és az Újpesti Torna Egylet csapatai között. A mérkőzés a helyezések szempontjából fontos s azért mindkét csapat nagy erővel fog küzdeni a győzelmet jelentő pontokért. A mérkőzés 6 órakor kezdődik.

    Pesti Napló, 1918. július 07.

    A szezon utolsó bajnoki mérkőzése hatalmas meglepetéssel végződött. A Ferencvárosi Torna Club 6:0 (2:0) arányban legyőzte az Újpesti Torna Egylet csapatát, melylyel még a múlt vasárnap 1:1 arányban eldöntetlenül játszott. Az FTC. hétezer néző előtt, imponáló stílusban vívta ki a megérdemelt győzelmet, melylyel biztosította magának a bajnokság második helyét. A gólokat Tóth (2), Bódis (1), Pataki (2) és Nemes (1) rúgták.

    Pesti Napló, 1918. július 09.
  12. 2017.03.15, 19:41 - Ferenczvárosi TC - UTE 1918
    Holnap az üllői úti sporttelepen zajlik le az utolsó bajnoki mérkőzés: a FTC és az UTE lesznek az ellenfelek. Két héten belül másodízben találkoznak a csapatok, mert az őszről elmaradt mérkőzésüket is most kellett dűlőre vinniük.- A [url=http://www.magyarfutball.hu/hu/merkozesek/1918-06-23/ujpest-ferencvaros]múltkor 1:1 arányban döntetlen volt az eredmény, akkor azonban a [url=http://www.magyarfutball.hu/hu/stadion/498]Népszigeten folyt le a meccs s ez valamelyest előnyt jelentett az UTE-nek. Most tehát a FTC győzelme a valószínűbb.
    Budapesti Hírlap, 1918. július 07.

    Az Üllői-úti sporttelepen 7000 főnyi közönség jelenlétében vasárnap zajlott le az évad utolsó bajnoki mérkőzése, a mellyel végére ért az [url=http://www.magyarfutball.hu/hu/bajnoki-vegeredmeny/330]1917-1918- évi hadibajnokság. A küzdelem rendkívül heves iramban folyt s a FTC 6:0 (2:0) arányú győzelmét hozta. A FTC csatázósora finom, intelligenciára valló játékot produkált s ez bi...
  13. 2017.03.15, 19:32 - Ferenczvárosi TC - UTE 1918
    FTC-UTE 6:0 (2:0) — Üllői-úti pálya — 7000 néző. — Biró: Gerő Ferenc.

    Minden várakozást felülmúló, hatalmas gólaránnyal győzött a zöld-fehérek pompás formát mutató csapata, mely mai győzelmével a bajnokság előkelő második helyét okkupálta. A mérkőzés a nagy gólkülönbözet ellenére is egyike volt a szezon legérdekesebb bajnoki meccseinek, mert a mérkőzés első percétől kezdve szinte az utolsó pillanatig oly öldöklő, heves iramot diktált mindkét csapat, aminőt a szezon derekán, is csak ritkán látunk.

    Mielőtt a két csapat tagjairól személy szerint szólnánk, meg kell állapítanunk, hogy a két csapat között a mezőnyben koránt sem volt hat gól differencia, de a kapu előtt, határozottság, intelligencia és lövőképesség dolgában a zöld-fehérek csatársora toronymagasságban felette állott az újpestiek támadó sorának s így az a körülmény, hogy az FTC minden akciója tervszerű kombináció eredményeképpen jól irányított lövésekkel nyert befejezést, viszont az UTE támadásai csupán céltalan e...
  14. 2017.03.15, 18:38 - UTE - Ferenczvárosi TC 1918
    FTC—UTE 1:1 (1:0).

    A sztrájk következtében nem volt módunkban részletesen beszámolni az FTC—UTE hadibajnoki mérkőzéséről.

    Íme a pótlás:

    Az UTE a múlt hetekben csak gyengébb teljesítményeket produkált, ezúttal azonban nagyszerűen játszott. Saját, népszigeti pályáján ugyan mindig veszélyes ellenfél volt, most ellenben, különösen a második félidőben a legjobb UTE-et idézte fel emlékezetünkben, szóhoz sem engedvén jutni az FTC csapatát. Elsőrangú volt a védelemben a Vogel testvérpár, a halfsorban Baubach centerhalf, a csatársorban pedig a három belső csatár: Schaller—Priboj—Novák a klasszist hirdette. Az FTC Blum nélkül, — kinek helyén Gábor játszott — de Patakival megerősítve állott fel. Pataki a fogságból való hazatérése óta első ízben játszott honi pályán. Még mindig a régi Pataki. Elegánsan, önzetlenül, megértéssel játszik, de mintha, lövőképességéből veszített volna. Számos kitűnő helyzetben adós maradt a lövéssel. Elsőrangú volt Kiss és Wiener hátvéd is. A második f...
  15. 2017.03.10, 21:22 - MTK - UTE 1926
    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/03/1489181436_0001.jpg[/bigimg]

    forrás:
    Az Est
    1926. április 18.
  16. 2017.03.10, 17:48 - Ferenczvárosi TC - UTE 1925
    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/03/1489164460_fu25p1.png[/bigimg]

    Korner az FTC ellen.

    Pobuda felvétele.
    Forrás: ?
    via: adtplus.arcanum.hu
  17. 2017.03.10, 17:31 - MTK - UTE 1925
    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/03/1489163300_um252p1.png[/bigimg]

    Az MTK - UTE mérkőzés legizgalmasabb jelenete. Orth és Nádler egyszerre startolnak a labdára. Fogl III. elől Nádler fejeli el a labdát.

    Magyar Film Iroda.
    via: adtplus.arcanum.hu
  18. 2017.03.10, 17:01 - MTK - UTE 1925
    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/03/1489161593_um25p1.png[/bigimg]

    Orth fejel, Fogl II. helyezkedik

    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/03/1489161885_um251p1.png[/bigimg]

    Opatát leszerelik

    Forrás:?, via: adtplus.arcanum.hu
  19. 2017.03.07, 22:17 - Ferenczvárosi TC - UTE 1908
    A Ferencvárosi Torna Club Újpesten.

    Vasárnap d. u. a FTK ez évi veretlen csapata, mely oly kiváló formában összes ellenfeleit legyőzte, az Újpesti Torna-Egyesület csapatával mérkőzik a bajnokságért. A két csapat találkozása azért bír nagy érdekességgel, mert mindegyik szép játékkal megnyerte a húsvéti serleget. A FTC-nak az UTE mindenkor figyelemreméltó ellenfele volt. Annál keményebb ellenfele lesz a bajnokcsapatnak most az UTE, mert vidéken tartózkodó jó játékosai beállításával a csapatot lényegesen megerősíti. Az UTE-nek ez a csapata már tavaszszal tanúbizonyságot tett kiváló képességeiről, midőn a bajnokság élén álló MTK ellen 1:1 eldöntetlenül játszott.

    Az érdekes mérkőzésre a FTC közönsége nagy számmal megy Újpestre a helyi hajókkal, melyek minden órában indulnak a Boráros-térről. A mérkőzésre 60 filléres trainingjegyek érvényesek. Biró: Bakó Gyula (MTK) lesz

    Pesti Hírlap, 1908. május 10.

    Ferencvárosi Torna Club— Újpesti Torna Egylet 2:0.

    A F...
  20. 2017.03.07, 22:07 - UTE - MAC 1908
    Újpesti Torna Egyesület — Magyar Atlétikai Club 2:1.

    A népszigeti pályán mérkőzik a két egyesület az első osztályú bajnokságért, és mint a sportkörökben előre sejtették, a Magyar Athletikai Klub vereséget szenvedett. Nem fejezi ki azonban a fönti goalarány a két csapat erőviszonylatát, mert az UTE. többet támadott és némi szerencsével nagyobb goalarányu győzelmet érhetett volna el. A MAC. két tartalék játékossal szerepelt, mig az UTE. Lévayt volt kénytelen nélkülözni.
    Borbás és Feketeházy azonban a második csapatbeli játékosok nem tudtak kellőképpen helyettesíteni, és egyrészt ennek tulajdoníthatja a MAC. a vereségét, másrészt a második félidőben annyira megbolygatták a csapat összeállítását, hogy a játékosok nem tudták, hogy mit is játszanak. Az első félidőnek már a negyedik percében rúgja Szabó beadásából a labdát Imre a goalba. A játék java része a félidő további részében a középen folyik. A helycsere után a MAC. erélyesen támad és
    Vangel révén éri el a kiegyenlítő goal...
  21. 2017.03.07, 21:55 - UTE - Fővárosi TC 1908
    Fővárosi Torna Club — Újpesti Torna Egylet 2:0.

    A népszigeti pályán az UTE otthonában élte őt ezen fenti meglepetésszerű eredmény. A Főv. TC ez alkalommal igazán szépen játszott és hogy több goalt nem ért el az Kazár kitűnő védelmének tulajdonítbató. Ez első félidőben változatos játék után egy goal esik — Klingenberg révén. Csere után a Főv. TC fölénye állandó lesz. Egy megítélt 11 méteres büntető rúgást Kazár kitűnő helyezkedéssel ment. A folytonos támadások eredménye végre is egy kornerból kifolyólag a második és utolsó goal. Biró Horváth Ferenc (FTC).

    Főv. TC. II. — UTE. II. 5:3.

    Pesti Hírlap, 1908. március 03.
  22. 2017.03.07, 21:44 - UTE - MTK 1908
    A Magyar Testgyakorlók Kőre vasárnap tartja a február hó 16-áról, a pálya használhatatlansága folytán elmaradt bajnoki mérkőzését az Újpesti Torna Egylettel. A MTK.-nek ez lesz ez évi második nyilvános szereplése; a mérkőzés azért bir érdekkel, mert a MTK., mint a bajnokságban vezető csapat, arra törekszik, hogy pozícióját megtartsa, míg az UTE. a múlt heti kudarcát akarja kiköszörülni és teljes csapatát fogja kiállítani, hogy becsülettel állja meg helyét egyik legerősebb ellenfelével szemben. A mérkőzés vasárnap délután fél négy órakor kezdődik a Népszigeti pályán, míg a II. csapatok ezt megelőzőleg fél 2 órakor mérkőznek.

    Pesti Hírlap, 1908. március 08.

    Magyar Testgyakorlók Köre — Újpesti Torna Egylet 1:1.

    Nagy meglepetést keltett ez az izgalmas lefolyású mérkőzés, annál is inkább, mivel egyrészt a múlt vasárnap az UTE a FővTC-tól szenvedett vereséget, másrészt, mivel az MTK az FTC-vel eldöntetlen eredményt ért el. Egyébként MTK Domy kivételével teljes ...
  23. Doll elnézést kért Cukic viselkedéséért - megint a pályáról hergelte a szurkolókat

    A mérkőzést követő sajtótájékoztatón is téma volt Vladan Cukic lefújás utáni jelenete: a szerb középpályás - ahogy korábban is - kiment hergelni az újpesti szurkolókat a győzelem után. Nyilván érthető, ha a derbin felfokozottak az érzelmek a játékosoknál is, de az FTC játékosa a jelek szerint különösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a pályáról még inkább felkorbácsolja a lelátói indulatokat.

    Most hasonló jelenetek történtek az újpesti ultrák előtt, illetve a zsúfolásig megtelt oldallelátón is ott voltak még a hazai drukkerek. Érthető volt, hogy alaposan felszította a tüzet a ferencvárosi játékos látványos hergelése, ami valljuk be, nem szerencsés. Amíg a szurkolók legapróbb sportszerűtlen megnyilvánulásaiért is büntetés jár, amíg óriási biztonsági előkészületek kísérik a meccseket, nehogy balhé legyen előtte és utána, nem mutat jól, ha közben a pályáról szítják látványosan és szándékosan a...
  24. [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/03/1488661531_uflelatop1.jpg[/bigimg]

    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/03/1488714412_2017violap1.jpg[/bigimg]

    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/03/1488714729_2017dvzlesp1.jpg[/bigimg]

    facebook
  25. [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/03/1488657690_2017uteftc.jpg[/bigimg]

    NB I: Ilyen libalegelő a német ötödosztályban sincs – Doll

    A Ferencváros Gera Zoltán szerencsés találatával 1–0-ra megnyerte az Újpest elleni derbit a labdarúgó NB I 22. fordulójának nagy rangadóján. A zöld-fehérek vezetőedzője, Thomas Doll ugyan elégedett volt a győzelemmel, a Szusza Ferenc Stadion gyepszőnyegét azonban keményen kritizálta.

    „Alapvetően jó mérkőzés volt, inkább a küzdelem került előtérbe – mondta az M4 Sportnak Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője. – Ez a két csapat Magyarország legjelentősebb derbijét játszotta, mégis egy olyan libalegelőn kellett játszanunk, amilyen pálya a német ötödosztályban sincs. Hihetetlen, hogy ilyen nehéz körülmények között kellett ma lejátszanunk a derbit. A nézők látványos akciókat, gólhelyzeteket akarnak látni, az ilyen pályán azonban csak hosszú labdákkal lehet operálni.”

    „A győzelemnek természetesen örülök, a csapatnak nagyszerű ...
  26. http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/03/1488656495_d_as20170304106.jpg

    Zöld-fehér siker az Újpest-Ferencváros rangadón

    Budapest, 2017. március 4., szombat (MTI) - Az Újpest hazai pályán 1-0-ra kikapott a címvédő Ferencvárostól a labdarúgó OTP Bank Liga 22. fordulójának szombat esti rangadóján.


    OTP Bank Liga, 22. forduló:
    Újpest FC-Ferencváros 0-1 (0-1)

    Szusza Ferenc Stadion, 8005 néző, v.: Farkas
    gólszerző: Gera (36.)
    sárga lap: Balázs B. (35.), Cseke (52.), Pávkovics (67.), illetve Djuricin (83.), Radó (88.)
    szögletarány: 4:3

    Újpest FC:

    Balajcza - Balázs B., Pávkovics, Kálnoki-Kis, Mohl - Windecker, Sankovic (Hazard, 83.) - Balogh B., Cseke (Heris, 57.), Andric - Perovic (Lázok, 57.)

    Ferencváros:

    Dibusz - Botka (Cukic, 67.), Hüsing, Leandro, Sternberg - Dilaver (Hajnal, 81.), Gera - Lovrencsics, Djuricin, Moutari (Radó, 68.) - Böde


    Az Újpest szerdán a másodosztályú Zalaegerszeg ell...
  27. [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/03/1488650147_2017fp1.jpg[/bigimg]
  28. 2017.02.28, 17:33 - Bene Ferenc
    Bene Ferenc síremlékavatása:
    https://www.youtube.com/watch?v=7kUxnnVv7s4
    https://www.youtube.com/watch?v=U9EkjuPan58
  29. 2017.02.28, 17:29 - Bene Ferenc
    2014.decemberében Bene Ferenc születésének hetvenedik évfordulóján emlékeztünk meg rá közösen, Zsengellér Zsolt gondolataival.
    https://www.youtube.com/watch?v=q2h6wRI0Jgw
  30. 2017.02.27, 19:16 - Bene Ferenc
    [youtube]ia_dg4pQwLw[/youtube]
  31. SZOMBAT: Ú. DÓZSA—ZTE, Megyeri út, 17.00. Jv.: Makó.

    Sokan emlegetik: a sikeres és állhatatos Göröcs János edző talán jobban tette volna, ha nem ragaszkodik az újpesti klubhoz. Kérdéses ugyanis, hogy a lilák idén is felmutatnak-e olyan szép eredményeket, mint a legutóbbi ezüstérem, illetve az MNK-győzelem. Az első mérkőzésen mindenesetre esélyesek, hiszen övék a hazai pálya előnye.

    Népszabadság, 1987. augusztus 15.

    Ú. DÓZSA—ZTE 4-0 (1-0)

    Ú. Dózsa: Kakas — Schneider, Kozma, Kovács, Szabó A. — Herédi (Mundi, 84. p.), Steidl, Szélpál — Schróth, Balogh (Rostás, 68. p.), Katona.
    ZTE: Balázs — Varga, Rezi, Csepregi, Balog (Szabó Zs., 63. p.) — Sipos (Kámán, 46. p.), Czigány, Dobány, Vadász — Farkas, Páli.

    Megyeri út, 4000 néző. Jv.: Makó.

    Göröcs János edző újpesti kritikusai az előző szezonban azt kifogásolták, hogy — az ezüstérem és az MNK-győzelem ellenére — a közönség számára nem elég vonzó a lilák játéka, ám ezúttal még a szakvezető legszigorúbb ...
  32. 2017.02.21, 18:31 - UTE - MAC 1921
    UTE — MAC 0:0
    Népsziget- Bíró: Újváry.

    Szomorú esemény tette nevezetessé ezt a mérkőzést: Bodnár Sándor, egyike a legkiválóbb játékosoknak, akiket a magyar humus kitermelt, Fogl II-vel való összecsapásnál lábát törte. Természetes, hogy Fogl II-nek nem volt szándékában ellenfele lábának eltörése, meg kell azonban állapítani, hogy Fogl II részéről jó adag gondatlanság volt az összecsapásban. Emellett szól az a körülmény is, hogy a labdát jobb lábbal rugó Bodnárnak a ballába tört el.

    A mérkőzés hangulata kezdés után hamarosan izzó lett. Veszélyes UTE-támadások leszerelése közben történt néhány MAC-foult, amelyek azonban túl őszinték és az ellenfélre nézve veszélytelenek voltak. Az UTE némi fölénye két kornerben nyilvánult meg. Az I. félidő 27. percében történt meg a fent megírt sajnálatos eset, aminek az a következménye is volt, hogy Lenz — állítólag fenyegetések hatása alatt — kiállt és az öltözőben idegrohamot kapott. Sírógörcsök közt kijelentette, hogy többé pályára nem l...
  33. Tavaszi futballderby

    Izzó derby-hangulat. Köröskörül a tribünökön harmincezer ember és a pályán huszonkét gladiátor. Győzni, vagy meghalni. Így képzeli az ember az igazi derbyt. Ezen a mérkőzésen is, amely előreláthatólag bebiztosította az Újpest bajnokságát, győzött a szorgalom és a céltudatos kitartás, meghalt sok-sok remény...

    Maga a játék hellyel-közzel valóban élvezetes volt. Gyakran elérte az igazi derby nívóját. De ezek a fellángolások csak percekig tartottak, a mérkőzés nagyobbik felében a sablonos bajnoki meccsek képét láttuk. Annál érdekesebb volt a közönség. Soha ilyen heterogén összetételt! Az ember nem tudta mire vélni, hogy rengeteg Hungária-hívő zöld-fehér zászlócskával a kezében izgult a tribünökön. Megkötötték volna a békét? Dehogy! A sors szeszélye úgy hozta, hogy a Ferencvárosnak módjában lett volna bajnokká, vagy legalább is komoly bajnokjelöltté avatni a Hungáriát. Ehhez mindössze annyi kellett volna, hogy a Ferencváros győzzön. De hát nem győzött. A r...
  34. [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/02/1487444060_amsel_munkabanp1.jpg[/bigimg]
  35. [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/02/1487443638_gyoztes_ujpestp1.jpg[/bigimg]
  36. NB I. ADATBANK 1988-'89 ÚJPESTI DÓZSA

    A pálya címe: 1043 Bp.. Megyeri út 13.
    Pf.: 65. Tel.: 697-333. Befogadóképessége: 32 000 néző.

    Elnök: Hólya István.
    Szakosztályelnök: dr. Rajna Károly.
    Vezetőedző: Göröcs János.
    Pályaedző: Nagy László és Varga István.
    Technikai vezető: Tóth András.

    Új játékosok: Wágner (Haladás), Vojtekovszki (Eger), Brockhauser (Vác).

    A keret:

    Brockhauser István (1964 — 4)
    Gróf Attila (1964 — 2)
    Rózsa Zsolt (1966 — 3)

    Balogh István (1967 — sorkatona)
    Eszenyi Dénes (1968 — 3)
    Herédi Attila (1959 — 2)
    Katona György (1960 — 1)
    Kecskés Zoltán (1965 — 3)
    Klink Zoltán (1968 - sorkatona)
    Kovács Ervin (1967 — 1)
    Kozma István (1964 — 1)
    Schneider István (1960 — 1)
    Schróth Lajos (1960 — 2)
    Steidl Sándor (1959 — 2)
    Szabó András (1962 — 2)
    Szélpál László (1965 — 1)
    Szlezák Zoltán (1967 — sorkatona)
    Temesvári Miklós ((1967 — 3)
    Varga József (1954 — 1)
    Vojtekovszki Csaba (1966 — 4)
    Wágner Zsolt (1968 — 5)

    A tartal...
  37. Rába ETO— Ú. Dózsa 4—2 (1—0)

    Megyeri út, 6000 néző, v.: Fekete.

    Gólok: Handel (2), Rubold, illetve Balogh (ll-esből), Süveges, Varga (öngól).

    Rába ETO: Boros — Csikós, Hlagyvik, Turbék, Bordás — Urbányi, Somogyi (Bücs, 89. p.), Preszeller — Handel, Rubold, Hajszán.
    Ú. Dózsa : Brockhauser —Szélpál, Varga, Temesvári, Klink — Vojtekovszki, Herédi, Balogh, Szabó (Schneider, 76. p.), — Eszenyi, Katona (Süveges, 46. p.).

    Nem túlzás azt mondani, hogy a két csapat tagjai egymás hibáiból éltek és lőttéka gólokat. Kétségtélen érdem azonban, hogy mind a hazaiak, mind a vendégek támadtak, s így érthető, hogy a védelem rovására írható az eredmény. A nagyobb tapasztalattal rendelkező győri gárda megérdemelten győzött.

    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/02/1486924615_dozsaraba_24p1.jpg[/bigimg]

    Jelenet a mérkőzésről

    Népszava, 1988. augusztus 15.
  38. Ú. DÓZSA—RÁBA, Megyeri út, 17 óra. Jv.: Fekete.

    Az újpestiek „fantomcsapatukkal” játszottak nemrégiben a Konsumex Kupán, állítólag volt olyan lila-fehér szurkoló, aki öt játékost is felismert. A bajnoki rajtra több sérült felépült, ám így is lesz olyan a csapatban, akinek be kellene mutatkoznia a nézőtéren: Temesvári, Vojtekovszky, Klink. A vendégcsapat összeállítása erősebbnek tűnik, annak ellenére, hogy a kaput az ismeretlen Boros védi.

    Népszabadság, 1988. augusztus 13.

    Ú. DÓZSA—RÁBA ETO 2-4 (0-1)

    Ú. Dózsa: Brockhauser - Szélpál, Varga, Temesvári, Szabó (Schneider, 75. p.) - Vojtekovszki, Herédi, Klink - Balogh, Eszenyi, Katona (Süveges, 46. p.).
    Rába: Boros - Csikós, Hlagyvik, Bordás, Turbék - Urbányi, Somogyi (Bücs, 89. p.), Rubold, Preszeller - Handel, Hajszán.

    Megyeri út, 5.000 néző, Jv.: Fekete.

    Nem a legszerencsésebb körülmények között tért vissza Vácról a Megyeri útra Brockhauser kapus: bemutatkozásként egy négyest kapott, ráadásul a ...
  39. 2017.02.12, 08:23 - UTE - Budapesti AK 1911
    Budapesti-Csepeli Atlétikai Klub—Újpesti Torna Egyesület 5:1. (2:1.)

    Rendkívül durva mérkőzés volt. A játékosok egyáltalán nem kímélték egymás testi épségét. A bírónak több játékost kellett kiállítania, hogy a mérkőzés némileg rendes lefolyású legyen. Az első félidőben az UTE sűrűn támad, de csatárainak a goal előtti határozatlansága miatt eredményt elérni nem tud. Az első goalt a BiCsAK éri el, melyet az UTE csakhamar kiegyenlít. Félidő végén Konrád a vezető goalt lövi.

    Helycsere után a Bi. Cs. A. K. fölénye kidomborodik s rövid időközökben újabb három goallal biztosítja be győzelmét. Vad játék miatt a Bi. Cs. A. K.-ból Szuryt és Groszt, az UTE-ből pedig Novákot, Kohnt és Molnárt állította ki a mérkőzést vezető Izsó László bíró.

    Pesti Napló, 1911. február 14.
  40. 2017.02.12, 08:14 - UTE - MTK 1911
    A bajnokság végső kifejlődésének szempontjából a vasárnapi bajnoki mérkőzések közül legfontosabb a MTK.—UTE. összecsapása. Azután, hogy a BTK. múlt vasárnap a népszigeti pályán megverte az újpestieket, minden reális számítás szerint az UTE.—MTK. mérkőzésnek is hasonló eredménynyel kellene végződnie. Az UTE. azonban roppant szeszélyes csapat, különösen a saját otthonában. A MTK.-nál is előfordulnak olyan gikszeres napok, azért teljes bizonyságai semmit sem lehet tudni.

    (Népsziget.) Magyar Testgyakorlók Köre - Újpesti Torna Egylet. Délután 5 órakor. Biró: Havas Lajos. Előzőleg a második csapatok mérkőznek a szövetségi díjért. Biró: Biró Sándor.
    Pesti Napló, 1911. május 21.


    (Az UTE. eldöntetlenje.)

    Minden esetre nagy meglepetés-számba megy. Nem is fejezi ki híven az erőviszonyokat. A Testgyakorlók állandó és veszélyes fölénybe voltak. A csatárok azonban böjtöltek. Egyre-másra kínálkoztak a legjobb helyzetek. A csatárok ezúttal azonban meg sem próbáltak ...
  41. 2017.02.12, 08:00 - 33 FC - UTE 1911
    (Be or not to be.)

    Shakespeare után szokták ezt a „lenni vagy nem lenni“-t szavalni. Ezt fogja csöndesen mormogni a 33-as is, az UTE. is, midőn ma délután a Vörösvári-uti pályán a mérkőzésre kivonulnak. Mert aki veszít, az nem egy mérkőzést, nem két pontot, hanem mindent, egy egész exisztenciát veszít. A vesztes klub visszaesik a második osztályba s kezdheti a verejtéktől keserű munkát elölről. Szóval ez a mérkőzés nem gombra megy. Itt nem lehet jósolni. Ennek a mérkőzésnek a kimenetele a hangulattól, a szerencsétől függ. Papírforma szerint az UTE.-nek kellene győzni, mert a 33 FK. ebben a szezonban csak egyetlenegy eldöntetlent tudott elérni, míg az UTE. egy pár jelentékeny győzelmet is aratott. A mérkőzést vezető bírónak azonban jól talpára kell állania, mert különben óriási zsenák lesznek.

    Pesti Napló, 1911. május 28.


    33 Football-Klub—Újpesti Torna-Egyesület 2:0. (Félidő 1:0).

    A létérti küzdelem elkeseredettségével folyó mérkőzést a saját pályájuk...
  42. 2017.02.12, 07:48 - 33 FC - UTE 1911
    „33“ Football Club — Újpesti Torna Egylet 2:0 (1:0).

    Az OTE vörösvári-uti pályája két éves fennállása óta nem látott oly embertömeget, amennyi a két csapat vasárnapi, az utolsó hely kérdésére döntő jelentőségű bajnoki mérkőzését szemlélte végig. 1800-ra tehető a megjelentek száma és ez eléggé bizonyítja, tekintetbe véve az aznapi nagy sportattrakciót, mily érdeklődéssel várta közönség ezen mérkőzés kimenetelét. A kiesés kérdése határozottan jobban érdekelte a sport iránt érdeklődőket, mint a szintén vasárnap eldöntésre kerülő második hely kérdése.

    A mérkőzés lefolyása meglepetéssel szolgált annyiban, hogy az UTE nem tudta megjátszani legutóbbi bajnoki mérkőzésein bemutatott formáját és játéka csalódást keltett, viszont a "33"-asok a tavaszi saisonban legszebb játékukat produkálták és mindvégig oly kitűnően, lelkesen és tartalmasan játszottak, hogy ez emlékeztetett őszi kitűnő formájukra, mikor szenzációs eredményeiket elérték. Ilyenformán a "33"-asok aránylag elég könnyű é...
  43. 2017.02.12, 07:32 - UTE - Budapesti AK 1911
    Budapest-Csepeli Athletikai Klub — Újpesti Torna Egylet: 5:1. (2:1).

    A népszigeti pályán 600 ember előtt találkozott a fenti két csapat, amelyek bizonyos körülmények miatt nem a legjobb viszonyban vannak egymással. A küzdelem mindazonáltal nagyon korrekten indult és az I. félidőben két egyenlő ellenfél vetélkedését mutatta. Helycsere után azonban egy UTE. játékos nem tudta fékezni magát, ami kiállítását eredményezte. Ez azonban nem vetett véget a felszabadult szenvedélyeknek, úgy, hogy a bírónak még négy játékost kellett kiállítania, hogy a mérkőzés ne legyen más, mint durva dulakodás. Az UTE. mikor a harmadik goalt kapta, érthetetlen módon elkedvtelenedett és addigi szép játékát fejvesztett kapkodással cserélte föl, amit a BCsAC. nem igen igyekezett kihasználni.

    Bíró Izsó László volt.
    Pesti Hírlap, 1911. február 14.
  44. 2017.02.08, 15:55 - Vignjević Nebojša
    [youtube]QFKvxvf8FUk[/youtube]
  45. A második találkozón az a kérdés, hogy az élmezőny eddigi egyetlen veretlen és első helyen álló csapata, a Ferencváros folytatja-e jó sorozatát? Az FTC a mögötte egy pont hátránnyal következő Ú. Dózsával néz majd farkasszemet. Lila-fehér győzelem esetén az Üllői útiak kétszeresen vesztesként hagynák el a pályát.

    Dalnoki Jenő (Ferencváros): — Most sem tudok újabbat mondani, mint korábban. Minden egyes bajnoki mérkőzésen a győzelem reményével lépünk pályára.

    Göröcs János (Ú. Dózsa): — Ennél nyíltabb találkozót el sem lehet képzelni, örülök, hogy végre méltó pozícióból, a második helyről vehetjük fel a harcot a rangadón. Szívem szerint azt mondanám, hogy mi vagyunk árnyalatnyival esélyesebbek, egységesebbek.
    Népszava, 1986. szeptember 20.

    A magyar labdarúgók gólképtelenségéről szerzett tapasztalataink csak megerősödtek a Népstadion második mérkőzésén, ahol a bajnoki tabella első és második helyezettje állt szemben egymással. Sokáig úgy tűnt, hogy a játékoso...
  46. Ú. DÓZSA—FTC, Népstadion, 17.45. Jv.: Pádár.

    Újabban a lilák is kiszámíthatatlanok, még egy mérkőzésen belül is változó a teljesítményük. A Rába ellen (2-1) például az első félidőben remekül játszottak, a szünet után viszont egyáltalán nem futballoztak. És bár képességeikben felülmúlják a ferencvárosiakat, a szurkolók többségének nyilvánvalóan erős támogatását élvező zöld-fehérekkel szemben csupán negyvenöt perces játék aligha lesz elég a sikerhez.

    Népszabadság, 1987. április 11.

    Ú. DÓZSA—FTC 1-0 (0-0)

    Ú. Dózsa: Szendrei — Schneider, Kardos, Kovács, Kecskés — Kozma, Herédi, Steidl — Schróth (Eszenyi, 67. p.), Rostás (Sulija, 83. p.), Katona.
    FTC: Zsiborás — Hámori, Bús, Strausz, Keller — Bánki, Kincses, Takács (Kvaszta, 46. p) — Fischer (Dzurják, 70. p.), Pölöskei, Dukon.

    Népstadion, 15 000 néző. Jv.: Pádár.

    Elszomorítóan rossz mérkőzés volt, mégsem lehet azt mondani, hogy nem érte meg végignézni. Az Újpest ugyanis olyan gyönyörű góllal győzött...
  47. EGYMÁS ELLEN AZ ÉLLOVASOK

    FTC-Ú. Dózsa: újra rangadó

    Ilyen már régen volt: ma este a Népstadionban (18.00, játékvezető:Hartman) úgy találkozik az FTC és az Ú. Dózsa együttese, hogy a zöld-fehérek az első, a lilák a második helyen állnak. Ezúttal tehát nem túlzás a rangadó minősítés, még akkor sem, ha a magyar futball jelenlegi színvonala nem emlékeztet azokra az időkre, amikor a Ferencvárost és az Újpestet nemcsak a helyezése, hanem a tudása alapján is méltán nevezték nagy csapatnak. A legutóbbi szezonban a vetélytársak egyike sem remekelt (az FTC az ötödik, az Ú. Dózsa a tizenegyedik helyen zárta a bajnokságot), de ez most talán szerencsésnek is mondható. Hogy miért? Mert a nemzetközi porondról kívülrekedt két klub játékosainak és szurkolóinak hangulatán nem — vagy legalábbis a Honvéd és a Vasas híveinél kevesebbet — ronthatott a kupaszerda, így az Üllői, illetve a Megyeri úti tábor joggal foglalkozik főként a hazai eredményekkel, már csak azért is, mert e pillanat...
  48. 2017.01.31, 13:50 - Ferenczvárosi TC - UTE 1909
    FTC.—UTE. 6:2 (Millenáris.)

    Erős iramú, de mindvégig fair és változatos játék után fenti eredménynyel végződött a két csapat bajnoki küzdelme. Az újpestiek meglepő készültségről tettek tanúságot s a két csapat erőviszonyát nem fejezi ki híven a 6:2 gólarány. Újpest a mérkőzés legnagyobb részében méltó ellenfél volt s csak a második félidő utolsó negyedórájában roppant össze. A győztes csapat legkitűnőbb része a fedezetsor, mely a csatárláncot szinte tolja előre. A védelemben Manglitz sokat hibázott. Szép munkát végzett a csatársor s főleg annak baloldala, bár ezúttal a jobb szárny is sok ügyes akciót vitt keresztül. Az újpestiek főerőssége kitűnő védelmükben rejlik (Kazár, Molnár, Ludwig) s hogy a mérkőzés végén rendesen kifulladnak, ennek oka a mostani fedezetsor gyönge klasszisában keresendő. Csatársoruk, főleg a baloldal, Surmik—Szabó révén volt veszélyes. A vezetést Újpest ragadja magához, a második félidőben pedig jó ideig 3:2 áll a gólok aránya, mikor UTE. hirtelen öss...
  49. Ú. Dózsa-Vasas 1:0 (1:0)
    (Tudósítónktól.)

    A vakáció utolsó napjainak hangulatában futballozott a Népstadionban az Ú. Dózsa és a Vasas. Hosszú perceken át sivár volt a játék, csak a nagy bevétel okozhatott örömet a pálya gazdasági vezetőinek, mivel csaknem megteltek a lelátók. Az újpestieknél Törőcsik szervezte a játékot, néhányszor ügyesen hozta helyzetbe társait (akik sokat ügyetlenkedtek), alkalmanként pedig Mészáros hárított különleges reflexszel. A Vasas hiába támadott többet (jól védett az újpestiek újonc kapusa, Tóth is), akciói enerváltak voltak. Végül ritkán látható védelmi rövidzárlat után (Hegedűs álmodozott saját kapuja előtt), a 43. percben Nagy olyan egyedül maradt a Vasas kapuja előtt az 5-ösön, hogy már nem is tudott hibázni. (1:0).

    Szünet után hosszú ideig támadott a Vasas, az újpestiek gyakran csak szerencsével hárítottak, ugyanakkor viszont kontratámadásaik veszélyesek voltak. A félidő végére kiegyenlítetté vált a játék és az Ú. Dózsának sikerült tartani...
  50. Békéscsabán (13 000 néző) is nagy érdeklődés kísérte az Ú. Dózsa elleni találkozót. A hazai együttes mindenekelőtt Törőcsiket igyekezett semlegesíteni —sikerrel.. Meglehetősen álló játék folyt a pályán, s a találkozón a kapuk igazán nem voltak veszélyben. A szünet után a 81. percben 11-eshez jutott a Békéscsaba, és Csepregi nem hibázott. Érdekesség: Törőcsiket lecserélték Herédivel. Már letelt a játékidő, amikor Tóth András egyenlített (1-1).

    Népszabadság, 1980. augusztus 17.
  51. Paprikás befejezés...

    Bcs. Előre Spartacus—Újpesti Dózsa 1-1 (0-0)

    Békéscsaba, 12 000 néző. V: Tátrai 3 (Lázin, Drigán).

    Előre Spartacus: Rabcsák 6 — Királyvári 6, Kerekes 7, Zsömbörgi 6, Zsíros 6 — Pásztor 5, Kőhalmi 7, Csepregi 6 — Melis 5, Kurucz 5, Budavári 6.
    Edző: Marosvölgyi Károly.
    Ú. Dózsa: Kollár 5 — Viczkó 5, Dunai 6, Kardos 5, Tóth J. 5 — Kovács 5, Nagy L. 7, Tóth A. 6 — Törőcsik 4, Fekete 5.
    Edző: Várhidi Pál.

    Csere: Melis helyett Steigerwald 5, a 61. p., Törőcsik helyett Herédi —, a 76. p., Budavári helyett Rácz —, a 87. p.
    Gólszerző: Csepregi (11-esből) a 79. p., Tóth A. (11-esből) a 90. p.
    Szögletarány: 7:4 (4:2), az Előre Sp. javára.

    Az első gólhelyzet a 13. percben adódott, amikor Zsíros—Budavári—Kurucz támadás végén a védőkről visszapattanó labdát Pásztor előbb bal, majd jobb lábára vette, és 14 méteres kapáslövését elvetődve fogta Kollár. Az ellenakció során Kolár jól ívelt középre, a túloldalon Fekete teljesen tisztán fejelhetett, a lab...
  52. CSAK SZÜNET UTÁN

    Ú. Dózsa: Kollár — Kolár, Dunai, Kardos, Tóth J . — Kovács, Nagy, Tóth A. — Herédi (Bodnár, 81. p.), Törőcsik, Fekete.
    Rába: Palla — Csonka, Pardavi, Onhausz, Magyar — Hannich, Póczik, Mile (Hajszán, 75. p.) — Szabó, Füzi (Koltai, 65. p.), Pölöskei.

    Megyeri út, 5000 néző. Jv.: Pádár.

    Hűvös volt a Megyeri úton, s az első 45 percben a játék sem hozta tűzbe a nézőket. Az újpestiek alig próbálkoztak, s az unalmas játszadozás a vendégekre is átragadt. A szünet után változott a helyzet, a hazai együttes negyedóra alatt szerzett két góljával eldöntötte a mérkőzést. A Rába ugyan nem adta fel, szépített is, de rutinos Ú. Dózsa az egygólos előnyt megtartotta (2-1).

    Gól: Kardos (66. p.), Fekete (70. p.), Hajszán (82. p.).

    Népszabadság, 1980. augusztus 14.
  53. Kevés izgalom

    Ú. Dózsa-Rába ETO 2:1 (0:0)

    Megyeri út, vezette: Pádár.
    Góllövők: Kardos, Fekete, illetve Hajszán.

    Fázott és unatkozott az első félidőben az újpesti közönség. Meddő mezőnyfölényben játszottak a hazaiak, Törőcsik és Fekete időnként ugyan „megvillant”, de gól nem esett. A második félidőben valamelyest javult a színvonal, nem sokkal a fordulás után Törőcsik emelt a kapu elé, a győri kapus, Palla, feleslegesen kifutott s Kardos az üres kapuba fejelt (1:0). A 60. percben Tóth András beadása után Fekete növelte a lila -fehérek előnyét (2:0). Nem sokkal később a nagy kedvvel játszó Törőcsik 20 méteres bombáját védte Palla bravúrral, mintegy jóvátéve az első gólnál elkövetett hibáját. A hajrában, a 81. percben, a csereként beállt Hajszán közelről szépített és állította be a 2:1-es végeredményt.

    Népszava, 1980. augusztus 14.
  54. KITŰNŐ MÉRKŐZÉS

    Debrecen: Szűcs I. — Kiss, Garamvölgyi, Szűcs J., Fodor — Menyhárt, Sallai, Szíjgyártó (Feledi, 80. p.) — Barta, Kerekes, Jankovics.
    Ú. Dózsa: Kollár — Kolár, Viczkó, Dunai, Tóth J. — Kovács, Nagy, Kiss (Bodnár, 80. p.) Tóth A. — Törőcsik, Fekete.

    Debrecen, 17 000 néző. Jv.: Győri.

    Utoljára talán a tavalyi NB I-es bemutatkozáskor játszott ilyen lelkesen és jól a debreceni gárda — akkor a Vasas távozott lehajtott fejjel _ a Nagyerdőből, most az újpestiek skalpját szerezte meg a DMVSC. Megérdemelt győzelem született, jóllehet a lila- fehérek elmaradtak legjobb napjaik teljesítményétől, s a kapuvédő Kollár is két védhető gólt kapott. Vesztett helyzetből kétszer is fordítani tudott a végig nagyon fegyelmezetten játszó Debrecen — melyből a Törőcsiket semlegesítő Sallai, a középpályás Szűcs és az energikus Barta nyújtott átlag fölötti teljesítményt. Az Újpest (főleg a második játékrészben) többet birtokolta a labdát, de fölénye meddő volt (3-2).

    Gól: Feket...
  55. 2017.01.15, 11:31 - UTE - Zuglói VII. Ker. AC 1925
    Az UTE vérvörös mezben lépett pályára próbaképpen, de a közönségnek nem tetszett, így elvetették az ötletet, a következő mérkőzéstől visszaálltak a hagyományos szerelésre.
  56. Emlékrangadó a Megyeri úton

    Ú. DÓZSA—VASAS, Megyeri út,15.30, jv.: Palotai.

    Olyan rangadó ez, hogy a vendéglátó együttes jó pozícióban van a tabellán, de azért még nem idézi egykori önmagát, ellenfele pedig bizony csak bukdácsolt az eddigi fordulókban. Az újpestiek mellett szól az eddigi betonvédekezés, ugyanakkor viszont a Vasas csatárainak egyszer már (végre-valahára — mondják a szurkolók) illenék értékesíteni lehetőségeiket. Senkit sem lepne meg a döntetlen.

    Népszabadság, 1981. szeptember 02.

    Ú. DÓZSA—VASAS 2-2 (2-1)

    Ú. Dózsa: Kollár — Herédi, Jurácsik, Kardos, Tóth — Kovács, Steidl — Kiss S., Törőcsik, Nagy, Kisznyér (Birkás, 75. p.).
    Vasas: Csepecz — Török, Hegedűs, Balogh, Szabó (Farkas, 67. p.) — Szebegyinszky (Birinyi, 70. p.). Halász, Zombori — Izsó, Kiss, Rixer.

    Megyeri út, 10 000 néző. Jv.: Palotai.

    Újpesti fölénnyel kezdődött a forduló rangadója, kétszer is Törőcsik volt a főszereplő, előbb tizenegyesgyanúsan szerelték a Vasas-vé...
  57. Ú.DÓZSA—PÉCS 1-1 (0-0)

    Ú. Dózsa: Kollár — Herédi, Kolár (Bodnár, 46. p.), Tóth — Kovács B., Kisznyér — Kiss, Szűcs, Birkás, Steidl, Jurácsik.
    Pécs: Katzirz — Kincses, Toma, Schulteisz — Dobány, Róth — Morvai, Lutz, Dárdai (Nagy, 75. p.), Lőrincz, Mészáros.

    Megyeri út, 2400 néző. Jv.: Szávó.

    A mérkőzést megtekintette Juan Antonio Samaranch, a NOB elnöke is. Amikor a szurkolók tapssal üdvözölték az olimpiai mozgalom vezetőjét, gyorsan hozzá tették: remélhetően nem ebből a mérkőzésből minősíti a magyar labdarúgást. Ugyanis az utóbbi idők legunalmasabb, legbágyasztóbb mérkőzése zajlott. Elgondolás nélküli együttesek találkozója volt ez, s csak a két Béla igazolta, hogy névnapjuk után is lehet jól játszani. Az egyik a pécsi kapus Katzirz volt, a másik az újpesti Kovács — mindketten a maximumot nyújtották —, de ez az igyekezet nem érződött partnereiken.
    A két gól története: előbb Tóth lövése úgy pattant meg a pécsi védőfalon, hogy Katzirz már nem tudott hárítani, majd későb...
  58. Az esti szakasz slágere a Rába—Ú.Dózsa rangadó volt, amely még a vártnál is nagyobb izgalmakkal szolgált. A presztízsharcban mindkét csapat tizenegyest hibázott, sőt az újpesti Kovács öngólt vétett. Győzelmével a Rába egy pontra megközelítette a lila - fehér együttest.

    RÁBA—Ú. DÓZSA 2-1 (0-1)

    Rába: Kovács L. — Csonka, Judik, Mile (Szijjártó, 55. p .), Magyar — Hannich, Kurucz (Szepesi, 49. p.), Burcsa — Szabó, Szentes, Hajszán.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kovács J., Kozma, Tóth — Steidl (Bogdán, 68. p.),Kardos, Kisznyér (Ambrus, 8. p.), Kovács B. — Kiss, Fekete.

    Győr, 22 000 néző. Jv.: Jaczina.

    Amíg a Rábában Hajszán és Szentes különversenyt vívott, melyikük tud nagyobb helyzetben hibázni, a kezdetben szürke lila-fehérek szinte észrevétlenül magukra találtak. Nemcsak a mezőnyben adogattak ügyesen, hanem a cserejátékos Ambrus szabadrúgásból akkora gólt lőtt, hogy azt még a legelfogultabb győri szurkolók is szépségdíjra javasolhatták volna. Sőt Fekete növelhette volna...
  59. Kihagyott büntetők mérkőzése

    Rába ETO-Ú. Dózsa 2—1 (0—1)
    Győr, 22 ezer néző, v.: Jaczina.

    Góllövők: Szepesi, Szentes, illetve Ambrus.

    Rába ETO: Kovács — Csonka, Judik, Mile (Szíjártó, 70. p.), Magyar — Hannich, Kurucz (Szepesi, a szünetben), Burcsa — Szabó, Szentes, Hajszán.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kozma, Kovács J., Tóth — Kisznyér (Ambrus, 40 p.), Kardos, Kovács B., Steidl — Kiss, Fekete.

    A kezdést követően nyomban meleg pillanatokat élt át az újpesti védelem. Később a fővárosiak a vállalkozó kedvű Kiss és Fekete révén hozták zavarba jó néhányszor a zöld-fehérek védelmét. Az újpestieknek a megsérült Kisznyér helyére csereként beállt Ambrus szerzett vezetést (0—1).

    A második játékrész elején Szendrei kapus időhúzásért sárga lapos figyelmeztetést kapott. A győriek, miután Szepesi egyenlített (1—1), egyre nagyobb iramot diktáltak. Adódott két nem mindennapi mozzanat is. Előbb Kardost Magyar buktatta a 16-oson belül, de a sértett válogatott játékos büntetőjét, ...
  60. 2017.01.07, 21:06 - SK Slavia Praha - Újpest FC 1927
    Slavia (Prága)—Újpest 4:0 (2:0)

    A két csapat első meccse a Középeurópai Kupáért vasárnap Prágában 15.000 főnyi közönség előtt folyt le. A csapatok az előre jelzett összeállításban szelepeltek és a mérkőzést a Slavia váratlanul könnyen nyerte, sőt Újpest csak védelme nagyszerű játékának köszönheti, hogy nem szenvedett súlyosabb vereséget. A csapat halfsora mérsékelt teljesítményt nyújtott, csatársora pedig egészen gyengén játszott. Ezzel szemben a Slaviának nagyszerű napja volt és a játékosoknak úgyszólván minden akciója sikerült.

    Az első félidő 17. percében Soltys szerzi meg a vezetést, majd a 33-ik percben Kratochwill lövi a Slavia második gólját. Ebben a félidőben a csapatok meglehetősen egyenrangú küzdelmét folytatnak, azonban Újpest csatársorának a kísérletei erélytelenek és nem hoznak sikert.

    A második félidőben a Slavia felülkerekedik, de gólt csak a 16-ik percben a Fogl II. hendsze miatt megítélt 11-esből ér el Swoboda révén. A 40. percben Reibl lövése beállítja ...
  61. Ferencváros—Ú. Dózsa 1-0 (0-0)
    Népstadion, 25 000 néző. Vezette: Maczkó (***) (Huták,Eöry).

    Ferencváros: Zsiborás 6 — Jancsika 5, Haáz 6, Rab 6 — Deák 6, Ebedli 6, Takács 6, Pogány 5 — Szabadi 5, Kerekes 6,Kvaszta 4. Edző: Vincze Géza.
    Ú. Dózsa: Szendrei 0 — Kozma 5, Kovács J. 6, Sarlós 6, Tóth J. 6 — Herédi 5, Kardos 7, Ambrus 5, Kisznyér 6 — Fekete 5, Horváth 5. Edző: Temesvári Miklós.

    Csere: Kvaszta helyett Répási (—) a 68., Ebedli helyett Rubold (—) a 71., Horváth helyett Szebegyinszky (—) a 74., Ambrus helyett Szabó (—) a 84. percben.
    Góllövő: Kerekes a 88. percben.
    Sárga lap : Sarlós a 68., Herédi a 85. percben.
    Szögletarány: 7:5 (4:2) az Ú. Dózsa javára.

    (A Dózsa öltözőjében Temesvári Miklós a sérülteket sorolta: "Törőcsik, Kiss Sanyi, Dékány, Szűcs .." amikor szóltak neki, hogy a már mezbe öltözött Steidllel valami baj van. Feltűnően piros a bőre, a szeme bedagadt, rosszul érzi magát. Allergiára gyanakodtak, az orvos azonnal cserét javasolt és már meg is be...
  62. Ú. DÓZSA—FTC 0-1 (0-0)

    Ú. Dózsa: Szendrei — Kozma, Kovács, Sarlós, Tóth — Herédi, Ambrus (Szabó, 82. p.), Kardos, Kisznyér — Horváth (Szebegyinszky, 75. p.), Fekete.
    FTC: Zsiborás — Jancsika , Haaz, Rab, Takács — Deák, Ebedli (Rubold, 72. p.), Pogány — Szabadi, Kerekes, Kvaszta (Répási, 69. p.).

    Népstadion, 18 000 néző. Jv.: Maczkó.

    Előrehozták a majálist a játékosok, mert harmincöt percen keresztül édes semmittevés zajlott a pályán. A barátságos hangulaton csupán Jancsika rontott, ugyanis rendszeresen „karambolozott” ellenfeleivel, s a legváltozatosabb módon küldte a földre az újpesti támadókat. Labdarúgásra emlékeztető esemény csak a félidő végén adódott, de hiába alakított ki helyzeteket az Ú. Dózsa, Feketének és Kozmának nem volt szerencséje, míg Kisznyér közeli lövését Zsiborás hárította.

    Szünet után ott folytatták a csapatok, ahol a találkozó elején elkezdték, azaz hosszú ideig ismét nem történt semmi. A játék általában a Ferencváros térfelén folyt, de jellemz...
  63. FTC-Ú. Dózsa 1-0 (0-0)
    Népstadion, 15 ezer néző, v.:Maczkó.

    Góllövő: Kerekes.

    Ú. Dózsa: Szendrei — Kozma, Kovács, Sarlós, Tóth — Ambrus (Szabó, 83. p.), Herédi, Kardos, Kisznyér — Horváth (Szebegyinszky, 75. p.), Fekete.
    FTC: Zsiborás — Jancsika, Haaz, Rab, Takács — Ebedli (Rubold, 72. p.), Deák, Pogány — Szabadi, Kerekes, Kvaszta (Répási, 70. p.).

    A két csapat jó iramú, változatos küzdelmet vívott, de a játék szépségeiből keveset villantott fel. Pontatlan átadások, kihagyott helyzetek jellemezték a játékot, szinte egymás hibáiból éltek a játékosok. A félidő utolsó perceiben Zsiborás kapuja előtt támadt néhány meleg pillanat, de végül is gól nélkül telt el az első játékrész.

    Szünet után élesedett a küzdelem, ennek következtében egyre több lett a szabálytalanság is a pályán, annál kevesebb az átgondolt, igazán gólveszélyes támadás. Azt azonban nem lehet elvitatni a két csapattól, hogy minden erejével, megengedett és meg nem engedett eszközökkel harcolt a győzelemér...
  64. 2017.01.07, 17:30 - Újpest FC - SK Slavia Praha 1930
    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483806573_sporthirlap_1930_07_pages3434p1.jpg[/bigimg]

    A Torna képes összefoglalója

    Sporthírlap, 1930. július 07.
  65. [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483805038_kepek_a_genfi_bajnokok_tornajarolp24.png[/bigimg]

    A La Suisse karikatúrája

    Nemzeti Sport, 1930. július 04.

  66. 2017.01.07, 17:00 - Újpest FC - SK Slavia Praha 1930
    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483804699_kepek_a_genfi_bajnokok_tornajarolp25.png[/bigimg]

    Rajz a hazaérkezésről

    Nemzeti Sport, 1930. július 09.
  67. 2017.01.07, 16:50 - Újpest FC - SK Slavia Praha 1930
    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483804095_helyezettp1.png[/bigimg]

    A négy győztes. Első a magyar bajnok Újpest, második a csehszlovák bajnok Slavia, harmadik az osztrák kupagyőztes Vienna és negyedik a svájci bajnok Servette.

    Színházi Élet, 1930./30.szám
  68. 2017.01.07, 16:41 - Újpest FC - SK Slavia Praha 1930
    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483803593_himnuszp1.png[/bigimg]

    A résztvevő nemzetek himnuszát a kivonuló csapatok feszes vigyázzban hallgatták végig.

    Színházi Élet,1930./30. szám
  69. 2017.01.07, 16:32 - Újpest FC - SK Slavia Praha 1930
    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483803022_nagy_tribnp1.png[/bigimg]

    A nagytribün zsúfolásig tele volt a döntő napján elegáns, nemzetközi publiummal. A tribün tetején van a rádió-speaker sátra, ahonnan Pestre is közvetítették az újpesti meccseket.

    Színházi Élet, 1930./30. szám
  70. 2017.01.07, 09:27 - Újpest FC - SK Slavia Praha 1930
    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2016/12/1482500501_486_001.jpg[/bigimg]
    forrás:
    https://www.delcampe.net/en_GB/collectables/stamps/soccer-famous-clubs/football-1930-coupe-des-nations-geneve-stade-de-charmilles-servette-fc-equipe-de-ujpest-hongrie-vanqueur-353076486.html

    A díjkiosztás pillanata, amikor a győztes csapat elhelyezkedett a pálya közepén felállított dobogó előtt. A dobogón vannak felállítva a díjak, amelyeket Madame Dunant, a Servette elnökének felesége osztott ki. Újpest csapatának élén Langfelder mellett Hevesy Pál genfi miniszter rezidens áll, aki a két hét alatt, amelyet Újpest Genfben töltött, a legszeretőbb barátja, a legkedvesebb házigazdája és feledhetetlen jóakarója volt a magyar bajnokcsapatnak.

    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483785848_dijatado.jpg[/bigimg]

    A díjkiosztást Monsieur Dunant, a Servette elnökének megafonba mondott francia beszéde nyitotta meg. A beszéd harsogó dicsőítése volt Újpest játékának.

    [bigi...
  71. 2017.01.07, 09:03 - Újpest FC - SK Slavia Praha 1930
    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483786039_est.jpg[/bigimg]
    Az Est, 1930. július 10.
  72. 2017.01.07, 08:54 - Újpest FC - SK Slavia Praha 1930
    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483786493_0001.jpg[/bigimg]

    A gyönyörű győzelem után valósággal megrohanták a fényképészek Újpest csapatát. Ez a kép is a díjkiosztás után készült. Langfelder tartja a félméteres kupát, amelynek az értéke 30.000 svájci frank.

    Színházi Élet, 1930./30.szám
  73. http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483785368_1930_charmilles.jpg

    1930. június 28. - A megnyitó ünnepség

    Forrás: Servette emlékkiadvány
  74. 2017.01.07, 08:21 - Újpest FC - Go Ahead Eagles 1930
    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483773630_ujpestgo_aheadp1.png[/bigimg]

    Holland karikatúra a mérkőzésről

    Forrás: twitter.com/NietteKraken
  75. [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483733547_sh.jpg[/bigimg]
    Az Újpest bevonulása a megnyitón

    Sporthírlap, 1930. július 07.

  76. [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483733800_b78mg7micaep3bb.jpg[/bigimg]

    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483733869_b78mirciqaacqp7.jpg[/bigimg]

    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483733892_b78mg21iyaas3nv.jpg[/bigimg]

    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483733916_b78miu3iuae0wpp.jpg[/bigimg]

    A Torna kiírása

    Forrás: Servette emlékkiadvány
  77. [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483734013_1930_mme_hentsch.jpg[/bigimg]
    A Servette stadion hivatalos megnyitása

    Forrás: Servette emlékkiadvány
  78. 2017.01.06, 19:39 - Újpest FC - SK Slavia Praha 1930
    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483732844_slavia.jpg[/bigimg]

    Az Újpest—Slavia meccs előtt.

    Patrick angol taccsbiró a közönséget gusztálja, középütt Rous, a meccs angol birája. Fogl III. és Svoboda a két kapitány és Svoboda mosolygó arcán még nincs rajta, hogy nemsokára három nullra ki fognak kapni.

    Színházi Élet, 1930./30.szám

  79. 2017.01.06, 19:31 - Újpest FC - SK Slavia Praha 1930
    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483733047_karikatura.jpg[/bigimg]

    Nemzeti Sport, 1930. július 11.
  80. 2017.01.06, 19:22 - Újpest FC - SK Slavia Praha 1930
    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483733314_suisse.jpg[/bigimg]

    Ezt a rajzot a La Suisse közölte a döntő után. A földön fekszik Svoboda, a Slavia kapitánya, Fogl pedig a kupával a kezében megköszöni Blumnak, a Vienna kapitányának, hogy szombaton, bár kikaptak, de kifárasztották a Slaviát.

    Színházi Élet, 1930./30. szám

  81. [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483643532_utezaszlo1930.png[/bigimg]

    Az újpesti csapatzászló (Felajánlás útján az UTE Baráti Kör tulajdonában van)

    Forrás: Facebook
  82. [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483642984_1930_tournoi_international.jpg[/bigimg]

    A Torna hivatalos plakátja emlékbélyegen

    Forrás: Servette emlékkiadvány
  83. 2017.01.05, 18:29 - Újpest FC - SK Slavia Praha 1930
    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483643986_auer.jpg[/bigimg]

    Auer, Újpest gólrekordere. A bajnokcsapat 16 gólt rúgott Genfben, ebből Auer egyedül 8-at szerzett.

    Színházi Élet, 1930./30. szám

  84. 2017.01.05, 18:23 - Servette FC - Újpest FC 1930
    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483644372_spitz.jpg[/bigimg]

    Spitz, a ravasz balösszekötő, tipikus pózában fejel, a Servette kapitánya és legjobb embere Minelli mellett. Minelli válogatott svájci hátvéd, de amint a képen kitűnően látható, egyáltalán nem imponál a Vörösnek.

    Színházi Élet, 1930./30. szám

  85. 2017.01.05, 18:19 - Újpest FC - SK Slavia Praha 1930
    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483644185_planicka.jpg[/bigimg]

    Kvasz, a meccs hőse, aki három gólt lőtt a Slaviának. A momentum mutatja, hogy milyen energiával vetette magát a küzdelembe Újpest centere. Ezt a labdát Planicka még kivédte, de másik hármat beeresztett!

    Színházi Élet, 1930./30. szám

  86. 2017.01.05, 18:08 - Servette FC - Újpest FC 1930
    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483644607_servette.jpg[/bigimg]

    Ez a kép az Újpest—Servette meccs előtt készült. A két kapitány: Fogl III. és a svájci Bouvier sorsolnak. Középütt a svájci Mercet biró. Bouvier mindig ebben a kis sapkában játszik.

    Színházi Élet, 1930./30. szám

  87. [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/01/1483642925_et2tzc17c7yz3c8f8n4h.png[/bigimg]

    A Bajnokok Tornája serlege

    Forrás: Servette emlékkiadvány
  88. Újpesti Dózsa—DVTK 0-0
    Megyeri út, 3000 néző. Vezette: Lázin (***), (Divinyi, Juhász I.).

    Ú. Dózsa: Szendrei 0 — Szűcs 6, Kovács J. 5, Kozma 5, Tóth 5 — Ambrus 5, Kardos 6, Kisznyér 5 — Horváth 4, Kiss 4, Fekete 6.
    Edző: Temesvári Miklós.

    DVTK: Gulyás 6 — Szlovák 5, Oláh 6, Görgei 5, Takács 5 — Tőzsér 5, Menyhárt 5, Szemere 4 — Fekete 4, Szlifka 4, Fodor 5.
    Mb. edző: Hajas Imre.

    Csere: Szlifka helyett Lippai (5) az 52, Horváth helyett Szebegyinszky (—) a 75., Fodor helyett Kiss a 87. percben.
    Sárga lap: Szemere a 45., Tóth a 81. percben.
    Szögletarány: 12:2 (3:2) az Ú. Dózsa javára.

    A 3. percben Ambrus ívelt be szögletet a bal oldalról, Kiss csúsztatott fejesét Gulyás kiütötte, s a védők nehezen szabadítottak fel. Egy perc múlva Horváth adott középre, Kardos egyből, mintegy 18 m éterről lőtt. A jobb felső sarokra tartó labdát azonban Gulyás látványos vetődéssel hárította. A 11. percben Kardos szöktette remek labdával Kisst. A csatár a jobbösszekötő helyéről mel...
  89. Ú. DÓZSA—DVTK 0-0

    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kovács, Kozma, Tóth — Ambrus, Kardos, Kisznyér — Horváth (Szebegyinszky, 75. p.), Kiss, Fekete.
    DVTK: Gulyás — Szlovák, Oláh, Görgei, Takács — Tőzsér, Menyhárt, Szemere — Fodor (Kiss, 86. p.), Szlifka (Lippai, 52. p.), Fekete.

    Megyeri út, 2000 néző. Jv.: Lázin.

    Saját helyzetét nehezítette meg az újpesti csapat. Lendületes kezdéssel, három perc alatt két szögletet ért el, aztán az első negyedórában a csatárokat példásan kiszolgáló Kardos kétszer is úgy tálalta a labdát Kiss elé, hogy azt szinte művészet volt a kapu fölé lőni. Ráadásul a Diósgyőr a vártnál elszántabban küzdött, s bizony nem látszott a játékon, hogy húsz pont volt a különbség a két csapat eddigi teljesítménye között. Később még határozottabbá vált az újpesti mezőnyfölény. Ahol Kardos előretört, rögtön gólveszély alakult, de társai nem tudták sikeresen befejezni az akciókat. Elmúlt az első félidő — Fekete kapufáján kívül — gól nélkül.

    Szünet után mind sürget...
  90. Nagy mellény, majdnem „zakó”

    Ú. Dózsa—DVTK 0-0

    Megyeri út, 3000 néző, v.: Lázin.

    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kovács, Kozma, Tóth — Ambrus, Kardos, Kisznyér — Horváth (Szebegyinszky, 76. p.), Kiss, Fekete L.
    DVTK: Gulyás — Szlovák, Oláh, Görgei, Takács — Tőzsér, Menyhárt, Szemere — Fekete, Szlifka (Lippai, 53. p.), Fodor, (Kiss, 88. p.).

    A jó helyzetnél nincsen jobb — igazolódott ismét a tétel, amikor az újpesti Kiss két alkalommal is úgynevezett ajtó-ablak szituációban elvétette az ütemet, majd csúnyán a kapu fölé lőtt. Igaz, a többiek még helyzetbe sem tudtak kerülni, talán könnyű falatnak tekintették a már-már NB II-es, de ezúttal mégis nagyon agilis diósgyőrieket. Egyedül Kardos serénykedett, távoli lövései rendre célt tévesztettek. A félidő végén Fekete L. a kapufát találta el.

    Szünet után sem tudtak kellőképpen ráhangolódni a mérkőzésre a lilák, pedig egykapura játszottak. A vendégek szívósan, lelkesen védekeztek. Ha a hazaiak mégis átjátszották a hátsókat, ...
  91. 2017.01.02, 18:32 - UTE - MAC 1916
    A MAC vereséget szenvedett az Újpesti TE csapatától 1:0 arányban. Ez volt a első osztályú mérkőzések egyetlen váratlan rezullátuma.

    UTE—MAC 1:0 (0:0). Margitszigeti sporttelep.

    Az UTE egész sereg tartalékot szerepeltetett, de a MAC sem tudta legjobb csapatát sorompóba állítani. Az egyetlen gólt Priboj lőtte.
    Budapesti Hírlap, 1916. október 30.
  92. 2017.01.02, 18:26 - 33 FC - UTE 1916
    A közönség a kedvező időjárás hatása alatt tisztes számban látogatta a sporttelepeket, s különösen a Hungária-sporttelepen lezajlott mérkőzéseket tüntette ki érdeklődésével.

    Az Újpesti Torna Egyesület—„33" FC 1:1 arányban döntetlenül záródott küzdelme nyitotta meg a frekventált pálya programját. A meccs, miután egyik csapat sem tudta legjobb játékosait fölsorakoztatni — az UTE csapatának több tagját durva játékért hosszabb időre eltiltotta a szövetség a szerepléstől — nem részesítette túlságosan nagy sportélvezetben a nézőket.

    Budapesti Hírlap, 1916. október 09.
  93. 2017.01.02, 18:20 - UTE - Törekvés SE 1916
    A Törekvés alapos vereséget mért az UTE csapatára. Zavaró incidens csak a Törekvés—UTE mérkőzését tarkította. A bíró gyöngeségének következtében a küzdelem annyira eldurvult, hogy öt magáról megfeledkezett játékost ki kellett állítani. Az ötből négy az UTE színeit viselte.

    Törekvés—UTE 5:0 (2:0). Határ-utcai pálya. Bíró: Boronkay Gábor.

    Nagy formát játszott a Törekvés csatázósorának jobbszárnya és Csapkay balösszekötő. Durva játékért Ludvigot, Pribojt, Molnár III-at, Vogl III-at (UTE) és Pejtsiket (Törekvés) a bíró kitiltotta. Urik (2), Viola, Csermely, Csapkay lőtték a gólokat

    Budapesti Hírlap, 1916. szeptember 25.
  94. 2017.01.02, 18:11 - UTE - Vasas 1916
    UTE—Vas- és fémmunkások 3:1 (2:0).
    Halom-utcai pálya.

    A vasmunkások csapata első ízben szerepelt ma az elsőosztályú legénységek sorában. Teljesítménye megfelel a várakozásnak, egyenlőrangú ellenfele volt az újpestieknek s veresége csak azon múlt, hogy könnyű testsúlyú csatázói nem tudtak megbirkózni az UTE nehéz védelmével. Az UTE hálóját a régi kapuvédő, Kazár Tibor védte. Az újpestieket valamennyi góljukhoz Priboj juttatta.

    Budapesti Hírlap, 1916. szeptember 04.
  95. Az Újpest a genfi „Coupe des Nations“ -ban.

    A genfi Servette, Svájc sokszoros bajnokcsapata, az idén jubilál s ez alkalomból nagyszabású internacionális futballtorna keretében avatja fel új stadionját. Tíz állam tíz legjobb csapata, a kontinens labdarúgóinak tehát színe-java küzd az e tornára kitűzött Coupe des Nations-ért, magyar részről Újpest bajnokcsapata. A meccsek beosztása: június 28-án egy, 29-én két, 30-án egy, július 1-én két, 2-án egy, 3-tól 6-ig (csütörtöktől vasárnapig) két-két mérkőzés, vagyis összesen 15 meccs.

    A tíz csapat öt mérkőzésen vívja meg az első fordulót, mégpedig minden mérkőzés döntésig megy, tehát ha a szabályos játékidő leteltével döntetlen az eredmény, a meccset meghosszabbítják. Az öt vesztes közül egy erővesztő, a többi négy pedig két selejtező meccset vív ugyancsak döntésig s az első öt meccs győztese, az egy erővesztő és a két selejtező győztese, vagyis összesen nyolc csapat kiesési rendszer alapján küzd július 3—4-én két-két elődöntőben,...
  96. Az Újpest ellenfelei a genfi nemzetek tornáján
    Genf, május 22.
    (A Magyarország tudósítójától.)

    A Servette már lezárta a június 29. és július 6-ika közölt rendezendő nemzetek tornájának résztvevő listáját. Minden nemzet részéről vagy a bajnok, vagy a vele egyenrangú csapat vesz részt.

    A résztvevők listája a következő:
    Magyarország: Újpest; Ausztria: First Vienna FC, Belgium: CS Brugge, Franciaország: FC Sete, Németország: SV Fürth, Olaszország: FC Torino, Spanyolország: AC Bilbao, Svájc: FC Servette.

    Magyarország, 1930. május 24.

    Az Újpest 15 játékossal június 23-án indul Genfbe a "bajnokok tornájára"
    (A Magyarország tudósítójától.)

    A futballszezonnak vasárnap lesz itthon az utolsó érdemleges eseménye: a Magyar Kupa középdöntője. Június 22-én a profi válogatott játszik Münchenben Dél-Németország csapatával. E két esemény után már csak a külföldi túrák tartják majd ébren az érdeklődést a futball iránt, egészen augusztus közepéig, amikor újra ke...
  97. A magyar futballbajnokcsapat genfi mérkőzését a helyszínéről közvetíti a rádió. A genfi „Servette" sportegyesület 100 éves fennállása alkalmából tíz nemzet legjobb futballcsapatainak részvételével futballtornát rendez, amelyen magyar részről a magyar bajnokcsapat „Újpest” vesz részt. Ez a maga nemében páratlanul álló viaskodás tizenöt mérkőzésből áll, kombinált kiesési rendszer szerint bonyolódik le és június 28-tól július 6-ig tart. Hétfőn, június 30-án kerül sor a magyar bajnokcsapat egyik mérkőzésére, amikor is a többszörös spanyol bajnok „Reál Union Irun“-nal kerül szembe. A rádió a nagyszabású mérkőzést közvetíteni fogja. A meccs hétfőn, június 30-án, félhatkor lesz.

    Friss Ujság, 1930. június 27.

    Újpest legyőzte Spanyolország bajnokcsapatát

    Újpest—Irun 3:1 (1:1)

    Bíró Mércét (Svájc). A genfi futballtorna egyik legnehezebb mérkőzését vívta meg a magyar bajnokcsapat a sokszoros spanyol bajnokegyüttes ellen.

    Újpest a következő csapattal állt fel: ...
  98. Az Újpest Németországban tölti a júniust

    Langfelder Ferenc, az Újpest igazgatója Németországba utazott túra lekötésére és eredménnyel jött vissza. Úgy halljuk, hogy az Újpest csapata június elején indul Németországba és az egész hónapban ott fog mérkőzéseket játszani. Szó van arról, hogy az Újpest bekapcsolódik a genfi Servette jubiláns futballtornájába, amelyre tudvalévően Európa nyolc-tíz államának legjobb csapatait hívják meg. A svájci futballkörök azonban nem tudják eldönteni, hogy melyik magyar »bajnokcsapatot« hívják meg. Az egyik lap közlése szerint az Újpest, Magyarország 1930. évi bajnokcsapata kapott meghívást. Ezzel szemben tény, hogy meghívták már a Hungáriát is, amely mindaddig Magyarország bajnokcsapata, amíg az Újpest további három pontot nem szerez és ezzel kétségtelenné nem teszi a bajnokságot. Valószínűleg Svájcban sem tudják még, hogy a Hungária vagy az Újpest képviseli-e Magyarországot a jubiláns tornán.

    Az Est, 1930. május 07.

    Németor...
  99. A genfi futballtorna

    Jún. 28-tól júl. 6-ig bonyolítják le Genfben a nagyszabású futball-tornát a Nemzetek serlegéért. A nemzetközi küzdelemben tíz nemzet legjobb klubcsapata mérkőzik a nagyértékű díjért, amelynek elnyerését az Újpest is feladatává tűzte ki. Az újpestiek a Középeurópai Kupa és a magyar bajnokság mellé szeretnék megszerezni a genfi serleget is, amelynek győztese joggal viselheti majd a kontinens legjobb klubcsapata címet. — A Nemzetek serlegének küzdelmeiben Németországot a Spiel Vereinigung Fürth csapata képviseli, a cseh színekben a bajnok Slávia fog szerepelni, az osztrák futball-sport képviseletében a kupagyőztes Vienna játszik Genfben, míg Belgiumból a bajnok Royal Cercle Sportif Brügge vesz részt a mérkőzésekben. Franciaországból a kupagyőztes FC Séfé, Svájcból a Servette csapata szerepel a tornán, Olaszországot az Ambrosiana, Hollandiát és Spanyolországot pedig az ország bajnokcsapata képviseli. — A tornán tizenöt mérkőzést bonyolítanak le nyolc nap alat...
  100. A magyar futballbajnokcsapat genfi mérkőzése a Rádióban.

    A genfi „Servette" sportegyesület 100 éves fennállása alkalmából tíz nemzet legjobb futballcsapatainak részvételével futballtornát rendez, amelyen magyar részről a magyar bajnokcsapat „Újpest" vesz részt. Ez a viaskodás június 28-tól július 6-ig tart. Hétfőn, június 30-án kerül sor a magyar bajnokcsapat egyik mérkőzésére, amikor is a többszörös spanyol bajnok „Reál Union Irun"-nal kerül szembe. A magyar rádió társaság érintkezésbe lépett a genfi rádiótársasággal és sikerült e mérkőzés közvetítésének jogát megszerezni. A meccs hétfőn délután 6 óra 15 perckor kezdődik.

    8 Órai Ujság, 1930. június 27.

    A győztes Újpest legközelebbi meccse csütörtökön lesz
    Genf, július 1. (Saját tudósítónktól.)

    A svájci lapok a legnagyobb elismerés hangján írnak Újpest csapatáról, amely a favorit spanyol Irunt 3:1 (1:1) arányban kényszerítette megadásra. A sajtó az újpesti játékosok úri fellépéseit különösen kiemel...