magyarfutball.hu

UTE - Ferenczvárosi TC 2 : 1 15:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2016.08.30, 19:17 (szerk.: 2016.08.30, 19:17)
    Legerősebb összeállításában áll ki az UTE vasárnap az FTC ellen.

    Kapuját ugyan a tartalék Remete védi, de ez a játékos legutóbbi matchén már igazi elsőrangú kapusnak bizonyult s előtte a válogatott hátvéd-pár, a két Vogl fog játszani.


    Az Est, 1922. szeptember 16.


    A teljes erejéből megindult footballévad a válogatott matchre való készülődés jegyében folyt le. Ez hatotta át a játékosokat, meg talán az UTE—FTC pályaavató ünnepsége, úgy hogy tegnap általában véve sokkal jobb és szebb footballt láthattunk már, mint az előző hetekben.

    Az UTE az uj pálya felavatójára szép győzelemmel örvendeztette meg híveit. Fogl II. helyén tartalékkal állt ki és a szokatlanul széles méretű pályán kitűnően érvényesült a csatársor játéka. A két szélsőre nem tudott vigyázni az FTC-nek egyébként kitűnő halfsora, úgy hogy Paulusz és Szidon a mezőny legveszélyesebb játékosai voltak. Mellettük az UTE-halfsor, élén Baubachhal szerepelt várakozást felülmúló jól, míg az FTC általában és egyenként is kevesebbet adott, mint amit vártak. Főleg a csatársor volt erélytelen és eredménytelen, nem véve ki Pataky Mihályt sem.


    Az Est, 1922. szeptember 19.
     
  2. avatar: heimo
    2016.07.06, 19:21
    UTE—FTC 2:1. A pályaavató mérkőzés a vendéglátó csapat megérdemelt győzelmét eredményezte. Az UTE klasszisa most bontakozik ki a hozzáértő tréner keze alatt. A csapat jó kondícióban van és részeiben is egész kifogástalanul működik. Az UTE eddigi Achilles-sarka, a födözetsor, nagyon jól bevált, a mérkőzés sorsát ez a körülmény döntötte el. A csatársor és a védelem a szokott jó volt. Az FTC-védelem és födözetsor nagyon jó volt, a csatársor azonban ismét gyöngén funkcionált.


    Népszava, 1922. szeptember 19.
     
  3. avatar: heimo
    2016.07.06, 19:09 (szerk.: 2016.07.06, 19:09)
    Az újpesti stadion megnyitása volt ezúttal a footballsport eseménye. Mintegy tizenkétezren voltak jelen a nagyszabású ünnepségen, amelynek sportbéli része, az UTE—FTC bajnoki meccs, a pályaavató UTE győzelmével végződött. Ez volt a nap legszebb mérkőzése s a többi játék kvalitásban messze elmaradt a stadionbeli küzdelemtől.


    Pesti Hírlap, 1922. szeptember 19.
     
  4. avatar: heimo
    2016.07.06, 19:02 (szerk.: 2016.07.06, 19:03)
    Vasárnap avatta föl az Újpesti Torna Egyesület új sporttelepét Újpest társadalmának, a főváros sporthatóságainak és sportközönségének élénk részvételével. A sporttelep remekműve Hajós Alfréd műépítésznek és minden izében magán viseli a stadion jellegét. Hatalmas tribün épült a pálya főfrontján csaknem hatezer néző részére berendezett ülőhellyel, a játéktérséget pedig körbefutó emelkedés öleli át. Itt fogják kiképezni a lépcsőzetes állóhelyeket, a melyekkel együtt a stadionnak negyvenezer főnyi lesz a befogadóképessége. A sporttelepet Semsey dr., Újpest kormánybiztosa adta át az UTE-nak szép beszéd kíséretében, majd a honvédelmi miniszter nevében Reich altábornagy szerencsét kívánt az egyesületnek, a melynek nevében Síkos János elnök tett fogadalmat, hogy az UTE a legtisztább és legnemesebb ideáloktól vezéreltetve fogja szolgálni a jövőben is a sport eszméit. Az ünnepi aktus után a zenekar a Himnuszt játszotta, majd a pályára lépett az UTE és az FTC csapata. Blum, az FTC csapatkapitánya üdvözölte az UTE-et és virágcsokrot nyújtott át az UTE csapatkapitányának, Fogl Károlynak, a ki hatalmas babérkoszorút adott viszonzásul az FTC-nek a nagy nap emlékére. Csányi József dr., az MLSz társelnöke díszrúgása indította meg az UTE—FTC bajnoki mérkőzését, a melyben az újpesti csapat valóban kitűnő játékkal 2:1 (1:0) aranyban legyőzte ellenfelét. Az UTE a támadásban is, a védelemben is elsőrangút produkált, míg az FTC részén csupán a védelem, különösen Amsel kapuvédő elégítette ki a nézőt. Az első gólt Szidon, a másodikat Schaller lőtte, míg az FTC-ét a mérkőzés utolsó perceiben az egyébként ügyes Remete kapuvédő hibájából Pataki juttatta góljához. A mérkőzés után a villamoskocsiknak egész légiója állott elő s a fővárosi közönség kényelmesen és gyorsan jutott vissza a fővárosba. Az újpesti stadion megnyitó mérkőzését egyébként tizenhétezer főnyi közönség nézte végig. Este lakoma zárta be az UTE ünnepét.


    Budapesti Hírlap, 1922. szeptember 19.
     
  5. avatar: heimo
    2016.07.06, 18:54
    Nagy ünnepre ébred vasárnap Újpest sportközönsége: megnyitják az újpesti stadiont, a legszebb magyar sporttelepet, a melynek anyagi alapot Újpest társadalmának áldozatkészsége, létjogosultságot az újpesti ifjúság nagyszerű sportszeretete, monumentális külsőt és praktikus belső berendezést Hajós Alfréd tervező műépítész, első olimpiai bajnokunk adott. A megnyitó ünnep közönsége igaz gyönyörűséggel fog belemerülni az újpesti stadion szemlélésébe s remélhetően igaz sportélvezetébe is a pályát fölavató UTE—FTC bajnoki mérkőzésének. A vasárnap programjának egyébként is az UTE— FTC-mérkőzése a főeseménye már csak azért is, mert a meccs eredménye reá fog mutatni arra a csapatra, a mely az idén elvitathatja, a hanyatló MTK-tól a bajnokságot. Ha a két csapatnak összetételét vetjük mérlegre, a győzelmet az UTE-tól várhatjuk. A mérkőzést ünnepi aktus vezeti be. Az UTE vezetősége Újpest városának képviselőjétől átveszi a sporttelepet, majd a Szózat akkordjainak elhangzása után megindul a küzdelem Gerö Ferenc bíró vezetésével.


    Budapesti Hírlap, 1922. szeptember 17.
     
  6. avatar: heimo
    2016.07.06, 18:47
    Az ország legszebb sporttelepe lesz az Ujpesti Stadion, ha teljesen kiépítik. A felavató-ünnepélyen is impozáns látványt nyújtott hatalmas tribünje, célszerűnek bizonyult a beosztása és megközelíthetőség szempontjából is sikerrel állta ki a tűzpróbát, de igazán nagyarányú csak akkor lesz, ha az utolsó kalapácsütés is elhangzik rajta. Kifogásolni való most is csak a pálya talaján van, mert a puha „vendégmarasztaló'' talaj a legszívósabb csapat erejét is próbára teszi. A megnyitó különben szép és értékes sikert hozott az új pályatulajdonosnak, amely kemény küzdelem és nívós játék után 2:1 arányban biztos győzelmet aratott hírneves riválisa felett. Meg kell állapítanunk, hogy az UTE ma az egyetlen egységes csapatunk, amely egészséges futballt játszik.


    Pesti Napló, 1922. szeptember 19.
     
  7. avatar: heimo
    2016.07.06, 18:42 (szerk.: 2016.07.06, 18:42)
    Az Újpesti Stadion ünnepi felavatása félhárom órakor kezdődik, utána megtartják a FTC—UTE bajnoki mérkőzést. A pályát, amely öt állomással van túl a népszigeti villamos-remisen, a nyugati pályaudvar mellől induló 1, 3, 55, 87 és B. jelzésű kocsikkal lehet elérni.


    Pesti Napló, 1922. szeptember 17.
     
  8. avatar: heimo
    2015.04.28, 20:21 (szerk.: 2016.05.15, 17:12)
    Újpest nagy napja – Az Újpesti Stadion megnyitása
    UTE – FTC 2:1 (1:0)

    15,000 néző – Bíró: Gerő Ferenc.

    Verőfényes, szép őszi délutánja volt az újpesti Stadion felavatásának. Mintha az Úristen is örült volna az emberi akaraterő diadalának: a nagy mű elkészültének, vasárnap délelőtt bezárultam az égnek szünet nélkül nyitva álló csatornái és az emberek ezrei ragyogó napsugárban fürödtek, amikor kiértek a zászlódíszben pompázó új sporttelepre.

    Pontosan délután 3 órakor felvirágzott kerekű kerékpárosok csoportja vonult be az újpesti Stadion diszkapuján. Utánuk az újpesti dalárda és zenekar sorakozott; majd a város tanácsa következett, élén Újpest város kormánybiztosával és polgármesterével. A menetet az UTE vezetősége és a pálya részvénytársaság igazgatósága zárta be.

    A felavató mérkőzés kezdetén már 15.000 főnyi közönség töltötte meg a Stadion ülőhelyeit s az állóhelyek egy részét. A mérkőzés valóságos propagandameccs volt a bizonyos, hogy sokakat, akik ma először voltak futballmeccsen, nyert meg ma magának a futballsport.

    Az UTE csapata önmagát múlta felül. Tudtuk, hogy a csapatban még sok rejtett kvalitás rejtőzik, de hogy ilyen nagy formát is képes kijátszani, azt nem hittük. Ha a csapat további mérkőzésein is így játszana, akkor nem lehetne elvenni tőle a bajnokságot.

    Az UTE azonnal támadóan lép fel, s erősen veszélyezteti az FTC kaput, de a védelem mindent visszaver. A belsők sikertelen próbálkozásai után a szélsők lépnek akcióba; a 16. percben Paulusz lefut, centerez, Priboj Schallerhez, ez pedig az üresen álló Szidonhoz passzol, aki a bal sarokba éles lapos gólt lő.

    Az FTC veszélytelen támadásai csak a halfsorig jutnak el; az FTC kaput ellenben Fogl három közeli szabadrúgása alaposan veszélybe hozza, s az egyik a kapufáról pattan le. Paulusz lövése is a kapufáról pattan ki.

    Ezután Héger lefutása látszik veszélyesnek, áttöri a védelmet, de labdája hosszú, Remete elfogja. Paulusz több lefutása következik, de belülről késnek, majd Paulusz lő mellé. Szidon centerét is Paulusz lövi, de Hunglernek sikerül kornerre védeni. Félidő 1:0

    A II. félidőben sem változik a helyzet; az UTE marad fölényben. Most a belsők veszélyesebbek. Priboj először a kapu felé lő, majd Amsel védi a lövését. Az FTC Pataky-Tóth összjátéka révén jut le; Balassa késik, Fogl kornerre ment.

    Tóth kornerét nehezen védik. Paulusz beadása végigmegy a csatársoron az üresen álló Szidonhoz, de Takács közbelép, s Amsel kornerre menti a Szidonnak Takácsról lepattant lövését Szidon lefutja Takácsot, de lövését Amsel védi. Veszélyes FTC támadás Kelecségin akad meg. Egy percre rá FTC kapu bombázása, Szidon és Schaller éles lövései emberekről pattantak vissza. Priboj lövését Amsel fogja.

    FTC támadás. Tóth éles lövése hajszálra megy mellé, majd szabadrúgása kapu fölé. UTE támadás, Kósa lövését Amsel zavarva kiejti, Takács kornerre ment. Ezt tacsra mentik. A taccsból Kósa az üresen álló Khallerhez centerez; ez három méterről gólt lő (30 p.) 2:0.

    Ezután sorozatos FTC támadások; UTE kissé fáradt. Balassa emberbe, majd Tóth fölé lő. A 42. percben az FTC balszárnya vezet támadást: Tóth Patakyhoz passzol: az ő lövése kapufára pattan, onnan a rosszul felugró Remete hátára, s innen egy méterrel a gólvonal mögé a kapuba. A bíró közel áll s a gólt megítéli. Ezután az UTE támad, de veszélytelenül.

    Béke és barátság az újpesti stadionavatón
    1922. szeptember

    Kivonul a 2 csapat a pályára. Felállnak egymással szemben. Előlép Blum Zoltán, az FTC csapatkapitánya és szép, férfias beszéd kíséretében lila-fehér színű virágcsokrot nyújt át Fogl Károlynak, az UTE kapitányának, a csapat pedig háromszoros hip-hip hurrával üdvözli ellenfelét. Fogl hasonlóan formás beszédben válaszol, az UTE háromszoros éljennel viszonozza az FTC üdvözletét. Ezután Csányi József dr., az MLSZ társelnöke közeledik a labdához, s megteszi az ünnepélyes kick-off-ot, vagyis a kezdőrúgást.

    A felavató mérkőzés kezdetén 15 000 főnyi közönség töltötte meg a stadion ülőhelyeit, s az állóhely egy részét. A mérkőzés valóságos propaganda mérkőzés volt, s biztosan sok új embert nyert meg magának a sportág.

    Az UTE csapata önmagát múlta felül. Az FTC csapatát nem befolyásolta az UTE ünnepe, s minden igyekezetével azon volt, hogy megnyerje a mérkőzést. Hogy ez nem sikerült, annak oka az, hogy ezen a napon az Újpest sokkal jobb volt, és 2:1-re győzött.

    A mérkőzés után az előzékeny újpesti vezetőség 66 különautóval szállította vissza a belvárosba a ferencvárosi közönséget...

    Az Újpest pályánál a telek tulajdonosa Újpest városa volt, míg az építmény tulajdonosa az UTE Sporttelep Rt., 1945 és 1949 között a Tungsram volt a stadion tulajdonosa, míg az 1949-es államosítás után a Megyeri úti stadion az ÁVÓ tulajdonába került, és ott is maradt egészen 1956-ig. 1956. október 30-án az Újpesti Munkástanács mellett működő Sportbizottság határozata alapján a stadiont birtokba vette.1957 és 1999 között a BM volt a tulajdonos folyamatosan, majd 1999 óta a Sportfolió.