magyarfutball.hu

  1. 2017.09.16, 14:50 - MAC - UTE 1913
    — (Szerencsétlenség a labdarugó-mérkőzésen.)

    Szomorú napja volt szombaton a főváros labdarugó sportjának. A futballpályán — tehát a játékosok csataterén — esett el az egyik legjobb katonája, egy alig huszonkét esztendős ifjú, a ki a Magyar Atlétikai Klub csapatában játszott. A végzetes baleset a Magyar Atlétikai Klub margitszigeti pályáján történt. A klub csapata mérkőzött a bajnokságért az Újpesti Torna Egyesület legénységével s már a végét járta a küzdelem, győzött az atléta csapat, mikor a szerencsétlenség lesújtott. Az eset szemtanúi így mondják el a baleset lefolyását:

    A mérkőzés utolsó perceiben történt, hogy az újpestiek csatárai rohamot intéztek az atléta csapat kapuja ellen. Ebben a válságos helyzetben a labda Stiller Gyulának, a M. A. K. baloldali hátvédőjének a közelébe került. Stiller a labdára rohant s mert másként nem érhette el s így nem vehette volna el az újpesti csatároktól, mindkét lábbal a labdára ugrott. Ez volt a szerencsétlenség oka. Fodor Rezső, a M...
  2. 2017.09.16, 14:28 - MAC - UTE 1913
    Magyar Atlétikai Klub— Újpesti Torna Egyesület 3:1 (1:1).

    A gáncsok és durvaságok szakadatlan sorozata volt a mérkőzés, a mely a Margitszigeten folyt le. A M. A. K. csapata ebben a tekintetben csak keveset maradt az U. T. E. mögött s a bírónak óriás munkájába került a harcias kedv megfékezése. Tóth (M. A. K.) és Fürst [U. T. E.) játékosokat ki is állította. A durva játék áldozatot is követelt. Egy összefutás után. a miben Stiller Gyula (M. A. K.) és Karger (U. T. E.) meg Racskó (U. T. E.) vettek részt. Stiller hátvédő eszméletlenül maradt a földön s a Pajor szanatóriumba kellett szállítani.

    A küzdelemben lassan a M. A. K. felsöbbsége domborodott ki s így biztosan nyerte a meccset. Az első gólt az U. T. E. érte el már az ötödik percben, Racskó fejeselte a M. A. K. kapuba. A M. A. K. a 30. percben egyenlített ki Krempelsz révén. A második félidő már egészen a M. A. K.-é volt. Bodnár és Krempelsz csináltak ebben a félidőben még egy-egy gólt. Biró Schuberth Ferenc volt.[/quot...
  3. 2017.09.16, 14:23 - MAC - UTE 1913
    (Életveszélyes játék.)

    Sokszor kikeltünk már ama durva, kíméletlen játékmodor ellen, amely az alsóbb néposztályokból kikerült csapatok jellemző sajátossága. A footballsportnak fekélye ez, amelyet ki kellene irtani. Nem múlik el vasárnap, hogy egy-egy súlyosabb s készakarva előidézett sérülés nem történne s mégis, kevés megtorló lépés történik. Nyilvánvaló pedig, hogy-e durvaságok egyenesen a sport értékét nyomják le s jogos fegyvert adnak a football amúgy is nagyszámú ellenségeinek kezébe. Nagy felháborodással vette tudomásul a footballközönségünk, hogy az Újpesti TE rendkívül súlyos esettel tette emlékezetessé nevét. Az UTE nem számíthatja magát a szimpatikus csapatok közé. Hogy eddig mégis fentartotta magát, az helyi viszonyainak s a maga méltó törzsközönségének köszönheti. E mérkőzésen érte el az UTE durvaságainak koronáját. A csapat, kevés kivétellel, egyenesen emberre dolgozott. Egyenkint s együttesen, esetről-esetre kiszemeltek egy-egy MAC-játékost s rugdalták, gáncsolt...
  4. 2017.09.16, 14:12 - MAC - UTE 1913
    MAC-UTE 3:1 (1:1) Margitsziget. Biró Schubert.

    Rendkívül heves, erős iramú mérkőzés, amely nem annyira a játék szépségére, mint eredményességére ment. Az első goalt az UTE éri el Racskó fejesével, míg a MAC első goalját Krempels egyéni játéka szerezte meg a 23-ik percben. A második félidő 15. percében Kazár hibájából ugyancsak Krempels rúgta a második goalt, a harmadikat Rácz beadásából Bodnár szerezte meg. A második félidő 40-ik percében Stiller a MAC jobb hátvédje oly szerencsétlenül esett, hogy nyakcsigolyáját eltörte. Rendkívül súlyos sérülésével a Pajor-szanatóriumban ápolják.
    Sport-Világ, 1913. november 03.
  5. 2017.09.16, 14:11 - MAC - UTE 1913
    MAC—UTE 3:1 (1:1) Margitsziget. Biró: Schubert M. Ferencz. — 500 néző.

    Az erőnek túlságos latbavetése jellemezte a változatos, de azért a MAC fölényét éreztető küzdelmet. A remplik egész láncolatának Fürst (UTE) és Tóth (MAC) kiállítása majd öt perccel a befejezés előtt egy súlyos szerencsétlenség volt a következménye.
    Stiller és Racskó egyidőben futott a labdára; majd odafutott Fodor és Karger is. Az összeütközés Stillert ledöntötte a labdáról s oly szerencsétlenül esett a fejére, hogy nyakcsigolya törést szenvedett. A Pajor-szanatóriumba szállították. Állapota életveszélyes.

    Az első goalt Racskó lőtte fejjel az 5. p-ben kornerból. Krempels a 30. p-ben kiegyenlített. A II. f. 20 p-ben ugyancsak Krempels lövi a második, a 28. p.-ben Bodnár a harmadik goalt.
    Sporthírlap, 1913. november 03.
  6. 2017.09.16, 13:46 - UTE - Budapesti AK 1913
    Budapesti Atlétikai Klub — Újpesti Torna Egyesület 3:0 (1:0).

    A B. A. K. végre összeszedte magát s a klasszisához méltó játékot produkált. György újra elfoglalta posztját a kapuban s a csatázósor is egységesen lépett föl. Az U. T. E. viszont tartalékokkal állt föl Molnár III., Racskó és Fandl helyén. Ehhez járult még az is, hogy Novákot durva játékáért kiállította a bíró. Az újpesti csapat így természetesen nem fejthette ki teljes tudását s döntő vereséget szenvedett. Szembetűnő különbség azért nem volt a két csapat között Az U. T. E.-nak csak az volt a nagy hátránya, hogy könnyű súlyú csatázóinak támadását könnyen szerelte le a B. A. K. védelme. A B. A. K. góljait Schaffer és Gállos lőtték. Az U. T. E.- nek többször nyílt alkalom góllövésre, sőt tizenegyeshez is jutott Ludwig foultja miatt, de még ebből sem tudott gólt csinálni. Biró Újvári Ödön volt.
    Budapesti Hírlap, 1913. október 14.
  7. 2017.09.16, 13:41 - UTE - Budapesti AK 1913
    A BAK biztosan végzett az UTE-el 3:0-ra. Az UTE-nek voltak jó momentumai is ,de nem tudta kihasználni. Egy tizenegyest a kapufának rúgott. Ez volt a BAK első idei győzelme a bajnokságban.

    BAK—UTE 3:0 (0:0). — Népszigeti pálya. —

    A bajnoki lista végén kullogó BAK vasárnap a négy tartalékkal spékelt UTE csapatával mérkőzött, amely ellen a goalarányt meghazudtoló nehézséggel tudott csak győzni. A mezőnyben az UTE a BAK méltó ellenfelének mutatkozott. Veresége gyönge védelmének tudható be. Az első félidőben egy ideig a BAK némi fölényt mutat, ami a Schaffer által lőtt goalban nyert kifejezést. Hullámzó mezőnyjáték következik ezután, amely alatt a bíró Novákot kiállítja. A tíz emberrel játszó UTE még így is tartja magát, sőt a 42-ik percben Ludwig csak szabálytalansággal tudja kapuját a goaltól megmenteni. Hiába ítélt a bíró tizenegyest, a büntetőrúgás nem hozza meg a kiegyenlítést.

    Szünet után az UTE sokat támad s ennek dacára ö kapja be a goalokat, úgy hogy végeredményben...
  8. 2017.09.16, 13:37 - UTE - Budapesti AK 1913
    BAK— UTE 3:0 (1 :0 ). Népsziget. 600 néző. Biró: Újvári.

    A Györgygyel megerősített BAK ellen UTE Fandl, Racsko és Molnár III. nélkül játszott. Bár az UTE a mezőnyben egyenlő ellenfél volt, könnyű csatársora a BAK nehéz védelme ellen nem bírt érvényesülni. A BAK az első félidő 8-ik percében Schaffer révén korner -ből éri el gólját. Szünet után Novákot a bíró feleselés miatt kiállítja. Ludwig miatt 11-eshez jut az UTE, melyet Vranák a kapulécnek lő. A 30-ik percben Schaffer és a 38-ik percben pedig Gálos rúgják a gólokot. Sötétség miatt öt perccel korábban ér véget a játék.
    Sport-Világ, 1913. október 13.
  9. 2017.09.16, 13:35 - UTE - Budapesti AK 1913
    BAK - UTE 3:0 (0:0). Népsziget. Biró: Ujváry Ödön. 1000 néző.

    Az UTE Fandl, Racskó és Molnár III. helyén tartalékkal állott ki, viszont a BAK-ban ismét szerepelt György kapus.

    A két csapat között nem volt szembeötlő különbség s az UTE csak csatárainak könnyű testsúlya miatt nem tudott érvényesülni. Ennek folytán a BAK védelme legszebb támadásait is könnyen leszerelte. Az első negyedórában a BAK nagy fölényét a
    8-dik p-ben Schaffer goalja honorálja. A 22-ik p -ben Novákot sorozatos fouljaiért és feleselgetéseért kiállítja a bíró. A 4 p-ben Ludwig miatt 11-eshez jut az UTE. A kapuba ennek védésére Károly áll be, de Vranák kapufára lő. A II. félidő nagyobb részében UTE a támadó fél. A 30. p.-ben Schaffer lefut s második goalt szerez. Sötétben éri el Gállos a harmadik goalt. Öt perccel hamarább fejezik be a metchet. Az utánjátszásról UTE lemondott.
    Sporthírlap, 1913. október 13.
  10. 2017.09.16, 10:02 - MTK - UTE 1913
    Magyar Testgyakorlók Köre — Újpesti Torna Egyesület 5:0 (3:0). Hungária sporttelep. Biró: Benedek Aladár.

    A testgyakorlók csapatában a jobbszárny és Knapp játéka messze fölülmúlta a csapat többi tagjának a teljesítményét. A hátvédők most is gyöngén dolgoztak. Az újpestiek gyakran támadtak és dicséretesen fairen játszottak. Az első félidőben Rácz, Kovács és Kertész lőtt gólt, a második félidő két gólját Tauszig lőtte.
    Budapesti Hírlap, 1913. október 07.
  11. 2017.09.16, 10:00 - MTK - UTE 1913
    MTK—UTE 5:0 (3:0) Hungária-út Bíró: Benedek Aladár 2500 néző.

    Határtalan ambíció az egyik oldalon, fásultság és csak a stílus meg a technika érvényesítése a másik oldalon, ez volt a játék képe. Az újpestiek sokszor primitíven kombinálva, de mindig teljes rushsal próbáltak érvényesülni, míg az MTK gyakran állójátékot folytatott és takarékoskodott az erejével még akkor is, amikor
    valamilyen goalhelyzet, vagy a saját kapu védelme a teljes erőkifejtést kívánta volna. Hogy mégis nagy góalaránnyal győzött az MTK azt az UTE tartalék kapusa, az ifjúsági Szemrád idézte-elő azzal, hogy három védhető labdát ügyetlenül a kapuba engedett. A lámpaláz okozhatta ezt, mert a második félidőben kifogástanul védett. Az MTK, a fásultságtól eltekintve sem volt egységes. Lyukak tátongnak a csapatban. Brilliáns volt a jobbszárny, de már csak közepes a baloldal, Rácz sokat bukdácsolt a mély talajon, s éppen a kritikus pillanatban. Remek volt a halfsor, de hihetetlenül gyönge a védelem. Annál bravúro...
  12. 2017.09.16, 09:55 - MTK - UTE 1913
    MTK.— UTE. 5:0 (3:0). Hungária-ut 3000 néző. Biró: Benedek.

    UTE. Molnár III., Racskó és Kazár nélkül szerepelt. A nehéz, felázott talajon mindkét csapat nehezen mozgott, különösen az MTK. védelme játszott gyengén és bizony Knappnak sokszor kellett közbelépni, hogy az UTE. veszélyes támadásait elhárítsa. Gyengén játszott az MTK. csatársora és hogy mégis ily nagy gólarányú győzelmet aratott, mfőként Kazár hiányának tudható be. Kezdés után öt perccel Kertész II. védhetetlen gólt lő, melyet azonban a bíró off-side címén annulál. Rácz lövése meghozza az első, majd rövidesen rá a kapus hibából Kovács a második, Kertész II. pedig a harmadik gólt rúgja. Szünet után az UTE. is frontba kerül, azonban Knapp mindent ment. A félidő mindkét gólját Taussig lőtte.
    Sport-Világ, 1913. október 06.
  13. 2017.09.16, 09:51 - MTK - UTE 1913
    A Testgyakorlók 5:0 arányú fölényes győzelmük dacára meglehetős csalódást keltettek. Álmosan,lustán játszottak eleinte, később, mikor akartak sem tudtak lábra kapni. Az UTE rendkívül lelkesen játszott, mert az első félidő három goalja, kínos eredménye volt a Kazárt helyettesítő és lámpalázzal dolgozó tartalék kapus munkájának. A MTK kapuja, különösen a második félidőben sokszor forgott komoly veszélyben, de Knapp nagyszerűen dolgozott s mindent mentett. A MTK fedezetsora most is elsőrendű munkát végzett, de védelme annyira ingadozó, hogy szinte nem is lehet ráismerni, a MTK valamikor áttörhetetlen két hátvédjére.

    MTK—UTE 5:0 (3:0.)

    A rossz formában levő UTE a Hungária-úti pályán a MTK-t kapta ellenfélül. A kék-fehérek ezúttal még teljes csapatukkal állottak ki és biztos fölénnyel végeztek az újpestiekkel. Az UTE nagy goalarányú vereségét némileg enyhíti tartalékkapusának gyatra védése. A MTK az első félidőben Rácz, Kovács és Kertész II., újrakezdés után pedig Tauszig révé...
  14. 2017.09.16, 09:37 - 33 FC - UTE 1913
    „33“ FC-UTE 2:0 (1:0). Üllői-út Biró: Biró Sándor

    A 33-asok távolról sem produkáltak olyan játékot, mint a MAC ellen. A formaváltozás azonban csak látszólagos volt s nem annyira rajtuk, mint ellenfelükön múlott. Az UTE ugyanis technikai fogyatékosságát és a készültség hiányát, visszatetszőén durva játékkal igyekezett ellensúlyozni. Az ellenfél minden akcióját foullal akarták meggátolni s emiatt a 33 FC kedveszegetten és félénken dolgozott. Az UTE játékmódjának az illusztrálására fölemlítjük, hogy míg az UTE-nak hétszer ítélt szabadrúgást a bíró, addig a 33-asok —- jobbára foulért — 8 szabadrúgáshoz jutottak. A mikor azután már a büntetésnek ez a mértéke a második fél időben nem volt elegendő, a bíró előbb Molnár III-at, majd Fandlt es Racskót kiállította. A „33“ FC ugyanabban az összeállításban szerepelt, mint múlt vasárnap, az UTE-ból hiányzott Kuschner, a kit Fürst helyettesített — tűrhetően. A 33-asok igen nagy fölényben voltak, de az első goalt számos korner után csak a 3...
  15. 2017.09.16, 09:33 - 33 FC - UTE 1913
    33FC—UTE 2:0 (1:0). Biró: Biró Sándor.

    Színtelen, egyhangú mérkőzés, melyet változatossá csak az UTE játékosai részéről elkövetett faultok tettek, annak az eredménye azután három újpesti játékos kiállítása lett. Az UTE komplett csapatával szemben a 33-asoknál Minarovics játszott jobbszélsőt, elég gyengén, mig Pitroff helyén Cecely játszott. Az első félidő a 33-asok fölényét mutatta, de fölényük dacára gólt csak a 40. percben érnek el tizenegyesből.

    A második félidőben az UTE egyenlő erejű ellenfele lenne a fekete-fehéreknek, de pozitív eredményt a folytonos durvaságok miatt nem ér el. Közben a bíró Molnár III.-at, Fandlt és Racskót kiállítja, miután Szekány a 24. percben szép lövéssel kettőre szaporítja a harminchármasok góljait. Ezután a játék mindkét részről ellanyhul s a nyolc emberrel játszó UTE ellen újabb eredményt nem képes elérni a fekete-fehér csapat.
    Sport-Világ, 1913. szeptember 29.
  16. 2017.09.16, 09:30 - 33 FC - UTE 1913
    A 33FK.—UTE.-mérkőzés a legszürkébbek közül való volt. A 33-asok meg sem közelítették azt a játékot, amit a MAK. ellen produkáltak s a bírói tévedések,sorozata nélkül a végső eredmény alighanem más lett volna. Az UTE. egyes játékosai a mérkőzés vége felé nagyon csúnyán viselkedtek, de meg kell adni, hogy erre a bíró fejevesztett ítéletei adtak tápot. A bíró az UTE. legkisebb szabálytalanságait is megtorolta, ami nem mondható megfordítva is.
    Pesti Napló, 1913. szeptember 30.
  17. 2017.09.15, 20:28 - UTE - Nemzeti SC 1913
    UTE—NSC 2:2 (1:1). Népsziget, Biró: Havas Lajos, 1500 néző.

    Erős, de fair és szép volt a két csapat küzdelme, amely nemcsak a papírformának felelt meg, hanem az erőviszonyoknak is. Változatos, hullámzó játék után az NSC ragadta magához a vezetést. Székely a 30 percben gólt lőtt, a mint a 42 percben egyenlített ki Molnár III. közben Breznyik egy tizenegyest lőtt. Szünet után újra az NSC szerezte meg a vezetést már a 3. percben Faragó révén. Ezután folyton az UTE támadott s noha hat kornert ért el, csak a 40 percben tudta a Besenczy az eredményt egalizálni. A matchet semmiféle incidens sem zavarta meg, s így jó sportdélutánja volt a népszigeti pályának.
    Sporthírlap, 1913. szeptember 22.
  18. 2017.09.15, 20:25 - UTE - Nemzeti SC 1913
    UTE—NSC 2:2 (1:1). Népsziget. 1500 néző. Biró: Havas.

    Egyenlő erők küzdelmét mutatta a mérkőzés. Az NSC első goalját a 30-ik percben Székely lőtte. A 42-ik percben az UTE javára megítélt tizenegyest Breznyik a kapu mellé rúgja. Egy percre rá Molnár III. révén az UTE kiegyenlít. Második félidő harmadik percében Faragó kornerből újra megszerzi a vezetést, ezután nagy UTE fölény következik. A 35-ik percben a Bessenczy által rúgott goalt a biró nem adja meg. A 40-ik percben Bessenczy végre reális goallal kiegyenlít.
    Sport-Világ, 1913. szeptember 22.
  19. 2017.09.15, 20:23 - UTE - Nemzeti SC 1913
    Az UTE—NSK-mérkőzés minden incidens nélkül mfolyt le a népszigeti pályán. Két egyenrangú csapat állott egymással szemben. A NSK azonban a második félidő vége felé visszaesett s csak jól funkcionáló védelme mentette meg a vereségtől.
    Pesti Napló, 1913. szeptember 23.
  20. 2017.09.15, 20:22 - UTE - Nemzeti SC 1913
    A Népszigeten a N. S. K. lesz az U. T. E. vendége. Az U. T. E. csapata nagy csalódást keltett. Hajlik a durvaságra, nincsen összjátéka, nem volna tehát meglepetés, a fiatal, de. ambiciózus N. S. K. csapat győzelme.
    Budapesti Hírlap, 1913. szeptember 21.

    Újpesti Torna Egyesület— Nemzeti Sport Klub 2:2 (1:1) Népsziget.

    A két egyenlő erejű ellenfél szép, fair küzdelmet vívott. A szerencse először a N. S. K.-nak kedvezett. Székely ugyanis a 30-ik percben gólt lőtt. Nemsokára az U. T. E. került offenzivába, de egy javára megítélt tizenegyes elhirtelenkedése után csak a félidő végén sikerült Molnár III-nak a kiegyenlítés. A második félidő bevezetése Faragó gólja volt, a melyet a sok támadás ellenére csak a 40-dik percben tudok viszonyozni Besenczi az eldöntetlen eredményt biztosító góllal. Biró: Havas Lajos volt.
    Budapesti Hírlap, 1913. szeptember 23.
  21. 2017.09.15, 20:06 - III. Kerület - UTE 1913
    A Határ-utcai pályán két egyforma erős ellenfél állott egymással szemben: az UTE és a III. ker. TVE és ehez képest a mérkőzés is 1:1 arányban eldöntetlenül végződött. A mérkőzés első részében az UTE határozottan jobb volt, de később nem birván a tempót, visszaesett s ekkor egyenlített ki egy tizenegyesből az otthoni csapat.

    UTE—III. ker. TVE 1:1 (0:1).

    A saját pályáján vívta meg az óbudai csapat bajnoki küzdelmét az alaposan lebecsült UTE-vel. Az újpestiek várakozáson felüli jó játékot produkáltak s az egész félidőben urai voltak a helyzetnek. Újpest goalját Besenczi éles lövése hozta meg. Újrakezdés után a III. kerületiek erősen beiefeküsznek a játékba, de az UTE alkalmasint meg is nyerte volna a mérkőzést, ha védelme a szökni akaró- Guttmannt le nem gáncsolja. Ugyanis az ebből eredő büntető rúgásból érte el a III. ker. kiegyenlítő goalját, amit Sporkó lőtt Kazár kapujába. Biró: Ujváry (szükség biró).

    (A mérkőzésre eredetileg Benedek játékvezető volt kijelölve - heimo...
  22. 2017.09.15, 20:03 - III. Kerület - UTE 1913
    UTE—III. ker. TVE 1:1 (1:0).
    Határ-utca. Biró Újvári.

    Az UTE lebecsült csapata után eldöntetlen eredményt csikart ki a saját pályáján játszó óbudaiaktól. Míg a tempót bírta, az első félidőben és a második félidő elején fölényben volt, de a mérkőzés vége felé a szívósabb III. kerületiek kerekedtek felül. Az UTE goalját változatos játék után az első félidő 42-ik percében Novák beadásából Bessenczy lőtte, a kapus kezei között. A kiegyenlítő goalt a második félidő végén a Bessenczy faultja miatt megítélt 11-esből Sporkó szerezte meg.
    Sport-Világ, 1913. szeptember 15.
  23. 2017.09.15, 20:00 - III. Kerület - UTE 1913
    UTE— III. ker. 1:1 (1:0) Határ-utca Biró: Újvári Ö. 1000 néző.

    Elkeseredett küzdelmet vívott a két csapat. A játék ennek megfelelően szép, erős és változatos volt. Az első félidőben az UTE volt a támadó fél és Besenczy éles lövése révén a vezetést is megszerezte.

    Szünet után az óbudai csapat nyomult a frontba s hosszú ostrom után kornert követő tizenegyesből, a melyet foul miatt ítéltek meg, Sporkó kiegyenlített.

    Az UTE csapatából Fandl vált ki, míg a III. ker.-nél a két Hönich volt jó. Az óbudai csapatban Sugár helyett Kösztler védett.
    Sporthírlap, 1913. szeptember 15.
  24. 2017.09.15, 19:39 - UTE - Budapesti TC 1913
    (Újpesten.)

    Az UTE. momentán nagyon gyenge formában van s ha a BTK. valamelyest is elérte régi formáját, úgy biztosan kell győznie. A BTK. azonban múlt vasárnap Bécsben a Simmering ellen szenvedett veresége szerint még egyáltalában nem kész, mert a tempót még nem bírja. Kérdés tehát, hogy mennyit javult az elmúlt hét folyamán, mert ellenkező esetben a saját pályáján játszó UTE. komoly veszedelmet jelenthet. Az UTE. csapata múlt vasárnap rendkívül durva és visszataszító játékot produkált, amely egyenesen merénylet volt a footballsport szelleme ellen. Elvárjuk a mérkőzést vezető bírótól, hogy minden hasonló törekvést — ha kell, a legszigorúbb eszközök igénybevételével — már csirájában el fog fojtani.
    Pesti Napló, 1913. augusztus 31.

    BTK- UTE 3:0 (0:0)

    A Népszigeti pályán lefolyt mérkőzésen tűnt ki, hogy az UTE még igen messze van régi formájától. A csapat kevés technikával bír s nincs érzéke a összjáték iránt. A győztes BTK sem mutatott különösebb játékot....
  25. 2017.09.15, 19:20 - UTE - Budapesti TC 1913
    BTC—UTE 3:0 (0:0), Népsziget, Bíró : Schubert Ferenc. 1500 néző.

    A több tréninggel rendelkező BTC a mérkőzés végén mutatta ki a foga fehérét. Tíz perc alatt három goal-t szerzett, a mi a csapat állóképességére vet jó fényt. A csapaton egyébként még akad csiszolni való. Csak Kőszegi, Rauchmaul és Kiss kapus kifogástalan. A csatársorban Dobó mutatott jó formát, de erőszakoskodásával sokat rontott.

    Ma még hiányzott a csapatban a teljes megértés, ez tette, hogy az UTE annak ellenére, hogy Molnár III. és Vogl nélkül állt ki és az összjáték miránt kevés érzékét árult el - mégis csaknem annyit támadott, mint ellenfele. Talán sikerült volna a jól működő védelemnek eldöntetlenné kihúzni a mérkőzést, ha a II. félidő elején a túlságosan erőltetett iram nem lett volna visszahatással a csapatra.

    A 30-ik percben hirtelen visszaesett az UTE. A BTC-t Dobó lefutása és Pócz lövése juttatta a 34. percben az első goalhoz, Késmárky a Kuschner foulja miatt megítélt 11-esből lőtte a második g...
  26. 2017.09.15, 19:11 - UTE - Budapesti TC 1913
    BTC— UTE 3:0 (0:0). Népsziget.

    Biró: Schubert M. Ferenc. 2000 néző. Az első bajnoki mérkőzések a BTC-ra nézve végződtek a leghízelgőbb eredménnyel, mert sikerült az UTE-t, mely pedig saját pályáján — fanatikus publikuma révén — a legjobb csapatoknak méltán rettegett ellenfele, a fenti kiváló eredménnyel legyőzni. A mérkőzés nem tartózott a legszebbek közé, mert az UTE, mely a kitiltott Molnár III. nélkül állott fel, kíméletlen védőjátékot produkált, ami azonban csak az első félidőben járt eredménnyel, mert a másodikban a BTC Pótz két goaljával, melyek egyike tizenegyesből eredt és Horváth goaljával megérdemelt, biztos győzelmet maratott. A közönséget fanatizmusa annyira elragadta, hogy a vendégcsapat játékosainak inzultálásától sem riadt vissza.
    Sport-Világ, 1913. szeptember 01.
  27. 2017.09.15, 18:14 - UTE - Budapesti TC 1913
    Budapesti Torna Klub— Újpesti Torna Egyesület 3:0 (0:0).

    Igen jó fényt vet a B. T. K. csapatára, hogy otthonában, a népszigeti pályán győzte le három góllal az újpesti csapatot. Az U. T. E. különben derekas ellentállást tanúsított s a játék utolsó húsz percéig döntetlenné tudta tenni a mérkőzést. Mikor azonban a finisre került a sor, az U. T. E. legénység összeroppant s a piros-fehérek könnyen csináltuk három gólt. A vezető gólt Pócz csinálta, majd Késmárky lőtte a másodikat tizenegyesből s ugyancsak Késmárkyé volt a gólszerzés dicsősége az utolsó percben. Biró Schubert Ferenc volt.
    Budapesti Hírlap, 1913. szeptember 02.
  28. 2017.09.09, 09:18 - Fazekas László
    http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/09/1504941503_1978_fazekas_a_golkiraly.jpg
    Népsport
  29. 2017.09.09, 07:14 - Nemzeti Bajnokság I 1977/1978
    http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/09/1504941252_1978_bajnokcsapat.jpg

    http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/09/1504934000_nepszava_78._ertekeles_01.jpg

    http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/09/1504941334_1978_tabellaparade.jpg

    http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/09/1504934040_nepszava_78._ertekeles_02..jpg

    http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/09/1504940560_1978_karikatura_01.jpg

    http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/09/1504940607_1978_karikatura_02..jpg
    Népszava, Népsport, Labdarúgás
  30. http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/09/1504809264_1978_vasas_dozsa_24_03..jpg
    Labdarúgás, 1978. április
  31. Élvezetes mérkőzés

    Ú. Dózsa - Vasas 4:2 (3:0)
    Népstadion, 25 ezer néző. Vezette: Pádár.

    Góllövők: Fazekas (2, egyet 11-esből), Fekete, Nagy illetve Kovács, Zombori.

    Ú. Dózsa: Rothermel - Viczkó, Dunai III., Schumann, Tóth J. - Kolár, Tóth A. - Fazekas, Törőcsik (Zámbó, 38. p.), Fekete, Nagy L.
    Vasas: Mészáros - Orosházi, Híres, Komjáti, Kántor - Gass, Müller, Zombori - Kovács, Izsó, Váradi.

    A mérkőzés tulajdonképpen már az első 7 percben eldőlt. A lendületesen támadó újpesti csapat már az 5. percben bevette Mészáros hálóját. Törőcsik lövését a Vasas kapus nagy bravúrral ütötte ki, a kipattanó labdát pedig az elmélázó védők között Fekete vágta nagy erővel vágta 8 méterről a hálóba. (1-0). Két perccel később jobb oldali támadás végén Nagy László éles szögből, a 6-os sarkáról nagy erővel vágta a kapuba Kolár jó átadását. (2-0). A Vasas nem tudott kibontakozni, bár a 19. percben Gass szépíthetett volna, de túl jól akarta helyezni a labdát és ezzel értékes időt vesztett...
  32. Ú. Dózsa - Vasas 4-2 (3-0)
    Népstadion, 30 000 néző. Vezette: Pádár (****), (Jaczina, Kőrös).

    Ú. Dózsa: Rothermel 6 — Viczkó 6, Dunai III 6, Schumann 6, Tóth J. 6 — Kolár 7, Nagy 7, Tóth A. 6 — Fazekas 7, Törőcsik 0, Fekete 6.
    Edző: Várhidi Pál.
    Vasas: Mészáros 4 — Híres 5, Komjáti 5, Müller 5, Kántor 6 — Orosházi 5, Gass 6, Zombori 6 — Kovács 5, Izsó 5, Váradi 5.
    Edző: Kovács Ferenc.

    Csere: Törőcsik helyett Zámbó (6) a 38. percben.
    Góllövő: Fekete a 3. percben, Nagy a 6. percben, Fazekas (11-esből) a 21. percben, Kovács a 64. percben, Fazekas a 80. percben, Zombori a 90. percben.
    Szögletarány: 9:5 (6:3) a Vasas javára.

    (Több száz lelkes fiatal focirajongó népesítette be a szobrok közti füves térséget már 3/4 órával az első rangadó kezdete előtt és jobb híján az esőt ígérő ólmosszürke eget kémlelte. Mert a főszereplők — teljesen egyszerre — csak 20 perccel a kezdés előtt érkeztek meg a bemelegítés színhelyére. A tolongásban az újpesti vezetőkre bukkantunk.

    V...
  33. GYORS ELŐNY

    Ú. Dózsa: Rothermel — Viczkó, Schumann, Tóth J. — Dunai III., Kolár — Fazekas, Tóth A., Törőcsik (Zámbó, 37. p.), Fekete, Nagy L.
    Vasas: Mészáros — Orosházi, Híres, Kántor — Gass, Komjáti — Kovács, Müller, Izsó, Zombori, Váradi.

    Vezette: Pádár.

    A Népstadion közönségének ámulatára az Ú. Dózsa 23 perc alatt háromgólos előnyt szerzett a Vasas ellen. A Vasas-védelem rövidzárlatait kihasználva a „szemtelenül ügyes” Fekete szerezte meg a vezetést (1:0), aztán Kolár beadását Nagy küldte a hálóba (2:0). A harmadik gól története: Feketét szabálytalanul akadályozták a 16-oson belül, a kíméletlen ítélet végrehajtó Fazekas volt (3:0). Vajon ekkora különbség volt a két csapat között? Védekezésben feltétlenül. Mindenki számára érthetetlen taktikai megfontolásból a támadást szervező Müller (gyors csatárok ellen egyedül kevés) sokszor utolsó védő volt a tehetséges Híres helyett, így tulajdonképpen megoldatlan maradt a csapat védekezése, rohamra pedig alig futotta erejébő...
  34. ...Vagy talán meglepetés a második helyen álló Kinizsi veresége, az utolsó helyen álló, eddig nyeretlen Dózsától? Semmi szín alatt nem az. Többször rámutattunk, hogy a Kinizsi együttese, győzelmi sorozata ellenére sem elég meggyőző. Támadósorának játéka nagyon körülményes. Ha a jó csapatszellem, vagy a lelkesedése valahol megtorpan, nagyobb vereségek is érhetik. Most is elég volt egy sérülés, hogy felboruljon a csapat harci rendje, taktikai elképzelése. Sőt a Dózsa kétgólos vezetése után megszűnt a csapat lelkesedése, üres lélek nélküli játékkal valósággal feladta a mérkőzést. Az elől egyedül csatázó Fenyvesin kívül mindenki mélyen formája alatt szerepelt, örvendetes volt a Dózsa magára találása és lelkes játéka. Reméljük első győzelmével kikerült a hullámvölgyből és ezentúl hírnevéhez méltóbban fog szerepelni, mint eddig.

    http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/09/1504622122_kinizsidozsa_19551.jpg

    http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/09/1504...
  35. A Bp. Dózsa első győzelme

    A Kinizsi—Dózsa-mérkőzésen az élelmezésiek eleve több rendbeli hátránnyal indultak. A már régebben sérült Dékányon kívül Dalnoki, Kispéter, sőt Láng sem volt teljesen rendben, de Dékány kivételével vállalták a játékot. Hamarosan kiderült, hogy Dalnokit kár volt szerepeltetni; sérülése kiújult, az első félidőt végig sántikálta, a másodikra már ki sem állt. A Dózsa frissen és javuló formában biztosan győzött a teljesen szétesőn játszó Kinizsi ellen.

    Bp. Dózsa—Bp. Kinizsi 4:0 (3:0).
    Népstadion. 70 000 néző, vezette: Dorogi.

    A Kinizsi játékában nem volt átgondoltság, a Dózsa okosan küzdött.

    Gólok: Kiss II.. Szusza (3).
    A mezőny legjobbja: Várhidi.
    Népszava, 1955. június 07.
  36. Bp. Dózsa - Bp. Kinizsi 4:0 (3:0)
    Népstadion, 70.000 néző. Vezette: Dorogi (Kukonya, Kőhalmi V.)

    Bp. Dózsa: Henni-Rajna,Várhidi,Farsang-Borsányi,Peller-Zsámboki,Kiss II.,Virág,Szusza,Tóth.
    Edző: Bukovi Márton.
    Bp. Kinizsi: Gulyás-Mátrai,Kispéter,Dalnoki-Szabó,Ombódi-Kertész,Láng,Orosz,Vilezsál,Fenyvesi.
    Edző: Sós Károly.

    Góllövő: Kiss II., Szusza,Szusza,Szusza.
    Szögletarány: 8:2 (1:1) a Bp. Kinizsi javára.

    A mérkőzés előtti napokban és vasárnap is a labdarúgó-közvélemény Dózsa győzelmet várt. Miért? Valószínűleg azért, mert úgy gondolták, egyszer már ki kell jönnie a lilák játéktudásának, meg talán azért is, mert arra számítottak sokan, hogy a Bp. Kinizsi lebecsüli majd a bajnoki táblázat végén kullogó ellenfelét.

    A mérkőzés a játékvezetők késlekedése miatt tizennyolc perc késéssel kezdődött. A Bp. Dózsa játszott közepes erősségű széllel hátban és rögtön támadólag lépett fel. Szemmel láthatólag nagy erőbedobással küzdött minden Dózsa-játékos, minden labdára ráme...
  37. Hosszú sikertelenség után végre a Bp. Dózsa is magára talált és a Népstadionban 4:0 (3:0) arányban legyőzte a bajnoki táblázaton előkelő helyen álló Bp. Kinizsit.

    Bp. Dózsa - Bp. Kinizsi 4:0 (3:0)

    Már jóval a mérkőzés előtt sokan mondogatták, hogy a bajnokságban eddig nagy balszerencsével szerepelt Bp. Dózsa valószínűleg a Bp. Kinizsi ellen szerzi meg első győzelmét. Az „alkalmi jósok“ nem tévedtek, a Bp. Dózsa lelkes, gyors, jó játékával megérdemelt 4:0 (3:0) arányú győzelmet aratott. Ebben nagy része volt annak is, hogy a Bp. Kinizsire szinte rá sem lehetett ismerni, meg sem közelítette eddigi jó teljesítményeit. Az eredmény kialakulását befolyásolta, hogy a Bp. Kinizsiben Dalnoki már az első félidőben megsérült, s a szünet után nem is vett részt a játékban.

    Mintegy 75 000 néző előtt így állt fel a két csapat:

    BP. DÓZSA: Henni — Rajna, Várhidi, Farsang — Borsányi, Peller — Zsámboki, Kiss II., Virág, Szusza, Tóth.
    BP. KINIZSI: Gulyás — Mátrai, Kispéter, Dalnoki — S...
  38. Újoncsiker. Dunait kiállították.

    Bp. Vasas Izzó - Újpesti Dózsa 0-0
    Tábor u., 11.000 néző. Vezette: Palotai (×××××). (Pálvölgyi, Szőke)

    Izzó: Fekete 6 — Révész 6, Szántó 6, Kovács 7, Schuszter 5 — Geiger 5, Antal 5, Valuch 6, Szűcs 6 — Varga 5, Vágvölgyi 5.
    Edző: Kovács József.
    Ú. Dózsa: Rothermel 0 — Kolár 6, Dunai (5—2=3), Tóth J . 7 — Kerekes 5, Schumann 5, Tóth A. 6 — Fazekas 5, Törőcsik 6, Fekete 5, Nagy 5.
    Edző: Várhidi Pál.

    Csere: Geiger helyett Bódis (5) a 65. percben, Antal helyett Nagy (—) a 80. percben, Fazekas helyett Zámbó (—) a 81. percben.
    Kiállítva: Dunai az 56. percben.
    Szögletarány: 8:6 (4:2) az Izzó javára.

    Nagy volt az izgalom az Izzó öltözőjében, ami nem is csoda, hiszen az újonc csapat játékosai a magyar bajnok ellen készülődtek.

    Még a sok csatát megért edző, az egykori válogatott Kovács József is nehezen tudta megőrizni higgadtságát. Az utolsó percekben is pirosra gyúlt arccal magyarázott a játékosoknak: „Csak akkor lehet némi esélyü...
  39. http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/09/1504461493_vasas_izzo_ujpesti_dozsa_1978_1.jpg
    http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/09/1504461524_vasas_izzo_ujpesti_dozsa_1978_2.jpg

    Képes Sport, 1978. augusztus 29.
  40. Az első ...KIÁLLÍTÁS: Dunai (Újpesti Dózsa) nevéhez fűződik. Palotai játékvezető már a 16. percben — egy szabálytalanság után — figyelmeztette a lila-fehérek játékosát, majd amikor az 56. percben hátulról felvágta a kapura törő Kovácsot, az öltözőbe küldte őt.

    Negyedóra - kevés

    Szombaton délután a Tábor utcában hevesen latolgatták az esélyeket a szurkolók. Szinte valamennyien nagy gólarányú Ú. Dózsa-győzelmet vártak. Kétségtelenül a lilák számítottak esélyesebbnek. Mellettük szólt, hogy „szinte” otthon játszanak, ők a tavalyi bajnokok, minden csapatrészükben található válogatott és a csatársoruk talán a legerősebb az egész első osztályban.

    Mindez azonban ezúttal kevés volt az Izzó otthonában. Ez esetben másként alakult a mérkőzés, mint amire a legtöbb esélylatolgató gondolt, hiszen nem látszott különbség a két együttes között. Az Izzó felnőtt a bajnokhoz, méltó ellenfele lett, sőt olykor-olykor leckét adott neki küzdeni-tudásból. A lilák könnyedén kezdtek, valószínűleg ...
  41. RAJT AZ NB I.-ES BAJNOKSÁGBAN

    V. IZZÓ - Ú. DÓZSA Tábor utca

    A lila-fehérek az ifjúsági válogatott Kardost igazolták. A keretből egyedül Bene távozott el. Más változás nincs. Az NB I. újoncánál Geiger, Zöldi és Sarlós M. az új játékosok.
    Népszava, 1978. augusztus 26.

    Az újpesti újoncok pontot szereztek a bajnokcsapattól

    Sikeres bemutatkozás

    Vasas Izzó - Újpesti Dózsa 0:0
    Tábor utca, 12 ezer néző, vezette: Palotai

    V. IZZÓ: Fekete — Révész, Szántó, Kovács, Schuszter- — Geiger, Antal, Valuch, Szűcs — Vágvölgyi, Varga.
    Ú. DÓZSA: Rothermel — Kolár, Dunai, Schumann, Tóth J. — Kerekes, Tóth A. — Fazekas, Fekete, Törőcsik, Nagy.

    Óriási nyomás nehezedett az első játékrészben az új taktikát alkalmazó NB I.-es újonc, az Izzó kapujára. A lila-fehérek több gólhelyzetet is elpuskáztak, különösen Fazekas "értett ehhez". A 27. percben például Törőcsiktől kapott nagyszerű labdát az Ú. Dózsa csapatkapitánya, de öt lépésről a kapufát találta el. Az Izzónak egy...
  42. Ú. Dózsa—Izzó 0:0

    Nemcsak a csapat, a pálya is első osztályú lett a Tábor utcában. A Vasas Izzó vezetősége nagy gondot fordított a közönség kiszolgálására: eltűntek az egykor lelátóul szolgáló dimbes-dombos földhányások, új nézőtér fogadta a szurkolókat, akik szinte minden talpalatnyi helyet elfoglaltak.

    Mintegy tízezren voltak kíváncsiak az újonc és a tavalyi bajnok összecsapására. Sajnos, csalódniuk kellett: alacsony színvonalú találkozóval kellett beérniük. Az összképre jellemző az is, hogy a kétszer is sportszerűtlen Dunait Palotai játékvezetőnek ki kellett állítania.

    Népszabadság, 1978. augusztus 27.
  43. 2017.09.03, 16:28 - UTE - Ferenczvárosi TC 1910
    FTC 3:1 (félidő: 2:1) arányban győz az UTE ellen. Népszigeti pálya.

    FTC múlt évi összeállításában (Weisz jobbszélső, Szeitler balszélső) játszott, a csapat azonban messze van tavalyi formájától, csupán Manglitz és a hosszas betegség után először szereplő Szeitler elégített ki. UTE csapatáról épp az ellenkezője mondható, a csapat teljesen fit és meglátszott rajta, hogy régóta trainingben van. Egy kis szerencsével könnyen megnyerhették volna a mérkőzést, mert FTC góljai közül kettő öngól volt, Bucsek és Surmik pedig olyan helyzeteket hibáztak el, amit készakarva aligha tudnának megtenni. Viszont az is igaz, hogy Schlossert már régen láttuk annyiszor kapu mellé lőni. A játék mindkét részről meglehetős durva modorban folyt, a FTC jobb fedezetét pedig, aki a határbirót inzultálta, a biró kiállította. A mérkőzést Kiss Gyula vezette.
    Nemzeti Sport, 1910. február 19.
  44. 2017.09.03, 16:20 - UTE - Ferenczvárosi TC 1910
    A FTC győzelme az UTE fölött előrelátható volt. Az első félidőben még elég jól tartották magukat az újpestiek, de a második félidőben, mint már ez náluk szokás, erősen visszaestek.

    Ferenczvárosi Torna Club—Újpesti Torna Egylet 3:1.

    A mérkőzés a népszigeti pályán volt és a zöld-fehérek biztos győzelmével végződött. A FTC formája még nem kiforrott. Főerősségük Schlosser bizonytalanul játszott. Az első gólt az UTE éri el jobbösszekötőjének váratlan lövése folytán. A kiegyenlítő gólt is az UTE rúgja, amennyiben egyik hátvédje Koródy hátáról a gólba küldi a labdát Félidő végéig a mindinkább fölénybe kerülő FTC még egy gólt rúg. Félidő 2:1 FTC javára.

    Helycsere után Ferenczváros 10 emberrel játszik, mert a bíró Weinbert, aki az egyik határbírót tettleg inzultálta, kiállította. A vezetést azonban még így is megőrzi, sőt Schlosser révén góljait háromra szaporítja. Mindkét csapatnál a védelem végezte a jobb munkát. Biró Kiss Gyula (33 FC) volt.
    Sport-Világ, 1910. febru...
  45. 2017.09.03, 16:12 - Ferenczvárosi TC - UTE 1909
    FTC —UTE 6:2. Erős, változatos mérkőzés, melyben egész a második halftime utolsó negyedórájáig az újpestiek teljesen méltó ellenfelei voltak a FTC-nak. Különösen a védelem munkája érdemel itt ismét kiemelést, míg a zöld-fehéreknél a fedezetsor dolgozott régi hírnevéhez méltóan. A csatársor is jó volt s igen szép összjátékot produkált.

    Az első félidő a FTC támadásával kezdődik, de azután meglehetős változatos játék folyik. Az első gólt is UTE éri el Surmik révén a 25-ik perczben. Erre a FTC hevesebb iramot kezd s egy perczczel utóbb kiegyenlít. A félidő végéig ezután jobbára a zöldfehérek vannak fölényben. A szünet után FTC erősen támad és csakhamar 2 gólt ér el. Majd az UTE jut gólhoz — szabadrúgásból. Ezután az UTE csakhamar kifárad és összeesik, mire a FTC a 36., 39. és 43-ik perczekben még három gólt lő Korody, illetve Schlosser révén. Biró : Fehéry Ákos volt
    Sport-Világ, 1909. október 02.
  46. 2017.09.03, 15:48 - UTE - Ferenczvárosi TC 1919
    FTC - UTE 0:0. — Népszigeti pálya. — 6000 néző, — Bíró: Vértes Imre.

    A bajnokság eredményére nézve döntő jelentőségű mérkőzés hatalmas tömeget vonzott a Népszigeti pályára. A közönség nem is csalódott várakozásában, elejétől végig izgalmas, óriási tempóban lefolyt változatos és fair küzdelemnek volt tanúja. A csatársor munkája mindkét részen sok kívánni valót hagy hátra. Rendszertelen, kombinációt nélkülöző egyéni kísérletezéseket láttunk, amelyek a kiváló védelmek ellen nem juthattak eredményre. Az FTC csapatának a védelem volt a jobbik része. Szamosi néhány labdát biztosan védett. Payer és Wiener Sámson szakálla volt a védelemnek. Mindkét oszlop oly szilárdan állották ellent az UTE fürge csatársorainak és hatalmas felszabadító rúgásokkal adták vissza a labdát az ellenfél térfelébe. A halfsor még nincs teljesen formában. Blum volt a legjobb, de még mindig nem a régi. Medgyessy az utolsó negyedórában már nem bírta eléggé a tempót. Wilhelm a tőle megszokott formát játszotta k...
  47. 2017.09.03, 15:38 - UTE - Ferenczvárosi TC 1919
    Ha az időjárás holnap is enyhe marad, a tavaszi forduló második napján élénk látogatottság mellett fognak lezajlani a bajnoki mérkőzések. Az elsőosztályú csapatok ezúttal is teljes számban munkában lesznek s az érdekességnek bizonyos foka nem vitatható el egyik mérkőzéstől sem. A figyelem középpontjában a FTC—UTE meccse áll, a mely a népszigeti pályán jut döntésre. Az UTE mostanában erős csapattal rendelkezik s arra való tekintettel is, hogy saját megszokott pályáján és hazai környezetben játszik, kemény ellenfele lesz a FTC-nak.
    Budapesti Hírlap, 1919. február 23.

    Az FTC idegen pályára kerülvén, az UTE-val szemközt kénytelen volt beérni 0:0 arányú döntetlen eredménnyel. Egy pontot ezáltal veszített a FTC., de ez is elegendő volt, hogy a bajnoki listán átadja vezető helyét a MTK-nak. Egyenlő most a két csapatnak pontszáma (22), ám a MTK-nak jobb a gólaránya.

    — Az újpesti, meccs egyébként igen élvezetes és érdekes volt. Az UTE csatázósora lendületesebben és ...
  48. Vasas—Újpesti Dózsa 4—1 (3—0)
    Népstadion, 30 000 néző. Vezette: Hámori (**), (Ruzsa, Tapolczay).

    Vasas: Mészáros 6 — Török 7, Hegedűs 6, Komjáti 6, Kántor 5 — Gass 6, Müller 7, Zombori 9 — Kovács 7, Izsó 8, Váradi 7.
    Edző: Illovszky Rudolf.

    Ú. Dózsa: Kovács 5 — Viczkó 5, Dunai III 6, Tóth J. 5, Sarlós 5 — Kolár 7, Kellner 6 — Fazekas 5, Törőcsik 6, Fekete 5, Nagy 7.
    Edző: Várhidi Pál.

    Csere: Fekete helyett Zámbó (6) a szünetben, Zombori helyett Szőke (—) a 74. percben.
    Góllövő: Zombori a 2. percben, Izsó a 41. percben, Váradi a 43. percben, Nagy az 50. percben, Izsó a 66. percben.
    Szögletarány: 12:6 (3:3) az Ú. Dózsa javára.

    Úgy kezdődött, ahogyan bizonyára senki sem várta, mert még a második percet jelző pont sem gyulladt ki a villanyórán, amikor máris az újpestiek hálójában táncolt a labda. Zombori válogatott játékoshoz méltó módon nyargalt el, úgyszólván az egész Dózsa-térfélen keresztül vezette a labdát, három emberen is átkígyózott és azután futtából, 22 m...
  49. Vasas -Ú. Dózsa 4:1 (3:0)

    Rangadóhoz méltó eseménnyel kezdődött a két „gólgyártó” csapat találkozója. Az újpestiek még nem kapcsoltak sebességre, amikor már a 35. másodpercben Zombori (öt sikeres csel után) 20 méterről hatalmas lövéssel vezetést szerzett (1:0) Később sem volt megállás, a Vasas sziporkázó játékkal, nagy technikai fölénybe került, nemcsak uralta a mezőnyt, hanem további gólokat is rúgott. Kovács kapusnak vészterhes volt az egész első félidő: az Ú. Dózsa alig tudta tartani a labdát, ezért a játék többnyire az újpesti 16-osnál hullámzott. Az Ú. Dózsa csupán a 20. percben vétette magát észre Törőcsik és Nagy lövésével, de ez csak fellángolás volt. Müller irányításával a Vasas sok helyzetet teremtett, s ezek közül egyet Izsó a 40. percben értékesített (2:0). Igaz, ehhez hozzájárult Sarlós hibája is, mert nem tudta elfejelni a labdát és a közbeugró Vasas-középcsatár közelről fejelt a hálóba. A félidő befejezése előtt két perccel szabadrúgáshoz jutott a Vasas, az „ít...
  50. RANGADÓ - KÍVÜLRŐL

    Bár az időjárás nem fogadta kegyeibe a labdarúgó-rajongókat, a csípős, hideg szélben is vagy harmincezer szurkoló buzdította csapatát szombaton a Népstadionban, ki-ki „hovatartozása" szerint. Már a stadion első bajnoki mérkőzése alatt - amelyen különben a Bp. Honvéd biztos győzelmet aratott a vereségbe csak küzdelem árán beletörődő csepeli legénység felett - megkezdődött a hangpárbaj, és csak felerősödött az üdvrivalgás, amikor a második mérkőzésen az első perc végén a Vasas belőtte vezető gólját.

    Általában a Vasasnak adott a közvélemény nagyobb esélyt a rangadó előtt. Az esélyességet az angyalföldiek rendkívül küzdőképes játékkal akarták győzelemre váltani. Az első perctől kezdve nagy elszántsággal vetették magukat harcba, és úgy látszott, egészséges önbizalom fűti őket.

    Az újpestiek tartottak a mérkőzéstől. Rossz előjelnek bizonyult a múlt heti salgótarjáni vereség, főképp az ott mutatott gyenge játék miatt. Várhidi tehát elsősorban a védelmet akart...
  51. VASAS BRAVÚR A RANGADÓN

    Rangadóhoz méltó játék

    Vasas—Ú. Dózsa 4:1 (3:0)
    Népstadion, 30 ezer néző, vezette: Hámori.
    Góllövők: Izsó (2), Zombori, Váradi, illetve Nagy L.

    VASAS: Mészáros — Török, Hegedűs, Komjáti, Kántor — Gass, Müller, Zombori (Szőke) — Kovács, Izsó, Váradi.
    Ú. DÓZSA: Kovács — Viczkó, Dunai III., Sarlós, Tóth — Kolár, Kellner — Fazekas, Törőcsik, Fekete (Zámbó), Nagy.

    Az orkánszerű szélben, amely az első félidőben az Újpestet támogatta, a Vasas talált hamarabb magára. A 2. percben már az újpesti hálóban táncolt Zombori jól eltalált lövése (1:0). Változatos, nagy iramú küzdelem folyt, hosszú percekig a piros-kékek szorongattak, de miután helyzeteiket nem sikerült újabb góllá értékesíteni, magára talált a Dózsa, és ellentámadásba ment át. A lila-fehérek egymás után vezették támadásaikat és Fekete előtt kétszer is egyenlítési alkalom nyílt, de a Vasas-védők az utolsó pillanatban menteni tudtak, majd Kolár bombája zúgott el a kitűnően védő Mészáros kap...
  52. Hivatalos nézőszám: 8.247 néző
    Bevétel: 450.000 forint

    Számunkra éppen ezért létkérdés a csapat jó hazai szereplése, hiszen minden egyes nézőre szükségünk van. Anomáliák persze máris akadnak szép számmal. Az MTK-VM elleni rangadóra például 8247 fizető néző jött ki... Én évtizedek óta a Megyeri úti stadionban élek, úgy ismerem a pályát, hogy a lakásomat sem jobban, egyévi jövedelmemben merném fogadni, hogy legalább húsz-huszonkét ezren voltak. A hivatalosan kihozott nézőszám után 450 000 forintnyi a bevétel, de ha csak 18 000-et veszek, bár jóval többen voltak... az máris 900 000 forint. Ne kérdezd, hogy hová tűnt a többi pénz ...
    Képes Sport, 1989. szeptember 19. - Tóth András interjú
  53. 2017.08.25, 19:11 - MTK - UTE 1913
    Az MTK — UTE bajnoki mérkőzés fejezi be az MTK-nak az 1912—13. évi football-bajnokságért folytatott küzdelmeit. Sajátságos véletlen, hogy a MTK csapata akkor találta meg legjobb összeállítását, mikor már bajnoki helyezésén nem segíthet, de nem is ronthat. A bajnokság második helyét ugyanis tőle többé elvitatni nem lehet. Ezzel szemben az MTK. vasárnap már nagyjában azzal a csapattal indul küzdelembe, melylyel a
    jövő évi bajnokságot szándékozik megvívni, mely körülmény az UTE-nak utóbbi hetekben erősen feljavult csapatával szemben erős küzdelemre fogja a csapat tagjait serkenteni. Az UTE viszont igazolni igyekszik a FTC ellen mutatott nagy formáját és legutóbb az URAK fölött elért impozáns győzelmét.
    Pesti Hírlap, 1913. június 13.

  54. 2017.08.25, 19:04 - MTK - UTE 1913
    Magyar Testgyakorlók Köre—Újpesti Torna Egyesület 4:0 (4:0).
    Hungária-sporttelep.

    Könnyű győzelmet aratott a M. T. K. az utolsó bajnoki mecscsén. Nagy része van ebben Owennak, a ki mint balszélső csatázó gyors lefutásaival és pompás beadásaival nagy segítségére volt a különben is jó formában lévő csatázósornak, a mely szebbnél-szebb gólokkal ragadta tapsra a közönséget. Az U. T. E. a második félidőben hatalmas ellentállást fejtett ki, de nem riadt vissza a túlságosan kemény játéktól sem. Kuschner és Racskó vonta különösen magára a bíró figyelmét foulolásaival. Az utóbbit ki is állították. Az első félidőben esett gólok között az elsőt Konrád szerezte meg gyönyörű lövéssel, a második Owen pontos beadásából Vranáktól jutott a kapuba. A harmadik gólt Rácz beadásából Owen fejelte be, a negyediket pedig Nagy lőtte Sebestyén beadásából. Ez volt a nap legszebb gólja. Biró Vámos Soma volt.

    A mérkőzés után csúnya botránnyá fajult a hangos kedv, a melyet az újpesti csapat hívei a ...
  55. 2017.08.25, 19:00 - MTK - UTE 1913
    MTK—UTE 4:0 (4:0).
    Hungária-ut. Biró: Vámos.

    Az MTK csapatában játszott ez alkalommal először Owen, kinek nagyszerű játéka révén az MTK már az első félidőben rúgott négy góllal biztosította magának a győzelmet. A mérkőzés nem tartozott a fairek közé, minek bizonysága, hogy a bíró Racskót kiállította, Révészt pedig úgy megrúgták, hogy a második félidőben mint csatár statisztál. Az első gólt Konrád rúgja, Owen korner beadásából esik a második, majd ugyancsak Owen fejessel a harmadik goalt szerzi meg. Az utolsó percekben Nagy a negyedik góllal terheli meg Kazár kapuját. A második félidő támadásait is túlnyomóan az MTK vezeti, azonban Kazár kitűnő védésén minden igyekezete megtörik.
    Sport-Világ, 1913. június 16.
  56. 2017.08.25, 18:58 - MTK - UTE 1913
    MTK—UTE 4:0 (4:0)
    Hungária-ut. Biró: Vámos Soma. 1500 néző.

    A kitűnő formában levő és különben is goalképes MTK csatársor hatalmas erősséget nyert Owen balszélsőben. Rendkívül pontos centerezéseit és kornereit erősen megtapsolta a közönség. Az UTE csak a második félidőben tudott lábrakapni, akkor is azonban csak a védelem. Csúnya foultoló kedvében volt Kuschner és Racskó; az utóbbit a második félidőben ki is állította a bíró. Konrád gyönyörű lövése hozta meg az elsőt. A második Owen korneréből folyóan öngoal volt, a harmadikat Rácz beadásából Owen fejelte. A nap legszebb goalja a negyedik volt, amelyet Sebestyén beadásából Nagy lőtt.
    Sporthírlap, 1913. június 16.
  57. 2017.08.25, 18:48 - MAC - Nemzeti SC 1913
    Jv.: Ujvári Ödön
  58. 2017.08.25, 18:43 - MAC - Budapesti AK 1913
    Jv.: Ujvári Ödön
  59. 2017.08.25, 17:58 - MTK - Budapesti AK 1913
    A mérkőzés az eredeti időpontról (1913. április 13.) a rossz időjárás miatt elhalasztva.
  60. Hivatalos nézőszám: 27.298 néző
    Bevétel: 1.665.510 forint
    Rendezési költség: 514.640 forint
    FTC bevétel: 575.435 forint
    Labdarúgás, 1987. május
  61. Hivatalos nézőszám: 27.298 néző
    Bevétel: 1.665.510 forint
    Rendezési költség: 514.640 forint
    Vasas bevétel: 575.435 forint
    Labdarúgás, 1987. május
  62. 2017.08.25, 13:18 - Vasas SC - Ferencvárosi TC 1986
    Hivatalos nézőszám: 8.668 néző
    Bevétel: 448.570 forint
    Labdarúgás, 1987. május
  63. Hivatalos nézőszám: 8.668 néző
    Bevétel: 448.570 forint
    Labdarúgás, 1987. május
  64. 2017.08.25, 13:16 - Ferencvárosi TC - Vasas SC 1984
    Hivatalos nézőszám: 32.718 néző
    Bevétel: 2.138.260 forint
    Labdarúgás, 1987. május
  65. Hivatalos nézőszám: 32.718 néző
    Bevétel: 2.138.260 forint
    Labdarúgás, 1987. május
  66. Hivatalos nézőszám: 44.661 néző
    Bevétel: 1.704.719 forint
    Labdarúgás, 1987. május
  67. Hivatalos nézőszám: 44.661 néző
    Bevétel: 1.704.719 forint
    Labdarúgás, 1987. május
  68. Hivatalos nézőszám: 56.459 néző
    Bevétel: 1.183.930 forint
    Labdarúgás, 1987. május
  69. Hivatalos nézőszám: 56.459 néző
    Bevétel: 1.183.930 forint
    Labdarúgás, 1987. május
  70. 2017.08.24, 18:46 - UTE - 33 FC 1913
    „33FC“—UTE 4:1 (1:1)
    Népsziget. Biró: Schubert.

    Molnár III., Vogl és Szabó hiányzott az UTE csapatából, amely még így is veszedelmes támadásokat vezetett, de csak addig, amíg az első félidő 30-ik percében Racskót feleselés miatt a bíró ki nem állította. Ez az első félóra volt a mérkőzés legélénkebb része. Az UTE három tartalék csatára (Fandl, Goda és Karger) támogatva a két szélsőtől, Besenczitől és Racskótól legalább annyit támadott, mint Székánnyal az élen a 33-asok. Racskó kiállítása és az erőszakoskodás, amelynek Biró László megsérülése volt a következménye, megzavarta a támadások nyugodt egyöntetűségét, úgy hogy a félidő végén és az egész második félidőben a 33-asok szép összjátékkal dolgozó csatársora volt a helyzet ura. Az UTE érte el az első goalt a 20-dik percben Goda révén. Székány beadásából Szinai hátáról pattant be a labda az UTE kapujába, meghozva a 27-ik percben a kiegyenlítést. Székány egyéni játékkal szerzett goalja a második félidő 4-ik percében vezetéshez...
  71. 2017.08.24, 18:43 - UTE - 33 FC 1913
    33 FC—UTE. 4:1. (1:1).
    Népsziget. 1000 főnyi közönség. Biró: Schuberth M. Ferenc.

    A 33 FC teljes csapatával állt fel, míg az UTE a beteg Voglt és Molnár III.-at nélkülözte. Az egész mérkőzés folyamán a 33 FC nagy fölényben volt. Az UTE mentségére szolgál, hogy a mérkőzés nagy részét 10 emberrel játszotta végig, mert a bíró Racskót feleselés és durva játékért kiállította. Az első félidő 35-ik percében Bíró egy összecsapással úgy megsérül, hogy kiviszik a pályáról és a második félidőben mint jobbszélső szerepel. A vezető gólt UTE rúgja, Goda révén, ki a Zsák által kiejtett labdát rendeltetési helyére juttatja. 17-ik percben 33 FC kiegyenlítő gólját Wanicsek révén éri el. A második félidőben 33 FC döntő fölényben van és egymásután éri el góljait. Székány egy, Bíró pedig két gólt szerez csapatának, az utolsót szabadrúgásból.
    Sport-Világ, 1913. május 05.
  72. 2017.08.24, 18:37 - UTE - 33 FC 1913
    33-as Futball Klub— Újpesti Torna Egyesület 4:l (1:1.)
    Népszigeti sporttelep.

    Kétezer főnyi közönség volt tanúja a 33-as F. K. szép győzelmének, a melyet csatázósorának fejlettebb összejátszásával vívott ki. Az U. T. E., a mely a három belső csatázó (Molnár III., Szabó, Vogl) helyett tartalékkal állott ki, csak az első félidőben volt veszedelmes a 33-asok kapujára. A tartalék csatázó játéka azonban a félidő végén és a második félidőben fölmondta a szolgálatot, — annál is inkább, mert a bíróval feleselő Racskó kiállítása legjobb partnerüktől fosztotta meg őket — úgy hogy a 33-asok jó kondícióban játszó védelmének nem volt nehéz visszaverni az erő nélkül való támadásokat és újra meg újra szóhoz juttatni gyors csatázóit, a kik hamarosan az U. T. E. kapuja elé terelték a játékot. A védelem egyöntetűségét még az sem bontotta meg, hogy az első félidő végén megsérült Biró László a második félidőben jobbszélső csatázót játszott. Mandl és Bosnyákovics nyugodt játéka átragadt a több...
  73. 2017.08.24, 18:32 - UTE - 33 FC 1913
    33 Football Club — Újpesti Torna Egylet 4:1.

    Minden tekintetben értékes és szép győzelmet aratott a 33-asoknak ismét kitűnő formában lévő csapata. Az UTE-t saját pályáján legyőzni mindig igen nehéz feladat volt és akiknek ez sikerült, azok is kénytelenek voltak rendesen kis goalarányu győzelemmel megelégedni. Annál nagyobb elismerés illeti a 33-asokat, kik fölényes játék után könnyűszerrel érték el imponáló győzelmüket, hogy a goalarány nem is fejezi ki híven a vasárnap mutatott erőviszonyt. Az UTE mentségére fel kell ugyan hozni, hogy a második félidőt 10 emberrel játszotta végig, mert Racskó jobbszélsőt a bíró durva játék miatt kiállította, viszont a 33-asoknál is az első félidőben úgy megsérült egy brutális fault következtében Biró László, a 33-asok jobb hátvédje, hogy a második félidőben mint csatár statisztálta végig a mérkőzést. A 33-asok kitűnő formának adták tanú jelét. A csatársor gyönyörű összejátékkal dolgozott, csak a kapu előtti akcióik határozatlanok még mindig....
  74. 2017.08.24, 18:10 - Törekvés SE - UTE 1913
    Törekvés Sport Egyesület - Ujpesti Torna Egyesület 0:0
    Halom utca.

    Schaár Izidor bíró késedelmeskedése miatt háromnegyed órával a meghatározott mérkőzés után kezdődött a mérkőzés, a mely heves iramban, de a mellett fairen folyt le. Mind a két részen a védelem volt jó. A Törekvés csapatában már Ging, Horváth és Szentey pompás játékán megtört az U. T. E. minden támadása, úgy hogy Dürr-nek alig akadt védeni valója, az U. T. E. csapatában viszont Kazár bravúros védése vette elejét a támadások sikerének. A mérkőzés sorsa az első félidőben a Szentey foultja miatt megítélt tizenegyessel az U. T. E. kezébe volt letéve. Goda középső csatázó azonban a Kazár helyett kapuba álló Szenteynek rúgta a labdát.
    Budapesti Hírlap, 1913. május 03.
  75. 2017.08.24, 17:58 - Törekvés SE - UTE 1913
    Törekvés SE - Ujpesti Torna Egylet 0:0

    A Halom utcai pályán, kicsiny érdeklődés közepette folyt le a mérkőzés, amelyben mindkét fél igen színtelen játékot produkált.
    Pesti Hírlap, 1913. május 03.
  76. 2017.08.24, 17:56 - Törekvés SE - UTE 1913
    Az eredeti időpontról (1913. április 13.) a rossz idő (hózivatar) miatt elhalasztva
  77. Jv.: Wellisch Imre
  78. 2017.08.24, 17:39 - Budapesti AK - Budapesti TC 1913
    Jv.: Benedek Aladár
  79. Az eredeti időpontról (1913. április 13.) a rossz idő miatt elhalasztott mérkőzés.
  80. 2017.08.23, 21:25 - Budapesti AK - UTE 1913
    Budapest-csepeli Atlétikai Klub - Ujpesti Torna Egyesület 2:2 (1:0)
    Hungária sporttelep

    Ha az ujpesti hátvédők játéka arányban állott volna azzal, a mit a csatázósor és a halfsor produkáltak, könnyen az U.T.E.-nek juthatott volna a győzelem. A B.A.K. csapatában a csatázósor kiforrott összejátszással működött, de a kombinálást túlzásba vitte, úgy, hogy a két szélső, Gálos és Cseh által vitt támadások legnagyobb része meddő maradt. A mérkőzés első félidejét a széltől támogatott B.A.K. támadásai tették érdekessé. A 25-ik percben esett az első gól, a Rosmann hibáját ügyesen kihasználó Schaffer lövéséből. A második félidőben a kedvezőbb oldalon játszó U.T.E. volt a többet támadó fél. Az első veszedelmes helyzetet Vogel teremtette a B.A.K. kapuja előtt és annak ellenére, hogy elgáncsolták, gólba juttatta a labdát. A bíró gól helyett tizenegyest ítélt, a mit Vogel kiegyenlítő góllá értékesített. A vezető gól örömét negyedórával később Besenczy szerezte meg az U.T.E.-nek. Tizenegyes...
  81. 2017.08.23, 21:13 - Budapesti AK - UTE 1913
    BAK—UTE 2:2 (1:0) Hungária-út. Biró: Újvári.

    BAK lép fel erős hátszél által támogatva támadólag s Schaffer a 15 percben biztosítja csapatának a vezetést. Az UTE csak ritkán veszélyezteti a BAK kapuját s csatárai több kedvező helyzetet szalasztanak el. A II. félidőben UTE széllel játszik s többizben ugyancsak kemény dolgot ad Györgynek, ki kapuját nagy szerencsével védi, egyizben még Vogl az üreskapu fölé fejel. A 15. percben a BAK 11 -est vét, amelyből Vogl kiegyenlít. Az újpestiek további fölényének következménye a Besencei által 15 méteröl rúgott boolt. Racskó fejesét György alighogy menti, mire a BAK kerül frontba. Egy támadásuk alkalmával Schaffert a büntető területen belül elgáncsolják s a megítélt tizenegyesből Késmárki kiegyenlít. A mérkőzés általában meglehetős durva volt.
    Sport-Világ, 1913. március 31.
  82. 2017.08.23, 21:09 - Budapesti AK - UTE 1913
    BAK—UTE 2:2 (1:0).
    Hungária-út. Bíró: Ujváry Ödön

    A BAK a helyválasztás jogával élve, a szeles oldalt választja és ezt az előnyt bőségesen ki használva a 25p.-ben Rossmann hibájából Schaffer révén jut a vezető goalhoz. A mind erősebbé való szél ellenére az UTE is sokszor hozza veszélyes helyzetbe ellenfele kapuját, de BAK védelme résén van. A második félidőben az UTE veszi át a támadó szerepét. A 20-percben Vogelt lövés közben elgáncsolják, de még mielőtt labdája a kapuba röpül a bíró fütyül és tizenegyest ítél. Vogel lövi a sikeres penalty kicket. Negyedórával később Racskó beadásából Besenczy lövi a UTE második, egyúttal vezeti goalját, de a BAK a Kuschner fouljaért megítélt 11-esből Késmárky révén kiegyenlít Az UTE csatársora és halfjai igen szépen dolgoztak s a backek is megemberelik magukat, az újpesti csapat két pontot vihetett volna haza. A BAK csatársora ügyesen kombinált, de a kapu előtt túlzásba vitte a passzolást, amit az UTE halfsora könnyen szerelt le és így ká...
  83. 2017.08.23, 21:01 - Törekvés SE - MTK 1913
    Jv.: Gorszky Tivadar
  84. 2017.08.23, 19:04 - MAC - UTE 1913
    Bajnoki mérkőzés.
    Magyar Atlétikai Klub— Újpesti Torna Egyesület 1:0 (1:0).

    — Vasárnap a F. T. K —-English Wanderers mérkőzése előtt folyt le a két csapat kevés szépet nyújtó küzdelme. Az atléták nyilván a hétfői mérkőzésre tartogatván erejüket, nem feküdtek neki teljes erőből a játéknak s az ellenfél leszerelését Kehrlingre, a győzelem megszerzését pedig Ráczra és Bodnárra bízták. Az U. T. E. abszolút nívó nélkül való, minden számítást és céltudatosságot mellőző játékukkal lehetővé is tették a M. A. K.-nak, hogy a két pontot aránylag kevés munkával megszerezze. Lapos adogatások helyett állandóan magasan előrerugolt labdákkal akartak célt érni az újpestiek, de hát éppen ezt a játékmódot lehet a legkönnyebben leszerelni és ártalmatlanná tenni. Ráragadt ez a se nem tetszetős, se nem hasznos stílus az atlétákra is, a kik ugyancsak adósak maradtak a tőlük már megszokott gyors kombinációkkal. A meccs egyetlen gólja Bodnár és Rác szép lefutásának és Krempels éles lövésének az ere...
  85. 2017.08.23, 18:57 - MAC - UTE 1913
    I. oszt. bajnokság.
    MAC—UTE 1:0 (1:0). Üllői-ut. Bíró: Bíró S.(az elkésett Schubert helyett)

    Végtelenül unalmas mérkőzés, híjján minden szebb akciónak. Csupán Bodnár néhány pompás támadása volt élvezhető, de azok sem elégítettek ki, mert nem kísérte a szerencse. Az első félidőben a MAC nagy fölényben van, ennek dacára ő kapja az első goalt, melyet azonban a bíró off-side miatt annullál. Bodnár sok sikertelen akciója után végre sikerül Krempelsznek egy védhetetlen goalt rúgnia. Helycsere után a szél ellen játszó UTE már jobban megembereli magát és különösen a védekezésben mutat elfogadható jót. Minthogy pedig a MAC csatársor e félidőben igazán primitív hibákat csinál, nem esik több goal. A mezőny legjobbjai Bodnár, Kehrling és Vogel voltak.
    Sport-Világ, 1913. március 24.
  86. 2017.08.23, 18:53 - MAC - UTE 1913
    I oszt. bajnokság.
    MAC-UTE 1:0 (1:0)— Üllői-ut. Bíró: Biró Sándor.

    Kevés élvezeteset nyújtott a MAC biztos győzelmével végződött mérkőzés. A csatársorok abszolút gyengén, minden kombinációt mellőzve, magas labdákkal dolgoznak. Az UTE támadó sorától (Racskó, Novák, Vogl, Szabó és Mészáros) alig láttunk egészséges akciót. A MAC alig volt különb az UTE-nál. Bodnár bár távolról sincs még igazi formájában, mégis ki-ki mutatta klasszisát. Az ő érdeme a győzelmet jelentő goal is.
    A halfsor (Tóth, Fodor, Szűcs) elfogadható. Ocskai jó, Kehrling még egyenesen nagyszerű volt. Az UTE védelme igen jól játszott s ez juttatta az UTE-et az aránylag tisztességes eredményhez. A mérkőzés egyetlen goalját Bodnár gyönyörű áttörése után Krempels éles szép lövése hozta meg a 31-dik percben. A játék nagy részében a MAC volt némi fölényben, de a második félidő első negyedórájában az UTE igen meleggé tette az ellenfél védelmének a helyzetét. A játék 10-dik p.-ben Szabó goalt lőtt, de a bíró azon a c...
  87. 2017.08.23, 18:48 - Budapesti AK - 33 FC 1913
    Jv.: Benedek (MAFC)
  88. 2017.08.23, 18:47 - MAC - UTE 1913
    I. osztályú bajnokság.
    Magyar Athletikei Club — Újpesti Torna Egyesület 1 : 0 (1 : 0.)

    Két egyenlő képességű csapat küzdelmében volt része az FTC — English Wanderers mérkőzése előtt az Ullöi-uti pálya közönségének. A küzdelemből a momentán jobban diszponált athléta-csapat került ki győztesként. Mindkét részen a csatársorok gyenge játéka keltett feltűnést, a védelmek és fedezetsorok megfeleltek.

    Az első félidőben az athléta-csapat van fölényben és sok sikertelen támadás után, a 31. percben sikerül is neki, Bodnár egyéni áttörése után, Krempels lövéséből, a győztes goalt megszereznie. Helycsere után a UTE többször erősen támad, de a sikeresen működő athléta védelem mindent leszerel. Biró Sándor volt, aki sok elemi hibát követett el.
    Pesti Hírlap, 1913. március 26.
  89. 2017.08.23, 18:34 - Ferenczvárosi TC - MTK 1913
    FTC - MTK 3:1 (1:0)
    Üllői út, 20.000 néző. Jv.: Fehéry Ákos.

    FTC: Ungár - Rumbold, Payer - Weinber, Bródy, Blum - Weisz, Tóth, Pataki, Schlosser, Borbás.
    MTK: Knapp - Révész, Csüdör - Bíró, Ellinger, Vágó - Sebestyén, Kertész I., Lane, Kertész II., Szántó.

    Gólszerző: Borbás (21. p.), Vágó (49. p.), Schlosser (53. p.), Tóth (90. p.)
    Pesti Hírlap, 1913. március 18.
  90. 2017.08.23, 18:21 - Budapesti TC - UTE 1913
    Budapesti Torna Klub — Újpesti Torna Egyesület 1:0 (0:0).
    Millenáris versenypálya.

    A M. T. K. fölött aratott szép győzelme után többet vártunk a B. T. K.-tól. Az a körülmény, hogy inferiorisnak vélt ellenfelét ilyen keserves küzdelemmel, úgyszólván szerencsével szerzett góllal verte meg, azt bizonyítja, hogy a két heti pihenő ártott a csapatnak. A győzelem értékét az is csökkenti, hogy az U. T. E. két kiváló halfját, Kohn-t és Kuschner - t nélkülözte és a helyettük játszó Szabó és Rubos sehogyan sem
    felelt meg a nekik szánt szerepben. A B. T. K. csapatának a csatázósor volt a leggyöngébb része. Az éles és biztos lövéseivel hasznos Pócz kikerült a csapatból, a mi a csatázósor gólképességén ejtett csorbát. A védelem jó volt mind a két részen. A B. T. K.-ban Kőszegi és Szendrő játékán tört meg az U. T. E. támadásainak ereje, a B. T. K. támadásait viszont Molnár I. és Kazár hiúsította meg. A mérkőzést néhány durva jelenet tarkította, Rubos, Molnár II. és Dobó kiállításával az...
  91. 2017.08.23, 18:14 - Budapesti TC - UTE 1913
    B T C -U T E 1:0 (0:0). Millenáris. 2000 néző Bíró:Biró.

    Elkeseredett küzdelem után szerezte meg a BTC a bajnoki pontokat, mert az UTE rendkívül elszánt, kíméletlen védekezésével ugyancsak megnehezítette a győzelmet, melyet a BTC csak nagyobb állóképességének köszönhet és főleg dicséretesen fair magatartásának, mert az ellenfél durva játékára nem reagált. A BTC az első félidőben erős szél ellen játszván, eleinte védekezik, de rövid idő múlva átveszi a támadószerepet és szép kombinációkkal gyakran hozza veszélybe az UTE Kazár által sok szerencsével védett kapuját. Az UTE ezzel szemben teljesen tervszerűtlenül, hosszan előreadott labdákkal próbálkozik, támadásai azonban sikertelenek, mert a BTC jól működő védelme mindent leszerel. Ez láthatólag idegessé teszi az egyébként legerősebb összeállításában szereplő újpestieket, kik folytonos durva gáncsokkal akasztják meg percenként a játékot, ami természetesen eredményre nem vezetett.

    A második félidőben az UTE. teljesen védekezés...
  92. 2017.08.23, 18:06 - Budapesti TC - UTE 1913
    BTC - UTE 1:0 (0:0)
    Millenáris. Bíró: Bíró Sándor.

    A BTC új összeállítású csatársora (Kincs, Dobó, Horváth, Mészáros, Décsey)nem vált be, mert Pócz mellőzésével jó lövőt vesztett el.

    Az UTE csapatának az Achilles sarka a halfsor volt, a melyben a hiányzó Kuschnert és Kohnt, Rubos és Szabó nem tudta pótolni. A közvetlen védelem - az egyik részen Kőszegi és Szendrő, a másikon Molnár I. és Kazár - jól végezte feladatát.

    A durván játszó Molnár II.-őt, Rubost és Dobót a bíró kiállította. A mérkőzés egyetlen goalja félig-meddig a véletlen műve volt, mert Kincsnek a jobb szélről a II. félidő 32-dik percében leadott labdáját egy erős szélroham sodorta a kapuba.
    Sporthírlap, 1913. március 10.
  93. 2017.08.23, 17:58 - 33 FC - Törekvés SE 1913
    Jv.: Minder Frigyes
  94. 2017.08.23, 15:21 - Nemzeti SC - UTE 1913
    Nagy és talán végzetes vereséget szenvedett a NSC az ismét formába jövő UTE-től. Amilyen dicséretes az UTE szép játéka, ép úgy elítélendő az a sok durvaság, amellyel győzelmüket megszerezni akarják.

    UTE — NSC 5:0 (3:0.)

    Az Amerikai-uti pályán kicsiny, de annál hangosabb közönség előtt szenvedte a NSC ezt a súlyos vereséget, amely talán végzetes is lehet a fekete-fehér csapatra. A mérkőzésre az UTE nagyon erős csapattal állt ki, ezzel szemben a NSC tartalékokkal erősen spékelt legénysége vette fel a küzdelmet, amely durvaságokban erősen bővelkedett. A bíró két UTE és egy NSC játékost állított ki. A súlyos vereség oka főleg a NSC. gyenge védelmének tulajdonítható, amit az UTE gyors csatársora ügyesen kihasznált és egymásután juttatta a labdát a védtelen NSC hálóba. Az első 35 percben még csak állta az ostromot a NSC, de a sűrű támadásoktól kifáradt védelem ekkor mindinkább engedett, úgy,hogy 10 perc alatt 3 goalt is sikerült az UTE-nek a Tanyai által elég jól védett NSC kap...
  95. 2017.08.23, 15:14 - Nemzeti SC - UTE 1913
    Újpesti Torna Egyesület—Nemzeti Sport Klub 5:0 (3:0).
    Amerikai-ut.

    Az újpesti csapat alaposan rácáfolt arra a hitre, hogy csak a népszigeti otthonában tud szép eredményt elérni. A N. S. K. fölött aratott győzelmének értékét még az sem kisebbíti, hogy csatázóinak ugyancsak könnyű dolga volt a N. S. K. kétségbeejtően bizonytalan védelmével szemben - a mely Novák kiállítása után az U. T. E. csonkán maradt csatázósorának sem tudott ellentállni. Egyedül a Burriánt helyettesítő Tanyai állta meg a helyét, de hátvédői hibáit nem volt módjában korrigálni. Annál elismerésre méltóbban működött az U. T. E. védelme: a melynek pedig különösen a második félidőben sok dolgot adott a N. S. K. szépen összejátszó csatázósora. Az első gólt a 35-ik percben Racskó lőtte, Novák kiállítása, majd egy teljesen ok nélkül az U. T. E. javára megítélt 11-es zajos hangulatot teremtett. A 11-esből Vogl a második gólt lőtte. A félidő végén ugyancsak Vogl szerezte meg a harmadik gólt is. A második félidőbe...
  96. 2017.08.23, 15:02 - Nemzeti SC - UTE 1913
    UTE - NSC 5:0 (3:0)
    Amerikai út. Bíró: Boross.

    Az UTE-nek sikerült legjobb csapatát kiállítani, mindazonáltal meglepően nagyarányú győzelmét inkább az NSC közvetlen védelme abszolút gyönge játékának köszönheti.

    A Burriant helyettesítő Tanyai némiképpen ellensúlyozta a hátvédek játékbeli fogyatékosságát, de a hibájukból eredő goalokat nem volt módjában elhárítani. A védelemmel ellentétben az NSC csatársora tartalmas játékot produkált, de az eredmény elérésében az UTE backjei (Rozmann, Molnár I.) és a hosszabb idő után újra szereplő Kazár biztos védése akadályozta meg.

    A 35-ik percben Racskó és Novák összjátéka és az utóbbi lövése hozta meg az első goalt. A 40-ik percben Szabovits elfoultolása miatt a bíró Novákot kiállította. Alig egy perccel később foultal akasztotta meg Racskót, a megítélt 11-esből Vogl a második goalt lőtte és ugyanő szerezte meg a 43-ik percben kornerből a harmadikat is.

    A második félidőben a 10 ember ellen könnyebben operáló NSC támadásai gyako...
  97. 2017.08.23, 14:50 - Nemzeti SC - UTE 1913
    UTE - NSC 5:0 (3:0)
    Amerikai út. Bíró: Boross.

    Mintegy 600 főnyi igen hangos közönség előtt volt e mérkőzés, melynek eredménye nagyon szomorú fényt vet az NSC képességére. A Nemzetiek kapuját Burriánt helyett Tanyai védte, egyébként komplett volt az összeállításuk. A mérkőzésre legjobb akarattal sem lehetett ráfogni, hogy fair volt, amit különben az is mutat, hogy a bíró két ujpestit és egy NSC játékost kiállított. Az UTE elejétől végig jobbnak bizonyult és nagy győzelmük teljesen reális. A goalok közül hármat Vogel, kettőt pedig Racskó lőtt. Az egyik goal egy meg nem érdemelt 11-esből esett.
    Sport-Világ, 1913. március 03.
  98. 2017.08.23, 14:34 - Budapesti AK - Törekvés SE 1913
    Jv.: Puskás István
  99. Törekvés: Dürr - Horváth, Szednicsek - Pajtsik, Ging, Siegl - Bodnár, Nyilas, Franz, Ürögdi, Bőti
    FTC: Ungár - Rumbold, Manglitz - Szandovits, Bródi, Blum - Weisz, Tóth, Pataki, Schlosser, Borbás
    Sporthírlap, 1913. 02. 17.
  100. 2017.08.22, 19:35 - Budapesti TC - MTK 1913
    BTC: Ginzery-Kőszegi,Szendrő-Ficzere,Rauchmaul,Horváth II.-Kincs,Dobó,Pócz,Mészáros,Décsey.
    MTK: Domonkos-Révész,Csüdör-Bíró,Ellinger,Vágó-Tauszig,Kertész II.,Lane,Kertész I.,Klein.

    Gólszerző: Szendrő, Pócz, Kertész I., Décsey.

    Budapesti Hírlap, 1913. február 18.