magyarfutball.hu

  1. 2015.12.28, 16:49 - Nagy László
    Nagy Lászlót elfelejtette az első osztály

    Már csak a barátaihoz jár Újpestre

    Az újpesti labdarúgás aranykorának, a 70-es éveknek egyik meghatározó játékosa volt Nagy László. Az Újpesti Dózsa erejét jól jellemzi, még az is megesett, hogy a szélső a csapatában csak a kispadon ült, míg a magyar válogatottban kezdőként játszott. Az olimpiai bajnok aztán edző lett, ám – ahogy mondta, szókimondása miatt – olyan pazar karriert már nem tudott befutni, mint futballistaként.
    – Már tizennégy éve, hogy nem kapott állást az első osztályban. Mit követett el, hogy ennyire mellőzik?
    – Mondjuk úgy, a szimpátia nem volt velem. Igen csúnya volt, ahogy elküldtek Újpestről. Négy meccs ment el a bajnokságból, amikor felállítottak. Két győzelem, egy döntetlen és egy vereség volt a mérlegem. Persze tudom, mi volt a baj, az, hogy nagy a pofám. Az UTE akkori elnökének, Szabó Bencének nem tetszett, hogy mindig megmondtam a véleményem. Ő állított fel. Mindig értékelte a mérkőzéseket, kritizált, ped...
  2. 2015.12.28, 16:41 - Csernai Pál
    Nem kellett itthon Csernai Pál tudása

    Élete legnagyobb csalódása az volt, hogy nem tudta megnyerni az Aston Villa ellen a BEK-döntőt a Bayern Münchennel

    Hazánk egyik legsikeresebb futballszakembere, Csernai Pál egykoron két bajnoki címet nyert a Bayern Münchennel, és a BEK-döntőig is eljutott. Itthon mégsem voltak kíváncsiak a tudására, csupán fél évet dolgozott Sopronban. Régebben még zavarta ez, ma már inkább örül neki.
    – Ön az egyik legsikeresebb és legelismertebb magyar edző a világon. Így hát kicsit érthetetlen, hogy miért költözik valaki Beverly Hillsből a miskolci Avas lakótelepre.
    – Mire gondol, Észak-Koreára?
    – Igen, arra.
    – Érdekes történet volt ez. Majdnem hatvanéves voltam, amikor belevágtam, pedig akkor már abba akartam hagyni ezt a munkát. A sztori még a svájci Young Boysnál kezdődött, ott ismertem meg egy üzletembert, aki olyan menedzsercégnél dolgozott, amely Észak-Koreával is kapcsolatban állt, így őt kérték fel, találjon szövetségi kapitányt a váloga...
  3. 2015.12.28, 15:41 - Géczi István
    És akkor érte jött a nagy fekete autó

    Géczi István: Mindörökké Ferencváros

    A hatvanas-hetvenes évek Ferencvárosának egyik kiválósága volt Géczi István. Több mint félezerszer védte a Fradi kapuját, és a válogatott összeállítása huszonhárom alkalommal az ő nevével kezdődött. A sporttól ma sem szakadt el, mellette pedig Heves megye és a XV. kerület díszpolgára is.

    – Mivel foglalkozik manapság?
    – Az ifjúsági- és sportbizottság igazgatója vagyok a XV. kerületi önkormányzat által fenntartott intézményben. Nagyon szeretem a munkámat, imádok emberekkel foglalkozni.

    – A Fradival milyen a kapcsolata?
    – Amilyen eseményre meghívnak, ott vagyok, örömmel megyek, vasárnaponként pedig a Népligetben az öregfiúk kispályás csapatában játszom. Jó nagyokat nosztalgiázunk.

    – Hogyan lett futballista?
    – Sajóörsön születtem, és Zaránkon jártam iskolába. Negyedik osztályos voltam, amikor meghívtak
    az iskolaválogatottba, természetesen kapusnak.

    – Gondolom, kisgyerekként már Fradi-szu...
  4. 2015.12.28, 15:31 - Sárosi László
    A balhátvéd edzőként is sikeres volt

    Sárosi László, Az egykori Vasas-játékos leült a Ferencváros kispadjára és megmentette a kieséstől a csapatot

    Az ötvenes években és a hatvanas évek közepéig a Vasas balhátvéd posztjára ki lehetett tenni a bérelt feliratot. Sárosi Lászlóé volt ez a hely, a balszélsőből lett hátvédé, aki 1949-ben három perc alatt vált Vasas-játékossá, miközben a szíve a Fradiért dobogott.

    – Utánaolvastam, így tudom: negyvenhat fellépés a magyar válogatottban, másfél évtized az NB I- ben. Igazán van mire emlékezni nyolcvanegy évesen.
    – Gyorsan javítanám, mivel mindkét adat hibás. Én „csak” 45 alkalommal húzhattam magamra a címeres mezt, és életkoromból is faragjunk el egyet, hiszen februárban leszek nyolcvan. Ennél fontosabb, hogy valóban szép pályafutást tudhatok magam mögött. Már 17 évesen a Vasashoz kerültem. Igaz, szívem az Üllői útra húzott – nekem már a gombfocicsapatom is úgy kezdődött, hogy Csíkós, Rudas Tátrai – így aztán a nevelőegyesületemb...
  5. 2015.12.28, 15:07 - Várady Béla
    A rettegett bal láb már nem a régi

    Rigmust költöttek a hetvenes évek nagy bombázója, Váradi Béla biztatására egykoron a Vasas-szurkolók: Béla, Béla, Béluska, úgy lő, mint a géppuska. A volt válogatott futballista jó ideje sehogy nem lő, rokkantnyugdíjas, kijár a Vasas-pályára, és várja, mikor köszönt már a magyar futballra szebb világ.

    – Mit csinál, mivel foglalkozik manapság?

    – Rokkantnyugdíjas vagyok, a családommal élek, van öt unokám. Jó néhány éve már, hogy leszázalékoltak, a bal térdemet meg kellene operálni, de ameddig csak lehet, halogatom a műtétet.

    – Úgy tudtam, hogy teherautósofőrként keresi a kenyerét.

    – Valóban így volt. Egy nagy teherautóval dolgoztam, konténerszállítással foglalkoztam majd tíz éven át. Miután kiöregedtem a futballból, el kellett valahogy tartanom a családomat. Nagyon nehéz munka volt, a teherautó üresen tizennégy, megrakva pedig huszonnégy tonnát nyomott. De kedveltem, sőt mondhatnám szerettem is csinálni, ám nem bírta a térdem, lesz...
  6. 2015.12.28, 14:39 - Boda Imre
    A vagány duma elég Bodának a jó élethez

    Verebes József úgy beszélt s úgy győzte meg a palikat, hogy a játékosokban fel sem merült, az nem úgy van, ahogy mondta

    Lehetett volna többször is, kevesebbszer is válogatott, de Boda Imre elégedett a nyolc meccsel meg a három góljával. Bár kikopott a profi labdarúgásból, nem érzi boldogtalannak magát, szerencsésnek tudja az életét.

    – Fiatalon láttam néhányszor játszani önt, de mégis az ragadt meg bennem Boda Imréről, hogy a Hungária körúton volt egy nagyokat bekiabáló szurkoló, aki azt ordította: „Boda, rúgjuk be majd oda!” Emlékszik erre az emberre, s egyáltalán, a pályán meg lehet hallani az ilyesmit?
    – Igen, abszolút, meg azt is kiabálta: „Nem oda, Boda!” De a másik az jobb volt. Majdnem mindent lehetett hallani, azért voltak üresjáratok a meccsen. Már a mi időnkben is ezer-ezerötszáz ember járt az MTK mérkőzéseire. Szinte személyesen ismertük egymást, a nevét már nem tudom az úrnak, aki a rímekkel buzdított, de az arca még...
  7. 2015.12.27, 14:40 - Magyarország - Anglia 1954
    Ünnepnap „Futbóliában”, avagy hajrá magyarok!

    1954. május 23-án – egy nappal a Magyar Dolgozók Pártja III. kongresszusának a megnyitása előtt – került sor Magyarország és Anglia válogatott labdarúgó csapatainak újabb találkozójára, az „évszázad mérkőzésé”-nek a visszavágójára Budapesten. Az ország lázban égett – mindenki látni akarta a várható újabb diadalt itthon, a Népstadionban.

    A Népstadion befogadóképességét az ülőhelyek szűkítésével 85 500-ra növelték, de még így is csupán az igénylők töredéke juthatott be a stadionba a nagy napon. A jegyek elosztása országos jelentőségű társadalmi, sőt politikai kérdéssé vált. Az Országos Testnevelési és Sportbizottság sajtóértekezletén május 10-én elhangzott tájékoztatás szerint a belépőkből elsősorban a sportolók, főleg labdarúgók, sportvezetők, edzők, társadalmi munkások, valamint azok a munkában kitűnt dolgozók részesednek, akiknek kapcsolatuk van a sporttal. Az egyesületek, intézmények, sportkörök bizottságokat hoznak létre a b...
  8. 2015.12.27, 14:20 - Tóth Potya István
    A modern labdarúgás magyar úttörője

    A Tatterzál és Millenáris szomszédságában levő „nyolcház” a magyar labdarúgás hőskorának egyik legnagyobb termőtalaja volt. A hatalmas udvaron szinte egész nap alkalmi csapatok kergették a rongy- vagy gumilabdát. Itt született 1891. július 28-án Tóth Potya István, vasutas családból.

    Itt, ezen a grundon szerezte meg azokat a készségeket, amelyek legnagyobb játékosaink közé emelték. Tizenhárom évesen kezd játszani a BTC-ben. Amikor 1906-ban – zömmel a nyolcházi fiatalokból – megalakul az NSC, már egyik fő erőssége az új egyesületnek. 1909. május 31.: még tizennyolc éves sincs, amikor először ölti magára a címeres mezt. A tribünön ott szorít érte iskolájának, a Tavaszmező utcai reálgimnáziumnak szinte minden tanára, köztük fő pártfogója: Kacsóh Pongrác matematikatanár, a János vitéz dalszerzője. 1912-ben műegyetemistaként – a válogatott csapat tagjaként – részt vesz a stockholmi olimpián. Hazatérve az FTC-be lép át.

    Itt teljesedik ki lab...
  9. 2015.12.24, 18:48 - Vasas SC - Ferencvárosi TC 1964
    Az előmérkőzés a [url=http://www.magyarfutball.hu/hu/merkozes/51830]BVSC- Láng SK (2:1) tartotta az NB I/B nézőszám rekordját 55.000 nézővel. (Érdekesség, hogy a felvezetés is párhuzamba volt állítva a főmérkőzéssel, mert a BVSC zöld-fehér, a Láng SK piros-kék szerelésben játszott)
  10. 2015.12.24, 06:32 - Kiss Sándor
    Kiss Sándor ma már szimpla szurkoló

    A korábbi pécsi játékos azért választotta az Újpesti Dózsát, hogy együtt játszhasson Törőcsik Andrásékkal

    A legendás Újpesti Dózsa aranykorának a végén került a klubhoz Kiss Sándor. A csatár hamar megtalálta a hangot a nagy sztárokkal, és szolidan, de szorgalmasan termelte a gólokat. Pályafutásával kapcsolatban hiányérzete csak a kevés válogatottság miatt van. A focitól mára eltávolodott, de ha teheti, két korábbi klubja, a Pécs és az Újpest meccseit megnézi.

    – Valahol azt olvastam, élete a labdarúgás, ehhez képest meglehetősen messze került a futballtól. Jól tudom, hogy már nem is edzősködik?
    – Igen, így van. Már felhagytam azzal is. Meg a játékkal is, pár éve még az öregfiúkkal focizgattam itt, Pécsett, ahol élek. Ám be kell látni, megöregedtem. Egy meccs után most legalább három nap pihenés kell. Már itt is fáj, ott is fáj. A szeretet azért még megvan. Ha tehetem, a Pécs és az Újpest meccseire kijárok, meg persze a válogatottra i...
  11. 2015.12.24, 06:25 - Tatár György
    Diósgyőri bajnoki címre vár Tatár

    Volt a hetvenes években egy diósgyőri futballcsapat, amely még az ellenfelek szurkolóinak elismerését is elnyerte. Ám a DVTK bajnoki aranyat nem nyert, pedig soraiban kiemelkedő képességű labdarúgók szerepeltek. Például a középpályán Tatár György, aki sokak emlékezetében úgy maradt meg, hogy szőke, ondolált hajú fiatalember, aki a hátára veszi a pályát. A fiatalember mára megemberesedett, s kopasz, idősödő úr nyújtotta felém a kezét az újrabemutatkozáskor.

    – Hova lettek a szőke hajfürtök?
    – Hova, hova? Rajtam is fogott az idő, a fürtök mára csak az emlékeimben maradtak meg. Igaz, nem akármilyen emlékek azok, szoktam is az egykori játékostársakkal, az idősebb szurkolókkal nosztalgiázni.

    – Például arról, hogy mi hiányzott a diósgyőri aranycsapat bajnoki címéhez?
    – Igen. Például arról is. Isten ments, hogy megbántsak valakit, de sokan már nem élnek abból a csapatból. Szabó Géza tornatanár volt az edzőnk. Fizikailag tökéletes állapotba ho...
  12. 2015.12.22, 22:26 - Zámbó Sándor
    Amíg élek, ezt szeretném átadni a tanítványaimnak: gondolkodj, és utána rúgj!

    Zámbó Sándor balszélső, középpályás, az Újpest ifjúsági csapatában kezdte pályafutását, és 1962-ben mutatkozott be az első osztályban. Kilencszeres magyar bajnok és egyszeres MNK győztes. Az első osztályban 410 bajnoki mérkőzésen szerepelt, és 20 gólt szerzett. A magyar válogatottban 1969 és 1975 között 33 alkalommal vett részt, és 3 gólt rúgott. 1972-ben a belgiumi labdarúgó Európa-bajnokság 4. helyezettje. - Most mint az UTE labdarúgás egyéni képzője mesél nekünk.

    A pályafutásom a szállítók öregfiúk utánpótlás-csapatában kezdődött, az újpalotai kölyök-csapatban, majd, amikor olyan tizenöt éves lehettem, átkerültem a Vasas ifi-csapatába. Itt nem kerülhettem be a kezdőcsapatba, mert kialakult klikkek voltak, ezért megsértődve otthagytam őket. Szerettem volna átmenni az Újpesti Dózsába, de azt mondták, csak akkor lehet, ha adnak értem hat futball-labdát… így kötöttem ki az Újpestnél. Az első unok...
  13. 2015.12.22, 22:11 - Újpest FC - FC Fehérvár 2006
    NBI, 30. forduló (2006. június 3.): Újpest-Fehérvár
    2006. június 4., vasárnap

    Reggel tizenegytől már mindenki dolgozott. Csíkok, kihangosítás, dobok, zászlók, kis zászlók ezrei, és hatalmas szívek. Akik hittek benne, hogy valóra válhat az álom, és minden olyan lesz, mint a legcsodálatosabb tündérmesékben. És nem a pénz fog győzni, hanem a tudás. És a szeretet, és nem az üzlet
    Több mint ötórás munka, és akkor még el sem kezdődött a csata. A csata, ahová az egyik fél az aranyéremért érkezett, míg az ellenfél egy harmadik által feldobott prémiumért. Nem a bronzért. Az mese.
    A sportnapilap más-más címlappal jelenik meg Budapesten és vidéken. A nyomás egyre nagyobb. És ezt a bíró bírja legkevésbé. Vagy talán ő sem azért a kis összegért vezetett, amiért máskor. Igaz, itthon sem volt sokáig, így megőrizte állítólagos pártatlanságát. És kiállította a gólkirály-jelöltet, majd a második vendéggól után /bár mi sem voltunk otthon/, az egyik húzóembert. És ezzel eldöntötte a meccset.
    Ő dön...
  14. 2015.12.22, 22:07 - Újpest FC - FC Fehérvár 2006
    A gólja után mezlevételért kapta (78p.).
  15. Pánczél Lajos: A magyar labdarúgó válogatott nyomában
    Az első "bemelegítés" az olimpia előtt

    "A felkészüléshez tartozott az is, hogy a magyar csapat az olimpia előtt több válogatott mérkőzésen próbálja ki az erejét, s ezeken igyekezzék összekovácsolódni. Az első felkészülési ellenfél a Német Demokratikus Köztársaság csapata volt, amely 1952. május 18-án mérkőzött Budapesten, a Megyeri úti Dózsa stadionban, 38.000 néző előtt,..."
  16. Más források szerint Üllői út.
    Egyöntetű viszont, hogy a játékvezető a lengyel Fleischer.
  17. A mérkőzés helyszíne a [url=http://www.magyarfutball.hu/hu/stadionok/adatlap/128/megyeri_uti_stadion]Megyeri úti Dózsa stadion.
    A mérkőzés azért nem volt hivatalos mert az NDK ekkor még nem volt a FIFA tagja.
  18. 2015.12.19, 16:01 - Újpest FC - FC Fehérvár 2006
    Elsőnek sárga, majd miután látta a jv., hogy milyen sérülést okozott a pirosat is felmutatta.
  19. 2015.12.17, 20:59 - Bene Ferenc
    HOGY RÚGTÁK KI BENÉT? TITKOS JEGYZŐKÖNYV ÚJPESTRŐL

    1992 decemberében az UTE labdarúgó szakosztályának a vezetői úgy álltak fel az asztaltól: „Bene Ferenc jól dolgozik, élvezi a bizalmat!”
    1993 márciusában újabb tanácskozás – Benét kirúgják!
    Vajon mi és hogyan történhetett a zárt ajtók mögött?
    Lapunknak sikerült megszereznie a tanácskozás jegyzőkönyvét – amelynek a részleteit Bene Ferenc megjegyzéseivel közre is adtuk ’93 márciusán.
    Ebből többek között kiderült, hogy a sikertelen szereplésben közrejátszott – a klikkesedés. „Volt a pécsi különítmény, azután a Véber-Aczél barátság, és a fiatalok, Tiefenbach, Füzesi, Szanyó… A mérkőzéseken nem voltak barátok, annyira, hogy egymást kisegítsék” – jelentette ki Bene az értékelés elején.
    A kudarcban aztán a nem megfelelő erősítés is elmaradt.
    „Amikor vezetőedző lettem, kértem játékosokat. Urbán, Kovács Ervin, Vincze István és Balog Tibor volt a névsor. És akkor még volt Eszenyi, Brockhauser és Cigannal is tárgyalásban voltak. A...
  20. 2015.12.17, 20:52 - Bene Ferenc
    Bene Ferenc: gólzsák, legenda, utcanév

    Bene Ferenc játékát még gyerek- és fiatalkoromban csodálhattam meg, igaz, csak a televízió képernyőjén. Mégis fűz hozzá egy személyes emlék, még ha mindössze 45 percig tartott is. És nem volt túl felemelő sem az a nap....

    Alig léptünk az új évezredbe, 2001. szeptemberében [url=http://www.magyarfutball.hu/hu/merkozesek/2001-09-05/magyarorszag-romania]Magyarország–Románia labdarúgó-világbajnoki selejtezőre került sor Budapesten, a [url=http://www.magyarfutball.hu/hu/stadionok/adatlap/16/puskas_ferenc_stadion]Népstadionban. A kolozsvári napilap, a Szabadság képviseletében személyesen is részt vehettem a sorsdöntő meccsen. A sajtósoknak és meghívottaknak fenntartott helyek egyikén ültem, a kezdő sípszó előtt néhány perccel egy kopasz, tömzsi, mosolygós úriember foglalt helyet mellettem. Nagyon ismerősnek tűnt, de eltelt jó tíz perc, míg kapcsoltam: Bene Ferenc a szomszédom, az egykori gólzsák, akiről annak idején szüleim koro...
  21. 2015.12.17, 20:47 - Bene Ferenc
    Bene nem a játékot, az eredményt alakította

    Bene Ferenc még bőven velünk élhetne, ha nyolc éve, 2006. február 27-én, alig 61 esztendősen váratlanul nem ragadja el közülünk a halál. A csodás pályakép felvázolása mellett edzői szakmát választó fia, Bene Ferenc, valamint kiváló játékostársa-barátja, Dunai II Antal személyes vallomásai is fontos helyet kaptak összeállításunkban. A labdarúgó-NB I tavaszi nyitánya alkalmasnak tűnik arra, hogy elmerengjünk, mekkora különbség feszül a jelenlegi csatárok és Bene-szerű, nem is olyan régi klasszisok között.

    Megye I-től NB III-on, NB II-n, NB I-en és a finn első osztályon át előkészületi meccseken, korosztályos- és felnőttválogatott-találkozókon, vb-n, Eb-n, olimpián keresztül különböző gálákig, Európa-válogatottságig bezárólag 1958 és 1985 között húzódó huszonhét éves pályafutása alatt 1430 labdarúgó-mérkőzésen lépett pályára Bene Ferenc. Ezeken 1390 alkalommal rezegtette meg az ellenfél hálóját. Igazi gólvágója volt tehát a magyar ...
  22. 2015.12.17, 20:43 - Bene Ferenc
    Bene Ferenc - Ő "csak" játszott, alázattal és eredménnyel

    Elhunyt Bene Ferenc, a magyar labdarúgó válogatott egykori kiválósága

    - Ő volt az első magyar labdarúgó, akiről hallottam. Édesanyám mesélte, születésem napján – 1964. október 23-án –, hogy édesapám azt kérte, hogy Ferencnek nevezzenek el.

    Azon a napon ugyanis Tokióban a magyar labdarúgó válogatott Csehszlovákiát legyőzve olimpiai aranyérmet szerzett, a torna gólkirálya pedig (12 góllal!) Bene Ferenc lett. Édesanyámra viszont ez nem volt akkora hatással, így a „tiszteletbeli” névadás elmaradt...

    Akkor még a rádióközvetítést hallgatva drukkolt az ország. Szepesi György így emlékszik vissza e napi közvetítésére: „Bene már a 16-oson belül járt, miközben én egyre csak azt kiabáltam a mikrofonomba: Lőj Feri! Lőj Feri! Ő azonban elképesztő hidegvérrel még egy cselt csinált, hogy aztán tényleg kapura küldje a védhetetlen lövést.” Sokan máig a legszebb góljának tartják azt a találatot, vagy legalábbis méltó párjána...
  23. FTC–Újpest: talán lőniük kellett volna a Fradi-játékosoknak! Meg cselezni, szerelni...

    A Ferencváros–Újpest derbivel kapcsolatban is árulkodóak az InStat-elemzőrendszer statisztikái. Ezúttal három olyan táblázatot mutatunk meg olvasóinknak, amely rávilágít arra, hogy miért is nyerhette meg a meccset a lila-fehér együttes.

    1. ALAPIGAZSÁG – LÖVÉSBŐL LESZ A GÓL
    A legszembetűnőbb adat, hogy a gyakorlatilag már bajnoknak tekinthető Ferencváros mindössze egyszer találta el a kaput az ősi rivális elleni derbin. Ezzel szemben a liláknak öt kapura tartó kísérletük is volt.

    Csapatok Ferencváros Újpest
    Gólok 0 1
    Lövések 7 10
    Kaput eltaláló lövések 1 5
    Mellé, fölé 4 5
    Blokkolt 2 –

    2. CSAPATJÁTÉK – DE KELLENEK AZ EGYÉNI TELJESÍTMÉNYEK
    Bár a labdarúgás csapatjáték, az egyéni teljesítmények kiemelkedően fontosak, ha egy csapat sikeres akar lenni. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Ferencvárost, ha nem is minden egyes poszton, de összességében jobb/képzettebb futballisták a...
  24. Mbaye Diagne nyerte meg az Újpestnek a 216. derbit

    A 216. derbi kis túlzással Böde Dániel és Mbaye Diagne különcsatájának volt beharangozva, hiszen a két támadó tizenkettő illetve tíz találattal a góllövőlista első és második helyén tanyázik.

    Nos, a kettejük csatája nem tartott túl sokáig, hiszen két csatár közül a Fradi-kedvenc Böde Dániel összesen öt percet töltött a pályán, azt követően, hogy egy ütközés után bokaszalag-sérülést szenvedett. Thomas Doll a „száz kilós” csatár helyére Varga Rolandot vezényelte a pályára, míg Sestákot feltolta center pozícióba a német tréner.

    Doll húzása pedig bejött, bár más választása nem is nagyon volt, ugyanis Varga lubickolt, már amennyire tudott Herisék szorításában, Sesták pedig komoly helyzetekig jutott. A lehetőségekből azonban egyik oldalon sem lehetett túl sokat feljegyezni. Ugyan jó volt a játék ritmusa, és a feszültség is fellelhető volt a pályán, de a labadrúgás sava-borsa a gól hiányzott a derbiből. Igaz, egy találat a fé...
  25. Balhé a Fradi-Újpest után

    Két-háromszáz szurkoló próbált bejutni a Groupama Arénába a Fradi-Újpest meccs után, a rendőrök azonban visszaszorították őket a Népligetbe.
    Összecsaptak a rendőrökkel Fradi-szurkolók a Groupama Arénánál - jelentette az Origó tudósítója. A rendőrök könnygázt is bevetettek, hogy megfékezzék a stadionhoz vonult körülbelül két-háromszáz fős tömeget.
    A rendőrök visszaszorították a Népligetbe szurkolókat, akik sörösüvegekkel dobálták az egyenruhásokat.
    origo.hu

    hmgy
  26. 2015.12.11, 19:13 - ÉDOSz SE - Dorogi Tárna 1949
    Hegyi Iván: Dorogra akadt az FTC

    Az ünnep annak idején főként december 21-én zajlott. Azon a napon –meg a következőkön – a „béketábor” nem győzte éltetni Sztálint az akkor vélt hetvenedik, az utóbb előkerült egyházi anyakönyvek szerint viszont a hetvenegyedik születésnapján (amely e dokumentumok szerint nem is 21-én, hanem 18-án volt).

    Így aztán a karácsony a háttérbe szorult, bár 1949 utolsó hónapjában még Siemens rádiót is lehetett vásárolni „a jó minőségek áruházában”, a Corvinban. Már akinek. Mert a kapitalista termék 1340 forintba, azaz 490 svájci frankba került, és nem sokakat vigasztalt a mindössze 2 forint 73 filléres svájcifrank-árfolyam, mivel valutája az égvilágon senkinek nem volt. Könnyebben be lehetett fizetni az IBUSZ társas kirándulásaira. Az utazási iroda külön buszt indított (35 forintért) a Nagykanizsa–Honvéd és (48-ért) a Salgótarján–MTK NB I-es labdarúgó-mérkőzésre, melyet ugyanúgy december 25-én rendeztek, mint a Szentlőrinc– MATEOSZ (Magyar Teherfuv...
  27. 2015.12.11, 19:07 - Budapest, Budapesti Partizán SC
    Egy elfeledett NB I-es klub – a Dózsa MADISz

    Az OB II bajnoka – 1945 tavasz

    A IX. kerületi Dózsa MADISz első dokumentált mérkőzésére 1945. április 30-án került sor a Szentlőrinc-válogatott ellen. A Dózsa MADISz a Dobrovits – Lugosi, Winkl – Battai, Nagy I. , Vida – Kulak, Aspirány, Csepregi, Nagy A., Tarján összeállításban lépett pályára, és Nagy A. valamint Aspirány góljaival 2-2-es döntetlent ért el. A Népsport értékelése szerint „a lelkesen küzdő MADISz csapat komoly ellenfélnek bizonyult a régi, rutinos játékosokból álló szentlőrinciek számára.”

    Kevéssel később megkezdődött az 1945 tavaszára kiírt Budapest-bajnokság, amelynek II. osztályában 8 csoport 96 csapata mérkőzött azért, hogy az 1945-46-ban induló első osztályú bajnokság résztvevője lehessen. A IX. kerületi Dózsa MADISz a harmadik csoportba nyert besorolást. Hazai mérkőzéseit az Üllői úti pályán rendezte – első bajnoki mérkőzésén a Ferencvárosi SE-t fogadta. A Kalmár – Baranyai, Németh – Lugosi, Nagy II, Bat...
  28. 2015.12.08, 20:32 - Várhidi Pál
    Hegyi Iván: Várhidi Pál halálára

    Nyolcvannégy éves korában elhunyt Várhidi Pál, aki 10-szeres válogatott labdarúgóként 1960-ban bajnok volt az Újpesttel, aztán edzőként négy alkalommal vitte NB I-es diadalra, 1974-ben pedig a BEK elődöntőjébe vezette a lila-fehér együttest.

    Ha nem kellett ellene játszani, a legkellemesebb emberek egyike volt. Kiegyensúlyozott, szolid, derűs. Hátvédként sem szedte szét vetélytársait, csak rendre leszerelte őket. Kvalitásairól sokat elmond két összeállítás: a kezdő tizenegyben a Henni – Fábián, Várhidi, Farsang – Nagymarosi, Fürjes – Egresi, Szusza, Deák, Várnai, Tóth Mihály összetételű együttesben szerepelt először 1950 őszén, majd a Lung – Káposzta, Várhidi, Sóvári – Solymosi, Noskó – Lenkei, Göröcs, Bene, Borsányi, Zámbó összeállítású társaság tagjaként játszott utoljára 1965 nyarán.

    Közben 285 meccset „lenyomott" a Megyeri úti garnitúrában, amellyel 1960-ban bajnoki címet nyert, 1962-ben pedig a KEK elődöntőjébe jutott. A kontinent...
  29. 2015.12.08, 20:29 - Magyarország - Norvégia 1971
    Hegyi Iván: Bene 2, Dunai II

    Elképesztő paláver volt 1971 májusában idehaza, miután a labdarúgó-válogatott 3-0-ra kikapott Szófiában, a bolgárokkal vívott Eb-selejtezőn. A lapok ízekre szedték a Rothermel – Fábián, Páncsics, Vidáts, Juhász Péter – Dunai III, Kocsis Lajos, Zámbó – Fazekas (Karsai), Albert, Kozma (Nagy II) összeállítású csapatot; Hoffer József szakvezetőt csak azért nem, mert a mindjárt a meccs után, a Vaszil Levszki stadionban leköszönő szövetségi kapitány újságíró-kolléga, az MTI sportszerkesztőségének nagy tekintélyű vezetője volt.

    Az újságokban ilyen kritikák jelentek meg: „Esztendők óta terméketlen viták zajlanak a labdarúgás edzésmódszereiről. Soha el nem olvasott szakdolgozatok sokasága látott a témáról napvilágot. A hazai futball színvonalán mindezekből szinte semmit nem lehet észrevenni. Nem szólalt-e meg a lelkiismeretük azoknak, akik évek óta tréningezik a legjobbnak ítélt magyar labdarúgókat, amikor látták vergődésüket egy oly...
  30. 2015.12.06, 18:35 - Törőcsik András
    Törő ma már nem táncol

    Az egykori újpesti kedvenc a mai eszével már nem maradna itthon, hanem lelépne valahova külföldre.

    Azt mondják, ő volt Magyarországon az utolsó futballzseni. Mindenesetre sokat elárul, hogy Törőcsik András cseleiért még a Fradi-szurkolók is hajlandók voltak elzarándokolni a Megyeri útra. A negyvenötszörös válogatott csatár a BVSC-ben nevelkedett, aztán az Újpesti Dózsában lett sztár, játszott Franciaországban, a Montpellier-ben, hazatérvén a Volán és az MTK játékosa is volt. Ma eljár az öregfiúk közé, ám legfeljebb csak a kezdőrúgást tudja elvégezni, mert csípőoperáció előtt áll. Pályafutása során több alkalommal is felkerült a France Football Aranylabda-szavazásának listájára, a kilencedik hely volt a legelőkelőbb helyezése.
    – Igaz, hogy gyerekkorában nagy Fradi-szurkoló volt?
    – Mit tagadjam, így volt. Édesapám, aki szintén nagy fradista volt, kisgyerekként kivitt még a régi, fatribünös Üllői úti pályára, és rögtön megfogott a nagy tömeg látván...
  31. 2015.12.06, 18:26 - Herédi Attila
    Herédi Attila, a peches edző

    Újpestre már csak jeggyel juthat be

    Kisebb megszakításokkal huszonöt évet húzott le Újpesten Herédi Attila. Ugyan a klub örökös bajnoka is, ám ha manapság látni akarja kedvenc csapatát, akkor belépőt kell vennie. Úgy véli, nem jól mennek most a dolgok a Megyeri úton, a csapat messze van az elvárható szinttől.

    – Pályafutása befejezése után edző lett, de akkor már nem volt olyan eredményes, mint futballistaként. Tudja ennek az okát?
    – Talán Szentes Lázár barátom fogalmazta meg legjobban erre a választ. Két típusú edző van: szerencsés és peches. Én az utóbbi kategóriába tartozom. Úgy látom, nagy különbség nincs az átlagedzők között. Ám az élet úgy hozta, hogy nekem csak hat NB I.-es mérkőzés jutott a Nyíregyháza kispadján. Aztán NB II.-es csapatoknál dolgoztam, de ezeknél sokszor elfogyott a pénz, így mennem kellett.

    – Ma miből él?
    – Vácon lakom az élettársammal, és az U19-es ifjúsági csapat edzője vagyok. A most megszűnt NB II.-es együt...
  32. 2015.11.30, 18:37 - MTK - Vasas SC 1958
    A mérkőzés végeredményét az MTK megóvta Mathesz jogosulatlan szerepeltetése miatt. Az MLSz első fokon 0:0-ás gólaránnyal a 2 pontot az MTK javára ítélte, majd a Vasas fellebbezése után helyben hagyta a pályán elért eredményt.
  33. 1958. július 20.

    Újpesti Dózsa-Dorogi Bányász 3:2 (2:1)
    Fáy utca, 6.000 néző, V.: Emsberger

    Ú. Dózsa: Török-Rajna,Sóvári,Győrvári-Zsótér,Borsányi-Bencsics,Göröcs,Szusza,Halápi,Horváth.
    Edző: Balogh István
    Dorog: Ilku-Buzánszky,Lakat,Monostori I.-Pálmai,Prohászka-Pozsonyi,Varga I.,Fürtös,Andris,Csóri.
    Edző: Laczkó István

    Gólszerző: 1:0 Göröcs (8p.), 2:0 Szusza (15p.), 2:1 Fürtös (43p.), 2:2 Varga I. (55p.), 3:2 Halápi (80p.).

    "Mindenki azt hitte, hogy az örökrangadó és a Bp. Honvéd- Vasas a Népstadionba vonzza nemcsak a négy csapat, de még az Ú. Dózsa szurkolóit is. A váltakozó sikerrel szereplő újpestieket azonban nem hagyta cserben lelkes közönsége.
    A lila-fehérek azonban nem voltak ilyen lelkesek. Nem rukkoltak ki olyan szép, tetszetős csupaszív játékkal, mint pár héttel ezelőtt. A két csatársor közötti különbség mégis az újpestiek javára döntött, bár sem Bencsics, sem Halápi nem nyújtotta azt a teljesítményt, amit legutóbb láttunk tőlük. ..."
    Képes ...
  34. 2015.11.29, 17:32 - Törőcsik András
    Léha fiú, léha ország

    A mából visszanézve a magyar labdarúgás hanyatlástörténetének krónikája évtizedekkel korábban kezdődött. Régi nóta ez. Ennek a történetnek lett része a párját ritkítóan tehetséges Törőcsik András, akire leginkább mint az Újpesti Dózsa játékosára emlékezhetünk. Vele kapcsolatban sokan állítják: ahhoz képest, amire vihette volna, adós maradt. Magának is, és messze nem csak magának.

    Kettétört karrier

    A Törőcsik-jelenség megértéséhez egy játékos tündöklésén és bukásán túlmutató kérdéseket is körbe kell járni, és nyomban felelni kellene egész pályafutása legnagyobb ellentmondására. Hogyan lehetséges, hogy az a futballista, akit idehaza sportkarrierje csúcsán sokan – joggal! – olyan játékosnak tartottak, aki a világ bármely csapatába beférhetne, ehhez képest szerény klublistát – BVSC, Újpest, Montpellier, Volán, MTK-VM – tud felmutatni? Hogyan lehetséges, hogy a képesség dolgában Cruyfftól és Maradonától alig-alig elmaradó magyar játékos eredményesség al...
  35. Budapest, 2005. október 29., szombat

    Az Újpest FC hazai pályán 3-1-re nyert a Lombard-Pápa Termál FC ellen a labdarúgó Borsodi Liga tizedik fordulójában, ezzel a vendégcsapat az utolsó helyre került a tabellán.

    Újpest FC - Lombard-Pápa Termál FC 3-1 (2-1)
    Szusza Ferenc Stadion, 3500 néző, V: Vad II I.

    gólszerzők: Feczesin (32., 39.), Tóth (68., 11-esből), illetve
    Remili (45.)

    sárga lap: Feczesin (43.), illetve Farkas A. (40.)

    Újpest:
    Vlaszák - Vermes, Vaskó, Vanczák, Tóth B. - Kovács Z. (Hullám, 6.),
    Kőhalmi (Gulyás, 89.), Erős, Sándor Gy. (Letrich, 78.) - Tóth N. -
    Feczesin

    Pápa:
    Dombai - Müller, Facskó, Farkas A., Geri - Kincses, Lipták (Remili,
    28.), Kovrig, Szkukalek (Vörös, a szünetben) - Nikolic (Lászka,
    62.), Herczegfalvi

    I. félidő:

    21. perc: Tóth N. jobb oldali szabadrúgása a sorfalról éppen az ötösön álló Sándor elé pattant, aki egyből kapura lőtt, a labda a felső lécen csattant.
    32. perc: Kőhalmi kísérletezett 25 méterről, a labda ...
  36. NBI, 10. forduló (2005. október 29.): Újpest-Pápa 3-1
    2005. október 30., vasárnap

    A hétközi kupafordulót követően a Pápa csapatát láttuk vendégül a bajnokság 10. fordulójában. Egy kötelezőnek tűnő győzelem, ennek szellemében 5 támadó szellemű játékos kapott helyet a kezdőben.
    A mérkőzés kezdetére egy nagyszabású pirotechnikai látványt terveztünk: a csapatok kivonulásakor 185 stroboszkópot vetettünk be, mely szépen lángba és füstbe borította a lelátót, valamint kellő fényjátékot is biztosított a villogással. A kezdőrúgást ezúttal Imi, a volt Capo végezte el, akinek ezúttal is boldog születésnapot kívánunk!
    A meccs rosszul indult, mivel Kovács Zolit egy rúgást követően a 6. percben le kellett cserélnie Mészöly Géza vezetőedzőnek. Kokónak ezúton is mihamarabbi gyógyulást kívánunk. Az első játékrészben gyakorlatilag egy kapuztunk, és sorra dolgoztuk ki a helyzeteket. Hol a kapufa, hol a vendégek nagyszerű formában védő kapusa mentett. Egészen a 33. percig, amikor Feczesin ford...
  37. Budapest, 2005. október 22., szombat

    A Budapest Honvéd egygólos győzelmet aratott a vendég Újpest felett a labdarúgó Borsodi Liga 9. fordulójának rangadóján, ezzel hazai pályán továbbra is hibátlan a mérlege ebben az idényben. A mérkőzést kilenc emberrel befejező Újpestnek ez volt az első veresége a szezonban.

    Budapest Honvéd-Újpest FC 1-0 (0-0)
    Bozsik Stadion, 6000 néző, v.: Dubraviczky

    gólszerző: Takács Z. (64.)

    piros lap: Freud (44.), Böjte (92.)

    sárga lap: Freud (33., 44.)

    Budapest Honvéd:
    Tóth I. - Kovács N., Baranyai, Udvari, Takács Z. - Dancs, Dobos
    (Zana, 62.), Csobánki (Lázár, 91.) - Genito - Miro, Alves (Venczel,
    76.)

    Újpest FC:
    Vlaszák - Vermes (Vituska, 75.), Böjte, Vanczák, Tóth B. (Vaskó, a
    szünetben)- Erős K. - Sándor Gy., Kőhalmi (Feczesin, a szünetben),
    Freud - Kovács Z., Tóth N.

    I. félidő:

    2. perc: Miro kapott nagyszerű labdát a bal szélen, a mozambiki támadó 16 méteres, rövid sarokba tartó lövését Vlaszák szögletre mentet...
  38. NBI, 9. forduló (2005. október 23.): Bp. Honvéd-Újpest 1-0
    2005. október 25., kedd

    A múlt heti győztes derbi után várható volt, hogy sok vendégszurkoló teszi majd tiszteletét Kispesten. Ezt segítette az is, hogy ideális időpontban, és ezúttal a TV nyilvánossága nélkül került megrendezésre a mérkőzés. Egyedül a kiugróan magas, 2000 Ft-os jegyárak borzolták a kedélyeket, hihetetlen, hogy ma egy ilyen lelátóért el lehet kérni ennyi pénzt…
    Újpest Központból mintegy 200-an indultunk el együtt a Határ úti találkozóhoz, majd innen körülbelül 300-an vágtunk neki a jó háromnegyed órás sétának. Természetesen egy egész hadsereg kíséretében, akik szinte teljes szélességében lezárták az Adyt… Viszonylag későn, fél 6 magasságában értünk a bejárathoz, ahol pillanatok alatt feltorlódott az egyszerre érkező tömeg, mivel az első kordonon csak egyesével juthattunk át. Mindezeknek köszönhetően drapink csak az utolsó pillanatban került ki a kerítésre, ill. jó néhány tagunk csak kisebb késéssel ...
  39. 2015.11.28, 08:00 - Budapest, Újpest FC
    Újpesti Dózsa induló

    Amerre visznek útjaink
    győzelemre ment, az Újpest népe
    büszke ránk, és vélünk ünnepel.

    Nevünket sok, sok éve már ez adja
    meg nekünk, szurkolói buzdítás a
    legjobb fegyverünk. A mi szívünk
    lila-fehér, és a szívünk e 2 színnek
    él.

    Olyan erőt, amit ez ád, mit az ellenfél
    nem törhet át, lehet e szebb, valami
    más, mintha száz hangon zúg a
    biztatás?

    Rajta sporttársak, mert a Dózsának
    győzni kell, veszteni nem szabad,
    cseng a szó:Hajrá!Dózsa kapcsolj
    rá!Rajta Újpest ne hagyd,hát magad.

    Akadhat néha rossz napunk, s fáj a
    veszteség, mégsem adjuk el a nevünk
    az Újpest régi nép.

    Megyeri úti vén fiúk, ha ott vagytok
    velünk,új erővel,tiszta hittel,száll
    az énekünk!
    hmgy
  40. Budapest, 2005. október 16., vasárnap

    A hazai pályán játszó Újpest a hajrában szerezte meg a győztes gólt a Ferencváros elleni rangadón a labdarúgó Borsodi Ligában.

    Borsodi Liga, 8. forduló:

    Újpest-Ferencváros 2-1 (0-1)
    Szusza Ferenc Stadion, 8000 néző, v: Megyebíró

    gól: Vermes (79.), Kovács Z. (92.), illetve Böjte (30., öngól)

    sárga lap: Tóth N. (53.), illetve Balog (26.), Laczkó (32.), Tőzsér
    (71.)

    Újpest:
    Illyés - Vanczák, Böjte, Vaskó (Freud, szünetben), Tóth B.- Sándor,
    Erős, Vituska (Hullám, 65.) - Kőhalmi (Vermes, 76.), Kovács Z., Tóth
    N.

    Ferencváros:
    Szűcs - Balog, Botis, Laczkó - Tímár - Bognár, Csepregi (Erős, 73.),
    Lipcsei, Tőzsér - Rósa, Nógrádi (Jovánczai, 20., Bartha, 85.)

    I. félidő:

    6. perc: Balogról Kovács elé pattant a labda, az újpesti támadó 8 méterről kapásból lőtt, de a kivetődő Szűcsben elakadt a labda.
    30. perc: Jovánczai szöktette a jobb szélen elfutó Lipcseit, aki betört a tizenhatoson belülre, középre gurított és ...
  41. Budapest, 2005. október 20., csütörtök

    Az Újpest FC labdarúgócsapatának vezetősége lezárta azt a belső vizsgálatot, melyet a Ferencváros elleni vasárnapi bajnoki mérkőzést követő botrányos jelenetek kapcsán indított el, s amint az a klub közleményéből kiderül, érdemi megállapításokig nem jutott. A 2-1-es hazai sikerrel végződött találkozó után Szűcs Lajos, a vendégek kapusa - aki korábban a lila-fehéreknél is szerepelt - azt állította, hogy egy zsebkéssel próbálták megdobni őt az újpesti szurkolók.

    "A késes jelenet ügyében megállapítottuk, hogy Szűcs Lajos - aki egyébként a lefújást megelőző pillanatokban saját szurkoló tábora oldalán tartózkodott - kezében egy nyitott zsebkéssel, magából kikelve rohant a játékoskijáró felé, és nyomdafestéket nem tűrő stílusban kiabált" - olvasható a klub honlapján. Az összegzésből kiderül, hogy egy biztonsági ember "ezt észlelte, s feladatát
    ellátva elvette a kapustól a szúróeszközt".

    Az újpesti vizsgálat - a biztonsági szolgálat és a...
  42. NBI, 8. forduló (2006. október 16.): Újpest-FTC 2-1
    2005. október 21., péntek

    Ismét elérkezett a derbi napja! Ezúttal majd 10 pontnyi különbséggel a két csapat között. Ezért teljes joggal véltük azt, hogy csapatunk simán hozza a kötelező győzelmet.
    Ezúttal is, mint mindig, látvánnyal készültünk, mely csak a meccs előtti két hétben dőlt el, hogy pontosan mi is lesz. Végül a mellényezés mellett döntöttünk, főleg hogy várható volt a magas létszám a kanyarban. Lila, fehér, piros és sárga színösszeállítás lett a végleges terv, valamint a B, A és Tribün lelátóira lila és fehér kis zászlók.
    Reggel találkoztunk a stadionnál, hogy előkészítsünk mindent. Kikerültek a mellények a székekre, majd utána a kis zászlók is a két hosszanti oldal felére. Beélesítettük a kihangosítást, valamint a helyére kerültek a dobok.
    Szépen fogytak a helyek a stadionban és a kezdésre összegyűlt úgy 7000 újpesti, valamint 1200 maki is. A kivonuló csapatokat szép élőkép fogadta, majd útjára indult a labda...
  43. 2015.11.27, 17:18 - FC Sopron - Újpest FC 2005
    Sopron, 2005. október 1., szombat

    Az Újpest gyakorlatilag egy félidőn át emberhátrányban játszva ért el döntetlent Sopronban a labdarúgó Borsodi Liga hetedik fordulójában.

    FC Sopron-Újpest FC 1-1 (1-1)
    Sopron,1.500 néző, V: Arany

    gólszerzők: Landerl (4.), illetve Demjén (2., öngól)

    kiállítva: Vlaszák (48.)

    sárga lap: Cotan (24.)

    Sopron:
    Balogh J. - Fehér, Ibric, Costisor, Hanák - Horváth A., Sifter -
    Demjén, Cotan (Csordás, 79.), Landerl (Cigan, 64.) - Fülöp (Luca,
    73.)

    Újpest:
    Vlaszák - Vermes, Böjte, Vaskó, Vanczák - Erős - Kovács Z., Sándor
    Gy. (Illyés, 49. perc), Tóth N., Tóth B. (Vituska, 72.) - Kőhalmi
    (Lettrich, 76.)

    I. félidő:

    2. perc: Tóth Norbert szögletből kapura csavarta a labdát, amely a kapufánál álló Demjén fejét érintve csúszott a soproni kapu közepébe (0-1).
    4. perc: Hanák lőtte balról élesen középre a labdát, amelyet Landerl mintegy 5 méterről csúsztatott az újpesti kapu jobb oldalába (1-1).

    II. félidő:

    48. perc: F...
  44. 2015.11.27, 17:15 - FC Sopron - Újpest FC 2005
    NBI, 7. forduló (2005. október 1.): Sopron-Újpest 1-1
    2005. október 3., hétfő

    Október első napja egy idegenbeli bajnoki mérkőzéssel köszöntött ránk. Az UVB legénysége úgy döntött, hogy a turizmus és a vendéglátó-ipar fellendítésének érdekében már a kora délelőtti órákban megcélozza a hűség városát.
    Terveinknek megfelelően egy 9:35-kor induló, egyébként Dortmundig zakatoló nemzetközi gyorsra ültünk fel, illetve eleinte csak ültünk volna, mert a vonat német megszállás alá került, akik a jegyüket mutogatva bizonygatták, hogy ez az ő helyük. Súlyos költözések után végre letáboroztunk és egészen Győrig nem kellett foglalkoznunk a helyezkedéssel, ott viszont egy másik, a GySEV által tulajdonolt szerelvényre kellett átszállnunk, ami ugyanannyit zötykölődött velünk Sopronig, mint az előző vonat Győrig.
    Megérkezésünk után célirányosan haladtunk a soproni vár főterén található búfelejtő felé, mindössze egy fénykép erejéig álltunk meg időközben. Megebédeltünk és fogyasztottuk a hely...
  45. Budapest, 2005. szeptember 24., szombat

    Az Újpest FC hazai pályán magabiztos játékkal legyőzte a Csőszer FC Tatabánya Auto-Trader együttesét a labdarúgó Borsodi Liga hatodik fordulójában, ezzel a fővárosi gárda továbbra is veretlen a bajnokságban.

    Újpest FC - Csőszer FC Tatabánya Auto-Trader 5-1 (3-0)
    Szusza Ferenc Stadion, 4000 néző, v.: Solymosi

    gól: Erős K. (22.), Sándor (28.), Rajczi (32., 73.), Kovács Z.
    (80.), illetve Márkus (74.)

    sárga lap: Balogh Z. (69.)

    Újpest:
    Vlaszák - Kőhalmi, Böjte, Vanczák, Tóth B. - Erős K., Sándor, Tóth
    N., Vituska (Freud, a szünetben) - Kovács Z. (Vermes, 83.), Rajczi
    (Tolnai, 91.)

    Tatabánya:
    Turi - Dupai, Filó, Németh K., Rajnay - Tóth Z., Deme, Hajdú, Balogh
    Z. - Márkus (Megyesi, 81.), Nagy T. (Jerson da Silva, 60.)

    I. félidő:

    22. perc: Rajczi futott el a jobb oldalon, majd okosan visszapasszolt az érkező Erős elé, aki tíz méterről a kapu jobb oldalába lőtt (1-0).
    28. perc: Sándor nagyszerűen vitte fel a la...
  46. NBI, 6. forduló (2005. szeptember 24.): Újpest-Tatabánya 5-1
    2005. szeptember 27., kedd

    A debreceni döntetlen után, ezúttal a Tatabánya csapata került az utunkba. Mindenképpen győznünk kellett, hogy tartsuk a lépést az élmezőnnyel.
    A szervezők elég tartalmas szombat estét hoztak össze a lila-fehér szurkolóknak, elsőnek is véradás volt terítéken, majd következett a focicsapat meccse és végül, de nem utolsósorban, a hokicsapat bemutatkozó találkozója.
    Mint végül kiderült, teljes siker kísérte a napot! A véradáson több mint 100-an vettek részt, ezzel is segítve a rászorulókat.
    Focistáinkat a kivonuláskor konfetti eső várta, majd szurkolni kezdett a mintegy 6-700 újpesti a kanyarban. A hangerőt még a mikrofon meghibásodása sem zavarta, így jó hangulatot teremtettünk a lelátón, melyet természetesen a csapat 3 gólja még tovább emelt.
    A folytatásban a pályán kicsit visszaesett a színvonal, ám így is 5-1-el zárult az újpesti parádé.
    A hokicsapat 3-2-es sikere a Ljubjana ellen...
  47. Debrecen, 2005. szeptember 19., hétfő
    A labdarúgó Borsodi Liga, 5. fordulójának záró mérkőzésén nem bírt egymással a Debrecen és az Újpest.

    DVSC-AVE Ásványvíz - Újpest FC 2-2 (1-1)

    Debrecen, 7000 néző, V: Bede

    gólszerzők: Máté (6.), Brnovic (65.), illetve Kovács Z. (39.),
    Tóth N. (79., 11-esből)

    kiállítva: Halmosi (91.)

    sárga lap: Dombi (37.), Halmosi (52., 91.), Kiss Z. (63.),
    illetve Tóth N. (62.), Tóth B. (83.)

    DVSC:
    Csernyánszki - Bernáth, Éger, Máté, Szatmári (Mészáros 56.) - Dombi
    (Madar 51.), Kiss Z., Sándor T., Halmosi - Brnovic, Sidibe
    (Hengemühle 72.)

    Újpest:
    Vlaszák - Kőhalmi, Böjte, Vaskó, Tóth B. - Sándor Gy. (Feczesin
    78.), Erős, Tóth N., Vituska (Freud 63.) - Rajczi (Vermes 90.),
    Kovács Z.

    I. félidő:

    6. perc: Szöglettel felérő szabadrúgást végzett el Bernáth az újpesti térfél bal oldalán. Pontos beadására remek ütemben ugrott fel Máté, akinek fejese az újpesti kapuban landolt (1-0).
    39. perc: Egy lecsorgó labdát a jó helyen lév...
  48. NBI, 5. forduló (2005. szeptember 19.): Debrecen-Újpest 2-2
    2005. szeptember 21., szerda

    Borús idő várta a Megyeri úton azt a mintegy 50 ultrát, akik ezen a napon a buszos túrát választották Debrecenbe. Legnagyobb meglepetésünkre egy csillogó-villogó társas-gépjárművel vágtunk neki az útnak, igaz, némi financiális probléma után.
    A kilométereket meglehetősen gyorsan hagytuk magunk mögött és utunkat is mindössze néhány megálló tarkította, így már egy órával a kezdés előtt megérkeztünk a stadionhoz. Valami eszméletlenül undorító sártengeren kellett végigmásznunk, míg bejutottunk a
    vendégszektorba. Oda, ahová kezdésre mintegy félezer Újpest szurkoló érkezett még rajtunk kívül és - mondjuk ki - megtelt.
    Kezdéskor bemutattuk újonnan készített nagy zászlónkat, majd a zuhogó eső ellenére hangos és igen lendületes szurkolással indítottunk. Sajnos hamar vezetést szerzett a Debrecen, ám a kis késéssel betoppanó előénekesünk nem hagyta leülni a szurkolást, így gyakorlatilag az egész félidő ...
  49. Budapest, 2005. augusztus 27., szombat

    Az Újpest FC hazai pályán parádés játékkal 5-1-es sikert aratott a Pécsi MFC ellen a labdarúgó Borsodi Liga negyedik fordulójában.

    Újpest FC-Pécsi MFC 5-1 (3-0)
    Szusza Ferenc Stadion, 4000 néző, v.: Fábián

    gólszerzők: Rajczi (25., 38., 70.), Kovács Z. (35., 62.)

    sárga lap: Kőhalmi (52.), Vaskó (58.), illetve Pavicevic (59.)

    Újpest FC:
    Vlaszák - Kőhalmi (Kiss, 83.), Böjte, Vaskó, Tóth B. - Vituska
    (Freud, 76.), Erős K., Sándor (Feczesin, 63.), Tóth N. - Rajczi,
    Kovács Z.

    Pécsi MFC:
    Herbert - Schindler, Dienes, Szabados, Szekeres Zs. - Sipos J.
    (Andorka, 76.), Pavicevic, Balaskó, Sipos N. (Bajusz, 65.) - Kalina,
    Horváth Gy. (Szögedi, 65.)

    I. félidő:

    25. perc: Tóth N. szerzett labdát a hazai 16-os előterében, majd tökéletesen ugratta ki Rajczit, aki 10 méterről a kapuson keresztül a hálóba pofozta a labdát (1-0).
    35. perc: Tóth N. jobb oldali szögletére a rövid saroknál Kovács Z. érkezett, és 5 méterről na...
  50. NBI, 4. forduló (2005. augusztus 27.): Újpest-Pécs 5-1
    2005. augusztus 29., hétfő

    Noha sokan tartottak a Pécs csapatától az előző egymás elleni mérkőzéseink alapján, ezen az estén egy kitűnő mérkőzésen egy könnyed győzelmet aratott a csapat. De haladjunk szép sorjában!
    Szurkolói szempontból is történt egy fontos dolog, mely tovább növelheti az Újpest-tábor színvonalát a jövőben: előénekesünk mostantól kihangosítva irányíthatja a legfanatikusabbak buzdítását. Köszönjük mindazoknak, akik valamilyen úton-módon hozzájárultak mindehhez! Rögtön megmutatkoztak az új technikai felszerelés előnyei: a korábbiaknál összefogottabb szurkolást halhatott a D-lelátóról a stadion közönsége és a pályán mérkőző felek. Összesen egyébként hivatalosan 3320 nézőt regisztrált a klub.
    Csapatunk rögtön a mérkőzés elejétől nyomasztó fölénybe került, azonban az első gólra 25 percet várnunk kellet. Ekkor Rajczi Peti jutatta a kapuba a játékszert, amely után a félidő befejeztéig még kétszer törtük fel ...
  51. Budapest, 2005. augusztus 20., szombat
    Az Újpest majd egy órán át emberhátrányban futballozott, de így is egygólos győzelmet aratott az újonc REAC otthonában a labdarúgó Borsodi Liga 3. fordulójában.

    Borsodi Liga, 3. forduló:

    REAC-Újpest FC 2-3 (1-2)
    Budai II László Stadion, 6000 néző, v.: Dubraviczky

    gólszerzők: Somorjai (44.), Földvári (50.), illetve Kovács (6.,
    25.), Kőhalmi (81.)

    piros lap: Vanczák (34.)

    sárga lap: Polonkai (45.), illetve Vanczák (14., 34.), Böjte
    (18.), Rajczi (43.), Vaskó (83.)

    REAC:
    Farkas - Németh T., Szirtesi, Sallai, Horváth G. (Nyerges, a
    szünetben) - Földvári, Kapcsos, Torma, Török - Polonkai (Csopaki,
    68.), Somorjai (Virágh, 63.)

    Újpest FC:
    Vlaszák - Vermes (Kőhalmi, 76.), Böjte, Vaskó, Vanczák - Kovács Z.
    (Freud, 86.), Erős K., Sándor, Tóth N. - Feczesin (Vituska, a
    szünetben), Rajczi

    A találkozó két perc késéssel kezdődött, mert mintegy húsz Újpest szurkoló bemászott a pályára. A biztonsági emberek azonban ...
  52. NBI, 3. forduló (2005. augusztus 20.): REAC-Újpest 2-3
    2005. augusztus 21., vasárnap

    Mint azt már előtte felhívásban jeleztük, az ULTRAS közös vonulással indult meg a rákospalotai REAC otthonába, hogy ismét győztesen távozzon onnan. Mintegy 150 ember jött össze és rendőri felvezetés mellett az UVB drapi mögé sorakozva vonult át a szomszéd kerületbe.
    A jegyvásárlás után (ki vendégjeggyel, ki pedig hazai jeggyel) a szurkolók elfoglalták helyeiket. Szinte minden csoport a kapu mögötti kanyarban foglalt helyet, de jutott bőven újpestiből a stadion szinte összes szegletébe. Már a bejáratnál is sokan összezördültek a biztonságiakkal, de akkor még le lett kezelve a helyzet. A mérkőzés előtt már elkezdődött a szurkolás, ami egyre hangosabb és az emberek egyre-inkább átérzik a fontosságát. Egyre-többen leszünk és egyre-erősebbek! A meccs kezdete előtt elénekeltük a Himnuszt, amit a "központi" Himnusz követett. A kezdéshez még hozzátartozik az is, hogy az ütköző szektornak fenntarto...
  53. Budapest, 2005. augusztus 6., szombat
    Az Újpest FC hazai pályán 2-2-es döntetlent ért el a Vasas ellen a labdarúgó Borsodi Liga második fordulójában.

    Újpest FC-Vasas 2-2 (1-1)
    Szusza Ferenc Stadion, 4000 néző, v.: Kassai

    gólszerzők: Kovács Z. (18.), Vaskó (86.), illetve Bárányos (41.-
    11-esből), Waltner (75.)

    sárga lap: Kovács Z. (45.), Vituska (66.) illetve Németh N. (19.),
    Füzi K. (21.), Molnár Z. (30.), Janjic (69.)

    Újpest FC:
    Vlaszák - Vermes, Böjte, Vaskó, Kiss Z. (Vituska, 64.) - Tóth B.
    (Sándor Gy., 65.), Erős K., Gulyás (Feczesin, 78.), Tóth N. - Kovács
    Z., Rajczi.

    Vasas:
    Németh G. - Molnár Z., Janjic, Tóth A., Elek - Németh N. (Völgyi,
    63.), Hegedűs, Füzi K., Bárányos - Weitner (Balog, 81.), Waltner

    I. félidő:

    9. perc: Gulyás ballal tekert a 16-os jobb oldaláról, de néhány centivel a hosszú sarok mellé lőtt.
    18. perc: Tóth N. végzett el egy "trükkös" szögletet a jobb oldalról, és a középen álló Kovács Z. 5 méterről a kapu jobb olda...
  54. NBI, 2. forduló (2005. augusztus 6.): Újpest-Vasas 2-2

    2005. augusztus 7., vasárnap

    A megfiatalított csapatunk, hazai bemutatkozó meccse következett a Vasas ellenében. A Miskolcon kivívott győzelem után mintegy 4000 újpesti előtt került megrendezésre a mérkőzés. Reméltük, folytatjuk jó szereplésünket, immár hazai pályán.
    Nem csak a szomszédvárak találkozója adta meg a jó alaphangulatot, hanem az is, hogy ezen a meccsen ünnepelte a KORPS a 9. születésnapját, melyhez ezúton is szeretnénk gratulálni! Tisztelet és megbecsülés, amit ez a csoport kivívott magának, a majd 10 esztendő alatt.
    A találkozó kedélyesen csordogált, mígnem a 17. percben Kovács megszerezte a vezetést egy fejessel. Játékunk elég döcögősre sikeredett, nem sok helyzet adódott az angyalföldiek kapuja előtt, és sajnos a 41. percben az egyenlítést is feljegyezhettük!
    A szünetben az elmúlt bajnokságban aranyérmet szerző U-15-ös csapat szolid köszöntése zajlott, míg a második félidő 9. percében, a KORPS egy l...
  55. 2015.11.25, 21:15 - Diósgyőri VTK - Újpest FC 2005
    NBI, 1. forduló (2005. július 31.): Diósgyőr-Újpest 0-1

    Megkezdődött a 2005/2006-os bajnoki szezon, melyet csapatunk úgy kezdett, ahogy az előzőt abbahagyta. Még mindig nyár, megint Diósgyőr és ismét győzelem.
    Rövid időn belül másodszor látogattunk Miskolcra, igaz, ez a mai egy új bajnokság kezdetét jelentette. Csapatunk a nyár folyamán jelentősen átalakult. Megváltunk azoktól a játékosoktól, akik teljesítmény nélkül is nagy pénzeket akarnak felvenni, helyettük fiatalokkal töltötték fel a vezetők a keretet. A nyitómeccs alapján elmondható: nem feltétlenül volt ez rossz döntés.
    Ahogy azt korábban meghirdettük, ezúttal is vonattal kívántunk utazni. Sajnos csak InterCity indult elfogadható időben, melyre a mérkőzést megelőző napokban már csak 50 hely maradt. Ennek ellenére mintegy 300-an felzsúfoltuk magunkat a járatra. A vonatunkon utazott egy operatőr is a TV2-től, akik gyorsan lebeszéltünk azon szándékáról, hogy filmet forgasson. Szenzációhajhász buzik, akik – ha már a gólo...
  56. 2015.11.25, 21:12 - Diósgyőri VTK - Újpest FC 2005
    Diósgyőr, 2005. július 31., vasárnap

    Győzelemmel kezdte az Újpest a labdarúgó Borsodi Liga 2005-2006-os idényét, a fővárosi csapat öngóllal nyert Diósgyőrben.

    Diósgyőri VTK-Újpest FC 0-1 (0-0)
    Diósgyőr, 7000 néző, V: Megyebíró
    gólszerző: Mogyorósi (58.-öngól)
    kiállítva: Vanczák (52.)
    sárga lap: Halgas (56.) Pintér Zoltán (71.), illetve Erős (18.), Sándor Gy. (31.) Feczesin (82.)

    Diósgyőr:
    Kövesfalvi - Mogyorósi (Farkas N., 62.), Vámosi, Farkas V., Mogyoródi (Binder, 76.) - Halgas, Pintér Z., Sipeki (Siminic, 66.), Vitelki - Horváth F., Tisza

    Újpest:
    Vlaszák - Kiss Z. Vaskó, Böjte, Vanczák - Tóth B. (Kőhalmi, 76.), Erős, Gulyás, Tóth N. - Sándor Gy. (Vituska, a szünetben), Kovács Z. (Feczesin 80.)

    I. félidő:

    9. perc: Tóth Balázs jobboldali beadását követően Kovács Zoltán 16 méterről fordulásból lőtt kapura, Kövesfalvi azonban kiütötte a labdát.
    18. perc: Sipeki egy csellel tisztára játszotta magát, jobbról középre adott, a labda pedig alig csúszott ...
  57. Csaknem az egész mérkőzés alatt a hazai együttes volt fölényben, de a budapestiek szórványos támadásai veszélyesebbek voltak, és ezt gólokban is kifejezésre juttatták.
    A vezetést Motl góljával a CKD szerezte meg a 21. percben. A 33. percben Lenkei egyenlített. Szünet után ismét a prágaiak szerezték meg a vezetést. A 9. percben Klaboch talált Lung hálójába és ezzel 2:1-re növelte együttese előnyét. A szurkolók már biztosra vették csapatuk győzelmét, amikor a 34. percben Káposzta (11-esből) 2:2-re egyenlített és négy perccel később ugyancsak ő egyéni akcióból megszerezte az újpestieknek a győzelmet jelentő gólt.
    Új Szó, 1962. május 28. hétfő
  58. 2015.11.14, 20:39 - Bácsi Sándor
    [bigimg]http://www.magyarfutball.hu/data/upl/2015/11/1447579731_bacsi_sandor.png[/bigimg]
  59. Az FTC rekordját döntik meg a lilák.

    Szombaton játssza 2723. élvonalbeli bajnokiját a csapat.

    Az Újpest szombaton 2723. alkalommal lép pályára az NB I-ben, ez pedig új rekord, hiszen az eddig csúcstartó Ferencváros egyelőre megrekedt 2722-nél. A 20-szoros bajnok Újpest története bővelkedik érdekességekben.

    Ünnepre készülve

    Az Újpest vezetői természetesen megünneplik a csúcsdöntést. A Kecskemét elleni mérkőzés előtt fél órával kezdődik a program, amelyre illusztris vendégeket is meghívtak. A tervek szerint ott lesz a stadionban többek között Nagy László, Törőcsik András, Fazekas László, Dunai Antal, Várhidi Pál és Véber György is. A találkozó kezdőrúgását Göröcs János végzi el, akit a meccs előtt Újpest díszpolgárává avatnak.

    Csúcsot javít az Újpest szombaton a Kecskemét ellen. A lila-fehérek 2723. élvonalbeli mérkőzésüket játsszák a hatodik fordulóban, és ezzel megelőzik a Ferencvárost, amely eggyel kevesebb NB I-es találkozón szerepelt. A lila-fehérek 103 éve ...
  60. 2015.10.29, 11:33 - Szűcs Sándor
    A fejvadász

    Tóth – Balogh II, Laborcz, Kirádi, Szűcs Sándor, Balogh I, Suhai,
    Szusza, Zsengellér, Sárdi, Várnai… Emlékszik még valaki erre a csapatra?
    Ők hódították el az első helyet 1945-ben a “Budapest” bajnokságnak
    nevezett vetélkedőn, majd az 1945-46-os országos ill. az 1946-47. évi
    Nemzeti Bajnokságon.

    forrás:kanadaihirlap.com

    Az UTE (az Újpesti Dózsa, majd az Újpest FC elődje) legendás labdarúgóit soroltam fel, akik közül a magyar sportélet egyik legkiválóbbikát, a 163 NB I-es meccsen szerepelt, 19 alkalommal a nemzeti válogatottban is játszott Szücs Sándor labdarúgót Farkas Mihály és Péter Gábor pribékjei 1951. június 4-én kivégezték…

    E komor hónapban – csak Budapestről! – 15 ezer embert telepítettek ki… A sztálini Magyarországon ezekben az években az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) és a rendőrség csaknem 1,3 millió embert tartott bűnügyi nyílvántartásban, a rendes és különleges bíróságok 387 ezer embert ítéltek el (ebből 30 ezer személyt “államellenes” teveké...
  61. 2015.10.24, 21:09 - Újpest FC - Vasas FC 2015
    Az Újpestnek és a Vasasnak is létszükség a győzelem

    Az OTP Bank Liga 13. fordulójának szomszédvári rangadóján az egyik legérdekesebb összecsapás lehet az angyalföldiek újpesti vendégjátéka. A piros-kék csapatnál a DVTK elleni vereséget követően küldték el Szanyó Károlyt, aki később nehezményezte, hogy pár Vasas-szurkoló az újpesti hovatartozása miatt találta meg. A 11. helyen álló Vasasnak létkérdés a pontszerzés, csakúgy, mint a 9. helyezett Újpestnek, amely csak két pontra van a kiesőhelytől, ráadásul augusztus eleje óta nem nyert mérkőzést az NB I-ben. Állítólag, ha a lila-fehérek most sem húzzák be a három pontot, akkor Nebojsa Vignjevics lehet a következő edző, akit felállítanak a kispadról.

    A mérkőzésen főszereplő lehet Kabát Péter, aki visszatérése óta csak epizodista a lila-fehéreknél, de korábbi klubjai ellen rendre be szokott találni.

    – Nagyon különleges nekem ez a meccs, hiszem szerettem a Vasasban játszani. Ott lettem válogatott futballista és gólkirály is, sokat ...
  62. 2015.10.24, 21:08 - Újpest FC - Vasas FC 2015
    Két hajrágóllal verte az Újpest a Vasast

    Fővárosi rangadóval folytatódott az OTP Bank Liga 13. fordulója: a gyengébb formában lévő Újpest a héten edzőt váltó Vasast fogadta.

    Diagne mellé szálló fejese nyitotta a meccset, majd a nyolcadik percben a Vasas került nagyon közel a gólhoz: Grúz egy szöglet után a kapufát találta telibe, majd Remili lőtte a kipattanót Balajczába. Bardhi lövésénél a Vasas kapusának kellett figyelnie, majd nem sokkal később ismét ők ketten csatáztak, de ezt a párharcot is Nagy nyerte – derül ki a Vasas-honlap tudósításából.
    A 25. percben Diagne vette be a Vasas-kaput, de les miatt nem ért a találat. Három perccel később Könyves lőtt kapásból kapura egy lekészített labdát, de Balajcza a helyén volt. A félidő hajrájában Remili lőtt keresztbe a kapu előtt, nem született gól az első 45 percben.

    Balogh szabadrúgása adta meg az alaphangot a második félidőben, lövése viszont nem okozott gondot Nagy Gergelynek. Ezen helyzeten kívül sok lehetőséget nem jegyezhe...
  63. 2015.10.24, 21:07 - Újpest FC - Vasas FC 2015
    NB I: újpesti hajrágyőzelem a Vasas ellen, Kabát a pályán

    Két, rendkívül gyenge formában lévő csapat küzdött meg egymással Újpesten, hogy a másik rovására szaporítsa pontjai számát. Aggodalomra leginkább Nebojsa Vignjevics edzőnek lehetett oka, hiszen a meccs előtt az Újpesté volt az NB I leghosszabb aktív rossz szériája, kilences nyeretlenségi sorozattal. A Vasasnál már korábban megunták a gyengélkedést, ezért Szanyó Károly helyett most már Simon Antal irányítja a szakmai munkát. A kezdés nem volt valami fényes, hiszen első meccsén az angyalföldiek Nyíregyházán tizenegyesek után elbúcsúztak a Magyar Kupától.
    Az első félidő rendkívül egyhangúnak bizonyult. Elsősorban az Újpest támadott, a Vasas a védekezéssel foglalkozott, és bár ez azt jelentette, hogy a hazai kapura egyáltalán nem volt veszélyes a piros-kék csapat, legalább gólt nem kapott.
    Az Újpestet erősíthette a tudat, hogy 1997 óta nem kaptak ki hazai pályán a Vasastól, de más nem nagyon, mert hiába volt már-már nyomasztó a...
  64. 2015.10.24, 21:05 - Újpest FC - Vasas FC 2015
    Három hónap után nyert az Újpest

    Az Újpest az elefántcsontparti Mbaye Diagne hajrában szerzett góljaival 2-0-ra nyert szombaton a vendég Vasas ellen a labdarúgó OTP Bank Liga 13. fordulójában.

    OTP Bank Liga, 13. forduló:
    Újpest FC - Vasas 2-0 (0-0)
    Szusza Ferenc Stadion, 1834 néző
    v: Erdős
    Újpest: Balajcza - Nagy T. (Hazard, a szünetben), Heris, Kálnoki Kis, Litauszki, Forró - Balázs B. (Kabát, 70.), Bardhi, Balogh B., Andric – Diagne
    Vasas: Nagy G. - Osváth (Vida, 5.), Debreceni, Grúz, Hangya - Czvitkovics (Berecz, 64.), Vukasovic, Adamovic (Novák, 83.) - Remili, Pavlov, Könyves
    gól: Diagne (80., 85., előbbit 11-esből)
    sárga lap: Könyves (4.), Remili (54.)

    Az első félidőben fölényben játszott a hazai együttes, a vendégek figyelmét és erejét a védekezés kötötte le. A szünetig a Vasas kapufáig, az Újpest egy lesről szerzett gólig jutott, így gól nélküli döntetlennel vonultak az öltözőbe a csapatok.
    A folytatásban változatlanul a hazaiak irányították a játékot, többször ...
  65. 2015.10.24, 21:03 - Újpest FC - Vasas FC 2015
    Nebojsa Vignjevic nem akar messze menő következtetést levonni a győzelemből, de bizakodva tekint a jövőbe, hiszen nagyot dob egy ilyen mérkőzés és a három pont a csapat hangulatán.
    „Az első és legfontosabb, amit a mérkőzéssel kapcsolatban szeretnék kiemelni az az, hogy megszereztük a győzelmet a Vasas ellen, amellyel most már három ponttal gazdagodtunk. Az első félidő alapján elmondható, hogy nagyon nehezen indult a találkozó, sajnos a győzelmi kényszer olyan mértékű nyomást helyezett a játékosokra, amely alatt sokan leblokkoltak. A második félidőre kértem a játékosaimat, hogy próbáljanak az eddiginél is nagyobb nyomást gyakorolni ellenfelünkre, és több olyan helyzetet kialakítani, amelyek kapura veszélyesek. Egy szerencsés helyzetben Kabát remekül tartotta meg a labdát, azonban szabálytalanul szerelték. A mérkőzés előtt megállapodtunk, hogy Balogh rúgja, de végül a második számú Diagne állt a labda mögé. Nagyon szépen értékesítette a büntetőt, amely után teljesen átalakult a játék ké...
  66. Ebedli-gól, kihagyott büntető - A Ferencvárostól eltanácsolt játékosok góljaival az Ú.Dózsa a rangadón.

    Népstadion, 30 000 néző, v.: Büki.

    Gólok: Ebedli, Kerekes.

    Ú. Dózsa: Szendrei — Herédi, Kardos, Sarlós, Szabó — Ebedli, Steidl, Kovács E. (Végh, 73. p.). — Kiss, Törőcsik, Kerekes.

    Ferencváros: Zsiborás — Szántó, Rab, Jancsika, Keller — Takács, Rubold, Pogány — Kvaszta, Répási, Zsivótzky (Kovács.46. p.).

    Jó iramú, változatos küzdelmet vívott a két csapat, és a gyors újpesti gól (Ebedli szemfülességét dicséri) híven tükrözte az első negyedóra lila-fehér fölényét. A 2 pont sorsa mégis csak a 64. percben dőlt el, amikor az egyenlítésért mindent kockáztató zöld-fehérek a kapufát találták el, a labda végiggurult a gólvonalon és a másik lécről visszapattant a mezőnybe. Az ellentámadásból pedig Dózsa-gól született: Kerekes ballal, fordulásból, mintegy 14 méterről felsősarkos bombát zúdított Zsiborás hálójába (2—0).

    Igaz, hogy a zöld-fehéreknek kínálkozott szépítési ...
  67. Ú. Dózsa—SZEOL 4-0 (3-0)

    Megyeri út, 4000 néző, v.: Divinyi.

    Góllövők: Kiss (2), Kardos, Sarlós.

    A hótól kitűnően megtisztított pályán, hideg, de szélcsendes időben került sor a találkozóra. A lila-fehérek mindjárt magukhoz ragadták a játék irányítását és már a 3. percben a szegediek hálójában táncolt a labda. Kisznyér a bal oldalról ívelt szögletet a kapu elé, az előrehúzódott Kardos ugrott fel, és fejéről a hálóba vágódott a labda (1—0). A 27. percben Nagy László a jobb oldalról ívelt be sarokrúgást, ezúttal Sarlós emelkedett ki a védők gyűrűjéből és fejéről a tétovázó kapus hálójába vágódott a labda (2—0).

    A mérkőzés változatos, élvezetes volt, mert a szegediek nem törődtek bele az eredménybe. A 32. percben a harmadik szöglet utáni gólt szerezték a hazaiak: most Kiss szerezte a találatot (3—0).

    A Dózsa szünet után is igazolta őszi bajnoki címét, a tekintélyes előnye birtokában sem állt le. Változatos, érdekes volt a játék, azért is, mert a SZEOL a szépítés lehetőségét...
  68. Újpesti bravúr az európai kupavédő ellen

    Telet idéző, csípős, szeles, hideg időben került sor a Megyeri úti stadionban a labdarúgó KEK-negyeddöntő budapesti 90 percére az Ú. Dózsa és a kupavédő, Szuper Kupa-győztes Aberdeen között. A zsúfolásig megtelt lelátók közönsége nagy bizakodással várta a találkozót, de csak szünet után érezte először, hogy vágyai valóban megvalósulhatnak ... A török Tokát sípjelére a két csapat a következő összeállításban lépett pályára:

    Ú. Dózsa: Szendrei — Kovács B., Kovács J., Kardos, Tóth — Kisznyér, Herédi, Steidl — Kiss, Törőcsik, Fekete.

    Aberdeen: Leighton — McKimmi, McLeish, Miller, Rougvie — Strachan, Cooper, Angus — McGhee, Black, Bell.

    A mérkőzés heves újpesti rohamokkal kezdődött, s már az első percek veszélybe hozták a skótok kapuját. A 2. percben Fekete becselezte magát az ellenfél kapujának előterébe, de kitűnő labdáját Kiss ordító gólhelyzetben, kapu mellé vágta. Nem sokkal utána Törőcsik „csavarta fel” a skót védelmet, de beadását L...
  69. Két percen múlott a Dózsa diadala

    Két perc hiányzott ahhoz, hogy ma az Újpesti Dózsától és a magyar labdarúgás hírnevének a dicsőítésétől legyen hangos a futballvilág. Mégis: McGhee sorsdöntő, második gólja előtt, teljesen őrizetlenül maradt a kapunk előtt, noha már felhívta magára a figyelmet — ha addig nem tudtuk volna róla, hogy gólkirály! — az első góljával. De ez sem volt elég, mert ő mindezek után harmadszor is gólt lőhetett nekünk ...

    Taktikai hibáról vagy fegyelmezetlenségről van-e szó, azt a legjobban az újpestiek tudják, s talán okulnak is belőle. De az tény, hogy akár utasításba kapták a szoros emberfogást, a szigorú fedezést, akár saját magukra, futballvénájukra voltak hagyatva — tudniuk kellett volna, hogy a 88. percben az ellenfél még a 16-os közelébe sem juthat. Semmi nem drága ekkor már a siker megőrzése érdekében!

    A spanyolországi világbajnokság óta egyre az a kesergés járja, hogy már „csak" 16 perc hiányzott a belgák ellen a magyar válogatott csoportelsőségéh...
  70. 2015.10.10, 19:42 - Ausztria - Magyarország 1985
    Szenzációs játékkal a Hanappi-stadionban: Magyarország-Ausztria 3—0

    Hűvös, borús, szeles idő köszöntött tegnap az osztrák fővárosra és az 5000 magyar szurkolóra. Az időjárás végül is kegyes volt, eső helyett előbújt a nap a délutáni órákra, de a hideg szél maradt. Az osztrák öltözőben ennek ellenére forró volt a hangulat, mert az utolsó 24 órában két kijelölt játékos is belázasodott és így sem Brauneder, se Willfurth nem léphetett pályára. A magyar öltözőben nyugodt légkör uralkodott, minden tervszerűen történt. A közönség csak a mérkőzés kezdetére töltötte meg a lelátókat, a leghamarabb a piros-fehér-zöld lobogók jelentek meg a lelátón. Már csak azért is, mert 18 éveseink valósággal lelépték, 6—0-ra kiütötték az osztrák fiatalokat. S még el sem kezdődött a „nagy" mérkőzés, már óriási hangpárbaj alakult ki a nézőtéren.

    A svájci Baumann sípjelére a két csapat a következő összeállításban kezdett:

    AUSZTRIA: Koncilia —Lainer, Weber, Pezzey, De-georgi — Prohaska, Hörmann, J...
  71. Bajnokavatás az NB I-ben

    Hét góllal bajnokságot ünnepelni ritka szép fegyvertény. Az Újpesti Dózsának ez is sikerült.

    A lila-fehéreknek 1967 óta minden sikerül. Amikor Baróti Lajos átvette az újpesti gárdát, a nagy múltú egyesület sikergörbéje határozott irányt vett — felfelé.

    Igaz, az első két bajnoki évad végén még „csak” a második helyet szerezte meg a Dózsa, de egy évvel később mái bajnokságot nyert, s azóta egyfolytában a büszke bajnoki cím birtokosa. S amikor az újabb, a hatodik folytatólagos bajnokságot ünnepük az újpestiek, a nagyszerű eredményt a több éves siker- sorozat tükrében illik vizsgálni Baróti Lajostól Várhidi Pálig,

    Amikor még 1967-ben Baróti Lajos felmérte a lila-fehér játékosállományt, és' kialakította az ahhoz legjobban illő játékfelfogást, még úttörőnek számítottak az újpestiek. Az eredmények őket igazolták, s a többi egyesület is többé-kevésbé követte a példájukat.

    Az évek gyorsan szaladtak, s az Újpesti Dózsa változatlanul az élen állt, és képvis...
  72. 2015.10.10, 19:35 - Real Madrid CF - Videoton SC 1985
    „A Videoton az erkölcsi győztes!”

    Amikor Májer bombája beakadt a felső léc alá, a maroknyi fehérvári szurkolótábor hangja felharsant, a nemzetiszínű meg a piros-kék lobogók a magasba szöktek. S ekkor a spanyol szurkolók odafordultak — és tapsoltak!

    Amikor pedig — másfél órával a mérkőzés befejezése után! — a Videoton játékosai kijöttek a stadionból, olyan hangorkán köszöntötte őket, hogy a már távozóban levő rendőrök rohamléptekkel jöttek vissza, mert azt hitték, rendbontás történt. Nem! Egyszerűen több száz spanyol fiatal ott maradt a magyar autóbusznál, hogy a győztes csapatot köszöntse. Disztl Pétert ölelték, csókolták, kezét szorongatták, s a fehérvári labdarúgók — klubjelvények és egyesületi zászlók híján — leoldották piros-kék nyakkendőiket és ezzel köszönték meg a megható fogadtatást.

    A kivédett 11-es sorsdöntő fordulatot eredményezett, és bizonytalanná tette a hazai csapatot — válaszolta jegyzeteit forgatva az AS tudósítója.

    — Kováksz edző azt mondta Fehérvár...
  73. 2015.10.10, 19:30 - Szovjetunió - Magyarország 1986
    Az irapuatoi összeomlás

    Relampagos. így nevezik a mexikóiak a mennydörgéssel, villámlással járó, általában este érkező, felüdítő vihart, amely a hétfőre virradó éjszaka még tűzijátékkal is párosult Leónban. Reggel 7 órakor azonban, amikor Comanillában a magyar csapat ébresztője volt, már nyomát sem látták az esőnek. Az ég kéken, békésen mosolygott, madarak csiripeltek, és tűzött a nap. Nyolc óra körül könnyű reggeli, majd egy óra múlva autóbuszba szálltak a játékosok: irány Irapuató. A Szovjetunió elleni, első világbajnoki mérkőzés.

    Platini szavai jártak az eszemben, amelyeket a Kanada elleni keserves, egygólos győzelem után mondott:

    — Mindegy, hogy milyen játékkal, de megnyertük első mérkőzésünket. S erre a világbajnokságok történetében 28 év óta nem volt példa!

    A C-csoport nyitómérkőzéséről, és az azt megelőző brazil—spanyol találkozó visszhangjáról, természetesen beszélnünk kell, de előbb jöjjön a magyar csapat bemutatkozása.

    A szövetségi kapitány, akárcsak szo...
  74. Búcsú a Mundialtól

    Komor fellegek az égen. haragos hullámok a mélyben, deres háztetők és fagypont alatti hőmérséklet köszöntötte szombaton reggel Mar del Plata lakóit. Egy majdnem barátságos labdarúgó-mérkőzéshez eléggé rideg környezet. A magyar és a francia csapat tagjai azonban ebből aligha vettek valamit észre, ok már az ébresztéstől kezdve a világbajnoki búcsúra összpontosítottak. A brazil Coelho sípjelére a két válogatott a következő összeállításban kezdte el az utolsó 90 percet:

    MAGYARORSZÁG: Gujdár — Martos, Bálint, Kereki, Tóth — Nyilasi, Pintér. Zombori — Pusztai, Törőcsik, Nagy.

    FRANCIAORSZÁG: Dropsy — Janvion, Tresor, Lopez, Bracci — Petit, Bathenay, Papi — Rocheteau, Berdoll, Rouyer.

    A franciák tehát Platinival a kispadon kezdtek, nálunk pedig az előre jelzett Csapó helyett váratlanul Pusztait küldte pályára Baróti Lajos. A mérkőzés azonban csak jó félórás késéssel kezdődhetett, mert a magyar és a „gall kakasok” összekaptak már a mérkőzés előtt. A FIFA ug...
  75. Az évad legérdekesebb mérkőzése

    (Népstadion, 40 000 néző, vezette: Pósa.)

    Bp. Honvéd: Faragó — Rákóczi, Lóránt, Palicskó — Bozsik, Bányai — Budai, Kocsis, Machos. Puskás, Czibor. —

    Bp. Dózsa: Henni — Rajna, Várhidi, Farsang — Borsányi, Peiler — Zsámboki, Kiss II., Virág, Szusza, Tóth M.

    Az évad legérdekesebb mérkőzése. Erős szélben, napsütésben a Dózsa lendületesen kezd és Szusza már a 4. percben eredményes: a tétovázó Honvéd védelem mellett — miközben Faragó is kifut a kapujából —, Szusza az üres kapuba gurítja a labdát. 0:1. A gól után a Honvéd támad többet, a Dózsa mégis újabb gólt ér el a 20. percben. Zsámboki támadása végén a majdnem les vonalon álló Szusza a kimozduló Faragó mellett a hálóba lő. 0:2. Majd a 27. percben Szusza labdájával Tóth M. kiugrik, kicselezi Rákóczit és nehéz helyzetből nagy gólt lő a felső sarokba. 0:3. A 33. percben Puskás lefut, átadását Kocsis védhetetlenül lövi a hálóba. 1:3. Ezzel a góllal megfordul a játék képe és menete.

    A II. f...
  76. 2015.10.10, 19:21 - Magyarország - Svédország 1938
    Magyarok a VB döntőben!

    A magyar csapat csütörtökön délután 25.000 néző előtt lépett Párizsban a kifogástalan talajú, gyepes pályájára, hogy a világbajnoki labdarúgótorna elődöntőjében a svéd együttessel mérkőzzék.

    Meglepetésre a játékidő első percében a svéd jobbszélső, Nyburg megugrott. Lázár csak kísérni tudta. Bíró abban a bitben, hogy lesállásról van szó, megállt, amire a svéd beszaladt a magyar kapu elé és hat méterről védhetetlenül berúgta a labdát a magyar hálóba (0:1).

    A magyar csapat kissé megzavarodott, de Turai, Sárosi és Zsengellér nyugalma, biztonsága lassan visszaadta az együttes önbizalmát és egymásután szebbnél szebb támadások gördültek a svéd kapu elé. A befejezés azonban nem sikerült, Zsengellér fölé lőtt, Sárosit szerelték, majd Titkos kornereit a kapus hárította el, később nagy helyzetben Titkos melléfejelt, Sárosi a kapufa mellé rúgott, Zsengellér lövését védte a kitűnő tempóérzékkel és nem utolsó sorban nagy szerencsével, rendelkező Abrahamsson, a...
  77. 2015.10.10, 19:20 - Olaszország - Magyarország 1938
    A magyar válogatott első VB döntője

    Nem sikerült! Ismét alulmaradt a magyar válogatott labdarúgó csapat az olaszokkal szemben, mint tizenhárom éve már annyiszor. Valami ostoba pánikhangulat teremtődött az elvesztett mérkőzés után és megindult a sápítozásnak és a bűnbakkeresésnek olyan áradása, amely semmiképpen sem jogosult.

    A könnyen hívők és a fogadkozók már-már gyászkarszalagot viselnének, a fölényeskedők és a legyintgetők egyszer s mindenkorra elintézettnek vélik a magyar futballt.

    Pedig mi történt: A pillanatnyilag jobb csapat győzött megérdemelten és reálisan. Nálunk, ahol még a sportban is csak a véglet politikája érvényesül, vagy temetnek, vagy lakodalmat ülnek, megint beigazolódott, hogy hiányzik az érdeklődőkből a sportszerű gondolkodás, a józan tárgyilagosság. Miért ez a nagy elégedetlenség? A magyar labdarúgásnak voltak már úgynevezett fénykorszakai és aranycsapatai, de még soha, egyetlen nemzetközi díjmérkőzés sorozaton, legkevésbé pedig olimpiászon vagy vi...
  78. 2015.10.10, 19:18 - Belgium - Magyarország 1982
    Búcsú a VB-től 76 perc remény után

    A szokásos volt a program: séta, könnyű mozgás, jóízű ebéd, pihenés, taktikai értekezlet, tévénézés, azután korán indulás a Nuevo Alitaibix stadionba. Az angol White sípjelére így kezdett a két csapat:

    MAGYARORSZÁG: Mészáros — Martos, Kerekes, Garaba, Varga — Müller, Nyilasi, Pölöskei — Fazekas, Törőcsik, Kiss.

    BELGIUM: Pfaff — Gerets, Meeuws, L. Millecamps, Baecke — Vandersmissen, Coeck, Ceulemans, Vercaute- ren — Vandenbergh, Czerniatynski.

    Tóthról, a magyar válogatott stabil balhátvédjéről, nem sokkal a mérkőzés előtt derült ki: változatlanul gondjai vannak a fogával, erős fájdalomról panaszkodott, ezért a magyar együttes szakvezetői — helyesen — úgy döntöttek: helyén, a balhátvéd posztján Varga játszik.

    Eléggé foghíjasak voltak a lelátók széksorai (30 ezer néző), amikor megkezdődött a játék. Meglehetősen komótos tempóban... A belgák nem nagyon ambicionálták a támadásokat, átengedték a pálya közepét a magyaroknak. Ennek megfel...
  79. 2015.10.10, 19:16 - Magyarország - Uruguay 1954
    A magyar válogatott a világbajnoki döntőben!

    Százezrek ültek feszült izgalommal a rádiókészülékek mellett, százezrek sóhajtoztak és nevettek, aggódtak vagy vigadtak aszerint, ahogyan Szepesi György a lausannei stadion mikrofonján keresztül az éter hullámain át továbbította a magyar-uruguayi mérkőzés páratlanul izgalmas jeleneteit. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az egész ország szíve ott dobogott labdarúgóinkkal abban a szinte emberfeletti küzdelemben, amellyel fiaink végül is kiharcolták a nehéz, de megérdemelt győzelmet.

    Büszkék lehetünk a magyar 11-re, amely nem kisebb ellenfelet késztetett megadásra, mint a kétszeres világbajnok Uruguay csapatát, a világbajnoki cím jelenlegi védőjét, a délamerikai kontinens legjobb együttesét. Büszkék lehetünk labdarúgóinkra, akik ismét megmutatták, hogy a legválságosabb pillanatokban is helyén van a szívük s akkor nyújtják a legnagyobb teljesítményt, amikor arra a legnagyobb szükség van. Nagy akadályon jutottunk túl. Hatalmas lépést te...
  80. Puskás elmondja sérülésének történetét és bízik, hogy vasárnapra rendbe jön. A nyugatnémetek elleni ragyogó győzelem után újabb nehéz erőpróba: Brazília következik!

    A magyar-nyugatnémet labdarúgó mérkőzés után hétfőn a svájci labdarúgó szurkolók sokkal, de sokkal többet beszéltek a magyar csapat újabb szenzációs eredményéről, mint saját csapatuk játékáról.

    A mérkőzés lefolyását, a szebbnél szebb gólok történetét, labdarúgóink újabb nagyszerű fegyvertényét olvasóink is bizonyára jól ismerik. Ezért most inkább a mérkőzést követő eseményekről számolok be, elsősorban arról, ami mindnyájunkat legközelebbről érint: Puskás öcsi egészségi állapotáról.

    Puskás Öcsi: így történt!

    A mérkőzés befejezése után szürke Pobjeda-kocsi állott meg a pálya főbejárata előtt. A kocsiban Kreisz doktorral, a magyar csapat orvosával együtt a sérült Puskás Ferencet 'helyezték el. Érdekes, hogy még akkor is számtalan autogrammkérő indított ostromot a magyar játékos ellen. Fényképészek vették kör...
  81. 2015.10.10, 19:12 - Magyarország - Salvador 1982
    A két csapat a bahreini Al Doy játékvezetése mellett a következő összeállításban kezdte el a küzdelmet,

    Magyarország: Mészáros — Martos, Bálint, Garaba, Tóth — Müller, Nyilasi, Sallai — Fazekas, Törőcsik, Pölöskei.

    Salvador: Mora — Castillo, Jövel, Rodriguez, Recdnos — Ventura, Huezo, Rugamas — J. Gonzales, Hernandez, Rivas.

    A magyarok indították el 10 ezer néző előtt 90 perces útjára a labdát, és azonnal erős iramot diktáltak. Ennek eredményeként jobb oldali szöglet után, már a 4. percben Nyilasi fejese Móra hálójában táncolt. (1—0). A gól után egyre-másra alakultak ki a szögletek, amelyek rendre veszélyt jelentettek a salvadori kapura.

    Azután nem telt el újabb 5 perc sem, amikor Pölöskei a balszélen cselezte ki a rátámadó balhátvédet, villámgyorsan kapura húzott, és ballal nagy erővel lőtt a kapu bal alsó sarkába. (2—0). Ügy tűnt, a salvadori védelem nem képes tartani a magyar csatárokat.

    Negyed óra után azonban az ellenfél is bemutatta, hogy képes jó csatártelj...
  82. A vendégek pontot érdemeltek volna: Ú. Dózsa—Volán 2-1 (1-1)

    Megyeri út, 5000 néző, v.: Mohácsi.

    Góllövők: Kardos 2 (mindkettő 11-esből), illetve Árky.

    Kezdetben a Volán ügyes játékkal mezőnyfölényt harcolt ki, a tartalékos, Törőcsiket, Nagyot és Kovács J.-t nélkülöző hazaiakkal szemben. Sőt! Vezetést is szereztek a vendégek: a 25. percben Árky 8 m-ről a tehetetlen Szendrei mellett a kapu jobb oldalába lőtt (0—1). A 36. percben ártalmatlan akcióból egyenlített a hazai csapat. Egy előreívelt labdát Kékesi a saját 16-osán belül elcsúszva, nyilvánvalóan szándék nélkül, kézzel érintett, mire Mohácsi büntetőt ítélt. Hiába tiltakoztak a Volán játékosai, a bíró hajthatatlan maradt, Kardos pedig a kapu közepébe bombázta a labdát (1—1).

    Szünet után egyre-másra futottak az újpesti akciók, heves iramú, küzdelmes volt a játék. Gól azonban sokáig nem esett. A 80. percben Kardost buktatták a Volán védői a 16-oson belül és Mohácsi újra büntetőt ítélt. Varga kapus az ezt követő tolongásban...

  83. Elkezdődött…

    Salgótarjánban folytatódott a bajnokság- azonnal rangos mérkőzéssel. Hol tart a bajnok a Juventus elleni készülődésben, „meggyógyult-e a Salgótarján, visszatér-e az elpártolt közönség a karancsaljai stadion nézőterére – izgalmas kérdések tömkelegét vetette fel a legelső forduló legelső mérkőzése. Ezért esett választásunk erre a mérkőzésre, ezért figyeltük már az előzményeit is.
    És még valamiért. Ez a mérkőzés a legelsők között is a legelső volt.

    Az Újpesti Dózsánál

    Minden a rendes mederben zajlott, csak talán kicsit feszültebben. A Videoton elleni kudarc a Dózsát váratlanul érte, de egyben figyelmeztette is a csapatot: összeszorított fogakkal kell készülnie, hogy ne érhessék további meglepetések.
    Újpesten az idénynyitó előtt minden a megszokott. A sérültek még nem jöttek tökéletesen rendbe; Salgótarjánban sem Tóth, sem Zámbó nem tud még pályára lépni, de már ők is edzenek a többiekkel együtt, készülnek a következő, talán még nehezebb erőpróbára, helytállni a ...
  84. A mérkőzést április 4.-én játszották.
  85. 2015.10.10, 11:55 - Schaffer Alfréd
    Pálya a magasban, Magyar Narancs

    Szegedi Péter: Spéci, a primadonna

    "Egy-egy felfedezett sporttehetségnek 'megfogására' az egyesületek valóságos hajszát indítanak. Koncessziókkal, ígéretekkel valósággal elkábítják az illető tehetséget. Egyik egyesület túllicitálja a másikat, csakhogy elhalásszák egymás orra elől a sportnak jövendő 'star'-ját. (...) A 'kiváló sportférfiú' pedig fitymálva fogadja mindezt. Úgy jár-kel közöttünk, mint a Nap, a mely körül az egész sportvilágnak forognia kell. Ezeknek a sportsmaneknek legtalálóbb elnevezése: sportprimadonna."

    Csupán négy éve rendeztek labdarúgó-bajnokságokat Magyarországon, amikor a Sport-Világ 1905-ben cikksorozatot közölt az álamatőrökről. Mint minden sportág, a labdarúgás is az amatörizmus talaján szerveződött, ahol a sportolók célja testük edzése, ám a gyorsan népszerűvé váló futballisták közül egyre többen felismerték, hogy játéktudásuk valódi tőkére konvertálható. A profizmus 1926-os legalizálásáig a hivatalosan amatőr...
  86. 2015.10.09, 21:59 - Videoton SC - Real Madrid CF 1985
    Hegyi Iván: Fehérvár és a fehér balett

    „Hű, de rég volt, azótamár négy unokám van!” – kiált fel Horváth Gábor, minden idők legkiválóbb Videotonjának a balbekkje, aki a Manchester United elleni visszavágó napján ünnepelte huszonhatodik születésnapját. Azt a meccset nem mostanában rendezték: tegnap volt harminc esztendeje, hogy a fehérvári huszárok az UEFA Kupa-döntő első mérkőzését vívták a nagy fehér Real Madriddal.
    hirdetés

    Az MU ellen még csak a negyeddöntő zajlott. De már a második forduló párosítása búcsúval fenyegetett. Miután Szabó József góljával és a Disztl Pétert nagyszerűen helyettesítő Koszta János főszereplésével sikerült kiejteni a prágai Duklát, az újabb körben a PSG következett. Annak a Franciaországnak a reprezentánsa, melynek válogatottja az év (1984) nyarán elhódította az Európa-bajnoki címet. A párizsiak közül aranyérmes törzsgárdista volt Luis Fernandez és Dominique Rocheteau, a Parc des Princes főhercegének azonban a zsonglőr Szafet Szusicsot tartották.

    Á...
  87. 2015.10.09, 21:43 - Anglia - Magyarország 1953
    Dénes-Hegyi-Lakat: Hatháromkirályok

    „Az Aranycsapat, az olimpiai bajnok, a (Moszkva-válogatott elleni találkozót nem számítva – a szerk.) több mint három éve veretlen alakulat 1953. november 25-i látogatását a labdarúgás anyjánál, amely még mindig többre tartja magát mindenki másnál, a brit sajtó az évszázad mérkőzésének nevezte. Lehetett volna marketingfogás, de valójában egyetlen más mérkőzés sem hatott annyira az angol futballra, mint ez. Anglia korábban is veszített már külföldi (értsd: nem brit) ellenféllel szemben – a legmegalázóbban 1950-ben, az Egyesült Államok elleni vb-meccsen –, de 1953-at megelőzően hazai pályán csak Írországtól kapott ki, még 1949-ben, a liverpooli Goodison Parkban. Az volt az egyetlen alkalom, amikor – hasonlóan „az évszázad mérkőzéséhez” – a játékvezetés, az időjárás vagy általában a környezet nem kínált mentséget. Az angol válogatott korábban egyszer sem volt így tönkreverve. Magyarország legjobbjainak 6-3-as győzelme nem azt a pillanatot jele...
  88. 2015.10.09, 21:39 - Magyarország - Anglia 1962
    Hegyi Iván: Fontos emberek, forintos labdák

    Május vége volt, és mindenki fázott Chilében. Napközben tizennyolc-húsz, hajnalonként-esténként viszont alig két fokot mutatott a hőmérő, így Rengóban, a magyarok vb-keretének otthont adó kisvárosban a polgármester felhívással fordult a lakossághoz: aki tud, az kölcsönözzön hősugárzót vagy kályhát a Hotel Citynek, ahol honfitársainkat elszállásolták.

    Noha a helyiek – akiket büszkeséggel töltött el, hogy „náluk” lakik az 1962-es világbajnokság klasszis résztvevőinek egyike – feltűnően segítőkészeknek mutatkoztak, minden gondot a fűtőeszközök szorgalmas szállításával sem tudtak megoldani. A szállodában ugyanis eleinte meleg víz sem volt. Márpedig a futballistáknak semmi jót nem jelent a hideg zuhany...

    Ám a magyarok még mindig jobban jártak az angoloknál. A szigetországi labdarúgó-vezetők kaptak hideget-meleget amiatt, hogy az 1958-as vb-n szórták a pénzt, azaz luxuskörülmények között helyezték el a csapatot. Ezért aztán Chiléb...
  89. Hegyi Iván: Tokiói tizenegy

    A tokiói olimpia vízilabdatornáján 1964. október 15-én 4:4-gyel zárult a magyar–jugoszláv rangadó.

    Ugyanaznap ugyanott 6-5-tel ért véget a magyar–jugoszláv futballmeccs.

    Micsoda mérkőzés volt! Ebben a sorozatban nem szoktuk részletesen felidézni az akciókat, de ezúttal kivételt kell tenni, hiszen a találkozó lényege az első félidő egészen különleges forgataga volt. Nemhogy az olimpia japán nézői nem tudták követni az eseményeket – a labdarúgás akkoriban gyerekcipőben sem járt az ázsiai országban –, de az élő futball-lexikonok is csak néztek, mint a My Fair Lady hatvannégyben bemutatott, 34 millió dollár bruttó bevételt hozó filmváltozatának közönsége a mozikban. Amíg lenn, Délen édes éjen Édent remélt Audrey Hepburn és Rex Harrison, addig Keleten délután – Magyarországon pedig hajnalban – sűrűsödtek az izgalmak, akár a legfordulatosabb krimiben.

    Tessék csak figyelni!

    A második percben Ivica Oszim, a későbbi neves edző és jugoszláv szöv...
  90. Hegyi Iván: Legfelső Tisza-part

    Mondták: „6-2 Szegeden.” Az ember meg se rezdült. Az Újpest abban az évadban nyolcat vágott be a székesfehérvári MÁV Előrének, hatot a Békéscsabának meg a „Zetének”, ötöt a Csepelnek, a Kaposvárnak... S volt, hogy a Szegedet 11-0-ra verte (még 1968-ban). „De a SZEOL javára.”

    Micsoda?!

    Az eredmény nagyobb izgalmat keltett, mint Keserű Jánosné könnyűipari miniszter felszólalása az Országgyűlés téli ülésszakán. Várhidi Pál, a lila-fehérek edzője pedig azt konstatálhatta 1977. december 17-én: a futball olykor nehéz ipar.

    Igaz, a Megyeri úti együttes kapott már egy hatost abban a periódusban: a Videoton november 16-án úgy győzte le 6-4-re a Dózsát, hogy egy óra múltán 6-0 volt az állás a mesterhármast elérő Tieber László és társai javára. Ám Szegeden beszedni fél tucatot?!

    Ehhez tudni kell, hogy az újpestiek 1969 és 1975 között szériában hétszer nyerték el a bajnoki címet, majd az 1977–78-as évadban Fehérvárig veretlenül álltak az élen, míg a ...
  91. 2015.10.09, 21:15 - Magyarország - Brazília 1966
    Hegyi Iván: Liverpool, hatvanhat: magyar a világszám

    A kertmozik pénztárosai elátkozták azt a hetet. Hétfőn (rendkívüli adásnapon) a labdarúgó-világbajnokság megnyitóját és az Anglia–Uruguay mérkőzést közvetítette a televízió, szerdán a magyar–portugált adta az Old Trafford stadionból, csütörtökön a Táncdalfesztivál második elődöntőjét az Erkel Színházból, pénteken a magyar–brazilt a Goodison Parkból. Így aztán hiába ment a Margitszigeten a Házasság olasz módra, a Feneketlen-tónál

    Az ideális nő, míg a Városmajorban a Slágerrevü, az előadásokra senki nem váltott jegyet. Pedig a Slágerrevüben olyan sztárok szerepeltek, mint az Animals, a Beatles, a Herman’s Hermits, a Nashville Teens vagy a Spencer Davis Group, ám 1966. július 15-én nem a She Loves You volt Liverpool nagy száma, hanem az Everton-aréna attrakciója, a Magyarország–Brazília csoportmeccs.

    Southportban, a magyar futballisták szálláshelyén azért némiképp irigyelték a Gyulai Gaál János, Hajnal István szerzőpáros...
  92. 2015.10.09, 21:02 - Noskó Ernő
    Noskó Ernő betört az irodalomba is

    Kiss B. László, Magyar Hírlap

    Főhadnagyként szerelt le az Újpesti Dózsa olimpiai bajnoka, aki inkább csak feltartotta a rendőröket a munkában

    Roppant kemény, de egyenes védő volt az Újpesti Dózsa olimpiai bajnoka. A labdaművészek között kellett egy labdaszerző, s Noskó Ernő nevét egyenesen rettegték az ellenfelek. Sok nagy csatát vívott Alberttel, Vargával vagy Tichyvel, most szurkolói kártyával jár meccsre, s időnként fogja a fejét az utódok miatt.

    – Tud róla, hogy irodalmi személy lett? Esterházy Péter az egyik művében azt írta a Varga Zoliról, hogy felbőrözte azt a Noskó nevű alakot.

    – Igen hallottam róla.

    – Hogyan élte meg? Nem fájt?

    – Nem zavart különösebben. Zoli tényleg megkavart néhányszor. De nem én voltam az egyetlen, és akkoriban Zoli mellett volt még vagy harminc ragyogó futballista a magyar pályákon. Farkas, Albert, Kocsis Lajos, Tichy, a pécsi Dunai, Palotai Győrben. Klasszis futballisták voltak mind. Nem úgy...
  93. 2015.10.04, 17:51 - Hungária FC - Kispest FC 1938
    Hungária – Kispest 3:3 (1:1)

    Izgalmas játék nehéz küzdelem után pontot vesztett a Hungária

    Meglepetésként hat a Hungária pontvesztesége Kispest ellen a múlt heti nagy gólarányú győzelme után. Azok előtt, akik végignézték a Hungária-Kispest küzdelmét, nem számít meglepetésnek az eredmény, annak ellenére, hogy a Hungária lelkesebb játékával megnyerhette volna a mérkőzést.

    A Hungária csapatában kiemelkedett Cseh II. játéka, aki úgy a támadásban, mint a védelemben kivette a részét és remekül dobta frontba csatártársait. Kardos az első félidőben megfelelt, de a lövésekkel nem volt szerencséje.

    A fedezetsor és a védelem már erősen sántított és ennek köszönhető, hogy a Kispest rajtaütésszerű támadásai eredményesek tudtak lenni. A két csapatrész nagyon gyorsan megzavarodott és fejét vesztve, nem tudott feladatának megfelelni.

    Kispest az idei szezonban még ilyen jól nem játszott. De ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a csapat még ennyire nem is volt együtt. A kispest...
  94. Derbi győzelmével bajnok lett a Hungária

    Hungária – Ferencváros 3:2 (1:1)

    Pompás napsütésben már négy óra körül 20.000 ember vette körül a Hungária-úti pálya játékterét és ez a nézőszám öt óráig, amikorra a Ferencváros és a Hungária csapata a pályára lépett, 24.000 növekedett. Az utóbbi hetek eredményei alapján a közönség úgy érezte, hogy régen látott nívójú összecsapás lesz a két rivális között.

    Kétségtelen, hogy a Hungária legutóbbi gyengébb eredményei és a Ferencváros magasba szökő formája, indokolttá tette ezt a nagy érdeklődést, amely az örök derbi iránt megnyilvánult. Pedig ez a bajnokság sorsára már különösebb kihatással nem bírt.

    Nagyszerű képet nyújtott a Hungária-úti pálya. A hölgyek tavaszi kosztümjei valóságos divatrevüt varázsollak a Hungária-úti pályára, ahol a páholyokban a politikai, társadalmi és művészvilág számos kitűnősége foglalt helyet.

    A hangulat erősen Ferenc város-párti volt, érthető is. A két táboron kívül a semlegesek a Ferencvároshoz pá...
  95. Ferencváros – Kispest 7:4 (4:3)

    Újra játszott Korányi, míg Sárosi megsérült

    Üllői úti pálya. – 5000 néző – Bíró: Gombos Géza.
    Az áldozócsütörtöki angol-magyar mérkőzés után vasárnap folytatták a bajnoki küzdelmeket. Az Üllői úti sporttelepen a Budai 11 - Hungária –mérkőzés után a Ferencváros a Kispesttel játszotta le bajnoki mérkőzését.

    Úgy indult a játék, hogy a Ferencváros fölényesen győz, védelmének gyengesége, no meg a szemfüles kispesti csatárok révén azonban váratlanul változatos játék keletkezett és a már 3:0-ra vezető Ferencváros előnyét a kispestiek kiegyenlítették. A Ferencváros fölénye csak a második félidőben domborodott ki kellően.

    Ez alkalommal játszott újra bajnoki mérkőzést Korányi Lajos, akinek az emlékezetes olasz-magyar mérkőzésen eltörték a lábát. Korányin meglátszott a hosszú pihenő, csak néha-néha csillogtatta kivételes tudását, mérkőzéstréningre van szüksége és könnyen lehetséges, hogy a legközelebbi bajnoki mérkőzésre már teljesen rendbe jön....
  96. Nyolcvan percig tíz emberrel játszott a Kispest

    Ferencváros – Kispest 8:0 (4:0)

    Kispest. – 3000 néző. – Bíró: Gombos.
    A Ferencváros minden megerőltetés nélkül szerezte meg a hatalmas győzelmet. A kispest súlyos vereségét azonban menti, hogy Rozgonyinak az első félidő tizedik percében kiújult a sérülése, úgy, hogy a Kispest attól kezdve tíz emberrel játszotta végig a mérkőzést. Kétségtelen, hogy a Ferencváros a teljes Kispesti csapat ellen is megnyerte volna a mérkőzést, annak ellenére, hogy a bajnokcsapat még nincs a legjobb formában.

    Háda, a „tékozló fiú” a rossz kispesti csatársor jóvoltából nem mutathatta meg képességeit. Takács I.-et nagyon könnyű kijátszani. Korányi ellenben pompásan játszott, gyorsasága nem újdonság, helyezkedési érzéke pedig örvendetesen javul.

    A födözetsor ezúttal nem nyújtotta szokásos jó játékát, különösen Lyka hibázott sokat. A csatársor legjobbja Kohut volt, aki nemcsak nagyszerű lövéseivel, de okos játékával is kitűnt Tánczos meglepően ...
  97. Ferencváros – Kispest 4:0 (2:0)

    A Ferencváros fáradtan is 4:0-ra verte a Kispestet a profibajnokság utolsó őszi mérkőzésén

    Szedlacsek, Turai, Tänzer és Takács II. rúgták a gólokat. Végleges az őszi szezon bajnoki sorrendje: 1. Újpest 19 pont, 2. Ferencváros 18 pont, 3. Hungária 15 pont.

    Vasárnap lejátszották az I. osztályú profibajnokság őszi szezonjának utolsó mérkőzését is, amely a Ferencváros 4:0 arányú fölényes győzelmét hozta a Kispesttel szemben. A népszerű zöld-fehér csapat gyönyörű akciókkal bizonyította be világszerte elismert képességeit, de a játékosok energiátlansága elárulta, hogy a dicsőséges amerikai túra és a nehéz bajnoki szezon alaposan kifárasztotta a csapatot, amely bizony rászolgált a teljes téli pihenőre.

    A Kispest csak a Ferencváros energiátlanságának köszönheti, hogy elkerülte a még nagyobb arányú vereséget, mert bár a védelme elsőrangú, tehetetlen csatársora egy percig sem tudta magánál tartani a labdát és így a védelemre megoldhatatlan fölad...
  98. Ferencváros – Kispest 1:0 (0:0)

    A Ferencvárosnak keményen meg kellett dolgoznia a győzelemért, a lelkesen védekező Kispest ellen

    Ferencváros: Huber – Takács, Hungler – Fuhrmann, Bukovi, Obitz – Rázsó, Pataki, Dán, Schlosser, Kobul.
    Kispest: Török – Saguly, Dudás – Raix, Burger, Hungler III. – Praszkó, Szabó, Fürstner, Ölvedy, Gulyás.

    A könnyű biztos győzelem helyett – amint a zöld-fehér csapat hívei remélték – csak kemény munkával tudta a Ferencváros megszerezni a győzelmet. A kispestiek ugyanis az első félidőben olyan egységesen léptek fel ellenfelükkel szemben, hogy a zöld-fehérek felsőbbsége sehogyan sem tudott kibontakozni.

    A mérkőzés heves ferencvárosi rohammal kezdődik, amelyet Dán magas lövése fejez be. Újabb támadásból Kohut bombája a kapufát éri. Az első kisperi attak is veszélyes. Preszkó beadását Huber Ölvedy elé boxolja, aki azonban közelről az üres kapu fölé lő (5 p.)

    Schlosser rosszul sikerült lövése után Gulyás jut jó helyzetbe, de beadása a kapu fölé ker...
  99. 2015.10.04, 17:30 - MTK - Ferenczvárosi TC 1919
    Botrányba fulladt az MTK – FTC mérkőzés

    Győzött az MTK 2:0-ra – 30 000 néző a Hungária úti sporttelepen – Az FTC idő előtt levonult a pályáról

    Offside, vagy nem offside? – ez volta nagy kérdés az MTK – FTC mérkőzés után. A közönség nagyobb fele tiszta gólnak minősítette az MTK-nak a második félidő 38-ik percében elért eredményét, a kisebb rész ellenben offsidra esküdött.

    De akár offside, akár nem offside volt az a helyzet, melyből a második gól esett, abban egyetértett mindenki, hogy az FTC helytelenül és a legnagyobb mértékben sportszerűtlenül járt el, mikor nem vetette magát alá a bírói döntésnek és időelőtt levonult a pályáról. Ezt a nézetet vallják egyébként maguk az FTC vezetői is, annál érthetetlenebb tehát, hogy a fegyelemsértés mégis megtörtént. Az FTC levonul a pályáról.

    A mérkőzés 38-ik percében egy erős MTK támadásból kifolyólag Schaffer két FTC védőjátékos közt élesen hosszan előre adja ki a labdát, melyre Braun, az MTK jobbszélsője villámgyorsan startol ...
  100. 2015.10.04, 17:28 - Ferenczvárosi TC - MTK 1919
    FTC – MTK 1:0 (1:0)

    Üllői-úti pálya – 15.000 néző – Bíró: Vértes Imre.
    Hatalmas meglepetés: Miután már mindenki el parentálta az FTC-t teljesen érdektelennek deklarálta a mai mérkőzését a zöld-fehérek csapata régi ferencvárosi tűzzel és lelkesedéssel játszva legyőzte az MTK-t s ezzel nemcsak két értékese pontot szerzett, hanem a csapat jövője szempontjából oly erkölcsi sikerre tett szert, amelynek jelentősége ma még kellőkép fel sem becsülhetők.

    A mérkőzés külső képe is azt mutatta, hogy jelentőség tekintetében meg sem közelíti a régi MTK – FTC meccsekét. Két órára volt kitűzve a mérkőzés kezdete, s bár már délben megindult a népvándorlás az üllői-úti pályára, a mérkőzés kezdetekor a fordulóban levő körlépcsők mégis üresen maradtak, ami ennek előtte régen, talán sohasem történt meg.

    Tizenötezer főnyi nézőközönség bajnoki meccseknél kétségtelenül rekordot jelentene, de egy MTK – FTC meccsét csak mint legkisebb látogatottság jöhet számításba.
    A játék első perceiben az M...