magyarfutball.hu

Újpest FC - Kispest FC 3 : 0 14:15

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2016.07.28, 17:18 (szerk.: 2016.07.28, 17:19)
    Kezdődik a futballbajnokság végküzdelme: a Kispest először játszik nagycsapat ellen

    A vasárnapi futballforduló megnyitja az őszi idény végküzdelmét. Most már megszakítás nélkül folynak a bajnoki mérkőzések egészen a befejezésig. Sietni kell ezzel a befejezéssel, mert december 4-én már Párizsban játszik a válogatott csapat, azután Glasgow, majd Hamburg következik.
    A finist az Újpest nyitja meg, mert a Kispest ellen lejátszandó mérkőzése döntő jelentőségű. A Kispest ugyanis eddig csak 2 pontot vesztett, éppúgy, mint az Újpest és a Ferencváros, míg a Hungária 3 pontveszteséggel következik utánuk.
    Az Újpest—Kispest mérkőzés győztese tehát a bajnokság élére kerül, annál is inkább, mert a Ferencváros kevesebb mérkőzést játszott, mint ők.
    A Kispest ugyan nem játszott még egyik nagy csapattal sem, de a közép- és kiscsapatok ellen biztosan szerezte a pontokat és összesen csak két döntetlenje volt: a Phöbus ellen Kispesten és a Budafok ellen most vasárnap Budafokon. A csapat eddig meglehetősen állandó összeállításban állt fel. Legalább a Hungáriától átvett Somlaival akarták a fedezetsort javítani s bár Somlai bevált, a változtatás bizonyos mértékben megingatta a fedezetsort. Így történt azután, hogy a csatársor legutóbb nem kapott elegendő támogatást. Ha az Újpest ellen is így lesz, akkor az Újpestnek, amelyet új trénere, az Amerikát járt Guttmann ismét rávezetett a támadóstílusra, könnyű dolga lesz. Igaz, hogy a Kispestnek kitűnő a védelme, de ha nincs jó fedezetsor előtte, akkor a legjobb védelem sem tud mindvégig ellenállani a megújuló támadásoknak. A Kispest azonban változtatott a fedezetsorán, Somlai jobbfedezetnek ment s talán ez segít. Ezenkívül azonban a csatársorának is támadnia kell és nem védekeznie. Furcsa, hogy ezt meg kell jegyezni, de a Kispest ilyen fontos mérkőzésén, mint amilyen volt az Ambrosiana elleni KK-mérkőzés is, teljesen hibás védekező taktikát követett. Az Újpestnek a, legutóbbi formák alapján két góllal kell győznie.


    Pesti Napló, 1938. november 06.


    A Kispestet az Újpest megfosztotta veretlenségétől

    A vasárnapi futballforduló legfontosabb mérkőzésére, az élen lévő Újpest és Kispest találkozására a Kispest csak tartalékos csapattal tudott felállni s így a vártnál nagyobb vereséget szenvedett.

    Az Újpest—Kispest mérkőzés több mint 4000 főnyi közönséget vonzott, ami érthető is, hiszen döntőfontosságú volt ez a mérkőzés a bajnokság mai helyzetében. Hamarosan kitűnt, azonban, hogy a Kispest, amely eddig mérkőzést nem vesztett, csak két döntetlenje volt, nem lesz méltó ellenfele az Újpestnek, Rátkai, Déri és Kürti helyén tartalékokkal kellett felállania, míg az Újpestben Szeder helyett játszott tartalék. A Kispest hátravonta a csatársorból Olajkár II-őt, ami teljesen megbénította támadósorát. Az Újpest rögtön támadott is és óriási fölényben volt az első félidőben, csatársora egymásután teremtette a gólhelyzeteket, de Vincze átadásából Zsengellér és szabadrúgásból Balogh csak két gólt lőttek, holott öt-hat is eshetett volna. De remekül játszott Boldizsár a Kispest kapusa és az Olajkár hátvédpár.

    Szünet után a Kispest már komolyabb ellenfél volt, főként azért, mert az Újpest fedezetsora visszaesett, de azért az Újpest növelte góljait Vincze révén.
    Az Újpest új támadó stílusával nemcsak jobban, hanem eredményesebben is játszik, csak az a baj, hogy a fedezetsor még nem követi eléggé a támadást, holott a tartalékos Kispest ellen igazán nem kellett volna védelemben maradnia. Így lettek a Kispestnek is — elég gyakran — gólhelyzetei. Sziklai a kapuban nagyon jól játszott. A Kispestben a védelmen kívül meg kell dicsérni a fedezetsort és a csatársorban Nemest.


    Pesti Napló, 1938. november 08.
     
  2. avatar: heimo
    2016.07.28, 16:57 (szerk.: 2016.07.28, 16:58)
    Ujpest-Kispest mérkőzés a vasárnapi fordulóban

    A Nemzeti Bajnokság vasárnapi fordulójában a legnagyobb érdeklődés az Újpest— Kispest mérkőzését illeti. A kispesti csapat vereség nélkül áll a bajnokságban s csupán két pontot vesztett, két döntetlen mérkőzésén. Csakhogy a Kispest még nem került össze sem a Ferencvárossal, sem a Hungáriával, sem az Újpesttel, tehát az igazi, a nagy erőpróbákon még nem jutott túl. Most vasárnap kell szembenéznie az Újpesttel s ez a mérkőzés dönti el, hogy a Kispest, valóban méltó helyén áll-e a régi „nagyok” között. A kispestiek erősen fogadkoznak, hogy egyenrangú ellenfelei lesznek az újpestieknek, még akkor is, ha esetleg elveszítik a mérkőzést. A vereséggel feltétlenül számolniok is kell, mert az Újpest a legutóbbi meccsein oly nagyszerű játékot produkált, hogy jelenleg a legjobb formában levő csapatunknak kell tekinteni. Az Újpest—Kispest-mérkőzése mindenesetre izgalmakban bővelkedő küzdelmet s remélhetően szép játékot hoz, a közönségnek jó sportban lesz része. A meccs délután fél 3 órakor kezdődik az újpesti stadionban.


    Budapesti Hírlap, 1938. november 06.


    A Kispest már nem veretlen

    Felemelő ünnepség vezette be vasárnap az Újpest—-Kispest mérkőzését. Újpesten a két csapat felsorakozott a pályán s a felszabadulás első vasárnapján, áhítatos csendben elimádkozta a Magyar Hiszekegyet.

    Az Újpest—Kispest találkozásán elmaradt a várt nagy küzdelem, mert a Kispest tartalékosán állt fel s bár heves ellenállást tanúsított, az Újpest 3:0 (2:0) arányú győzelmét megakadályozni nem tudta.
    Megtört tehát a Kispest veretlensége.


    Budapesti Hírlap, 1938. november 08.
     
  3. avatar: heimo
    2016.07.28, 16:49
    A vasárnapi labdarugómérkőzések közül jelentőségében kimagaslik az Újpest—Kispest találkozó, amelynek az újpesti stadion a színhelye. A nemzeti bajnokságban szembeötlően kitűnő gólaránnyal vezető Újpest a veretlen Kispestben nehéz ellenfelet kap.


    Pesti Hírlap, 1938. november 06.

     
  4. avatar: heimo
    2016.07.28, 16:37
    Az otthonában játszó Ujpest nehéz küzdelem után megérdemelten győzött a tartalékos Kispest fölött. A kispesti csapatban Rátkai és Dóri nem játszott, mivel nem kaptak szabadságot. Kürtit súlyos tetanusz mérgezéssel kórházba szállították s így az ő helyén is tartalék játékos szerepelt. A játékidő első felében az Ujpest szép játékkal, nagy fölényben volt. Szünet után már kiegyensúlyozott volt a játék.
    A mérkőzés megkezdése előtt Rubint bíró vezetésével a játékosok a pálya közepén vigyázzállásban közösen elimádkozták a Hiszekegyet.

    Ujpesti támadásokkal indult a mérkőzés s a 4. percben Vincze kapu elé emelt labdáját Zsengellér a hálóba továbbította. 1:0. Élénk iramban folyt ezután a mérkőzés. A 18. percben Kocsis átadásából Vincze kapu mellé gurította a labdát. A 20. percben Balogh 25 méteres váratlan lövése nyomán a labda a felső kapulécről a hálóba vágódott. 2:0. Ezután a Kispest több támadást vezetett, de igyekezetét nem kísérte szerencse.

    Szünet után az első percekben a Kispest több veszélyes támadást vezetett, de Lugosi, Nemes és Kincses jó helyzetben hibáztak. Két eredménytelen kispesti sarokrúgás után ismét az Ujpest kerekedett felül. A 18. percben Vincze váratlan távoli lövése nyomán a háló jobb sarkába jutott a labda. 3:0. A 22. percben Olajkár I. 20 méteres szabadrúgása a felálló játékosok sorfaláról pattant vissza. Az Ujpest meg-megújuló rohamait a kispesti védelem Olajkár I.-el az élen elszántan hárította el. A 30. percben nagy helyzet maradt kiaknázatlanul, mert Kincses a 16-oson belül lövés helyett Vargának adta a labdát, aki mellé lőtt. Az utolsó percekben a Kispest támadott. A 43. percben Varga lövését Sziklai kiejtette, de Futó sarokrúgás árán mentett. A következő percben Somlai hibázott jó helyzetben.


    MTI Sportkiadás
     
  5. avatar: heimo
    2016.07.28, 16:35
    — A nap legérdekesebb mérkőzése lesz az Újpest—Kispest összecsapása a megyeriúti pályán. Az erős újpesti csatársor egy-két gólkülönbséggel fordíthatja javukra a küzdelmet.


    Népszava, 1938. november 06.


    A három tartalékkal kiálló Kispest nem volt veszélyes ellenfele az Újpestnek.

    Újpest—Kispest 3:0 (2:0). Az otthonában játszó Újpest megérdemelten győzött a tartalékos Kispest felett. A játékidő első felében az Újpest szép játékkal nagy fölényben volt, szünet után már kiegyensúlyozottabb volt a játék.
    A mérkőzés kezdete előtt — mint a legtöbb vasárnapi mérkőzésen — a játékosok és a bíró a pálya közepén vigyázzállásban elimádkozták a Magyar Hiszekegyet.
    Újpesti támadásokkal indult a játék és már az első percekben Vincze kapu elé emelt labdáját Zsengellér a hálóba továbbította (1:0). Majd a játékidő közepén Balogh váratlan lövése jelentett újabb eredményt (2:0). Az első félidő végén, majd a második félidő elején is a Kispest több támadást vezetett, de a csatárok nem tudták a helyzeteket kiaknázni. Majd ismét az Újpest kerekedett felül és Vincze váratlan távoli lövéssel beállította a végeredményt (3:0).


    Népszava, 1938. november 08.