magyarfutball.hu

Budapesti AK - UTE 0 : 1 17:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.11.04, 20:20
    Ujpesti T. E. — Budapesti Atlétikai Klub 1 : 0.

    (Amerikai-uti pálya.) Nagyszámu, zajos közönség előtt játszotta le a fenti két csapat az 1907/8. évi bajnok­ság utolsó mérkőzését, melyet rendkívül fontossá és érdekessé tett az a körülmény, hogy kimenetelétől füg­gött : melyik csapat kerül osztályozóba, a B. A. K., vagy a Főv. T. C. ? A két csapatnak ugyanis egyenlő pontszáma volt s ha a B. A. K.-nak csak eldöntetlenné sikerült volna tennie az U. T. E. elleni matchet, egy pont előnyt szerezve elkerülte volna az osztályozót.
    A küzdelem méltó volt a mérkőzés fontosságához; heves iramú, mindamellett meglehetősen fair játék folyt elejétől végig s az U. T. E. lelkesebben, a B. A. K. óva­tosabban és elszántabban dolgozott. U. T. E. a tavaszi idényben ezuttal először teljes csapatát állította sorom­póba s Kuschner, Fandl, Menschl és Lévai részvétele nagyban emelte az U. T. E. csapatának játékerejét. A 'csapat ezen összeállításában egyike a legjobbaknak; egyenletes a munkamegosztás a támadás és védelem között, mégis a védelem a jobbik rész, mert állandóan csaknem ugyanazon összeállításban játszott. Kazár a kapuban elsőrangú erő; csak egy alkalommal védett kissé könnyelműen. Vranák és Rozmann kitűnő hátvéd­pár ; ugy rugásaik, mint labdaszedésük kiváló. A fedezet­sorban Fandl a legjobb ember, de két partnere, Fürt és Kuschner sem marad nagyon mögötte. A csatársorban Menschl játéka magaslott ki; gyors, az ellenfél védelmére nézve rendkívül veszedelmes játékos. Lévai a középcsatár szerepében észszerű, nyugodt játékával tűnt ki, míg Herskovits pompás labdaleadásai igen kifejlett
    játéktudást és rutint árulnak el. Szabó balszélsö különösen goalrugásaival maradt adós ez alkalommal.
    A B. A. K. csapata nagy energiával, s a mérkőzés döntő jelentőségének tudatában teljes elszántsággal ment a küzdelembe.
    De mig az első félidőben az egész csapat verv-vel és ambiczióval működött, a második félidő utolsó negyed­órájában a védelem hihetetlen indolencziával nézte az U. T. E. egyre veszélyesebbé váló támadásait s mikor már-már eldöntetlen volt a mérkőzés eredménye, egyre- másra követték el a legsulyosabb hibákat, ezáltal elő­segítve az U. T. E. győzelmét. A csapat legjobb, leg­higgadtabban játszó embere Rudas baloldali fedezet volt; ugy labdaszedései, mint leadásai kiválóak s a mellett fair, szimpatikus játékos. Gross kapus is jó erő; biztosan fog labdát s jól helyezkedik. A két hátvéd, Müller és Grünwald elsőrangu játékos mindaddig, mig el nem kezdik a minden mérkőzésen szokásos vesze­kedést, a mivel nemcsak egymást, hanem az egész csapatot idegessé, kapkodóvá teszik. A csatársorban Gross bal­szélső a legkiválóbb játékos, hibája azonban, hogy sok­szor áll lesben. A jobboldal, Cseh—Weisz nem eléggé akczióképes s a mellett hihetetlenül lassu is. Általában a mérkőzés alatt U. T. E. bizonyult jobbnak, bár koránt­sem feküdt ugy bele a küzdelembe, mint ellenfele.
    U. T. E. kezdi a játékot nap ellen, mindamellett azonnal támadólag lép fel s Menschl és Herskovits lövései Nagynak adnak munkát. Gross lefutása révén B. A. K. is támadáshoz jut, de csak kornert ér el. Ismét U. T. E. jut offenzivába, a Fandl által beadott labdát Lévai nagy erővel küldi a kapura, de lövése a felső goalléczről pattan vissza. Ezután jó ideig középjáték folyik, a melyben különösen B. A. K. igen óvatosan játszik. Majd U. T. E. ismét fölénybe kerül, Szabó lefut s magas, ivelt czenterét az of-side-on álló Menschl kapásból gyönyörűen belövi, de a biró a kapubiró megkérdezése után a goalt nem érvényesiti (38. p.). A félidő végéig U. T. E. állandóan támad, de két kornere eredménytelen.
    Félidő 0 : 0.
    A második félidőben B. A. K. kezd, de U. T. E. azonnal erősen támad és kornert ér el (1. p.). Majd B. A. K. kiszabadul s jó ideig ellenfele térfelében tanyázik, miközben csatárai több kedvező alkalmat hagynak kihasználatlanul. így a 18. perczben Kazár Cseh éles lövését védi, a labdát azonban kiejti, de Halász közelről az üresen hagyott goal mellé lő. Továbbra is B. A. K. van offenzivában, s Gross szép lerohanását csak korner árán menti Kazár (26. p.). Az utolsó negyedórában a B. A. K. védelme kifárad, a mit U. T. E. ügyesen ki­használva, folytonosan támad s a 38. perczben kornert ér el. Menschl rugja a komért oly erővel, hogy Nagy kiejti a labdát, melyet Imre védhetetlen lapos lövéssel küld a kapuba, megszerezve a mérkőzés egyetlen s az U. T. E. győzelmét jelentő goalját. Innen kezdve végig U. T. E. további eredmény nélkül marad.
    Biró Bakó Gyula (M. T. K.) volt, a>ki a mérkőzést korrektül, teljes pártatlansággal vezette.

    Az Újság 1908 június 2.
     
  2. avatar: heimo
    2019.10.31, 19:25
    UTE—BAK 1:0. (I. oszt. bajnokság). A szezon utolsó bajnoki mérkőzése volt az UTE BAK találkozása. Nagy közönség érdeklődött a match lefolyása iránt, mely mindvégig igen változatos és érdekes volt. Az UTE. teljes első csapatával állott fel, míg a BAK. erejének minden megfeszítésével igyekezett a győzelmet magának biztosítani. Általában a BAK. játéka volt a lelkesebb és energikusabb, de az UTE-é az észszerűbb és eredményesebb. A játék igen izgalmas volt s az izgatottságban a BAK egyik játékosa még a mérkőzést vezető, rendkívül pártatlan bírót, Bakó Gyulát is megsértette, minek bizonyára a MLSz előtt lesz folytatása. A matchet Újpest kezdi nap ellen. Daczára ennek azonnal támad s lövéseik a BAK kapusát foglalkoztatják. A BAK erélyes támadása következik ezután, de eredménytelenül. Egy ideig a pálya közepén folyik a játék, majd ismét az UTE lép offenzívába és egy offside gólt ér el. Félidő 0:0. Szünet után változatos játék folyik. Hol a BAK, hol az UTE van fölényben, míg végre a 59. perczben Imre megszerzi az UTE győzelmet jelentő gólját. Az utolsó perczekben a BAK kifáradva visszaesik, de ellenfele már újabb eredményt nem tud elérni. A match az Amerikai-úti pályán, Bakó Gyula (MTK) bíráskodásával folyt le.

    Sport-Világ, 1908. június 07.
     
  3. avatar: heimo
    2016.08.20, 20:33 (szerk.: 2016.08.20, 20:35)
    A kánikulai hőségben éppen ideje, hogy a holnapi nappal a bajnoki mérkőzések befejezést nyerjenek. A szokatlanul forró májusvég élvezhetetlenné teszi a játékot s valósággal lehetetlenség másfél órát végig teljes erővel játszani. A holnapi utolsó bajnoki mérkőzést az adott nehézségek dacára, rendkívül érdekessé teszi azon körülmény, hogy az esetre, ha a nagy formában levő U. T. E. megveri a legtöbbször túlbecsült B. A. K.-ot, úgy ez osztályozó mérkőzésbe kerül a tavaszi fordulóban oly fényesen szerepelt N. S. K. ellen; már pedig ez olyan dolog, amit elkerülni nagyon is kellemes lehet. Érthető tehát az a nagy készültség és erőfeszítés, melylyel az atléták e küzdelembe mennek. Saját pályáján játszva kétségkívül respektabilis ellenfél. Régi riválisa az U. T. E. kevés kivétellel mindig legyőzte és mostani nagy formája az esélyeket növeli is, de a mérkőzés fontosságától áthatott B. A. K. élet-halál harcra fogja késztetni. S minthogy ez a nap egyetlen jelentős matche, előreláthatólag oly nagy számú nézője lesz, amennyi az Amerikai-uti pályán eddig még nem volt. Bíró Bakó Gyula, míg az előzőleg lejátszandó szövetségi díj bírája Vadász Dezső (S. K. K.) lesz.


    Pesti Napló, 1908. május 31.


    Újpesti Torna Egyesület—Budapesti Atlétikai Klub 1:0 (0:0).

    A főváros sportközönsége vasárnap az Amerikai-uti pályán adott egymásnak találkát, hol fenti egyesületek mérkőzése fejezte be az 1907—1908. évi bajnokságért folyó versengést. Az érdeklődés nemcsak azért volt nagy, mert ez volt a nap egyetlen jelentős matche, hanem mert ettől függött, hogy az ezüstlabda döntőjébe jutott B. A. K. osztályozás alá kerül-e vagy sem? Nos ez az általunk is megjósolt feltevés valóvá vált. Az atléták junius 14-én a Nemzeti Sport Klubbal osztályozó mérkőzést kötelesek játszani, mert ezen vereségükkel a bajnokság sorrendjében az utolsó előtti helyet foglalják el.
    Könnyen érthető hát az az izzó szenvedély, melylyel a B. A. K. a küzdelmet felvette. Ennek ellenében az újpestiek nyugodt játékkal biztosan győztek. Csapatuk teljes volt. A jól ismert védelem biztosan szerelte le a B. A. K. veszélyes, szökő kísérleteit. Kazár kevés dolgát pompásan látta el. Vranák és Rozmann hátvédek közül, előbbi hatalmas rúgásaival, utóbbi kiváló lekapcsolásaival vált ki. A Fandl—Fürst—Kuschner fedezet-triász a csapat főerőssége. Kiváló egyéni játékuk mellett a védelem és támadás közötti összeköttetést pontosan teljesítik s főleg Fandl Géza az, ki a B. A. K. híres, lelkettartó baloldala, Grosz, Gálos, Rudas ellen játszva oly formát mutatott, mely őt a válogatott csapat részére nélkülözhetetlenné teszi. A csatársor
    a jobboldalon Mentschl és Imre gyors lefutásaival, a baloldalon Herskovits—-Szabó szép összjátékával nagyon tetszett, míg a középen a fáradhatatlan Lévai éles lövései keltettek feltűnést. Egyébként a csapat kissé komolyabb munkával fölényesebb győzelmet is arathatott. De a B. A. K. otthonában — hol a Testgyakorlókat 2:0 verte — ez is szép eredmény.
    A vesztes csapat nagyobb lelkesedéssel és elszántsággal játszott. A kék-feketék legjobb tizenegye, ezúttal ugyancsak kitett magáért, ha az egész évben így játszott volna, biztosan nem az utolsóelőtti helyen végez. A védelem csaknem egyenlő volt az ellenfelével, kár, hogy Grünwald fékezhetetlen játékos, ki társait folyton molesztálva, többet árt, mint használ. Müller és Nagy azonban nagyszerűen játszottak. A csapat legjobb embere Rudas a balfedezet, méltó partnere Halász, de Gerő már nem a régi. A csatársorban a baloldal a jobb, bár néha jobbról is láttunk szép dolgokat. A csapat időnkint kapkodva, idegesen játszott, miben főrésze volt a nézők sorában lévő klubtársaiknak, kik ugyancsak izgatták őket.
    Egyébként a mérkőzés nagyon szép érdekfeszítő képet nyújtott, utolsó pillanatig küzdelmes és fair volt, mi a kiváló éleslátással és igazságosan bíráskodó Bakó Gyula (M. T. K.) érdeme.

    Újpest kezd és a baloldala ügyes támadást vezet. Tíz percig megtartja állandóan offenzíváját, miközben a B. A. K. védelem — élén Müllerrel — szép dolgokat produkált. Változatos játék indul, bár Újpest többet támad. A 30—35. percig B. A. K. kerül erős fölénybe és Kazár kétszer mesteri védést produkált. Mentschl gyors lefutásai átterelik a játékot és Szabó centerezéséből goalt is lő. A bíró megítéli, majd a goalbíró meghallgatása után megsemmisíti a goalt. Egy szép centerezést Lévai gyilkos erővel kapásból lő, de a zúgó lövés a kapu felső lécéről a mezőnybe pattan.

    Helycsere kevés ideig U. T. E., tartósabban B. A. K. támad. A jobbszélső lerohanását Kazár kifutással védi, majd távollétében Fandl ment egy goalnak vélt labdát. B. A. K. kornerét Fürst fejjel védi. A félidő közepén U. T. E. komolyabb munkához lát és a játékot a B. A. K. térfelébe tereli. Szabó, Herskovits éles lövéseit Nagy védi, Lévai szökését Müller kapcsolja le, míg Mentschl lerohanásait Grünwald kornerrel menti. Egy sarokrúgásból kifolyólag a labda Imréhez kerül, ki a 39. percben a bal sarokba helyezett, védhetetlen lövéssel megszerzi a győzelmet jelentő goalt. Nagy még egy veszélyes lövést rávetessél véd, mire a játék véget ért.

    Szövetségi díjmérkőzés.
    U. T. E. II.—B. A. K. II. 1:1 (1:0). Bíró: Vadász (S. K. K.)


    Pesti Napló, 1908. június 02.