magyarfutball.hu

  1. Halom utca. Bíró: Vértes.

    A Törekvésben nem játszott Vass s a régi recipe szerint nem a tartalékhátvédet állították be, hanem a csapatot forgatták fel. A védelem elvesztette egységét, a lehetetlen helyezkedés és a kapu előtti fejvesztés végzetessé vált részükre. A halfsor intenzív támogatása nélkül és megfelelő centercsatár hiányában a támadásra is csak a második félidőben jutott eredményre, amikor a TTC-védelem már kimerült. Ekkor kapott lábra a balszárny, valamint a jobbszélső Szántó is. Mindvégig azonban csak Dürr nyújtott kiválót.
    Minden dicséretet megérdemel a TTC lelkes, győzelmet forszírozó szép játéka, mely az első félidőben a támadásban, a másodikban pedig az észszerű védekezésben nyilvánult meg. Maly, Procenkó, Bernát tetszés szerint törték át a gyenge ellenállású Törekvés halfsort s Maly szép beadásából már a 10. percben Procenkó fejel védhetetlen gólt. TTC nagy fölénnyel támad tovább, Törekvés csupán Hirzer szabadrúgásával jut előnyös helyzetbe, a labda azonban ...
  2. 2018.10.10, 13:05 - UTE - III. Kerület 1922
    Népsziget
    Bíró: Bíró Sándor.

    Az UTE hatalmas gólarányú győzelme csak a 2. félidőben hű kifejezője az újpestiek fölényének, de a mezőnybeli játékuk után a budaiak nem érdemelték meg számbelileg ezt a nagy vereséget, mert a játék utolsó percéig lelkesen és céltudatosan folytatták a számukra elveszett küzdelmet.

    Az első félidő egyébként a budaiak lendületes támadásaival kezdődött s Horváth egyéni játéka már az 5. percben gólt hoz. Ezután az újpestiek teremtenek veszélyes helyzetet, Szidon beadását Schaller biztos helyzetben fogja, de Steinitz faultolja, az ezért ítélt 11-est Priboj belövi. A játék ezután változatos, hol egyik, hol a másik csapat teremt meleg helyzeteket, de a kapusok mindkét oldalon kitűnően tartják magukat. A 31. percben Paulusz-nak sikerül megszökni s a vezető gólt megszerezni. A játék vége felé Neuhausz kapus pár percig tartó sérülést szenved.
    Az első félidő végén bekövetkezett UTE fölény a második félidőben aztán még jobban kidomborodik s a diszponált...
  3. 2018.10.10, 13:05 - MAC - Ferenczvárosi TC 1922
    Margitsziget. Bíró: Gerő.

    Eleven iramú, amellett fair mérkőzés, amelyet az FTC tartalékos csapatával is biztosan tartott a kezében, mert a MAC-csatársor, — bár valamelyes javulás látszik rajta, — még mindig nem gyógyult ki a gólképtelenség betegségéből. Ha csali egy gólképes csatára lett volna a MAC-nak, más lett volna az eredmény.
    Így azonban az FTC végig uralta a mezőnyt és a MAC csak időnkint ment át támadásba.
    Az FTC-ben a halfsor a csapat főerőssége, páratlan szorgalom és jó helyezkedés a főerénye; a leadások már nem mindig pontosak. Szabó és Obit: elsőrangú munkát végeztek. Kifogástalanul dolgozott Blum és Takács is a hátvédsorban. A csatársor erősen megérezte a tartalékos minőséget. Kővágó még nem érett meg az I. csapatba. Pár jó helyzetet elhirtelenkedett. Ugyancsak rutinhiány a balszárny főhibája is. Schwarz önző, Tóth kényelmes.
    A MAC-ban a védelem újból brillírozott. Fehér néhány biztos gólnak látszó lövést bravúrosan védett. A két hátvéd újból igazolta nagy k...
  4. 2018.10.10, 13:04 - VAC - MTK 1922
    Hungária-ut. Bíró: Fillkorn.

    A reváns az egyetlen vereségért nem sikerült. Az MTK mai csapata nem nagy csapat — Orth nélkül. Mert Orth tegnap is hiányzott. Beteg és az MTK most is kikaphatott volna ugyanúgy, mint ősszel.
    Nagyon durva meccs volt, miután Fillkorn, akinek a durvaságok megítéléséhez semmi érzéke sincsen, kieresztette a kezéből. A VAC az MTK-nak teljesen egyenrangú ellenfele volt, támadásai bár ritkábbak, de veszélyesebbek voltak, mint amazé.
    Az első félidőben a VAC játszik szél ellen, ennek dacára támad és hét (!) kornert ér el. Az MTK-csatárok lövései vagy célt tévesztenek, vagy a pompásan védő Fischer kezében akadnak meg. A 13. percben Kropacsek ejti kétségbe híveit, amikor Vágó hátraadott labdáját csaknem beejti a gólba. Mindkét kapu gyakran van veszélyben, előbb Móra éles Iövése süvit el Kropacsek kapuja mellett, majd Fischer védi nehezen kornerre Molnár 10 méteres lövését. Kertész II. helyet cserél Nadlerrel, Nadler Molnárral. A csatársor munkája azonban...
  5. 2018.10.10, 13:03 - Vasas - Kispesti AC 1922
    Halom-u. Bíró: Nyúl Dezső.

    Szemet gyönyörködtető, intelligens futballt játszva, könnyen győzött a Vasas a lelkes, de tudásban messze mögötte álló kispestiek felett. Különösen nagy fejlődést, mutat a Himmel—Szentmiklóssy—Jellinek trió, jó erő Takács is. de Katzer darabos játéka kirí az együttesből, miit a védelem gerince Gottlieb. Zatykó, Stengl, teljes elsőbbséggel hárítja el a veszélyes helyzeteket is.
    A kispesti csapatnak csupán tiszteletreméltó igyekezetéről írhatunk elismeréssel, az ifjú erőkből álló csapattól eredményes fejlődést várunk. Dicsérettel kell megemlítenünk, hogy nem szorítkoznak tiszta védelemre, hanem a támadásból is élénk részt vettek ki.
    A Vasas nagy fölényében folyik a mérkőzés, Birinek gyakran van módjában tehetségét érvényesíteni, Jellinek és Szentmiklóssy éles lövésekkel foglalkoztatják. KAC-nak nincs komoly gólhelyzete. A 30. percben végre eredménnyel jár a Vasasok támadása, Himmel félpályáról lefutva, a kapus mellett gurítja a hálóba a labdát, Kis...
  6. 2018.10.10, 13:02 - MTK - UTE 1922
    Hungária-ut. Bíró: Nagy.

    A két nagy rivális küzdelme kemény volt, de nem mozgott azon a nívón, melyen két ilyen nagy ellenfél küzdelmének mozognia kellene. Mindkét csapit érzi már a hosszúra nyúlt szezont, különösen a bajnokcsapat.
    Az UTE, dacára annak, hogy Fogl III-at nélkülözte s hogy halfsora egyáltalában nem klasszis, a játék nagy részét uralta, de csatársora szintén túl van már jó formáján.
    Az MTK-ból hiányzott Orth. A nagy szfinksz még nem fitt és a sajtópáholyból volt kénytelen nézni az MTK-csatársor balszerencsés akcióit. Helyén, a lábadozó Braun játszott, de nem tudta, beletalálni magát a szokatlan szerepbe. Csakhamar el is foglalta régi posztját, ahol még mindig beteg jobb lába miatt még nem lehetett a régi Csibi, de okos játéka a sok lestrapált csatár között mégis örvendetes volt. Mellette Opatát lehet még megemlíteni, aki kemény, szívvel játszó futballista. A halfsorban csak Kertész Vilit láttuk, a második félidő végén újabb szokása szerint már elkészült ere...
  7. 2018.10.10, 13:01 - Budapesti TC - Kispesti AC 1922
    Üllői-ut. Bíró: Nyúl II.

    Nemcsak rekkenő hőség, de a kieséstől való rettegés nyomása is ráfeküdt a játékosokra, akik feltűnő óvatosan, de egyben stílustalan játékkal kezdették a mérkőzést. A KAC kezdte a játékot, de rögtön a BTC indított támadásokat, azonban a szélsőkre bazirozott lerohanások rendszerint befejezetlenek maradtak. Szántó beadásai nem sikerültek, Hajdu alig avatkozott még a játékba, viszont a belsőket a KAC halfsor, főleg Sándor zavarta meg, akcióik keresztülvitelében. Ez a félidő a halfsorok küzdelme volt, amiben a BTC Kanyaurek nagyszerű játéka folytán határozott fölénybe került. A lelkes KAC-védők mellett azonban eredményt elérni nem tudott.

    Helycsere után nagy BTC-fölény, de a KAC tömörülő védelme és Biri biztos védése mindent meghiúsított egy ideig. A Horváth—Hajdú-szárny vitte a támadások zömét s Pócz, miután egy tiszta helyzetben kapu mellé lőtt, a 16. percben Hajdú beadását a kapuba vágta. Gól után egyideig még a BTC volt frontban, majd a KAC határo...
  8. Határ-utca, Bíró: Orova.

    Beteljesedett a VII. ker. végzete. A mérkőzés eredménye amellett, hogy eldöntötte a már hetek óta vajúdó kérdést, egyúttal hű tükre annak is, hogy a VII. ker. mostani formájában nem illik be a játék szempontjából elite-csapatok sorába. Ami jót a csapat a játék folyamán mutatott, az nem a tervszerű előkészítésből, hanem a kedvező helyzetek önkéntelen alakulásából folyt. Kielégítő munkát Hoffmann és Wagner végeztek csak s előbbi is csak addig, amíg az első gól után a csatársorba nem vonult előre, ahol durvaságaival ismételten megakasztotta a játék menetét, amikor is jónak látta visszatérni hűtlenül elhagyott helyéhez.
    A III. ker. Neuhaus nélkül állt ki. Az őt helyettesítő Bari kifogástalanul végezte munkáját, sőt néhány igen szép védést produkált. A csapat játéka egyébként szintén nem volt kielégítő s legfeljebb a védelem munkáját lehetne kiemelni. A csatársor az első félidőben teljes gólképtelenségének adta tanújelét.
    Az első félidőben III. ker. f...
  9. 2018.10.10, 13:00 - MAC - VAC 1922
    Margitsziget, Bíró: Bíró.

    A MAC-nak végre sikerült megnyernie tavaszi szezonban első — egyben utolsó mérkőzését. A játék képe inkább eldöntetlen eredménynek felelt volna meg, eldöntötte azonban a meccs sorsát a két kapus közti klasszis különbség. Míg ugyanis Fehér fényes stílusban védte a VAC-csatárok gyér, de veszélyes lövéseit, addig Fischer nem igazolta a róla elterjedt jó híreket; a gólt különösen védhette volna.
    A mérkőzés apróbb izgalmaktól eltekintve simán folyt le. A VAC játékosai valamivel fürgébben, trénerkéztől kipreparálva dolgoztak, a MAC egyszerűbb, de eredményesebb játékot produkált, különösen a védelemben.
    A MAC erős handicappel, Kocsis és Fehér II. helyén tartalékkal állt fel, a VAC kompletten — tavasszal először. Az I. félidőben nyílt játék; a MAC-kapu többször forog veszélyben, de Fehér mindent véd. A 25. percben Szalay élesen kapufát lő.
    A II. félidőben csak Fehérnek egy bravúros védése (a 32. percben biztosan fogta Breuer II.-nek sarokba helyezett ...
  10. 2018.10.10, 12:59 - Törekvés SE - Vasas 1922
    Halom-u.
    Bíró: Hertzka.

    Erős és nívós mérkőzés, amely az utolsó pillanatig lekötötte a nézők figyelmét. Az első félidőben a Törekvés mutatta a komplettebb és nívósabb játékot, a második félidő a Vasasok ideje volt s az első percekben Jelinek góljától a kapufa mentette meg a Törekvést. A 23. percben Katzer beadásából Szentmiklóssy éles fejesét és később Horváth büntetőrúgását Dürr kapus bravúrosan fogta. Közben a Törekvés is támad, Hirzer egyéni kísérletezései legfeljebb Zatykóig jutottak el. A Vasasok utolsó támadásai megint meleg helyzetet teremtettek. Hirzer beadása után Himmel lövése megint kapufán akadt meg. a többi akciót pedig a közvetlen védelem hiúsította meg. A Törekvés csapatában a közvetlen védelem, a halfsorban pedig Halmos volt jó. Csatársoruk nem volt egységes, munkáját Hirzer túl önző játéka rontotta el, pedig Weisz néhány akciója után ítélve pompás formában volt. A Vasasok legjobb embere a védelemben Zatykó és Gottlieb voltak. Utóbbinak játéka sokszor túler...
  11. Üllői-ut. Bíró: Gerö Ferenc.

    FTC kezd és rövid, változatos játék után a TTC kapuja elé telepszik. Gyönyörű csatárjátékkal feledteti el hálás publikumával mindazt a keserűséget, amit a szezonban okozott neki. A balszárny remekel, de Schwartz is okosan játszik s a lövések is gyakoriak. Obitz, Pataki, Tóth sorba küldik hatalmas lövéseiket, de az éles szemű Füleki pompásan véd. Közben a TTC is le-lefut, de az FTC-védelem újólag előreveti a csatársort, mely ötletes támadásokkal szorongatja a TTC kapuját. Füleki Tóth lövését még elhárítja, de Pataki lapos lövése a háló jobb sarkában akad meg. A TTC-nek még ebben a félidőben van alkalma kiegyenlíteni, de Recht tiszta helyzetben félre lő.
    Helycsere után állandó FTC-fölény. Szép támadások, sok lövés jellemzik ezt az időszakot. A TTC-védelem szorgalmasan zavar meg mindent, az ö támadásait pedig az FTC halfsor akasztja meg, míg a bekkeknek kevés, de annál nehezebb dolguk akadt. Csajka szépen védi Maly nehéz lövését, majd kavarodásban...
  12. 2018.10.08, 13:31 - Budapesti TC - UTE 1922
    Népsziget. Bíró: Orova.

    A szezon legszebb s talán legizgalmasabb mérkőzése, amelynek változatai, tempója a legutolsó percig izgalomban tartották az UTE-pálvát megtöltő közönséget. A mérkőzésről éppen sokoldalúsága miatt szinte lehetetlen pontos képet adni, mert a játék minden egyes perec variálta az érdekes helyzeteket. Mindkét csapat a legerősebb összeállításban vonult a küzdelembe, amelyből ez alkalommal az újpestiek meg nem érdemelten kerültek ki győztesként. Az első félidő az UTE fölényének jegyében folyt ugyan le, de anélkül, hogy a BTC-kapu előtt veszélyes helyzeteket tudtak volna teremteni. Az újpesti csatársor igyekezettel játszott ugyan, de Schaller lehetetlen, tántorgó játéka és Kosa puhasága elrontották a másik három csatár által hellyel-közzel kidolgozott helyzeteket.
    A mérkőzés sorsát eldöntő gól az I. félidő 34. percében esett kornerrugásból, amelyből a Kósa által érintett labda falsot kapva, Palcsek kezei mellett csúszott a hálóba. A gól után az újpesti támad...
  13. 2018.10.08, 13:24 - MAC - Vasas 1922
    Margitsziget. Bíró: Iváncsics.

    Élvezetes és fair mérkőzés keretében adta a Vasas újabb tanújelét szép stílusú kombinációs játékának, a MAC pedig végzetes gólképtelenségének.
    A széllel hátban kezdő Vasasok nagyobbrészt uralják az első félidőt, a MAC inkább csak egyes lefutásokat produkált. Az óramű pontossággal dolgozó Vasas csatársorral szemben a MAC védelem kiváló és nehéz munkát végzett. Nem tudta azonban megakadályozni, hogy Szentmiklósi a 32. percben Jellinek leadásából védhetetlen saroklövéssel gólt ne lőjjön.
    A második félidőben a MAC odaszegezte ellenfelét kapujához, a kéksárga csatársor azonban a 16-oson belül teljesen akcióképtelen, amihez némi Vasas-szerencse is járult. A Vasasok ebben a félidőben néhány veszélyes támadást és ugyanannyi rossz lövést produkáltak.
    A Vasasoknál a teljes csatársor, továbbá Gottlieb és Zatykó érdemel dicséretet. Ily pontos passzokkal dolgozó csatársora alig van ma magyar csapatnak, az eredményességhez azonban hiányzik a testsúly é...
  14. Határ-ut. Bíró: Gerő Ferenc.

    Gyilkos iramú mérkőzés, melyben a III. ker., csak az első félidőben tudott lépést tartani a Törekvés kitűnő kondícióban tartott csapatával. Nagyszerűen foglalkoztatják a két gyorslábu és jól centerező szélsőjüket, de a belső csatárok lassú mozgású, kapu előtti labdatologatásukkal megölik a legtisztább helyzeteket is. Egyedül Horváth jobbösszekötő igyekszik lövőképességét érvényesíteni. Kléber az első félidőben még volt valahol, de a másodikban már seholsem. Annál pompásabb védőjátékot mutatott a két half, különösen a Törekvés balszárnyával szemben játszó Nagy, Szabó Jenő, Steinitz és Neuhaus kitűnő játékának érdeme azonban a hízelgőnek mondható eldöntetlen eredmény. A Törekvés csak a második félidőben játszotta ki nagy formáját, szédületes iramban hol a szélsők, hol a belső Csatárak által vezetvén sorozatos támadásait, de a góllövésben nem kísérte játékukat a szerencse. Kimagaslót nyújtott Hajóssal az élén a halfsor, jó helyezkedésével és biztos ...
  15. 2018.10.08, 11:15 - VAC - Kispesti AC 1922
    Amerikai-ut. Bíró: Kiss.

    Az egyenlő erők küzdelméből a szerencsésebb és határozottabb csatársorral rendelkező VAC került ki győztesként. Az első félidőben a VAC, a másodikban a KAC volt fölényben. Változatos, de nívótlan játék, amelyben csupán a VAC csatársor nyújtott néha-néha első osztályul.
    A KAC kezd szél és nap ellen, de a VAC azonnal támadólag lép fel, és Singer két éles lövését Biri könnyen védi. A 16. percbon a KAC-jobbszárny áttöri a VAC védelmet, de Fischer az utolsó pillanatban ment. Mezőnyjáték után a 20, percben Engel, a VAC jobbszélsője megszökik, gyönyörű, éles centere Lővy lábáról Singer elé kerül, ki a l6-osról védhetetlen gólt lő.
    Továbbra is VAC fölény, miközben Singer lesántul,- kiáll s a csonka VAC-csatársor már több eredményt elérni nem tud.
    Helycsere után a KAC sorozatos támadásokat vezet, de három eredmény telén korneren kívül mást nem ér el a Fischer általi jól védett VAC-kapu ellen A VAC is fölnyomul, de Köves éles lövését Biri rávetessél védi...
  16. Lóversenytér. Bíró: Nagy László.

    A térválasztás folytán a TTC a széllel szemben küldi játszani ellenfelét a ennek dacára a VII. kerületiek kerülnek fölénybe. Sorozatos támadásaik még sem hoznak eredményt, mert a diszponáltan játszó Rémay beadásait a belső csatárok nem tudják érvényesíteni. Csincsa centercsatár egyetlen egyszer adott veszélyes lövést, de a TTC kapus ártalmatlanná tette. E félidő végéig aztán változatos mezőnyjáték volt a két erő megoszlásával.
    A második félidőben a most már széltől támogatott TTC szemmel látható fölénybe került, amely ellen a VII. kerület kétségbeesetten védekezik úgy hogy az egész csapat a védelembe tömörül s az így támadott kavarodások miatt a TTC-nek nem is volt kihasználható gólhelyzete. A VII. ker. védelmet játszó csapatában a támadó „szellemet" Rémay gyér szólólefutásai képviselték, de persze nem róttak, ilyen körülmények között a TTC védelemre nehezebb feladatot.
    Ilyen játékkal fejeződik be a II. félidő és a mérkőzés, amely az utols...
  17. 2018.10.08, 08:13 - MAC - III. Kerület 1922
    Kheck Norbert lábtörése. Élénk emlékezetünkben van még mindnyájunknak az a sajnálatos baleset, amikor a MAC—III. ker. TVE mérkőzésén Kheck és Lenz oly szerencsétlenül csaptak össze, hogy az előbbinek eltörött a lába. Az MLSz fegyelmi bizottsága hivatalból indította meg ebben az ügyben a vizsgálatot s több heti beható tárgyalás után, a tanuk és felek kihallgatása segélyével megállapította, hogy Lenzet felelősség nem terheli, azért az ügyben az eljárást beszüntette.
    Nemzeti Sport, 1922.05.27
  18. 2018.10.05, 14:03 - Vasas - Terézvárosi TC 1922
    Hungária-ut, Bíró: Gerő Ferenc

    TTC játszik az első félidőben széllel hátban, mindamellett Vasas a többet támadó, többnyire a belsők összjátékával, de bőven foglalkoztatják a szélsőket is. Katzer egyik lerohanása után élesen, laposan centerez, a ráfutó Jellinek az üres kapuba lövi. A második félidő elején már Katzert lövő helyzetben buktatják, a megítélt tizenegyest Takács védhetetlenül a sarokba pliszírozza. A gól után hihetetlen energiával fekszik bele a TTC, Maly szép beadását Procenkó a gólba fejeli. Recht húz el azután a védelem mellett, beadását Maly hatalmas rohammal fogva, kiegyenlít. A győztes gólt Szentmiklóssy szerezte meg 30 méteres szép lövéssel.

    Vasas: Nyerges — Zatykó, Stengl — Ivlakovi. Sztojka. Tomecskó — Kofler, Takács. (a többi név hiányzik)
    TTC: Füleki — Fried, Kovács — Győri, Friedmann, Palkovics — Maly, Recht, Procenkó, Höflinger, Weininger.
    Nemzeti Sport, 1922.05.22.
  19. 2018.10.05, 14:02 - MAC - UTE 1922
    Margitsziget Bíró: Kiss Menyhért.

    Az első félidő 23. percében szerzi meg Priboj az első gólt egy11-esből, amit a bíró egy kézre pattant labdáért ítélt meg. Tipikus esete volt a nem szándékos hands-nek. A második gól az utolsó előtti percben esett Paulusz éles lövéséből. Komeranrány 8:3 UTE javára.

    UTE: Knoll—Fogl II., Fogl III— Kelecsényi, Baubach, Peics—Paulusz, Kósa, Priboj, Schaller. Szidon.
    MAC: Fehér—Jancsár, Szaffka—Lenz, Kocsis, Weiner—Lator dr., Plohl, Fehér, Szalay, Boldog.

    Nemzeti Sport, 1922.05.22.
  20. Sárkány-utcai pálya. Bíró : Nagy László

    A meccs különben egyike volt a gyengébbeknek. VII. kerület kezd szél és nap ellen, de azért mégis őt uralja a mezőny, Weszter újabb és újabb támadásra lendíti csatársorát, de ez vagy kapu mellé lő, vagy a KAC hátvédek zsákmánya lesz a labda; a biztos góloknak látszó lövéseket pedig Biri kapus védi bravúrral.
    A második félidőben mindenki a KAC súlyos vereségét várja, azonban csuda történik: a KAC állandóan támad, de ifjúságiakból álló csatársora, nem tud boldogulni a VII. kerület nehéz és erélyes védelmével. Ebben a félidőben a VII. kerület csak rohanásokkal kísérletezik, de hosszan előreadott labdáit a szél viszi ki.

    KAC: Biri—Jurcsó, Mihalek—Raix, Sándor, Eberhardt—Fatter, Boldog, Ragyák, Gresch, Norik.
    VII. ker. SC: Wagner—Juhász, Hoffmann—Megyeri, Weszter. Melich—Római, Brenner, Pollák, Kittl, Herzog.

    Nemzeti Sport, 1922.05.22.
  21. 2018.10.05, 14:00 - Budapesti TC - Törekvés SE 1922
    Hungária-ut. Bíró: Nyúl Dezső

    Szél ellen kezd a BTC, nyomban lekerül ellenfele kapujához. Vass rálőtt labdával hendszet vét s a tizenegyest Pócz góllá értékesíti. Három percre rá Szántó szabadrúgásából Dürr a labdát Pócz elé öklözi, ki hatalmas erővel a kapuba vágja. BTC továbbra is a támadó, azonban szabadrúgásból Törekvés kerül előnyös helyzetbe, Horváth szép lövése után Weber Hirzer elé tolja a labdát, ki biztos lövéssel szerzi meg csapata egyetlen gólját.
    A második félidőben széllel hátban nagyobbrészt BTC-fölény, sok jó gólhelyzetet mulasztanak el s lövéseik célt tévesztenek. A Törekvésnek volt alkalma kiegyenlítésre, de hiányzott hozzá a kellő erély.

    BTC: Palcsek — Orbán, Kőszegi — Szabó, Kanyaurek, Rauhmaul — Hajdú, Horváth, Pócz, Schweng, Szánthó.
    Törekvés: Dürr — Vass, Horváth — Csermely, Hajós, Siegl — Szántó, Kautzky, Weber, Hirzer, Weisz.
    Nemzeti Sport, 1922.05.22.
  22. 2018.10.05, 14:00 - III. Kerület - MTK 1922
    Határ-utca. Bíró Renner

    A bajnokság eldöntésében fontos szerepet játszó mérkőzésből az MTK hazavitte mindakét pontot, habár a mérkőzés első félidejében maguk az MTK hívei sem bízták ilyen kedvező kimenetelben. Az első félidő az MTK heves támadásával indult, de a IlI. ker. átvette a tempót és némi fölénybe került. Az MTK csapata nehezen találta meg önmagát és legjobb emberei gyatra játékot mutatták, míg a budaiak tempós összjátékkal ha nem is klasszikus, .de tetszetősebb játékot produkáltak. Igaz, hogy az MTK-át némi balszerencse kísérte, mert néhány szép lövése vagy Neuhaus ölébe hullott, vagy a kapufa hárította el. Meglehetősen értéktelen játék volt az első félidő általános képe s amikor a 35. percben Horváth, az MTK-beli kapus pillanatnyi zavarát kihasználva két lépésről gólba nyomta a labdát, az MTK még kapkodóbban és idegesebben folytatta tovább a játékot.
    A második félidőben teljesen megváltozott a játék képe, mert lanyha kezdés után az MTK megsemmisítő fölénybe kerül...
  23. Üllöi-út. Bíró: Renner Ferenc.

    Az FTC szél ellen is heves iramot diktál és remek támadásokat vezet Dürr kapuja ellen. A jó helyzetek azonban csak helyzetek maradtak; mert a Törekvés védelme mindent megzavar. Csak Nikolsburger, majd meg Pataky mesés lövése kelt izgalmat, Dürr azonban mindkettőt elhárítja. A Törekvés is vezet egy-egy támadást. A tizenhatoson szabadrúgást is ér el, de Vass hatalmas lövése kapu mellé megy.
    A második félidő állandó FTC támadásokkal telik el. A Törekvés csak egyszer jutott el Csajka kapuja elé, akkor kornert ért el. Voltak percek, mikor az egész Törekvés a tizenhatoson védekezett, lövés azonban alig esett. Nikolsburger kapu fölé lőtt, majd meg Potya lőtt kapufát három lépésről a Dürr által elejtett labdából. Az FTC halfjain alig jutott túl a labda, ők tömték a csatárokat, de minden hiábavaló volt. A csatársor tehetetlenül vergődött a lelkesen védekező ellenfelétől állandóan zavarva és nem tudott eredményt elérni.

    FTC: Csajka—Takács, Hungler ...
  24. 2018.10.05, 13:32 - Kispesti AC - UTE 1922
    Sárkány-u. Bíró: Kiss Menyhért.

    Kispest kezd széllel. Boldog lövése az első percben kapu mellé jut. Az UTE-fölény hamarosan kidomborodik s Priboj a védelem hibájából 10 méteres gólt 1lő. A KAC ritkán jut szóhoz. Az UTE csatársora könnyelműen játszik. Szidonnak két ízben is biztos helyzete volt, de elrontotta. A félidő 2-ik gólját a hátvédek közül kiszökő Priboj a tétovázó kapus mellett lövi.
    A II. félidő 4. percében az offszeidról induló Szidon beadásából Schaller közelről gólt lő. A gól megítélése teljesen deprimálja a KAC-ot s egyre-másra jönnek a gólok. A 4-ik gólt Kósa, az 5-iket szabadrúgásból Fogl II., a 6. és 7-iket Priboj, az utolsót pedig Schaller lövi. Egy tiszta gólt a bíró nem ítélt meg.

    UTE: Klein—Fogl II., Fogl III.—Király, Baubach, Klein—Paulusz, Kósa, Priboj, Schaller, Szidon.
    KAC: Biri—Jurcsó, Mihalek—Raix, Sándor, Eberhardt—Fatter, Boldog, Ragyák, Gresch, Norik,

    Nemzeti Sport, 1922.04.10.
  25. 2018.10.05, 13:24 - MTK - Vasas 1922
    Hungária-u. Bíró: Gerő Ferenc

    Vasas kezd és vehemens támadása Mandlon akad meg. Vágó foultja miatt Zatykó a félpályáról irányít az MTK kapura szabadrúgást. Kropacsek a labdát kiejti s a rá-startoló Jellinek lövése hajszálnyira süvít el a kapu mellett. Az MTK akcióit a balszárny vezeti be és csakhamar nagy fölénybe jutnak. Egymásután zuhognak a lövések, de gól csak a 24. percben esik. Orth a balszélen lefut, pontos centerét Molnár kapásból behelyezi (1:0). A Vasasok is vezetnek néhány támadást, de a bekkeken túl csak egyszer jutnak. Nagy kavarodásból a 6-os vonalon tisztán álló Jellinek elé kerül a labda, de az utolsó pillanatban Kertész II. közbeveti magát. A 41. percben Opata pontos centeréből Molnár szép gólt fejel (2:0).
    A II. félidőben MTK tovább támad. Molnár újabb fejese kapufát ér. Nagy MTK-fölény közben Orth pompás kiszökésből a harmadik gólt gurítja. A 33. percben a Vasasok támadnak, a labda a szabadon álló Jellinekhez jut, aki 10 méterről védhetetlen gólt lő (3:1)...
  26. Hungária-ut. Bíró: Schiller.

    A TTC-nek az első félidőben komoly sáncai voltak a győzelem megszerzésére. Kőszegi a 12. percben foultolta Rechtet, noha már nem is volt nála a labda. A 11-est Recht mellé lőtte. Két kapufalövés tette teljessé a TTC balszerencséjét. Ez az eredménytelenség láthatóan lehangolta a csapatot, a második félidőben már energiátlanul dolgoztak, a BTC lelkes, fáradhatatlan munkájának pedig megvolt az eredménye, mert Hajdu-Horváth szép összjátékából előbbi szép, lapos gólt lő (1:0). Pár perc múlva egy összefutás közben, Rauchmaul megüti Palkovicsot mire Schiller bíró kiállítja. A TTC egy ideig még küzd a kiegyenlítésért. Höflinger szép akciójából erre alkalma is nyílik, de Palcsek ment. A BTC védelme élén Kőszegivel meghiúsítja a további támadásokat is, mire a TTC beletörődik vereségébe.

    BTC: Palcsek—Orbán, Kőszegi II.—Szabó, Kanyaurek, Schweng—Hajdú, Rauchmaul, Horváth, Pócz, Szánthó.
    TTC: Füleky—Kovács, Fried—Győry, Friedmann, Palkovits—Maly, Recht, P...
  27. 2018.10.05, 13:20 - MAC - III. Kerület 1922
    Margitsziget. Bíró: Ivancsics

    Az I. félidő a szerencsétlenség jelében folyt le. A fölényben levő III. ker. két kornert ért el. A baleset miatti meghosszabbítás 2. percében lőtte Horváth egy húsz méteres szabadrúgásból a meccs egyetlen gólját.
    A II. félidőben a MAC uralta a helyzetet, az óbudaiak csak egyes lefutásokkal hozták veszélybe a MAC kapuját. A MAC két korneren, kívül azonban egyebet nem tudott elérni. A 35. percben Kocsis rándult lábbal kiállt. A mérkőzés végén a III. kerületiek időhúzás terén túllépték a fair kereteket, a bíró azonban nem tudott mást tenni, mint másfél perccel meghosszabbította a félidőt.
    Iváncsics erős kézzel vezette a mérkőzést.

    III. ker. TVE: Neuhaus—Steinitz, Szabó—Nagy, Kléber, Kheck—Telkes, Horváth, Palcsek, Kovásznay, Schwarz.
    MAC: Fehér—Jancsár, Szaffka—Lenz, Kocsis, Weiner—Varga, Omelka, Krempels, Szalay, Boldog.
    Nemzeti Sport, 1922.04.10.
  28. 2018.10.05, 13:19 - VAC - VII. Kerületi SC 1922
    Lóversenytér. Bíró: Bíró Sándor.

    Az egylete színeiért rajongó s a kormos tavaszi szélben is könnyen hevülő VAC-párti közönség egészen más eredményt jósolgatott a mérkőzés kezdete előtt, azonban nem sok öröme telt a csapata játékában, különösen az első félidőben. A VII. kerületiek, akiket a kiesés veszélyének gondolata fokozott erőfeszítésre sarkalt, nagy vehemenciával feküdtek neki a győzelem kivívásának, aminek meg is volt az eredménye már az ötödik percben. A VII. kerületi csatársor lefut a tömörülő VAC védelem ingadozó hátvédjei között egy magasan ívelt labdát küld ellenfele kapujára. Czeizler kapus felüti a labdát, amely a felső kapulécről visszapattan, Kittl reárohan és testével a hálóba továbbítja.
    Ettől kezdve a VII. kerület széllel szemben is fölényben van, csatársorának a puhasága miatt azonban nem tudja biztosítani a győzelmet magának még egy góllal.
    A második félidőben a VAC szél ellen heves iramot diktál, halfsora magára lel, szinte elárasztja a csatársorát lab...
  29. 2018.10.04, 16:48 - Vasas - VAC 1922
    Üllöi-ut. Bíró: Vágó Zoltán.

    Heves iramban kezdődik a játék. A széllel játszó VAC azonnal ott terem ellenfele kapuja előtt, azonban a feltűnően jól helyezkedő Zatykó, aki ma egyenesen reprezentatív formát mutatott, könnyedén szerel. A Vasas is magára lel azonban csakhamar s nagy közönségének viharos biztatása mellett támadást támadásra vezet, de a csatárok erőtlen lövései hol a kapu fölé, hol a kapu mellé kerülnek. A VAC csak ritkán jut léllegzethez, mert céltalanul futkosó halfsora nem tudja ellensúlyozni a Vasas-csatársor stílusos, kombinatív munkáját. Annál jobban megállja a helyét a VAC két hátvédje, akiknek az erejét a vörös-fehérek jobban respektálják, mint kellene. Katzert szinte tömik a labdákkal, de az nem tud mit kezdeni velük: vagy rosszul centerez, vagy a kapus kezébe gurítja őket. De csődöt mond a tudománya csatártársainak is a tizenhatos vonal tájékán. Amellett balszerencse is üldözi a Vasasokat: Katzer tiszta helyzetben külső kapufát lő, utána nemsokára lefutj...
  30. 2018.10.04, 16:47 - Terézvárosi TC - MTK 1922
    Hungária-ut. Bíró: Gerö Ferenc.

    A bajnokcsapat nem egykönnyen szerezte meg a két pontot a nagy lelkesedéssel, fáradhatatlanul küzdő TTC-től. A csapat még korántsem egész. Olyan hézagai, gyenge pontjai vannak, melyek az együttes munkában sokat ártanak és a játék lendületét, erejét sokszor megbénítják.
    A csatársorban a két szélső munkája még sok csiszolásra szorul. Dobsa ugyan a második félidőben szép beadásokat juttatott középre időnként, de a gyorsasága még hiányzik ahhoz, hogy Orth hosszú szöktetéseit eredményesen felhasználja. Opata sem vérbeli szélső, kevés jót láttunk tőle és Molnárral sem igen értik meg egymást. A belső trió jó, bár Siklóssy még nem tanulta meg eléggé az MTK-stílust. A halfsorban Kertész II. fölényes tudása mintha már fogyó feliben volna. Már nem sikerül minden neki. Vágó nem való a centerhalf posztjára. Csapkod és fejjátéka is hiányos, a szerelékben kissé kíméletlen. Nyúl szürkén játszott balhalfot. A bekkek közül Mandl nagyszerű formában van, míg az ...
  31. 2018.10.04, 16:46 - III. Kerület - Budapesti TC 1922
    Határ-u. — Bíró: Bíró Sándor.

    A teljesen egyenrangú ellenfelek küzdelméből a szerencsésebb III. ker. került ki győztesként.
    A honi pálya, a fanatikus helyi közönség és a végküzdelemben a mindenképen győzni akaró piros-fehérek ellen szegődött szélvihar megakadályozták a piros-fehéreket a reájuk nézve oly fontos pontok szerzésében. Pedig szívvel-lélekkel küzdöttek, sőt a második félidő utolsó 10 percében valósággal a kapuhoz szegezték szívósan védekező ellenfelüket, de hát nem volt, aki gólt lőjön.
    A III. ker. legjobb része a közvetlen védelem, főleg Szabó Jenő. A halfsor agilisán, lapos labdákkal dolgozott, de idő előtt kifulladt. A csatársorban Palcsek volt jó, míg Schwarcz gyors lefutásai igen sokszor használhatatlan beadásokkal zárultak.
    A BTC-ben Kőszegi II. — bár túlerélyesen játszott — Kanyaurek és Pótz váltak ki, míg Tapoly és Hajdú hasznavehetetlen volt.
    Vehemens BTC-támadásokkal indul a játék, de Pótz, majd Tichowsky lövése kapu mellé kerül. — Majd Palcsek veze...
  32. 2018.10.04, 16:45 - Kispesti AC - Törekvés SE 1922
    Sárkány-u. Bíró: Schiller.

    A KAC saját pályája kemény dió minden ellenfélnek s ugyancsak erős munkát adtak a Törekvés nagy fejlődésnek indult csapatának is. A szívós védekezésre fektetik a hangsúlyt mindaddig míg a fejüket el nem vesztik s a kíméletlen emberre menő játékra nem térnek át, kitűnő helyezkedésükkel s önfeláldozó lelkes munkájukkal sikerrel tudják visszaverni a sorozatos támadásokat is. Fő erősségük a labdabiztos s jó érzékkel helyezkedő kapus Biri, továbbá Mihalek hátvéd; utóbbinak tegnapi kiállításával érzékeny veszteség fogja érni csapatát. Fáradhatatlan a Raix—Sándor— Eberhardt halfsor, de a csatársor támogatására nem lévén idejük, hosszú labdákkal kénytelenek dolgozni. A csatársorban Boldog és Norik a két gyors szélső a támadás oszlopai, középre adott labdáik mindenkor veszélyesek.
    A Törekvés csupán a második félidőben, nyújtóit kielégítő játékot, az elsőben a csatársor könnyelmű, mondhatnék indolens játéka kínos feltűnést keltett. A halfsor, valamint a kö...
  33. 2018.10.04, 16:44 - MAC - VII. Kerületi SC 1922
    Margitsziget. Bíró : - Nagy L.

    Klasszikus példája volt ez a mérkőzés újból annak, amikor egy fiatal, de lelkes, tartalékokkal megtűzdelt csapat találkozik egy papíron a legjobbakból összeállított együttessel. A VII. ker. Kojsza, Brenner, Rémay, Juhász helyén tartalékokkal állt fel, míg a MAC, Omelka kivételével, legkomplettebb csapatát küldte a karcba. Pedig azt sem lehet elmondani, hogy a MAC kedvetlenül, vagy ambíció nélkül dolgozott, de valahogyan semmi sem sikerült neki, formájuk alatt szereplő játékosainak gyengéjét pedig a VII. kerületiek ügyesen használták ki. A VII. kerületieknél Hofmann, Weszter és a kis Vértes játszottak ki jó formát. A kapus bizonytalan, de a kék-sárga csatárok nem nagyon hozták nehéz helyzetbe. A többiek szorgalmasan, de szürkén dolgoztak.
    A MAC-ban csak Fehér volt kifogástalan. A hosszú szünet után újból szereplő Jancsár természetesen még nem a régi, de rövidesen az lesz. Szaffka nagy klasszis, de nem volt jó napja. Ugyanezt lehet elmondani Ko...
  34. Sárkány-utca. Bíró: Hertzka.

    Erős, változatos játék, mely az erőviszonyoknak és várakozásnak megfelelően eldöntetlenül végződött. A TTC, bár a támadásból nem vette ki oly nagymértékben részét, egy árnyalattal talán jobb volt ellenfelénél, amennyiben támadásai veszélyesebbek voltak. A csatársoruk lövő képessége azonban — góljuk öngól volt — nagyon gyenge lábon áll, csak rutinban állnak a KAC támadó játékosainak tudása fölött.
    Az I félidőben a KAC-nak jut a kezdés, mégis a TTC ragadja magához a támadások irányítását. A Recht—Maly jobbszárny veszélyes támadásokat vezet. A 8. percben Recht szökteti Malyt, aki lefut és kapura lő. Biri a labdára veti magát, de ugyanakkor Jurcsó, parírozni akarván a lövést, saját kapujába küldi a labdát. A KAC erősen küzd a kiegyenlítésért s némi fölénybe kerül. Eredményt csak a 40. p.-ben vezetett támadásával ér el, amikor Fried 11-est vét, amelyet Mihalek góllá értékesít. Az utolsó percekben a TTC majdnem gólt ér el, de Maly beadásából Recht lövé...
  35. 2018.10.04, 14:29 - Törekvés SE - MAC 1922
    Halom-u. Bíró: Szüsz Hugó.

    A legjobbnak elismert védelemmel szemben csak éppen hogy megtudott birkózni a Törekvés kitűnő csatársora. Az elmúlt szerdai nagy teljesítmény után kis visszaesés volt észlelhető a belső csatárok játékán, láthatóan idegessé tette őket a MAC kapusának tüneményes védése. Pompásan működött ezúttal a két szélső: Szántó, de különösen Weisz. Ő volt ezúttal az együttes kiemelkedő embere, gyorsasága, pontos passzai, kiszámított beadása, gólralövése újabb lépéssel vezetik arra, hogy válogatott legyen. Hirzert erősen fogták, bombaszerű helyezett lövéseit pedig Fehér hárította el nagy bravúrral. A védelemnek nem igen volt nehéz helyzete mindamellett, hogy a második félidőben a megsérült Hajós helyett is dolgozniok kellett.
    A MAC abszolút tehetetlen csatársorával szemben több klasszissal jobban működött a védelme. Hatalmas munkát végzett a két szélső half, Lenz és Wiener, a labdaadogatásban azonban még mindig nem mutatnak haladást. Szaffka rendes nagy formáját...
  36. 2018.10.04, 14:28 - Vasas - Budapesti TC 1922
    Hungária-ut. — Bíró: Nyúl.

    Teljesen formán kívül levő, erősen tartalékos csapattal állt ki a BTC úgy, hogy a mérkőzés egyetlen pillanatában sem tehette kétségessé a szépen kombináló és lelkesen játszó Vasas-csapat győzelmét. A BTC vezetőségének erősen kezébe kell vennie csapatát, ha nem akarja kellemetlen meglepetéseknek kitenni magát. A csatársor munkájából hiányzik a megértés, minden kombinációjuk már a megszületés pillanatában halálra van ítélve. Egy-két csatár fürge, egyéni játékkal teremt néha meleg helyzetet az ellenfél kapuja előtt, a helyzetek kihasználása azonban következetesen elmarad. A halfsor a támadástól elmarad, a védelemben lekésik. A bekkek közül Kőszegi volt a gyengébbik. Palcsek a 11-est védhette volna.
    A Vasasoknál a csatársor a csapat lelke. Észszerű, lapos passzokkal rövid idő alatt kifullasztják az ellenfelet és állandóan hálója előtt tanyáznak, sőt most már a lövésekkel sem fukarkodnak. A halfsorban csak Gottlieb üti meg a mértéket; a Zatykó—Stengl-...
  37. 2018.10.04, 14:27 - UTE - VAC 1922
    Népszigeti-pálya. Bíró: Bíró Sándor.

    A nap legnagyobb meglepetése! A VAC győzelme feltétlen megérdemelt volt, mert az első perctől az utolsóig önfeláldozó, lelkes játékkal kezében tartotta a mérkőzés sorsát s csapatának minden része jobb volt, az ellenfelénél.
    A csapat egyetlen sebezhető pontja a kapuvéd, aki ezúttal is bizonytalan volt. Singer a mezőny legjobb embere volt, Weisz I. hasznosan játszott. A halfsor lelke Hermann kár, hogy túl sokat beszél; Móra hűséges segítőtársa volt. A csatársorból kimagaslótt a Breuer II., Boros II., Köves biró. Breuer II. és Köves különösen veszélyesek voltak, Boross II. jól irányította a támadásokat.
    Az UTE csapatára nem ismertünk rá. Az első negyedórától eltekintve, teljesítménye messze mögötte maradt az ellenfelének. A védelemben Fogl III. két ember helyett dolgozott, bár a tartalék Erhatics sem volt rossz. A halfsor mai munkájával igazán kétségbe ejtheti az UTE híveit s hasonló teljesítménnyel még egy pár kellemetlen meglepetést sze...
  38. Üllői-ut. Biró: Spanring.

    Váratlanul erős ellenfele volt az FTC- nek az utóbbi időben gyengén szerepelt újlaki csapat. Csatársorában Szabó Jenővel megerősödve igen szép támadójátékot produkált és a mérkőzés eredménye semmi esetre sem hü kifejezője a játék változatos voltának.
    Az FTC-ben Takács helyén Hungler I játszott, Nikolsburgert a halfsorba vonták vissza és a balösszekötő Ivanovszky volt. Nikolsburger mint half, jól megfelelt és a támadósor is kielégített új összeállításában. Pataky jó hangulatban kitűnően irányította a támadásokat, igen ötletesen játszott balszélsőt Potya és szédítő gyors jobbszélső volt Héger. Az összekötők gyengék voltak. Schwarz-nak a szokottnál rosszabb lövéseivel szerencséje volt. A halfsorból, de a mezőnyből is Blum fáradhatatlan és okos játéka emelkedett ki. Hungler II. kezdi visszanyerni őszi formáját. Csajka — mint újabb időben általában — feltűnő biztos volt.
    A III. kerület súlyos vereségét főleg Neuhausnak köszönheti, aki régen védett oly...
  39. 2018.10.04, 14:25 - MTK - VII. Kerületi SC 1922
    Hungária-ut. Bíró: Schreiner.
    A mérkőzés első félórája még csak sejteni sem engedte a végeredményt. A még friss VII. kerületiek hosszú felszabadító rúgásokkal állandóan frontba vetették támadósorukat, amely azonban komoly gólhelyzetet sem tudott teremteni a kék-fehér kapu előtt. Viszont a gyengén működő MTK-halfsor nem tudta saját csatársorát előre dobni. Csak a félidő második részében talált magára az MTK és ekkor már ki is domborodott a bajnokcsapat fölénye. A 25-ik percben Molnár kezdte meg éles fejesével a gólok sorozatát, a 41. percben pedig Siklóssy lőtte ennek a félidőinek utolsó gólját.
    Szünet utón az MTK már teljesen ura a helyzetnek. Siklóssy a 9. percben, Opata a 14. percben egyéni játékkal szerzik meg a 3. és 4. gólt. Ezután Juhász összevész Pollákkal, mire elhagyja a pályát és vissza sem tér. Brenner lábrándulása miatt kiáll, úgy hogy az utolsó félórában a VII. ker. 9 emberrel játszik. A 23. percben Orth lövi az 5., a 29. percben Siklóssy a 6., a 33. percben Ort...
  40. 2018.10.04, 14:23 - VAC - III. Kerület 1922
    VAC-III. kerületi TVE 4:2 (1:0). A VAC az első 45 perczben fölényben van, de csak egy goal előnyt szerez, amit azonban a második half time első felében háromra növel. A VAC azután visszaesik, amit a III. kerületiek két goal erejéig aknáznak ki, a finishelő VAC azonban újabb goallal pecsételi meg győzelmét. A VAC goal rugói: Breier (2), Boross II. és Köves.
    Az Ujsag 1922.03.16.
    Amerikai-uti pálya. —1500 néző. — Bíró: Hertzka Pál.
    A VAC jó formában levő csapata fölényes győzelmet aratott az ezidő-szerint tormán kívül levő Vívók felett, s ezzel nagyot lendített pozícióján.
    Labda biztos védelem, szürke, de agilis halfsor és jó technikájú, fürge csatársor jól egészíti ki egymást a VAC csapatban, s bár a szezon első meccsén még gyengén funkcionált az együttes, ezuttal már meglátszott a csapat játékán Schlosser tréner munkája. Egyénileg Weisz, Singer, Breuer és Botos voltak a legjobbak.
    A III. kerület közvetlen védelme ma feltétlenül a leggyengébb az első osztály...
  41. Törekvés SC-VII. kerületi SC 5:1(3:0). Bíró: Gerö Ferencz. A VII. kerületiek az első huszonöt perczben veszélyesen támadnak; majd a széllel támogatott Törekvés kerül frontba és húsz percz alatt három goalt szerez, az elsőt a VII. kerületiek kapuvédjének súlyos hibájából. Szünet után az ellenszél daczára a vasutas-csapat került fölénybe. A Törekvés goalját Hirzer (2), Wetzer, Weisz és Szántó, a VII. kerületiekét Pollák rúgta.
    Az Ujsag 1922.03.16.
    Lóverseny-téri pálya. — Biró: Gerő Ferenc.
    A Törekvés megismételte az UTE ellen mutatott nagy formáját. A VII. ker. csapata még a lábában érezte a vasárnapi erős mérkőzést, miért is a második félidőben teljesen visszaesett.
    Az első húsz percben, bár a Törekvés volt fölényben, a VII. ker. sokszor és veszélyesen támadott és a bizonytalanul dolgozó Törekvés védelem mellett erélyesebb csatársor eredményt is elérhetett volna. Az első gólhoz úgy jutott a Törekvés, hogy Szántónak egy centerezeti labdája, a széltől segítve,...
  42. 2018.10.04, 14:19 - UTE - Terézvárosi TC 1922
    Vezetőcsapataink sorából csak az UTE-nak volt kötelezettsége, az újpestiek azonban a mai napon mintha el is veszítették volna minden sánszukat a végső győzelem dolgában. A TTC csapatával 1:1 (0:0) arányban döntetlen eredménnyel végeztek, noha a meccs túlnyomó részében nagy felsőbbségben voltak. A vezető gólt a TTC szerezte meg Recht révén, majd az utolsó pillanatokban sikerült Schallernek az eredményt egalizálni. A vasárnap megsérült Fogl II.-őt Paulusz helyettesítette, a szélső csatázó azokban nem vált be ezen a poszton.
    Budapest Hírlap, 1922.03.16.
    Népszigeti pálya. — 2000 néző. — Bíró: Nyúl Dezső.
    A TTC-nek vasárnap, a III. ker. TVE-vel szemben produkált forma-javulása nem volt látszólagos. Bebizonyosodott ez a mai mérkőzésben, a melynek folyamán -főképpen a védekezésben, válóban elsőosztályú nívón állott a TTC teljesítménye. Hogy a TTC védelmét emeljük ki elsősorban, már kritikáját is adtuk a meccsnek, mert a mérkőzés tényleg alig állott másból, mint az UT...
  43. 2018.10.04, 14:15 - MAC - Budapesti TC 1922
    MAC—BTC 0:0 Bíró: Schiller Gyula.
    Az atléták Rácz, Ertl, Szalai és Kocsis nélkül álltak starthoz, míg a BTC az MTK elleni csapattal játszott. Két goalképtelen csapat egyenlő erejű küzdelme, a melynek során mind a két csatársor számos kedvező goalesélyt hibázott. A mezőny legjobb embere Omelka (MAC) volt.
    Az Ujsag 1922.03.16.
    Margitsziget. — 500 néző. — Biró: Schiller Gyula
    Az eldöntetlen gólnélküli eredmény még talán sohasem fejezte ki olyan híven két csapat tehetetlenségét, mint ez alkalommal. A mérkőzés nívója messze alatta maradt egy III. osztályú mérkőzésnek. A MAC 4 tartalékkal állott fel, a BTC azonban komplett csapatával sem tudott boldogulni vele szemben. A két csapatból a MAC részéről a közvetlen védelem és Lator jobbszélső, a BTC-ben Kőszegi és Palcsek játéka elégített ki. A gyenge képességű csapatok minden stílus és kombináció nélküli játékát a nagy szél még élvezhetetlenebbé tette. Mindkét csapatnak több alkalma nyílott a győzelmet jelentő gól me...
  44. 2018.10.04, 09:44 - ORBÁN
    Orbán Bélát, a BTC hátvédjét, az FTC mérkőzésen elkövetett foultjáért két hétre tiltotta el a játéktól a fegyelmi bizottság.
    Nemzeti Sport, 1922. március 11.
  45. Hungária-ut. Bíró: Szüsz Hugó.

    A már-már elparentált TTC először a VAC-csapatát szorítja meg, majd a III. kerületet kényszeríti elkeseredett küzdelemre.
    A TTC a győzelmet is megérdemelte volna, melytől bizony igen kevés választotta el. A második félidőben l:l-re állt a játék. Recht szépen kiszökik s gólhelyzetben az utána futó Harrer hátulról hatalmasat lök rajta, úgy, hogy bukdácsolva hibáz. A bíró — saját bevallása szerint — azért nem fújta le a 16-oson belül történt foultot, mert azt hitte, hogy úgy is gól lesz. Ez azonban indokolásnak nem elég. A mérkőzés ezután az incidens után elromlott.
    Az újlakiak kezdenek s egyideig ők vannak frontban. Lassanként a TTC is belemelegedik s csakhamar igen meleg perceket szerez az újlakiak hívőinek. Nagy kavarodások a III. kerületiek kapuja előtt, de két korner árán szabadulnak. Most Kléber 20 méteres lövése jut a TTC kapu mellé, majd újra TTC ér el kornert a 21-ik percben. Maly labdája Höflingerhez kerül, aki háromnegyed fordulatta...
  46. 2018.10.02, 15:25 - Vasas - UTE 1922
    Népsziget. — Bíró: Vértes

    A mérkőzés eredményének megállapítása az MLSz intéző-bizottságának föladatát fogja képezni. Ugyanis Vértes bíró a Vasasok 3-ik góljának megítélésekor önmagával jött ellentétbe. Az először megítélt gólt később érvénytelenítette, s emiatt a mérkőzés 8 perccel előbb fejeződött be. Az eseményről lapunk más helyén számolunk be.
    Izgalmas, heves mérkőzés, amelyben a Vasasok egy árnyalattal jobbnak bizonyultak ellenfelüknél. Szelíd futballt játszottak úgy a támadásban, mint a védelemben, s csak gólképességben maradtak az UTE mögött.
    A Vasas-kapus, bár néhány szép védést mutatott, bizonytalan volt. A harmadik gól az ő hibájából esett. A hátvédek közül Zatykó volt a jobb, de Stengl sem követett el hibát. A halfsor nagy munkát végzett s Gottlieb vezetése alatt sikeresen dobták frontba csatársorukat. A csatársor szép kombinációs játékot folytatott. Egyénileg Jellinek, Koffler és Katzer nevei emelhetők ki.
    Az UTE múlt heti játéka után visszaesést mutat. Ha...
  47. 2018.10.02, 15:16 - Kispesti AC - MAC 1922
    Sárkány-u. — írtó: Nagy L.

    Újabb értékes pontot szerzett a KAC lelkes játékával, bár ez a "lelkesedés" néha a fair játék kereteinek túllépéséhez vezetett. Nemcsak elismerjük az odaadó, ambiciózus játék jogát, de lépten-nyomon követeljük is a lelkes játékot amatőr sportolóktól. Mégis figyelmeztetnünk kell a KAC-ot, hogy ha így folytatja, a Sárkány-utca ugyanolyan szomorú nevezetességre fog szert tenni, mint egykor a Népsziget.
    Az erősen tartalékos MAC gyönge játékot produkált, különösen csatársora van teljesen formán kívül. A beteg Lenz helyén Imrédy, a sérült Weiner helyett Levente II. játszott. Kocsist, majd Imrédgt össze-vissza rugdosták, úgy, hogy jóformán halfsor nélkül játszott a MAC. A csatársorban csak az elhanyagolt Rácz produkált néhány szédítően gyors lefutást, Szalay fájós lábbal játszott. A védelem a szokott fényes stílusban végezte munkáját.
    A KAC-ban csak Mihalek, Sándor, Norik és Müller jelentenek klasszist, a többi szorgalmasan, de kevés tudással dolgozot...
  48. Üllői-uti pálya. Bíró: Kiss Menyhért.

    A szépen induló mérkőzés majdnem, botrányba fúlt a VII. ker. túlerélyes, szinte brutális játéka miatt. Pedig ha a kerületiek mérséklik szenvedelmüket s megmaradnak a fair játék keretében, esetleg más lett volna a küzdelem végeredménye. Az első percekben ugyanis a VII. ker. olyan játékot produkált, hogy a mérkőzés biztos győztesének látszott, már csak azért is, mert a zöld-fehérek együtteséből hiányzott Takács, az FTC-védelem legerősebb oszlopa, Hungler I. pedig nem az a klasszis, akire biztosan lehet számítani a veszélyes pillanatokban. Szerencsére Hungler II. már javuló formát mutat s szemfülesen javította ki a testvére gikszereit is. A vörös Szabó egyelőre még mindig kirí a halfsorból, de az FTC vezetősége érthetetlen okokból nem állítja be helyette Wilheim II-őt, aki a mutatott formái alapján ma egyike legkitűnőbb jobb halfjainknak. Pataky frissen, ambícióval játszott mindaddig, amíg a VII. kerület túlerélyes védelme el nem vette a ke...
  49. 2018.10.02, 14:58 - MTK - Budapesti TC 1922
    Hungária-ut. Bíró: Schreiner.

    Nem valami nagy bizalom kísérte a bajnokcsapatot tegnapi startjához. Senkey, Braun és Feldmann hiányát az amúgy is meggyengült csapatnak meg kell éreznie, — mondták a tippelők.
    Az MTK igen érdekes összeállításban jelent meg. Opata jobbszélsőt, Kertész jobbösszekötőt, Molnár balszélsőt, játszott, csak Siklóssy és Orth álltak eredeti posztjukon. A csatársor ebben az összeállításban szép akciókat hajtott végre, melyek befejezésére Orth egymagában is elégnek bizonyult.
    A BTC mai összeállításában nem az a csapat, amelyik nagy meglepetéseket okozhatna. Csatársorában csak a Hajdú produkált elsőosztályú játékot. Kifogást csak a közvetlen védelem ellen nem lehet emelni. Hogy az MTK csak két gólt rúgott, az főleg az ő érdemük.
    A mérkőzés csak a második félidőben volt változatosnak mondható, az első félidőben a BTC alig vezetett komoly támadást.
    A közönség még bizalmatlan az MTK felforgatott csapata iránt s a — hogy hogy nem balszélsö - Molnár finom...
  50. 2018.10.02, 14:48 - VAC - Törekvés SE 1922
    Amerikai-ut. Bíró: Renner.

    Nagy balszerencse üldözte a Törekvés csapatát. Pruha centert az első percekben lerúgták, hosszabb ideig távol volt s visszatérve, végig csak statisztálni volt kénytelen. Csonka csatársorával is meglepő szép játékot produkált a csapat, finom kombinációkban gazdag támadásokat vezetett, mindvégig hatalmas iramot diktálva s a gólratörésben is már haladást mutat. A Weisz—Hirzer balszárny a csapat főerőssége, de a második félidőben a Kautzky—Wetzer pár eredményesebbnek mutatkozott. A halfsor, valamint a hátvédek a támadó helyzetek előkészítésében kitűnő munkát végeznek, de a védekezésben még nem érték el az együttes nívóját. Dürrnek nem volt komoly védeni valója.
    A VAC-nak a csatársora a gyengébb része, megértés időközönként csupán Breuer és Boros között mutatkozik, a többi hosszú labdákkal dolgozik s 30—40 méteres lövésekkel kíván gólt elérni. Móra, Hermann és Singer emberfeletti munkát végeztek, fölösleges durvaságaikkal azonban sokat rontanak s mind...
  51. 2018.10.02, 14:35 - VAC - Törekvés SE 1922
    A Törekvés—VAC-meccs bírája az eredeti kiküldéstől eltérően nem Horváth János, hanem Renner Ferenc lesz.
    Nemzeti Sport, 1922.03.11.
  52. 2018.10.02, 14:32 - Törekvés SE - UTE 1922
    Gerő Ferenc volt az UTE—Törekvés kitűnő bírája s nem, mint tévesen közöltük, Gruber Mihály, aki előzetesen a BEAC—Ékszerész meccset vezette.

    Nemzeti Sport, 1922.03.11.
  53. 2018.10.02, 11:59 - VII. Kerületi SC - Vasas 1922
    Üllői-ut. — Bíró: Biró S.

    A mérkőzés favoritja a VII. kerület volt, a kiesés rémével küzdő Vasasok azonban oly szépen dolgoztak, hogy mai, nagyjelentőségű eredményüket semmiképpen sem írhatjuk a véletlen szerencse számlájára. A Vasasok derék csapata ugyanis nemcsak jobb volt, de határozottan ő játszotta az igazi futballt s ha szépen passzoló csatárai keményebbek lesznek s a kapu előtt határozottabbak: alighanem végkép kiderül felettük az ég tavasszal.
    A VII. kerületről már nem nyilatkozhatunk ily dicsérten: sokat csapkodnak céltalanul s nagyon is igénybe veszik testi erejüket. Ebben különösen Kojsza jár elől, akinek nagyon kell vigyáznia, ha fennakadás nélkül akarja végigjátszani a szezont. Pedig a jelenlegi formák alapján most ő a VII. kerület legjobb embere, míg a többiek darabosak s nagyon is elején vannak még a tréningjüknek.
    A mérkőzés legnagyobb részében a Vasasok csapata volt általában a támadó. Katzer-nek minden lefutása veszélyt jelent. Az ő centerezéséből szüle...
  54. 2018.10.02, 11:45 - Törekvés SE - UTE 1922
    Halom-u. pálya. — Bíró: Gruber.

    A Törekvés nem érdemelte meg a nagy gólarányú vereséget, mert ő volt a többet és veszélyesebben támadó s hogy ez gólokban is nem nyert kifejezést, az az UTE nagy rutinnal bíró védelme, főleg Fogl II. kiváló játékának érdeme.
    Gyilkos tempójú, mindvégig idegizgató mérkőzés, a vezető gól megszerzéséig brutális, emberremenő játék, melyen Kelecsényi (UTE) vitte a fő szerepet. Az UTE nem mutatta azt a játékot, ahogy hívei jövő szereplését hirdették, halfsora abszolút gyenge, csatárai egyénileg kiváló technikával bírnak, de összjátékuk nem egyéb, ideges csapkodásnál. Azt azonban el kell ismerni, hogy a gólhelyzetek kihasználásában mesteri munkát végeznek. Sziklaszilárd erősség a Fogl-testvérpár, rajtuk tört meg a fiatal Törekvés csatárok minden gólra való igyekezete.
    A Törekvés, egyszersmind a mezőny legjobb játékosa a tüneményes képességű Hirzer, gyorsasága, ötletessége s lövőkészsége révén a válogatott csapat jeöltje is. Kitűnő partnere a balsz...
  55. 2018.10.02, 11:34 - Terézvárosi TC - VAC 1922
    Millenáris. Bíró: Szüsz Hugó.

    A TTC gyenge formája és közismerten kevés tréningje a VAC biztos győzelmét sejttették a hozzáértők előtt. Az a stílus, amellyel a VAC-csatársor bevezette a játékot, csak megerősítette ezeket a véleményeket. A második félidő azonban nagy csalódást, sőt meglepetést hozott a hozzáértők számára, mert a tréningnélküli TTC átvette a játék irányítását s ha balszárnya csak valamivel határozottabb, az öreg Millenáris tribünjeit ellepő közönség nagyobbik része borús kedéllyel oszlott volna szét.
    A VAC volt a jobb és egységesebb csapat. Weisz Gyula nélkül azonban halfsora nem bírta végig a játékot, ennek volt a következménye a II. félidőbeli TTC-fölény.
    A TTC-nek igen gyengén funkcionált a csatársora. Elég jól állott a lábán a közvetlen védelem, jól bírta az iramot a halfsor is, de a csatársorban csak Maly felelt meg.
    A mérkőzést a VAC támadásai vezetik be, melyet a kitűnő Boros II—Breuer II jobbszárny irányít. Néhány szép lövés hajszálnyira kerüli e...
  56. FTC—BTC 2:1 (2:0). - Üllői-uti pálya. — 9000 néző. — Bíró : Schiller Gyula.

    FTC: Csajka-Takács, Hungler II.—Szabó, Obitz, Blum—Héger, Schwarz, Pataki, Nikolsburger, Tóth.
    BTC: Palcsek—Orbán, Kőszegi—Geschlecht, Szabó, Gruber II.—Hajdú, Schweng, Pócz, Tichovszky, Zettelmayer.
    Sporthírlap, 1922.03.06.
  57. A Fradi futballkrónika 1899-1973 szerint Takács I Géza.
    Március 5. Üllői út
    FTC-BTC 2: 1 B/318.
    G: Schwarz, Nikolsburger.
    Csajka — Takács I, Hungler II — Szabó, Obitz, Blum — Tóth, Nikolsburger, Pataki, Schwarz, Héger.
  58. 2018.09.27, 14:06 - III. Kerület - Kispesti AC 1922
    Határ-u. — Bíró: Kiss Tivadar.

    Az I. félidő első negyedóráját KAC fölény uralja. A III. ker. lanyha játékot kezd s ezt kihasználva a KAC csatársor több gólhelyzetet teremt, de ezeket kihasználni már nem tudta, így Dudás a 8. percben 10 lépésről biztos helyzetből kapu mellé helyezi a labdát. Pár perccel később Müller lefut, a korner-vonalról Norik elé tolja a labdát, amit az kapu mellé lő. Sándor tömi csatársorát labdával. KAC-korner, Neuhaus fogja. Sándor kiállt néhány percre, amit a III. ker. kihasználva, gyönyörű támadásokat indít. Kapuhoz szegezi ellenfelét, de a védelem, Birivel az élen, résen van. Sándor visszatérte szünteti meg az ostromzárt. Ismét lábra kap a KAC és a 21. percben Eberhardt beadása Neuhaus tétovázása miatt majdnem góllal végződik. A KAC-nak ismét több gólhelyzet adódik, de a csatárok lövései célt tévesztenek. A III. ker. szórványos támadásait végső esetben Biri gyönyörűen hárítja el. Egy ízben csaknem a kapuvonalon szedi le Kenyeres lábáról a labdát.
    A...
  59. Üllői-ut. — Bíró: Schiller Gyula.

    A BTC kezd szél és nap ellen, de az FTC veszi át rögtön a támadást, a BTC védelme azonban könnyedén szerel. Potya feltűnő frissen mozog, Héger szédítő gyors, az akció befejezését jelentő centerezése azonban eleintén elmarad. Hullámzó játék, végre Ni- kolszburger jut elsőnek levegőhöz, szép lövése azonban centiméterekkel süvít el a kapu mellett, Schwarcot a BTC nehéz védelme elfoultolja, a megítélt szabadrúgásnak azonban nincs eredménye. Végre a 21-ik percben Potya lefut, centerét Pataky Nikolszburgerhez tolja, aki helyezett gólt lő.
    A BTC vehemensen támad. Szabó centerhalf (BTC) szökteti Hajdút, Hungler II. beéri, de vét. Izgalmas pillanat, Obitz azonban ment. Most az FTC veszi át a támadó szerepét. hol Hégert, hol potyát szöktetik, centereiket azonban a tulkényelmes belsőcsatárok nem tudják értékesíteni. A 33-ik percben aztán Héger lefut, beadását Pataki Schwarchoz juttatja, aki menthetetlenül bevágja a labdát. A BTC
    nem csügged, a gólra...
  60. 2018.09.27, 13:40 - MTK - MAC 1922
    Hungária-ut. — Bíró: Iváncsics.

    Kezdés után változatos játék, hol az egyik, hol a másik kapu előtt. A 4. percben Opata, Kertész II. pompás kombinációja után Orth védhetetlen gólt lő. A 28. percben Orth a kornervonalról lövi az MTK második gólját. A 33. percben Vágó hands-e miatt megítélt 11-est Omelka fölélövi. A 36. percben Szalay 20 méterről váratlan éles lövéssel megszerzi a MAC gólját.
    A II. félidőben állandóan az MTK van frontban. Egy-két csúnyább foulttól eltekintve a meccs fair volt. Kornerarány 4 :2 az MTK javára.

    MTK: Kropacsek—Mandl, Senkey-Kovács, Nyúl, Vágó—Opata, Kertész II., Orth, Siklóssy, Dobsa.
    MAC: Fehér—Omelka, Szaffka—Lenz, Kocsis, Wetzer—Rácz, Plohl, Ertl, Szalay, Boldog.
    Nemzeti Sport, 1922.03.06.
  61. 2018.09.27, 12:48 - MTK - Kispesti AC 1922
    Hungária-ut. Biró: Bíró S.

    A pályára leereszkedett, szinte átláthatatlan „kispesti köd"-ben kezdi az MTK a mérkőzést és azonnal támadásba lép. A KAC ifjúsági játékosai kissé elfogódottan játszanak, de azután nem respektálják elbizakodott ellenfelüket. Az ötödik percben Molnár lövése kapu mellé jut. A Dobó—Molnár—Orth szárny szépen keresztülvitt támadását Biri parírozza. Molnár lövése fölé megy, majd kevéssel később a kapufát súrolja. Egymást érik az MTK-támadások, állandóan ellenfele térfelében játszik, lövéseiket azonban sorra elhibázzák, nomeg a KAC-védelem is résen van.
    A 20. perctől kezdve eltűnik az MTK nagy fölénye, a tömörült KAC védelem Sándorra1 és Mihalekkal az élén, csirában fojtják el az MTK-támadásokat s most már módot találnak csatársoruk foglalkoztatására is. A KAC kornerhez jut, de eredménytelenül. Kikinger lövését Kropacsek fogja. Utána középjáték. Az MTK csatárokat szemmellátbatólag zavarja munkájában az erősen tömörült KAC-védelem. Sándor nagyon ügyesen f...
  62. Az FTC-ben Raix valójában Blum.

    Garasi Lajos: 110 év kék-fehérben című könyvében a III. kerület labdarúgóit felsoroló részben (név, poszt, időszak, mérkőzés/gól):
    Mayherr=Mayherr Ferenc cs 1919-33. 179/10
    Steinitz=Steinitz Béla hv 1918-23. 22/0
    Schwarz=Schwarz Ernő cs 1919-23. 58/4
    Horváth=Horváth László cs 1920-34. 142/74
    Szabó=Szabó Jenő cs 1913-30. 223/30

    Viszont csak a legalább 12 mérkőzést játszók szerepelnek a listában.
    Kheck, Harrer mellett ott sincs keresztnév.
  63. 2018.09.26, 11:50 - MTK - Terézvárosi TC 1921
    Hungária-ut. Bíró: Horváth J.

    A vezetőgólt a TTC érte el Procenkó révén az I. félidő 20. percében, kavarodásból, 10 méterről a kapufáról bepattanó lapos lövéssel. 8 perc múlva Orthot foultolják s Molnár gyengén rúgott 11-esével az MTK kiegyenlít. Az MTK hevesen támad, de nem ér el eredményt. A félidő korneraránya 2:1 a TTC javára.
    A második félidő elkeseredett küzdelmet hoz. Az MTK javítani akar az eredményen, a TTC viszont meg akarja azt őrizni. A TTC védelem, élén Frieddel és Friedmannal keményen, sőt durván áll ellent. Az izgalmas küzdelemre jellemző, hogy 3 játékost állított ki a bíró. Procenkót, mert Braunnal összerúgott, Friedet hasonló okokból, Guttmannt pedig, mert sokat beszélt. Ha még megjegyezzük, hogy Opatát erősen mellbe rúgták, hogy ki kellett vinni a pályáról, akkor teljes lesz a szomorú mérkőzés története.
    Ami a játékot illeti, nem volt szép sőt megállapíthatjuk, hogy MTK-meccsen ilyen csapkodást még nem is láttunk.
    Horváth János bíró kissé bizonytalan v...
  64. BTC - VII. ker. SC 0:0

    Üllői-uti pálya, 2000 néző
    Bíró: Vértes Imre

    Közel egyenrangú ellenfelek küzdelme, amely a BTC technikai és mezőnybeli felsőbbsége ellenére csatárainak a kapu előtt tanúsított határozatlansága miatt csak gólnélküli eldöntetlent hozott. A mérkőzés szenzációja különben az volt, hogy a BTC hetek óta duzzogó játékosai egy ma délben megtartott játékos-értekezlet határozatából kifolyóan, ismét magukra öltötték a sok dicsőséget látott piros-fehér dreszt, s komplett összeállításban állottak ki mai ellenfelük ellen. Palcsek bizonytalan védéseivel nem egyszer hozta komoly veszélybe a BTC hálóját. Orbán és Kőszegi II tiszta labdákkal jól bántak, de nehéz helyzetben kissé bizonytalanok. Rauchmaul—Kanyaurek—Horváth összeállítású halfsor jól fogta az ellenfél csatársorát, emellett azonban nem feledkezett meg saját csatárairól sem. A csatársorban a két szélső, Hajdú és Szánthó voltak jók, míg a belsők a kapu előtt mindent elügyetlenkedtek.

    A VII. kerület csapa...
  65. Bíró: Técsöy. Amerikai-ut.

    A mérkőzésnek volt néhány különös érdekesség: Az első az, hogy a KAC ismét a Jeny—Eisenhoffer balszárnnyal és Jeszmás centerrel állott ki, a róluk elterjedt hírek tehát valótlanoknak bizonyultak. Amennyire örvendetes jelenség volt ez, ép annyira lesújtó az a botrányos viselkedés, amelyet a TTC egyes játékosai a pályán tanúsítanak. Ebben Proczenkó vezetett, aki még meg sem kapta múlt heti kiállításáért a büntetést ma újból a kiállítást vívta ki magának. Sőt sportszerűtlenségét megtetőzte azzal, hogy a pályáról lemenőben a publikummal összeverekedett, amiből óriási verekedés és kavarodás támadt a nézők között, amelyben Proczenkó felesége vitte a főszerepet.
    A mérkőzés lendületes, szép volt, különösen az első félidőben. TTC kezdett nap ellen, de rögtön a KAC veszi át a támadást és okos kombináció után Jeszmás már az első percben gólt rúg Braun hibájából. A KAC erélyesen támad jó ideig s főleg a mezőnyben szép játékot produkál, messziről lőtt labdái a...
  66. 2018.09.26, 09:17 - Törekvés SE - VAC 1921
    Halom utca. Bíró: Nagy László.

    A nagyobb technika felett ismét a nagyobb lelkesedés győzedelmeskedett, megérdemelten juttatva két értékes pontot a szimpatikus vasutas csapatnak. Amilyen dicséretreméltó, hogy a hatalmas termetű Törekvés-játékosok nem használták ki testi erejüket, annál visszataszítóbb volt a gyenge testű VAC-játékosok alattomos, oknélküli durvasága, melyben Weisz Gy. és Breuer vitték a főszerepet.
    A játék többnyire a Törekvés térfelében folyt le, de a tehetetlen, lassú mozgású VAC belső csatárainak munkája csupán kornerekben merült ki. Dürrnek komoly védeni valója nem volt.
    A Törekvés Micsinay és Hajóssal megerősítve áll fel, támadásait két gyors szélsője vezeti, sikerült akcióikat a gyengén szereplő belső csatárok nem használják ki eléggé. Nagyszerűen beválik Hajós a centerhalf posztján, kár, hogy viszonozta néhányszor a VAC durvaságát. Vass és Horváth hátvédők biztosan hárították el a vívók támadásai.
    Nagy technikájuk mellett sem láttunk a WAC-tól terv...
  67. Üllői-út. Bíró: Vértes Imre.

    Az I. félidő BTC-fölény jegyében folyik le. A VII. ker. csak ritkán jut szóhoz, de lefutásai ép úgy, mint a BTC sorozatos támadásai az ellenfél védelmén, vagy a belső csatárok tehetetlenségén hajótörést szenvednek. Különösen a BTC balszárnya vezetett Pócz dirigálása mellett szép támadásokat, de Pócz a kapu előtt már nem ura a helyzetnek s Hajdú szép beadásai közül kettőt az 5-ös vonalról, tiszta helyzetből, fölé vágta. A félidő vége felé a bíró Pollákot durva játék miatt kiállítja.
    A II. félidőben a BTC visszaesik s így a VII. ker. teljesen egyenrangú ellenfele lesz, de a váltakozva vezetett támadások egyik félnek sem hozzák meg a kívánt eredményt. A kapusoknak nem is annyira a lövésekkel, mint a hátra adott labdákkal volt dolguk. A játék a küzdelem hevében eldurvul, ami a 20. percben Kanyaurek kiállítását vonja maga után. A 10—10 emberrel játszó csapatoknak a szélsők jó alkalmat teremtenek a góllövéshez, de hiába, így a 22. percben Herzog beadá...
  68. Határ-utca. Bíró: Iváncsics.

    Ez a meccs is az FTC fölénye jegyében folyt le, de a Vivók is gyakran jutottak az FTC-kapu közelébe s kavarodásból szerzett góljukkal a vezetést is magukhoz ragadták.
    A kis pályán a kiegyenlítésért küzdő FTC újra, meg újra megújuló támadásai a tömörülő III. ker. védelmen megakadnak. Az FTC csak Schwarznak egy remekül helyezett labdájával tud kiegyenlíteni, a további lövéseket vagy a kitűnő Neuhaus, vagy a kapufa menti.
    Az FTC a beteg Héger és Obitz nélkül állt fel helyükön Matkovich-csal és Nikolsburgerrel. A csatársorban Schwarz játszott.
    A mérkőzés különben meglehetősen durva volt, Wienert úgy foultolták, hogy ki kellett vinni a pályáról, majd Hegyi és Takács kaptak össze, úgy, hogy a mintaszerűen bíráskodó Iváncsics mindkettőjüket kiállította.
    Hatalmas iramban kezdődik a játék és úgy látszik, hogy élvezetes játékban lesz a közönségnek része, de a kis pályán csakhamar ellanyhul a játék. A III. ker. gyakran és veszélyesen támad és Csajka...
  69. 2018.09.26, 08:53 - Vasas - MTK 1921
    Hungária-ut. Bíró: Gerő.

    Vasas-start után MTK nyomja az iramot, aminek már az 5-dik percben gól az eredménye. A Dobó által szöktetett Braun beadott labdáját Molnár áttolja Orthhoz, aki nehéz helyzetből gyönyörű gólt lő. A Weisz által bokánrugott Braun ismételten kiáll percekre. A 16-ik percben Dobó leadását Molnár offside-ból gólba küldi, természetesen nem adták meg. Himmel—Kertész II és Senkey—Katzer barátságtalan külön mérkőzései változatos eredménnyel folynak huzamosabb ideig. Szünet előtt öt perccel Schlosser beadását Braun visszatolja a középre, ahol Dobó a labdát Molnárhoz juttatja, aki azt gólba vágja.
    Helycsere után már csak elvétve támad a Vasas-csapat. Védekezésre szorul és lassankint összeroppan a fedezetsora is. Molnár a 2-ik percben, Dobó a 7-ik percben gólt lő, utóbbinál Tapfer épp visszatért a kapuba és már nem volt ideje a helyezkedésre. Néhány Vasas-akció nem jár eredménnyel, annál veszélyesebb Feldmann egy helyezett lövése és Kertész II egy elirányított fej...
  70. 2018.09.25, 16:44 - MAC - MTK 1921
    Margitsziget — Bíró: Spanring.

    A mérkőzés egyetlen gólja az I. félidő 29. percében esett a Kocsis hands-e miatt megítélt ll-esből, amelyet Molnár lőtt, Kornerarány: 6:3 a MAC javára.

    MTK: Kropacsek—Feldmann, Senkey—Kertész II., Nyúl, Guttmann—Braun, Molnár, Orth, Rakitovszky, Opata.
    MAC: Fehér—Jancsár, Szaffka—Lenz, Kocsis, Omelka—Rácz, Bodnár, Krempels, Szalay, Bodnár Andor.
    Nemzeti Sport, 1921.09.05.
  71. 2018.09.25, 16:41 - VII. Kerületi SC - VAC 1921
    Hungária-ut. Bíró: Iváncsics.

    Két VAC-korner nyitja meg a játékot. Egy már elhárított támadás után Taussig offside-gólt lő (13 p.) a félidő közepe táján VII. kerület veszi át a támadó szerepét, ennek eredménye csak egy sikertelen korner (40 p.), amelyet a VAC azonnal viszonoz. Még egy VII. ker. támadást hárít el Zitter, majd Hoffmann kerül némi izgalomba s a bíró sípja választja csak el a feleket. Szünet alatt a tribünön és a tribün alatt is volt kisebb-nagyobb incidens.
    Helycsere után VII. kerület iramot diktál, majd váltakozó játék. A 9. percben VII. ker. kornerét Zitter védi. Hoffmann megsérül és 3 percre elhagyja a pályáját. A 23. pereben Taussig és Jocke átadásából Engl biztos gólt hibáz. VAC-korner után Engl ismételten fölé lő. Eredménytelen VAC-finish után két perccel befejezés előtt Pollák (VII. ker.) tiszta helyzetben kapu mellé küldi a labdát.

    VII. ker.: Wagner—Juhász, Hoffmann— Weszter, Kojsza, Melich—Herzog, Pollák, Knoll, Csuzmann, Lederer.
    VAC: Zitter—Sin...
  72. 2018.09.25, 16:36 - Törekvés SE - Budapesti TC 1921
    Halom-utca. Bíró: Schiller.

    Erős és heves iramú mérkőzés, amelyből a lelkesebb csapat került ki győztesen. A mérkőzést rendszertelen csapkodás jellemezte, összjátéknak se híre, se hamva.
    BTC támadással kezdődik a félidő, a vasutas csapat csak ritkán jut frontba, de annál veszélyesebb, a 23. percben Hirzer balszélső kicselezi a BTC-védelmet és védhető gólt rúg, amelyet a piros-fehér csatársor a 29. percben Tichowsky révén remekül helyezett labdával egyenlít ki. A félidő vége felé a játék ellankad. A II. félidőben elkeseredett küzdelem folyik a győzelemért, de a jól működő TSE védelmen minden BTC-támadás megtörik. A piros-fehérek többször kezükben tartották a mérkőzést, de a csatárok legjobb helyzetekben hibáztak.
    A 26. percben szerzi meg Chambré a vezető gólt Weisz passzából egy remek 20 méteres csavart lövéssel. A BTC elkeseredetten küzd az egyenlítésért, de eredménytelenül. Mezőnyjátékkal ér végét a mérkőzés.
    A győztes csapat a sportszerűtlenül viselkedő Hajós és Mics...
  73. 2018.09.25, 16:28 - Terézvárosi TC - Vasas 1921
    Népsziget. Bíró: Ujváry. 1000 néző.

    Vasas kezd és gyönyörű játékkal pillanatok alatt ellenfele kapuja előtt terem, de a bekkek leszerelik a támadást. Most a TTC fut le és mielőtt a korner vonalig jutó balszélső centerezne, a Vasasok védelme megáll, mert állítólag a labda már a gólvonalon túl volt. A bíró nem fütyül s a becenterezett labdát Poremba góllá értékesíti. A hirtelen gól fölfrissíti a Vasasokat és hatalmas iramba kezdenek. Szívet-lelket gyönyörködtetően ésszel és bámulatos megértéssel viszi a csatársor egyik támadást a másik után. körülbelül tizenöt percig a TTC szóhoz sem jut, Katzer, Jellinek, de különösen Szentmiklóssy süvítő lövéseket küldenek a kapura.
    Később a támadás enged hevességéből, a TTC is le-lefut, és ezek a lefutások mindig veszélyesek. A félidő második felében hosszabb mezőnyjáték folyik, de általában a Vasas fölényét mutatja a játék, az eredményt azonban mindig megakasztják a TTC bekkjei és a biztosan védő Braun.
    A második félidőben is kemény har...
  74. 2018.09.25, 16:15 - Ferenczvárosi TC - VAC 1921
    Az NS csak 10 nevet közölt le.
    A Nagy Béla: Fradi futballkrónika 1899-1973 (Budapest, 1974) alapján Tóth-Potya István lesz a hiányzó:
    December 11. Üllői út
    FTC-VAC 1:0 B/316.
    G: Pataki.
    Csajka — Takács I, Hungler II — Wilhelm II, Obitz, Blum — Héger, Schwarz, Pataki, Tóth, Wiener II.
  75. 2018.09.25, 13:03 - III. Kerület - UTE 1921
    Bíró: Szeif.

    Nagy érdeklődés várta a két jó stílusú csapat találkozását. A stílusos játék ugyan elmaradt, mindamellett gyorsasága, változatossága s a gyakori lövések révén élvezetes sportot nyújtott. Az UTE a Vogl-testvérek nélkül állott föl, de a beállított tartalékok odaadó játéka nem éreztette hiányukat. Mindkét csapat stílusától eltérve, a szélsők szöktetésére játszott, mely az első félidőben III. ker.-nek, a másodikban UTE-nak sikerült jobban.
    Rendkívül változatos küzdelem, melyben hol az egyik, hol a másik kapu forog komoly veszedelemben s mindkét kapusnak bőven van módja kiválóságát igazolni. A 10. percben Mengl rohamból adott bombaszerű lövését csak a kapuléc menti. Az első gólt UTE éri el a 25. percben, Paulusz beadásából a szabadon hagyott Priboj révén. Nyomban azután III. ker. támad, Szimon labdát vét, Schwartz éles lövése a kapufáról Horváth elé pattan, ki kapásból bevágja. III. ker.-nek még több jó gólhelyzete kínálkozott, de nem kísérte őket szerencse.

    Máso...
  76. Ez alapján Nikolsburger I Rezső. Nikolsburger II Miklós majd csak tavasszal mutatkozik be bajnokin :-)

    Nagy Béla: Fradisták. Az FTC labdarúgói 1900-1980 (Budapest, 1981):
    152. NIKOLSBURGER I REZSŐ
    (1900—1970) — csatár.
    Első mérk.: 1920. április 4. Hungária út: FTC—Stuttgart
    5-2. Az első korszak utolsó rnérk.: 1922. november 19. Üllői út: FTC—MAFC 0-0. A második igazolás első mérkőzése: 1925. május 10. Hungária út: FTC—KAC 1-0. Utolsó mérk.: 1926. március 28. Hungária út: FTC—Rapid 3-0.
    Az FTC-ben összesen 100 mérkőzésen szerepelt. (53 bajn., 37 nemzetk., 10 hazai díjm.) Góljainak száma: 47 (23 bajn., 24 egyéb). Bajnokcsapat tagja: 1925—26. A magyar válogatottban egyszer játszott.

    168. NIKOLSBURGER II MIKLÓS — hátvéd.
    Első mérk.: 1922. május 7. Üllői út: FTC—Kispesti AC
    4- 2. Utolsó mérk.: 1923.
    augusztus 15. Rózsahegy: FTC—Rózsahegy 7-2.
    Az FTC-ben összesen 4 mérkőzésen szerepelt. (1 bajn., 3
    npiri7ptk
  77. 2018.09.25, 12:44 - UTE - Kispesti AC 1921
    UTE-Kispesti AC 2:0 (2:0).
    — Népszigeti pálya. — 1000 néző.
    — Bíró: Kiss Menyhért.

    A legutóbb az UTE is, a KAC is életerős, tartalmas játékkal örvendeztette meg híveit, annál meglepőbb volt mai sivár teljesítményük, léleknélküli, kapkodó játékuk. Különösen a KAC játéka volt gyatra s mentségére csak az szolgál, hogy Varga, a kinek a karján _ daganat támadt, csak a második télidőben foglalta el helyét a kapuban. Addig az ifjúsági csapat fedezet játékosa, Raix védett, de hiába való volt az igyekezete, feladatának nem tudott megfelelni. A mikor Varga beállott a csapatba, Raix a halfsorba került s itt már jól megállotta a helyét. Hozzájárult még a balsikerhez az is, hogy Varga távollétében az egész félidőt 10 emberrel játszotta le a KAC.
    Az UTE az első félidőben lebecsülte ellenfelét, nem vette komolyan a dolgát és csatárai még annyi fáradságot sem vettek maguknak, hogy a kínálkozó könnyű helyzetet kihasználják. A tunyaságban a csatárok jártak elől.

    Remetének a kapuban ...
  78. 2018.09.25, 12:41 - UTE - Kispesti AC 1921
    Szintén a tudósításból:
    Az UTE 4. a kispestiek csapata pedig 2 tartalékkal szerepelt, ami erősen érezhető volt játékukon.

    Illetve a december 5-i Sporthírlap is Remetét ír a tudósításban.
  79. (Halom-utca. Biró: Nagy L.)

    Az I. félidőt a VII. ker. veszélyes támadása nyitja meg, azonban a tisztán álló Dobos az üres kapu mellé rúgja a labdát. A Törekvés ezután védekezésre szorítja ellenfelét, de eredményt csak a félidő végén ér el Welsz révén.
    A II. félidő 20. percében lövi Kautzky a 2-ik gólt, amelyet Pollák nemsokára szép góllal viszonoz. A 35. percben esik Pruha révén az utolsó gól.
    A Törekvésből a halfsor és a csatársor balszárnya, a VII. ker.-ből Juhász, Kojsza, Knoll és Brenner tűntek ki. A két utóbbit durva játékukért a bíró kiállította.

    Törekvés; Dürr—Vass, Horváth—Pruha, Hajós, Siegl—Csermely, Chambre, Kautzky, Hirzer, Weisz.
    VII. ker.: Wagner—Juhász, Hoffmann—Weszter, Kojsza, Mellich— Csuzmann, Pollák, Brenner, Knoll, Dobos.
    Nemzeti Sport, 1921.12.12.
  80. Határ-ut. — Bíró: Horváth.

    A TTC vehemens támadásaival kezdődik a játék. A 12. percben Höffinger által kapu fölé lőtt l1-es után jut csak szóhoz a III. ker. és a 20. percben Szabó révén már meg is szerzi a vezetést. III. ker. némi fölénybe jut. Hegyi remek centerét Palcsek üresen kapja, de a lövés pillanatában Höffinger elfaultolja. A megítélt 1l-est Harrer gólba lövi. (40. p.)
    A II. félidőben TTC sorozatos támadásai dacára a 20. percben Hegyi beadásából Palcsek szépen helyezett gólt lő, majd a 30. percben Telkes 4-re emeli a gólok, számát. TTC tovább küzd és sikerül is a mérkőzés utolsó perceiben Maly révén 4:l-re javítani az eredményt.

    III. ker. Neuhausz, Hamar, Erdélyi. Msjcher, Kléber, Kheck, Telkes, Kovásznay, Palcsek, Szabó, Hegyi.
    TTC: Füleki, Kovács, Höffinger, Neumann, Friedmann, Paukovics, Maly, Recht, Deme, Ragg, Weininger.
    Nemzeti Sport, 1921.12.12.
  81. 2018.09.25, 12:14 - Budapesti TC - MAC 1921
    Millenáris-pálya. Bíró: Schiller.

    Kezdés után a 3. percben már a BTC kapujában van a labda: Szalay 20 méteres süvítő lövése a kapulécről visszapattan és Ertl a labdát a hálóba helyezi. Változatos játék tölti ki a félidőt, a MAC támadásai veszélyesebbek.
    Szünet után a BTC fölénybe kerül, de egy negyed óra múlva már állandóan a MAC diktálja az iramot. Sok kedvező gólhelyzet közül azonban csak egyet játszanak meg a 18. percben Plohl okos passzával Szalay gólt lő.
    Schiller néhány egyéni ítélkezéstől eltekintve, jó bíró volt.

    MAC: Fehér-Omelka, Szaffka-Lenz, Kocsis, Krizsán—Rácz, Plohl, Ertl, Szalay, Boldog.
    BTC: Palcsek—Geschlecht, Kőszeghy— Gruber, Szabó. Horváth I.,—Hajdú, Pócz, Schveng, Tichoyszky, Szántó.
    Nemzeti Sport, 1921.12.12.
  82. 2018.09.25, 12:10 - UTE - Vasas 1921
    Népsziget. Bíró: Biró Sándor.

    Az I. félidő a Vasasok határozott fölényének jegyében folyt le, de a Fogl-testvérek jók voltak, mint rendesen, a Vasasok csatársora pedig az ellenfél kapuja előtt tobzódott a tehetetlenségben.
    A II. félidő eleje ismét Vasas-fölényt mutat. A csapat azonban nem bírja a túlerős tempót s amint a kifulladás jelei mutatkoznak, úgy kerül fokozatosan frontba az UTE. Korner-kornert követ, azonban a Vasasok 9 embere játszik a kapu előtt. Az utolsó percekben Tapfer kapus Fogl II. bombaerős büntetőrúgását védi ugyan, de pár pillanat múlva Kosának gyenge lövését közvetlen a mérkőzés befejezése előtt beengedi a hálóba.

    UTE: Klein—Fogl II, Fogl III—Kelecsényi, Baubach, Rosenberg—Egyházy, Kósa, Priboj, Nagy, Szidcn.
    Vasas: Tapfer—Zatykó, Stengl—Klein, Gottlieb, Tomecskó—Koffler, Takács, Rucskay, Jelinek, Katzer.
    Nemzeti Sport, 1921.12.12.
  83. 2018.09.25, 12:06 - Ferenczvárosi TC - VAC 1921
    Üllői-ut. Bíró: Spanring.

    A játék hatalmas iramban indul és az elején nagyon szép, később erős lesz, sőt durva, Spanring bíró kezdetben nem volt a szokott erélyes. A gól a II. félidő 15. percében esett. Szép csatárjáték után Wiener II. Patakihoz passzol, aki nyugodtan, helyezve lő, a labda a kapusról a hálóba perdül (1:0). Ezután megbénul az FTC csatársor akcióképessége, mert a bíró Hégert, aki egyik VAC-játékossal szemben a nemzetiségi kérdésben elfoglalt álláspontjának adott kifejezést, kiállította.

    FTC: Csajka—Takács, Hungler II.-Wilheim II., Obitz-Blum, Héger, Schwarc, Pataki, Wiener II.
    VAC: Zeisler—Gross, Weisz I.—Móra, Weisz II., Hermán—Boross II., Breuer II., Engl, Kövess, Nagy.
    Nemzeti Sport, 1921.12.12.
  84. 2018.09.25, 11:43 - Kispesti AC - MTK 1921
    Hungária-ut. Bíró: Schissler.

    Az MTK ezúttal megmenekült a vereségtől, pedig lélektelen, álló játéka, nemtörődömsége és csapatának egy sereg bosszantóan tehetetlen tagja miatt ez érdemelte volna. A két félidő képe élesen különbözött egymástól. Az elsőben nemcsak, hogy egyforma volt a két csapat, hanem a Kispesti még többet is támadott és veszélyesebben. Gól-alkalom egyformán adódott. Kispest támadásait nagyrészt a jobb szárny viszi, mely öt kornert csikar ki, de a kornerrúgások rendre siralmasak. Különösen kiemelkedő momentum Varga néhány bravúros védése. Boldognak egy szerencsétlen karambol következtében ki kell állania, úgy, hogy ezt a félidőt, majd a teljes másodikat tíz emberrel küzdi végig a KAC. A II. félidőben már nagyrészt az MTK a helyzet ura, de eredményt elérni nem tud, a belsők nem mennek labdára, a KAC lelkesen küzd és a 17. percben egy kapu előtti kavarodás után Norik gólt lő. Az MTK teljesen tehetetlen a tíz emberrel játszó Kispestiekkel szemben, a tömör védel...
  85. 2018.09.25, 09:59 - VAC - Vasas 1921
    Hungária-ut. Bíró: Nagy L.

    A Vasas Zatykóval megerősödve, a VAC az MTK ellen győztes csapatával állt fel. A mérkőzés az I. félidőben két egyforma erejű csapat küzdelme volt. A VAC-ban főleg a szépen játszó Boros-Breuer II. jobbszárny vezeti a támadásokat, a Vasasoknál a két szélső. Mindkét csapatnak volt gólhelyzete, de egyik sem tudta értékesíteni.
    A II. félidőben a VAC fölénybe kerül, a Vasas azonban keményen védekezik. Közben Katzert, a Vasas balszélsőjét mivel az egyik VAC-játékosnak utána rugott kiállítják. A Vasas ezután tisztán védekezésre szorul, amit azonban sikeresen oldott meg, mert a VAC két kapufán kívül egyebet nem tudott elérni.
    A Vasasban Zatykó, Gottlieb és Jellinek, a VAC-ban Gross, Weisz Gyula és a jobbszárny volt jó.

    Vasas: Tapfer—Zatykó, Stengl—Klein, Gottlieb, Tomecskó—Koffler, Jellinek, Takács, Rucskay, Katzer.
    VAC: Czeisler—Gross, Weisz I.—Móra, Weisz II., Heszmann—Boros, Breuer, Engel, Kövess, Nagy.
    Nemzeti Sport, 1921.12.05.
  86. Amerikai-ut. Bíró: Schiller.

    Törekvés-fölénnyel kezdődik a játék. Weininger éles, laposan eiőreadott centerezésére Recht ráfut és a kapujából későn kiugró Dürr mellett gólt lő. Hatalmas Törekvés támadás következik. Wetzer vagy 8 ideális centerezése marad kihasználatlanul, de olyannyira, hogy még veszélyes lövés sem megy a TTC-kapura. A II. félidőben itt-ott a TTC is szóhoz jut s így a 10. percben Maly könnyen védhető labdáját Dürr elnézi, de az utolsó pillanatban elvetéssel védi. A kipattanó labdát azonban Weininger gólba lövi. A Törekvés minden ereje megfeszítése dacára eredményt elérni nem tud.

    TTC: Füleki—Höffinger, Kovács—Prizner, Friedmann, Palkovics—Maly, Recht, Ragg, Sándor, Weininger.
    Törekvés: Dürr—Vas, Horváth—Csermely, Pruha, Siegl—Wetzer, Chambré, Kautzky, Hirzer, Weisz.
    Nemzeti Sport, 1921.12.05.
  87. 2018.09.25, 09:51 - III. Kerület - MAC 1921
    Határ-utca. — Bíró: Bíró Sándor.

    MAC-fölénnyel kezdődik a meccs, de tíz perc múlva a vívók veszik át az irányítást. A MAC kis termetű centercsatára, Ertl elöl Kléber elfejel minden labdát, viszont Petrákovich nem tudja pótolni Kocsist és így a gyenge gerincű MAC csapat nem tud veszélyes lenni a III. kerületieknek.
    A második félidőben a MAC erősebb tempót diktál, de a belső csatárok egy helyzetet sem tudnak megjátszani. A 22. percben III. ker. szabadrúgás, amellyel Kovásznay a tétovázó Szaffka mellett kiszökik és közelből a hálóba helyezi a labdát. Érdekes, hogy éppen Szaffka volt a mezőny legjobb embere, aki Omelkával együtt teljesen sakkban tartotta a veszélyes óbudai jobbszárnyat. Omelka a gól után előre megy a csatársorba, de az eredményen már ő sem tud változtatni. Biró jól bíráskodott.

    III. ker. TVE: Neuhaus—Harrer, Erdélyi, Majherr, Kléber, Kheck—Telkes, Kovásznay, Hegyi, Szabó, Schwarz.
    MAC: Fehér—Jancsár, Szaffka—Lenz, Petrákovich, Omelka—Rácz, Plohl, Ertl, Sz...
  88. 2018.09.25, 09:46 - UTE - Kispesti AC 1921
    Népsziget. Bíró: Kiss Menyhért.

    A KAC kezd kilenc emberrel, a kapuban Raix halffal. Az UTE azonnal támad, de a KAC szívósan védekezik, úgy hogy eredményt csak a 20. percben ért el az UTE Szidon révén. Továbbra is az UTE támad, a szórványos KAC-támadásokat a Fogl-testvérek könnyen szerelik. A 32. percben Priboj keresztültöri magát Szidon beadásával a bekkeken és Raix mellett 6 méteres gólt lő. További eredményt már nem tud elérni, mert a 40. percben megérkező Varga még betegen is elégségesnek bizonyult a lövések elhárítására.
    A II. félidőben a KAC többet jut támadáshoz, de egyetlen lövőképes csatára, Eisenhoffer, túl messziről kísérletez. Az UTE-nak elég sok alkalma volt, Varga azonban dolgát sikeresen oldotta meg.
    Az UTE-ben Fogl-testvérek, Rosenberg és Priboj tűntek ki. A KAC-ban a legjobb játékot Stallmach produkálta.

    UTE: Remete—Fogl II, Fogl III—Kelecsényi. Baubach, Rosenberg—Egyházi, Nagy, Priboj, Kosa, Szidon.
    KAC: Varga—Jurcsó, Sabuly—Raix, Stallmach, Mihalek...
  89. Üllői-ut. Bíró: Técsöi.

    A meccs FTC fölénnyel kezdődik, Pataky 25 méteres félelmetes lövését Palcsek kornerra nyomja ki, Pataky és Schwarz további lövései ígérnek eredményt, míg végre Héger kapufáról visszapattanó lövését Wiener II. befejeli (1:0). Takács gyönyörű szabadrúgását csak valami felsőbb hatalom segítségével sikerül a kapufának és Horváthnak menteni. Még Técsői lehetetlen ítélkezései izgatják a kedélyeket, ami Schweng bírósértésért történt kiállításával érte el tetőpontját. A II. félidő elején a négy csatáros BTC szép támadásai során majdnem kiegyenlít, s csak a feltűnően nyugodt és biztos Csajka menti meg a kaput. Lassan az FTC döntő fölénybe kerül, Nikolsburgert a bíró kiállítja, amit az FTC egyáltalán nem érez meg, s Pataky olyan helyzetet dolgoz ki, melyből Schwarz bosszú, csodálatosan szép csavart, félmagas lövéssel megszerzi a második gólt.

    FTC: Csajka—Takács, Hungler II—Szabó, Obitz, Blum—Héger, Nikolsburger, Pataky, Schwarz, Wiener II.
    BTC: Palcsek—Orb...
  90. 2018.09.24, 16:54 - Kispesti AC - III. Kerület 1921
    Kispest. — Bíró: Renner Ferenc.

    Az I. félidő némi III. ker. fölény jegyében telt el. Eredményt mégis csak a 40. percben ért el Szabó révén. A 45. p-ben Saguly handse miatt megítélt 11-est Harrer góllá értékesíti.
    A II. félidőben a KAC erősebb játékhoz lát, de a jó helyzeteket sorra elhibázzák. A III. ker. lövéseit pedig Varga sikeresen hárítja el.

    III. ker.: Neuhaus—Harrer, Erdélyi-Mayherr, Kléber, Keck—Telkes, Kovásznay, Hegyi, Szabó, Sohwartz.
    KAC: Varga—Saguly, Mihalek—Raix, Stallmach, Sándor—Boldog, Kikinger, Csontos, Eisenhoffer, Norik.
    Nemzeti Sport, 1921.11.28.
  91. 2018.09.24, 16:51 - Budapesti TC - Vasas 1921
    Népsziget. Bíró: Kiss Menyhért.

    Nem magas nívójú, de mindvégig izgalmas és fair volt a mérkőzés, amelynek II. félidejében (27. perc) a bíró Horváthot kiállította, holott a csúszós talajon Takáccsal való összefutása nem volt szándékos foulnak minősíthető.
    BTC kezdés után mintegy 10 percig támad, miközben a 6. percben Pócz biztos helyzetben hibáz. Lassan a Vasasok is lábrakapnak. de Katzer majd Rucskai ívelt beadásai kihasználatlanul maradnak. Változatos mezőnyjáték következik, melyben egyik fél sem tud gólhelyzetet teremteni,
    II. félidőben a BTC van frontba, de a 27. perctől, — Horváth kiállítása folytán — visszaesik, azonban kitűnő védelmén minden Vasas támadás meghiúsul.

    BTC: Palcsek—Kőszegi, Orbán—Horváth, Szabó, Gruber—Szántó, Tichowszky, Pócz, Schweng, Hajdú.
    Vasas: Taffer—Stojka, Stengel—Tomecskő, Gottlieb, Klein—Katzer, Takács, Kelchán, Jellinek, Rucskai.
    Nemzeti Sport, 1921.11.28.
  92. 2018.09.24, 16:47 - MAC - Törekvés SE 1921
    Margitsziget. Bíró: Szüsz.

    Kezdés után mindjárt a MAC van frontban és már a 6. percben a Törekvés hálójában van a labda: a Plohl lábáról lecsúszó labdát Ertl hat méterről helyezve a sarokba lövi. A félidőben a helyzet ura jórészt a MAC volt. Szünet után a Törekvés többet támad, sőt az utolsó tíz percben döntő fölénybe kerül, a kiválóan dolgozó MAC-védelem azonban minden gólhelyzetet szétrombol.
    Szüsz kifogástalanul vezette a meccset.

    MAC: Fehér—Jancsár, Szaffka—Lenz, Petrákovits, Omelka—Rácz, Plohl, Ertl, Szalay, Boldog.
    Törekvés: Dürr—Vass, Horváth—Csermely, Pruha, Siegl—Szántó, Ksutzky, Wetzer, Hirzer, Weisz.
    Nemzeti Sport, 1921.11.28.
  93. 2018.09.24, 16:45 - Terézvárosi TC - UTE 1921
    Testvériség-pálya. — Bíró: Técsői.

    Az első félidő kevésbé volt értékes. A TTC csatársora szép összjátékkal dolgozza magát állandóan előre, támadásainak nagy részét Maly jobb szélső lefutásaira alapítja, a beadások azonban vagy nem sikerülnek, vagy a Fogl-testvérek tisztítják a helyzetet. Az UTE nyugodtan dolgozik; mintha „még ideje lenne“. A félidő közepe után Nagynak lövése hálót fog a tétovázó védelem hibájából.
    A II. félidőben fokozódik az iram. A TTC három belső csatára szépen dolgozik, de annyira egymás mellett mozognak, hogy leszerelésük nem ad komolyabb munkát. Szidon és a leginkább jobb szélre dolgozó Priboj révén az UTE meglehetősen fölénybe kerül, de Höflinger és a kapus sokat mentenek. Fogl II. által a 16-os vonal közeléből rúgott irtózatos büntetörúgást szinte érthetetlen módon hárítja el a TTC közvetlen védelme. Az UTE forszíroz, a halfsor, különösen Kelecsényi mindent fognak és csatáraikat tömik labdával. Szidon beadása után beállt komplikációból megint Nagy sz...
  94. Üllöi-ut. Bíró: Schreiner.

    A játék elején mindenki az FTC nagy gólarány győzelmét várja. Ám a VII. ker. balszárny erélyes támadást vezet, Takács tétovázva, gyengén adja hátra, Pollák hamarább éri el s az FTC-t csak a kifutó Csajka és a szerencse menti meg a góltól. Ezután váltakozva van frontban a két csapat, Takács, Wiener és a bíró hibázásai miatt azonban Csajka kapuja előtt melegebbek a helyzetek. Így Dobos az üres kapu helyett kapufába fő.
    A második félidő elején újra az FTC van frontban, egyre hevesebb támadásai azonban csak a 31. percben hozzák meg az eredményt: Pataki a tétovázó Juhász mellett pompásan kiszökik s bár hátulról nyomják, Wagner mellett gólba gurítja a labdát. A meccs eldőlt, az FTC-nek Héger pompás lefutásából alkalma van újabb gólt elérni, de Pataki helyezett lövését Wagner szépen kapufára tolja.
    Schreiner bíró most se volt jó!

    FTC: Csajka—Takács, Wiener I.,—Szabó, Obitz, Blum—Héger, Nikolsburger, Pataki, Tóth, Wiener II.
    VII. ker,: Wagner—Juh...
  95. 2018.09.24, 16:33 - MTK - VAC 1921
    Hungária-út. Bíró: Iváncsics.

    A játék VAC-támadással kezdődik, s Feldmann hibájából Nagy centerét Breuer
    II. belövi (6. p.). Az első félidő változatos játékot mutat. Molnár az összes gólhelyzetben addig helyezgeti maga előtt a labdát, amíg elkésik! Engl és Köves lövései jelentenek veszélyt Kropacsek kapujára, a játék nagyrésze azonban a középen folyik és mindkét csapat stílustalan csapkodásban leli kedvét.
    A II. félidő elején még mindig egyenrangú a játék, lassanként azonban teljes lesz az MTK fölénye. Szinte a 16-oson belülre szorítja ellenfelét, de az szinte hihetetlen módon mindent ment. Orth remek hosszú lövését Zeisler csodával határos módon parírozza, Schlosser lövése kapufát ér. Opata és Schlosser helyet cserélnek, a VAC folytatja kétségbeesett védekezését. Zeisler rávetessél menti Molnár lövését, Orth közvetlen közelről mellé rúg, a VAC csak egy-egy lerohanást produkál, Breuer II. akciói azonban Kropacseknél befejezik karrierjüket.

    VAC: Zeisler—Grosz, Weisz II...
  96. 2018.09.24, 16:24 - VII. Kerületi SC - MTK 1921
    Hungária-ut. — Bíró: Biró S.

    A játék menete: Orth a 2. percben megkapja a labdát, fél pályától kezdve végig dribliz, illetve ellép az egész védelem mellett, s balról oldalról, közelről, de igen nehéz helyzetből vehemens gólt lő (1:0). Fél perc sem telik bele, Schlosser lefut, hátrafelé centerezett lapos labdáját Orth váratlan hosszú lövéssel kapásból, leszorítva a jobbsarokba lövi; a kapus későn veti utána magát (2:0). Orth mindenütt ott van, páratlan munkával viszi a támadásokat. Most a jobbszélen rohan le az autvonalig, középmagas egyenes centere ideális, két méterrel a kapu előtt röpül, Molnár beleront és nagy rössével a kapuba nyomja (6. perc 3:0). Ez a mérkőzés volt legklasszikusabb akciója. Orth tovább dolgozik, a kiszökő kapus mellett hosszan lőtt labdája kapufát ér, két lövését fogják, három a kapus mellett süvít el, mindenünnen lő, de már a VII. ker. jobban vigyáz reá. A VII. ker. sorra hibáz, Weszter két szép szabadrúgását Kropacsek fogja, Molnár négy tiszta helyze...
  97. 2018.09.24, 14:38 - Törekvés SE - Kispesti AC 1921
    Halom-utca. Bíró: Szüsz Hugó.

    Azonnal a KAC támad, azonban csatársora nélkülözte a későn érkezett Eisenhoffer beállítása után már véglegesen átveszi a támadást. Állandóan frontban volt. Játéka azonban nem lehetett eredményes, mert eltekintve Norik gyenge játékától, elkövette azt a taktikai hibát, hogy halfsora teljesen támadásra adta magát. A 42. percben Hirzer egy hosszan előadott labdával kiugrik az őt elfogni akaró tétovázó Saguly mellől s a kapuját elhagyó Varga mellett gólt lő.
    A II. félidőben a KAC energikus támadásai egymást követik, a Törekvés fejét veszti. Tétovázását ügyesen kihasználja a KAC. Az 5. percben Eisenhoffer lefut a kornervonalig a labdával, centerét Csontos fejjel a kapura továbbítja. Dürr fogja a labdát, de elesik. A körülötte keletkező tumultusban Csontos a labdát gólba nyomja (1:1). Továbbra is a KAC támad s a 12. percben Norik beadásából Csontos újabb gólt lő. A Törekvés erre elkeseredett támadásokkal felel. Eisenhoffer a halfsorba vonul. Ez a takt...
  98. 2018.09.24, 14:29 - Törekvés SE - Kispesti AC 1921
    A Törekvés-KAC mérkőzés elmaradt, minthogy Nagy László bíró a Halom utcai pályát nem találta mérkőzés lejátszásra alkalmasnak.
    Nemzeti Sport, 1921.11.14.
  99. Amerikai-ut. — Bíró: Técsői.

    TTC támadások vezetik be a játékot, melyek során az 5. percben Maly beadásából Poremba mintegy 10 m.- ről gólt lő. Változatos játék következik, melyben egyik fél sem találja fel magát a csúszós talajon. VII. ker. egyöntetűbb, TTC lelkesebb játékot produkál. A 42. percben Herczog iveit beadását Pallkovits a saját kapujába lövi.
    A második félidőben a VII. ker. erős támadásokat vezet; az 5. p.-ben a kiugró Knollt elbuktatják, s a megítélt 11-est Brenner helyezve, de igen gyöngén lövi, úgy, hogy Füleki kornerre védheti. Kojsza 20 m.-es szabadrúgása a kapufáról pattan vissza a mezőnybe, míg a kiszökő Pollák éles lövését Füleki szerencsével védi. A TTC alig jut át a fél pályán. A 29. percben Csuzmann lefut centerezésével a kis Knoll kiugrik a két beck között és 2 m.-ről gólt lő. A 36. percben Herczog beadását Brenner kapásból gólba lövi, de a bíró offside címén nem adja meg. VII. ker. támadásával végződik a játék.

    TTC: Füleki—Kovács, Höfflinger—G...
  100. 2018.09.24, 14:18 - VAC - MAC 1921
    Hungária-ut. Bíró: Iváncsics.

    Kezdés után a VAC mindjárt felnyomul és a 6. percben kornert ér el. Weiner balesete után Omelka a halfsorba vonul vissza és a VAC fölénye mindinkább kidomborodik. A MAC gyér támadásai mégis veszélyesebbek. A 11. percben Boldog centerét 10 méteren keresztül hasoncsuszva tudja csak fogni Czeizler. A 18. percben újabb kornert rúg a VAC és erősen ostrom alá veszi a MAC kapuját, Szaffka és Jancsár azonban helyükön vannak. A MAC egy kornert ér el a félidőben.
    Szünet után mindkét részről hevesebb a tempó. A 4. percben az off side-en álló Köves közvetlen közelből a MAC-hálóba helyezi a labdát. A gól villámgyors akcióból eredt és az off side-helyzet nehezen volt felismerhető. Egy percre rá Szaffka a 16-oson belül foul-t vét. Boros gyenge lövését Fehér fogja, minthogy azonban Omelka idő előtt befutott, Iváncsics újra rúgatja a 11-est. Ezúttal Singer próbálkozik, de magas lövését Fehér biztosan fogja. Ezután a VAC kifulladva visszaesik és a csonka MAC-csat...