magyarfutball.hu

MTK - Budapesti TC 2 : 0

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1921/1922, 13. forduló
referee : Schreiner Károly
attendance:
  1. Sporthírlap: 8.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.03.27, 21:44 (szerk.: 2022.03.28, 15:57)
    MTK - BTC 2:0 (2:0)

    Hungária-ut, 8000 néző
    Bíró: Schreiner Károly

    Az MTK csapatát a szezon megindulása óta üldözi a balsors. Hol egyik, hol a másik játékosa sérül meg s ezeknek a megfelelő helyettesítése nagy fejtörést okoz a vezetőségnek, így volt ez a mai mérkőzés előtt is. Az utolsó percig kétes volt még Mandlnak, a csapat legállandóbb formát mutató játékosának a részvétele, mert a jeles hátvéd az egész héten át gyengélkedett. A sérültek listáján szereplő Senkey helyett Feldmannak kellett volna játszania, aki azonban már szombaton elutazott Brünnbe. így Mandl partnere a II. csapatban játszó Gerber lett.

    A BTC azonban még mindig nem az a csapat, amely a futballmezőn kimagasló teljesítményekre rátermett lenne. Mintha nem tudna, de talán nem is akarna megszabadulni attól az évtizedek óta beléidegzödött konzervatív játékmodortól, amelyet röviden, elavult stílusnak lehet nevezni.

    A BTC különben Szántó helyén Brauchlert. Kanyaurek helyén pedig Orbánt szerepeltette. A csapat eléggé fürgén mozgott, de a játékosok legnagyobb részének tebnikai tudása hiányos.
    Az MTK ma is felforgatott csapattal állt lel. Molnár játszott balszélsőt, sérült lábára való tekintettel, igen óvatosan, Talán ez magyarázza meg, hogy a mellette játszó Siklóssi sem tudott megfelelően érvényesülni. A jobb szárnyat —- szükség törvényt bont — ezuttal is a Kertész II.—Opata pár alkotta. Orth nagy kedvvel játszott, a két gólt ő lőtte. Az elsőt a (4. percben Opata beadásából, a másodikat a 25. percben. Ez a második gólja tüneményesen szép volt. volt. Lekapcsolás után lőtte háromnegyed fordulatból ballábbal, védhetetlen volt. A két szélső half, Vágó és a folyton javuló Kovács, jól támogatták az egységes stílus nélkül játszó csatársort, azonban Nyul gyengén szerepelt. A Mandl mellett játszó Gerber hátvéd hosszu felszabadító rugásaival kellenesen lepett meg.

    Sporthirlap, 1922. március 13.
     
  2. avatar: erdosor
    2018.10.02, 14:58
    Hungária-ut. Bíró: Schreiner.

    Nem valami nagy bizalom kísérte a bajnokcsapatot tegnapi startjához. Senkey, Braun és Feldmann hiányát az amúgy is meggyengült csapatnak meg kell éreznie, — mondták a tippelők.
    Az MTK igen érdekes összeállításban jelent meg. Opata jobbszélsőt, Kertész jobbösszekötőt, Molnár balszélsőt, játszott, csak Siklóssy és Orth álltak eredeti posztjukon. A csatársor ebben az összeállításban szép akciókat hajtott végre, melyek befejezésére Orth egymagában is elégnek bizonyult.
    A BTC mai összeállításában nem az a csapat, amelyik nagy meglepetéseket okozhatna. Csatársorában csak a Hajdú produkált elsőosztályú játékot. Kifogást csak a közvetlen védelem ellen nem lehet emelni. Hogy az MTK csak két gólt rúgott, az főleg az ő érdemük.
    A mérkőzés csak a második félidőben volt változatosnak mondható, az első félidőben a BTC alig vezetett komoly támadást.
    A közönség még bizalmatlan az MTK felforgatott csapata iránt s a — hogy hogy nem balszélsö - Molnár finom akciójával kezdődik a mecos. Molnár akcióját a szélről kapu fölé irányított hatalmas lövéssel fejezi be. A 3-ik percben kornert rúg Kertész II., Orth pompás fejesét Palcsek kifogástalan helyezkedéssel fogja. A BTC is elér egy kornert, de újra MTK támad, Molnár szép lapos centerét a védelem hibázza s a hozzákerült labdát Orth közelről kényelmesen begurítja (1:0). MTK szép és erélyes támadásokat vezet. Orth 25 méteres szabadrúgása ad munkát Palcseknek, majd a 21. percben fordulásból, remek lapos lövéssel megcsinálja a második gólt. Nem hallgathatjuk azonban el, hogy lövés előtt közvetlenül foultot csinált, amelyet a bíró nem vett észre. Az MTK-támadások tovább folynak. Opata beadásából Siklóssynak van kitűnő gólalkalma, de közelről fölé rúg. A BTC is frontba jön néha-néha, de egy kornernél többet nem tud elérni. A félidő MTK-kornerrel végződik.
    A második félidőben, élénkebb lesz a BTC is, az MTK-védelem viszont könnyebben veszi a dolgát. Hajdú a BTC-támadások lelke, a belsők azonban nem nagyon támogatják. Beadásaiból nem lesz gól. Először Pócz lő kapu mellé, majd teljes tisztán állva Tichovszky rúgja Hajdú beadását hajszálnyira kapu fölé. A félidő második felében újra az MTK támad, Orth hatalmas lövéseket ereszt meg, de a BTC-védelem most már jobban vigyáz. Orth formában, — a játékot csak ezzel lehet hűen jellemezni. Noha ma az egész MTK jól mozgott, mégis csak Orth az, aki a gólokat rúgja. Különösen most, hogy Molnár a szélre került, az összekötök nem nagy lövőkedvű csatárok. Orth mellett Molnár volt a legfrissebb; igen ötletes szélső. Siklóssyból lesz játékos, Kertész Viliből csatár már nehezebben. Opata rendes formáját játszotta ki. A halfsorban Vágó volt a legjobb és Kovács is megfelelt. Mandl kitűnő volt, Gerber a II. félidőben elkészült. Kropaeseknek nem volt dolga.
    A BTC legjobb embere Kőszegi II. és Palcsek volt, mellettük Orbán, Geschleoht és Hajdú játéka érdemel elismerést.

    MTK: Kropacsek—Mandl, Gerber—Kovács, Nyúl, Vágó—Opata, Kertész II., Orth, Siklóssy, Molnár.
    BTC : Palcsek—Orbán, Kőszegi—Gruber II., Szabó, Geschlecht—Hajdú, Pócz, Schwenk, Tichovszky, Brauchler.


    Nemzeti Sport, 1922.03.13.