magyarfutball.hu

MAFC - Budapesti TC 1 : 1 14:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1922/1923, 1. forduló
referee : Hertzka Pál
attendance:
  1. Sporthírlap: -
  2. nela: 1.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.01, 21:06 (szerk.: 2022.04.02, 11:43)
    BTC - MAFC 1:1 (1 1)

    Üllői-ut
    Biró: Hertzka Pál

    A MAFC az Aradon időző Kelly és a beteg Müller helyén tartalékokat volt kénytelen szerepeltetni, mig a BTC Horváth nélkül állott fel. A MAFC természetesen jobban megérezte centerhalfjának hiányát; játékosai egyenkint jól mozogtak a pályán, de hiányzott a csapatból a gerinc, amely az egésznek egységét biztosítani tudta volna. Áll ez különösen az I félidőre, amikor Havas próbált centerhalfolni; Gárdonyi centerhalfjátéka a II. félidőben már inkább tetszett.

    A BTC-ről sem mondhatjuk ugyan el, hogy nagyon egységes lett volna, de legalább némi stiíust láttunk a játékában. A csapat bizonyosan meg is nyerte volna a játékot, ha Schweng lába meg nem rándul s a BTC nem kényszerül 10 emberrel lejátszani a II. félidőt. Még igy is állandó fölényben volt s Bart zernek minden tudományára szüksége volt, hogy kapuját mentesítse a góltól.
    Az első félidőben meglehetősen egyenlő a játék; a MAFC is vezet néhány szép támadást, a BTC fölénye azonban már ebben a félidőben is kidomborodik; támadásai sokkal határozottabbak és veszélyesebbek. Az első gólt a MAFC éri el Gruber 40 méteres szabadrugásából, amelyet Palcsek elfog, de már a gólvonalon belül. A BTC szintén szabadrugás után egyenlít ki, Schweng a hozzájutott labdával kiugrik és helyezett lövését Barczer nem tudja fogni. A BTC a II. félidőben a megsérült Schweng nélkül áll ki, de ennek ellenére is állandóan támad s a MAFC kapusa és két bekkje állandóan munkában van. Pócznak és Tichovszkynak jó néhány gólhelyezete van, de vagy elhibázzák, vagy Barczer védi lövéseiket bravurosan. A MAFC-nak egy 11-es révén van alkalma megszerezni a győzelmet, de Lukács ezt gyengén a kapus kezébe lövi. A félidő végén Gaug szökik ki, de az utolsó percben a bekkek leszerelik.

    Mindkét csapatban a bekkek voltak a legjobbak; akiknek a BTC-ben a halfsor is kitünően segített, amit a MAFC-ról nem lehet elmondani. Kívülük a BTC-ben a két szélső, a a MAFC-ban pedig Barczer játékát kell kiemelni; a MAFC csakis utóbbinak közönheti egy pontját.

    A mérkőzés előtt kedves ünnepség keretében kölcsönösen virágcsokrot adtak át a klub vezetői egymásnak; a MAFC a BTC-nek jubileuma, a BTC pedig a MAFC-nak első osztályba való visszakerülése örömére.

    BTC: Palcsek - Orbán, Geschlecht- Szabó, Kanyaurek, Schweng - Hajdu, Tibovszky, Pócz, Rauchmaul, Szántó II.
    MAFC: Bartzer - Ruprich, Gruber- Landsmann, Havas, Kosár-Alm, Gaug, Lukács, Albrecht, Gárdonyi.

    Sporthirlap, 1922. szeptember 4.
     
  2. avatar: erdosor
    2018.10.10, 18:00 (szerk.: 2022.04.02, 11:43)
    Üllöi-ut. Biró: Hertzka.

    A II. osztály tavalyi bajnokcsapata egyelőre még nincs biztató formában. A BTC jobb volt a MAFC-nál, amely négy tartalékkal játszott.
    A meccs szebbik része az első félidő volt. A gólok rögtön a játék elején estek, azonban egyik sem kombinációból. A vezető gólt a MAFC éri el, Gruber 50 méteres szabadrúgásából. Két perc múlva Kanyaurek 20 méterről orrheggyel kapura lő s az elcsúszó Bartzer mellett a hálóba jut a labda.
    Csak a gólok után jutottak szóhoz a csatársorok is. Előbb Polacseknek, majd Bartzernek nyílik néhány, szép védésre alkalma. Azután főleg a mezőnyben folyt a játék, a félidő végén Schweng sérülten kiáll.

    A második félidőben a MAFC felforgatja csapatát, azonban a halfsor így sem bírja jól a tempót és ezért a BTC tíz emberrel is fölénybe kerül. Támadásaikat különösen a Hajdú—Tichovszky szárny vezeti, azonban szép akcióikat belül a résen álló MAFC védelem miatt nem tudják értékesíteni. A 28. percben ugyanő a 16-oson belül kézzel stoppol egy labdát. 11-es, Lukát azonban a kapus kezébe lő. Bartzer egymásután néhány szép lövést fog. A játék vége felé Hajdú fóultjai hoznak a játékba változatosságot.

    A BTC csapatában a jobb szárny mellett ez elég jól funkcionáló halfsor volt a csapat legjobb részé. A bekkek szürkén játszottak, Palcsek éppúgy, mint kapuskollégája, elnézte a gólt.
    A MAFC legjobb emberei Bartzer és Gruber voltak. Bartzer némi elsőosztályú rutinnal egyike lehet a legjobb magyar kapusoknak. A többi játékos formáján alul játszott, még Gárdonyi halfjátéka érdemel említést.

    Hertzka jó biró volt.

    MAFC: Bartzer—Ruprich, Gruber—Ladsmann, Havas, Konár—Alma, Gang, Lukát, Albrecht, Gárdonyi.
    BTC: Palcsek—-Orbán, Geschlecht—Szabó, Kanyaurek, Schweng—Hajdú, Tichovszky. Pócz, Rauchmaul, Szántó

    Nemzeti Sport, 1922.09.04.