magyarfutball.hu

Budapesti TC - UTE 0 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1921/1922, 20. forduló
referee : Orova Henrik
attendance:
  1. Sporthírlap: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.03.30, 19:24 (szerk.: 2022.03.31, 09:53)
    UTE - BTC 1:0 (1:0)

    Népszigeti pálya, 4000 néző
    Bíró: Orova Henrik

    Egyenrangu ellenfelek grandiózus küzdelme, amelyet az UTE csapata csak a legminimálisabb gólarányában tudott a maga javára eldönteni. A játék két félideje élesen elütött egymástól : az elsőben az UTE, a másodikba pedig a BTC volt frontban, a szerint, melyiké volt a széltől támogatott oldal. Az UTE csapata a győzelem ellenére sem elégített ki, játékán meglátszott, hogy 8 nap alatt már s harmadik nehéz mérkőzését játsza, s a fáradság és kimerültség az utolsó 25 percben vált szembetűnővé, amikor is a máskor állóképes csapat valósággal összeroppant, s csak Knoll bravuros védéseinek köszönhető, hogy a minden pillanatban esedékesnek látszó kiegyenlilés nem következett be.

    Mellette Fogl II. ismét a régi jó formáját játszotta ki. A fedezetsor jól dolgozott, a másodikban azonban, miután Baubach kifuladt, nem tudott feladatának megfelelni. A csatársor a mezőnyben szépen kombinált, a kapu előtt azonban tulkényelmesen játszva, éppen a befejező akciókkal maradt adós.

    A BTC csapata ezuttal teljességgel igazolta legutóbbi jó eredményeinek a realitását Nemcsak egyenrangu ellenfele volt az UTE-nek, de a játék utolsó félórájában döntő fölényben játszott és csak balszerencséjén mulott, hogy nem tudott kiegyenlíteni. A közvetlen védelem labdabiztos, a fedezetsor, az élén Kanyaurekkel, agilis, s a csatársor, különösen a Hajdu— Horváth jobbszárny kitűnő.
    Az UTE győztes gólját az első félidő 35. percében érte el Kósa Lajos lövéséből.

    A mérkőzést a kiküldött Hertzka helyett maga a biróküldő Orova vezette.

    Sporthirlap, 1922. május 28.
     
  2. avatar: erdosor
    2018.10.08, 13:31
    Népsziget. Bíró: Orova.

    A szezon legszebb s talán legizgalmasabb mérkőzése, amelynek változatai, tempója a legutolsó percig izgalomban tartották az UTE-pálvát megtöltő közönséget. A mérkőzésről éppen sokoldalúsága miatt szinte lehetetlen pontos képet adni, mert a játék minden egyes perec variálta az érdekes helyzeteket. Mindkét csapat a legerősebb összeállításban vonult a küzdelembe, amelyből ez alkalommal az újpestiek meg nem érdemelten kerültek ki győztesként. Az első félidő az UTE fölényének jegyében folyt ugyan le, de anélkül, hogy a BTC-kapu előtt veszélyes helyzeteket tudtak volna teremteni. Az újpesti csatársor igyekezettel játszott ugyan, de Schaller lehetetlen, tántorgó játéka és Kosa puhasága elrontották a másik három csatár által hellyel-közzel kidolgozott helyzeteket.
    A mérkőzés sorsát eldöntő gól az I. félidő 34. percében esett kornerrugásból, amelyből a Kósa által érintett labda falsot kapva, Palcsek kezei mellett csúszott a hálóba. A gól után az újpesti támadások ellanyhulnak, mert csatársorukat a kritikán alul játszó halfsor csak ritkán tudta labdához juttatni, a félidő végén pedig már a BTC került frontba. A második félidő aztán a BTC-től olyan játékot mutatott, amilyet hosszú évek óta nem produkáltak. Az újpestiek a szó valódi értelmében szóhoz sem jutottak s az egész 45 perc a két Fogl-testvér és Knoll kapus kétségbeesett védekezése volt. Pompásabbnál pompásabb támadások, klasszikus szépségű kombinációk, lendületes áttörések és lefutások izgalmaiban mindenki „gólokat" várt, de Knoll kapus bravúrja és hihetetlen szerencséje meggátolták a BTC-ét abban, hogy megérdemelt győzelemmel hagyhassa el az újpesti pályát. A mérkőzés utolsó percéig talán a legfanatikusabb UTE-hívő sem hitt a győzelemben s megkönnyebbülten lélegzettek fel, amikor összeroppant csapatukat a síp kettős jelzése megszabadította a további ostromoktól.
    Az újpestiek közül Knollt illeti az első szó, aki Fogl II.-vel együtt tartotta meg a győzelmet. Mert a halfsor minden kritikán alul játszott, a közvetlen védelemre háromszoros munka esett, ami aztán eléggé megmutatta a hatást. A csatársorban Szidon, Priboj és Paulusz szokott jók voltak. A BTC egész együttese pompás volt, különösen Kőszeghy, a halfsor s a két szélső csatár.
    A mérkőzés minden erőssége és izgalmai ellenére teljesen fair volt. Orova bírónak nem volt nehéz föladata.

    UTE: Knoll—Fogl II., Fogl III.—Kelecsényi, Baubach, Peitsch—Sidon, Schaller, Priboj, Kósa, Paulusz.
    BTC: Palcsek—Orbán, Kőszeghy—- Szabó, Kanyaurek, Rauchmal—Hajdú, Horváth, Pócz, Schwenk, Szántó.

    Nemzeti Sport, 1922.05.29.