magyarfutball.hu

Budapesti TC - MTK 1 : 3 16:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1922/1923, 2. forduló
referee : Vértes Imre
attendance:
  1. Sporthírlap: 4.000
  2. nela: 6.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.01, 22:10 (szerk.: 2022.04.02, 11:46)
    MTK — BTC 3:1 (2:0)

    Hungária-utl pálya, 4000 néző
    Biró: Vértes Imre

    A mérkőzés váratlanul igen gyenge és nivótlan sportot nyujtott. Céltalan rugdalózás, csapkodás jellemezte a játékot, amelynek során csak a legritkább esetben csillant fel egy kis stílus és kombináció. Bár az MTK győzelme pillanatig sem volt kétes, a kék-fehérek játékát még szigorubb elbírálás alá kell vennünk, mint a BTC-ét. A magyar bajnoknak soha semmilyen körülmények közt sem szabad oly gyengén játszania, mint ahogyan ezuttal az MTK játszott.

    Egyedül Plattkó és Braun játéka emlékeztetett a régi, nagy MTK-ra. Plattkó, a kapuban a legtökéletesebbet nyujtotta. Helyezkedése, labdafogása és bravuros rávetései ismételten ragadták tapsra a nézők ezreit. Mandl partnere Rakitovszky volt, akinek debüje sehogy sem sikerült, Kovácsnak a balhalf helyére való előrevonása sem vált be. Nadler a centerhalf helyen nagy technikai készséget árult el, de gyenge testalkatával nem tudja betölteni a centerhalf nehéz szerepét, Kertész II. sem volt ezuttal a szokott jó. A csatársorban csak Braun lendületes támadásai érdemelnek említést, a többiek igen gyengén funkcionáltak; különösen Opata volt feltűnően rossz s Weisz Leó sem való a csatársorba.

    A BTC Schweng és Horváth nélkül eleve elvesztette minden győzelmi esélyét s még így is, ha csatárai csak valamivel nagyobb lövőképességet árulnak el, ugyancsak meleggé tehették volna a kék-fehérek győzelmét. Egyénileg az Orbán—Geschlecht hátvédpár, Konyaurek és Schneeweis érdemel említést, Geschlecht egyike a legdurvább játékosoknak.
    Az MTK góljait az első félidőben Braun és Molnár lőtték. A második félidőben Molnár 11-esből lövi a harmadik gólt, mig a BTC-t Tichowszky juttatja góljához.

    Sporthirlap, 1922. szeptember 11.
     
  2. avatar: erdosor
    2018.10.10, 18:22 (szerk.: 2022.04.02, 11:46)
    Hungária-ut
    Biró: Vértes

    Bajnok csapathoz egyáltalán nem méltó, tervszerűtlen, csapkodó játékával hangolta le híveinek ezreit tegnap az MTK. A kísérletezés, hogy Orth helyét csak valamiképpen is betöltsék a centercsatár helyén sehogysem sikerül. Weisz Lulu nem méltó az Orth örökére, sem arra, hogy az MTK-ban szerepeljen, ugyanez a kritikánk Rakitovszky II-re is. Kovács sem vált be a Vágó helyén, mert ámbár Vágó gyenge, Kovács, ha lehetséges, még gyengébb. Négy embere van csak a csapatnak, aki az első klasszist megüti: Molnár, bár tőle ezúttal semmi különöset nem láttunk, Braun, Kertész II. és Plattkó. Mandl még nincs formában, így aztán az MTK ugyanazt a lenézett stílust játszotta máma, amit a BTC: a szélsők szöktetését, aztán hajrá! A csatársorban semmi kombináció s ha Molnár, vagy Braun ilyesmibe talál kezdeni, megtörik minden a többiek tehetetlenségén. így aztán nem csoda, ha az MTK-nak nem volt tegnap egyetlen gólhelyzete sem, és ha mégis oly „imponáló*" gólarányban győzött, azt egyedül Vértes bírónak köszönheti, aki egy kissé túlzott lojalitással sietett megadni egy 11-est a BTC ellen, viszont Rakitovszky II. egy szándékos handséért a kapuvonal előtt elnézően szemethunyt.

    A BTC határozottan jobb volt az MTK-nál s láthatólag deprimálta az MTK-közönség tulhangos és sértő viselkedése. S talán a biró egy-két sulyos tévedése is. Hátvédpária igen jó, a halfsor is megfelelő, csak a csatársor kapkodásán és a Plattkó bámulatosan szép védésein múlt, hogy vesztesként kellett elhagynia a pályát.

    Magáról a mérkőzésről nincs sok mondanivalónk. MTK-támadással kezdődött a játék, majd a BTC is lábrakap, de Hajdú szép, helyezett lövését Plattkó csodásán fogja. A 6. percben Weisz szökteti Braunt, aki húsz méterről lő, s Palcsek kezéről a labda a kapulécre onnan a hálóba pattan. Változatos játék következik ezután. A 18. percben BTC kornert vét, s Braun ideálisan irányított labdáját Molnár befejeli. A BTC is támad ezután sokat, de a jobbszélsö mindent ront.

    A II. félidő úgyszólván egészen a BTC-é. És mégis ő kap gólt a 7-ik percben Orbán egy foultjáért. A megtorlás ez a formája igazán tulszigoru volt. De azért nem csügged a BTC s valósággal ostrom alá fogja az MTK-kaput, amelynek eredményeképpen végre Tichowszky gólt lő. Az ostrom tovább tart, Rakitovszky egy kavarodásban két kézzel üti le a labdát a kapuvonal előtt, de Vértes int: „semmi!" BTC-támadással ér véget a kiabálásokkal „élénkített" mérkőzés.

    MTK: Plattkó—Mandl, Rakitovszky II.—Kertész, Nádler, Kovács—Braun, Molnár, Weisz, Opata, Senkei II.
    BTC: Palcsek—Orbán, Geschlecht—Szabó, Kanyaurek, Rauchmaul—Brauchler, Hajdú, Pócz, Tichovszky, Szántó.

    Nemzeti Sport, 1922.09.09.