magyarfutball.hu

MTK - Budapesti-Csepeli AK 2 : 2* 16:00 * félbeszakadt

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.06.27, 18:45
    M. T. K.—B. A. K. 2:2.


    ( Üllöi-uti pálya.) Mi, meg velünk együtt még vagy nyolczezren, a kik vasárnap a fenyegető rossz idő daczára is kimentünk a rövid idő alatt oly páratlan népszerűségre szert tett üllői-uti pályára, abban a hiszemben tartottunk a főváros legújabb sporttelepe felé, hogy ott az őszi szezon egyik legszebb s legizgatóbb mérkőzésében lesz részünk. Sajnos, csak az utóbbi vágyunk teljesült, de az sem abban az irányban, a melyben reméltük. A mérkőző felek ugyanis az első félidő aránylag eléggé élvezetes játéka után a második half-timeban a játékbirónak egy tévedéséből kifolyólag — a mi azonban az M. T. K.-nak egy goaljába került — oly brutális játékmodorba kezdtek,a minőt harmad- s negyedosztályu, vadságukról közismert csapatainknál sem igen tapasztalhattunk. A mellett a Testgyakorlók egyes játékosai a bíróval szemben is hihe­tetlenül nagyfokú tiszteletlenséget tanúsítottak, a mit természetesen minden jóizlésü ember a legnagyobb fel­háborodással fogadott, és a biró a maga részéről az illető játékosok kizárásával büntetett. A mérkőzés második fele olyannyira bővelkedett durvaságokban, hogy azt hiszszük,helyesebben tennők, illetve rövidebb munkát végeznénk,ha — és ez a legjellemzőbb adat a match külsőségeire —azoknak a játékosoknak a neveit sorolnék fel, a kik végig megmaradtak a fair és korrekt, gentlemanlike játék keretén belül.
    A matchen különben — a fentiektől eltekintve —időnként igen szép játékban is volt részünk, sőt az M. T. K. oly hatalmas formáról tett bizonyságot, a mi az ellenfele védelmét teljesen megzavarta. Domonkost szívesen látta viszont hosszú szünet után a publikum a kék-fehérek kapujában ; a népszerű Domi csak oly jó most is, mint volt akkor, a mikor legutoljára láttuk.
    A hátvédek közül Révész volt a jobbik, de Csüdör sem maradt el sokkal mögötte. Megjegyezzük, hogy Révész a match folyamán elég fairül játszott, bár a durvaságok megkezdése mégis az ő müve volt. Különben őt ezúttal nem a durva játék miatt tiltották el a mérkőzésen való részvételtől, hanem a bíróval szembeni feleselés miatt.
    A fedezetsor igen jól s észszerűen játszott, mig a csatár­sorban csak a Sebestyén—Lane—Szántó triász munkál­kodott mindvégig kifogástalanul.
    A B. A. K. nem produkálta azt a játékot, a mit általában vártak tőle. A csapatból hiányzott Prétyi,a kit úgy helyettesítettek, — á la N. S. C. — hogy Szűri hátvédet játszott, az ő helyén pedig Fürst szerepelt, mig a jobboldali fedezet poziczióját Oszwald töltötte be.
    A csapat legjobb embere György kapuvéd volt, a ki ritkán látott remek védéseket produkált. A hátvédpár elég közepesen működött, a fedezetek sem elégítettek ki,a csatársor azonban néhány meglehetősen veszélyes akcziót vezetett; Káról}-, Salamon és Gállos voltak alegjobbak.
    Az első félidőben az M. T. K. egymásután vezeti a szebbnél-szebb támadásokat, de a kék-feketék elszántan védekeznek, úgy hogy a Testgyakorlóknak szinte állandó fölénye daczára sincs eredmény. A B. A. K. támadásai ritkábbak, bár néha veszélyesek, de az M. T, K. védelem is jól végzi munkáját.
    Félidő 0 : 0.
    Szünet után a B. A. K.-ot látjuk offenzivában s az egyik hátvéd által kivédett labdát Salamon — látszó­lag nem szándékosan — kézzel stoppolja és a következő pillanatban a kapuba rúgja. Az M. T. K. játékosai élénken tiltakoznak a goal érvényesítése ellen, de a biró, a ki ahandset nem látta, megítéli a B. A. K. vezető goalját. Csüdör, majd Révész izgatottságukban súlyosan meg­sértik a birót, mire természetesen kizáratnak. A játékota mérkőző felek izgatottsága miatt akkor öt perczre felfüggeszti a biró. Alig kezdődik ismét a játék, Salamon Cseh beadásából megszerzi a második — immár teljesen reális és tiszta — goalt. A mi azután következett, az minden volt, csak football nem, Gáncs gáncsot követettés sokan megbotránkozva távoztak az elfajult match színhelyéről. M. T. K. és B. A. K. teljesen egyenlőmértékben veszik ki részüket a durvaságból, és talán csak a paritás kedvéért állitott ki a biró több játékosta kék-fehérek csapatából, mint a B. A. K.-ból. Kucsera, Fürst, Kézsmárky (B. A. K.) és Kertész II. (M. T. K.)egymásután hagyják el a csatatérré változott játékteret.Az utolsó perczekben Lane remek goalt lő, majd rögtön utána Kertész I. a második góalt rúgja, ezt azonban Kertész I,-nek a goalrugást megelőző gáncsa miatt érvény­teleníti a biró, de egy perczozel később ugyancsak Kertész I. a kiegyenlítő goalt fejeli. Közben egy tizenegyeshez is jut az M. T. K., Lane lövését azonban György kivédi.
    A match utolsó tíz perczéből a beállt sötétség miatt alig lehet látni valamit s nyolcz perez még igy is lejátszatlanul maradt. Biró: Izsó László.

    Az Újság 1911 szeptember 26.
     
  2. avatar: fgymat
    2018.11.18, 11:12 (szerk.: 2018.11.18, 13:25)
    A hátralevő 8 percet 1911. október 15-én, a Törekvés - MAC előtt játszották le.
    A BAK—MTK bajnoki mérkőzéséből visszamaradt nyolc perc is lejátszódott eredmény nélkül. Á MTK volt fölényben s erős támadásuk egy eredménytelen kornerhez is juttatja.

    Pesti Napló
    1911.10.17
     
  3. avatar: fgymat
    2018.11.18, 09:31
    — Csapat a bíróval szemben még olyan tiszteletlenül nem viselkedett, mint az M. T. K. — mondotta e sorok Írójának Izsó László, a ki vasárnap a B. A. K.— M. T. K. közötti bajnoki mérkőzést vezette. Hogy mind a két csapat részéről éppen nem rendjén ment a dolog, azt mi is láttuk, hátha még hallottuk volna azokat a »kritikai« megjegyzéseket, a mikkel például Csüdör vagy Révész illette Izsó bíráskodását. Amatőr játékosaink egy része nemhogy egymást mint nemes ellenfelet nem kíméli a küzdelem hevében, de most már a bíróval is »kikezdenek«, a mi football-sportunkra olyan veszedelmet jelent, hogy ezt a káros tünetet minél gyorsabban és minél energikusabban kipusztitani az illetékes tényezők kötelessége. Mert mégsem járja, hogy a vélt igazságtalanságokat a bíróval szemben maguk a játékosok torolják meg. A biró személyében a két csapat vezetősége állapodik meg, a a bírói képesítést a labdarugó szövetség adja, a hol tehát a football-biró olyan fontos hivatást teljesít, honnan veszi egyik-másik játékos a merszet, hogy felülbírálja a biró Ítélkezéseit, sőt ellenszegül és gorombáskodik. A ki a football-játékszabályok intenczióival annyira nincsen tisztában, hogy a biró személyét nem tiszteli, az ne játszszék footballt, illetőleg zárják ki a csapatból, ha akármilyen első klasszisu játékos is. Van arra orvoslás, ha a biró közreműködésével a csapat megelégedve nincsen. Nem kéri fel többé bírónak. A játékos azonban sohasem tudja megítélni, igazságos volt-e, vagy nem a biró. A melyik csapat győz, az igazságosnak mondja, ha pedig eldöntetlenül végződik a mérkőzés, - valószínűleg mind a két csapatnak van panasza a bíróra.

    Tény azonban, hogy Izsó Lászlónak tegnap nem volt jó napja. Igen sokat elnézett mindkét részen és mert egy — szerintünk is szabálytalannak látott — goalt a B. A. K. javára megadott, egy másikat ellenben az M. T. K. javára nem ítélt meg, ráfogják, hogy a B. A. K. javára pártoskodik. Mondanunk sem kell, hogy ez nevetséges ráfogás, a melyet csak azért tettünk ezen a helyen is szóvá, hogy mi a magunk részéről is óvást emljünk az efajta veszedelmessé válható mende-monda ellen.
    A B. A. K.—M. T. K. mérkőzés különben is a tipikusan elfajuló mérkőzések sorába tartozott. Mindkét részről három embert kellett a játékból kizárni, a mi szintén a legszomorubb jelenségek közül való. A kék-fehérek különben határozottan jobbak voltak ellenfelüknél, sőt igen szép stílusban játszottak, csak rendkívüli balszerencsével küzdöttek. M. T. K.-nak klasszisban megnyilvánult fölényét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a második félidőben, a mikor a B. A. K. már 2 : 0 arányban vezetett, még eldöntetlenné tudta tenni a mérkőzést, daczára annak, hogy tizenegyese czélt tévesztett, egy goalját pedig a biró érvénytelenítette. Ha perczekig tovább tart a küzdelem, azt hiszszük, a kék-fehérek alighanem a győztes goalt is elérték volna.


    M. T. K.—B. A. K. 2:2.
    ( Üllöi-uti pálya.) Mi, meg velünk együtt még vagy nyolczezren, a kik vasárnap a fenyegető rossz idő daczára is kimentünk a rövid idő alatt oly páratlan népszerűségre szert tett üllői-uti pályára, abban a hiszemben tartottunk a főváros legújabb sporttelepe felé, hogy ott az őszi szezon egyik legszebb s legizgatóbb mérkőzésében lesz részünk. Sajnos, csak az utóbbi vágyunk teljesült, de az sem abban az irányban, a melyben reméltük. A mérkőző felek ugyanis az első félidő aránylag eléggé élvezetes játéka után a második half-timeban a játékbirónak egy tévedéséből kifolyólag — a mi azonban az M. T. K.-nak egy goaljába került — oly brutális játékmodorba kezdtek, a minőt harmad- s negyedosztályu, vadságukról közismert csapatainknál sem igen tapasztalhattunk. A mellett a Testgyakorlók egyes játékosai a bíróval szemben is hihetetlenül nagyfokú tiszteletlenséget tanúsítottak, a mit természetesen minden jóizlésü ember a legnagyobb felháborodással fogadott, és a biró a maga részéről az illető játékosok kizárásával büntetett. A mérkőzés második fele olyannyira bővelkedett durvaságokban, hogy azt hiszszük, helyesebben tennők, illetve rövidebb munkát végeznénk, ha — és ez a legjellemzőbb adat a match külsőségeire — azoknak a játékosoknak a neveit sorolnék fel, a kik végig megmaradtak a fair és korrekt, gentlemanlike játék keretén belül.
    A matchen különben — a fentiektől eltekintve — időnként igen szép játékban is volt részünk, sőt az M. T. K. oly hatalmas formáról tett bizonyságot, a mi az ellenfele védelmét teljesen megzavarta. Domonkost szívesen látta viszont hosszú szünet után a publikum a kék-fehérek kapujában; a népszerű Domi csak oly jó most is, mint volt akkor, a mikor legutoljára láttuk.
    A hátvédek közül Révész volt a jobbik, de Csüdör sem maradt el sokkal mögötte. Megjegyezzük, hogy Révész a match folyamán elég fairül játszott, bár a durvaságok megkezdése mégis az ő müve volt. Különben őt ezúttal nem a durva játék miatt tiltották el a mérkőzésen való részvételtől, hanem a bíróval szembeni feleselés miatt.
    A fedezetsor igen jól s észszerűen játszott, mig a csatársorban csak a Sebestyén—Lane—Szántó triász munkálkodott mindvégig kifogástalanul.
    A B. A. K. nem produkálta azt a játékot, a mit általában vártak tőle. A csapatból hiányzott Prétyi, a kit úgy helyettesítettek, — á la N. S. C. — hogy Szűri hátvédet játszott, az ő helyén pedig Fürst szerepelt, mig a jobboldali fedezet poziczióját Oszwald töltötte be.
    A csapat legjobb embere György kapuvéd volt, a ki ritkán látott remek védéseket produkált. A hátvédpár elég közepesen működött, a fedezetek sem elégítettek ki, a csatársor azonban néhány meglehetősen veszélyes akcziót vezetett; Károly, Salamon és Gállos voltak a legjobbak.
    Az első félidőben az M. T. K. egymásután vezeti a szebbnél-szebb támadásokat, de a kék-feketék elszántan védekeznek, úgy hogy a Testgyakorlóknak szinte állandó fölénye daczára sincs eredmény. A B. A. K. támadásai ritkábbak, bár néha veszélyesek, de az M. T, K. védelem is jól végzi munkáját.
    Félidő 0 : 0.
    Szünet után a B. A. K.-ot látjuk offenzivában s az egyik hátvéd által kivédett labdát Salamon — látszólag nem szándékosan — kézzel stoppolja és a következő pillanatban a kapuba rúgja. Az M. T. K. játékosai élénken tiltakoznak a goal érvényesítése ellen, de a biró, a ki a handset nem látta, megítéli a B. A. K. vezető goalját. Csüdör, majd Révész izgatottságukban súlyosan megsértik a birót, mire természetesen kizáratnak. A játékot a mérkőző felek izgatottsága miatt akkor öt perezre felfüggeszti a biró. Alig kezdődik ismét a játék, Salamon Cseh beadásából megszerzi a második — immár teljesen reális és tiszta — goalt. A mi azután következett, az minden volt, csak football nem, Gáncs gáncsot követett és sokan megbotránkozva távoztak az elfajult match színhelyéről. M. T. K. és B. A. K. teljesen egyenlő mértékben veszik ki részüket a durvaságból, és talán csak a paritás kedvéért állitott ki a biró több játékost a kék-fehérek csapatából, mint a B. A. K.-ból. Kucsera, Fürst, Kézsmárky (B. A. K.) és Kertész II. (M. T. K.) egymásután hagyják cl a csatatérré változott játékteret. Az utolsó perczekben Lane remek goalt lő, majd rögtön utána Kertész I. a második góalt rúgja, ezt azonban Kertész I,-nek a goalrugást megelőző gáncsa miatt érvényteleníti a biró, de egy perczczel később ugyancsak Kertész I. a kiegyenlítő goalt fejeli. Közben egy tizenegyeshez is jut az M. T. K., Lane lövését azonban György kivédi.
    A match utolsó tíz perczéből a beállt sötétség miatt alig lehet látni valamit s nyolcz percz még igy is lejátszatlanul maradt. Biró: Izsó László.

    Az Ujság
    1911.09.26
     
  4. avatar: heimo
    2017.04.01, 16:12
    Izsó játékvezető a 82. percben félbeszakította a mérkőzést