magyarfutball.hu

Újpest FC - Hungária FC 1 : 5 14:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2017.09.28, 21:14
    Futball-Waterloo Újpesten

    Hungária – Újpest 5:1 (1:0)

    Hét-nyolcezer néző helyezkedik el a tribünökön, amikor először a Hungária érkezik a pályára, aztán jön az Újpest. A szokásos éljenzések, taps, fényképezés, sorsolás s aztán pár pillanatra megmozdul a tribünök előtti esernyőtábor.

    Majd megszólal Majoroszky Ferenc futballbíró sípja és a sártengerben az Újpest ezzel a csapattal kezdi a küzdelmet: Hóri – Futó, Sternberg – Szalai, Szücs, Seres – Pusztai, Vince, Kállai, Balog, Barna. Mindjárt erős ostrom indul meg a Hungária ellen, amely így áll fel: Szabó – Mándi, Bíró – Sebes, Turai, Dudás – Sas, Müller, Kardos, Cseh, Titkos.

    A közönség biztatása is megkezdődik. Pusztait Bíró leszereli. Kardos megy a labdával, leadja Sasnak, de ő lesben van. Változatosak az akciók. És amint támadnak, úgy változik a hangulat a tribünökön. A remény tüze gyullad meg a Hungária-drukkerek szemében, amikor Müller tör előre, kicselezi az egyik, azután a második, majd a harmadik újpesti játékost is. Azután jön Balog és elveszi tőle a labdát…

    Fogcsikorgatva néznek az újpestiek, mert megint Müller viszi rohamra a Hungáriát, de aztán tapsra csattannak az újpesti tenyerek, mert Kállai és Pusztai összjátéka után veszélyes támadás keletkezik a Hungária kapuja előtt, de Bíró kornerra tolja a labdát.

    A tribünön derűre ború, mosolyra félelem következik. A két csapat készülődése, az egész heti nagy heccelés felkorbácsolta a játékosok és nézők idegeit.



    Az első izgalom: Titkos futtában megrúgja Futót, Kardos, mint valami különálló bűvész, aki nem is az eredményre, hanem a szépség és a játék kidomborítására törekszik, egymásután „kidriblizi” az újpestieket, aztán a kapu torkában hátraadja a labdát. Robogva érkezik Szücs és majdnem saját kapujába vágja a labdát, de Hóri résen áll.

    A másik percben már Pusztai lövését fogja Szabó. Aztán Vince teremt jó helyzetet a Hungária kapuja előtt, de az első percek újpesti fölénye után fokozatosan felnyomul a Hungária és kitűnik, hogy a sáros talajú pályán a Hungária technikája jobban érvényesül. Különösen Kardos és Müller „élnek” a sártengerben. A tribünről észrevesszük, hogy a pályamelletti gyár kéményéből hatalmas lángoszlop tör elő.

    Mintha ez volna a stadion marathóni tornyának olimpiai tüze. Pusztai fut a labdával, beadja Vincének, akit Mándi az utolsó pillanatban szerel. Szalay sántikálni kezd.

    A sáros talaj ellenére szép játék keletkezik. Dudás leszereli az újpesti támadást, aztán szökteti Titkost, aki lefut, előretör. Már-már gólnak látszik a helyzet, de Hóri Titkos lába elé veti magát és elkaparintja a labdát. Kardos és megint Kardos cselezései keltenek kellemes feltűnést, de Sas, majd Titkos elveszti a labdát. A Hungária fedezetsora visszaveri az Újpest minden próbálkozását.

    A fedezetsor pompás játéka, no meg aztán a Hungária csatársorának technikája dönti el a mérkőzés sorsát. A 29. percben Titkos beadása után Kardos gólhelyzetbe kerül, de elnyomják és azután megint Titkos rohamoz a labdával. Futó csetlik-botlik mellette, úgyhogy Titkos átadhatja a labdát Kardosnak, aki megszerzi a Hungária vezető gólját (1:0).

    Ezután is a Hungária támad. Csak néha következnek újpesti ellentámadások. Turai most esik ötödször a sártengerbe, olyan, mint egy gólem. Sas beadása után Kardos három méterről kapu fölé lövi a labdát. Most egyenlíthetnek az újpestiek: Pusztai beadja a labdát. Kállai lefedezi a Hungária védőjátékosokat, úgyhogy Vincze tisztán áll, de a labdát a védőjátékosok közé lövi.

    Tumultus a Hungária kapuja előtt, már-már úgy látszik, hogy Pusztai és Bíró ökölre mennek, de a bíró rendet teremt. Aztán vége az első félidőnek. Levonuláskor újabb incidens támad Bíró Sándor körül, de aztán lecsendesednek az izgalmak.

    Szünetben az Újpest arról panaszkodik, hogy Kardos gólját megelőzően Titkos kézzel érintette a labdát. Mielőtt megkezdődne a második félidő, feltűnést kelt egyik tribünpáholyban egy néző, - hatalmas, kövér ember – aki nagy csomagot vesz elő és falatozni kezd. A mellette levő páholyban mindjárt megállapítják róla: úgy eszik, mint VIII: Henrik.

    De az ínyencet most már nem nézik, mert kezdődik a második félidő. Patyolat tiszta dresszekben jönnek újra a pályára a játékosok és már az első percben a Kardosról lepattant labdával Cseh gólt szerezhetne, de Hóri elébe veti magát és vége az akciónak. Most már hadijelentést kell írni a mérkőzés további részleteiről, mert egymásután következnek a legerősebb akciók.

    Harc, igazi futballharc. Furcsán hat Müller belépése Seresbe, de Seres sem hagyja magát, mert hátulról elgáncsolja a futásnak eredő Sast. Most van a kritikus időpont. Pattanásig feszülnek az idegek, munkában vannak az izmok, folyik a nagy csata a sáros pályán.



    Most mintha pár percre az Újpest venné át a játék irányítását és meg-megáll a Hungária támadása. Olyannak látszik a helyzet, hogy az Újpest kiegyenlít.

    A pálya széléről dirigálja csapatát Schaffer, aki szvengáliszerűen, szinte hipnotizálja a játékosokat és mintha valami fluidumot, varázsszert adott volna be a csatároknak: újra megkezdődik a Hungária offenzívája. Csak pár pillanatra lankadnak el, de aztán újra erőre kapnak és előretörnek. Sebes lerohan. Sternberg elveszi a labdát, de csak röviden adja előre Müllerhez.

    A Hungária csatára húszméternyire áll a kaputól és hirtelen nagy erővel belerúg a labdába… A labda torpedószerűen tör előre, odavágódik a kapufa felső lécéhez és aztán védhetetlenül bezúdul a kapuba. Áramvonalas gól volt. Ilyen lövésből tíz esztendőben egyszer lesz gól.

    A Hungária játékosai összecsókolják egymást és a tribünön dörgő tapsokba tör ki a Hungária publikuma. Most ellenállhatatlan a Hungária és a 23. percben Szalai és Futó statisztálása mellett Titkos 16 méterről rúgja be a Hungária harmadik gólját. Ez már futball-Waterloo. Pár perc múlva Sas beadásából Cseh bevágja a labdát. 4:0.

    Erre a legvérmesebb Hungária-hívők sem számítottak. A könnyű lovasság legyőzte a nehéz lovasságot. Még húsz perc van hátra. Az Újpest nem adja fel a küzdelmet. Barna beadását Kállai kapura lövi, Szabó nem tudja fogni és Pusztai megszerzi az Újpest egyetlen gólját. 4:1.

    A 36. percben Titkos beadásából indul ki Müller akciója, két-három dribli és azután pompás gól. 5:1. Most már középjáték folyik. A Hungária védelme visszaveri a támadásokat. Kardos pedig csak – pilinckázik.

    A Hungária 5:1 arányú nem várt győzelmet aratott. Nézők rohannak be a pályára, üdvözlik a győztes csapatot és az esti homályban még külön le is fényképezik őket.

    huszadikszazad.hu