magyarfutball.hu

UTE - Budapesti TC 0 : 3 17:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1913/1914
referee : Schubert Ferenc
attendance:
  1. Sporthírlap: 1.500
  2. Sport-Világ: 2.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.07.23, 13:09
    BTC—UTE 3 : 0.

    (Népszigeti pálya.) A BTC-nek sikerült revansot venni tavalyi legyőzetéséért. Nehéz küzdelemmel vív­hatta ki a Torna Club az első eredményét az otthonuk­ban játszó Újpestiek ellen, mert nemcsak ellenfelének kíméletlen játékával szemben kellett nyugalmát meg­őriznie, hanem a fanatikus újpesti tömeg provokálásait is el kellett tűrnie. Igazán ideje lenne már, ha a MLSz szigorúan járna el az olyan kültelki pályák ellen, a me­lyeknek tulajdonosai nem tudják a mérkőzések sima le­bonyolításához szükséges rendet saját hatáskörükben fentartani. Tessék az ilyen pályákra szövetségi felügyelőt s kiküldeni, mert nemcsak a játékosok, hanem a biró személye is gyakran ki van téve életveszélyes fenyegeté­seknek. Hogy a vasárnapi mérkőzés botrányba nem fűlt az csak Schubert M. Ferencz biró higgadtságának tud­ható be.
    A BTC-nek használt a múlt heti szigorú kritikánk, mert daczára annak, hogy Mészáros, Einwág és Horváth II. helyén más játékosokat szerepeltetett, mégis nagyon szép és tartalmas játékot produkált, csak Bayer volt valamivel gyöngébb társainál. Az UTE csapata a kitiltott Molnár III. és Vogel nélkül vette fel a küzdelmet. Olyan rendszertelen játékot, mint a minőt az UTE vasárnap mutatott, még keveset láttunk. Hátul hat játékos telje­sen egy sorban védelmi állásban, elől pedig négy játékos szanaszét, tatár módra lerohanásokkal igyekezett eredményt elérni és kevés hiányzott, hogy a rendszer­telen támadások eredményt nem hoztak. Ezzel szemben a BTC jól átgondolt adogató játékkal nyomult fel az UTE kapuja, elé, a hol azonban a soros védelem fogadta őket »kevés szeretettel«. A BTC támadásait a már most repre­zentatív formában levő Dobó vezette Potz és Késmárki­val egyetemben, mig az UTE részéről Besenczi és Racskó igyekeztek a Kiss által szerencsésen védett BTC-kaput bevenni
    Az első félidő a BTC állandóbb támadásai daczára is eléggé változatos volt és mind a két fel több goalhelyze­tet hagyott kihasználatlanul.
    Félidő 0: 0, korner-arány 9:2 a BTC javára.
    A második félidő az elsőnél is hevesebb iramban indul és eleinte pillanatnyi idődiffercncziákban működnek a kapusok, de a jól dolgozó védelmek mind a két oldalon megakadályozzák a pozitív eredményt. A félidő közepe felé a BTC állandóbban támad és szinte látszik, hogy az UTE mint esik össze a BTC által diktált hatalmas tempó alatt. A piros-fehérek ezután teljesen térfelükbe szorítják ellenfelüket, a melynek kapuját Kazár a leg­hihetetlenebb ügyességgel védi, de azt már nem tudja megakadályozni, hogy a 27. perczben Dobó által elő­készített támadásból Potz süvítő lövése hálóját ne érintse. Ezután az UTE «teljesen megadja magát, tisztán véde­lemre szorítkozik és bár Dobót harczképtelenné teszik mégsem tudják megakadályozni, hogy Potz és Horváth révén a BTC csatárai még két goalt ne lőjenek.
    A mérkőzés után a pályáról levonuló BTC játéko­sokat alig lehetett megvédeni az elkeseredett és fanatikus tömeg inzultusaitól.

    Az Újság 1913 szeptember 2.
     
  2. avatar: heimo
    2017.09.15, 19:39
    (Újpesten.)

    Az UTE. momentán nagyon gyenge formában van s ha a BTK. valamelyest is elérte régi formáját, úgy biztosan kell győznie. A BTK. azonban múlt vasárnap Bécsben a Simmering ellen szenvedett veresége szerint még egyáltalában nem kész, mert a tempót még nem bírja. Kérdés tehát, hogy mennyit javult az elmúlt hét folyamán, mert ellenkező esetben a saját pályáján játszó UTE. komoly veszedelmet jelenthet. Az UTE. csapata múlt vasárnap rendkívül durva és visszataszító játékot produkált, amely egyenesen merénylet volt a footballsport szelleme ellen. Elvárjuk a mérkőzést vezető bírótól, hogy minden hasonló törekvést — ha kell, a legszigorúbb eszközök igénybevételével — már csirájában el fog fojtani.

    Pesti Napló, 1913. augusztus 31.

    BTK- UTE 3:0 (0:0)

    A Népszigeti pályán lefolyt mérkőzésen tűnt ki, hogy az UTE még igen messze van régi formájától. A csapat kevés technikával bír s nincs érzéke a összjáték iránt. A győztes BTK sem mutatott különösebb játékot. Elért eredményét aránylag nagy tréningjének köszönheti, ami állóképességet kölcsönzött a csapatnak.

    Az első félidőben lanyha mezőny-játék folyik, amelyből, egy kissé a BTK fölénye tűnt ki. Helycsere után az UTE van frontban, de ez erősebb iramnak lett később áldozata, mamikor is a kifulladt UTE ellen, a BTK Poócz és Késmárky révén három goallal bebiztosíttatta a győzelmet.

    Pesti Napló, 1913. szeptember 01.
     
  3. avatar: heimo
    2017.09.15, 19:20
    BTC—UTE 3:0 (0:0), Népsziget, Bíró : Schubert Ferenc. 1500 néző.

    A több tréninggel rendelkező BTC a mérkőzés végén mutatta ki a foga fehérét. Tíz perc alatt három goal-t szerzett, a mi a csapat állóképességére vet jó fényt. A csapaton egyébként még akad csiszolni való. Csak Kőszegi, Rauchmaul és Kiss kapus kifogástalan. A csatársorban Dobó mutatott jó formát, de erőszakoskodásával sokat rontott.

    Ma még hiányzott a csapatban a teljes megértés, ez tette, hogy az UTE annak ellenére, hogy Molnár III. és Vogl nélkül állt ki és az összjáték miránt kevés érzékét árult el - mégis csaknem annyit támadott, mint ellenfele. Talán sikerült volna a jól működő védelemnek eldöntetlenné kihúzni a mérkőzést, ha a II. félidő elején a túlságosan erőltetett iram nem lett volna visszahatással a csapatra.

    A 30-ik percben hirtelen visszaesett az UTE. A BTC-t Dobó lefutása és Pócz lövése juttatta a 34. percben az első goalhoz, Késmárky a Kuschner foulja miatt megítélt 11-esből lőtte a második goalt (41.p.) és ő szerezte meg a harmadikat is. (43.p.)

    Sporthírlap, 1913. szeptember 01.
     
  4. avatar: heimo
    2017.09.15, 19:11 (szerk.: 2017.09.15, 19:11)
    BTC— UTE 3:0 (0:0). Népsziget.

    Biró: Schubert M. Ferenc. 2000 néző. Az első bajnoki mérkőzések a BTC-ra nézve végződtek a leghízelgőbb eredménnyel, mert sikerült az UTE-t, mely pedig saját pályáján — fanatikus publikuma révén — a legjobb csapatoknak méltán rettegett ellenfele, a fenti kiváló eredménnyel legyőzni. A mérkőzés nem tartózott a legszebbek közé, mert az UTE, mely a kitiltott Molnár III. nélkül állott fel, kíméletlen védőjátékot produkált, ami azonban csak az első félidőben járt eredménnyel, mert a másodikban a BTC Pótz két goaljával, melyek egyike tizenegyesből eredt és Horváth goaljával megérdemelt, biztos győzelmet maratott. A közönséget fanatizmusa annyira elragadta, hogy a vendégcsapat játékosainak inzultálásától sem riadt vissza.

    Sport-Világ, 1913. szeptember 01.
     
  5. avatar: heimo
    2017.09.15, 18:14
    Budapesti Torna Klub— Újpesti Torna Egyesület 3:0 (0:0).

    Igen jó fényt vet a B. T. K. csapatára, hogy otthonában, a népszigeti pályán győzte le három góllal az újpesti csapatot. Az U. T. E. különben derekas ellentállást tanúsított s a játék utolsó húsz percéig döntetlenné tudta tenni a mérkőzést. Mikor azonban a finisre került a sor, az U. T. E. legénység összeroppant s a piros-fehérek könnyen csináltuk három gólt. A vezető gólt Pócz csinálta, majd Késmárky lőtte a másodikat tizenegyesből s ugyancsak Késmárkyé volt a gólszerzés dicsősége az utolsó percben. Biró Schubert Ferenc volt.

    Budapesti Hírlap, 1913. szeptember 02.