magyarfutball.hu

UTE - MTK 2 : 0 16:15

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1909/1910
referee : Fehéry Ákos
attendance:
  1. Nemzeti Sport: 2.400
  2. Budapesti Hírlap: 2.500
Sold out!

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2017.09.29, 20:47
    Ezek közül pedig a Magyar Testgyakorlók Köre kontra Újpesti Torna-Egyesület első osztályú bajnoki mérkőzése lesz a nap szenzációja. A bajnokság élén álló MTK.-nek ugyancsak kemény dióba kell harapnia, hogy győztesén kerüljön ki a küzdelemből. Ellenfele az elmúlt héten szenzációs győzelmet aratott a Budapesti Torna-Klub felett a millenáris versenypályán, melylyel egy csapásra a vezetőhelyen szereplő csapatoknak komoly, számottevő tényezője lett. Ha még tekintetbe vesszük, hogy a csapat két kiváló játékossal megerősödött, valamint hogy saját pályáján játszik, a MTK. győzelmi esélyei alaposan nullfokra estek. Ezen óriási hátrány dacára is a MTK.-t tippeljük győztesnek egy, legfeljebb két goal különbséggel. A mérkőzést az érdeklődő feleken kívül még a bíró is valószínűleg át fogja izzadni, oly hevesnek és izgalmasnak ígérkezik. Fehéry Ákos (Csepel) lesz egyebekben a bíró.

    Pesti Napló, 1910. március 06.

    Az eredmények közül legszenzációsabb az újpestiek győzelme a bajnokság élén álló testgyakorlók fölött, bár az újpestieknek múlt vasárnapi győzelme után számítani lehetett erre. A bajnokság sorsa most ismét nyílt kérdés, mert bár a testgyakorlók egy ponttal vezetnek a ferencvárosiak előtt, de hátralevő mérkőzéseik sokkal nehezebbek.

    Újpesti Torna Egyesület—Magyar Testgyakorlók Köre 2:0 (0:0).

    Óriási érdeklődés előzte meg ezt a mérkőzést, mert mindenki kíváncsi volt a BTK.-verő újpestiekre. A mérkőzés kezdete előtt oly nagy volt a tolongás, hogy be kellett szüntetni a jegyeladást. Az újpestiek meg is feleltek a várakozásnak, amennyiben sikerült legyőznie a bajnokságban vezető MTK.-t. Igaz ugyan, hogy az eredmény nem fejezi ki a két csapat közötti erőviszonyt, mert a kék-fehérek ugyszólván az egész mérkőzés alatt az újpesti kapu előtt táboroztak, de csatárainak goalképtelensége és Kazár kitűnő védése folytán eredményt elérni nem tudtak. Az újpestiek felhasználták a kék-fehér védelem elkalandozását, sikerült nekik a második félidőben Molnár II. révén goalt rúgniok. MTK. nagy erőfeszítéssel kiegyenlíteni törekszik és eközben az egész védelme az UTE. kapu előtt tanyáz, úgy hogy a kitűnően futó Molnár III. csakhamar szabad utat nyerve, még egygyel szaporítja a goalok számát. A győztes csapatban kitűnő volt a védelem. Molnár I., Kazár és Kuschner nagyszerűen játszottak. A MTK.-ben szintén a védelem volt kitűnő, de annál gyengébb volt a csatársor, amelyből talán csak a két szélső, Farkas és Sebestyén feleltek meg feladatuknak. Károly, amíg fedezetet játszott, elsőrangú volt.

    A mérkőzés lefolyása a következő volt:

    Az első félidőben úgyszólván állandóan MTK. támad, csatárai azonban a kapu előtt mindent tulkombinálnak. Ami lövés az UTE. kapujára irányult, azt Kazár kitünően védte. UTE. csak egy-kétszer támad veszélyesen, de az MTK. védelem mindent leszerel. A második félidőben szintén ez a játék képe addig, amig Károly megsérül és a csatársorba nem vonul. Ekkor Molnár III. leszalad és beadásából Molnár II. — aki különben az egész mérkőzés alatt igen gyöngén játszott — védhetetlen goalt rúg. MTK. minden erejével belefekszik, az egész csapat az újpestiek térfelében tanyázik s ezt felhasználja a félvonalon egyedül álló Molnár III. és egy előrerugott labdával befut a MTK. kapuba. Eredmény 2:0. Bíró Fehéry Ákos (Csepel), aki igen erélyesen vezette a mérkőzést.

    Pesti Napló, 1910. március 08.
     
  2. avatar: heimo
    2017.09.29, 20:36
    A bajnoki mérkőzések között a legnagyobb lesz az érdeklődés a Népszigeten döntésre kerülő Magyar Testgyakorlók Köre— Újpesti Torna Egyesület mérkőzés iránt. Az U. T. E. a tavaszi szezonban valóban bámulatos fejlődésnek adta bizonyságát. Még az ősszel az volt az általános vélemény, hogy az újpestiek kiszorulnak az első osztályból, és íme, most 5:1 arányban legyőzik a B. T. K.-ot, a miáltal a bajnokság élén álló M. T. K.-nek félelmetes ellenfeleivé válnak. Hir szerint az U. T. E. a Molnár testvérekkel megerősödve olyan csapatot bír, a melynek egyetlen magvar csapat sem tud ellentállani. Ha a hír valóra válik és a M. T. K. ellen győzelmet arat, úgy a bajnoki küzdelem során még igen sok meglepetésre és a helyezésben nagy változásokra lehetünk elkészülve. A M. T. K. teljes tudatában van a vasárnap rá várakozó nehéz föladatnak és így kétségtelen, hogy teljesen fölkészülve várja a délután fél 4 órakor kezdődő küzdelmet. Biró: Fehéry Ákos lesz, a ki automobilon megy át Újpestre a millenáris versenypályáról, a hol előbb a F. T. K.—M. A. K. mérkőzést fogja dirigálni.

    Budapesti Hírlap, 1910. március 06.

    Újpesti Torna Egyesület—Magyar Testgyakorlók Köre 2:0 (félidő 0:0).

    A Népszigeten közel 2500 főnyi közönség volt tanúja a bajnokjelölt M. T. K. váratlan vereségének. Az U. T. E. mult vasárnapi szenzációs győzelme után reális körülmények között nem is lehetett, nem is volt szabad az újpestieket számításon kívül hagyni, de a közönség ezrei mégsem gondoltak győzelemre, mert nem hittek a B. T. K. elleni siker realitásában. A csapat közvetlen hívei azonban már napok óta rebesgették, hogy az U. T. E. győzelme nem maradhat el, mert a Molnár testvérekkel megerősödve a csapat olyan együttest alkot, a melynek nem állhat ellen ezidőszerint egy magyar csapat sem. És valóban az optimisták ezúttal nem csalódtak. Az U. T. E. győzött, dacára annak, hogy a messiásként várt Molnár-ék nem sokat lendítettek a csapat jóságán. Az újpestiek győztek részben saját erejük, képességük s lelkesedésük, de részben a M. T. K. érthetetlenül gyönge játéka következtében. A bajnokság végső eredményére alkalmasint döntő szerepet játszó mérkőzés nem volt azok közül való a melyeket sokáig megőriznek emlékükben a nézők. Rendszertelenség, kapkodás mindkét részről, tarkítva egy-egy szép kombinációval, mesteri lövéssel és tapsot arató védéssel. Az ostromlásban a testgyakorlók, a védekezésben az újpestiek produkáltak szebbet és többet. Ott Károly. itt Kazár volt a leginkább hallható név és a legtöbb tapssal jutalmazott játékos. A játék első része letelt a nélkül, hogy az állandóan támadásban lévő M. T. K.-nak egyetlen akciója is sikerült volna. A második félidőben Károly előrerukkolt a csatázósorba, de a csapat vesztére. A testgyakorlók csaknem valamennyien szorosan mögéje nyomultak, hogy teljesen beszorítsák ellenfelüket, közben megfeledkeztek az ellenfél kitűnő csatázóiról. Molnár II. a huszonhetedik percben a jobboldalról átadott labdát védhetetlenül a kapujukba juttatta. Ettől kezdve a M. T. K. elkeseredetten küzdött a kiegyenlítésért, de az U. T. E. ennek minden áron az útját állta, sőt a harmincnyolcadik percben Molnár III. révén még egy góllal bebiztosította a győzelmét. Közben Vanicseket Fehéry bíró kiállította, majd később a megsérült Révész is odahagyta a játéktérséget.

    M. T. K. II. 2-0 arányban legyőzte az U. T. E. II.-őt (szövetségi dijről U. T. E. lemondott).

    Budapesti Hírlap, 1910. március 08.
     
  3. avatar: heimo
    2017.09.29, 20:25
    UTE 2:0 (félidő 0:0) arányban győz a MTK ellen. Népszigeti pálya.

    Talán még soha nem látott az újpesti pálya akkora közönséget, mint vasárnap. Hivatalos adatok szerint 2400-at tett ki a fizető nézők száma, ami — kisebb pályáról lévén szó — record számba megy. Az érdeklődés indokolt is volt, mert az újpestiek múlt heti szenzációs győzelme után erős küzdelemre volt kilátás, annál is inkább, mert UTE a Molnár testvérekkel megerősödve és saját pályáján játszott. A játék lefolyása után ítélve az újpestiek győzelmét nem fogadhatjuk el reálisnak, mert a mérkőzés túlnyomó részében a testgyakorlók voltak fölényben és csak csatársoruk hihetetlen gólképtelenségén múlott, hogy a győzelmet át kellett engedniük. A győztes csapatban első sorban a védelem játékát kell dicsérnünk, ott is főképen Kazárt és Molnár I-et. A csatársor felforgatott összeállításban játszott, de gyorsaságával és kapu előtti határozott fellépésével veszélyes helyzeteket tudott teremteni. A testgyakorlók védelmét még soha olyan pompásan működni nem láttuk, mint ezen a mérkőzésen. Igazán kár, hogy ilyen kiváló védelem előtt olyan tehetetlen csatársor áll, mint a MTK mostani csatársora. A mezőnyben jól játszanak, a kapu előtt azonban csődöt mond minden tudománynak. Nem tartjuk lehetetlennek, hogy a vasárnapihoz hasonló játék mellett elvesztik a már elveszíthetlennek látszott bajnokságot. A testgyakorlók vereségét egyébként az is előmozdította, hogy az eldöntetlen eredménynyel nem akarták beérni. A mig a védelem helyén maradt, addig könnyedén feltartották UTE minden támadását, a fölénytől elbizakodva azonban a hátvédek nagyon előre kalandoztak, miáltal a különben is gyors újpesti csatároknak úgyszólván tiszta pályájuk volt. így esett az újpestiek mindkét gólja. A mérkőzést Fehéry Ákos vezette.

    Nemzeti Sport, 1910. március 12.
     
  4. avatar: heimo
    2017.09.29, 20:16
    A múlt heti bajnoki mérkőzések a váratlan eredmények egész sorozatát hozták létre. A három ponttal vezető MTK súlyos vereséget szenvedett a BTC ellen oly jó formát mutatott UTE-től. Veresége nem volt megérdemelt. A mérkőzés legnagyobb részén fölényben volt és hogy mégis kikapott, annak magyarázata az az óriási taktikai hiba, amelyet a MTK kapitánya akkor követett el, mikor csapatát — az elérhető győzelem reményében — felforgatta. A nekik nem megfelelő helyre jutó MTK játékosok az eldöntetlen eredménnyel kecsegtető mérkőzést azután az UTE javára döntötték el.

    Újpesti Torna Egyesület—Magyar Testgyakorlók Köre 2:0.

    Óriási nézőközönség jelenlétében játszott a két csapat. Az UTE a vándor Molnárokkal — állítólag — megerősödve állott ki. A győzelmet egyáltalán nem érdemelte meg s csupán annak a taktikai hibának köszönheti, amelyet a MTK a második félidő közepén a csapat fel forgatásával elkövetett.

    A félidő a MTK impozáns támadásával indul meg. Az újpestiek alig jutnak szóhoz. Vagy 20 perczig támad az MTK, de pozitív eredményt elérni nem tud. Ezután az UTE is támad, de csak néha. Félidő 0:0-lal végződik.

    A második félidőben ugyanilyen a helyzet, egész a 20-ik perczig. Ekkor Károly előre megy csatárnak. Távozásával a védelem teljesen visszaesik. Az UTE mind gyakrabban támad s már a 28-ik perczben megszerzi a vezető golt. A gól után az MTK fölénye még tökéletesebben kidomborodik. Kornert-Korner után ér el. Hiába! Kazár nagy bravúrral ment. E nagy támadás közben a fedezetlenül hagyott Molnár III megszökik és a második góllal biztosítja az UTE győzelmét. A MTK-nál a védelem élén Károllyal pompásan játszott. A támadósor azonban teljesen tehetetlen volt Az UTE-nél szintén a védelem játszott jól. Biró: Fehéry volt.

    Sport-Világ, 1910. március 12.