magyarfutball.hu

UTE - MTK 1 : 1 14:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2016.12.08, 19:51
    MTK.—UTE. 1:1. A múlt szezonban 2:1.

    Nem kis meglepetést keltett a múlt évi bajnokcsapat eldöntetlen játéka az UTE.-el a Népszigeti pályán, ámbár az eredményt megmagyarázza az a körülmény, hogy a MTK. több tartalékkal szerepelt, ami a csapat egységes játékmodorát erősen befolyásolta, mig az UTE. teljes csapatával figyelemre méltó összjátékot mutatott föl. Kár, hogy e csapat stílusa nem áll arányban játékosai egyéni tudásával s hogy a csapatban a fegyelem sem elég erős. Ez az oka annak, hogy mig egy-két játékos, mint pl. Prácser stílus dolgában is elsőrangú erő, addig más — mint pl. Molnár II. — csiszolatlan játékmodora miatt nagy egyéni tudása dacára sem vehető igazán hasznos erőnek, mert legtöbb esetben durvasága miatt többet árt, mint használ csapatának. Általában a mérkőzés értékéből sokat levont az a körülmény, hogy mindkét csapat erőszakosan játszott.

    A két csapat a következő összeállításban játszott:

    MTK.: Domonkos—Révész, Markovits—Deutsch, Sár, Biró—Levák, Károly, Vajda, Hoffer, Káldor.
    UTE.: Schwarc-Molnár I., Rozmann—Barcsay Szabó, Fandl—Prácser, Novák, Petz, Molnár II., Fejér.

    Mindkét csapat igen erős iramban kezdi a játékot. Az UTE. jól ki akarja használni azt, hogy a MTK. tartalékokkal állt ki, az első percek meglepetéseire dolgozik. A match nyomban erőszakossá is válik, aminek Molnár II. esik áldozatul, kit a biró a félidő végéig kiállít. Az óvatosan játszó MTK. azonban a 10 emberrel játszó UTE. ellen sem boldogul s igy a félidő 0:0-al végződik.

    A második félidő elején UTE. a támadó fél s Prácser és Fejér több veszélyes helyzetet teremtenek, melyet azonban a MTK. védelme elhárít, mígnem Markovits hibájából büntető rúgást kapnak, melyből a múlt évi II. osztályú bajnok megszerzi a vezetést az I. osztályú bajnok fölött. Uj erőre kap erre a MTK., s elkeseredett ostrom után a 39-ik percben ki is egyenlít.

    Biró: Hajós Alfréd (BTC.) volt.


    Nemzeti Sport, 1905. november 26.
     
  2. avatar: heimo
    2016.12.08, 19:28 (szerk.: 2016.12.08, 19:29)
    A Magyar Testgyakorlók Köre és az Ujpesti Torna Egylet mérkőzésére szépszámú néző jelent meg a Népszigeten. A bajnokság finishének majd minden mérkőzése döntő befolyással lehet a bajnokság sorsára, s így érthető a nagyobb érdeklődés. De e körülmények figyelmen kívül hagyásával is - szép és mindvégig izgalmas volt e match, bár a M.T.K. négy, az U.T.E. pedig egy tartalékkal jelent meg a küzdőtéren. Mindkét csapat tartalmas, erős játékot produkált, de tagadhatatlan volt az ujpestiek fölénye, mely nemcsak a támadások számában, hanem veszélyesebb voltában nyert kifejezést. S itt méltó elégtételt adhatunk az U.T.E.-nek azon támadásokért, melyek csapatának nyári játéka miatt érték; hisz az előre megjósolt letörés nem következett be, ellenkezőleg, mérkőzésről-mérkőzésre jobb és eredményesebb munkát produkál.

    Az Ujpesti T.E. csatársorának gyors, erélyes játéka, lapos labdaleadásai s éles lövései mindenkor veszélyt jelentettek az ellenfél kitűnő védelmének. A két szélső csatár pontos centerezése, különösen a balszélső ügyes cselezése keltett feltűnést. A legszebb munkát azonban a fedezetsor végezte. Kitűnő labdatechnikájukkal, odaadó, elszánt játékukkal, mindig helyükön voltak, hol a támadásban, hol pedig a védelemben. A középfedezet kiváló fejjátékával, minden magas labdát biztosan elfogott. A hátvédők ezúttal is elsőrangút nyújtottak, áll ez elsősorban a jobb hátvédőre. A goalvédő alig jutott labdához. A M.T.K. nagy lelkesedéssel indult a küzdelembe. Az a tudat, hogy több jó játékosuk hiányzik, bizonyos elszántságot öntött beléjük és sikerült is nekik a már-már elveszettnek hitt matchet eldöntetlenné tenni. A jó példával Károly járt elől, már rég nem láttuk oly szépen, önzetlenül játszani, mint ez alkalommal. Révész, Sár a szokott jó formában dolgoztak s a három tartalék is bevált, különösen Vajda, ki meglepetésszerű rusheivel, erőteljes lövéseivel jobbnak bizonyult elődjénél, Shiresnél s a kit elsősorban kellett volna említenünk, a Domonkosnak köszönheti a M.T.K., hogy vereséget nem szenvedett. Hazai goalkeppereink közül ez idő szerint kétségkívül ő a legjobb.

    U. T. E.— M. T. K. 1:1.

    Pontban 1/2 3 órakor Hajós Alfréd megadta a jelt a kezdésre. A csapatok erre, következő összeállításban jelentek meg a pályán:

    U. T. E.: Schwarz — Molnár I., Rozman — Barcsay, Szabó, Fandl — Prácser, Novák, Petz, Molnár II., Fejér.
    M. T. K.: Domokos — Markovits, Révész — Biró, Sár, Deutsch, — Levák, Károly, Hoffer, Vajda, Káldor.

    Újpest kezd és rögtön támad, Novákot lövésre készen lefoultolják. A szigorított szabad rúgás elkerüli a kaput. Molnár II. rosszul talál a goal előtt egy labdát. Károly révén M. T. K. is kiszabadul, de lövéshez nem jut. Levák centerezését Hoffer átlépi. Újpest ismét a támadó fél. Novák éles lövését nagy bravúrral védi Domonkos, Petz lábai alól Révész kapar ki egy veszélyes labdát. Két szabadrúgás hozza veszélybe a Testgyakorlók kapuját. Károly ellentámadást vezet, de lövése a kapu mellett süvit el. Fejér centerezését Novák kapásból lövi, de Domonkos biztosan véd. A Fandl által magasan előreadott labdát Molnár II kapu fölé lövi, míg Prácser hosszú lövése elveszti erejét, míg a kapuhoz ér. Változatos játék folyik a félidő végéig s csak Káldor veszélyes rohama érdemel említést. Félidő 0:0

    A második félidő elején Schwarz egy erős lövést véd. Prácser szépen lefut és lövésnek beillő centerezését Domonkos rávetéssel védi az utolsó pillanatban. Petz fejese kapu fölé kerül. Fejér pontos centerezését Novák élesen a kapu bal sarkába fejeli, a biztos goalnak vélt labdát, Domonkos hihetetlen ügyességgel menti. Majd Prácser magas ívben, közvetlen a kapu elé adja a labdát, melyet Petz ép fejelni készül, midőn Markovics kézzel fellöki. Az erre megítélt büntető rúgást Molnár I. goallá értékesíti (24 percz.) Kezdés után M. T. K. minden erejét megfeszítve támad. Egy goal előtti kavarodásból Molnár I. halássza ki a labdát, egy hosszú lövést Rozman fejjel véd. Hoffer lövései bizonytalanok és gyöngék. Egy a halfsorból érkező labdát Schwarz elfog, Károly ráfut, mire Schwarz oly szerencsétlenül dobja a kapu elé a labdát, hogy az ott álló Vajda könnyűszerrel kiegyenlít. (38 percz) A hátralévő perczekben az óriási tempó hatása alatt mindkét fél lassítja az iramot. Újpest még egy szabadrúgást kénytelen védeni, mire véget ért a match, melyen egyetlen korner sem esett.

    A mérkőzést Hajós Alfréd (B. T. C.) vezette.


    Sport-Világ, 1905. november 26.
     
  3. avatar: heimo
    2016.12.08, 18:58
    Újpesten az Újpesti Torna-Egyesület meglepetést keltett a Magyar Testgyakorlókkal szemben produkált szép játékával. Csatárainak ügyes kombinációi, mesteri labdateknikája a goal előtt határozott fellépése osztatlan elismerést érdemel.


    Pesti Napló, 1905. november 20.
     
  4. avatar: heimo
    2016.12.08, 18:56
    A Népszigeten nagy érdeklődés mellett ma délután folyt le a Magyar Testgyakorlók Köre és az Újpesti Torna Egyesület bajnoki mérkőzése. Az újpestiek kezdése után két perc múlva már szigorított szabadrúgást ítélt Hajós Alfréd bíró az újpestiek javára. Károly lövése a kapu mellett sivitott el, a 20-dik percben Novák lövését pedig Domokos védte ki. Az első félidőben nem volt eredmény.

    A második félidőben a testgyakorlók nyitották meg a támadást, a 24-dik percben Prácser lefutott, de a testgyakorlók védelme szabálytalanul akadályozta a gólrugásban, a miért a bíró 11 méteres büntető-rúgást ítélt. Ezt az újpestiek góllá értékesítették. A 38-dik percben Károly kiegyenlítette az eredményt. Végső eredmény tehát egy gól egy ellen eldöntetlen.

    Vasárnap délelőtt az egyesületek második csapatai mérkőztek a szövetségi díjért. Győztes lett három góllal zérus ellen a Magyar Testgyakorlók Köre második csapata.


    Budapesti Hírlap, 1905. november 20.
     
  5. avatar: heimo
    2016.12.08, 18:50
    A Magyar Testgyakorlók Köre, mint az őszi mérkőzések során mindig, úgy az Újpesti Torna Egylet ellen sem tudta teljes első csapatát kiállítani s az igy is csak büntető rúgás révén eldöntetlenné vált mérkőzés arra enged következtetni, hogy ha nem üldözi a csapatot a balszerencse, ma még komoly aspiránsa a bajnokságnak.

    Újpesti Torna Egylet — Magyar Testgyakorlók Köre 1 : 1.

    Eldöntetlen volt a mérkőzés, ami azonban nem mutatja a csapatok közötti tényleges erőviszonyt. Az újpestiek többet támadtak és csatársoruk is szebben játszott, de hát a mérkőzésnél mégis csak az elért goalok száma az irányadó. A M. T. K. 4 tartalék játékossal áll ki, az Újpestiek ellenben teljes csapattal játszottak. A játék nagyon változatos és a két fél egyenlő erősnek mutatkozik. Hajós Alfréd bíró a durvaság jellegét öltő játékot nem engedte elfajulni és ennek érdekében az U. T. E. Molnár nevű csatárját az első félidő befejezéséig a játékból kiállította.

    A második félidő 24-ik percében az U. T. E. egy igen veszélyes támadását a M. T. K. látszólag szabálytalanul védi, mire a biró büntető rúgást ítél meg. A rúgás megtörténtével az U. T. E. eléri a vezető goalt ; a játék ezután az U. T. E. területén folyik és Vajda szép lövése révén a M. T. K. kiegyenlíti az eredményt. Mindkét csapat megkísérli a döntő-goal elérését, de a biró füttye a mérkőzést befejezettnek nyilvánította. A szép számban megjelent közönség elégedetlenül távozott.

    A II. csapatok délelőtt megtartott mérkőzése, hol Szüsz Hugó bíráskodott, 3 : 0 az M. T. K. javára végződött.


    Pesti Hírlap, 1905. november 20.