magyarfutball.hu

Vasas - MTK 0 : 5

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1922/1923, 13. forduló
játékvezető : Bíró Sándor
nézőszámok:
  1. Nela: 10.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.11, 18:19 (szerk.: 2022.04.12, 09:49)
    MTK - Vasas 5:0 (3:0)

    Hungária-ut
    Bíró: Bíró S.

    A bajnokcsapat mai játéka teljes mértékben kielégítette azt a hatalmas tábort, mely a tribünökön sötétlett. Különösen az MTK csatársora olyan futballt játszott ma, amilyenben nagyon ritkán gyönyörködhetünk. Ötletesség, leleményesség, okos számítás, minden körülménynek figyelembe vétele és meglátása, egyszóval intelligencia volt ebben a játékban.Igaz, hogy a Vasas csapat védekezése nem állott arányban az MTK támadásával, ez azonban semmit sem von le annak a játéknak a szépségéből, mellyel az MTK gyönyörködtetett bennünket. Orth a középen ugy oldotta meg feladatát, ahogy azt tőle várhatjuk csak. Irányít, dirigál, helyzeteket teremt és sohasem feledkezik meg a célszerűségről. Sem a Vasas centerhalfja, Gottlieb, sem a bekkek nem tudták megakadályozni tudása kifejtésében. Talán csak lövései nem voltak olyan jók, mint egyébként a játéka. Nagy kedvvel játszott ma Molnár is. Megérti társait, a driblinek nagy mestere, lövőképességét pedig két remek gólja bizonyítja. Braun még nem a régi ugyan, de Artner gyenge volt ahhoz, hogy feltartóztassa. Rugásaiban nincs a régi erő, centerei veszélyeik, de sokszor enged el olyan szöktetéseket, melyeket a régi Braun mindig elfogott. Ugy látszik, nem bírja végig az iramot. A balszárny nem üti meg a jobbszárny mértékét. Siklóssy még darabos. Technikában, elgondolásban egyáltalán elmarad a másik két belsőtől és lövései sem biztosak. Senkey I. tetszetősen, ügyesen játszik. Gyenge fizikumát csaknem feledteti jó technikája és vérbeli szélsőre valló jó tulajdonságát A csatársort meg sem közelíti tudásban a halfsor. Nem volt nehéz dolga a Vasas-csatársorral szemben, melyből Jellinek is hiányzott, mégsem elégített ki. Nadler a legjobb hármuk közül. .Jól szerel, helyezkedni is tud, labdaosztása azonban korántsem tökéletes. Kertész és Vágó játéka a visszafejlődés előrehaladott stádiumában van már. Ezen sem a nagy rutin, sem a nagy név nem segít. Minden virág elvirágzik és minden játékos megöregszik! A bekkek közül Kováts tűnt ki előnyösebben. Főereje a biztos, energikus szerelés, rugásai azonban még nem tiszták s nem helyezettek. Mandl megbízható, okos bekk. Plattkónak egy nehéz helyzete volt, azt bátran tisztázta. A Vasas csak statisztált az MTK mellett. Védelme közepes, halfsora szürke, támadósora nem áttörő erejű. Hozzá kell tennünk, csak a mostani MTK ellen. Nyerges pompás gólokat kapott, alig védhetett volna egyet is. Stengl nem tudja Zatykót pótolni, nem mestere a szerelésnek s rugótechnikája is hiányos. Király biztoslábu bekk, sok esetben mentett nehéz helyzetben. A halfsorban Gottlieb nem boldogult az MTK belsőkkel és durvaságokra ragadta magát. Artner és Sztojka minden ambíciója kevés volt a támadások feltartóztatására. A csatársornak nem volt irányítója, Kompis a középen nem állt feladata magaslatán, a nagyszerű Katzer kevés ésszel viszi keresztül akcióit, a Szentmiklóssy-Himmer szárnynak nincs sulya, ami a támadásba erőt, és lendületet adna. Takáts néhány kitörése mutatta tudását, de nem volt eredményes.

    Elejétől végig az MTK dominálta a játékot és a tartalékos Vasas csak elszigetelt támadásokkal, lerohanásokkal kísérletezett. Már az 5. percben Orth gólja akad meg Nyerges hálójában, ami csak fokozza a játék iramát és egyre káprázatosabb akciókkal fűszerezi. A szárnyak felváltva lendítik támadásba az MTK-t, majd meg a belsők boszorkányos összjátéka zavarja meg a Vasas-védelmet, melyben Nyergesnek is bőven akad dolga. Korner után esik a második gól. Braun labdáját Orth mesterien huzza hátra és Senkey II. védhetetlenül belövi. Most a Vasas lendül támadásba, jobbszárnya fut le s a lőtt labda Vágó karjában akad meg. A megítélt tizenegyest Stengl messze kapu fölé lövi. Egy ideig változatos, de élénk iramú játék folyik. Egy előreadott labdával Kaiser fut el Vágó mellett, de centerét Szentmiklóssy gyenge lövéssel fejezi be. A félidő befejezte előtt Molnár Braun ötletes kombinációját az előbbi pompás góllal fejezi be.

    A második félidőt inkább a belsők játéka jellemezte. Főleg Orth—Molnár értik meg egymást, de Siklóssy is bele-bele szól az akciókba. Az első lövés is tőle ered, de magasan zug el a kapu felett. Szép baloldali támadást Senkey II. ofszájd állása akaszt meg, majd Braun két kornere ad munkát a Vasas védelemnek. Király szabadítja fel a kaput, labdájával a jobbszárny indul de Kováts szerel és Nádleren át Orthé a labda, aki Molnárral együtt, cicázva megy át a Vasas védelmen és utóbbi remek gólt lő. Tovább tart az MTK-támadás, Gottlieb durvaságai mitsem segítenek. Orth újabb pompás helyzetet teremt Siklóssynak aki azt góllá is értékesíti. Most alábbhagy az MTK irama, a Vasas csatársor is támad néhányszor de többnyire egyénileg. Himmer kitörése már-már eredményt hoz, de Plattkó bátran ment. Majd Kompis fut le egyedül, de Mandl, beéri és megzavarja. Kornert rug a Vasas, de eredményt ez sem hoz s kapu mellé jut Kaiser lövése is,amit pompás lefutás után küld az MTK kapu felé. Vágó és Kertész juttatják a Vasast jó helyzetekbe. Van azonban az MTK-nak is elég alkalma a támadásra, de Senkey II. már nem tud jól centerezni. Barun pedig megáll, nem igen indul a labdák után.

    MTK: Plattkó— Kováts, Mandl— Kertész II., Nadler, Vágó— Braun, Molnár Orth, Siklóssy, Senkey II.
    Vasas: Nyerges—Király, Stengl— Sztojka, Gottlieb, Artner—Katzer, Takács, Kompis, Szentmiklóssy, Himmer.

    Nemzeti Sport, 1923. február 19.
     
  2. avatar: heimo
    2015.10.04, 17:16 (szerk.: 2022.04.12, 09:49)
    MTK – Vas- és fémmunkások SC 5:0 (3:0)

    Hungária út, 10 000 néző
    Bíró: Bíró Sándor

    Milyen különbség az őszi és a mostani MTK – Vasas mérkőzés között. Az ősszel a kék-fehérek csak kemény küzdelem után 2:2 arányban végeztek az akkor pompás kondícióban volt munkáscsapattal, ma pedig már csak macska-egér harc folyt a két legjobb technikával rendelkező csapatunk között, habár a Vasasok technikai készségükkel ma határozottan adósok maradtak.

    De nehéz is volt ám a hóesés után megfagyott, majd a délutáni napsütésbe felázott talajon boldogulni, különösen a felső kapunál, amely előtt formális sártenger terjengett, míg az utolsó kapu közül már ideális volt a talaj, a mely csak a második félidőben megeredt jéghideg szélben száradt fel kőkeménnyé.

    A Vasasok játszanak széllel kedvező oldalon, mégis azonnal az MTK kerül frontban, Senkey II. azonban tiszta helyzetben hibáz. A Nadler miatt megítélt szabadrúgás az MTK kapuja felé tereli a játékot, de már Braun fut le és miközben Nyerges eléje rohan, már Senkey II.-nél a labda, ez Orth-hoz továbbítja, aki nehány lépésről menthetetlen gólt rúg (5 p.)

    A gyors eredmény nem veszi el a Vasasok kedvét, s a 9-ik percben Himmer támadásából kornerhez jutnak, míg Katzer hosszú, csavart lövését Plattkó teszi ártalmatlanná. Braun két egyéni támadását korner árán menti a Vasas védelem (16. és 24. p.) majd a 28-ik percben Molnárnak húsz méterről remekül irányított labdáját Nyerges tartja fel korner árán.

    Braun sarokrúgását a kapunak háttal álló Orth mesteri trükkel Senkey II.-hez húzza át, aki azután két lépésről a gólba is továbbítja. (2:0)

    A Vasasok támadása kornert eredményez, majd Katzer beadását Vágó kézzel üti le. A megítélt tizenegyest azonban Király a kapu fölé vágja. Katzer újabb támadásából Szentmiklóssy kerül kedvező gólhelyzetbe, Plattkó azonban könnyen ment. A Vasasok szabadrúgása ismét Plattkót foglalkoztatja.

    Braun remek támadása újabb góllal kecsegtet, Orth azonban biztos gólt hibáz. Az utolsóelőtti percben végre Molnár is megembereli magát és fordulásból az ellenkező sarokba mesterien helyezett gólt rúg. (3:0)

    Újrakezdés után teljesen visszaszorul a Vasas csapat, négy korner árán azonban baj nélkül ússza meg a kék-fehérek attakjait, míg végül az Orth által nagyszerűen szöktetett Molnár a 10-ik percben gyönyörű gólt lő. (4:0) Molnár – Orth összjátékából születik meg az ötödik gól, melyet Siklóssy irányít feltartóztathatatlanul az ellenkező sarokba. (17. p.)

    Az utolsó félórában már alaposan csökken az iram, mert mind a két csapat fedezetsora kifulladt. A Vasasok újabb kísérletei, hogy vereségüket szépítsék, csak sarokvágást eredményez, de a kék-fehérek belső csatárai sem erőlködnek tovább, annál kevésbé, mert a javallt kímélő Braun nem vesz részt a leginkább Senkey II. által megindított akciókban.

    MTK: Plattkó-Mandl, Kovács-Kertész II. Nadler, Vágó-Braun, Molnár-Orth, Siklóssy, Senkey II.
    Vasasok: Nyerges-Stengl, Király-Sztojka, Gortlieb, Artner-Katzer, Takács-Kompis, Szentmiklóssy, Himuzer.

    hmgy