magyarfutball.hu

Görögország - Magyarország 0 : 0 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése
Világbajnokság 1994, selejtező
671. hivatalos válogatott mérkőzés
helyszín : Szaloniki, Kaftanzoglio Stadium
játékvezető : Don Philip (Anglia)
nézőszámok :
 1. epo.gr: 35.367
 2. MTI: 45.000
 3. nso.hu: 55.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2015.03.28, 10:09
  Melchiades: A 0-0-s vb-selejtező 1992-ben volt: Sallói "gólt" rúgott, de sajnos csak az oldalhálón keresztül, Lipcseit pedig két sárga után kiállították.

  http://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2403477
   
 2. avatar: fgymat
  2013.05.11, 18:18 (szerk.: 2018.10.13, 19:05)
  Duró: 38.4

  Szabó Sándor, az MTI kiküldött munkatársa jelenti:

  Szaloniki, 1992. november 11. szerda (MTI) - Minden idők történetében hatodik alkalommal futballozott görög földön - szerda este Szalonikiben - a magyar labdarugó válogatott Görögország ellen. Mindkét legénység a harmadik erőpróbáján volt érdekelt a világbajnoki selejtezők európai 5. csoportjában.

  A hellásziak nem ok nélkül választották Szalonikiben a Kaftanzogliu stadiont színhelyül, hiszen 1978. október 29-én ugyanezen a gyepen nyert 4:1-re Eb-selejtezőt a hazai gárda a magyarok ellen. Az emlékkönyvek lapozgatása nem túl előnyös magyar szempontból, hiszen a szerda esti vendég sohasem nyert még Görögországban A szaloniki ütközet előtt így festett magyar szempontból a görögországi mérleg: öt mérkőzés, két döntetlen, három vereség, 5-12-es gólkülönbség. Egyébiránt ezzel a vb-selejtezővel Szaloniki ,,egyenlített,, Athénnel szemben, hiszen a korábbi három fővárosi, és két szaloniki összecsapás után a macedón városban ezúttal harmadik alkalommal mérkőzött egymással a két gárda.

  Nem vitás, Jenei Imre szövetségi kapitány számára volt kellemetlenebb az előjáték. Duró József ugyanis torokfájása mellett lázra is panaszkodott. Amikor azt megmérték, 38.4-et mutatott a lázmérő, következésképpen felborult a vendégek hadrendje. Duró nem játszott, a helyét Urbán vette át, és hirtelenjében Balog Tibor kapott szerelést, kezdhetett azon a 90 percen, amely enyhén szólva is létfontosságú volt magyar szemszögből, ráadásul a vendégválogatott ezzel a találkozóval búcsúzott 1992-től.

  A görög kapitány, Alketas Panagoulias is ért a ,,kártyakeveréshez,, Két helyen is változtatást határozott el. Az egyik emberfogója helyett Pahatouridisnek szavazott bizalmat, míg a támadó ékben Vaitsist ,,kivette,, Dimitriadis mellől, és a 35 éves ( ) Mitropoulost küldte gyepre.

  Az angol Don játékvezetésével telt ház, 45 ezer néző előtt a következő összeállításban kezdtek a csapatok:

  Görögország:
  Mirtsos - Manolas - Kolitsidakis, Pahatouridis - Apostolakis, Tsalouhidis, Niomplias, Toursounidis, Tsiantakis - Dimitriadis, Mitropoulos

  Magyarország:
  Petry - Disztl - Nagy T., Lőrincz, Urbán - Balog T., Limperger, Mészáros, Lipcsei - Kiprich, Kovács K.

  A 4. percben baloldali beadást követően Petry csak nagy nehézségek árán tudta megszelidíteni Tsalouhidis fejesét. A Jenei-gárda számíthatott arra, hogy jelentős ,,görögtűzben,, lesz része, és körülbelül ez is történt. A 11. percben újra Petry jeleskedett, vetődve tenyerelt ki egy beadást, Lőrincz jól eszmélt, az utolsó pillanatban kanalazta el a görög támadók elől a labdát. A 13. percben Apostolakis ,,gyalogolt be,, Petry kapujának közvetlen közelébe, a baloldali védelem tagjai közül senki sem figyelt rá. Óriási bomba következett, amit Petry lábbal, bravúrosan hárított.

  Jött azután egy villanásszerű váltás, amikor Kovács labdájával Mészáros a jobb oldalon kiugrott, óriási helyzetből, 14 m-ről mellé durrantott. Bizony lehetett volna megfontoltabb is. A 21. percben az apró, de annál agilisabb Toursounidis ugrott meg a jobb oldalon, lövése a kapu fölött hagyta el a játékteret. Ezután Kiprich sérülése borzolta a magyar kedélyeket. Úgy tűnt, a Feyenoord légiósa jó estét fogott ki, de egy cselnél nagyot kapott a bokájára, öt percig ápolták, és a 34. percben le is ment. A helyét Sallói foglalta el. Időközben, a 28. percben Mitropoulos csukafejesénél az bizonyosodott be, hogy a jó kapusnak szerencséje is van, mert Petrynek már köze sem volt a helyzethez, a labda azonban a jobb kapufa mellett suhant el. A 35. percben Mitropoulos kapott sárga lapot, mert lerántotta Sallóit, majd az ilymódon figyelmeztetettek közé Lipcsei is felíratkozott a 46. percben, mert egy gyorsan induló hellászi akciót a görög kaputól 20 méternyire buktatással állított meg.

  Az első 45 percben a bal oldalon ugyan óriási lékek nehezítették a magyar hajó haladását, de összességében a csapat nagy akarással tartotta a gólnélküli döntetlent.

  A félidőben:

  Görögország - Magyarország 0:0

  Görög nyomás jegyében folytatódott a második félidő is, de a magyar lescsapda igen jól működött. Az angol partjelző becsületére legyen mondva, beintett minden ,,tilos,, állást. A 61. percben Petry olyat védett, amire nagyon idős korában is bizonyosan emlékezni fog. Tsalouhidis kibirkózott magának egy helyzetet, a jobb alsó sarokba tartó lövését azonban a Belgiumban idegenlégiós magyar ,,portás,, csodás reflexszel kitornázta. Hét perc múlva Frantzeskos nagyszerű cselekkel lerázta magáról védőit, de 13 m-ről, éles szögből a jobb kapufát találta telibe. Derekasan óvta hátsó alakzatait a magyar legénység, amikor a 75. percben Lipcsei feladta a leckét társainak, mert fölösleges szabálytalankodásáért megkapta a piros lapot. A záró negyedórában heroikusan küzdött a tíz főre fogyatkozott vendégcsapat, Petrynek újabb robinzonádjai is akadtak.

  Sok magyar játékos mondta: Détári és a magyar válogatott nem feltétlenül azonos Igazuk lett, a karmester hiányát sikerült pótolni. Az első 45 percben megnyugtatóan szilárdítgatta frontjait a Jenei-gárda. Ehhez gyorsan hozzá kell fűzni, hogy a kényszerű Duró - Balogh csere miatt olykor jelentős szerkezetbeli gondok mutatkoztak a csapat bal oldalán, és hogy Petry több alkalommal is fényes múltjához méltóan védett, általános volt a megítélés: a gólnélküli első félidőhöz az is kellett, hogy a hellásziak több biztos helyzetet elpuskázzanak.

  A második játékrészben a képlet mit sem változott, a magyar legénység pompásan védekezett és égi adománynak számító szerencsével kerülte el a görög gólt. Fontos pontot rabolt Szalonikiben, olyat, amire kevesen számíthattak. A csapat legjobbja - mint már oly sokszor - Petry volt, aki legalább féltucatszor páratlan bravúrral hárított, és kiegyensúlyozott formájával önbizalmat csepegtetett társaiba. Urbán bizonytalan kezdés után pompás magaslatokba emelkedett ezen az estén, és Lőrincz sem okozott csalódást. A vendégeknél Tsiantakis kezdett nagyszerűen, később kicsit elszürkült, Apostolakis pedig kifogástalanul ,,zakatolta végig,, a 90 percet.

  VB-selejtező, európai 5. csoport:

  Görögország - Magyarország 0:0
  Szaloniki, 45 000 néző, V: Don (angol)
  sárga lap: Mitropoulos (35. p.), illetve Lipcsei (46.), Limperger (66.), Urbán (84.), Sallói (87.)
  piros lap: Lipcsei (75. p.)
  csere: Dimitriadis helyett Vaitsis (a szünetben), Toursounidis helyett Frantzeskos (63. p.), illetve Kiprich helyett Sallói (34.), Mészáros helyett Páling (78.)

  A csoport állása:
  1. Görögország 3 2 1 - 2- 0 5 pont
  2. Oroszország 2 2 - - 3- 0 4
  3. Magyarország 3 1 1 1 4- 2 3
  4. Izland 4 1 - 3 2- 4 2
  5. Luxemburg 2 - - 2 0- 5 0

  A két szövetségi kapitány véleménye:
  Alketas Panagoulias:
  - Azt hittem, Amerika, az 1994-es vb-döntő már itt van Szaloniki határában. Ehhez a finálés helyhez sajnos kell még egyet és mást tenni. Petry Zsolt extraklasszis kapus.

  Jenei Imre:
  - Harcosan, feledhetetlen küzdőszellemmel szereztük meg a döntetlent. Az Izland ellen júniusban elvesztegetett két hazai pontunk közül egyet most visszaszereztünk.

  forrás:
  MTI
   
 3. avatar: ingersheim
  2010.05.17, 20:43 (szerk.: 2018.10.13, 18:59)
  Az év utolsó vb-selejtező mérkőzésére a sérült Détári nélkül utazott el a magyar csapat. Több mint elgondolkoztató, hogy Jenei Imre néhány hónapos működés után ezen a mérkőzésen 41. válogatott játékosát avatta fel.

  A hazaiak végig markáns fölényben voltak,sokkal többet és veszéyesebben támadtak.Ennek ellenére sem tudtak betalálni a kapunkba,mert Petry Zsolt bravúrosan védett,és -valljuk be- szerencsével sem álltunk hadilábon.Az igazsághoz az is hozzátartozik,hogy Kiprich kényszerű cseréje,majd Lipcsei jogos kiállítása jócskán feldúlta a magyar együttes játékrendjét.

  Futball'93
   
 4. avatar: fgymat
  2009.05.24, 13:35 (szerk.: 2018.10.13, 18:59)
  Kikapni semmiképpen sem volt szabad Görögországban, mert akkor a továbbjutás reménye, ami már így is nagyon kicsi volt, fényévnyi távolságra került volna.

  Az első húsz percben egészen jól játszott a magyar válogatott. Gólt azonban nem értünk el. Ettől kezdve azonban minden energiánkkal arra kellett összpontosítanunk, hogy ne kapjunk. A hazaiak hihetetlen nyomás alatt tartották a kapunkat. Szinte a saját félpályánkig sem tudtunk eljutni. Elszántan és sokszor kétségbe esetten védekeztünk. Azt azonban, hogy végül sikerült megőriznünk a gólnélküli döntetlent elsősorban a hiba nélkül, rendkívül jól védő Petrynek köszönhettük.

  Az idegenbeli pontszerzés mindig értékes, világbajnoki selejtezőn és a magyar csapat helyzetében pedig különösen annak lehet tekinteni. Némi remény tehát maradt a továbbjutást illetően.

  forrás:
  mafoci