magyarfutball.hu

Magyarország - Luxemburg 1 : 0 19:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése
Világbajnokság 1994, selejtező
680. hivatalos válogatott mérkőzés
játékvezető : Sarvan Oğuz (Törökország)
nézőszámok:
 1. MTI: 1.500
 2. nso.hu: 2.000
 3. cantab.net: 2.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2017.11.01, 20:45
  kép
  Nemzeti Sport, 1993. október 28.
   
 2. avatar: magyarfutball.hu
  2017.10.09, 16:22 (szerk.: 2017.10.11, 19:13)
  A luxemburgiak A-válogatottjának 16-os kerete:

  Marcel Bossi, Pierre Petry, Paul Koch, Serge Rohmann, Luc Holtz, Joel Groff, Roby Langers, Theo Malget, Jeff Strasser, Manuel Carooni, Jeff Saibene, Guy Hellers, Thomas Wolff, Marc Birsens, Patrick Morocutti, Stefabo Fanelli

  MTI
  1993.10.25
  Budapest, 1993. október 23. szombat (MTI) - Egyetlen változás történt a szerdán Luxemburg ellen (Üllői út, 19 óra) világbajnoki selejtezőt játszó magyar labdarugó válogatott keretben. Illés Béla megsérült, s helyére Orosz Ferencet hívta meg Verebes József szövetségi kapitány. A szombat este óta együtt lévő 18-as keret a következő:
   
 3. avatar: Longinus
  2017.03.07, 17:30
  képKép: MLSZ TV Archívum
   
 4. avatar: fgymat
  2013.05.12, 18:18 (szerk.: 2017.10.09, 16:05)
  Nyolc és nyolc - két ujonccal - labdarugó vb-selejtező

  Budapest, 1993. október 27. szerda (MTI) - Ha nem jöttek volna Luxemburgból vendégszurkolók igen szép számmal, akkor az Üllői uti labdarúgó vb-selejtező enyhén szólva érdektelenségbe fulladt volna. Dehát jöttek az érdeklődők a nagyhercegségből, így amikor elkezdődött a 8. hivatalos magyar-luxemburgi futballcsata (ez volt mindkét válogatott számára egyben a 8. világbajnoki selejtező is, azaz az utolsó), jó, ha 1500 néző didergett a késő októberi zimankóban a Ferencváros stadionjában.

  Amúgy csak a szokás kedvéért játszott a két csalódott gárda, merthát a kvalifikációs sorozatot illik befejezni. Ismert, ebből a csoportból az oroszok és görögök már hónapokkal ezelőtt megváltották a jövő évi, az Egyesült Államokba érvényes repülőjegyüket, helyet biztosítottak maguknak a 24-es fináléban az európai 5. csoportból. Némi tét persze Luxemburg előtt adódott, látszott, hiszen esetleges gólzáporos vendégsiker azt jelentette volna, hogy a nagyhercegség futballistái a 4.-ről az 5., azaz az utolsó helyre taszítják le Verebes József gárdáját. A hazai szövetségi kapitány egyébként ujabb két ujoncnak szavazott bizalmat, Mracskó Mihály és Füle Antal személyében. S hogy Verebes számolt-e az esetleges vereséggel, ez örök talány, hiszen újságírót véletlenül sem engedtek az öltöző környékére. Azon túl az MLSZ a tudósítók munkafeltételeiről sem gondoskodott, a két sajtókabinban óriási volt a tolongás - nem úgy, mint az üresen kongó lelátókon.

  Hiába próbálta már az első percektől lerohanni ellenfelét a magyar válogatott, a szoros emberfogással védekező luxemburgiakkal szemben nem tudtak helyzetet kialakítani. Persze, ehhez kellettek az elkapkodott, pontatlan hazai átadások is. A 20. perc hozta az első magyar helyzetet és gólt is. Akárcsak tavaly szeptemberben Luxembourgban, ezuttal is Détári nevéhez fűződik a nyitó találat. Egy jobboldali bedobást Klausz fejjel továbbcsusztatott. Az ötösön álló Csertői nem találta el a labdát, de érkezett Détári, s öt méterről a kapuba bombázott. A gól azonban nem hozta meg a magyarok támadókedvét, sőt, esett az iram. Helyzetek helyett csak sárga lapokat lehetett feljegyezni, Füle, Kuttor és Lipcsei is túlzott keménysége miatt részesült figyelmeztetésben. A 39. percben következett az első veszélyes luxemburgi támadás, amelynek végén Langers előrevetődve fejelt kevéssel mellé. A 47. percben Mracskó 16 m-es lövését vetődve védte Koch.


  Magyar helyzettel indult a második félidő. Csertői jobboldali beadását Klausz az ötös sarkáról lefejelte a kapu elé, de a vendégek felszabadítottak az érkező csatárok elől. Tíz perc múlva Bordás ugratta ki Csertői, aki azonban gyengén találta el a labdát, és Koch így könnyen hárított. A másik oldalon Fanelli küzdötte le magát az alapvonalig, de beadás helyett keresztbe lőtte a labdát, amely elsuhant a gólvonal előtt. A 21. percben előbb Orosz, aztán Détári, majd újra Orosz lőhetett volna a 16-oson belül, de kivártak, így a védők felszabadítottak. A következő helyzetre egészen a 80. percig kellett várni. Ekkor Lipcsei 25 m-es szabadrugása a felső kapufáról pattant vissza a mezőnybe. Négy perc múlva csaknem egyenlítettek a luxemburgiak. A csereként beállt Morocutti kapott egy jó átadást a jobb oldalon a 16-os vonalánál és jól eltalált lövése csak centiméterekkel suhant el a bal kapufa mellett. Válaszul Puglits lőtt kevéssel mellé, majd Orosz fejesét fogta Koch.

  Túl sok szót nem érdemes, nem is szabad vesztegetni az első 45 percre, de az egész összecsapásra sem. A luxemburgiak azt próbálták játszani, amit tudnak, szilárd védőgátat vontak a kapujuk elé. Igaz, erre alig volt szükségük, hiszen átgondolt hazai támadójátékkal nem rukkolt elő Verebes csapata. A vendégek a középpályán szaporán, sok futással tették a dolgukat, de - egy kivételtől eltekintve - igazi gólesélyhez a luxemburgiak sem jutottak. Azután jött egyetlen védelmi megingásuk, Détári szemfüles lövéssel ,,büntetett,,, majd ami a lefujásig folyt, az mindennek nevezhető, csak nem futballnak. Azt lehetett feljegyezni (ki tudja, miért), hogy Lipcseiék tulzottan paprikás hangulatban kergetik a labdát, és ellenfeleiket. Jöttek is sorban a jogos sárga lapok.

  A pihenő után jottányit sem javult a magyar legénység teljesítménye. A szerencse, Luxemburg futballcsapata szerény kiskanállal eszegette a futballtudományt, így azután megmaradt az előny. A két csapat között ennyi - igazán csak a legminimálisabb - különbség azért megvolt. A szerda esti teljesítményt aligha teszi ki az ablakba Verebes József, akinek - feltéve, ha erre a csapatra számít a közelgő Eb-selejtezőkön - rengeteg energiát kell fordítania az ,,épitkezésre,,. A szerda esti magyar kollektíva játékával kapcsolatban egyet illik tenni: gyorsan kitörölni az emlékezetből

  Labdarugó vb-selejtező, európai 5. csoport:

  Magyarország - Luxemburg 1:0 (1:0)
  Üllői ut, 1500 néző, v: Sarvan (török)
  gólszerző: Détári (20. p.)
  sárga lapok: Füle (22.), Kuttor (31.), Lipcsei (33.), illetve Fanello (47.), Petry (82.), Bossi (92.)
  cserék: Vincze helyett Puglits Gábor (23.), Füle helyett Orosz Ferenc (a szünetben), illetve Groff helyett Theo Malget (75.), Fanello helyett Patrick Morocutti (76.),
  jók: Puglits, illetve Hellers

  A csoport állása:

  1. Oroszország 7 5 2 - 15- 3 12 pont
  2. Görögország 7 5 2 - 9- 2 12
  3. Izland 8 3 2 3 7- 6 8
  4. Magyarország 8 2 1 5 6-11 5
  5. Luxemburg 8 - 1 7 2-17 1

  A két szövetségi kapitány véleménye:

  Verebes József: Az, hogy mennyire paradox olykor a helyzet a labdarúgásban: az oroszok elleni, a szintén az Üllői uton lejátszott 1:3-as vb-selejtezőn érzésem szerint remekül játszott csapatom, mégis kikapott. Most nem ment annyira a játék, és győztünk. Vincze kiválása alapvető szerkezetbeli gondokat idézett elő. Amit nyújtottunk, az nem elégített ki De továbbra is bízom a csapatban, menni kell tovább, még több rutint gyűjteni.

  Paul Philipp: Pozítivan értem, amikor azt mondom: meglepően agresszív módon játszott a magyar válogatott. Mintegy fél órán keresztül nem is tudtam hirtelen, milyen választ készítsek erre elő. Azt hiszem, a 0:1 miatt nem kell szégyenkeznünk, a hajrában két lehetőségünk is nyílott az egyenlítésre, bár el kell ismerni, a magyarok is rughattak volna még gólt.

  forrás:
  MTI
   
 5. avatar: fgymat
  2009.05.24, 16:17 (szerk.: 2017.10.09, 16:01)
  Akár egyszerű, barátságos válogatott találkozó is lehetett volna ez a mérkőzés, hiszen tétje már nem volt.

  A vendégek nagyon lendületesen és lelkesen játszottak. Minden eszközzel igyekeztek megakadályozni a magyar akciók kibontakozását. Ez többnyire sikerült is, de tudásukból csak ennyire futotta. Sajnos labdarúgóink sem voltak képesek csapatjátékot produkálni, ehelyett az egyéni akciókat részesítették előnyben. Semmi átgondoltságot, szervezettséget nem lehetett látni. Az első félidő közepén elért gólunk is egyéni akciónak az eredménye. Később Détári volt az egyetlen, aki kísérlettet tett az összjátékra, de társak nélkül ezt nem lehetett megoldani.

  A győzelem ellenére a csoportban csak a 4. helyet sikerült megszerezni.

  forrás:
  mafoci