magyarfutball.hu

Magyarország - Görögország 0 : 1 19:00

   
   
  • Magyarország - Görögország 1993.03.31.
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése
Világbajnokság 1994, selejtező
674. hivatalos válogatott mérkőzés
játékvezető : Krug Hellmut (Németország)
nézőszámok:
  1. cantab.net: 20.000
  2. epo.gr: 30.000
  3. nso.hu: 30.000
  1. 1' Csábi József sárga lap
    2' Urbán Flórián sárga lap
    sárga lap 5' Tsalouhidis Panagiotis
    56' Telek András sárga lap
    sárga lap 59' Kolitsidakis Thanasis
    sárga lap 61' Marangos Spyros
    0 - 1 70' Apostolakis Stratos (11-es)

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
    2013.06.03, 14:48
    kép
    kép
    Rare Greece Match Worn Home Shirt
    Made by Diadora
    #7 ,Saravakos, 1993.March 31, vs Hungary
    Condition.: 10/10, excellent
    Size.:

    forrás:
    http://www.ebay.com/itm/Rare-Greece-vs-Hungary-Match-Worn-1993-Diadora-LS-Home-Shirt-Saravakos-Jersey-7-/190846559123?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item2c6f576393&ssPageName=RSS:B:SHOP:US:101
     
  2. avatar: fgymat
    2013.05.11, 21:13 (szerk.: 2018.10.13, 18:56)
    A negyedik erőpróba az Egyesült Államokért - Labdarugó vb- selejtező a Népstadionban

    Budapest, 1993. március 31. szerda (MTI) - Már szerda kora reggel érezhető volt a futball-láz Budapesten. Az M 7-s autópályán ugyanis Németország felől takaros gépkocsisor közelitett a főváros felé, a görög származásu németek, vagy az éppen ott dolgozó hellásziak tartottak az európai 5. csoport labdarugó vb-selejtezőjére, amelyet este a Népstadionban a magyar és görög válogatott vivott a német Hellmut Krug játékvezetésével.

    A két ország sport-statisztikusai másként számolják az eddigi magyar-görög mérkőzéseket, a hellásziaknál ugyanis eddig 13, a magyar évkönyvekben csak 12 hivatalos csata szerepelt a listán. Végül is mindegy, hogy hányadik, annyi azonban bizonyos, hogy Magyarország 60. alkalommal játszott vb-selejtezőt. A soros kvalifikációk során a görögök ötödször, a hazaiak negyedik alkalommal futballoztak. Nem vitás, a görögök várhatták nyugodtabban a 90 percet, ugyanis eddig csak egy, mig a magyarok három pontot hullajtottak el. Igy azután érthető volt a jelszó: győzni, semmi más... A találkozó sportdiplomáciai érdekességgel is szolgált, szerda reggel Budapestre érkezett E. Neimarakis, a Görög Köztársaság sportügyi államtitkára. Fogadta őt Gallov Rezső államtitkár, az OTSH elnöke.

    A két együttes az alábbi összeállitásban kedzte a játékot:

    Magyarország:
    Petry Zsolt - Telek András, Disztl László - Pisont István, Urbán Flórián, Csábi József, Détári Lajos, Eszenyi Dénes, Duró József - Kiprich József, Kovács Kálmán

    Görögország:
    Antonios Minou - Estratos Apostolakis, Jannis Kalitzakis, Stelios Manolas, Thanasis Kolitsidakis - Nikos Niomplias, Tasos Mitropoulos, Panagiotis Tsalouhidi

    A német játékvezető rögtön az elején igyekezett tekintélyt szerezni magának, az első percben Urbánnak, a harmadikban pedig Csábinak mutatott fel sárga lapot egy-egy kemény belépőért. De ugyanilyen figyelmeztetésben részesült két perccel később Tsalouhidis, aki szintén szabálytalanul szerelt saját térfelén. A 28 m-es szabadrugást Détári végezte el, labdája a jobboldali kapufát találta el, Kovács ismételt, ő viszont az oldalhálóba bombázott. A 9. percben Kiprich tett remek labdát Kovács elé, akinek közeli lövését Minou csak kiütni tudta. Ám a közelben nem volt magyar játékos, aki javíthatott volna. Rögtön utána Pisont szöktette Kovácsot, erőtlen lövése nem okozott különösebb gondot a görög kapusnak. Nem lehetett panasz a kezdésre, a hazaiak nagy lelkesedéssel vetették magukat a játékba. A magyarok próbálták kicsalogatni az ellenfelet saját kapuja elől, de törekvésükben nem találtak partnerre. Aztán Urbán került főszerepbe, előbb egy szép szólót vágott ki, a tizenhatos előtt azonban megállították, majd visszahúzta az egyik görögöt, s emiatt majdnem kiállították, hiszen korábban már begyűjtött egy sárga lapot. A másik oldalon Apostolakis jeleskedett, kétszer is elfutott, de szerencsére egyikből sem lett nagyobb baj. A 23. percben Tsiantakis baloldali beívelése jelentett veszélyt, de a labda elszállt mindenki feje felett, kirugással folytatódhatott a játék. Aztán Kiprich lépett ki, Minou jóütemű kivetődéssel felszedte előle a labdát. A 25. percben Telek könnyelműsködött saját térfelén, hibáját Disztl csak úgy tudta helyrehozni, hogy feltartotta Mitropoulost. Mindketten lent maradtak a földön, s ápolásra szorultak. Három perccel később nagyon szép támadást vezettek a hellásziak a bal oldalon, a csapat Benjaminja, Mahlas csapta be Durót, középre ívelt, Mitropoulus jókor érkezett, s Teleket és Disztlt megelőzve 18 m-ről tüzelt, labdája alig kerülte el a jobb alsó sarkot (Petry már verve volt). Détári és társai beszorultak saját kapujuk elé, a felezővonalat is alig-alig tudták átlépni.

    Közben ismét Disztlre terelődött a figyelem, továbbra is húzta a lábát, ezért aztán Jenei Imre szövetségi kapitány azonnal melegíteni küldte a váci Nagy Tibort. A 36. percben meg is történt a kényszerű csere. Rögtön utána Mitropoulos 18 m-es szabadrugása okozott izgalmat, ám a labda elakadt a sorfalban. A cserét követően a magyarok hadrendje módosult, Csábi hátrahúzódott Mahlas őrzésére, Nagy pedig a középpályás sorban kapott helyet. A félidő hajrájában, amikor a görögök egyértelműen fölénybe kerültek, Niomplias célozta meg a kaput, ám bombáját blokkolták a védők.

    A félidőben:
    Magyarország - Görögország 0:0
    Népstadion, 30 000 néző, V: Krug (német)

    A szünetben egyik csapat sem cserélt. A 48. percben Tsiantakis ívelt be balról, Mitropoulos remekül emelkedett ki, fejese azonban nem sokkal elkerülte a jobb felső sarkot. Ez is nagy helyzet volt

    Egyre inkább vérszemet kaptak a vendégek, ezt jelezte, hogy Mahlas mellé előrehúzódott Mitropoulos is, míg Telek és Csábi mellett Durónak is védőfeladatot kellett ellátnia. A görögök közül Mitropoulosnak és Apostolakisnak volt egy-egy gyenge kapuralövési kísérlete, míg a másik oldalon Kovács előtt kínálkozott lehetőség, de gyatrán kapu mellé lőtt. Az 56. percben Telek is felíratkozott a sárgalaposok közé, mert utolsó emberként feltartotta, földre vitte a kiugró Maragost. A görögök játszottak, náluk mindig akadt szabad ember, a magyarok viszont csak szenvedtek. A 60. percben Kolitsidakis vágta fel Kovácsot, neki is járt a sárgalapos figyelmeztetés. A nézőtérről meg egyre többször hallatszott: ,,Ébresztő, ébresztő,, A 62. percben Maragos kapott sárga lapot, majd rá egy percre lecserélték, helyét Kostas Antoniou foglalta el. Nem sokkal később Durónak gyűlt meg a baja Mahlas-szal, csak nagy nehezen, az utolsó pillanatban tudta szerelni a gólhelyzetben lévő játékost. A görög szurkolótábor nagy ünneplésbe kezdett, erre a hazaiak is váltottak: immár azt skandálták, hogy ,,Mindent bele ,,. A 70. percben végleg megpecsételődött az igen gyenge teljesítményt nyújtó magyar válogatott sorsa: Tsiantakis baloldali beívelését Telek rosszul számította ki, kézzel - egyesek szerint vállal - ért a labdához a tizenhatoson belül. Krug játékvezető mindenesetre habozás nélkül a büntetőpontra mutatott, a tizenegyest Apostolakis nagy erővel a kapu közepébe bombázta (0:1). A 71. percben Pisont helyére Balog Tibor állt be. Nem sokkal később jó labdát tálalt Kiprich elé, akinek közeli lövését könnyedén védte Minou. A 80. percben Nagy kétségbeesetten hazaadott, Petry kézzel szedte fel a labdát. Ezt tiltják újabban a szabályok, a játékvezető ezért a kaputól 8 m-re közvetett szabadrugást ítélt. A labdát Apostolakis pöccintette Mitropoulos elé, aki emeléssel próbálta bevenni a kaput, de csak egy szögletet tudott elérni. Két perccel később Mahlas helyét Kostas Frantzeskos foglalta el. A hajrában maradt a görög fölény, s továbbra is ők dolgozták ki a veszélyesebb helyzeteket. Egy ízben Tsiantakis könnyedén verekedte át magát a védőkön, ám a kapu közeléből sem vállalta el a lövést, inkább passzolt - rosszul -, s így odalett a kínálkozó lehetőség. A legvégén Kiprich tett forintos labdát Détári elé, ő azonban 10 m-ről csúnyán a kapu mellé bombázott.

    Megjegyzés: A 4. bek. 1. sorában az évszám helyesen: 1969.

    Hihetetlenül kínos, de igaz: a tavaly júniusi, Izland elleni csatavesztést követően második budapesti vb-selejtezőjét is elveszítette a magyar válogatott.

    Pedig igencsak jól indult a találkozó, tempósan, korszerű módon, kevés átadásra épített támadójátékkal ijesztgette riválisát a magyar válogatott. Aztán elmúlt a varázsos tíz perc, a görögök szép fokozatosan azt kezdték játszani, amit idegenben illik. Önbizalmuk egyre nőtt, a középpályán simán uralkodtak. Az ott megszerzett labdákkal indítgatták Mahlast, aki nagy tehetség, pazar dolgokat művelt. Nem úgy, mint Kiprich és Kovács, akik engedelmesen megadták magukat, persze, nem is volt olyan középpályás, akitől használható labdákra számíthattak volna. Egyre inkább az volt a kérdés, a görögök mikor veszik a bátorságot, hogy gólt lőjenek. És adódott egy másik kérdés is, a szünetben Jenei Imre szövetségi kapitány képes-e kifőzni valamit azért, hogy végre legyen egybefüggő magyar csapatjáték?

    Utóbbi kérdésre egyértelmű negatív választ fogalmazott meg a válogatott, még az első félidőnél is rosszabbul, hihetetlenül szétesően folytatta. Nagy szerencse, hogy a vendégek nem jutottak tiszta helyzetig, mert egyértelműen ők játszották a gólveszélyes futballt. És ha egy csapat veszélyesebb, előbb vagy utóbb gólt is lő. Ki tudja miért, Telek botor módon megtette azt a szivességet, hogy felesleges tizenegyest védett. Onnantól kezdve, merthogy a görögök persze, hogy vezetést szereztek, már egy morálisan csődöt mondó magyar válogatott próbálkozott azzal, hogy a kínosan mély gödörből felkapaszkodjon. Nem sikerült, nem is sikerülhetett, hiszen ez a csapat gyakorlatilag szerda este kimondta önmaga halálos ítéletét.

    1968, a csehszlovákokkal szembeni marseille-i csatavesztés óta immáron ki tudja, hányadszor ásatott meg a magyar futball sírja... A választ nehéz megfogalmazni, de egyértelmű, valamit váltani kell, csak az a kérdés, hogy kivel, vagy kikkel? Amit a magyar futballsport szerda este művelt: totális csőd.

    A görögöknél az apró termetű Niomplias volt a motor, Mitropoulos nemzetközi támadóklasszis, védelmük pedig egyszerűen nem tudott hibázni. A hellászi csapat ezzel a győzelemmel jelentős lépést tett előre a jövő évi vb-döntő felé. A magyarok? A hátralévő négy kvalifikációs mérkőzést már csak ,,szokásból,, kell lejátszani...

    Labdarugó világbajnoki selejtező, európai 5. csoport:

    Magyarország - Görögország 0:1 (0:0)
    Népstadion, 30 000 néző, V: Krug (német)
    gólszerző: Apostolakis (70. p. - 11-esből)
    sárga lapok: Urbán (1. p.), Csábi (3.), Telek (56.), illetve Tsalouhidis (5.), Kolitsidakis (60.), Maragos (62.)
    csere: Disztl helyett Nagy Tibor (36. p.), Pisont helyett Balog Tibor (71.), illetve Maragos helyett Kostas Antoniou (63.), Mahlas helyett Kostas Frantzeskos (82.)

    A csoport állása:
    1. Görögország 5 4 1 - 5- 0 9 pont
    2. Oroszország 2 2 - - 3- 0 4
    3. Magyarország 4 1 1 2 4- 3 3
    4. Izland 4 1 - 3 2- 4 2
    5. Luxemburg 3 - - 3 0- 7 0

    Magyar nyilatkozatok:

    Jenei Imre szövetségi kapitány:
    - Nagyon jó csapattól kaptunk ki, azt is el kell ismerni: a görög futball manapság jobb, mint a magyar. Úgy érzem, lett volna lehetőségünk legalább egy döntetlen kiharcolására, hiszen nekünk is voltak helyzeteink, a tizenegyest pedig nagyon könnyen adta meg a német játékvezető. A csapatjáték nagy csalódást okozott, így aztán senkit sem tudok kiemelni a mieink közül. Ezzel a vereséggel nagyon kevés esélye maradt a csapatnak a vb-döntőbe kerülésre, az élet azonban nem áll meg, megy tovább, azt viszont egyelőre még nem tudni, hogy velem, vagy nélkülem folytatódik a válogatott története.

    Novák Dezső, a válogatott edzője:
    - Kritikán aluli játék, érthetetlen, hogy tétmérkőzésen miként tud egy csapat ilyen gyengén játszani. A görögök sokkal jobbak voltak, megérdemelték a győzelmet.

    Berzi Sándor, a szövetség főtitkára:
    - A görögök rászolgáltak a két pontra, a magyarok nagy csalódást okoztak.

    Telek András:
    - Egészen biztos, hogy nem volt tizenegyes, amit a játékvezető annak látott, ugyanis nem kézzel, hanem vállal értem a labdához. Nagyon rosszul játszottunk, én magam sem éreztem a ritmust, többször azt sem tudtam, hova rugjam a labdát.

    Nyilatkozatok:

    Alketas Panagoulias, a görög válogatott szövetségi kapitánya:
    - Eljött az idő, amikor a tanítványok megverik a tanárokat. Ősszel Szalonikiben a 0:0-lal nem voltunk elégedettek, az akkor elhullajtott pontot mindenképpen vissza akartuk szerezni. Nem álltunk be védekezni, a nehéz első negyedóra után egyre jobban meg tudtuk valósítani elképzeléseinket. A magyarok kulcsembereit sikerült kikapcsolni a játékból, s utána még arra is maradt erőnk, hogy helyzeteket dolgozzunk ki. Úgy érzem, jól feltérképeztük a magyar válogatottat, de azt is bevallom, kicsit féltünk azoktól az újoncoktól, akikkel még nem találkoztunk. A győzelem egyik fő okát abban látom, hogy a közelharcokból rendre mi kerültünk ki győztesen. A meccs előtt is ezt tartottam a legfontosabbnak, erre külön felhívtam valamennyi játékosom figyelmét.

    Puskás Ferenc, az egykori Aranycsapat játékosa, az MLSZ nemzetközi igazgatója:
    - A labdarugásban örök szabály, hogy a győzelemhez gólt vagy gólokat kell rugni.

    Disztl László:
    - Az első félidő közepén Mitropoulos ráesett a térdemre, valószínűleg meghúzódtak a szalagjaim, így bármennyire is akartam, nem tudtam folytatni a játékot.

    forrás:
    MTI
     
  3. avatar: ingersheim
    2010.05.09, 17:20 (szerk.: 2018.10.13, 18:57)
    Alketas Panagoulias: Eljött az idő,amikor a tanítvány oktatta a mesterét.Szalonikiben csalódottak voltunk,akkor többet vártunk a csapatunktól.
    Ezért most úgy jöttünk ide,hogy az otthon elveszített egy pontot mindenképpen vissza kell szereznünk.Az első tíz percben szerencsénk volt,hogy megúsztuk kapott gól nélkül
    De szép fokozatosan rendeztük sorainkat.Hogy mit játszottunk? Eleve nem akartunk beállni védekezni.Tudtuk,hogy 3-4 jó játékos van a magyaroknál,mindenekelőtt őket igyekeztünk lefedezni.

    Jenei Imre: Én a kintről jöttekre számítottam! Nem lehetett volna pillanatnyilag jobb válogatottat összehozni.Ettől a csapattól an blokk jobbat vártam.
    Ha Détári kapufája az elején bemegy,más lesz a hangulat,de a magyar labdarúgás ettől semmivel sem lesz jobb...A magyar labdarúgók gondolkodásban,cselekvőképességben, fejjátékban és még sok másban le vannak maradva.Itt tart a magyar labdarúgás,ezt tükrözik a kupákban elért eredmények és a magyar bajnokság színvonala.Elméletileg maradt esélyünk,de itt a játékot kell megjavítani! Mit csináljak,ha egy Duró azt mondja nekem a mérkőzés előtt,hogy ő nem tud fejelni? Én tanítsam meg?!

    Futball '93
     
  4. avatar: fgymat
    2009.05.24, 14:54 (szerk.: 2018.10.13, 18:57)
    Ha most győzünk, akkor még mindig őrizhetjük a továbbjutás reményét. Az idegenben elért döntetlen az előző görög-magyaron adott némi alapot a bizakodásra. Annyi szurkoló gyűlt össze a stadionban, mint egy éve, amikor az angol csapat járt nálunk.

    Azután elkezdődött a mérkőzés és gyorsan szertefoszlott minden álom. A görög válogatott egyértelműen jobb volt, mint a mi csapatunk. Csak azon lehetett csodálkozni, hogy képtelenek voltak gólt rúgni. Az elkeseredett, magukba roskadt nézők döbbenten nézték azt, ami a pályán történt. A magyar labdarúgók görcsösen, elképzelés nélkül játszottak.

    Még az is lehet, hogy így is kihúztuk volna döntetlennel, de a játékvezető megsajnálta a vendégcsapatot és adott nekik egy soron kívüli lehetőséget a gólszerzésre, ha már a saját helyzeteiket folyton elrontották. Egy erősen vitatható 11-est ítélt ellenünk és olyan volt a stadion, mintha egyetértett volna az ítélettel. Szinte nem is tiltakoztak a szurkolók. Igaz a görög csapat mindenképpen megérdemelten szerezte meg a győzelmet és számunkra a döntetlen sem jelenthetett volna " megváltást" .

    A további meccsekre már csak matematikai esély maradt a továbbjutást illetően.

    Egy héttel a mérkőzés után Jenei Imre lemondott szövetségi kapitányi megbízatásáról. Mivel azonban az egyetlen jelöltet, aki elvállalta volna a kinevezést az MLSZ elnöksége nem fogadta el. Úgy tűnt talán nem is lesz kapitánya a válogatottnak.

    forrás:
    mafoci