magyarfutball.hu

Oroszország - Magyarország 3 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése
Világbajnokság 1994, selejtező
676. hivatalos válogatott mérkőzés
helyszín : Moszkva, Luzhniki Stadion
játékvezető : Goethals Guy (Belgium)
nézőszámok:
 1. nso.hu: 20.000
 2. rusteam.permian.ru: 25.000
 3. MTI: 30.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2017.02.15, 21:12 (szerk.: 2017.03.28, 13:58)
  NB II-es játékos Puskás új keretében

  Puskás Ferenc, a magyar labdarúgó válogatott megbízott szövetségi kapitánya csütörtökön keretet hírdetett a jövő szerdai (Moszkva, 17 ó) oroszok elleni világbajnoki selejtezőre. A szakvezető a külföldön szereplők közül hat játékosra számít, Petry Zsolt, Lőrincz Emil, Szalma József, Détári Lajos, Kiprich József és Kovács Kálmán élvezi a bizalmat. A kerettagok közül Babócsy András és Hahn Árpád még egyszer sem szerepelt a nemzeti együttesben. A keret talán legnagyobb meglepetése, hogy Farkas Simon személyében NB II-es labdarúgó is meghívást kapott.

  A névsor:

  kapusok:
  Petry Zsolt (Gent), Babócsy András (Vasas-Smirnoff)

  mezőnyjátékosok:
  Csábi József, Duró József, Pisont István, Márton Gábor (mind Kispest-Honvéd FC), Hahn Árpád, Bánfi János (mindkettő Vác FC-Samsung), Telek András (Ferencváros), Balog Tibor (MTK), Farkas Simon (Haladás VSE), Lőrincz Emil (Molenbeek), Szalma József (Fortuna Sittard), Détári Lajos (Ancona), Kiprich József (Feyenoord), Kovács Kálmán (Valenciennes).

  A kerettagok pénteken 9 órakor találkoznak az MLSZ-ben.

  Budapest, 1993. április 22. csütörtök (MTI)

  Az Orosz Labdarugó
  Szövetség vezetői megküldték Budapestre a válogatott keret névsorát. A listán 15 név olvasható, ám lapértesülések szerint Pavel Szadirin szövetségi kapitány másokat is figyelembe vesz a jövő szerdai, magyarok elleni vb-selejtezőre, amelyet Moszkvában rendeznek meg.

  A névsor:

  kapusok:
  Sztanyiszlav Csercseszov (Szpartak Moszkva), Szergej Ovcsinnyikov (Lokomotiv Moszkva)

  mezőnyjátékosok:
  Dmitrij Hlesztov, Viktor Onopko, Andrej Csernisov, Andrej Ivanov, Valerij Karpin, Dmitrij Popov, Dmitrij Radcsenko (mind Szpartak Moszkva), Igor Salimov (Internazionale), Igor Kornyejev (Espanol), Szergej Scserbakov (Sporting Lisboa), Alekszandr Mosztovoj (Benfica), Alekszandr Borogyuk (Schalke 04), Szergej Kirjakov (Karlsruhe)

  A hírek szerint Andrej Kancselszkisz (Manchester United), Igor Kolivanov (Foggia), Szergej Juran (Benfica) és Szergej Gorlukovics (Bayer Uerdingen) játékára is számít Pavel Szadirin.

  Moszkva, 1993. április 22. csütörtök (MTI)

  Szombaton is Tatán készült a magyar labdarúgó válogatott, amely jövő szerdán a moszkvai Luzsnyiki stadionban vb-selejtezőt vív Oroszországgal. Novák Dezső, a válogatott edzője elmondta, hogy Szalma, a Fortuna Sittard légiósa nem csatlakozik társaihoz, klubja ugyanis nem járult hozzá hazautazásához.

  Az ő helyére Szlezákot hívták meg az edzőtáborba.
  A válogatott együttes szombaton egyórás gyakorló mérkőzést játszott az utánpótlás csapattal. A két gárda 1:1-re végzett, az A-együttes gólját Balog lőtte.

  A gólszerző kisebb rúgást kapott a lábára, de Novák Dezső szerint ez nem akadályozhatja a játékban, ha Puskás Ferenc szövetségi kapitány őt jelöli a kezdőcsapatba. Vasárnap délelőtt újabb foglalkozás jön soron, majd az ebédet követően Budapestre buszozik a keret, a Hotel Stadionban szállnak meg a játékosok. Ott töltik az éjszakát, és hétfő reggel a menetrend szerinti MALÉV-járattal tartanak Moszkvába.

  Budapest, 1993. április 23., szombat (MTI)

  Novák Dezső, a válogatott edzője elmondta: Duró József tüszős mandulagyulladással küszködik. Magas láza is akadályozta abban, hogy Tatára utazzon. Vasárnap még konzultálnak a kispesti védővel, de már pénteken behívták Nagy Tibort (Vác FC-Samsung) a biztonság kedvéért.

  Tata, 1993. április 23., péntek (MTI)

  Hétfő reggel a Ferihegy 2-es repülőtérről útra kelt Moszkvába a szerdai vb-selejtezőre a magyar labdarugó válogatott. Szinte az elutazás előtti utolsó pillanatban még két változás történt a csapatban. A keret egyetlen NB II-es játékosa, Farkas Simon (Haladás) az utolsó edzésen megsérült, így nem tarthatott az együttessel. Helyére Puskás Ferenc szövetségi kapitány Vincze Istvánt, a Kispest-Honvéd játékosát hívta be. Duró József (Kispest-Honvéd) tüszős mandulagyulladása viszont javult, láza lement, így ő is elrepült Moszkvába az oroszok elleni vb-selejtezőre. Így viszont Szlezák Zoltán, az UTE labdarugója maradt otthon.

  Budapest, 1993. április 26. hétfő (MTI)
   
 2. avatar: NNS
  2014.05.11, 02:54 (szerk.: 2014.05.11, 02:55)
   
 3. avatar: fgymat
  2013.05.12, 08:18 (szerk.: 2017.03.28, 14:06)
  Légiósok randevuja a Luzsnyikiben - Szadirin ,,bombája,,: Harin a kapuban - Orosz-magyar labdarugó vb-selejtező, Moszkva

  Szabó Sándor, az MTI kiküldött munkatársa jelenti:

  Moszkva, 1993. április 28. szerda (MTI) - Tulzás lenne azt állitani, hogy szerda este a moszkvai Luzsnyiki stadionban (ki ne emlékeznék az 1980-as nyári olimpia központjára?) sok munka várt a jegyszedőkre. A futballhistória harmadik orosz-magyar hivatalos találkozója előtt egy órával ugyanis inkább katonák és rendőrök üldögéltek a verőfényes, de meglehetősen hűvös időben a lelátókon, amelyeket bizony alaposan megviselt már az idő. A két nemzet labdarugói jó régen, 1912-ben mérkőztek először, akkor két alkalommal is, majd szovjet-magyar erőpróbák eredményeivel teltek a sportévkönyvek az azóta eltelt évtizedekben.

  Ezen a napon a magyar csapat az európai 5. csoportban az ötödik találkozóján lépett fel, mig Pavel Szadirin szövetségi kapitány együttese a negyedik mérkőzésén öltözött szerelésbe. A két válogatott helyzete közötti szakadéknyi különbséget jól jelzi a ,,Szport,, című lap szerdai cime: ,,A kulcs a zárban van. Kinyilik-e az ajtó?,, Ez utalás arra, hogy az oroszok korábbi három vb selejtezőjükön nem veszitettek pontot, gólt sem kaptak, jó uton haladnak a jövő nyári, az Egyesült Államokban esedékes vb-finálé felé. Egyáltalán: a korábbiakban egyetlen, vb-döntőért folyó hazai összecsapásukon sem kaptak ki, mindössze egyszer, 1974-ben játszottak döntetlent, Chile ellen, interkontinentális rájátszás során. Azaz, csupa-csupa hazai diadal


  A magyar válogatott iránt az 50-es években nagyobb érdeklődés nyilvánult meg. 1956. szeptember 23-án például - Czibor góljával 1:0-ra nyert az ,,Aranycsapat,, - 105 ezren jelentek meg. A vendégcsapat jelenlegi szövetségi kapitányát, Puskás Ferencet 1954. szeptember 26-án üdvözölhették a pályán a moszkvai drukkerek. A régi, szép históriából mára mindössze Puskás játékos glóriája maradt meg mutatóba.

  Pavel Szadirin nagy ,,bombát,, robbantott, mert a kedden ujjtörést szenvedett Csercseszov kapus helyett az eddigi vb-selejtezőkön még szóhoz nem jutott, Angliából utólag hazahívott Dmitrij Harint állította a ,,kalickába,,.

  Az oroszok oldalán kilenc, a magyar válogatottban pedig öt idegenlégiós futballista jutott szóhoz. Amikor a belga Guy Goethals a sipjába fujt, mintegy 30 ezren ültek a lelátókon, azaz a végére csak megnőtt az érdeklődés.

  A kezdő csapatok:

  Oroszország:
  Harin - Kancselszkisz, Gorlukovics, Onopko, Ivanov - Kornyejev, Salimov, Dobrovolszkij, Kolivanov - Kirjakov, Juran

  Magyarország:
  Petry - Telek - Csábi, Lőrincz - Balog, Márton, Détári, Pisont, Duró - Kiprich, Kovács


  Feltétlenül üdvözlendő módon Márton megugrása jelentette az első eseményt. A kispesti középpályás tört előre a jobboldalon, de beadása szögletre pattant az orosz védőkről. Ezután a várt viharos hazai rohamok sorozata következett, szerencsére Petrynek nem sok izgulnivalója akadt. Szorgosan méregette egymást a két válogatott, teljesítményük között nem volt lényeges különbség az első húsz percben.
  A 15. percben baloldali beadást követően Kancselszkisz szorongatott helyzetből gyatrán mellé fejelt. Rá két percre Détári pöccintett Pisont elé, akinek ballábas, jó erejű bombája nem fogott ki Harinon. A
  21. percben azután csak Fortuna segített a magyarokon: Juran térült-fordult, kiugratta Kirjakovot, aki középen tiszta helyzetbe került, de 12 m-ről a jobb alsó sarok mellé durrantott. Két perc múlva Kirjakov jobbról laposan Jurant kereste beadásával, Csábi szépségdíjas bevetődéssel szögletre mentett.
  Ujabb két perc telt el, amikor Kiprich a balösszekötő helyén meglódult, Onopko elkaszálta. Goethals játékvezető még csak gondolkodni sem gondolkodott azon, hogy figyelmeztesse az oroszt, pedig egy sárgát azért elővehetett volna. Détári szabadrugás elkerülte a jobb alsó sarkot.
  A 28. percben Lőrincz 45 m-es szabadrugása egy védőről visszaperdült a belgiumi légiós elé, ismételt, de Harin szoborként lecövekelve várta a labdát, ami az övé is lett. Az orosz akciók ugyan szorgosan szövődtek, veszélyesek is voltak, de a Csábi - Lőrincz ,,gát,, többnyire jól szűrte meg azokat.

  Félidőben:
  Oroszország - Magyarország 0:0


  A 48. percben Kornyejev húzott kapura, de jobboldali beadására Petry jó ütemben vetődött ki. Három perc múlva nagy lehetőséget szalasztott el a vendég válogatott: Détári és Kovács ,,cicázott,,, mindkettőjüknek lett volna lehetősége gólszerzésre, de vélhetően nem merték vállalni a kockázatot. Kár. Ezt követően ugyanis döntésre vitte a dolgot az orosz csapat, kellemetlen percek következtek. Az
  54. percben Kancselszkisz a jobboldalon közepes iramban lopta a távolságot, s mivel Telek és Lőrincz sem mutatott hajlandóságot arra, hogy leszereljék, a Manchester United védője a kapu bal oldalába lőtt (1:0).
  A 60. percben Kolivanov a bal oldalon rohamozott, lövőtávolságig ért, lapos lövését azonban Petry megfogta. Miután újra játékba került a labda, Juran a jobb oldalról pontosan tálalt a felfutó Kolivanov elé, ezúttal már szerencsésebb volt a hazai játékos, mert 14 m-ről kilőtte a bal alsó sarkot (2:0).
  A 63. percben Csábi buktatta Jurant. Goethals most nagyon jószívű volt a kispesti futballistával szemben, mert nem adott 11-est. A magyar védelem fokozatosan ébredt a kábulatból, de az az igazság, az oroszok egy-két gyors roham kivételével már nem törekedtek különösebben a gólkülönbség javítására.
  A 79. percben Kulkov 25 m-es bombája zúgott el a jobb felső sarok mellett, rá négy percre Petry messze kifutott kapujából, Salimov távolról ívelt, de a gólvonal előtt helyezkedő Telek visszafejelte a labdát. Öt perccel a lefujás előtt kifogástalan összjáték végén Juran 16 m-ről óriási lövést zúdított a bal felső sarokba (3:0).

  Mintha lekopírozta volna a magyar válogatott a svédek elleni legutóbbi, Népstadionbeli mérkőzését. Akkor jóval több mint egy órán keresztül állta a sarat a skandináv rohamokkal szemben, s csak Balog bakija indította el a földcsuszamlást. Budapesten 2:0-ra kapott ki a magyar csapat, most eggyel nagyobb különbséggel maradt alul. Körülbelül tehát bő egy félidőre hitelesített erőnlét és összpontosító képesség dolgában Puskás Ferenc megbízott szövetségi kapitány csapata. A mostani összeomláshoz Telek és Lőrincz közös hibája kellett, 0:2 után már formalitásnak számított a folytatás. Az oroszok pihentek egy kicsit, majd formás rohamokkal szórakoztatták szurkolóikat a lefújásig.

  Az első félidőben azért egy-két bíztató dolgot mutatott a vendégcsapat, de ilyen nagyságu feladat megoldására képtelen. Az első 45 percben Csábi és Kiprich megoldásai tetszettek, fordulás után időnként Pisont és Détári elfutásai jegyezhetők fel, más kérdés, ezek vége szinte sohasem alakult ki gólveszélyes helyzet. Az oroszoknál Juran és Kirjakov nagyszerű negyedórával ijesztgetett, utána elveszítették a fonalat. Azt az egész orosz válogatott nem is találta meg a félidőig. Szadirin kapitány a Kornyejev - Kulkov cserével nyerő lapot húzott, utóbbi ugyanis a középpálya baloldali sávjában fűrészként nyírta szét a magyar védelmet.

  A hazai válogatottból tulajdonképpen senkit sem kell külön kiemelni. Ez a csapat úgy jó, ahogy van. Az európai elitben (Olaszország, Anglia, Franciaország, Németország, Portugália) edződnek kiválóságai, egészen más gyorsaságú labdarúgáshoz szoktak, s erről vallottak a második félidőben. Szerdai biztos diadalukkal többmérföldes lépést tettek a jövő évi amerikai vb-döntő felé.

  Vb-selejtező, európai 5. csoport:

  Oroszország - Magyarország 3:0 (0:0)
  Moszkva, Luzsnyiki stadion, 30 000 néző, v: Goethals (belga)
  gólszerzők: Kancselszkisz (54. p.), Kolivanov (61.), Juran (85.)
  sárga lap: Juran (76. p.)
  cserék: Kornyejev helyett Kulkov (56. p.), Kirjakov helyett Mosztovoj (73.), illetve Duró helyett Bánfi (64.), Balog helyett Vincze (64.)

  A csoport állása:

  1. Görögország 5 4 1 - 5- 0 9 pont
  2. Oroszország 4 4 - - 10- 0 8
  3. Magyarország 5 1 1 3 4- 6 3
  4. Izland 4 1 - 3 2- 4 2
  5. Luxemburg 4 - - 4 0-11 0

  Nyilatkozatok:

  Pavel Szadirin orosz szövetségi kapitány:
  - A harmadik hazai győzelmünket ünnepelhettük. Valamennyi légiósom igazolta, hogy nem ok nélkül játszhatnak európai élcsapatoknál. Vb-döntő? Ez egy lényeges diadal volt, most már a görögökre kell összpontosítanunk, de az ellenük esedékes két selejtezőt lényegesen kevesebb lelki teherrel vívhatjuk meg.

  Puskás Ferenc szövetségi kapitány:
  - Nincs mit szépíteni, takargatni, a második félidőben egy jobb csapat győzött le bennünket.

  Novák Dezső, a magyar válogatott edzője:
  - Az első negyvenöt perc során még ,,egálban,, voltunk, ám ahogy jött az első súlyos védelmi megingás, az oroszokat már nem tudtuk feltartóztatni.

  Kiprich József:
  - Ha az első félidőben kicsit gyorsabban és gólratörőbben játszunk, akkor talán másként alakul a végeredmény. Talán, de ezt halovány meggyőződéssel mondom, mert egy olyan együttestől kaptunk ki, amelyik nagyszerűen képzett játékosokból áll. Amelyik csapat pedig jobb, az többnyire győz is.

  Sztanyiszlav Csercseszov, aki keddig kezdő kapusként jött
  számításba, de az edzésen kézujját törte, így nem védhetett:
  - Azt hallottam, hogy a magyarok soraiban sok technikás labdarúgó szerepel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy attól még jó egy válogatott. Az első félidőben nem vendégeink voltak jók, hanem nekünk nem ment a játék.

  forrás:
  MTI
   
 4. avatar: pirospont
  2010.11.30, 18:18 (szerk.: 2010.11.30, 18:19)
  Utána néztem,
  valószínű azzal keverem, hogy az 1992-es EB-n szerepeltek FÁK néven.
  Abban az évben viszont nem játszottunk velük, így nincs bonyodalom. smiley
  A Szovjetunió kis idővel az ország felbomlása előtt bejutott a záró szakaszra, így a FÁK (Független Államok közössége) zászlaja alatt indult el a tornán, még mielőtt a volt szovjet államok megalakították volna saját válogatottjaikat. A FÁK válogatottja a következő régi szovjet országok válogatottjaiból állt: Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország, Kazahsztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kirgizisztán, Örményország, Moldova és Tádzsikisztán. 15-ből 5 ex-szovjet tagállam nem küldött játékosokat a FÁK-ba, ezek voltak: Észtország, Lettország, Litvánia, Grúzia és Azerbajdzsán.

  forrás: wikipedia
   
 5. avatar: fgymat
  2010.11.30, 15:51 (szerk.: 2017.06.05, 16:38)
  Ezen az oldalon szerepel a meccs műsorfüzete, igaz elég kicsiben, de látszik, hogy "РОССИЯ – ВЕНГРИЯ" (fonetikusan: Rosszijá - Vengrijá) volt szerintük. Ők csak tudták... Sőt most látom, hogy fent szerepel a jegy ott szó szerint ez szerepel: "Szb. Rosszii" vagyis orosz csapat.
   
 6. avatar: pirospont
  2010.11.30, 15:30
  Én úgy emlékszem, volt olyan, hogy a FÁK-kal játszottunk,
  és nem Oroszországgal.
  Hogy most ez-e az a meccs, nem tudom, de a FÁK volt kiírva is talán, meg Jenő is azt emlegette.
   
 7. avatar: magyarfutball.hu
  2010.11.29, 17:07 (szerk.: 2018.01.31, 17:09)
  Ez lenne?
  kép
  videóból:
  kép
   
 8. avatar: fgymat
  2009.05.24, 16:04 (szerk.: 2017.06.05, 16:40)
  Az " új Oroszországgal" most játszottunk először. 1912-ben a " régit" két mérkőzésen összesen huszonegy góllal vertük meg úgy, hogy egyet sem kaptunk.

  Most mások voltak az " előjelek" . A mi szereplésünk minden túlzás nélkül csúfosnak nevezhető, míg az oroszok, illetve elődeik a szovjetek, otthon az előző huszonnégy világbajnoki selejtezőjükön összesen egy pontot vesztettek.

  A meglévő csöppnyi matematikai esély csak akkor maradhatott volna továbbra is, ha most legyőzzük a házigazdákat.

  Erre a győzelemre azonban a mérkőzésen látottak alapján nem volt semmi esély. Az első félidőben egyébként sem sok minden történt. Leszámítva azt a szép labdatovábbítást, amellyel szövetségi kapitányunk juttatta vissza a pályára az elkóborolt labdát. Megmozdulása tapsot is aratott.

  A második játékrész meghozta a hazaiak góljait. Csapatunk pedig továbbra sem tudott érdemben beleszólni a játék alakulásába.

  Közel egy órán át tartotta magát a csapat, ám egy-két figyelmetlenség és sima vereség lett a nóta vége.

  forrás:
  mafoci