magyarfutball.hu

Budapesti Kinizsi SK - Budapesti Dózsa SK 0 : 4 15:45

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2017.09.04, 20:19 (szerk.: 2017.09.05, 16:40)
    ...Vagy talán meglepetés a második helyen álló Kinizsi veresége, az utolsó helyen álló, eddig nyeretlen Dózsától? Semmi szín alatt nem az. Többször rámutattunk, hogy a Kinizsi együttese, győzelmi sorozata ellenére sem elég meggyőző. Támadósorának játéka nagyon körülményes. Ha a jó csapatszellem, vagy a lelkesedése valahol megtorpan, nagyobb vereségek is érhetik. Most is elég volt egy sérülés, hogy felboruljon a csapat harci rendje, taktikai elképzelése. Sőt a Dózsa kétgólos vezetése után megszűnt a csapat lelkesedése, üres lélek nélküli játékkal valósággal feladta a mérkőzést. Az elől egyedül csatázó Fenyvesin kívül mindenki mélyen formája alatt szerepelt, örvendetes volt a Dózsa magára találása és lelkes játéka. Reméljük első győzelmével kikerült a hullámvölgyből és ezentúl hírnevéhez méltóbban fog szerepelni, mint eddig.


    kép

    kép
    Képes Sport, 1955. június 07.
     
  2. avatar: heimo
    2017.09.04, 19:56 (szerk.: 2017.09.04, 19:56)
    A Bp. Dózsa első győzelme

    A Kinizsi—Dózsa-mérkőzésen az élelmezésiek eleve több rendbeli hátránnyal indultak. A már régebben sérült Dékányon kívül Dalnoki, Kispéter, sőt Láng sem volt teljesen rendben, de Dékány kivételével vállalták a játékot. Hamarosan kiderült, hogy Dalnokit kár volt szerepeltetni; sérülése kiújult, az első félidőt végig sántikálta, a másodikra már ki sem állt. A Dózsa frissen és javuló formában biztosan győzött a teljesen szétesőn játszó Kinizsi ellen.

    Bp. Dózsa—Bp. Kinizsi 4:0 (3:0).
    Népstadion. 70 000 néző, vezette: Dorogi.

    A Kinizsi játékában nem volt átgondoltság, a Dózsa okosan küzdött.

    Gólok: Kiss II.. Szusza (3).
    A mezőny legjobbja: Várhidi.

    Népszava, 1955. június 07.
     
  3. avatar: heimo
    2017.09.04, 19:51
    Bp. Dózsa - Bp. Kinizsi 4:0 (3:0)
    Népstadion, 70.000 néző. Vezette: Dorogi (Kukonya, Kőhalmi V.)

    Bp. Dózsa: Henni-Rajna,Várhidi,Farsang-Borsányi,Peller-Zsámboki,Kiss II.,Virág,Szusza,Tóth.
    Edző: Bukovi Márton.
    Bp. Kinizsi: Gulyás-Mátrai,Kispéter,Dalnoki-Szabó,Ombódi-Kertész,Láng,Orosz,Vilezsál,Fenyvesi.
    Edző: Sós Károly.

    Góllövő: Kiss II., Szusza,Szusza,Szusza.
    Szögletarány: 8:2 (1:1) a Bp. Kinizsi javára.

    A mérkőzés előtti napokban és vasárnap is a labdarúgó-közvélemény Dózsa győzelmet várt. Miért? Valószínűleg azért, mert úgy gondolták, egyszer már ki kell jönnie a lilák játéktudásának, meg talán azért is, mert arra számítottak sokan, hogy a Bp. Kinizsi lebecsüli majd a bajnoki táblázat végén kullogó ellenfelét.

    A mérkőzés a játékvezetők késlekedése miatt tizennyolc perc késéssel kezdődött. A Bp. Dózsa játszott közepes erősségű széllel hátban és rögtön támadólag lépett fel. Szemmel láthatólag nagy erőbedobással küzdött minden Dózsa-játékos, minden labdára rámentek, elől a csatárok sokat mozogtak, változtatták a helyüket, hátul pedig a Borsányival megerősített védelem jól zárt. Ötperces Dózsa rohamozás után hullámzóvá vált a játék. Heves iramú küzdelem folyt, tervszerű, szép játékot egyik oldalon sem láttunk. A 20. percben Dalnoki ballábfején megsérült, s a balszélre állt. Fenyvesi lett a balösszekötő, és Vilezsál a balfedezet, Ombódi balhátvédnek húzódott hátra.

    A 23. percben Szusza jól időzített labdával kiugratta Kiss II.-t, a jobbösszekötő kicselezte az eléjefutó Gulyástés az ötös jobbsarkáról félmagasan az üres kapuba lőtt. 1:0 a Bp. Dózsa javára.

    Továbbra is hullámzó maradt a játék.

    A 27. percben Tóth áttört a lesre játszó védelmen, azután Szusza elé gurította a labdát, a balösszekötő előre tört és a kifutó Gulyás mellett 12 méterről az üres kapuba gurított. 2:0.

    A félidő végén a Bp. Kinizsi nagy erővel rohamozott. Fenyvesi, majd Szabó lövése kerülte el a kaput.

    A 44. percben váratlanul mégis a Bp. Dózsa ért el újabb gólt: Zsámboki 40 méterről középre ívelt, Mátrai felett elszállt a labda és Szusza ballal kapásból, 12 méterről laposan a jobbsarokba lőtt. 3:0!

    Szünet után a sérült Dalnoki ki sem jött, úgy hogy a Bp. Kinizsi 10 emberrel játszott. Láng jobbfedezet lett, Szabó balfedezet, négy csatárral játszott tehát az élelmezésiek együttese. A csonka csapat is többet támadott ellenfelénél, mert a Bp. Dózsa beállt védekezni. Csak néha-néha szakította meg a Kinizsi nyomását egy-egy Dózsa ellentámadás. Negyedóra alatt öt szögletet ért el a Bp. Kinizsi. Húsz perc után feljött a lila-fehér csapat és ismét hullámzóvá vált a játék. A 70. percben Vilezsál elől Henni vetődve szerezte meg a labdát, rögtön utána Tóth hét méterről lőtt mellé. Ezután Fenyvesi elől Borsányi szögletre vágta a labdát.

    A meglehetősen lanyha iram közepette a 74. percben Szusza kiugrott a rosszul helyezkedő Kispéter mellett, Gulyás kifutott és Szusza a kapus mellett ynugodtan lőhetett az üres kapuba, mintegy 16 méterről. 4:0!

    Továbbra is változatos maradt a játék, egyik támadósor sem tudott gólhelyzeteket kidolgozni.

    A Bp. Dózsában Hennit nem állították nehéz feladat elé a Kinizsi csatárok. A hátvédek közül Várhidi játszott a legjobban. Minden helyzetben feltalálta magát. Farsang eredményesen őrizte Kertészt, Rajnát már többször átjátszotta a gyorsabb Fenyvesi. A fedezetek közül Borsányi jól rombolt, Peller inkább a támadások kezdeményezéséből vette ki a részét, sok pontos labdát adott előre, játékának értékét azonban lerontotta időnkénti szabálytalankodása. A támadósornak Kiss II. és Szusza volt a mozgatóereje. Kiss II. rendkívül sok mozgásával, ügyes helyezkedésével, Szusza pedig ésszerűen adott labdáival és nagy eredményességével tűnt ki.

    A Bp. Kinizsiben Gulyás rendkívül idegesen védett. Az első gólnál feleslegesen jött ki a kapuból, a második gólt gyorsabb vetődéssel megakadályozhatta volna. A hátvédek is igen bizonytalanok voltak, de a fedezeteket és a csatárokat is ez jellemezte. Rossz helyezkedéseket, pontatlan átadásokat láttunk a Kinizsi-játékosoktól. Csak Fenyvesi - néhány gyors elfutásáért - valamint Szabó és Láng - második félidőbeli kezdeményezéseiért - érdemel említést.

    Népsport, 1955. június 06.
     
  4. avatar: heimo
    2017.09.04, 19:14 (szerk.: 2017.09.04, 19:15)
    Hosszú sikertelenség után végre a Bp. Dózsa is magára talált és a Népstadionban 4:0 (3:0) arányban legyőzte a bajnoki táblázaton előkelő helyen álló Bp. Kinizsit.

    Bp. Dózsa - Bp. Kinizsi 4:0 (3:0)

    Már jóval a mérkőzés előtt sokan mondogatták, hogy a bajnokságban eddig nagy balszerencsével szerepelt Bp. Dózsa valószínűleg a Bp. Kinizsi ellen szerzi meg első győzelmét. Az „alkalmi jósok“ nem tévedtek, a Bp. Dózsa lelkes, gyors, jó játékával megérdemelt 4:0 (3:0) arányú győzelmet aratott. Ebben nagy része volt annak is, hogy a Bp. Kinizsire szinte rá sem lehetett ismerni, meg sem közelítette eddigi jó teljesítményeit. Az eredmény kialakulását befolyásolta, hogy a Bp. Kinizsiben Dalnoki már az első félidőben megsérült, s a szünet után nem is vett részt a játékban.

    Mintegy 75 000 néző előtt így állt fel a két csapat:

    BP. DÓZSA: Henni — Rajna, Várhidi, Farsang — Borsányi, Peller — Zsámboki, Kiss II., Virág, Szusza, Tóth.
    BP. KINIZSI: Gulyás — Mátrai, Kispéter, Dalnoki — Szabó, Ombódi — Kertész, Láng, Orosz, Vilezsál, Fenyvesi.

    Az első húsz percben még úgy látszott, hogy két egyenlő erejű csapat mérkőzését láthatja a közönség, de azután a Bp. Kinizsi mindjobban visszaesett, s teljes mértékben felülkerekedett a Bp. Dózsa. Az első gól a 23. percben esett, amikor szép támadás után Kiss II. kitört a védők között és a kifutó Gulyás kapust kicselezve a hálóba rúgta a labdát (1:0). Nem sokkal később Dalnoki megsérült, a Bp. Kinizsi átcsoportosította erőit. Ez elég nagy hátrányt jelentett. A 27. percben Szusza megszerezte a Bp. Dózsa második gólját is (2:0), majd a 43. percben ugyancsak ő rúgott még egy gólt (3:0). A második félidőben meglehetősen közepes színvonalú volt a játék, ekkor is inkább a Bp. Dózsa volt fölényben. Ez a 29. percben Szusza újabb góljában jutott kifejezésre (4:0).

    Szabad Nép, 1955. június 06.