magyarfutball.hu

bajnoki szereplések

szezon bajnokság osztály klub neve hely pontok
2023/2024 Nemzeti Bajnokság I (OTP Bank Liga) 1 Ferencvárosi TC 1 74
2022/2023 Nemzeti Bajnokság I (OTP Bank Liga) 1 Ferencvárosi TC 1 63
2021/2022 Nemzeti Bajnokság I (OTP Bank Liga) 1 Ferencvárosi TC 1 71

összes eredmény, részletek »

címer: Ferencvárosi TC

szezon értékelés

 1. 2013/2014
  2013. ősze: Az első félidő

  Egy biztos, nem volt egy hétköznapi bajnoki szezon. Amikor 2012 augusztusában Ricardo Moniz leült a Fradi kispadjára még nem nagyon gondoltunk arra, hogy személyében nem csak egy edzőt kapunk. Bármennyire is furcsa leírni egy Hollandiából érkezőre, de vele visszakaptuk az elveszni látszó Fradizmusunkat is. Ezer fokon égő személyisége, a foci iránti alázata olyan magasságokba emelte, amit nagyon kevés edző mondhat el magáról. Mert az tényleg ritkaság számba ment, hogy még a vereségek után sem szólalt meg a jól ismert “takarító” rigmus, volt türelem és egy olyan fokon égő szerelem közte és a szurkolók között, mely sokkal többet elbírt mint másoknál. Erre meg tényleg nehéz magyarázatot találni, ahogy arra sem, hogy mikor a sikertelen 2013 ősze után a klub vezetősége menesztette, nagyon sokan (köztük én is) elég nehezen élték meg a váltást a kispadon.

  Pedig ha jól belegondolunk, a döntés törvényszerű volt. És egy kicsit kegyetlen is, és akkor még a bátorságot nem is említettem. A 2013/14-s bajnoki szezon első 8 fordulója után még senki sem sejtette, hogy hamarosan nagyot fordul a világ… túlságosan is nagyot. A sors iróniája, vagy talán a kegyetlen játéka miatt, de a sikeresnek mondható őszi kezdést az Újpest elleni felejthetetlen 3:1-s győzelem zárta le. A szeptember 22-i derbi, a 22 ezres nézőszámával, a fantasztikus hangulattal, a gólok mámorával egy olyan új világba repített el minket, ahonnan úgy éreztük már soha nem térünk vissza. Emlékszem, a derbi utáni másnap csak boldog és mosolygós embert láttam az utcákon. Tudom, ez csak egy zöld-fehér fénnyel átszőtt emlékkép, de bármikor is jut az eszembe, ez mindig erőt ad.

  Ha nem csal az emlékezetem, akkor Kodolányi János mondta (írta) egyszer, hogy a boldog békeidők arra voltak jók, hogy utána legyen mire emlékezni a háború poklában. Számunkra a derbi győzelme és a 8. forduló utáni biztató 2. hely jelentette a boldogságot, amit egy nagyszerű sportember váratlan és tragikus sorsa rombolt szét. Ahhoz már pszichológusnak kéne lennem, hogy megfejtsem azokat az érzelmi viharokat melyek a csapatot és főleg Ricardo Monizt terhelték Akeem Adams tragédiája után. Sokak szerint bármennyire is kegyetlenül hangzik, de túl kellett volna lépni ezen, hiszen “az élet mégis csak megy tovább”, de Ricardo erre nem volt képes. Ráadásul az a fajta törődés, aggódás és vívódás mely jellemezte a holland mestert, teljesen rátelepedett a csapatra is. A következő 8 fordulóban négyszer kaptunk ki, háromszor játszottunk döntetlent és csak egyszer, Diósgyőrött győztünk 4:1-re, mely hűen megmutatta a csapatban és főleg az edzőben tomboló viharokat. Emlékezzünk csak a lefújás utáni percekre, amikor Ricardo Moniz könnyes szemekkel, Akeem mezét a magasba emelve vonult a Fradi tábor elé.

  A mai napig felfoghatatlan, hogy a sikertelen hazai mérkőzések után sem hangzottak fel a régmúltból jól ismert rigmusok, melyek olyan sikeres edzőknek üzentek mint Novák Dezső (a legendás játékos-edzőt február 27-én vesztettük el, de emléke örökké velünk marad) vagy Nyilasi Tibor. Utólag úgy gondolom, hogy Ricardo Moniz menesztése bár törvényszerű volt és ismerve az utána következő időszakot jó döntésnek is bizonyult, bennem mégis van hiányérzet. Még fél évvel a történések után sem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy mi lett volna ha… aminek persze semmi értelme, ráadásul Thomas Doll érkeztével más impulzusok szabadultak fel, mégis fájlalom Moniz távozását, mert nekem sokat adott és olyan érzelmeket szabadított fel, melyekről ötvenen túl már azt hittem, örökre elfújta őket a szél. Mégis váltani kellett, amit mindennek ellenére el is fogadok. Bár annyit azért megjegyeznék, hogy a bajnokság hivatalos féltávjánál ugyan a 7. helyen álltunk, de csak 3 ponttal voltunk lemaradva a dobogótól. Ezen megállapítás után is jöhetnének a “ha” szócskák, de utólag már tényleg butaság lenne bármilyen teóriával előállni.

  Főleg úgy nem, hogy Moniz után a klub vezetősége újra belenyúlt a varázskalapba és Thomas Doll személyében megtalálta azt, aki 2014 tavaszán sikeresen kirángatta a csapatot a kábulatból. De még mielőtt rátérnénk a “második félidőre”, annyit még hozzá kell tennem, hogy Monizzal nem csak a fanatizmus érkezett az Üllői útra, hanem olyan játékosok is, mint Besic, Leonardo és Jenner. Tudom, hogy az érem másik oldalán ott van Tuijp és Valpoort neve is, de az előbbi hármas olyan szintet hozott el az Üllői útra, melyre régen nem volt példa. Bár nem szeretném a jelent belekeverni az értékelésbe, de az ő “elvesztésüket” épp olyan nehéz lesz feldolgozni, mint 2013 telén Ricardo Monizét. Pedig fel kell rá készülni, hiszen Doll érkeztével másfajta szemlélet, másfajta stílus és másfajta eredményesség költözött az Üllői útra.

  2014 tavasza: A második félidő

  Amikor nyilvánosságra került, hogy Monizt a német Thomas Doll váltja a kispadon az első gondolatom az volt, hogy “itten most komoly fennforgás” várható. Két ország, két különböző stílus, és két teljesen különböző karakter. Vajon egy német edző hogyan fog rendet rakni a fejekben, vajon hogyan fogja “átkonvertálni” a holland stílust németre és vajon milyen mozgások várhatók az öltözőben. Egy barátom mesélte, aki Németországban talált munkát egy építőbrigádban, ahol több volt a légiós mint a hazai, hogy néhány napos laza nap után, egy reggel kicsapódott a szállás ajtaja és belépett rajta a cég főnöke. Nem kiabált, nem fenyegetőzött, de olyan németes alapossággal és precizitással ismertette az elvárásokat, hogy onnantól mindenki tudta a dolgát… igaz, senki sem akart a főnök szemébe nézni. Ez a kis tanmese lehet, hogy sántít Doll esetében, hiszen az ideérkezésekor azt pletykálták a jól értesültek, hogy Hamburgban túl jó viszonyt ápolt a játékosokkal és valójában ez lett a veszte. Végül is teljesen mindegy, hogy németes alapossággal, vagy baráti bratyizással tett rendet az öltözőben, de tény, hogy amikor március 2-án kifutott a csapat a Puskás gyepére a Győr ellen, egy teljesen más mentalitással találtuk szembe magunkat a lelátón.

  Pedig új játékosként csak Pavlovic, Laczkó és Ugrai érkezett, igaz végre teljes mértékben felépült Leonardo aki már az első meccsén bizonyította, hogy kimagaslik a magyar bajnoki mezőnyből. A három érkezőből meg hamar kiderült, hogy csak Pavlovic számít erősítésnek, igaz őt meg előszeretettel állították ki a bírók (először már a nyitómeccsen). A védő érkeztével egyből látható is volt Doll terve a tavaszi idényt illetően. Biztonságos védekezés, rövid passzos játék, középen Leonardo teljesen szabadon mozogva. Nincs rohanás, nincs kapkodás, nincs totális offenzíva, nincs 10 kihagyott helyzet. Fölösleges ekkora energiákat mozgósítani, nem szabad gólt kapni, lőni kell egyet és azzal bezsebelni a három pontot. Első hangzásra elég egyszerűnek tetszik (valójában az is), de vajon az a csapat, mely Moniz támadó stratégiáján “nevelkedett”, vajon képes lesz zökkenőmentesen átállni? A válasz egy halvány nem és egy erős igen.

  A halvány nem a 2014 tavaszának első négy fordulójára vonatkozik, amikor is három döntetlen és egy vereség volt a mérleg. Ami érdekesség és még tanulmányt is lehetne írni a szurkolók lélektanáról, hogy ezek után sem csendült fel egyszer sem az előző évben oly sokszor skandált “Ri-car-do” rigmus. Nem voltunk türelmetlenek, mert egyrészt tiszteltük Doll játékos-múltját, másrészt láttuk, hogy az átalakulás nem fog egyik napról a másikra menni. Persze voltak bennem is kételyek. Besic jobbhátvédként való szerepeltetését nem nagyon értettem (a mai napig sem értem) és azzal sem volt könnyű megbarátkozni, hogy az elmúlt évek legjobb játékosát és góllövőjét, Böde Danit a kispadra száműzte. Tudom, vele kapcsolatban is felmerül az a bizonyos “ha”, mely a Győr elleni kihagyott büntetőhöz kapcsolható, hiszen ha akkor, 1:0-s vezetésünknél belövi, lehet, hogy június 1-én nem a harmadik helyet, hanem a 29. bajnoki címünket ünnepeljük.

  Az igazi fordulópontot újra a sors kormányozta felénk. Ősszel a derbi győzelem után jött a visszaesés, tavasszal a derbi után jött a fényáradat. Nem véletlenül tartják közel száz éve a Fradi-Újpestet derbinek, az év mérkőzésének, mely sok esetben az egész magyar labdarúgásra komoly hatással van. Ránk nézve meg szinte mindig. 2014. április 4-én a Megyeri úton úgy nyertünk 2:1-re, hogy az a győztes gól, amit Leonardo szerzett a 88. percben örökre bevonul a legendás gólok közé. Innentől kezdve aztán nem volt megállás… igaz, sziporkázó játék sem, de a sorozatban szerzett 9 győzelem után lehet bárkinek is hiányérzete? Vajon fel lehet sorolni ellenérvként, hogy 5 alkalommal csak egy góllal nyertünk? Vagy azt, hogy ezt a sorozatot valódi középcsatár nélkül értük el? Felhozni persze lehet, de annak valójában semmi értelme sincs.

  Már csak azért sem, mert mikor 2014. június 1-én Iványi hármat fújt a sípjába, a szurkolók olyan hangerővel skandálták, hogy “Európa!”, hogy az minden kételyt elnyomott. A stadion lelátója egy közös ölelésbe fonódott össze, de ettől függetlenül mindenki tudta, a boldogság nem elsősorban a harmadik helynek szól és nem is a leendő nemzetközi kupaszereplésnek, hanem magának a sikernek. Mert csodás érzés volt együtt lenni, együtt ünnepelni és együtt érezni, hogy újra van csapatunk és újra van tervezhető jövőnk. És minden bizonnyal sokan voltunk olyanok is, akik amellett, hogy tapsoltunk Doll eredményességének, a szívünk mélyén Moniznak is, sőt talán még elégtételt is éreztünk, hiszen meggyőződésem, hogy a 22. bronzérmünkhöz mindkét edzőre szükségünk volt.
  lalolib - tempofradi.hu, 2014.07.10

Segítség Felhasználók által beadott adatok

2021.08.15, 19:56 flex szurkolói csoportok
2010.05.30, 19:29 fricc94 dicsőséglista
2009.06.30, 11:10 fricc94 dicsőséglista

összes / részletek »

teljes név
Ferencvárosi Torna Club
Szurkolók
alias
Fradi
Zöld Sasok
FTC
Ferencvárosi TC
Ferenczvárosi TC
Zöldek
Nemzeti kincs
Franzstadt
gúnynevek
Fagyi
Fratyi
Fegyencváros
Szégyenváros
Verenzwarosch
Kirakatcsapat
Zöld Majmok
Ződek
Taknyok
Firstround TC
Budapest Blades
Sheffield United II
Ференцварош
FeNERcváros
kapcsolódó csapatok
cím
1091 Budapest
Üllői út 129.
Budapest
 
elérhetőség
telefonszám 06 (1) 215-3856
fax. 06 (1) 215-3698
e-mail ftc@fradi.hu
alapítás
1899. május 03.
klub színei
zöld - fehér
1899 - 1951. január 31.

piros - fehér (eredetileg fehér - piros)
1951. január 31. - 1956

zöld - fehér
1956 -bajnokság (2024/2025)
stadion
 1. Groupama Aréna

  (2014 - )

régi stadionok
 1. Soroksári út

  (1899 - 1911)

 2. FTC Stadion

  (1911 - 1936)

 3. Sport utcai Stadion

  (1936)

  tavaszi idényben (füvesítés miatt)

 4. FTC Stadion

  (1936 - 1963)

  1936 őszi szezontól

 5. Népstadion

  (1964 - 1974)

 6. Albert Flórián Stadion

  (1974 - 2013)

 7. Népstadion

  (1982 - ?)

  őszi szezonban, pályafüvesítés miatt

 8. Puskás Ferenc Stadion

  (2013 - 2014)

  Az új Albert stadion építkezése alatt

névváltozások
 1. Ferenczvárosi Torna-Club
  1899.05.03 - 1926
 2. football szakosztály alapítása
  1900.12.03
 3. Ferencváros Football Club
  1926 - 1944.08.02
 4. Ferencvárosi Torna Club
  1944.08.02 - 1950.02.16
 5. 1950.02.16.-án egyesült az ÉDOSz SE-vel
 6. Élelmiszeripari Dolgozók Országos Szakszervezete Sport Egyesület
  1950.02.16 - 1951.03.04
 7. Budapesti Kinizsi SK
  1951.03.04 - 1956.11.01
 8. Ferencvárosi Torna Club
  1956.11.01 -
dicsőséglista
 1. 35-szörös Magyar Bajnok
  1903, 1905, 1907, 1909, 1910, 1911, 1912, 1913, 1926, 1927, 1928, 1932, 1934, 1938, 1940, 1941, 1949, 1963, 1964, 1967, 1968, 1976, 1981, 1992, 1995, 1996, 2001, 2004, 2016, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024
 2. 24-szeres Magyar Kupa Győztes
  1913, 1922, 1927, 1928, 1933, 1935, 1942, 1943, 1944, 1958, 1972, 1974, 1976, 1978, 1991, 1993, 1994, 1995, 2003, 2004, 2015, 2016, 2017, 2022
 3. 7-szeres Magyar Szuperkupa győztes
  1993, 1994, 1995, 2004, 2015, 2016
 4. Ligakupa győztes
  2013
 5. Vásárvárosok Kupája Győztes
  1965
 6. Vásárvárosok Kupája Döntős
  1968
 7. Kupagyőztesek Európa-kupája döntős
  1975
 8. Közép-európai Kupa győztes
  1928
  1937
 9. Közép-európai Kupa Döntős
  1935
  1938
  1939
mérkőzések
hivatalos honlap
kapcsolódó weboldalak
szurkolói csoportok
 1. 16. szektor (? -  )
 2. 7 Side (2001 - 2010)
 3. Aryan Army (1995 -  )
 4. Aryan Greens (1993 -  )
 5. Cannibals (1994 -  )
 6. EEE (2010 -  )
 7. Green Monsters (1995 -  )
 8. Greenternet (1997 -  )
 9. Halhatatlanok (2014 - 2017)
 10. Hellish Greens (? -  )
 11. Kettes szektor (? -  )
 12. Killer Green Group (1991 -  )
 13. Ligeti Egység (2006 - 2016)
 14. New Order (? -  )
 15. Pumukli Casuals (? -  )
 16. Solidary Greens (2002 - 2006)
 17. Stormy Scamps (1998 - 2010)
 18. Új Generáció (? -  )
segítség
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
   
 2. avatar: Longinus
  2023.02.05, 16:20
  képEgy rossz emlékű korszak jó csapata, ráerőltetett névvel és klubszínekkel. 1950. márciusában egy Debreceni Lokomotív elleni győztes csapat. Álló sor balról: Kéri, Hováth Ö., Kispéter, Szabó, Kocsis, Budai. Guggol: Dékány, Mészáros, Henni, Lakat, Czibor. Kép: mlsz.hu Facebook
   
 3. avatar: Golyó
   
 4. avatar: magyarfutball.hu
   
 5. avatar: magyarfutball.hu
  2014.08.07, 15:43 (szerk.: 2017.07.12, 18:27)
  Az 1908-as Húsvéti kupa serlegen:
  Ferencz Városi-Torna-Club
  kép
  forrás:
  Fradi Múzeum
   
 6. avatar: peterszky
  2014.08.02, 14:04 (szerk.: 2014.08.02, 15:14)
  kép
  Az alapítók egyike a címer csíkozásánál a felső és alsó címerrészben még külön-külön képzelte a csíkozást! Aztán ebből fejlődött ki – vajon kinek a javaslatára? – a kilenc függőleges, öt zöld és négy fehér, csík, amely egyben a IX. kerületet is jelképezi...


  ulloi129.hu/2014/08/02/korai-vazlat-fradi-cimerrol/
   
 7. avatar: magyarfutball.hu
   
 8. avatar: ingersheim
  2012.12.31, 17:55 (szerk.: 2016.05.24, 14:16)
  A Ferencváros kabalaállatának története 1928-ban kezdődött, amikor Manno Miltiades (jeles grafikus és válogatott középcsatár) felkérést kapott, hogy tervezze meg a Fradi labdarúgó szakosztályának önálló címerét. „Milti” jelvényén egy turul tartja a karmai között a focilabdát és a pajzs alakú, zöld-fehér Fradi-címert.

  sport.hir24.hu
   
 9. avatar: magyarfutball.hu
   
 10. avatar: AMiUtunk
  2012.04.10, 17:14
  Új egylet a fővarosban... A ferencvárosi ifjak körében mozgalom indult meg football-egylet alakítása iránt. Az alakuló gyűlest f.[=folyó, jelen esetben 1899. április] hó 15-én este tartják az Üllői úti Gutgesell vendeglőben.

  Forrás: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9065992 (Magyar foci a két Világháború között, #8229 hozzászólás, 2012.I.18, 03:44:36 órakor)
   
 11. avatar: magyarfutball.hu
  2012.04.03, 12:34
  kép
  kép
  forrás:
  dohanymuzeum.hu/44-edosz-kongresszus
  http://dohanymuzeum.hu/edosz-elelmezesipari-dolgozok-szakszervezete-1
   
 12. avatar: magyarfutball.hu
   
 13. avatar: EGRESIISTVAN
  2011.09.09, 17:32 (szerk.: 2016.05.24, 14:15)
  A magyar futball történetében sohasem szabad elfeledkezni arról, hogy - az egyértelmüen magyar sikersorozatot jelentő Közép-európai Kupán (KK) kívül - a Ferencváros (Géczi-Novák, Mátrai, Horváth, Juhász, Orosz, Karába, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi dr.) 1965. évi VVK győzelme a klubcsapataink egyetlen igazi nemzetközi kupa sikere!
  (Nem hiszem, hogy a közeljövőben ilyenre lenne esélyünk...)
  EI
   
 14. avatar: magyarfutball.hu
  2011.03.21, 19:56 (szerk.: 2017.07.12, 18:26)
  1941-es zászlón:
  kép
  forrás:
  tempofradi.hu
   
 15. avatar: ingersheim
  2011.02.22, 22:21 (szerk.: 2016.05.24, 13:58)
  A csapat 1956. október 21-én játszotta utolsó meccsét Kinizsi néven a csepeliek ellen (1-1). Szeptemberben már tárgyalások folytak arról,hogy a Fradi visszakapja régi nevét és színét.Ferencvárosi Kinizsi néven,az eredeti címerrel kombinálva folytak a tervezgetések.De azután elérkezett október huszonharmadika... A harcok az Üllői úti pályát megkímélték,így semmi akadálya nem volt annak,hogy oda fradistákat toborozzanak.

  December 9-én több mint 10 ezer szurkoló szorongott a diósgyőri lelátókon.Az első barátságos meccset -immár Ferencváros néven ott játszotta a csapat. Aztán december 16-án már Újvidék főterén várta nagy tömeg a túraengedéllyel kiutazó zöld-fehéreket.Másnap pedig hosszú évek után az első hivatalos meccs következett, 3-1-es győzelemmel a Vojvodina ellen.

  Fradi futballévszázad
   
 16. avatar: ingersheim
  2011.01.16, 13:57 (szerk.: 2016.05.24, 13:58)
  Hajrá Fradi! - először...

  A Ferencváros - Vasas (5:1) mérkőzést 1931.október 25-én játszották az Üllői úti pályán.A Fradi nem játszott igazán jól,de a csapat klasszisát mutatta,hogy így is gólokkal győztek.Az öt érvényes gólon kívül két érvénytelent is szereztek,valamint kihagytak egy 11-est,és hat kapufát lőttek.A találkozó sporttörténeti jelentőségét azonban más adta: ekkor buzdította a szurkolósereg először a csapatot Hajrá Fradi!-val.
  A korabeli Nemzeti Sportban mindezt így örökítették meg: "Radványi Pál,a B-közép kapitánya sugárzó arccal tart a klubházba.
  -Gratulálok kapitány úr,maguk is megmagyarosították a csatakiáltást.
  -Igaza van a Nemzeti Sportnak.Magyarok vagyunk,magyar a nyelvünk,a harci kiáltásunk is legyen magyar.
  -Ugye,szebb is,könnyebb is,mint a tempó.
  -Sokkal könnyebb és igazi magyaros kiáltás.Csak úgy zúgott a B-közép.
  -A szurkolók hamar ráálltak -állapítjuk meg.
  -Hát,természetesen.Amikor megmagyaráztam,hogy el kell hagyni a tempózást,a körülöttem állók egyszer sem tévesztették el.A távolabb állók aztán mindjobban belejöttek."
  Radványi Pál igazat mondott,ugyanis a korabeli filmhíradó -az első magyar hangos híradó- mindezt megörökítette!

  Fradi futballévszázad
   
 17. avatar: magyarfutball.hu
   
 18. avatar: magyarfutball.hu
  2010.11.30, 20:43 (szerk.: 2017.05.02, 19:05)
  2003-ban(és 2007-ben) ezt a címert akarták szabadalmi védelem alá helyezni,de nem sikerült, csak később, 2008-ban
  kép
  forrás:
  Magyar Szabadalmi Hivatal( mszh.hu)
  http://84.2.39.106/piaopt/pia09_04reg.htm?v=hunpia&a=hun\start
   
 19. avatar: fgymat
  2010.11.04, 22:29 (szerk.: 2016.05.24, 13:56)
  Ferencvárosi TC 1898
  Budapest, Üllői út 129. 1091
  pálya: ugyanaz, 30 000 néző
  szín: zöld-fehér

  https://www.magyarfutball.hu/data/upl/2014/03/1395912835_s0yfix.jpg
  forrás:
  Sport Zsebkönyv 80/81
   
 20. avatar: fgymat
  2010.10.03, 22:01 (szerk.: 2016.05.24, 13:55)
  FERENCVÁROSI TC

  Alapítás: 1899
  Cím: 1091 Budapest, IX., Üllői út 129, telefon: 337-741
  Technikai vezető telefonja: 116-684
  Pálya: ugyanott, telefon: ugyanaz, 30.000 néző
  Szín: zöld-fehér

  forrás:
  Sport zsebkönyv '74-75
   
 21. avatar: magyarfutball.hu
  2010.08.12, 15:18 (szerk.: 2014.05.18, 11:31)
  kép
  forrás:
  Győr Béla - email
   
 22. avatar: magyarfutball.hu
  2010.07.29, 15:29 (szerk.: 2010.10.07, 20:44)
  kép
   
 23. avatar: fgymat
  2010.05.15, 13:40
  A profi csapat:

  kép

  forrás:
  Pluhár István: Magyarországi sportegyesületek története (1941)
   
 24. avatar: magyarfutball.hu
  2010.04.27, 17:37
  1.6. Az Egyesület jelvénye: Kör alakú jelvény, a szélén aranyszínű vonalakkal határolt fehér színű körsávval és ezen aranyszínű nagybetűkkel: FERENCVÁROSI TORNA CLUB 1899.; a körsáv alsó részén az alapítási év számjegyeit kettéosztó zöld színű pajzs és azon egymással háromszöget alkotó, az Egyesület jelmondatát (erkölcs, erő, egyetértés) kifejező három aranyszínű E betű, a jelvénynek a körsávon belüli részén egymástól elválasztott öt zöld és négy fehér színű függőleges csík található; ezeket kissé felfelé ívelő fehér színű sáv fogja át, rajta aranyszínű betűkkel: BPEST IX. KER.

  1.7. Az Egyesület zászlaja: Zászlórúdra erősített és két egyenlő nagyságú, felül zöld, alul fehér színű részből álló, téglalap alakú lobogó, közepén az Egyesület jelvényével.

  forrás:
  A Ferencvárosi Torna Club alapszabálya
  http://www.ftc.hu/index.php?action=main&nid=24870&sact=news
   
 25. avatar: AMiUtunk
  2010.04.25, 11:28
  Turul vagy sas?

  Az FTC 1899. május 3-án alakult, első elnöke dr. Springer Ferenc volt. A klub színe: zöld-fehér. Az egyesület címerében az öt zöld és négy fehér csík Budapest IX. kerületét, a Ferencvárost szimbolizálja. Az egyesületi embléma lévő zöld pajzsban elhelyezett egymáshoz fordított három E-betű az egyesület jelmondatára utal: Erkölcs, Erő, Egyetértés. A labdarúgó szakosztálynak külön címere is létezik: 1928-ban, a profizmus kezdeti éveiben Manno Miltiades tervei alapján készült. A jelvény fő alakja egy bronz sas és a sas karmai között egy futball-labdát szorongat. A futball-labda körül zöld-fehér színekkel pajzs látható, benne FERENCVÁROS felirattal, arany vagy zöld betűkkel.


  Forrás: http://www.ftc.hu/index.php?action=history

  ui.: Nem vagyok ornitológus, de a művész által megálmodott szárnyas állatka véleményem szerint sasként túl kecses és karcsú, mitöbb túl hosszú nyakú. Kerecsensólyomként (turulként) pedig... Döntse el midenki maga! Minden esetre szimpatikus, hogy nem cserélődik évente a címer.
   
 26. avatar: ftc95
  2010.04.24, 14:29
  Az nem sas?
   
 27. avatar: NNS
  2010.04.21, 17:39
  Alul a Turul madaras címer viszont a focicsapaté...
   
 28. avatar: magyarfutball.hu
  2010.04.21, 16:20
  Ha minden igaz, akkor az "új" címer az csak a focicsapaté (Zrt.), a Fradi sör viszont a klubnak ad pénzt, amit a szakosztályok közt osztanak szét(10 Ft/liter), ezért került rá a "régi". Viszont akkor a két csillagot nem értem.
   
 29. avatar: NNS
  2010.04.20, 16:11 (szerk.: 2014.05.18, 11:30)
  A Fradi sörre sikerült a "régi" címert rakni:
  kép
  forrás: index drukkerkocsma
  http://imgfrm.index.hu/imgfrm/1/4/5/9/BIG_0007471459.jpg
   
 30. avatar: magyarfutball.hu
  2010.03.03, 13:15 (szerk.: 2017.05.02, 19:07)
  A Side több mint nyolc évvel ezelőtt baráti társaságként alakult. Pár éve vettünk részt aktívan az fszsz munkájában, tehát nevezhettük magunkat szurkolói csoportnak is. Tettünk is ezért olyan lépéseket (együtt utazás, tagdíj, csoportmegbeszélések, egységes csoport vélemény), ami valóban a szervezett csoportok ismérve. Azt viszont el kell ismerni, hogy mára kiderült hogy ez nálunk nem, vagy nem teljesen működik. Ehhez jött most ez a kusza viszony, és ezért úgy döntöttünk visszatérünk az alapokhoz, vagyis a kötetlenebb baráti társaság szinthez. Mint szurkolói csoport valóban megszűnünk, de ugye évtizedes barátságokat nem lehet ilyen okok miatt felszámolni. Nekünk ez fontosabb sok mindennél. Ezért nem lesz kint drapink (nem fenyegetés miatt, mi nem kaptunk ilyet), a társaság tagjai eldöntik egyénileg, hogy kiváltják-e a szurk. kártyát (én spec. nem), utaznak-e idegenbe stb. Értelem szerűen így az új fszsz-ben sem fogjuk képviseltetni magunkat.

  forrás:
  http://www.torzsasztal.hu/Article/showArticle?t=9018131
   
 31. avatar: magyarfutball.hu
  2010.03.03, 11:16 (szerk.: 2017.05.02, 19:07)
  Csoportunk az évek során bizonyította a Ferencvárosi Torna Club iránti elkötelezettségét. Nekünk mindig csak a klub sikere számított, s ezért sok csatát megvívtunk már a múltban.

  A Ferencvárost csak feltétlenül, egyéb érdekeket azonban feltételekkel sem támogatunk. Sem önállóságunkból, sem elveinkből nem engedhetünk. Továbbra is valljuk, hogy Fradista nem támadhat Fradistára.

  Nem maradt már eszközünk a szurkolótáborunkban zajló folyamatokat megakadályozni, de ahhoz van erőnk, hogy ne asszisztáljunk hozzá. Ebben a helyzetben, az elveinkkel összhangban lévő, egyetlen járható utat választottuk, s méltóságunkat megőrizve, megingathatatlan egységben, megmásíthatatlan döntést hoztunk.

  Most, bő tizenkét évvel a megalakulás után a Stormy Scamps szomorú, de tiszta szívvel beszünteti tevékenységét.

  Múltunkra büszkén, jelenünkre hittel tekintünk.

  Szeretnénk leszögezni, hogy elhatározásunk nincs összefüggésben a szurkolói kártya bevezetésével.

  Köszönjük mindenkinek, aki támogatott minket.

  Stormy Scamps

  forrás:
  http://www.stormyscamps.atw.hu/
   
 32. avatar: Giovanni
  2010.02.05, 22:07 (szerk.: 2017.05.02, 19:08)
  TÍZEZER PENGŐS KÁRTÉRÍTÉST KÉRT, - A BÍRóSÁGOK MIND A HÁROM FOKON
  TÍZ PENGŐT ÍTÉLTEK MEG SZÁMÁRA.

  A Nemzeti Sport című sportújság egyik múlt évi, őszi számában színes cikk jelent meg, amely az egyes futballcsapatok helyzetével és képességeivel foglalkozott s egyebek közt leközölte a "Tempó Fradi!" kezdetű lelkesítő, buzditó szólam megzenésített formáját, azaz: a kotta szövegét is. Emiatt a közlés miatt Jósika-Jezsek Miklós budapesti szabómester polgári pört indított a Nemzeti Sport felelős szerkesztője: Vadas Gyula dr. ellen, szerzői jogbitorlás címén. A felperes szabómester azt hangoztatta keresetében, hogy a "Tempó Fradi!" kezdetű buzdító szólam "zenéjét" ő szerzete, a dallam az Ő privát tulajdona. Mivel hogy pedig - hangzott a dörgedelmes kereset - a sportújság szerkesztősége, helyesebben annak felelős szerkesztője a zenei dallam leközlésére a szabómestertől, mint egyedüli szerzőtől engedelmet nem kért, - a lap szerkesztője szerzői .jogbitorlást követett el s ezért erkölcsi és anyagi kártérítéssel tartozik, Jezsek-Jósika Miklós - szerényen tízezer pengő megítélését követelte, az alig néhány taktusból álló zenei "szerzemény" leközlésért, - részint anyagi, részint "erkölcsi" kártérítés címén.
  A budapesti kir. törvényszék, - Vadas Gyula dr. felelős szerkesztő jogi képviselőjének megfelelő védekezése után - öt, mondva 5 pengő bírságban marasztalta el a lap felelős szerkesztőjét és a felperes zeneszerző-szabómester kárának megtérítéséül lo, azaz tíz pengőt ítélt meg, a felelős szerkesztő terhére.
  A budapesti tábla ezt az Ítéletet helybenhagyta és most a kir. kúria Jakab tanácsa jogerőre emelte. A derék szabómester ezen sorok szerint a "Tempó Fradi!" dallamának leközléséért, felmerült anyagi és erkölcsi kára fejében lo pengőt kap. /MTI/

  MTI hírarchívum, 1933. június 24. szombat
   
 33. avatar: Giovanni
  2010.02.05, 21:13 (szerk.: 2017.05.02, 19:08)
  TEMPÓ FRADI!
  A futball sport hivei között általánosan ismert tény, hogy a Ferencvárosi futballisták harci indulója a Tempó Fradi, amelyet a rajongók kórusa kiabál a meccseken. A "Tempó Fradi" most a bíróságot is foglalkoztatta,mégpedig egy szerzői jogbitoriási pör alakjában. Jezsek Józsika Ferenc zeneszerző az ügy felperese, aki Nemzeti Sport szerkesztőjét vonta perbe azon az alapon, hegy a "Tempó Fradi" első sora őz ő engedélye és beleegyezése nélkül megjelent égy cikk fölött,- lekottázva. Ebben a tényben Jezsek Józsika a szerzel jobbítorlás tényét látta fenforogni, - mert mint a keresetben panaszolja - a "Tempó Fradi!" az ő szerzeménye s annak leközlése bármilyen formában a szerzői jogi törvénybe ütközik. Jezsek kérte a szerzői jogbitorlás megállapítását, ezenfelül ezerpengő vagyoni és nemvagyoni kárösszeg megítélését.
  A "Tempó Fradi" ügyében ma volt ujabb tárgyalás Nyiry Zoltán dr. törvényszéki bírónál. Vadas Gyula szerkesztő a felperesi kereset elutasi-tásátnkérte azzal az indokolással, hogy a "Tempó Fradi!" általánosan ismert jelszava a franzstattiaknak, a futballmeccseken a gyerekektől kezdve mindenki ezt kiabáljaakedveno játékosoknak, tehát abban sincsen szerzői jogsérelem, ha az első sort leközölte lapjában. A védekezés további során. A szerkesztő még megjegyezte, hogy már csak azért sem állhat fenn a felperesi vád, mert az eredeti "Tempó Fradi!" g-dúrbanm a "plágium" pedig f-dúrban van lekottázva. Szemléltetésképen az alperesi ügyvéd el ls dúdolta az Inkriminált sort, mire a szerző is elzümmögte az eredeti "Tempó Fradi" dallamát. Az összehasonlításból kiderült, hogy a melódia úgyszólván egyezik, azonban a hangnemen dlfferencia. A pert azonban ezen az alapon nem lehetett eldönteni, mire Nyiry bíró az egész kérdés elbírálását kiadta a szerzői jogi szakértői bizottságnak és bekéri véleményét arról, vajon a "Tempó Fradi" sportinduló szerzői mü-e, ha igen, az inkriminált dallamsor utánképzés-e, vagy önnálló új eredeti alkotás. Ezeknek a problémáknak tisztázása után hozza meg a törvényszék itéletét az FTC.-hivek körében nagy érdeklődéssel kísért plágiumperben. /MTI/.

  MTI hírarchívum, 1930. február 28. péntek
   
 34. avatar: Giovanni
  2010.02.04, 16:36 (szerk.: 2017.05.02, 19:08)
  A Ferencvárosi Torna Club 25 éves fennállásának és első nyilvános labdarugó mérkőzésének 25. évfordulója alkalmából jubiláris ünnepségeket rendeznek. Március 24-én este a Vigadóban ünnepi lakoma lesz. Március 25-en délelőtt 9 órakor a FTC és az Óbudai Torna Egylet 25 év előtti első csapatai és mostani ifjúsági csapatai között jubiláris mérkőzéseketjtartanak. belelőtt fel 11 órakor az uj pályán megkoszorúzzak a Springer-emlékszobrot. Az ünnepi beszodet dr. Kcönch Boldizsár•mondja. Délelőtt 11 órakor a tribün alatti tornateremben díszközgyűlés lesz. A közgyűlés keretében Gschwindt Lörinc elnöki megnyitója után Vantsó Gyula dr, és Horváth Ferenc ismertetik a kor törtenetét és méltatják működését. Végül tiszteletbeli tagokat és örökös bajnokokat választanak. Az ünnepségeken szivesen látják a Clubnak valamennyi jelenlegi es volt tagját.

  MTI hírachívum, 1925. március 17. kedd
   
 35. avatar: magyarfutball.hu
   
 36. avatar: fgymat
  2009.11.22, 11:11
  Egy akár a mai időkre is érvényes cikk:
  Hát ez így tovább nem mehet! A Ferencváros a külföld előtt és idehaza is a magyarság egyik nemzeti értéke és nem “Csáky szalmája”. Ez a Fe­rencváros nem politikai jelszavak kohója, nem krejzleráj és nem gyári, üz­leti vállalkozás. Itt ne akarja senki sem sütögetni erkölcsi vagy anyagi pe­csenyéjét. Aki ebben a klubban dolgozni akar, úgy lépjen be az Üllői úti stadionba, mint a kultúra templomába, vegye le a kalapját és mélységes alázattal szolgálja a jobb sorsra érdemes magyar sportot …


  Megjelent: 1945. novemberében a Népsportban
  Írta: Gallovich Tibor volt labdarúgó, edző, sportújságíró
   
 37. avatar: magyarfutball.hu
  2009.11.02, 13:03
  Sőt mind a kettő meccset adja a TV...
   
 38. avatar: pirospont
  2009.11.02, 12:56 (szerk.: 2009.11.02, 12:57)
  Történelmi tettre készül a Ferencváros

  ...November 4.-én 19.00-tól az FTC lesz Magyarország egyetlen olyan klubja amely elmondhatja magáról, hogy felnőtt csapata egyazon időben két hivatalos tétmérkőzést játszik...


  http://foci.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=115177&bejcim=Tortenelmi_tettre_keszul_a_Fradi&todo=/
   
 39. avatar: fgymat
  2009.08.31, 18:58
  Ha ez igaz volna, akkor lehetett volna Dózsa, Petőfi vagy akár Búvár Kund is! Azért volt Kinizsi, mert 1949-től bevezették a szovjet mintára átvett központosított irányítást. Az volt az elképzelés, hogy a klubok a szakszervezetekhez kerülnek, így lett a Ferencvárosból ÉDOSZ, majd 1951-ben Kinizsi, ami még mindig a szakszervezetet jelölte. (A kereskedelmi és pénzügyi ágazat klubja végül a Vörös Meteor, a közalkalmazotti egyesület a Petőfi SE elnevezést kapta.) Amúgy, amikor a Kinizsi nevet kapta a Fradi, pont nem a nép csapatának, hanem "fasiszta" klubnak nevezték és ilyeneket írtak róla, hogy a "szocialista sporthoz méltatlan jelenségek" történnek a pályáján. Nem sok hiányzott hozzá, hogy ezen okokra hivatkozva megszüntessék a klubot.
  Még egy plusz dolog: 1944-ben a Vasas szerepelt Kinizsi névvel.

  forrás:
  http://www.historia.hu/archivum/2003/030809horvath.htm
   
 40. avatar: ftc95
  2009.08.31, 17:52
  a Fradi a nép csapata ezért volt Kinizsi is
   
 41. avatar: magyarfutball.hu
  2009.06.19, 22:39 (szerk.: 2009.06.19, 22:40)
  Az utolsó amatőr bajnokságot megnyerte az FTC. 1926 nyarán azután valami új kezdődött, elindult a professzionalizmus Magyarországon. Az FTC futballcsapatából így Ferencváros FC lett.

  A professzionalizmus bevezetését három éves tárgyalás-sorozat előzte meg. Az FTC sokáig az amatőrség mellett érvelt, ám mindenki érezte, hogy hiába. Amikor megjött a hír, hogy a bécsi elsőosztályú egyesületek kollégiuma is a profizmus bevezetését tartja célszerűnek, majd nyomukban a csehszlovákok is különválasztották az amatőr- és a profi futballt, elkerülhetetlenné vált, hogy Magyarország is lépjen. Így 1926 nyarán érkezett el a pillanat, amikor az FTC, MTK, UTE nagy hármasa már egyöntetűen elkötelezte magát, új nevük Ferencváros FC, Hungária és Újpest lett. A Fradinál sokáig nem tudták eldönteni az új nevet, majd Mailinger Béla indítványát fogadták el.
  Az első profi mérkőzését az új bajnokságban, 1926. augusztus 29-én vívta a csapat,


  forrás:
  http://www.ftcbk.eu/2009/03/13/a-fradi-dicso-multja-25resz-1926-27/
   
 42. avatar: magyarfutball.hu
  2009.06.19, 22:36
  Az élre kívánkozik egy lényeges történés. 1944. augusztus 2-án a professzionalista Ferencváros FC beolvadt a részvényeit 100 %-ban birtokló anyaegyesületbe, az FTC-be, így újra egy vezetés alá került az egyesület minden szakosztálya.


  forrás:
  http://www.ftcbk.eu/2009/06/04/a-fradi-dicso-multja-43resz-1944-1945/
   
 43. avatar: magyarfutball.hu
  2009.06.19, 22:22 (szerk.: 2014.05.18, 11:29)
   
 44. avatar: NNS
  2009.05.03, 11:19 (szerk.: 2009.11.17, 16:11)
  Boldog születésnapot, Ferencvárosi TC!
   
 45. avatar: magyarfutball.hu
  2009.01.16, 16:49
  Saly Noémi

  Törzskávéházamból zenés kávéházba
  Séta a budapesti körutakon
  Mér' lett zöld-fehér a Fradi?

  A Ferencvárosi Polgári Kör épületében tartott alakuló közgyűlésen, május 3-án "kimondták: a klub neve FTC lesz... jelmondata ERKÖLCS-ERŐ-EGYETÉRTÉS... színe: fehér-zöld. Magától értetődőnek tartották, hogy a nemzeti színekből válasszák az egyesület színeit. Tekintettel arra, hogy a BTC a piros-fehér színeket használta, az FTC-nek maradt a fehér-zöld. Hogy az idők folyamán miért lett az FTC zöld-fehér, annak okát -ha volt ilyen- elmosta az idő." Így a hivatalos krónika. Az idő? Hm. A nemzeti színeken való hazafias osztoszkodáshoz képest a Gebauer-féle családi verzió egyszerre lírai, prózai (és drámai) - de rém egyszerű. Gabrovitz Kornél, a klub egyik alapítója javában udvarolt a kávés lányának. Megkérte a leendő feleséget, választana ő színeket a csapatnak. Stefánia -talán már bimbózott az orgona a franzstadti udvarokban?- a biliárdposztó zöldjét és az orgonalilát választotta. Sapkát, sálat is horgoltak a Gebauer lányok a Fradi focistáinak. Horgolt sapkában fociztak, nem vicc. Zöld-lila volt - az első mosásig.
   
 46. avatar: magyarfutball.hu
  2009.01.16, 16:42 (szerk.: 2016.05.24, 13:48)
  ami nem kerül fel a dicsőséglistára:
  Tudtátok hogy - ismeretem szerint - az első reklámmal ellátott mezt a Fradi játékosai viselték Magyarországon? "Tungsram" feliratú mezben futottak ki Nyilasi Tibiék a pályára, de azt sajnos nem tudom pontosan, hogy ez melyik évben is volt. (Szegény Nagy Béla biztosan kapásból vágná...)

  Az tény, hogy az első reklámfeliratos póló a miénk volt idehaza.

  Sőt!
  Mi honosítottuk meg először a nadrág hátsó felén (a játékos seggén) a reklámfeliratot. HOLSTEN volt az első ottani reklám, ha jól emlékszem.