magyarfutball.hu

Budapesti Dózsa SK - Budapesti Kinizsi SK 4 : 1 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2017.03.15, 20:50 (szerk.: 2017.03.15, 20:52)
    NB I. Tartalékbajnokság

    Bp. Kinizsi —Bp. Dózsa 1:1 (0:0). Üllői-út, 1000 néző.
    G: Kertész, ill. Rajna.

    A játékvezető az első félidő 43. percében Somogyit a Kinizsiből, Deákot pedig a Dózsából dulakodásért kiállította.

    NB I.

    Bp. Dózsa—Bp. Kinizsi 4:1 (1:1)
    Népstadion, 50 000 néző. Vezette: Sípos (Mogyorósi, Gere).

    Bp. Dózsa: Fazekas — Sólyom, Várhidi, Farsang — Kiss II, Gyurik — Egresi, Szusza, Virág, Aspirány, Tóth.
    Edző: Kolozsvári Gyula.

    Bp. Kinizsi: Gulyás — Ombódi, Kispéter,Dalnoki — Szabó, Dékány — Láng, Orosz, Mátrai. Vilezsál, Fenyvesi.
    Edző: Sós Károly.

    Góllövő: Aspirány, Mátrai, Aspirány, Egresi, Szusza.

    Szögletarány: 6:5 (4:2) a Bp. Kinizsi javára.

    Csere: a 60. percben Orosz helyett Borsos, a 72. percben Virág helyett Brada.

    A találkozó nem minden tekintetben felelt meg a várakozásnak. Jó játék csak a mérkőzés egyes szakaszaiban volt tapasztalható és iram tekintetében is a várakozás alatt maradt a küzdelem. A játékidő nagyobb részében a Bp. Dózsa irányította a játékot. A Kinizsi, amíg erővel bírta, gyors rajtaütésszerű támadásokkal kísérletezett. A hajrában teljesen kifulladt a Bp. Kinizsi és a Bp. Dózsa különösen Brada beállása után ötletes, gyors támadásokkal teljesen felőrölte az élelmezésiek védelmét.

    Az első félidőben a lilák játszottak szél és nap ellen. Ennek ellenére a rendkívül mozgékony és ötletes Aspirány irányításával veszélyes támadásokat vezettek. Aspirány nemcsak kidolgozta a helyzeteket, hanem ő volt az aki a legtöbbet és legveszélyesebben lőtt kapura. A 21. percben Virág hosszú, meredek labdával lyukra tette Aspirányt. Kispéter nem avatkozott bele a játékba, nyilván azt hitte , hogy Aspirány lesről indult el. Dalnoki azonban bennfelejtkezett, így a Dózsa-csatár zavartalanul törhetett kapura, elhúzta a labdát Gulyás mellett és 12 méterről az üres kapu közepébe lőtt. 1:0 a Bp. Dózsa javára. A gól után a Bp. Kinizsi erősített, szögletet ért el és a 29. percben ki is egyenlített. Vilezsál 17 méterről hatalmas lövést zúdított a kapura. Fazekas csak kiütni tudta a labdát és a befutó Mátrai 5 méterről élesen a kapu baloldalába bombázott. 1:1. Változatos játék alakult ki ezután, mindkét kapu többször forgott veszélyben.

    A második félidő első felében sokáig a levegőben lógott a Bp. Kinizsi gólja. Többet és veszélyesebben támadott ekkor a Kinizsi, de a csatáraiban nem volt elég vállalkozókedv a kapu előtt, hiányzott belőlük a lendület és a kapuratörés. Ebben az, időszakban a Dózsa játékosai fáradtabbaknak látszottak, mint a nyolc nap alatt harmadik mérkőzésüket játszó Bp. Kinizsi labdarúgói. Ez a szakasz volt a mérkőzés leggyengébb része, tervszerűtlen, alacsony színvonalú játék folyt. A csere a Bp. Dózsának használt jobban. A friss Brada lendületes játékával a Dózsa szerezte meg a vezetést. A 28. percben Brada egyedül tört kapura, a 16-oson belül Aspirány elé játszott, Aspirány 14 méterről nagy erővel kapura lőtt, a labda Gulyásról kipattant ismét Aspirány elé és a balösszekötő 6 méterről a kapu jobboldalába fejelte a labdát. 2:1 a Bp. Dózsa javára. A 30. percben Tóth szögletet ívelt a kapu elé, Gulyás mozdulatlanul nézte, hogy Egresi az ötösről a bal alsó sarokba fejelte a labdát. 3:1 a Bp. Dózsa javára. A Kinizsi védelme ekkor már alig állt a lábán, a Dózsa csatárai szinte ellenállás nélkül támadhattak. A 43. percben Szusza 30 méteres keresztlabdájára Tóth és Gulyás futott rá. Gulyás érte el előbb a tizenhatoson és lábbal szabadított fel, de — rosszul. A kapus lábáról lecsúszott labda Szusza elé került, s a Dózsa-csatár 30 méterről az üres kapuba lőtt. 4:1. Borsos mellélövése volt az utolsó esemény.

    A Bp. Dózsában a csatársorban találtuk a legjobb játékost: Aspirányt. A balösszekötő különösen az első félidőben ellenállhatatlan, gyors támadásokat vezetett és a csatársor valamennyi helyén látni lehetett, segített hátul és ő volt a legveszélyesebben lövő csatár is. Igen jó teljesítményt nyújtott Tóth, sok veszélyes támadást vezetett nemcsak a halszélen, hanem középen is. Kiss II. fáradhatatlan volt, mind a védekezésben, mind pedig a támadások előkészítésében. Rajtuk kívül időnként, Várhidi, Gyurik és Brada elégített ki. Fazekasnak ezáltal nem volt jó napja sok hibás kifutása volt, őmiatta több gólt is kaphatott volna a Bp. Dózsa.

    A Bp. Kinizsi játékosai általában fáradt benyomást keltettek, alig egy-két játékosa nyújtott jobb teljesítményt az átlagosnál. Elsősorban Fenyvesit kell megdicsérni, aki végig lelkesen és lendületesen harcolt. Utána Szabó nyújtott elfogadhatót, fáradhatatlanul játszott. Ombódi a 75. percig hasznosan látta el a feladatát, ezután elvesztette a fejét. A hajrában a legtöbb Dózsa-támadás az ő oldalán bontakozott ki.


    Népsport, 1954. szeptember 06.
     
  2. avatar: heimo
    2016.05.06, 19:07 (szerk.: 2016.05.06, 19:39)
    Érdekesen alakult a Dózsa-Kinizsi mérkőzés. A Dózsa egymásután három nagy helyzetet hibázott el, s azután csak egy nem sikerült lesreállítási kísérletnek köszönhette a vezető gólját. A Kinizsi hamar egyenlített, sőt, a II. félidő elején, a 19. percben elért nagy kapufájáig veszélyesebb is volt. Az Aspirány találékonyságának javára írható második Dózsa gól azonban letörte. A Dózsa ekkor valóban szépen játszott, remekelt a balszárnya, s most már megérdemelten győzött. A nap legszebb gólját Szusza fejelte - volna, ha a jobb alsó sarokba küldött remek labdáját az egyébként igen zavarosan védő Gulyás nagyszerű rávetéssel el nem csípi.

    Így kapott ki a Kinizsi 4:1-re, s annak a szurkolónak lett igaza, aki a szünet hangszórós közlésére a fejét csóválta. Mert a hangszóró arra kérte a közönséget, hogy a veszélyes és ízléstelen "fáklya gyújtástól" tartózkodjék, mire fejcsóváló barátunk megjegyzése így hangzott:

    - Kinek lesz itt kedve ma papírt gyújtogatni?!"

    Képes Sport, 1954. szeptember 07.