magyarfutball.hu

Hungary - Finland 1 : 0 18:30

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése
Világbajnokság 1998, selejtező
706. official national team match
referee : Strampe Hartmut (Németország)
attendance:
  1. Futballévkönyv '97: 12.000
  2. cantab.net: 14.500
  3. nso.hu: 15.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: magyarfutball.hu
     
  2. avatar: magyarfutball.hu
    2014.01.16, 18:30 (szerk.: 2018.09.06, 13:02)
    Helsinki, 1996. augusztus 22. csütörtök (AFP) - Richard Möller-Nielsen, a finn válogatott dán szövetségi kapitánya kijelölte a szeptember 1-jei, Magyarország elleni világbajnoki selejtezőre készülő keretét, amelyben egyelőre 17 játékos található. A csapatban hét idegenlégiós kapott helyet, közülük négyen Hollandiában játszanak, a legismertebb természetesen az Ajax Amsterdam sztárja, Litmanen.

    A 17-es finn keret:

    kapusok:
    Kari Laukkanen (FinnPa), Antti Niemi (Köbenhavn)

    védők:
    Kari Rissanen (FinnPa), Jyrki Huhtama:ki (VPS), Sami Hyypia: (Willem II.), Jukka Koskinen (MyPa), Rami Nieminen (Jazz), Harri Ylönen (Haka)

    középpályások és csatárok:
    Sami Mahlio (MyPa), Joonas Kolkka (Willem II.), Tommi Grönlund (HJK), Janne Lindberg (Morton), Kuri Suominen (Norrköping), Petri Ja:rvinen (FinnPa), Antti Sumiala (Nijmegen), Jari Vanhala (Jaro), Kai Nyyssönen (Molenbeek)

    mti
     
  3. avatar: fgymat
    2013.05.17, 13:55 (szerk.: 2018.09.06, 13:13)
    Labdarúgás, vb-selejtező - A finnek ellen Franciaországért

    Budapest, 1996. szeptember 1., vasárnap (MTI) - Vasárnap kora estére véget ért a titkolódzások kora. A Népstadionban lebonyolítandó Magyarország - Finnország labdarúgó vb-selejtező előtt a két szövetségi kapitány, Csank János és a dán nemzetiségű Richard Möller-Nielsen felfedte kártyáit, megnevezte kezdőcsapatait. Azokat a futballistákat, akik az európai 3. csoport harmadik mérkőzését vívták a három pontért.

    A magyar legénység és Suomi legjobbjai amúgy a sportági históriában először játszottak világbajnoki keretek között. Mindkét gárda első kvalifikációs csatáján volt érdekelt az 1998-as franciaországi fináléba jutásért. Amikor a német Hartmut Strampe játékvezető sípjelére megkezdődött a futball, mintegy nyolcezren lehettek a patinás fővárosi sportlétesítmény lelátóin.

    Egyes szektorokból a hagyományos buzdítási rigmus módosított változata hangzott fel: ,,Ria, ria, szimpátia ,, Talány, vajon ez a buzdítás, avagy az előzetes együttérzés jele volt-e a hazai legénység iránt a drukkerek részéről...?

    Ha nem is viharos, de elég jelentős hazai támadássorozattal kezdődött a találkozó. A finnek gyakori taktikai szabálytalanságokkal igyekeztek tördelni a játékot, kifogni a szelet a magyar vitorlából.

    Amikor úgy tűnt, hogy ezzel a módszerrel megnyugtathatják magukat, akkor a 14. percben hárompontos ziccert hagyott ki Klausz

    Dombi elemi lendülettel viharzott el a jobb oldalon, tökéletesen ívelt Klauszhoz, az ausztriai légiós azonban nyolc méterről elhibázta az elhibázhatatlant. Még szerencse, hogy két perc múlva Nieminen kedves gólt adományozott Magyarországnak.

    A finn védő egy magas labdát a 16-oson belül átfejelt az időközben kiindult kapuson, Niemin. Orosz nagyszerűen figyelt, föltalálta magát, rácsapott a gazdátlan labdára, és négy lépésről az üres kapuba passzolt (1-0). Érthető, Niemi csaknem ,,megölte,, a földön fekvő Nieminent.

    Balszerencse, hogy a korábbi Klausz-helyzet kidolgozása közben Dombi megsérült, Csank János hamar rákényszerült a cserére. A 22. percben egy jobbról beívelt magas labdát Nyyssönen balról, mintegy hét lépésről előírásszerűen fejelt le a földre. Sáfár közbeavatkozásra képtelen volt, óriási szerencse, hogy a labda elcsúszott a bal kapufa mellett. Két perc múlva Urbán 50 méteres, magas ívelése Klausz fejére érkezett, az Admira Wacker támadója azonban az ötösről a kapus kezébe fejelt... Az égiek is megorroltak ezért az újabb Klausz-hibáért, szakadni kezdett az eső.

    A 26. percben Nagy N. 11 méteres lövése szögletre pattant. A bal oldali beívelés után Orosz öt méterről Niemi kapus felé címezte lövését. A 32. percben a nagy kedvvel játszó Orosz ezúttal kiszolgálói szerepkörben jeleskedett, a bal oldali középpályás Nagy Norbertet a jobb oldalon indította pompás labdával, a ferencvárosi futballista 15 méterről laposan a finn kapust találta telibe. Akár három vagy négy góllal is vezethetett volna a hazai válogatott, amelynek formájáról csakis jót lehetett megfogalmazni

    A szünetben Laczkó Mihály, az MLSZ elnöke gratulált a pálya szélén fölsorakozott magyar ifjúsági válogatott tagjainak és szakvezetőinek. Azoknak a Ziegler János szövetségi edző által irányított 18 éves sportolóknak, akik a júliusi, Franciaországban megrendezett ifjúsági Eb-n kiharcolták az 1997-es, Malajziában esedékes ifjúsági világbajnoki döntőben való szereplés jogát. Az MLSZ első embere ajándékcsomagokat is átadott az ifjú reménységeknek.

    Ami a felnőtteket illeti, szünet után szakadó esőben folytatódott a csata. A csúszós talajon érthetően óvatosabbá, visszafogottabbá vált mindkét együttes játéka. Továbbra is egyértelműen a hazaiak élveztek mezőnyfölényt, bár mi tagadás, többet kellett alkalmazni a védőtudományból, mint az első játékrészben. Nagyrészt a mezőnyben folyt a birkózás kevés
    érdemleges történéssel. A 69. percben Plókai 28 méteres bombája egy védőről Sándor elé pattant, a debreceni játékos annyira meglepődött, hogy éles szögből, jobbról csúnyán mellé lőtt. Ezt a hibáját a 83. percben is megismételte, ekkor Mracskó beadása után mintegy 10 méterről lőhetett volna, de rosszul találta el a labdát, a finnek fölszabadítottak.

    Az eső elmosta a vasárnap esti vb-selejtező felét, mégpedig a másodikat. Az első játékrészben élménydús, sok eseménytől tarkított küzdelem folyt, a magyar válogatott ,,szekérderéknyi,, helyzetet dolgozott ki. Kár, hogy a helyzetkihasználás még nem tökéletes, mert nagyobb előnnyel vonulhatott volna el pihenni Csank gárdája. Dehát ki figyel erre oda, amikor győzelemmel mutatkozott be az olyan sokszor szapult futballválogatott?

    Olyan győzelmet aratott az együttes, amely optimizmusra ad okot, hiszen erővel is jól bírták a játékosok, akik a második félidőben a pontos védekezést kiegészítették a tőlük nem sokszor látott veszélyes kontraakciókkal. Mondhatni kötelező házi feladatot oldott meg az együttes azzal, hogy noha szerencsés góllal nyert, de számos lehetőséget teremtett magának, fölényt élvezett.

    A magyar válogatottból kiemelkedett Urbán fáradhatatlan zakatolása, Nagy N. fantasztikus áldozatvállalása, a második félidőben Halmai nagyszerűen védekezett, és dicsérendő Klausz is. Egyelőre csak azért, mert rengeteg helyzetig verekedte el magát, és remélhető, a folytatásban majd szerencsésebb lesz, be is talál az ellenfelek kapujába. Az esős második játékrészben Sáfár is több alkalommal hárított meleg helyzetekben.

    A finneknél Niemi kapus ügyesen védett, a gólnál megtréfálták. Mellette Koskinen és Mahlio tetszett.

    labdarúgó vb-selejtező, európai 3. csoport:

    Magyaroszág - Finnország 1-0 (1-0)

    Népstadion, 15 000 néző, V: Strampe (német)
    gólszerző: Orosz (16.)
    sárga lapok: Balog T. (77.), illetve Nieminen (26.)
    cserék: Dombi helyett Plókai Attila (19.), Orosz helyett Balog Tibor (63.), Sándor T. helyett Egressy Gábor (88.), illetve Nieminen helyett Jyrki Huhtama:ki (a szünetben), Nyyssönen helyett Joanas Kolkka (65.), Mahlio helyett Kim Suominen (81.)

    A csoport állása:

    1. Norvégia 1 1 - - 5-0 3 pont
    2. Magyarország 1 1 - - 1-0 3
    3. Azerbajdzsán 2 1 - 1 1-5 3
    4. Finnország 1 - - 1 0-1 pont nélkül
    Svájc 1 - - 1 0-1 pont nélkül

    A két szövetségi kapitány véleménye:

    Csank János:
    - A csapat a találkozó előtt egészségtelenül feszült hangulatban készült, szerencsére az első jó akciót követően többen alapvetően fölszabadultak. Az első félidőben a mi akaratunk érvényesült, fordulás után a finnek veszélyesen játszottak. Szimpatikus gárda a vendégcsapat, ha kívánhatnám, akkor ebből a csoportból jussunk be mindketten együtt a franciaországi vb-döntőbe.

    Richard Möller-Nielsen:
    - Gratulálok a győztesnek, az első 45 percben Magyarország remekelt. Nem mentség, csak magyarázat, hogy a finn játékosok többsége a kemény talajon való futballhoz szokott hozzá, márpedig a Népstadionban az esőzés alapvetően fellazította a gyepet.

    forrás:
    MTI
     
  4. avatar: fgymat
    2009.05.24, 20:20 (szerk.: 2018.09.06, 13:01)
    Ismét eljött a világbajnoki selejtezők ideje. Elsőnek a finn csapat látogatott hozzánk. Győzni kellett.

    Végre nem csak a kezdés volt jó, hanem a mérkőzés nagy részében kielégítően rúgta a labdát a válogatott. Az első félidőben beszorítottuk a vendégeket és a gólon kívül még több helyzetünk is akadt.
    A második játékrészre is maradt az erőből és továbbra is mi határoztuk meg a játék képét. Az előnyt azonban nem sikerült növelnünk, mert a finn kapus remekül védett. A végére vagy lazított, vagy elfáradt csapatunk és a vendégek is játéktérhez jutottak. Több támadást is vezettek és a győzelmet csak azért tudtuk megőrizni, mert a mi kapuvédőnk sem teljesített rosszabbul, mint az övék.

    A jó rajt mindig sokat számít egy selejtező sorozatban. Nos, ezúttal, ha rendkívül nehezen is, de sikerült begyűjteni a nagyon fontos győzelmet.
    Csupán szomorú érdekesség, hogy kétszer egymás után a magyar válogatott 1992 óta nem aratott győzelmet (A Magyar Válogatott 1992-ben játszott meccsei). Most az ezt megelőző, Arab Emírségek elleni találkozón is nyertünk, így sikerült megtörni a "fekete" sorozatot.

    forrás:
    mafoci