magyarfutball.hu

MAC - Typographia 20 : 0 15:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.10.27, 20:03
    Magyar Athletikai Club — Typographia S. C. 20:0.

    (I. osztályú bajnokság.)

    (Margitszigeti pálya.) Szegény Orsolyák ! Tudniillik ő volt a Typographia kapuvédje. Próbálta rávetésekkel menteni a goaljába özönlő labdákat, huszat mégis kény­telen volt a hálójába beengedni. Hiába, goalképes csatár­sorral szemben a legügyesebb kapuvéd is tehetetlen, ha védelme kellően nem támogatja. A M. A. C. rendkívül gyors, szédületes akczióju csatársorával pedig Typographia védelme nem birt boldogulni, de feltűnt Pilly és Kauf­mann ügyes munkája, mig a csatársorban Mandl vonta magára a figyelmet. Feltétlenül dicséretére szóljon azon­ban a jobb sorsra érdemes csapatnak, hogy látván bár az egyenlőtlen küzdelmet, mégsem helyezkedett >>a kapuba mind a tizenegyen fiuk !<< hálásabb álláspontjára ; minden­esetre jóval kevesebb lett volna a goalok száma, ha a Typographia is azt a taktikát követi, a mit erős ellen­féllel szemben legelsőrangu csapataink is akárhányszor folytattak. Azonban a Typographia a »praktikus és a sportszempontból korrektebb« között — igen helyesen — az utóbbit választotta.
    A M. A. C., főként a csatársora, az utolsó héten ismét nagyot javult. Egyébként minden dicséretnél szeb­ben beszél a 20 : 0-ás eredménynyel felállított goalrekordja, a mely olyan goalképességet bizonyít, a minőt eddig magyar csapat nem produkált. Kíváncsian várjuk legközelebbi komolyabb küzdelmét, hogy jeles klasszisát jobban értékelhessük. A védelemnek nem volt dolga; pompás volt a fedezetsor ; sorra lekapcsolta az ellenfél támadásait, de a másik pillanatban már egy-egy szaba­don álló csatárjához passzolta a labdát. Rendkívül élve­zetes volt a csatársor igazán szép játéka: a szélsők remek sprintjei, a gyors átadások és az egytől-egyig pompásan helyezett, közvetlenül a külső goalléczek mellett beplaszirozott menthetetlen goalok. Azt hittük, a magyar footballsport csak jó védőjátékosokat tud produkálni, és ime, csak ember kellett hozzá, mint Gillemot Ferencz, a ki bámulatos tréningrendszerével beigazolja, hogy a jó csatárjátékhoz is megvan a magyarok minden kvalitása, csak érteni kell a módját.
    M. A. C. az ismert, teljes csapatával játszott, Typographia összeállítása pedig a következő volt:
    Orsolyák — Weisz, Gulyás — Kaufmann, Pilly, Drukesitz — Viklász, Schwarz, Geyser, Horvát, Mandl.
    Typ. kezd és Viklász azonnal támadást vezet, a mely azonban megakad a jól helyezkedő Oláhon. Majd Borbás rohan le, de veszélyes czenterét Gulyás menti. Feketeházy lerohanásából Krempels a vezető goalt rugja (4. p.). Ismét Borbás vezet támadást, shotját azonban Orsolyák korner árán menti. Ujra Borbás rohan le és pompás czenterét Kelemen védhetetlenül a goalba to­vábbítja (8. p.). Azután állandóan a M. A. C. támad és Typographia csak hosszan előreadott labdákkal igyek­szik a M. A. C. hálóját megközelíteni. Orsolyák pedig szinte tehetetlenül kénytelen nézni, mint rugja a sárga-kékek csatárláncza a szebbnél szebb goalokat: Krempels (11 1/2 p.), Kelemen (20. p.), Krempels (28 1/2 és 30. p.), Vangel (31. p.), Kelemen (35. p.), Vangel (39 1/2 p.) és Kelemen (44. percz).
    Félidő 10:0.
    A második félidő képe sem változik, mert Kelemen már másfél percz után a tizenegyedik goalt rugja. Borbás támadását Orsolyák kifutással menti, de a brilliáns balszélső következő lefutása már feltartóztathatatlanul a Typographia goaljába jut (2. p.). Borbás beadásából Krempels ismét goalt lő (5 1/2 p.), mire Orsolyák a me­zőnybe áll és helyét a goalban Viklász foglalja el. Kelemen a 15. perczben a tizennegyedik goalt rugja, Magyar jobb­fedezet gyönyörű csavart lövéssel a tizenötödiket (16. p.) és Vangel a tizenhatodikat (17. p.). Typographia szabad­rugásból pillanatnyira frontba jut, de Budai kifutással könnyen ment. Vangel remekül kiszökve ujabb goalt csinál (25. p.) és Krempels tizennyolczra szaporítja a M. A. C. goaljait (27 1/2 p.)- Geiser ügyes lefutását Kelemen II. korn0er árán menti; ujra az atlétáké a labda és Kelemen a tizenkilenczedik (34. p.) s végül Krempels erős küz­delem után az utolsó perczben a huszadik goalt lövi.
    A mérkőzést kitűnő internaczionális biránk, Herzog Ede (M. T. K.) vezette, természetesen a szokott bravurral. A mérkőzést meglepően szépszámu közönség látogatta.

    Az Újság 1908 március 10.