magyarfutball.hu

MAC - Kispesti AC 1 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1922/1923, 14. forduló
referee : Gerő Ferenc
attendance:
  1. Sporthírlap: 1.500
  2. nela: 1.600

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.12, 19:46 (szerk.: 2022.04.13, 10:12)
    Konkrét tényként állapíthatjuk meg, hogy a MAC és a Vasasok első csapatában az eddigi mérkőzéseken jogosulatlanul igazolt játékosok szerepeltek, a MAC-ban Szubi Gyula, a Vasasoknál pedig Király Tivadar személyében.

    Szubi Gyula azelőtt a RAC játékosa volt, s még tavaly, 1922 május 22-én az I. kerület ellen bajnoki meccsen, sőt julius 18-án egy barátságos mérkőzésen is szerepelt a RAC csapatában
    Ennek ellenére a téli szünet alatt egyévi nem játszás alapján leigazolták a MAC-hoz.

    Sporthirlap, 1923 március 1,
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.04.12, 18:56 (szerk.: 2022.04.13, 10:19)
    MAC - Kispesti AC 1:1 (1:0)

    Margitszigeti pálya, 1500 néző
    Biró: Gerő Ferencz

    Nimród hős fiait, Hunort cs Magort aligha vezette ingoványosabb helyre a csodaszarvas mint amilyen ma a Margitszigeti sporttelep volt.

    Csak a mező egyik sarkában volt egy kis „száraz főld“, másutt mindenütt lágy, süppedő sártenger borította a pályát. Ez a nehéz talaj hatalmas feladatot rótt a két csapat játékosaira és ezt a nagy strapát az erősebb fizikummal rendelkező MAC játékosok jobban állhatták, mint a gyengébb alkatu Kispestiek. Ennek a föltevésnek körülbelül megfelelt a játék képe is, mert a MAC mindig frontba tudta vetni játékosait a nála pluszban levő fizikai erő segítségével, amíg a KAC ebben a tekintetben alulmaradt. A lehetetlen pályán nem is lehetett jó játékot várni és ha néha-néha kicsillant mégis némi szépség, az csak azt a feltevést erősítette, hogy reális pályán érdekes és élénk küzdelmet hozott volna a két csapat találkozása.

    Azután hogy Gerő biró terepszemléjét taccsbiró marsallja kíséretében befejezte, fél négykor megkezdődik a sárpóló. A csuszo-mászó mutatványok bemutatásának folyamatosságát mindjárt Norík offszeidje akasztja meg. Ezután egy szabadrugás a kispesti kapu elé tereli a játékot. A labdát ellenben nem, mert az megakad a sárban. A nyolcadik percben Boldog szép, hosszu lövését fogja Fehér és nemsokára megszületik az első eredménytelen korner a KAC javára. A MAC tüzes támadásai az eredménytelenség „iszapjába“ fulladnak. Majd Boldog szép fejese Ölvedyt reményteljes helyzetbe juttatja, de Ölvedy offszeid helyzete a méltó befejezést meggátolja. Most a MAC nyomul fel és Tűköri szép lövése csak az utolsó pillanatban menthető kornerra. Most az agilis Lenz vezet támadást a KAC kapuja ellen, beadását Mészáros elhibázza. mire a résen levő Plohl a gólba továbbítja a labdát (30 perc.) A meglepett KAC csak Norik révén kerül néha előbbre, de a veszélyesebb ámbár annál gyérebb támadásokat Watter vezeti a szigetiek kapujára. Egy ilyen alkalommal beadását. Fehér csak éppen hogy a gólvonalon fogja, más alkalommal pedig rosszul boxolja ki, ugy, hogy két nehéz pillanat pereg le a MAC kapuja előtt.

    A második félidő Rácz lerohanásával kezdődik, de labdája a kapu mögé kerül. Az ellenfél oldalán Boldog agilitása tűnik ki, akinek egv ujabb szép lövése ujra Fehér zsákmánya lesz. Ölvedy fölöslegesen faultol. Ugyanezt teszi Lenz is. Szaffka roszszul és ilyen pályán taktikailag is hibásan hátra adja Fehérnek a labdát, a labda megragad a sárban, a KAC csatárok előbb érnek oda, mint Fehér, de Jancsár mégis idejekorán közbelép és elhárítja a veszélyt. Rácz és Vatter lefutásai élénkítik a játék egyhanguságát. Lenz, akinek ma jó napja volt, ujra kitör a jobbszélre, beadását Tűköri szép fejese kíséri, a labda azonban a kapu fölé kerüL Rövidesen egy soha vissza nem térő alkalom kínálkozik a KAC csatárok részére, de a jobbról jövő beadást egyik belső csatár sem tudta kihasználni. A Kispestiek most teljes gőzzel dolgoznak és fokozott munkájuknak megvan a gyümölcse: a 30-ik percben Sándor befejeli Vatler kornerét. (1: 1).A következő negyedórában a MAC igyekszik ujra megszerezni a vezetést, de támadásait nem kiséri többé siker, pedig Plohl az utolsó pillanatban veszélyes lövést küld a Kispesti kapura, amelyet csak hajszálnyira kerül el a labda.
    A játékosok teljesítményét nem lehet normális mértékkel mérnünk és éppen azért csak nagy általánosságban kritizálhatunk.

    A MAC csapatában a válogatott Fehér nem volt kifogástalan; kétszer is kiejtette a kezéből a labdát. A két hátvéd közül Jancsár volt a jobbik. A fedezetsorban Lenz vezetett, a csatársorban a Rácz—Zsin jobbszárny dominált.

    A Kispestieknél Biri bekötött fejjel is a szokott jól védett. Mészáros csupán egy gikszert csinált, de abból gól lett. A halfsor teljesen szürkén játszott. A máskor kimagasló Sándornak nem konveniált a mély talaj. A csatársor önfeláldozóan dolgozott, meg is felelt, csak Porubszky volt gyenge.

    MAC: Fehér— Jancsár, Szaffka— Lenz, Kocsis, Gmelka— Rácz, Zsin, Plohl, Tüköri, Szubi..
    KAC: Biri— Mészáros,Dudás— Raix, Sándor, Eberhard— Fatter, Porubszky, Boldog, Ölvedy, Norik.

    Sporthirlap, 1923. február 26.