magyarfutball.hu

Románia - Magyarország 2 : 0 20:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése
Európabajnokság 2000, selejtező
733. hivatalos válogatott mérkőzés
helyszín : Bukarest, Stadionul Ghencea
játékvezető : Pedersen Rune (Norvégia)
nézőszámok :
 1. frf.ro: 25.000
 2. nb1.hu: 25.000
 3. nso.hu: 25.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2017.09.14, 17:55
  Preisinger Sándor első mérkőzése a Magyar Válogatottban.
   
 2. avatar: magyarfutball.hu
  2014.10.10, 23:00 (szerk.: 2017.09.14, 17:25)
   
 3. avatar: magyarfutball.hu
  2014.02.26, 12:00 (szerk.: 2017.09.14, 17:26)
  Huszonkét játékos kapott meghívót a soron következő Románia és Szlovákia elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzésekre Bicskei Bertalantól, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányától.
  A névsorban több meglepetés is akad. Mint azt Bicskei elmondta, információi szerint Dragóner Attila remek formában van, ezért kapott újra lehetőséget, míg a kispesti Dubecz János is bizonyított a hét eleji edzőtáborozás során. Ellenben a Vasas gólerős csatára, Thomas Sowunmi egyelőre még nem mutatkozik be a magyar válogatottban, habár, mint azt a szövetségi kapitány megjegyezte, sokat fejlődött, és a jövőben biztos kerettag lehet.

  A válogatott tagjai május 31-én, hétfőn 11 órakor találkoznak a Ferencváros népligeti sportközpontjában, és ott folytatják a felkészülést a csütörtöki bukaresti elutazásig.

  MTI
   
 4. avatar: magyarfutball.hu
  2013.09.05, 18:43
  Mátyus János: Annak idején a mi buszunkat a szállodánktól a stadionig vezető úton végig dobálták, a kezdés előtt a Himnuszból egy ütemet sem hallottam, a meccsen pedig folyamatosan köpködtek. Utóbbira azért emlékszem ilyen jól, mivel szélső védőt játszottam és én mentem ki mindig a közönség elé elvégezni a bedobásokat….

  forrás:
  http://www.csakfoci.hu/node/147266
   
 5. avatar: fgymat
  2013.05.20, 07:11 (szerk.: 2017.09.14, 17:35)
  Bukarest, 1999. június 5., szombat (MTI) - A mérkőzések mérkőzésén történelmet írhat a román válogatott - írta a szombati román sportsajtó, mely a hazai győzelmet már csak azért is biztosra veszi, mivel erre a találkozóra visszatért Gheorghe Hagi, tehát ezen a napon "Isten is Romániával lesz".

  A találkozóra készült összeállításokból természetesen nem hiányzik, hogy a román és a magyar válogatott az elmúlt 63 évben 17 hivatalos mérkőzést játszott, s eddig a románoknak még soha nem sikerült győzniük: 11 találkozó magyar győzelmet hozott, a többi döntetlennel végződött. Különösen fájó emlék az 1948 júniusi mérkőzés, amikor Budapesten 9-0 lett a végeredmény.

  A lapok írásai szerint most Bukarestben csak a várva várt román győzelem az elfogadható, bármi másra gondolni sem lehet. A román válogatott az elmúlt hónapokban meglehetősen szerény teljesítményt nyújtott. A sajtó jelentős része és a szövetségi kapitány között emiatt meglehetpősen feszült volt a viszony, de a mostani mérkőzés előtt mindkét fél félretette a haragot.

  Az egyelőre átmeneti megbékélés záloga az volt, hogy a magyarok elleni találkozóra visszatért a válogatottba a török Galatasaray román csillaga, Hagi. A csapatkapitány a szombati román sajtó főszereplője, s minden írás azt sugallja, hogy az ő játékának, jelenlétének köszönhetően nincs semmi, ami a diadal útjába állhatna.

  Az izgalmak fokozását a román sajtó egy része a nacionalista indulatok erősítésével kivánta elérni, s ebben sajátos módon elsősorban a sportlapok jártak az élen. A Sportul Romanesc napok óta a Magyarország elleni háborúról ír, a Gazeta Sporturilor pedig kiemelt helyen szólaltatja meg Gheorghe Funar kolozsvári polgármestert, aki szerint "a magyarok a génjeikben hordják a gyávaságot", illetve Corneliu Vadim Tudor szenátort, a Nagy Románia Párt elnökét, aki úgy vélekedett, hogy "végre eljött az ideje annak, amikor a magyarok megbánják, hogy eljöttek Ázsiából".

  A politikai napilapok sokkal visszafogottabban taglalták a találkozó esetleges politikai vetületeit, egyedül az Adevarul című lap közölt címoldalán egy olyan karikatúrát, amely szerint a megszeppent magyar csapat taktikája az lesz, hogy a harmadik bekapott román gól után a NATO közbelépését kérik majd.

  Gyuricza Róbert, az MTI különtudósítója jelenti:

  A magyar csapat késő délelőtt egy 20-25 perces átmozgató edzésen vett részt a szálláshelye melletti parkban.

  Weimper István, a válogatott edzője az MTI-nek elmondta, hogy mindenki jó erőben van, és már alig várja, hogy pályára lépjen.

  - A várható teltház biztosan nem zavarja majd a játékosokat, hiszen közülük többen rendszeresen 40-60 ezer ember előtt futballoznak, hozzászoktak a forró hangulatú mérkőzésekhez - mondta Weimper.

  Az edző szerint Hagi beállítása nem feltétlenül válik előnyére a románoknak. A középpályás, mint mondta, már nincs olyan jó erőben, mint korábban, és ha társai rá várnak, előfordulhat, hogy lelassul a játékuk.

  - A románok az Európa bajnoki selejtezők során nem voltak meggyőzőek, többször a szerencsének köszönhették, hogy jó eredményt értek el. A kérdés az, ellenünk mire lesznek képesek. Az igazi erőpróba a Steaua stadionjában vár rájuk, hiszen hazai közönség előtt kell bizonyítaniuk - folytatta az edző.

  A magyar válogatott tagjai az ebéd után csendespihenőznek. Helyi idő szerint 17 órakor uzsonnáznak, azt követően az utolsó taktikai értekezleten vesznek részt. A mérkőzés helyszínére két órával a kezdés előtt indulnak el.

  A magyar válogatott körülbelül két órával a mérkőzés előtt indult el a találkozó színhelyére, a Steaua-stadionba. A játékosokon ekkor már látszódott a feszültség, de leginkább Bicskei Bertalan szövetségi kapitány tűnt idegesnek. A stadion környékén és azon belül a mérkőzés előtt semmilyen rendbontásra nem került sor.

  Egy órával a mérkőzés előtt már közel telt ház volt a lelátókon, 25 ezer néző várta a csapatokat. Amikor a magyar együttes kijött melegíteni, nagy füttykoncert "köszöntötte" őket. Az egész stadionban egyetlen magyar zászlót sem lehetett látni, hiszen azok a magyarok, akik Erdélyből érkeztek, valószínűleg a román szurkolók között foglalnak helyet.

  A két válogatott a norvég Rune Pedersen sípjelére helyi idő szerint 21 órakor az alábbi összeállításban kezdte a játékot:

  Románia:
  Lobont - D. Petrescu, Popescu, Filipescu, Nanu - Petre, Hagi, Galca, D. Munteanu - Moldovan, Ilie

  Magyarország:
  Király - Sebők V. - Korsós Gy., Hrutka, Mátyus - Dárdai, Halmai, Illés - Sebők J., Fehér, Egressy

  3. perc: Ilie 22 méteres szabadrúgásból laposan kapura lőtt, a labda a magyar védők között a bal alsó sarokba vágódott (1-0).
  13. perc: Hagi remek labdával ugratta ki a jobb oldalon Iliét, ő Moldovanhoz továbbított, aki hat méterről Korsós György szorításában kapura gurított, Király könnyen védett.
  15. perc: Ilie jobbról, 15 méterről balra passzolt D. Munteanuhoz, a csatár 5 méterről a kapu közepébe gurított (2-0).
  21. perc: Egressy 30 méterről a kapu jobb oldala mellé lőtt.
  34. perc: Sebők J. bal oldali szöglete után Hrutkához pattant a labda, a védő 11 méterről megcélozta a kaput, Lobont hárított.
  36. perc: Egy 26 méteres szabadrúgást követően legurították a labdát Popescunak, aki a kapu jobb oldala felé lőtt, Király vetődve védett.
  43. perc: Petre indította Iliét, aki egy csellel becsapta Sebők V.-t, majd 10 méterről mellé lőtt.
  45. perc: Halmai hátulról felvágta Hagit, a szabálytalanságért sárga lapot kapott.

  Rögtön a mérkőzés elején szerencsés góllal szerzett vezetést a román válogatott. Ezt követően hiába próbálta tartani a labdát a magyar együttes, gólhelyzetig sem jutott.

  Még az első negyedórában növelte előnyét a hazai együttes, amely a félidő hátralévő részében is magabiztosan és szellemesen futballozott. Több helyzetet dolgozott ki, így a szünetig akár nagyobb előnyre is szert tehetett volna.

  A csatárok azonban elkönnyelmüsködték a lehetőségeket, maradt a magyarok számára hízelgő 2-0-ás román előny.

  A román válogatott az első félidő hosszabbításában megsérült Hagi nélkül kezdte el a második játékrészt.

  46. perc: Sebők J. került helyzetbe a jobb oldalon, de keresztben ellőtt a kapu előtt.
  48. perc: Hrutka 22 m-es, kapu közepébe tartó szabadrúgását Lobont könnyen védte.
  50. perc: Sebők J. beadását Egressy elől a kapujából kifutó Lobont ütötte el.
  51. perc: Pisont baloldali beadását Mátyus 6 m-ről alig fejelte mellé.
  57. perc: Lupescu indította Iliét, aki 10 m-ről kapásból alig lőtt a jobb alsó sarok mellé.
  69. perc: Sebők J. lőtt kapura 7 m-ről, éles szögből, Lobont a mezőnybe ütötte a labdát.
  82. perc: Egressy baloldali beadását a fél perccel korábban beállt Preisinger a kapu fölé bombázta.

  Eb-selejtező, 7. csoport, végeredmény:

  Románia-Magyarország 2-0 (2-0)
  ------------------------------
  Bukarest, 25 000 néző, v: Pedersen (norvég)
  gólszerzők: Ilie (3.), D. Munteanu (15.)
  sárga lap: Ilie (55.), illetve Halmai (45.)
  cserék: Hagi helyett Lupescu (a szünetben), Moldovan helyett Ganea (60.), Ilie helyett Craioveanu (87.), illetve Fehér helyett Pisont (a szünetben), Sebők J. helyett Herczeg (76.), Illés helyett Preisinger (81.)

  A 7. csoport állása:
  1. Románia 6 4 2 - 12- 1 14 pont
  2. Portugália 5 4 - 1 18- 2 12
  3. Magyarország 6 2 2 2 11- 6 8
  4. Szlovákia 5 2 2 1 7- 3 8
  5. Azerbajdzsán 6 1 - 5 5-17 3
  6. Liechtenstein 6 1 - 5 2-26 3

  A Portugália - Szlovákia mérkőzést szombaton (22 óra) játsszák.

  Lendületes, és az első félideinél kiegyenlítettebb játékot hozott a második 45 perc. A magyar csapat többet támadott, néhány helyzetet is sikerült kialakítania, de a román védők - elsősorban Filipescu - kiemelkedően futballoztak, így Lobontnak ritkán kellett közbeavatkoznia.

  A román válogatottnak kevesebb helyzete adódott, mint az első félidőben, és ebben nagy szerepe volt a magyarok ekkor már sikeres lestaktikájának.

  Próbálkozott a magyar együttes, de igazi átütőerő nélkül nem sikerült szépítenie, így a mérkőzés egészét tekintve megérdemelt hazai győzelem született.

  A lefújás után a stadion közönsége örömtüzeket gyújtott, hatalmas ünneplésben részesítette a győztes csapatot. 1936 óta 17-szer játszott egymással a két ország válogatottja, Románia most először nyert.

  Bicskei Bertalan, magyar szövetségi kapitány: Fiatal csapatomnak jelenleg túl nagy falat volt a román válogatott. Játékosaimat csak azért tudom dícsérni, hogy a második félidőre összeszedték magukat, és nem következett be az, amit az első negyvenöt perc alapján sokan vártak. A gyors román vezetés után rákényszerültünk arra, hogy kitámadjunk, ami lehetőséget biztosított a hazaiaknak, hogy több helyzetet is kidolgozzanak. A hazai közönség szerintem nagyon jól buzdította csapatát, és ezt azért is mondom, mert tudom, hogy hazai pályán nekünk mennyit jelent a bíztatás.

  Viktor Piturca, a román válogatott szövetségi kapitánya: Nagyon fontos győzelmet arattunk a magyarok ellen egy fordulatos, jó játékot hozó mérkőzésen. Elismerem, hogy az első félidőben Hagival jobban játszottunk. Az is igaz, hogy korábban nélküle is voltak jó mérkőzéseink. A magyar csapat a második félidőben jobb játékot mutatott, látszott, hogy mégsem annyira ijedt meg tőlünk, mint ahogy az az első negyedóra után tünt.

  forrás:
  MTI
   
 6. avatar: BZS1979
  2013.01.10, 12:02 (szerk.: 2017.09.14, 17:28)
   
 7. avatar: BZS1979
  2013.01.10, 11:59
  Becze: először féltem sporteseményen

  Becze Zoltán újságíró és Ferencz Hunor operatőr jelen volt az 1999. június 5-i Európa-bajnoki román–magyar selejtezőmérkőzésen, Bukarestben.

  „Sok meccsen voltam világszerte, de az a mérkőzés volt az egyetlen, amelyen féltem. Útban a Steaua focicsapat stadionja felé, ahol a mérkőzést játszották, kollégáimmal nem mertünk magyarul megszólalni. A szurkolók sálain »Magyar vért akarunk!« jelszavakat olvastunk. A találkozó kezdetén az ordítozások miatt nem lehetett hallani a magyar himnuszt, az egész meccsen azt kiabálták, hogy »Ki a magyarokkal az országból!«, »Rátok rontunk, lemészárolunk!«, »Jöjjön Funar, és vessen át a határon!« (Gheorghe Funar Kolozsvár, magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült egykori polgármestere). Szörnyű érzés volt” – emlékszik vissza Becze Zoltán csíkszeredai újságíró, aki a mérkőzésről a Román Televízió magyar adásának készített híranyagot. Azon a találkozón a románok 2–0-ra nyertek.

  Ferencz: mintha kivégzésre mennénk

  Ferenc Hunor csíkszeredai operatőr számára is emlékezetes marad az az összecsapás.
  „A stadion felé a szurkolók mindenhol fáklyákat égettek, olyan érzésem volt, mintha kivégzésre mennénk. Kínosan hallgattunk. Sosem felejtem el azt az érzést” – eleveníti fel Hunor.

  Becze akkor is, és utólag is elvárta volna, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) legalább elmarasztalja az összecsapás szervezőit, de tudta szerint semmi ilyen nem történt. „Tudni kell, hogy a labdarúgó-szövetségek számára mindig az a legfontosabb, hogy az adott focimeccsre kiküldött megfigyelő mit ír jelentésében. Ez mindig fontosabb, mint a találkozón készült felvételek” – hangsúlyozza Becze.

  forrás: http://szekelyhon.ro/vilag/magyarellenesseg-focimeccseken
   
 8. avatar: magyarfutball.hu
  2010.01.10, 21:22
  A MÉRKŐZÉS

  2. perc: Szabadrúgáshoz jutott a román csapat a magyar térfél közepén, a balösszekötő helyén, a kaputól huszonhárom méterre. Ilie jobbal laposan középre lőtt, a védők között a nagy tömörülésben Fehér lyukat rúgott az ötösön, és a labda a tehetetlen Király mellett a bal alsó sarokba került.

  1-0

  5. perc: Hagi csavarta középre a labdát a jobb szélről, szabadrúgás után. A labda Sebők Vilmos hátán irányt változtatott, így elsuhant a jobb oldali kapufánál érkező Filipescu mellett.

  10. perc: Dárdai fordult középre a jobb oldalról, Fehér elé passzolt, aki 14 méterről, fordulásból lőtt. A labda Filipescun irányt változtatva középre pattant, érkezett Mátyus, de Popescu rángatta, lövése erőtlenre sikeredett, s a labdát Lobont szerezte meg.

  13. perc: Hagi a magyar térfél közepéről indította a jobbösszekötő helyén, a védők között meginduló Iliét, aki az alapvonalról középre adott. Érkezett Moldovan, hat méterről jobbal, laposan lőtt, ám a becsúszó Korsós lábán lelassult a labda, amelyre Király rávetődött.

  15. perc: Sebők Vilmos rosszul vette át a labdát a magyar térfél közepén, Gâlca lecsapott a rá, és egyből indította a jobb oldalon egyedül sprintelő Iliét. A csatár a keresztező Korsós mellett jobbal középre csavart, Munteanu pedig ballal, nyolc méterről a kapu közepébe lőtt.

  2-0

  18. perc: Hrutka indította a lesre játszó védők között kilépő Egressyt, ám a kivetődő Lobont 10 méterre a gólvonaltól megszerezte a labdát.

  34. perc: Sebők József végzett el a bal oldalról szögletrúgást. A labda elment Fehér lába alatt, majd Mátyus mellett is. Hrutka a jobbösszekötő helyéről, 12 méterről, jobbal lőtt, de Lobont ráhasalt a labdára.

  35. perc: Moldovan lépett ki egyedül a lesre játszó magyar védők között. Az ötös sarkától középre passzolt, Ilie közelről a hálóba lőtt, de szerencsénkre az akciótól lemaradó Aaland partjelző tévesen lest jelzett...

  36. perc: Munteanu pöccintett Popescu elé, a hazaiak játékosa 22 méterről, jobbal lőtt, ám Király vetődve megfogta a jobb alsó sarok felé tartó labdát.

  41. perc: Petre átadása után Ilie a jobbösszekötő helyén kicselezte Sebők Vilmost, majd ballal, nyolc méterről a jobb alsó sarok mellé lőtt.

  46. perc: Dárdai indította a jobbösszekötő helyén kilépő Sebők Józsefet, aki ziccerbe került, ám jobbal, 15 méterről ellőtte a labdát a jobb alsó sarok mellett.

  49. perc: Gâlca átadását Sebők József lefülelte, középen Egressy egyedül érkezett, a zalai csatár magasan beadott, Lobont azonban a tizenhatos vonaláig kifutva öklözéssel mentett.

  50. perc: Pisont adta középre a labdát a bal szélről, Mátyus nyolc méterről, nagy helyzetből a jobb alsó sarok mellé fejelt.

  58. perc: Lupescu emelt a jobbösszekötő helyén egyedül meginduló Moldovan elé. A román csatár 10 méteről, jobbal egyből lőtt, a labda centikkel kerülte el Király kapujának jobb alsó sarkát.

  69. perc: Halmai a kezdőkör közeléből indította a jobb oldalon meglóduló Koróst, a győri védő kapásból az előtte megiramodó Sebők József elé tálalt. A magyar jobbszélső Nanu szorításában betört a tizenhatoson belülre, éles szögből, 13 méterről jobbal lőtt, Lobont azonban vetődve kiütötte a bal alsó sarok felé tartó labdát.

  77. perc: Pisont azzal próbálkozott, amivel Ilie a második percben... A frankfurti légiós a bal oldalról végzett el szabadrúgást, jobbal, nagy erővel a kapu felé csavarta a labdát, amely elszállt Mátyus feje felett, ám a kapu bal oldala mellett is.

  79. perc: Petre a jobb oldalról laposan Ganeához passzolt, a cserecsatár 17 méterről, jobbal a bal felső sarok fölé lőtt.

  82. perc: Újoncot avatott Bicskei Bertalan. Pályára lépett az MTK-Hungária támadója, Preisinger Sándor. Még ebben percben helyzetbe is került, azonban Egressy beadása után hét méterről, ballal a kapu fölé lőtt.


  A MÉRKŐZÉS KRÓNIKÁJA

  Az első félidő...

  ...magyar részről már-már a teljes zavarodottság jegyében zajlott. Közvetlenül a kezdés után látni lehetett: a románok oldalán Hagi akarata érvényesül majd. A ,,veterán" rögvest a mérkőzés elején ígéretes pozícióban kiharcolt két szabadrúgást, s a másodikból - a 2. percben - Ilie megszerezte (tegyük hozzá: a románok vezető találatához a teljes magyar védelem, az élen Királlyal asszisztált) a vezetést a románoknak.

  Miután az első öt percben a magyar játékosok a középpályán nem tudtak labdát szerezni, s miután a románok éppen ezen a területen játszottak a legaktívabban, így a szélekre kitett, majd az onnan élesen pozícióba - azaz a középcsatár helyére - belőtt labda hatalmas veszélyt jelentett Király kapujára. Halmai látható zavarral üldözte Hagit, szerelni alig-alig tudta, és Korsósnak Ilie, Mátyusnak pedig Moldovan semlegesítése jelentett szinte megoldhatatlan feladatot a mérkőzés elején.

  Tíz percig rosszul, kapkodóan, ötlettelenül futballoztak a magyarok, mígnem Illés és Dárdai révén nagy nehezen előre nem araszolgatott a csapat, Lobont kapujáig. A románok a stílusosabb játékukkal és a jócskán megerősített középpályás soruknak köszönhetően (ebben a sorban a fellépő védőkkel együtt gyakran hatan passzolgattak zavartalanul...), s a rájuk jellemző villámgyors megindulásokkal hozták zavarba Sebőkéket. A nehézkes magyar védők nem tudtak lépést tartani sem Iliével, sem Moldovannal, és ez az első negyvenöt percben meghatározónak bizonyult. A 15. percben D. Munteanu góljával már 2-0-ra vezettek a házigazdák, s a magyar válogatott őrlődő tehetetlenségét mutatta: ekkor Korsós volt (...) a középhátvéd. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy a magyar középpályás és védősor között mintegy tizenöt méteres üres területen a házigazdák szélső középpályásai gond nélkül hozhatták fel a labdát.

  Húsz perc kellett ahhoz, hogy úgy-ahogy megnyugodjon a magyar csapat - vagy éppenséggel a román válogatott vett vissza a tempójából -, ám Illésék még ekkor sem találták a játék ritmusát. Hogy ne essék még nagyobb csúfság: Bicskei Bertalan az ellenfél sokpasszos játékát látva beljebb rendelte Korsóst, míg ha Hagi kilépett a balszél irányába, akkor Dárdait állította a románok irányítójára, Halmait pedig az ilyen szakaszok során elősöprögetőnek rendelte. Ettől persze nem lett jobb a válogatott futballja, ám némiképp stabilizálódott a nem túl acélos játék.

  Az első félidőben a románok taktikája maradéktalanul bevált, s ezt nemcsak a gólok, hanem a kihagyott helyzetek is jelezték.

  A második félidő...

  ...első pillanataiban változhatott volna az állás, hiszen Sebők József óriási helyzetet hagyott ki. A román csapatot tán megzavarta az első félidő utolsó percében megsérült Hagi kényszeru kiválása, míg a magyar válogatott azáltal vált egy kicsivel stabilabbá, hogy Bicskei Bertalan a szünetben Pistont Istvánnal erősítette meg a középpályát (tényleg csak egy közbevetés erejéig jegyezzük meg: utólagos okoskodás, de attól még igaz lehet, hogy ezen a mérkőzésen a kapitány részéről talán szerencsésebb lett volna a hagyományosabb, négy középpályással felálló hadrendet választani), amitől valamivel aktívabb lett a magyar csapat játéka. Igaz, ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy Hagi lecserélése mentálisan visszavetette Victor Piturca csapatát.

  Ám abban a pillanatban, amikor a magyar játékosok nem mozogtak eleget labda nélkül, illetve nem futottak, bizony újra csak zavarossá és pontatlanná vált a csapat játéka. A bukaresti mérkőzésen a középpályásaink és a csatáraink a legutóbbi, angolok elleni meccsen nyújtott futásmennyiségnek bizony csupán a hatvan százalékát teljesítették. Kérdés: mennyivel járult ehhez hozzá az, hogy két külföldi bajnokságban már véget értek a küzdelmek, míg a PNB-s meccsek már jó ideje legfeljebb a kiesés ellen küzdő csapatok labdarúgóit késztetik az átlagosnál valamivel nagyobb teljesítményre.

  Ami tehát a lényeg: Bukarestben futni kellett volna (nem csak az eredmény után), ráadásul akkor, amikor a román csapatba beállt Ganea, még elevenebb lett a házigazdák játéka. Victor Piturca ezzel a cserével ráadásul hadrendet váltott, hiszen a félidő nagy részében már a Petre, Ganea, Ilie trió rohamozta Király kapuját.

  Óra elteltével kiegyenlítettebbé vált a játék, ám ettől függetlenül kiderült: ezen a mérkőzésen a nagyobb tudás mellett a futógyorsaság, az állóképesség, a koncentráltság volt a döntő, és ebben mind-mind a románok voltak a jobbak. Hagiék a győzelmükkel futballtörténelmet is írtak - igaz, a gyenge napot kifogó magyar válogatt ellen nem volt nehéz -, a labdarúgás történelmében először Románia csapata legyőzte Magyarországét.

  Pedersen játékvezető legnagyobb hibáját a románok szenvedték el, hiszen Ilie gólját les címén tévesen érvénytelenítette. A norvég bíró ezt leszámítva jól és határozottan bíráskodott a mérkőzésen.


  KAPITÁNYI NYILATKOZATOK

  VICTOR PITURCA: - Csapatom szenzációsan kezdett, az első félidőben jobban is játszottunk, mint a magyarok. Remélem, történelmi győzelmünk erőt ad a további munkához, és talán elég lesz arra, hogy csoportelsőként jussunk az Európa-bajnokság döntőjébe.

  BICSKEI BERTALAN: - Az első félidőben nem játszottunk jól, igaz, a korán kapott gól is megfogta a csapatot. Úgy érzem, a második félidőben már egyenrangú ellenfelei voltunk a román válogatottnak.


  JÁTÉKOS NYILATKOZATOK

  Gheorghe Hagi: - Rettenetesen boldog vagyok, hogy visszatérésemmel győzelemhez tudtam segíteni a román válogatottat.

  Sebők Vilmos: - Borzasztóan korán kaptuk a gólt, és ez megfogott bennünket, a második félidőben viszont már azt játszottuk, ami elvárható tőlünk. Sajnos, gólt nem sikerült rúgnunk.

  Gheorghe Popescu: - Örülök, hogy csodálatos estét szereztünk szurkolóinknak és egész Romániának.

  Pisont István: - A vereség ellenére nem adjuk fel. Szerdán győznünk kell Szlovákia ellen Győrben. És győzni is fogunk!

  Adrian Ilie: - Sajnálom, hogy egy góltól megfosztott a játékvezető, de így is megérdemelten nyertünk.

  Dárdai Pál: - Borzasztóan bánt, hogy nem sikerült legalább egy pontot szereznünk. A második félidőben akár egyenlíthettünk is volna...

  Hrutka János: - Az első félidőben jobbak voltak a románok, ám szerencse is kellett nekik a győzelemhez.

  Jenei Imre, a román és a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya: - Négy-öt gólos vereséget úszott meg a magyar válogatott. Hagi kiválása után óvatosabb lett a román csapat, a magyarok pedig ekkor már azért támadtak bátrabban, mert nem volt veszítenivalójuk. Ennek ellenére nem volt gólveszélyes a magyar együttes, a játékosok hosszan ívelgettek előre, olyan futballt játszottak, amelyet manapság nem szokás Európában.


  ÍGY JÁTSZOTTAK A MIEINK

  KIRÁLY GÁBOR Berlinben hozzászokhatott a forró hangulatú, feszült mérkőzésekhez, most mégis idegesebb volt a tőle megszokottnál. Az első gólnál késve észlelte a labdát, ennek ellenére gyorsabban is reagálhatott volna. Később védőtársai többször is kiszolgáltatott helyzetbe hozták, ennek ellenére 88 percben át hibátlanul védett. 5

  SEBŐK VILMOS nem teljesen egészségesen vállalta a játékot, talán ezért volt teljesítménye halványabb a megszokottnál. Kétszer nem keresztezett ki időben, érezhető volt, hogy a gyorsabb, robbanékonyabb román csatárok a földön meg tudják verni. Ezúttal a támadásokat sem segítette olyannyira, mint a korábbi válogatott mérkőzéseken. 4

  KORSÓS GYÖRGY eddigi válogatott fellépései közül alighanem most játszott a leggyengébben. Önbizalmat meríthetett volna a románok elleni korábbi mérlegéből - ifiként sokat játszott ellenük, és nem volt vesztes csapat tagja -, ám inkább ijedten futballozott. Többször ütemet tévesztett, vagy megelőzték őt a román támadók - lecserélése is indokolt lett volna. 4

  HRUTKA JÁNOS játékán látszott leginkább az akarás, ám az is látszott, hogy nincs jó formában. Az első percek zavarodottsága után összeszedte magát, a hátvédek közül leginkább ő próbált bekapcsolódni a támadásokba - nem túl sok sikerrel. Neki sem ízlett a két klasszis román támadó gyorsasága. Feltunően sokat reklamált. 5

  MÁTYUS JÁNOS nemrégiben azt mondta, hogy Petre volt eddig az egyik legkellemetlenebb ellenfele. Most alighanem megerősíti a véleményét. Az ő helyéről indult el a második gól előtti akció, máskor pedig észrevehetően nem találta a helyét. Az első félidő második felétől megpróbált többet előre menni, ezáltal gyakoribbá váltak támadásaink a bal oldalon. 4

  DÁRDAI PÁL volt a mérkőzés első harmadában a magyar válogatott legjobbja, más kérdés, hogy ehhez most a közepesnél valamivel gyengébb teljesítmény is elegendő volt. Megpróbálta megtartani, megjátszani a labdát, sőt, a második félidő elején remek passzt adott Sebők Józsefnek. ő sem bírt azonban a mérkőzés döntő szakaszában Hagival. 5

  HALMAI GÁBOR idegesen, kapkodva kezdett, Hagi azt csinált mellette, amit akart. Legtöbbször távol állt a román sztártól, az ő hibájából indult az az akció, amelyből a románok les címén érvénytelenített gólja született. Hagi lecserélése után aztán az ő játéka is javult valamelyest . 4

  ILLÉS BÉLA az első félidőben egyáltalán nem találta a helyét, nem volt vezéregyéniség, keveset birtokolta, tartotta a labdát. A fordulás után aktívabb lett, így egycsapásra többet támadhatott a magyar csapat. Újra bebizonyosodott, hogy ami nagyszeru itthon, egyszeru, ha komoly az ellenfél... 4 Preisinger Sándor (-) első válogatottságát ünnepelheti.

  SEBŐK JÓZSEF az első negyvenöt percben alig találkozott a labdával, gyengén futballozott. Szünet után azonnal helyzetbe került, ám képtelen volt eldönteni, hogy passzoljon-e, vagy lőjjön. A második félidőre valamelyest feljavult, volt egy szép lövése. 4 Herczeg Miklós (-) a helyére állt be.

  FEHÉR MIKLÓS kifejezetten rosszul futballozott, még akkor is, ha sokszor magára hagyatva tette a dolgát. Egyetlen értékelhető megmozdulása sem akadt, ráadásul az első gól előtt lyukat rúgott. 3 A helyette beállt Pisont István (5) a középpályán igyekezett, teljesítménye szintén elmaradt az elvárttól.

  EGRESSY GÁBOR volt a legtöbbet játékban a magyar csatárok közül az első félidőben hihetetlenül nagy hibaszázalékkal futballozott. A második félidőben, amikor a csapat áttért a kétcsatáros formációra, megpróbálta változtatni a helyét, el-elszakadt Petrescutól - különösebb eredmény nélkül. 4


  forrás:
  http://web.archive.org/web/20020422022927/www.borsodiliga.hu/valogatott/rom_hun.htm
   
 9. avatar: fgymat
  2009.05.25, 21:02 (szerk.: 2017.09.14, 17:29)
  A román válogatottakkal szemben veretlenek voltunk. Már tizenhat alkalommal játszottunk ellenük és még sohasem kaptunk ki. Nagyszerű és megőrzendő sorozatnak gondoltuk ezt.

  Nagyon gyorsan került veszélybe a fent említett veretlenségi sorozat. A Hagi vezette román csapat az első percektől nem hagyott kétséget a győzelemmel kapcsolatos elképzeléseit illetően. A kezdés után nagy erővel támadtak és egy szabadrúgásból vezetést szereztek a hazaiak. A védelmünk teljesen tehetetlennek látszott a gyorsan és kiszámíthatatlanul mozgó román csatárokkal szemben. Válogatottunk zavarodottsága nem akart múlni és negyedóra múlva a hazaiak még növelni is tudták az előnyüket. Sőt a harmincötödik percben Ilie is betalált a kapunkba, de ezt a találatot les miatt (tévesen) érvénytelenítette a bíró.
  A második félidőre némi reményt csupán az jelenthetett, hogy a románok meghatározó játékosa Hagi, sérülés miatt nem jött ki a pályára. Az első pillanatokban úgy is látszott, hogy ez kissé "megfogta" a hazaiakat és felcsillan előttünk is az esély, de azután "minden maradt a régiben". Az utolsó húsz percben némileg kiegyenlítetté vált a küzdelem, mert a románok visszavettek a tempóból. De komolyabb gólszerzési lehetőségünk ekkor sem adódott.

  Sajnos nem voltunk képesek felvenni a versenyt a sokkal jobb erőben lévő és sokkal gyorsabb ellenfeleinkkel. Esélyünk sem volt, hogy változtassunk az eredményen. Sőt, a mérkőzés nagy részében a vendéglátók játszottak fölényben.
  Még egy szép sorozat megszakadt tehát. Az Európa-bajnoki továbbjutásról pedig már szó sem igen esett.

  forrás:
  mafoci