magyarfutball.hu

portré: Dárdai Pál
© mlsz.hu
alias
ifj. Dárdai Pál
Dárdai Pali
Pontelhozó Pali
Drámai Pál
Dárdáj
"Berlinböl jött kölyök edzö"
A Szakmát szembeköpő
@dardaipali
nemzetiség
Magyarország
életkor
48 éves
poszt
középpályás
kapcsolódó személy
kapcsolódó weboldalak

játékos

pályafutás
Pécsi MSC/Pécsi MFC
1991 - 1996
Budapesti VSC
1996 - 1997
Hertha BSC
1997 - 2011
eredmények / elismerések
2-szeres német Ligakupa-győztes (Hertha BSC 2001, 2002)

edző

pályafutás
Hertha BSC (utánpótlás)
? -
Magyarország
2014. szeptember 18 -
Hertha BSC
2015. február - 2019
Hertha BSC (U16)
? - 2021. január 25
Hertha BSC
2021. január 25 - 2021. november
Hertha BSC (utánpótlás)
2021. november - 2022. szeptember
Hertha BSC
2023. április -
eredmények / elismerések
UEFA Pro licence
2015. május 14 -
fénykép helye
...

Pécsi MFC, 1991-1996

1992 tavaszán mutatkozott be az NB I-ben, alig 16 évesen, és rögtön egy gólpasszal debütált. 18 évesen már-már elképzelhetetlen volt nélküle a pécsi kezdőcsapat, miközben a különböző korosztályos válogatottakba is rendre meghívták. Az 1994/1995-ös szezonban a jócskán megerősített pécsiek csak a 7. helyen végeztek a bajnokságban, a kupában viszont egészen az elődöntőig meneteltek. Ebben a szezonban hívták meg az olimpiai válogatottba is, amely végül kiharcolta az atlantai részvételt, de oda már nem vitte el a szintén veretes pécsi múlttal büszkélkedő Dunai Antal.
Én szerencsés helyzetben voltam fiatal koromban, mivel - az Ubrankovics Mihály vezette csapattal - minden hónapban volt két-három nemzetközi mérkőzésünk. Tehetséges korosztály volt az atlantai olimpián részt vett - Fehér Csabával, Lisztes Krisztiánnal, Király Gáborral is fémjelzett - futballválogatotté, szerintem nagy hiba, hogy nem hagyták egyben.2

A magyar bajnokságban Dárdai még irányító-középpályásként szerepelt, és az 1994/1995 szezonvégi rangsorban a Nemzeti Sport rangsorában az ötödik helyen végzett. A következő szezonban a PMFC a kiesés ellen küzdött, de Dárdai még ebben a gyenge csapatban is kitett magáért, ősszel házi gólkirályként távozott.

Budapesti VSC, 1996-1997

Az akkori két legerősebb csapat versengett kegyeiért: a BVSC és a Ferencváros. Végül a zuglóiakat választotta, a Fradinál Lisztes, Albert, Vincze Ottó, Nyilas és a többi sztár személyében túl nagy lett volna a konkurencia. 1996 tavasza nem a legjobban sikerült számára, sokat küszködött sérülésekkel, mindössze 7 bajnoki meccsen játszott, viszont pályára lépett a Népstadionban közel ötvenezer néző előtt a Ferencváros elleni bajnoki döntőn, amit elvesztettek, így a vasutasok csak a második helyen végeztek, ami minden idők legjobb BVSC-s eredménye. A BVSC a kupadöntőbe is bejutott, de ott a visszavágón (Dárdai nélkül) alulmaradt a Kispesttel szemben. Dárdai még egy fél évig maradt az ősszel már csak középcsapatként szereplő, viszont ismét a kupafináléig menetelő zuglóiak játékosa, 1996. decemberében a Bundesliga 2-es Hertha BSC-be szerződött.
A csapat akkori edzője, Mezey György azt ígérte, ha a Bundesligából keresnek, nem fog keresztbe tenni. Nemcsak a Hertha, hanem a Dortmund is kilátásban volt, ám a berlini vezetők hívtak próbajátékra, miután láttak egy norvég-magyar U21-es válogatott meccsen, amelyen kikaptunk ugyan 4-1-re, de én szereztem a csapat egyetlen gólját. A Hertha akkori pályaedzője egy hétre meghívott a csapathoz, de csak három napig maradtam, megmutatták a német fővárost, majd azt kérdezték, el tudnám-e képzelni a jövőmet a csapat játékosaként. 2


Hertha BSC, 1997-2011

A Herthában első szezonjában még többnyire csereként beszállva kapott lehetőséget, a szezon végén a másodosztály harmadik, azaz feljutó helyen végző csapatban. Ősszel aztán bemutatkozhatott a világ egyik legerősebb bajnokságában, ahol aztán 13 évig játszott, rendre 50-60-70-80 ezer néző előtt világsztárok ellen. Itt ismerték fel, hogy Dárdai védekező középpályásként sokkal hatékonyabb teljesítményre képes, mint irányítóként. Első szezonjában még Matthaus, Effenberg, Balakov voltak a Bundesliga aktuális sztárjai, az utolsóban már Ribéry, Robben, Neuer és a többiek uralták a Bundesligát. Az évek során a Hertha is a legjobb német klubok közé verekedte magát, 1999-ben bajnoki bronzérmesek, a következő szezonban pedig először játszottak a Bajnokok Ligájában, természetesen Dárdaival a soraikban, olyan ellenfelek ellen, mint a Milán, a Barcelona, a Chelsea, a Galatasaray, a Porto.
Többször lett volna rá lehetősége, hogy távozzon, hívta a Bayern, és pletykáltak a Juventusról is 2001-ben.
Hogy Hertha-játékos maradtam, abban azért szerencse is van, mert a mai futballisták általában háromévente változtatnak, ha több pénzt kereshetnek máshol, váltanak, ám én a családom nyugalmát mindig fontos tényezőnek tartottam. A Bayern ajánlatát meghallgattam, mert gyerekkori álmom volt, hogy ott szerepeljek. 1999-ben szinte mindegyik Bundesliga-csapat vitt volna, de én csak a müncheni lehetőségen gondolkodtam. Sokáig úgy volt, hogy eligazolok, aztán mégsem mentem, mert a szívemre hallgattam. Pár évvel később, amikor ki-kimaradoztam a Herthából, a Bielefeld, a Köln és több kisebb csapat is érdeklődött, de nem éreztem, hogy jobb lenne Berlinben az, aki a helyemen játszik, ezért ekkor is inkább maradtam.2

A berliniek a kétezres években is megőrizték formájukat, szinte minden évben indulhattak az UEFA-kupában, és az Euróliga bevezetése után, 2005-ben, 2008-ban és 2009-ben egészen a csoportkörig jutottak. A német kupában ugyan a negyeddöntőnél tovább nem léptek, a Ligakupában viszont 2000-ben döntősök, 2001-ben, és 2002-ben pedig győztesek. Dárdai a Herthában eltöltött 14 éve során számos rekordott megdöntött, mindezt idegenlégiósként: ő játszotta a Hertha színeiben a legtöbb mérkőzést, 372-t, a legtöbb Bundesliga-mérkőzést, 286-ot, a legtöbb nemzetközi kupameccset, 44-et, ő számlálja a legtöbb Bundesliga-győzelmet, 107-et.
A Hertha 2010-ben kiesett a Bundesligából, és Dárdai úgy döntött, elég volt, a berliniek második csapatában folytatta a negyedosztályban még két évig, közben az egyik utánpótláscsapatot edzette.
Egy évvel később még pályára lépett a Herthában a másodosztály utolsó fordulójában, így Bundesliga kettes bajnoknak is mondhatja magát. Ezen a meccsen Berlinben közel nyolcvanezren búcsúztak tőle, és köszönték meg, amit a Hertháért tett.
Korábban tényleg szerettem volna 34 évesen hazamenni, és két-három évet még Magyarországon focizni, de az, hogy hazamenjek, jókat egyem-igyam, jókat szórakozzak, nem elégít ki. A sportágat Magyarországon leamortizálták, nem fogják fel az értékét, tornából felmentett emberek döntöttek a sorsáról.2


A válogatottban Bicskei Bertalan kapitánysága idején mutatkozott be a Szlovénia elleni győztes meccsen 1998-ban. Bicskei a fiatalokra építette a válogatott, így Dárdainak is kulcsszerep jutott. Közös munkájuk során nem sok sikert értek el, mivel sem a 2000-es EB-re, sem a 2002 VB-re nem sikerült a kijutás, Dárdai pedig 1998. novembere és 2001. júniusa között nem játszott győztes meccsen.
A Bicskeit váltó Gellei Imre is sokat számított Dárdaira, de vele sem sikerült kijutni a 2004-es EB-re. Gellei után első külföldi szövetségi kapitányunkként érkező Matthaus bemutatkozó meccsén rögtön csapatkapitányként számított Dárdaira, később azonban már csak kétszer hívta meg. Állítólag összevesztek, ez azért is érdekes, mert Dárdai Puskás után Matthaust tartotta egyik példaképének. Dárdai a Bozsik-Détári kettős kapitánysága idején tért vissza 2006-ban, és egy évig a válogatott csapatkapitánya volt, és év végén megkapta a magyar aranylabdát. Ebben az időszakban szerezte pályafutása egyik legemlékezetesebb gólját Manchesterben a világsztárokkal teletűzdelt angol válogatott ellen.
A máltai kudarc után a Bozsikot váltó Várhidi Péter fiatalításba kezdett, így a harminc feletti Dárdai csak Erwin Koeman idején játszott még a válogatottban, de akkor már nem csapatkapitányként. A jó kezdés után (győzelem az Eb-címvédő görögök ellen) Koeman sem tudott csodát tenni, így Dárdai 2010-ben Győrben az oroszok elleni döntetlennel búcsúzott.
forrás
Készült az
1 - HáZé
2 - http://www.origo.hu/sport/magyarfoci/20090218-dardai-pal-nincs-hova-hazamennem.html
írásainak, interjúinak alapján.
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2015.10.26, 16:44 (szerk.: 2016.07.21, 15:44)
  Dárdaira már az utánpótlásnál is, aztán a válogatottnál is és kezdettől a Herthánál is jellemző volt, hogy sokszor kommunikált sokkal részletesebben, akár az edzésmunkáról is (sőt, az edző és családja közti helyzetekről is), mint általában mások. Ennek legalább két oka van, egyrészt Dárdaiban van közlési vágy, szeret beszélni, szereti kifejezni-megmutatni magát és környezetét, másrészt ezzel is jobban bevonja a médiát és a közönséget a csapat életébe, azaz a csapat (mint család) részévé teszi a közvéleményt, elkötelezi őket, bevon mindenkit a közösségbe. Láthatóan igyekszik találni olyan motívumokat, amikkel a saját edzői, emberi hibáiról is beszélhet, esendő emberként mutatva magát folyamatosan, ezzel is rokonszenvet keltve, illetve a teher egy részét a játékosok válláról levéve. Egyébként pedig arrafelé eleve természetes az ilyen nyílt, "együttműködős beszéd", az öltöző eseményeit sokkal jobban ismeri az ottani közönség, mint a mienk. Nem véletlen, hogy ott a csapat és közönsége, a csapat és az edző, az edző és a vezetőség, és egyáltalán az egész sportjáték iránti kollegiális szeretet sokkal erősebb mint errefelé. Ezt Dárdai még az ottani szokásokhoz képest is hangsúlyosabban forszírozza.

  http://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2446243
   
 2. avatar: NNS
  2014.12.09, 16:40 (szerk.: 2014.12.09, 16:41)
  2015. november 30.-ig Dárdai Pál marad a válogatott szövetségi kapitánya!
   
 3. avatar: magyarfutball.hu
  2014.09.24, 19:46 (szerk.: 2019.03.16, 13:46)
  Dárdai szűrő volt...az ő játéka sosem a gólokról, gólpasszokról szólt. Nem csinált semmit? Nézd meg mondjuk hány labdát szerzett, ill. hány szerelése volt 1-1 válogatott meccsen....Az a baj h a legtöbb ember szerint, ha valaki nem rúg 1 gólt, vagy nem ad 1 gólpasszt akkor már nem csinált semmit....pedig azt a labdát meg is kell szerezni valakinek, na ez volt Dárdai.

  Tévedés, nem volt gyenge focistának! Egy siófoki meccsen egyszer olyat tolt a labdán, hogy hatezer néző egyszerre visszahőkölt, olyan varázslatos volt. Abban van logika, hogy a rendszer kiköveteli, végezzenek el mindenféle szinteket,de egyesekre ez nem vonatkozik. Mondjuk egy Cruyff-tól sehol sem kérnek papírt, de azért a Pali nem az a kaliber. Becsületes iparos, az más kérdés, hogy ezekből szoktak lenni a jó edzők.

  http://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2365675
   
 4. avatar: magyarfutball.hu
  2013.09.13, 19:23 (szerk.: 2019.03.16, 13:46)
  JamieC: Amúgy a magyar foci egyik legnagyobb gyengesége a védekező középpályás poszt, szerintem. Nem feltétlenül a technikai képzettség, vagy erőnléti okból, hanem taktikai képzetlenségből kifolyólag.

  krisztian: Anno Dárdaiból csináltak a Herthában ilyen játékost, és nem is rosszat. Itthon ő is irányító volt, aztán rápakoltak pár kiló izmot, és csapjad öcsém felszólítással nekiküldték az ellennek.
  Azóta talán Varga Józsi. Más nem jut eszembe...

  forrás:
  http://forum.nb1.hu/viewtopic.php?id=123759&p=1