magyarfutball.hu

fénykép helye
alias
Fehér Miki
nemzetiség
Magyarország
életkor
† 24 évesen elhunyt
(43 éve született)
poszt
csatár
kapcsolódó weboldalak

játékos

pályafutás
Győri ETO FC
1995 - 1998
FC Porto
1998 - 2002
SC Salgueiros (kölcsönben)
1999 - 2000
Sporting Braga (kölcsönben)
2000 - 2001
SL Benfica
2002 - 2004
eredmények / elismerések
Portugál bajnok (FC Porto 1998-1999)
2-szeres portugál Szuperkupa-győztes (FC Porto 1998, 1999)
fénykép helye

Győri ETO FC, 1995-1998

Noha Tatabányán született 1979. július 20-án, a Győri ETO nevelése volt. Már 16 évesen, 1995. november 4-én NB I-es bajnoki mérkőzést játszott, még nem töltötte be a 19. évét, amikor az FC Porto szerződtette. Akkor már 62 élvonalbeli mérkőzés állt a háta mögött Magyarországon, 22 góllal.


FC Porto, 1998-2002

1997 végén, tizennyolc évesen igazolt Portugáliába, a nagymúltú FC Porto csapatába. A kezdőcsapatba azonban nem fért be, így két kisebb csapatban is szerepelt kölcsönjátékosként.
Alighogy kikerült külföldre, bemutatkozhatott a válogatottban is, 1998 októberében góllal debütált az Azerbajdzsán elleni, idegenbeli Európa-bajnoki selejtezőn. Mind a Salgueirosban, mind pedig a Bragában is meghatározó emberré tudott válni. Ezt követően visszakerült a Portóhoz, ahol a 2001-02-es szezonban a juniorok között készülhetett és játszhatott, mert nem akarta meghosszabbítani szerződését.
A visszautasított „sárkányok" képesek voltak az egész szezonban jegelni a tehetséges játékost, aki az október közepi nagy összezördülésig kétszer, míg azt követően már csak egyetlenegyszer (decemberben) léphetett pályára – a B-csapatban, s mindannyiszor csereként.

SC Salgueiros, 1999-2000, kölcsönben

Amikor Portóba érkeztem, már volt nevem a hazámban, de még nagyon fiatalnak számítottam. Az első két edzőtáborban, amelyeket Viseuban rendeztek, még ott lehettem, aztán azt tanácsolták, menjek át játszani a Salgueiroshoz, hogy ne essek ki a ritmusból. Én ezt megértettem, és így is cselekedtem.
Az idény végén szabadságra utaztam, majd hatalmas reményekkel visszatértem az Antas-stadionba, de legnagyobb megrökönyödésemre nem vittek el a belgiumi Spában tartott edzőtáborba. Azt mondták, később jelentkezzek, miközben azt is felajánlották, hogy esetleg a Bragának kölcsönadnának. Elfogadtam, mert nem volt más választásom. Ugyanakkor jól jártam, mert ott nagyon jól bántak velem, és kiváló eredményeket értem el a csapattal.3


Sporting Braga, 2000-2001, kölcsönben

...

SL Benfica, 2002-2004

2002 júliusában szerződött a Portótól a Benficához, noha akkoriban arra számított mindenki, hogy a spanyol Atlético Madridnál köt ki. A Porto négymillió eurós "nevelési költségtérítést" kért Fehérért, s ugyan a támadó mindenben megegyezett az Atléticóval, emiatt végül meghíusult a transzfer. Jelentkezett azonban a Benfica, amely letette a Porto asztalára a kért összeget, így Fehér csapatot válthatott.
2002-ben a leghíresebb és legeredményesebb portugál klub, az SL Benfica szerződtette.
Sajnos nem játszottam annyit, mint amennyit szerettem volna. Szeretem a Benficát, jól is éreztem magam a csapatnál, csakhogy számtalan világklasszis játszik itt a posztomon. Ahol legjobban érzem magam a pályán, ott nem volt már számomra hely, így nem volt mese, új csapatot kellett találnom magamnak.4

Éppen azon volt, hogy a következő héten kölcsönbe a Boavistához igazoljon, ám Nuno Gomes sérülése miatt gondolkodóba esett. A Vitória ellen csereként kapott lehetőséget a 60. percben, s nem sokat tétlenkedett: a mérkőzés egyetlen gólja előtt gólpasszt adott Fernando Aguinarnak. A 90. percben, csak néhány másodperccel azt követően, hogy egy hamiskás félmosollyal nyugtázta, hogy sárga lapot kapott azért, mert nem engedett elvégezni egy bedobást, előrehajolt, két kezével a térdét fogta, aztán tehetetlenül a hátára zuhant. Társai hozzárohantak, azonnal tudták, hogy nagy a baj, ezt követően azonnal érkezett az orvosi segítség is. Már a pályán megpróbálkoztak az újraélesztésével, ami sikerült, de az állapota a kórházba menet rosszabbodott. Ismét újraélesztették, órákon keresztül küzdöttek az orvosok az életéért a guimaraesi kórházban, de éjfél előtt néhány perccel elhunyt. A harmadik szívleállás már végzetesnek bizonyult.

A Benfica visszavonultatta a mezét, a 29-es dresszt soha többet nem viseli senki a portugál klubnál.
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
    2014.03.24, 18:08 (szerk.: 2017.01.30, 20:48)
    kép
    slbenfica.pt/